Ideo-logikák

Ideo-logikák

A feudalizmus építése mint kimaxolt disztópia

2021. január 20. - Tamáspatrik

Kevés esetben sikerül egy ország vezetőjének a rendszerben levő „disztópia-potenciált” teljes mértékben kihasználni, Hitler és Sztálin a legközismertebb példák, de az Orwell által leírt „nagy testvér” típusú társadalmak különféle változatainak a létrejötte is sanszos közeljövőben, ami számunkra sem megnyugtató. A NER rendszerének folyamatos építkezése is eléggé világos tendenciákat mutat, a fő kérdés hogy milyen rendszer épülhet ki a végén. Felvázolható egy eléggé pesszimista forgatókönyv, aminek a megvalósulása apróságokon is múlhat, én magam viszont nem bízom abban, hogy külső tényezők könnyen meghiúsíthatják, hiszen egy ellenségesnek mondható környezet olykor még inkább felerősítheti a bezárkózás iránti igényt.

Egy rendszert tagadó (adott esetben önmagát illiberálisnak nevező) mozgalom, ideológia egyik fő veszélye, hogy az azt megelőző, primitívebb viszonyokat állítja elő, mert nem talál ki semmi újat, hanem teljesen tudattalanul azokból a régi mintákból építkezik, amiket már ismer. Habár nálunk mintegy két évszázadon át dolgoztak sokan azon, hogy a feudális társadalmi mintákon valahogy túl tudjunk lépni, ez most mégis a visszájára fordulhat. A magát kommunistának vagy szocialistának nevező rendszer is tele volt feudális (személyes hűbéri jellegű függőségeken alapuló) vonásokkal, valójában egy újragombolt feudalizmus volt, technicista álarcban. A fasizmus még inkább ős konzervatív eszmékre támaszkodott, például mert különféle társadalmi kasztokat tételezett fel és szintén a katonás hierarchia volt a lételeme.

Nálunk a felmérések szerint az ötven éven felüliek nagy része hajlamos nagyon konzervatívvá válni, védekező alapbeállítódással és gyanakvással minden újdonság iránt, és mivel a társadalom öregszik, a politikai elitünk is lényegében öregszik, ezért a további konzervatív irányba történő menetelés nem túlságosan valószínűtlen. (Holott nem lenne törvényszerű, hogy ötven, hatvan vagy hetven éves emberek beszűkültté és betokosodottá váljanak, megfelelő életmód, szociális közeg és jó egészségügyi rendszer tudna ezen leginkább segíteni.)

A NER építkezése láthatóan nem áll le semmilyen helyzetben, egy szűk elit a gazdaság és a társadalom szinte minden területén domináns szerepre törekszik. Nyilván maradni fognak egyes szigetszerű területek a társadalomban, például egyes multi gyártó cégek, amelyekhez nem fog hozzányúlni, mert a külső támogató bázist is biztosítják a számára. A magyar gazdasági elitet viszont kíméletlenül lecseréli a NER körébe tartozó figurákra, akik ezt nem fogadják el, azokat fokozatosan ellehetetleníti. A magyar társadalom nagy része ezt adottságként fogadja el (hiszen nem tiltakozik szinte senki az államilag támogatott korrupció ellen sem), ami azt mutatja, hogy sokan hajlandóak elfogadni az új arisztokráciát és az újfajta hűbéri viszonyokat, feltéve hogy az ő életszínvonaluk nem romlik ezáltal észrevehető módon. (Valójában nem csak az elit, hanem a társadalom egésze az, amelyik újfajta módon ugyan, de mégiscsak korrumpálódik ebben a folyamatban.) Az üzleti verseny csökkenésével végül a kisember fog rosszul járni, hiszen az árakat az elit fogja megállapítani, emellett az állami szolgáltatások színvonala is köztudottan gyenge.

Egy középkori típusú katonás szervezet jöhet létre „várurakkal” az élen, ami primitívsége miatt sokkal könnyebben kivitelezhető mint a demokratikus rendszerek hatalmi egyensúlyokkal, folytonos kompromisszumokra operáló puha stílusa. Sokaknak a közéleti megnyilvánulásain már érezhető ez a katonás alapbeállítottság, amire néha szükség is lehet, a legtöbb esetben azonban felelősség hárító, infantilis viselkedést takar. (Szerencsésnek mondhatjuk magunkat amiatt, hogy nem nagyon lenne esélyünk bármiféle területi vita megnyerésére, akár mint Thatcher Angliájának a Falkland-szigetek esetében, vagy Putyin Oroszországának a Krím visszacsatolásakor, hiszen ez az adott esetekben túlságosan felerősítette a nacionalizmust.)

Ebben a rendszerben a kiszolgáltatottság az államnak nagyobb mértékű, az állami alkalmazottak fizetésének szintje is nagymértékben függhet a lojalitástól, ez persze megint csak egy rémkép, hogy különféle politikai biztosok felügyelhetik az egyes intézmények működését. (Megint főként annak a függvénye, hogy a társadalom mennyire lesz behódoló a katonás vonallal szemben.) A járványkezelés során nyújtott támogatások esetében is jól látszik, hogy ezeket is a politikai vonalba illeszkedő vezetők, területek kaphatják csak meg, még mások akár elvonásokkal is szembesülhetnek. Azt lehet mondani, hogy sajnálatos módon a rendszer vezetése valahogy abban érdekelt, hogy mennél többen függjenek az államtól, az állami kegyek és pénzek osztogatásától. A hatalom teljes mértékben centralizált lehet, egy katonás szervezethez méltóan.

A társadalom hitrendszere is az állami beavatkozás nyomán eltolódhat ennek megfelelően, a harciasságot, a küzdelmet és polarizációt hangsúlyozó szemlélet irányába. Erre a feladatra az állam által támogatott nagyegyházak többsége, legfőképp a katolikus vallás nem eléggé alkalmas, emiatt akár még kegyvesztetté is válhat pár éven belül. (Ez megint hangsúlyozottan egy borúlátó jövőkép, aminek a bekövetkezése viszont nem lehetetlen.) Az alapfokú oktatásban is jöhet a humán tárgyakban egy teljesen egyöntetű, a nemzeti identitást sulykoló és mindennél jobban előtérbe helyező tanmenet. A felsőoktatás és a színházak megfelelő „pályára állítása” is jelenleg épp napirenden van.

Az „agora”, a közösségi pletykálkodás is állami felügyelet alá kerülhet, inkább előbb mint utóbb. Ennek egyik módja a közösségi hálózatok állami cenzúrája lehet, az állami hatóság döntheti el, hogy milyen típusú vélemények és hirdetések bukkanhatnak fel a felhasználóknál. Másik lehetőség egy „nemzeti FB” létrehozása, amihez lehet elvárás az önkéntes csatlakozás adott esetekben (újfajta párttagsági rendszer alapjait fektetné le).

Egy ilyen újfeudalista rendszerű állam nem nagyon illene az EU rendszerébe, jelenleg nem csak az ún. mag országokra, de még a közvetlen szomszédjainkra se jellemzőek az ilyen tendenciák mint nálunk, például a politikai elit korrupcióját velünk szemben egyre kevéssé tűrik. Az elszigetelődési tendencia folytatódása esetében legfeljebb csak névleges tagságunk maradna meg (némi EU támogatással együtt), de talán még az sem.

Sokféle borús jövőkép létezhet természetesen, a fenti csak egyik a sok közül és nem feltétlenül a legrosszabb, például gazdasági téren Európa déli részének átlagát el lehet érni még ilyen körülmények között is. Amiért leírtam a jelenlegi tendenciák meghosszabbításaként (nem túl nagy fantáziával egyébként, ezek a pontok még jócskán bővíthetőek hasonló példákkal) azt azért tettem, mert nem nagyon vannak jelei a rendszer konszolidációjának. Egy konszolidálódott Franco vagy Pinochet rendszer tudomásom szerint nem volt elnyomó jellegű (persze helyi értékén kezelve, a korabeli sztenderdekkel összehasonlítva ezeket a rendszereket, nem a maiakkal). A konszolidációnál jobb szó talán a kompromisszumkészség vagy a hatalom arányos megosztása, de egyiknek se látom semmi jelét, - bár remélem mindez csak a „liberális média” hatásának tudható be…

Állami ideológusok, véleményvezérek, történészek egyébként olykor nyíltan ki is mondják, hogy mindaz ami a felvilágosodás után történt az rossz, az ideális társadalom az őseink modernitás előtti világa, ami még természetes volt, minden amit a modernitás hozott az csakis rossz lehet. Nekem az a fő gondom ezekkel az emberekkel, hogy semmi kreativitás nincs bennük, az általuk képviselt szint eléggé primitív, csak azért lehetnek ott, ahol vannak, mert nyomják a rendszer ideológiát. A liberalizmus elleni harc pedig végső soron az emberek bármiféle jellegű egyéni szabadságvágyának az el nem fogadását is jelenti, és mint tudjuk a földesúr-paraszt viszonylatnak sem volt része a felek egyenjogúsága semmiféle értelemben. Természetesen az állampolgárokon múlik, hogy mennyiben akarnak a „kultúrharc” részesei lenni, vagy pedig inkább összefogással kiállnak az érdekeikért.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4116397780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.01.21. 09:12:01

Na most az igazság az, hogy Európa utoljára a feudalizmus végén illeve az ipari forradalom idején volt felszállóágban. És a II világháború után szûnt meg hatalmi tényezõ lenni. A 90-es évek óta pedig a gazdasági jelentõségét is rohamosan veszíti el. Ennek oka pedig az a "progresszív" balliberalizmus ami ma az európai mainstream politikát jellemzi, és ami egy fenntarthatatlan társadalmat hozott létre. A legtöbb európai társadalom öregszik, fogy, a fogyó népesség helyére pedig kultúraidegen bevándorlók érkeznek, és 100 év múlva európa nyugati felén már nem sok marad majd abból, amit ma európai civilizációnak nevezünk.

MEDVE1978 2021.01.21. 13:01:21

A feudalizmus szerintem történelmi kategória, de persze értem, hogy miért használod ebben a kontextusban.
Az agora döntő részét már kormányellenőrzés alá vonták direkt vagy indirekt módon. Általában jobboldali próbálkozások voltak erre már nagyon korán, a média ellenőrzésével kezdve. Az első Orbán kormányt valamennyire az buktatta meg, hogy a média milyen színben mutatta meg ténykedését. Akkoriban már látni lehetett az Orbán féle autokrata, elitcserére, saját elitre, saját médiára törekvő irányvonalat (pl: anno köztisztviselői kinevezések, kormányzati hirdetésekkel saját sajtó felépítése), azonban a média nagyon nagy része még független / Orbán féle olvasatban baloldali vagy liberális kézben volt. Ettől számítva nagy ellensége a FIDESZ-nek a vele kritikus (igazából mindegy, hogy viszonylag független vagy baloldali, esetleg liberális) média úgy, hogy csak mutatóba (lásd ATV, Klubrádió, Népszava, HVG) maradjon.
Az első Orbán kormányban ezt az irányvonalat még a populista FKGP vitte és Pokol Béla 1998-ban és 2001-ben is benyújtotta a Lex Pokolt (ez kötelezte volna az egyes médiatermékeket, hogy akiről írnak az válaszolhasson is az adott média lapjain. Mivel ez nyilvánvalóan kivitelezhetetlen végül visszavonta a javaslatát).
Később jött az internet kontrolljára való igény, ami végül 2010. után jelent meg a jogban is. alfahir.hu/felelos_a_tartalomszolgaltato_a_kommentekert
Ez egy egyértelmű indirekt kontroll, hiszen de facto mindig lesz kommentelő, aki nem tartja be a szabályokat, viszont személyében nehezen fogható meg (drága eljárásokkal található meg és terhelhető rá a felelősség). Ez viszont a tartalomszolgáltatók egyértelmű ellenérdeke, így nyilvánvaló volt, hogy a kommentelést a legtöbb helyen be fogják szüntetni. Amit meg is tettek, ma már szinte mindenhol csak "facebook" kommentelés lehetséges, mivel a facebook nem magyar cég és ilyennel nehéz megtalálni. Viszont mondjuk egy ovónő nem fog kormányellenesen facebook kommentelni, ha tudja, hogy a főnöke mondjuk lelkes FIDESZ-es és lehet, hogy meglátja a bejegyzését. A kommentek kulcskérdése tehát az anonimitás is az interneten.
Szóval az agorából már csak kis maradékok vannak, mint ez a blog.hu vagy az index fórum. A facebook pedig csak korlátozottan alkalmas erre a szerepre.

Sok helyen leírtam már, továbbra is tartom, hogy ez a rendszer addig stabil, amíg Orbán politizál. Orbán ugyanis nem más, mint a NER konszenzus, személyében. A NER többi politikai szereplője (Lázár, Rogán, Németh Szilárd, Gulyás Gergely, Kásler stb.) és gazdasági szereplője (Csányi, Mészáros, Matolcsy, Szijj, Széles, Garancsi stb.) egyaránt Orbánban találja meg a kompromisszumot, ami lehetővé teszi az érdekei érvényesítését. Ha nincs Orbán, akkor leszámolás van.

midnight coder 2021.01.21. 13:33:30

@MEDVE1978: "Akkoriban már látni lehetett az Orbán féle autokrata, elitcserére, saját elitre, saját médiára törekvő irányvonalat"

Mondjuk ilyesféle csere mintha a Horn kormány hatalomra kerülése idején is lett volna.

"Ettől számítva nagy ellensége a FIDESZ-nek a vele kritikus (igazából mindegy, hogy viszonylag független vagy baloldali, esetleg liberális) média úgy, hogy csak mutatóba (lásd ATV, Klubrádió, Népszava, HVG) maradjon."

Igazából nagyon nem mindegy. Kis hazánkban szerintem soha nem volt, és gyanítom soha nem is lesz független politikai média. Legalábbis olyan, ami jelentõsebb mint egy blog. Illetve már itt is vannak érdekes dolgok, mert Pl. ha megnézed az indexet elözönlõ "mi kutyánk" blogot, e mögött egész kis szervezet van. Amit amúgy nem tudom hogy hogy tud egy ilyen blog eltartani, de ez megint egy másik kérdés. De visszatérve a politikához, Orbánék 98 és 2002 között megtanulták, hogy a kormányzás minõségénél sokkal fontosabb az, hogy a média mit mond a kormányzás minõségérõl.

Persze a balfékeknek igazából nincs nagy okuk panaszra: még mindig jobban állnak sajtóval mint Orbánék 98-ban. És persze amikor a 90-es években szó volt arról, hogy csak a baloldalnak van érdemi médiája, balról nagyon nagy mellénnyel és némi cinizmussal mondták, hogy ez a piacgazdaság. És hát most sem lenne elvi akadálya annak, hogy mondjuk Fletó új újságot indítson.

BiG74 Bodri 2021.01.21. 17:27:19

@midnight coder:
Nagy nerbajnok vagy te! Remélem lovaggá ütnek nemsokára!

Magyaur 2021.01.22. 06:28:34

A magyar politikai elit nem azért rosszabb immár 150 éve a világátlagnál, mert nem képes tudományt, technikát és gazdaságot menedzselni, majd a találmányokat, termékekekt a világpiacon jól értékesíteni, hanem mert, tisztelet a kivételnek, egy sosemvolt múlt szűklátókörű megszállottja!

BiG74 Bodri 2021.01.22. 09:32:04

@Magyaur:
Ha hozzátehetem, az elit alatt szépszámú idióta található akik erre vevők.
süti beállítások módosítása