Ideo-logikák

Ideo-logikák

Lehet-e az ésszerűség a fő kampányszlogen?

2021. szeptember 12. - Tamáspatrik

Mi alapján választunk ellenzéki miniszterelnök jelöltet? Számomra a fő szempont az ésszerűség és a hitelesség lenne. Igaz viszont, hogy a választók többsége hajlamos ösztönösen ítélni és az erőt mutató, karakteres jelölteket részesítjük előnyben a legtöbb esetben, amellett, hogy egy-két hangzatos ígéret is sokat nyomhat a latban. (Bár kíváncsi leszek arra is, hogy az általánosságok mellett elhangzanak-e konkrét ígéretek-e a kampányban.) Az utóbbi évek magyar politikájában sajnálatos módon az érzelmeknek és az indulatoknak jutott sokkal nagyobb szerep.

Igen érdekes kérdés például az, hogy mennyire lehet mozgósító erő a választáson a korrupció visszaszorítása? Igazán fejlett gazdaság nem létezik sehol sem, ahol az állami szintű korrupció bevett gyakorlatnak és teljesen megszokottnak mondható, és hogy az állampolgárok ezt szó nélkül elfogadnák. Szerintem a korrupció eltűrésének egyik fő oka, hogy a járadékvadászat az első számú tömegsporttá vált nálunk: ha nekem (a családunknak) pénzt oszt az állam, akkor nem fogom sajnálni azoktól, akik a hatalom csúcsain vagy annak a közelében vannak. Az ésszerűség elve mégis a korrupció ellen szól, és a mindig kétkedve fogadja a különféle állami pénzszórásokat is.

Tévesnek tartom például azt, hogy a környezetvédelem rohamosan növekvő költségeit a nagy szennyező cégek megadóztatásán keresztül lehet megoldani, hiszen ha megnézzük a legnagyobb szennyező cégek listáját, mindjárt felmerül, hogy ki fogja mondjuk a Gazpromot vagy az ExxonMobilt megadóztatni Magyarországon? Nyilván egyik ország sem fogja a saját nagyvállalatait amiatt külön adóval sújtani, hogy a másik országé versenyelőnybe kerüljön. Igen, valószínűleg emelni kell többek között a gáz és áram árát, akár külön környezetvédelmi adókkal sújtani, a legszegényebb rétegek pedig támogatást kell, hogy kapjanak, csak ezt senki nem meri kimondani. (Ezzel együtt vagy ennek ellenére egyes multi cégekre és a bankszektorra kivetett különadókat továbbra is meg kell tartani, ez némi kompenzációt biztosíthat a magyar állampolgárok számára ezen cégek gazdasági erőfölényével szemben.)

A külpolitikáról is kell, hogy legyen mondanivalója egy miniszterelnök-jelöltnek. Az például képtelenség, hogy a migrációt teljes mértékben nemzeti hatáskörben kell kezelni, ami eddig sem volt így (például mi is kaptunk uniós támogatást határvédelemre). Az optimális külpolitika valahol félúton lehet az egykori MSZP és a mostani Fidesz kormányzás között, megjegyezve, hogy az Orbán-kormány külpolitikája valójában nem pont az, mint amit a választóinak elad (Brüsszel-ellenesség és önállóság). A legkényesebb kérdés a Kínához való viszony: gazdasági téren már így is túl erős szálak kötnek minket egy erősödő, egyre autokratikusabb rezsimhez. (Az orosz-politikát kevésbé kritikusnak látom, az EU-orosz kapcsolatok nyilvánvalóan hosszú távú érdekeken alapulnak.)

Nem nagyon jött be a Fidesz számára a törzsválasztóitól eltekintve a családvédelemként eladott homoszexualitás-ellenes kampány sem, egy ilyenfajta kampány pont hogy a kemény diktatúrák jellemzője manapság. A családtámogatások rendszeréhez egy új kormány sem kellene, hogy hozzányúljon, bár itt is kiütközik a pénzszórás például abban, hogy a választási évben a jövedelemadó visszaadásra kerül (amellett, hogy jogilag csak a parlament módosíthat költségvetést, a kormány nem). Ez éppúgy felpörgeti a már most is magas inflációt, mint a hitelmoratóriumok meghosszabbítása és a pénz folyamatos pumpálása a gazdaságba, hogy tovább gyorsuljon az egyébként megfelelő szintűnek mondható gazdasági növekedést. A túlfűtött gazdaságélénkítés nem szokott beválni, viszont az infláció annál nagyobb probléma, hiszen egy vállalkozó esetleg emelheti a díjait, de a bérből és fizetésből élők teljesen kiszolgáltatottak és a nyugdíjasok helyzete sem mondható sokkal jobbnak.

Egyébként a szociális biztonság nem létezik ma Magyarországon, sokan kerültek kiszolgáltatott helyzetbe gyakorlatilag önhibájukon kívül, és ilyenkor csak a családra tudnak számítani, az államra sokkal kevésbé. (Igaz viszont az is, hogy sok visszaélésre is lehetőséget adott régebben a szociális támogatások rendszere.) Nem vagyok az alapjövedelem híve, viszont az állampolgár emberi méltóságát mégis tiszteletben tartanám akkor is, ha adott esetben nem hoz közvetlenül mérhető gazdasági hasznot a társadalomnak. Nem gondolom, hogy egy nehéz helyzetbe került ember minden esetben a társadalom felemelkedését akadályozó ballaszt lenne, akit ki kell dobni a léghajóból.

Az oktatási rendszerünk a központi ideológia áldozatául esett és hanyatló pályára került, de az egészségügy jelenlegi helyzetéről sem sok jó mondható el. A központi irányítás gyengeségei a nem túl sikeres, de igen költséges járványkezelésben is kiütköztek. Mindkét területre igaz, hogy a sok pénz belepumpálása nem hoz kézzelfogható eredményeket, ha nincs mögötte érthető és szakmailag megvalósítható koncepció, az számomra nem kielégítő program tehát, hogy több pénzt kell költeni ezekre a területekre.

Nyilván nem lenne túl hihető, ha a miniszterelnök jelöltek még nagyobb pénzszórást ígérnének, hiszen már a mostani kormányunk is alighanem túlfeszítette a költségvetés kereteit, sokkal inkább az állami kiadásoknak a jelenleginél ésszerűbb elosztása lenne elvárható. Azokra a területekre, ahol a fejlődés az utóbbi időben lassú, vagy nem érzékelhető (például környezetvédelem, oktatás, egészségügy egyes területei, tömegközlekedés, szociális ellátás, digitalizáció stb.) több pénzt kell csoportosítani, még ha kevesebb út és egyéb állami nagyberuházás fog tudni megépülni. Emellett nyilván kevesebb fog jutni az élsportra, de lehetségesnek tartom azt is, hogy akár a hagyományőrzés, akár az egyházak költségkereteit is kicsit szűkíteni lehetne (ami még mindig jelentős állami forrásokat biztosítana mindkét területre). Megszűnhetne ezen kívül az önkormányzatok támogatásának politikai alapon történő megítélése is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3516687074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.09.13. 07:28:31

"Igazán fejlett gazdaság nem létezik sehol sem, ahol az állami szintű korrupció bevett gyakorlatnak és teljesen megszokottnak mondható, és hogy az állampolgárok ezt szó nélkül elfogadnák."

Dehogynem. Lásd Dél-Korea. De igazából az USA-ra is igaz ez, igaz ott csak a nagyok korrumpálnak és ezt lobbizásnak hívják.

"Tévesnek tartom például azt, hogy a környezetvédelem rohamosan növekvő költségeit a nagy szennyező cégek megadóztatásán keresztül lehet megoldani"

Ahogy az is téves hogy a környezetszennyezés problémáját az átlag gyalog polgár fogja megoldani, ahogy azt a környezetvédõk próbálják eladni. És az is téves, hogy Pl. a globális felmelegedés ellen megoldás az, hogy az emberiség 2050-ig majd jól karbonsemleges lesz. Lófaszt mama!

"Igen, valószínűleg emelni kell többek között a gáz és áram árát, akár külön környezetvédelmi adókkal sújtani, a legszegényebb rétegek pedig támogatást kell, hogy kapjanak, csak ezt senki nem meri kimondani."

Max. olyan formában, hogy állam bácsi ad nekik ingyen napelemet.

"Nem nagyon jött be a Fidesz számára a törzsválasztóitól eltekintve a családvédelemként eladott homoszexualitás-ellenes kampány sem, egy ilyenfajta kampány pont hogy a kemény diktatúrák jellemzője manapság."

Ez csak Orbánék egy szokásis csalija amivel hergelik a balliberráltakat. Pont mint annakidején a hajlékonyak beígért eltakarítása a közterületekrõl. Arra volt jó, hogy a ballibák és a saját tábor két hétig jól elfoglalták magukat. Ettõl persze a homokosoknak vannak az USA-ban érdekes dolgaik, de szerintem ott is inkább a betegségipar van a háttérben - a bizonytalan tizenévesek visszafordíthatatlan nemváltó mûtéte, hormonkezelése, stb. ott elég jó üzlet a klinikáknak. Pláne, ha 10 év múlva a gyerek felnõ és rájön hogy mégsem, és jön majd az újabb mûtét a visszafordíthatatlan visszafordítására...

"Egyébként a szociális biztonság nem létezik ma Magyarországon, sokan kerültek kiszolgáltatott helyzetbe gyakorlatilag önhibájukon kívül, és ilyenkor csak a családra tudnak számítani, az államra sokkal kevésbé."

Na ja, csak az a baj, hogy nálunk egy egész népcsoport rendezkedett be a szociális rendszer kihasználására. Tudod: akik a farkukból is megélnek. És pont ez a szociális rendszer tartotta õket a nyomorban, mert arra elég volt hogy Leonciónak ne kelljen dolgozni járni és egész nap vedelhesse a legszarabb, szõlõt soha nem látott kannásbort, de ahhoz nem hogy ne egy tizedmagával egy putriban tengesse az életét egy isten háta mögötti zsákfaluban. Nálunk a szociális rendszert tipikusan nem az önhibájukon kívül szar helyzetbe került rászoruló használja, hanem az a csávó aki már hat évesen is gengszternek készült, az iskolát messze kerülte ahogy késõbb a munkát is, és a környezetében az, hogy az illetõ volt már "böriben" kb. olyan mint anno a Kádár rendszerben a katonaviseltség.

"Az például képtelenség, hogy a migrációt teljes mértékben nemzeti hatáskörben kell kezelni, ami eddig sem volt így (például mi is kaptunk uniós támogatást határvédelemre)."

Ebbõl a szempontból az EU hozzáállása a migrációhoz maga a katasztrófa. Egységesen kellene az egész EU-nak kilépnie az 1951-es menekültügyi egyezménybõl ha fenn akar maradni legalább 2050-ig. De nem fog, ezért aztán Európának nincs jövõje - illetve van, de azt már nem az európai emberek fogják írni, és a forgatókönyv erõsen hasonlít majd a Mad Max-re.

"A legkényesebb kérdés a Kínához való viszony: gazdasági téren már így is túl erős szálak kötnek minket egy erősödő, egyre autokratikusabb rezsimhez."

Van egy haldokló EU és egy picit még erõsebb, de szintén halálra ítélt USA amit 30 év múlva Észak-mexikónak fognak majd hívni. És van egy Kína ami fejlõdik és 30 év múlva is fejlõdni fog.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.09.13. 09:32:07

@midnight coder:
Megint a szokásos a szerzőtől, a globalista propaganda szolgai felmondása, jó szokása szerint.
1. Az egy nyugati humbug, hogy náluk nincs korrupció. Van, csak átnevezték lobbizásnak és törvényesítették. Mindenki tudja miről van szó. USA hadiipari cégek mindenhatósága. A franciáknál dettó. A németeknél ugyanez az autógyárakkal. De egész Brüsszel a korrupció melegágya, ahol a politikusok irodái lassan összenőnek a multinacionális cégek lobbistáival és ahol Soros Györgyöt EP képviselők díszsorfallal, hajlongva fogadják.
2. A környezetszennyezésért leginkább felelős, korrupt cégek, hatalmas extraprofitokat tesznek zsebre. Ha ezért őket adóztatják, akkor első körben nekik kell kigazdálkodniuk az adót, ne adj Isten, csökken a profitjuk és nem a lakosságnak kell egyénileg gazdasági számításokat végezni, főleg úgy, hogy gyakran választási lehetőség nélkül vannak.
3. Ha a nemzetektől elveszik a jogot, hogy dönthessen kikkel akarnak együtt élni, akkor akár egész népeket lehet ilyen alapon ide-oda telepítgetni, szétzilálni demokratikus közösségeket teokrata felfogású idegenek betelepítésével. A nemzetektől elvenni jogot és átadni egy nemzetek feletti szervezetnek, az a nemzetre épülő demokráciák végét jelentené. De, ha ezt a posztoló nem látta az elmúlt öt év európai eseményeiből, akkor tényleg menthetetlen.
Kínával meg túl szoros, hanem a nyugathoz képest harmadannyi a kapcsolat, ebben is megkajálta a posztoló a propagandát. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a világ egyik szupergazdaságát és nem is tudjuk.
4. Nyilvánvalóan ez választási költségvetés, de már most elkezdték visszafogni az inflációt. Persze ott van a baloldali módszer a megszorítások és segélyek politikája, csak abba bele szokás bukni.
5. A családvédelmi törvény nem a homoszexuálisok ellen van, hanem a homoszexuálisokat eszközként használó baloldali ideológia térnyerése ellen, azaz nincs szükség szélsőbalos,marxista osztályharcos ideológiára az óvodákban, iskolákban.
6. Az alapfizetés és egyéb támogatások nem működnek, a történelemben már voltak rá kísérletek, mindig a gazdaság sínylette meg. Nem véletlen, hogy a működő gazdag országokban sem számolják fel a szegénységet. Svájcban is vannak koldusok, az USA meg bevallottan félmillió utcán élővel rendelkezik, de van az háromszor annyi is. Jézus is megmondta, szegény ember mindig lesz. Lehet mondani, hogy a baloldal meghaladta Jézust, de a gyakorlatban ők csinálják a legtöbb szegényt.
7. Az oktatásban a balliberális ideológiákat ki kellett gyomlálni. Tehát igaz, hogy az oktatási rendszerünk az ideológia áldozatául esett, a baloldali eszméknek. Most ehelyett van jobboldali nemzeti ideológia, melyekre minden nemzet alapvetően épül. Amúgy meg Kádár idején sem volt ilyen, mint manapság, hogy napi szinten páros lábbal szállnak bele a magyarságba. Ezek kommunistábbak a Kádár-rendszernél, internacionalistábbak a szovjeteknél. Értem ezek alatt az index.hu/telex.hu és a 444.hu évtizedes napi gúnyolódását, vagy akár a magyarság eredetét mocskoló tevékenységét. Ma már egy népviselettől pavlovi reflexként acsarkodásba kezdenek a baloldali hívek, lásd Tóth Gabi esetét!
8. Teljes tévedés. Nagyságrendi különbségek vannak közöttük, bár az megint igaz, a baloldali propaganda követeli ezen kisebb tételek csökkentését.

MEDVE1978 2021.09.13. 11:19:49

1. Korrupció: ez nagyon érdekes kérdés. Ugye lesz a NER által felépített nemzeti tőkésosztály egy esetleges kormányváltáskor. Kétféle taktika lehet: a.) Halkan, de folytatja ezt a trendet a kormány, esetleg megpróbál egy-két erősebb nagy szereplőt maga mellé állítani (pl: Csányi) vagy új középszereplőkből csinál nagyokat. b.) Nem folytatja ezt a trendet. Ebből viszont sajnos az lehet, hogy nem lesz gazdasági bázisa, így nem lesz médiabázisa sem. Márpedig a médiabázis szükséges ahhoz, hogy a most FIDESZ-re beállított milliókból valahogy visszanyerjen.
Ugyanakkor a korrupció egy bizonyos szinten maradni is fog, mert ez kulturális jelenség és örökség.
2. Környezetvédelem: számos nagy probléma van az ügyben. A finanszírozási kérdés az egyik legfontosabb. A leghatékonyabb a környezetvédelem szubvencionálása lehetne. Ez azt jelenti, hogy mondjuk a napelemért csak 50% árat fizetsz, az állam támogatja a hőszivattyús házad, az állam támogatja, hogy hőszigetelj. A kérdés nyilván az, hogy honnan lesz erre pénz. A kormányok általános eszköztelenségét ugye az adja, hogy a nagyvállalatok a globális pénzügyi rendszer következtében adóoptimalizálnak, kivonják a nyereségük jelentős részét az adózás alól. Biden most próbál keresztülvinni egy ennek ellentmondó javaslatot, ami ugye a jelenlegi nagyon szép adókulcsot alkalmazó államoknak (pl: nekünk) paradox módon problémát jelentene. Ha ez beérne, akkor (általánosságban, nem Magyarországon) lehetne az addicionális bevételt környezetvédelemre is fordítani. Persze sajnos ez nem tökéletes, de az alternatíva még rosszabb: a fogyasztóra hárítás. Ez inflációt és az átlagember terhelésének jelentős növelését okozza, illetve politikai öngyilkosság. A kérdéskör nagyon szerteágazó, mindenesetre az biztos, hogy ezeket a problémákat az "önvisszafogás" és a modernizációs költségek fogyasztóra terhelése nem oldja majd meg. Ez ugyanis azt eredményezi majd villámgyorsan, hogy az ilyen döntések politikai támogatottsága tűnik majd el. Az egyik leginkább zöldpárti országban, Németországban sem mernek arról beszélni nyilvánosan a politikusok, hogy az energiapiaci váltás drágulást okoz majd.
3. Homoszexuális kérdés. Mindig is azt mondtam, hogy ezek nagyon hálás témák a politikusoknak. Főként azért, mert nem kerülnek pénzbe. Jó pár ilyen téma azonosítható, a hazai és nemzetközi politikában általában rárepülnek ezekre a politikusok. Ilyen szexuális irányultság, gender kérdés, abortusz kérdésköre, női jogok, történelmi viszonyrendszerek (pl: kommunisták, emlékezés egy történelmi eseményre stb.). Alapvetően vihar a biliben az egész, igazából nem érzem a sérülést sem óriásinak. Ma már van egy olyan dolog, hogy internet, amelyen bármilyen tartalomhoz hozzáférhet egy tinédzser. Ha valaki gyanítja, hogy homokos, rengeteg olyan oldalt talál majd a neten, ami erről tájékoztatja. Az, hogy a homoszexualitást normalitásként kell-e elfogadni, az más kérdés.
4. Adózás és családtámogatások rendszere. Ez egy nagyon komoly társadalompolitikai kérdés, jelenleg a kormány arra használja az adórendszert, hogy társadalmi csoportokat preferáljon.
SZJA szinten ugye ez az alacsony adó, magas kedvezmények, kevés segély kontra magas adó, alacsony kedvezmények, sok segély viszonyrendszerben mozog.

Utóbbi az MSZP-SZDSZ kormányokat jellemezte. Sajnos egyben magával hozott negatív dolgokat is: például azt, hogy egész néprétegek rendezkedtek be a segélyből vegetálásra, illetve azt is, hogy átlagjövedelmű állampolgárként már a legmagasabb adózási kategóriában voltál. A jelenlegi rendszer "problémája" ugyanakkor természetesen a segély eltűnése, tehát az, hogy a hátrányos helyzetű csoportok kevesebbet kapnak a transzferekből.

Ugyanúgy társadalompolitikai vetület a ki kapja a kedvezményt témakör. A jelenlegi orbáni társadalompolitika kifejezetten konzervatív társadalompolitika. Azt mondja ki, hogy vannak felsőbb rétegek, akik adókedvezményt vehetnek igénybe gyerek után és egyébként is viszonylag alacsony a jövedelemadó szintje, így nekik magasabb lesz az elfogyasztható fennmaradó jövedelmük is, tehát a rájuk eső relatív elvonás alacsonyabb. A konzervatív társadalompolitika elve, hogy ezek a rétegek megtakarítanak, vállalkoznak, befektetnek stb. és ezzel pörgetik a gazdaságot. Az elv szerint jobban, mint a nincstelenek, hiszen ők a jövedelmük döntő részét elfogyasztják és nem befektetik. Folyt köv

MEDVE1978 2021.09.13. 12:26:38

Folyt. A családtámogatások ismét egy értékválasztási téma. Én ebben egyetértek a mostani kormánnyal és ez az egyik legfőbb félelmem egy kormányváltás esetére. (A másik a progresszív jövedelemadózás bevezetése mondjuk egy 20%-nál magasabb felső kulccsal). Jelenleg két fő út van a fejlett világban: az egyik lényege, hogy migrációval próbálja fenntartani a lélekszámot. A másik lényege, hogy kimondja, hogy ilyen célból a migráció rossz, ezért tegyünk meg mindent azért, hogy az indogén természetes szaporodás pótolja a természetes fogyást. Sajnos ez a jelenlegi kormányzati politika mellett sem fog teljesülni, de legalább próbálkozunk. Emellett rossznak tartom azt is, hogy egy közösség olyan terheket rak ma már az egyénekre, amelyek sok esetben ellehetetlenítik a gyerekvállalást. Még rosszabb az, amikor ennek következménye az lesz, hogy nem vállaltatok gyereket, ezért fizessétek a bevándorlók asszimilációjának költségeit. Ez a fejlett országok sajájtja manapság.

5. Külpolitika. Igen, én is így érzem. A gyurcsányi teljes kooperáció és saját érdekek feladása helyett az orbáni mi vagyunk a világ pénisze nagyzolási mánia jött. A kettő között lenne az arany középút.

6. Szociális biztonság. Az embereket a munka emeli fel, emeli ki a nyomorból. Ugyanis a munka az, ami az egyes ember életébe rendszert visz, kötelezettségeket ad meg, illetve megadja azt, hogy ha valaki teljesített, akkor bért kap érte. Jól látható az egyes gettókban Nyugat-Európában, illetve akár Magyarországon zsákfalvakban is, hogy mihez vezet, ha valaki nem dolgozik és nincsen kötelezettségrendszere valamilyen formában. Az élet struktúrálatlanná válik, tengődés, drogfüggőség, élvhajhászat, bűnözés lesz belőle. Anno volt egy 444 cikk arról, hogy a balliberális újságírók egy-két évvel a kötelező közmunka bevezetése után ki akartak menni negatív cikket írni arról, hogy a szegények mennyire szenvednek, hogy a korábbi kis segélyt is elvették tőlük és még dolgozni is kell. Utána nagyon meglepődtek, mert az emberek döntő része, aki közmunkán vett részt, az örült annak, hogy van munkalehetőség és valamiért kapja azt a pénzt. Én egyre inkább úgy gondolom, hogy a jó rendszernek a minél magasabb foglalkoztatásról kell szólnia, illetve arról, hogy ha valaki kiesik ebből, azt vissza kell segíteni a rendszerbe. Tudom, hogy a magyar rendszer ma nagyon nem erről szól, de ez lenne a jó.

7. Oktatás-egészségügy. Az oktatás már megy le a klotyón nagyon régen. Külön kell választani felsőoktatást és azt megelőző oktatást. A felsőoktatásban sokszoros kudarcokról beszélhetünk. Egyrészt ott van Medgyessyék piacosítási kudarca az általános tandíjjal, amit a FIDESZ eltöröltett. Másrészt ott van a FIDESZ reakciója a kivándorlásra, ami a röghözkötés lett volna, ez is meghiusúlt.
Így maradt a jelenlegi fos helyzet: néhány kiváltságos tanulhat tandíjmentesen, mindenki más fizet, csak ezt álságosan nem tandíjnak hívják, hanem költségtérítésnek.

Úgy gondolom, hogy van középút. A társadalomnak jogos igénye, hogy az adófizetők pénzék kiképzett emberek képzése Magyarországon hasznosuljon. Ugyanakkor az is jogos igény és cél, hogy minél többen képzettséget szerezzenek. Ezt el lehetne intézni egy állami röghöz kötéssel: ha Magyarországon ingyenes diplomát szerzel, akkor X évig dolgoznod kell Magyarországon. Ha külföldön munkaviszonyba lépsz, az sem gond, de akkor fizesd vissza a díjat.

Az alap- és középfokú oktatás más kérdés. Nyilván emelni kellene a tanárok bérét, mert így nagyon kicsi a társadalmi megbecsültségük. Nekem az egyházak pótlólagos finanszírozása oktatási intézményként sem elfogadható. Fontos lenne az alternatív módszertanok elterjedése: ma túlságosan poroszos a magyar rendszer, nem olyan képességeket ad, amire a munkaerőpiacon szükség van.

Egészségügy tekintetében egy korlátlan keresletű szektorról beszélünk. A szűrőprogramokat én kötelezővé tenném és büntetném, ha nem engedi el a munkaadó az érintetteket + valahogyan az érintetteket is, ha nem mennek el. Irtózatos pénz lenne megspórolható, ha a különböző betegségeket hamarabb ismernék fel. Sajnos a jelenlegi "ingyenes" rendszer nem működőképes hosszútávon, valahogy a magán és közösségi szektor házasítását kellene megoldani.

Boldeone Bull 2021.09.13. 16:40:55

A jobboldali populizmusra a baloldali populizmus , a szociális ígèretdömping a válasz . De, mit is tehetne az ellenzèk , amikor most a kiegyensúlyozott nèpszerűsègben az nyerhet , aki a nagyobb nèptömeg bizonytalan rèszèt maga mellè tudja állítani ..
Egy biztos : az emberek arra várnak , hogy a felső 1-2 % vegye ki jobban a rèszèt a társadalmi költsègekből: "Fizessenek a gazdagok!"
Az ellenzèki politikusok jól èszleltèk , hogy a mèltánytalanul, közforrásból gazdagodó nagytőkès rèteg ellen kifizető lehet uszítani ès szociális ígèretek tenni a nèpnek . Kèsőbb úgysem fogják betartani ...
A magyar mindig is az irracionális illúziók nemzete volt , Orbántól is ezt kaptuk főleg ...

Quadanium 2021.09.13. 16:46:45

Bolhacirkusz. Sajnos nincs a jelenlegi kormánypártokhoz méltó ellenfél. Sajnálom a jobbikot és a momentumot, bennük bíztam az elején. De megdumálták őket.

buszrajongó 2021.09.13. 18:05:45

Lehet-e az éSSZerűség a fő kampányszlogen? 2014 szilveszteréig lehetett. 2015. január 1.-től csak az éSZSZerűség lehet.

eßemfaßom meg áll 2021.09.13. 18:07:44

napi ellenzéki böfi a 12 egytucat fajtából [ásít]

BiG74 Bodri 2021.09.14. 01:38:08

Lehet, de ez a kampány és ez a választás most már nem erről szól.
A dolgok rendje pedig az, ahol a hatalmon lévő radikalizálódott, ott az ellenzék is radikálissá válik, mert de, erőszakra, erőszak lesz a válasz. Minél tovább van hatalmon az egyik oldal, annál radikálisabb lesz a másik. A megfelő demokratikus rendszer kiherélése pedig egyenértékű a túlnyomás elelengedő szelep lezárásával. Akkor pedig csúnya világ jön, mindenkire.

midnight coder 2021.09.14. 09:30:43

@BiG74 Bodri: Viszont itt szó sincs a hatalom radikalizálódásáról. Legalábbis korántsem olyan mértékben mint Gyurcsányék alatt, lásd szemkilövetés, haveri kutya, stb. Itt egyszerûen arról van szó, hogy az egyik oldalon van egy egységes FIDESZ, a másik oldalon pedig egy Gyurcsány által szétvert baloldal.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.09.14. 17:54:54

@midnight coder: Haggyámá a szemkilövetéssel! Vót egy, miközben kövekkel és Molotov koktélokkal dobálták a rendőröket. Véletlen. Ennyi.

BiG74 Bodri 2021.09.14. 19:31:10

@midnight coder:
Távol álljon tőlem, hogy sértegesselek, de egyre hülyébb vagy. Ez a buta fidesz módi nem társalgásbarát.

alöksz róz 2021.09.14. 20:56:37

"Tévesnek tartom például azt, hogy a környezetvédelem rohamosan növekvő költségeit a nagy szennyező cégek megadóztatásán keresztül lehet megoldani" - pedig csak úgy lehet, ha komolyan van gondolva. jól szarrá adóztatni, egész addig, míg vagy csődbe megy, vagy full környezetvédővé változik.
ha nem ezt csinálják, akkor biztosra lehet venni, hogy egyáltalán semennyire sincs komolyan gondolva.
némelyiket már most be kellene záratni és az összes vagyonát környezetvédelemre költeni, pl. a coca-cola. létezésének haszna totál nulla, csak a kárt csinálja.

Tamáspatrik 2021.09.14. 22:05:10

@midnight coder: Ezek kérdések, sokféle választ lehet adni.
Pl. a környezetvédelemben fogyasztás csökkentésre van szükség, vagy legalábbis korlátozásra. Ezt ki fogja tudni eladni?
Migráció: Kell valamiféle EU egység, közös politika, amit Orbán mondott, hogy ez nemzetállami kérdés, az nem igaz.
A szociális biztonság addig nem téma, amíg van munkád, de ha látsz olyan embert, aki nagyon értelmes ugyan, de már évek óta munkanélküli és emiatt depressziós, ráadásul nem is szenvedélybeteg, lehet hogy a véleményed kicsit változni fog. Most annyi a biztonság, hogy ha nem vagy munkaképes mondjuk mert beteg vagy, akkor tartson el a család.
KÍNA nr. 1 ez egy spekuláció. A múlt században 1990-ig azt gondolták sokan, nyugati értelmiségiek is, hogy az oroszoké a jövő, hamarosan leelőzik az USA-t. KÍNA egy nagy fekete lyuk, demográfiai problémáik nekik is vannak, lehet hogy megállnak egy szinten mint Japán, amely már 20 éve nem növekszik.

Tamáspatrik 2021.09.14. 22:08:16

@midnight coder: Dél-Korea korrupciós indexe az USA szintjén van és javuló tendenciát mutat. Japán, Kanada, Németország megelőzi, de ezek fejlettebbek is.

Tamáspatrik 2021.09.14. 22:11:03

@megamovieboy: Ez egy morális önigazolás, hogy mindenki lop, ezért lopjunk mi is. Ha 1 ember sokat lop egy országban, abból általánosítunk, hogy hiszen ott lopnak.
Az is egy kérdés, hogy akit rajtakapnak, elviszi-e szárazon, a német autógyárakat pl. meg is büntették keményen, mert csaltak az emissziós értékekkel.
A lobbizás nem ugyanaz, te is elmehetsz a cégen belül az ügyvezetőhöz "lobbizni", nyomni az érdekeidet, ez kicsiben is megvan, a lényeg megint, hogy nyilvános-e vagy sutyiban csinálják.

Tamáspatrik 2021.09.14. 22:12:13

@megamovieboy: Az oroszok meg fogják adóztatni a Gazpromot? Mi megadóztatjuk a MOL-t? A környezetszennyezés 71%-a 100 nagy céghez köthető.

Tamáspatrik 2021.09.14. 22:18:53

@megamovieboy: Nem azt mondtam, hogy a migrációban a nemzetállamoknak ne lenne szerepe, csak azt, hogy az EU egységesen többet tud tenni, és tett is pl. a törököket pénzeltük, az ottani menekülttáborokat. Ez kérdéses, hogy mennyire volt jó megoldás, de pl. a görögöket se hagyhatjuk magukra, hogy küzdjenek.
Ha az oktatásból kigyomlálod a liberálisnak tartott oktatókat, akkor egy idő után nem nagyon marad senki egy idő után, ha túl erősen gyomlálsz, akkor csak a politikai hűség fog számítani, a szélhámosok fognak megélni kevés tudással.
A költségvetés túl van feszítve, az nem jó ha növekedik az adósságállomány, kérdés hogy milyen területekről vonjanak el. Pár területet túlpénzeltek, ezek ha egy darabig kevesebbet kapnak is, akkor is megélnek.
Ezek persze elméleti kérdések, a lényeg úgy szól, hogy mennyire mer őszinte lenni egy ellenzéki miniszterelnök jelölt a választók felé, vagy marad jobb híján a demagógia.

Tamáspatrik 2021.09.14. 22:26:29

@megamovieboy: A gazdasági fejlettség és a korrupció csökkentése összefügg: en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index
Homoszexualitás: az internetet is lehet cenzúrázni, az Orbán-kormány meg is fogja tenni, persze nem most, hanem miután megnyerte a következő választást. Lehet nálunk is simán kriminalizálni a homoszexualitást.
A többi kérdésben is, nem azt mondom, hogy a jelenlegi rendszer annyira rossz, hanem hogy mindent túl lehet feszíteni, pl. aki nem házas, nem egészséges, idős, vagy nem szült gyereket, netán nem hadrafogható stb. az nem ér a társadalom számára semmit, ebben az irányban még tud gyalogolni a kormány és fog is, szélsőjobb irányába valóban.

Tamáspatrik 2021.09.14. 22:26:59

@MEDVE1978: A gazdasági fejlettség és a korrupció csökkentése összefügg: en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index
Homoszexualitás: az internetet is lehet cenzúrázni, az Orbán-kormány meg is fogja tenni, persze nem most, hanem miután megnyerte a következő választást. Lehet nálunk is simán kriminalizálni a homoszexualitást.
A többi kérdésben is, nem azt mondom, hogy a jelenlegi rendszer annyira rossz, hanem hogy mindent túl lehet feszíteni, pl. aki nem házas, nem egészséges, idős, vagy nem szült gyereket, netán nem hadrafogható stb. az nem ér a társadalom számára semmit, ebben az irányban még tud gyalogolni a kormány és fog is, szélsőjobb irányába valóban.

Tamáspatrik 2021.09.14. 22:28:52

@BiG74 Bodri: Már most is vannak olyan régi jóismerőseim, havarok, akikkel nem tudunk beszélgetni, a képzeletbeli barikád két oldalán vagyunk. Vagy ha beszélünk, a politikát kínosan kerülni kell.

BiG74 Bodri 2021.09.14. 23:03:03

@Tamáspatrik:
Vannak akikkel kerülöm a politikát, de nem kínosan, csak egyszerűen azért, mert egyrészt tájékozatlannak tartom, és ezt meg is mondom, vagy mert szemtől szembe képtelen beszélgetni, mert egy csatornás. Jellemzően fideszes, vagy széljobbos emberekről van szó. Megdöbbentő, de a legtöbb fideszes nem vállalja fel nyíltan a politikai hovatartozását, csak ha hasonszőrűek között van. Így önmagában nincs barikád, de az ellentétek elmérgesednek, mert nincs párbeszéd, illetve ha van az egy álszent, hazug párbeszéd.
Látod, nem szép dolog lopni, sőt drákói törvények kellenek, mondja a fideszes, de azért a korrupció természetes. Nincs baja a homoszexuálisokkal semmi, de ne akarjanak már egyforma emberek lenni a heterókkal, és különben is pedofilok. Nem jó a jelenlegi fidesz kormány, de hát az ellenzék (mely lassan 12 éve befolyás nélküli páriák gyülekezete) rosszabb ezért csak a fidesz. Persze ha lenne más, de a sokosztatú, sokféle ellenzéki oldalon mindenki hülye.
Közben ezek az emberek nem értik, hogy ők bármennyire is békések éppen, a hatalom amit viszont támogatnak létrehozta ezt a mereven kettéosztott országot, és egyre radikálisabb lépéseket tesz a hatalom megtartásáért. Közben van az országnak egy másik fele, amelynek már kifordul a gyomra, de még hisz a demokratikus változtatásban. Viszont amikor ennek a lehetősége nullázódik az energiák más kiutat keresnek. Akkor pedig már nem lesz lehetőség odaállni és megmagyarázni, hogy támogatom a lopást, de én nem vagyok tolvaj, sőt..
Nem lesz lehetőség szemtől-szembe azt mondani, hogy teljesen rendbe vagytok, de csak mint másodrangú állampolgárok. Nem lesz lehetőség magyarázni, mert akkor már senkit nem fog érdekelni.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.09.16. 09:13:25

@Tamáspatrik: 1. A kéretlen migrációt az EU-nak magától is meg kell tudni állítania. A törököknek adott támogatást teljesen külön kellene kezelni és akkor nem védelmi pénz lenne, hanem segítség.
2. Az oktatásban a szélsőbalos, nemzetellenes, marxista eszméket ki kell gyomlálni, legalább a könyvek önmagukban ne butítsanak, megteszik ezt helyettük a balos tanárok.
3. Az ellenzéknek fogalma sincsen a gazdaságról. Nézd meg a jelölteket! Azért nem is mondanak konkrétumokat az irányvonalról, mert nincs mit mondaniuk.
4. Ha a fejlettséggel visszaszorul a korrupció, akkor a legjobb úton járunk, hiszen a fejlődés a járványt leszámítva töretlen.
5. A homoszexuálisoknak semmiféle joga nem csökkent. Viszont a fiataloknak előadott propaganda, aminek célja a minél több biszexuális, kedves dolog a homoszexuálisoknak, de katasztrófa a társadalomnak.
6. A jelenlegi rendszernél a baloldal nem tud jobbat ígérni hitelesen, hiszen ők az "elkúrók".
7. Nem a kormány gyalogol széljobbra, hanem a baloldal kezd büszke marxistává válni. Ahogy mondják, Sztálintól jobbra mindenki náci. Azt garantálom, hogy a keleti blokkban mindenki jobbra van a generelisszimusztól, de azt, hogy az Európa Parlamentben is így van, azt nem.
8. A mindenki lop, az nem önigazolás, hanem a versenyben elfogadott lehetőségek kihasználása, különben eleve vereségre ítélnénk magunkat. A német autógyárakat akkor büntették meg, amikor kiderült a turpisság, amiről feltehetőleg az állami felügyelő szerveknek is tudomásuk volt, különben alkalmatlanok lennének.
9. Se az oroszok, se az amerikaiak, se a kínaiak nem fogják megadóztatni a cégeiket, de a lakosságot sem. Ezzel csak az EU hozza magát versenyhátrányba, szokás szerint amerikai nyomásra.

Billy Hill 2021.09.26. 15:34:12

@MEDVE1978: "Ugye lesz a NER által felépített nemzeti tőkésosztály egy esetleges kormányváltáskor. Kétféle taktika lehet: a.) Halkan, de folytatja ezt a trendet a kormány, esetleg megpróbál egy-két erősebb nagy szereplőt maga mellé állítani (pl: Csányi) vagy új középszereplőkből csinál nagyokat. b.) Nem folytatja ezt a trendet. Ebből viszont sajnos az lehet, hogy nem lesz gazdasági bázisa, így nem lesz médiabázisa sem. Márpedig a médiabázis szükséges ahhoz, hogy a most FIDESZ-re beállított milliókból valahogy visszanyerjen."

Csak azt kell csinálnia egy új kormánynak, amit a Fidesz csinált 1998 után meg 2010 után. Milyen nagyvállalkozóik voltak előtte? Az oligarchák MSZ(M)P-sek voltak. Milyen médiájuk volt? Megyó megmondta, ha akartok tévét, vegyetek magatoknak.

Megoldották. Nem félek, hogy egy új holdudvar ne tudna teljesen elhatalmasodni megint, ennek a mostaninak a rovására.

Billy Hill 2021.09.26. 16:00:48

@Boldeone Bull: "A jobboldali populizmusra a baloldali populizmus , a szociális ígèretdömping a válasz." Vagy fordítva. Melyik volt előbb? :-)

Billy Hill 2021.09.26. 16:15:24

@alöksz róz: ">>Tévesnek tartom például azt, hogy a környezetvédelem rohamosan növekvő költségeit a nagy szennyező cégek megadóztatásán keresztül lehet megoldani<< - pedig csak úgy lehet, ha komolyan van gondolva. jól szarrá adóztatni, egész addig, míg vagy csődbe megy, vagy full környezetvédővé változik."

Természetesen amit tudnak, tovább fognak hárítani a fogyasztókra, ami érthető is. Az olajfinomító pl. azért szennyez, hogy nekem legyen a kocsimba üzemanyag, és a fast fashion textilipar is azért szennyez, hogy jó sok ruha legyen a szekrényemben (amiket aztán gyakran fel sem húzok egyszer sem). Általában nem maguknak csinálják a környezetszennyezést, mert annyira gonoszak.. :-)
süti beállítások módosítása