Ideo-logikák

Ideo-logikák

Több érték van a szemétben, mint gondolnánk

2022. január 16. - Tamáspatrik

A pandémia nyomán az ellátási láncban bekövetkezett zavarok megdrágították a legtöbb nyersanyag árát, az energiahordozókkal egyetemben. Mindez gazdaságosabbá teheti egyes alapanyagok újrahasznosítását, amely energiaigénye általában jóval alacsonyabb, mint az elsődleges forrásból történő gyártás. Arról nem is beszélve, hogy ezáltal a környezetünk terhelését is nagyban csökkenthetjük. Tovább menve ezen a vonalon, amit régebben szemétnek gondoltunk és hulladéklerakókban helyeztünk el (ún. landfill), még azokból is értékes anyagok bányászhatóak ki, elsősorban különféle fémek.

Az jól látszik, hogy Európa mint fosszilis energiahordozókban és nyersanyagokban szegénynek mondható emellett sűrűn lakott kontinens lévén, a visszaforgatásban sokkal előrébb tart mint az USA, de közben már a Kína is „rálépett a gázra” e téren, mert ők sem tudják már kezelni a növekvő szeméthegyeket.

Azok a régebbi félelmek, hogy mi például egy szemétlerakó ország leszünk, jelenleg megalapozatlannak tűnnek, másrészt viszont az EU-n belül újrahasznosítás terén majdnem minden listának a végén kullogunk. Ez az állampolgárok és a cégek egyértelmű felelőtlen viselkedése mellett arra is rámutat, hogy környezetvédelem nálunk mindig is eléggé egy marginális, más prioritások mögött háttérbe szorított terület volt.

A papír újrahasznosítása még jónak mondható

Valahogy a papír elég nagy térfogatú és úgy látszik, könnyebben hozzá tudunk szokni a szelektív gyűjtéséhez. (A „lebutított” szelektív kék kukák ötlete, amikbe papír, műanyag és alumínium egyaránt rakható, számomra per pillanat jobbnak tűnik a hulladékszigeteknél.) Ahány statisztikát néztem, annyiféle az adat, de az EU átlagában 74% körüli és nálunk is 70% körüli lehet a papír újrahasznosítása. Egyrészt csomagolásra a papír ajánlott leginkább mint a leginkább környezetbarát, a természetben jól lebomló anyag (kivéve persze, ha műanyagot is kevernek hozzá). Másrészt a cél az erdősítettség és a fák állományának növelése, hiszen például az építkezésekhez mindig fogunk használni faanyagokat, viszont csomagoláshoz, újságokhoz és dokumentumokhoz nem szükséges a nagy tisztaságú farost. Sőt a hulladékpapír mellett a búzaszalma használata lehet a jövő útja a papírgyártásban. Törekedni kell a papírmentes irodákra és az elektronikus dokumentumkezelésre, viszont a csomagolásban a papír sok esetben ki tudja váltani a műanyagot, például nejlonzacskók helyett vannak különféle papírtasakok.

Az üveg nem környezetbarát

Sőt, akár veszélyes hulladéknak lehetne nyilvánítani, hiszen inert anyagról lévén szó, a lebomlási ideje mintegy egy millió év és balesetveszélyt is jelent emberre, állatra egyaránt. EU szinten már 78% az újrafelhasználása, nálunk viszont gyalázatos módon 30% alatti. A betétdíj nem tudom, hogy mennyire jó ösztönző erő, vagy menjünk inkább a hulladékszigetek irányába, a nagy tételt jelentő befőttesüvegek gyűjtését is beleértve. A sörösüvegek helyett szerintem jó alternatíva az alumínium doboz, mert kisebb a súlya és összepréselhetősége miatt könnyebben gyűjthető és szállítható.

A műanyagok sem azok

A műanyag csomagolóanyagok gyűjtését egyes országok már elég jól megoldották, a szlovénoknál például ez 60% nálunk viszont csak 30. Attól tartok, hogy nálunk még nagyon sokan eltüzelik a kazánban, ami éppúgy ártalmas a saját családjukra mint a szomszédságra. A műanyagokkal fő gond, hogy nagyon sokféle van belőlük, például autólökhárító hegyek várnak feldolgozásra egyes telepeken, ha egyáltalán megoldható az ismeretlen összetételű alkatrészek újrahasznosítása. Ma már minden termék esetében a gyártónak és a beszállítóknak is regisztrálniuk kell az összes műanyag vagy fém komponens pontos összetételét (a gyártás helyével együtt), jelöléseket is kell rakni egyes alkatrészekre, elvileg tehát évtizedek múlva is tudni fogjuk, hogy az adott hulladék mit tartalmaz.

Az alumínium visszanyerése jól megoldható

Ennek a fémnek az előnye, hogy 660 fokon olvad és az oxid nem porózus szerkezetű, emiatt sokkal kisebb a visszaforgatás költsége mint az újragyártásé, a fém közel 90%-át újrahasznosítják. (A minőség nyilván nem ugyanaz, de autóalkatrészhez és sörös dobozhoz ugyanolyan jó lesz.) A németeknél a sörös dobozok 99%-át már visszagyűjtik, nálunk viszont csak 38%-át. Az elektromos autók gyártásához több alumíniumot használnak mint a belső-égésűhöz, és ha ez újra feldolgozott fémből történik, akkor jelentős környezetvédelmi előnyt jelent, hogy a vassal összehasonlítva nem 1538 fokon olvad, kohó helyett csak kemencét igényel, a megmunkálása könnyebben megvalósítható.

A különféle fémek egyre fontosabbá válnak

A vas és a réz visszagyűjtése is egyre fontosabbá vált az utóbbi időben, a ritkaföldfémek, mint például a magnézium vagy a lítium pedig az elektronikai használat miatt hasonló stratégiai jelentőségre tettek szert, mint a földgáz vagy a kőolaj. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb ritkaföldfémet a „fekete doboz” Kínában bányásszák. A most veszélyes anyagként kezelt ún. elektronikai hulladék is nem sokára értékessé válhat, csak az újrafeldolgozási technológiákat kell még hozzá fejleszteni.

Az általunk elásott és előző generációk által ránk hagyott hulladékhegyek nagy valószínűséggel egy nap értékessé válhatnak annyira, hogy különféle fémeket fogunk bányászni belőlük. Ez egyébként egy globális civilizációs összeomlás utáni helyreállítás egyik lehetséges forgatókönyve is lehetne, amikor a fémgyártás a hulladékhegyekből történhetne, faszén felhasználásával.

A szerves háztartási hulladék komposztálásáról, talajjavításra való használatáról még nem is beszéltünk, ebben szinte minden ország rosszul áll, 10% körüli arányról beszélhetünk. Nem beszélve arról, hogy az összes anyagfelhasználáson belül csak 13%-ot, más forrás szerint 25%-ot ér még csak el az újrahasznosított alapanyag.

Az élelmiszer termelése olyan terület, amiben egyik ország sem szeretné teljesen az önellátás lehetőségét. Némileg ehhez lehet hasonlítható a közeljövőben a nyersanyag ellátottság kérdése, esetleges nemzetközi konfliktusok elvághatják a jelenlegi fő beszerzési forrásokat. A technológiák léteznek már és egyre fejlődnek a kiszolgáltatottság csökkentése irányában, habár ezen a téren a nemzetállami keretnél alighanem bővebb térben kell gondolkodni, legalább EU-s szinten, sőt az EU perifériáját képező országokkal folyó munkamegosztást is beleértve.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9216814990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.01.17. 12:55:34

@cvsvrs: "veszélyes az üveg, jaj, jaj, nem bomlik le. falun egy demizson nemzedékeket kiszolgál itallal."
Itt nem demizsonokról van szó, hanem visszaváltható palackokról. Ami már kétesélyes, egyrészt mert eleve elég súlyosak ezek az üvegek, másrészt ha visszaváltod akkor utána tisztítani kell, ami nem egyszerû móka. És nem is mindig sikeres. Anno konzervgyárban dolgoztam mint diákmunkás még a szocializmusban, nos... azóta onnan nem vettem semmilyen konzervet, üvegeset különösen nem. Pedig azóta szerintem befõttesüvegre megszûnt ez a visszaváltósdi. De nem irigylem azokat a vevõket, akik anno olyan befõttet vettek aminek az üvegét mi még "jó"-ként továbbengedtük :-)
De két-három körnél többet így sem bír ki az üveg, ergo gyárthatod újra.

midnight coder 2022.01.17. 12:56:33

@gigabursch: "Amúgy az üveget, ha bedobod a Duna közepére, a sofőr vonalba, akkor pár év alatt totál lebomlik ásványaira. Mechanikai úton."

Az a pár év olyan ezer körül lehet. Feltéve ha tengerpartra kerül.

2022.01.17. 12:57:57

@MEDVE1978:
ez kb. tervezett gazdálkodást, állami hulladékgazdálkodást és egy félállami kereskedelmet jelentene. és nem szabad piacot.

vagy vertikálisan integrált agrárvállalatokat. azt, hogy debreceni állami gazdaság a debreceni konzervgyár legynagyobb beszállítója. a konzervgyár a befőtteket a saját bolthálózatában értékesíti. és rendelhetsz a gyártótól. egy évre elegendő mennyiséget. és a városok keredkednek egymással. visszirányba viszik az üveget feltéve, hogy fincsi volt a befőtt. és ha nem, akkor megy az üveg a kukába. ez a kapitalizmus és a hipermarketek korának a végét jelentené. a kereskedelmet az állam, állami vállalatok uralnák. ez kb. akkor hatékony ha visszaáll a szocializmus a reformokkal.

2022.01.17. 13:13:13

@midnight coder:
debreceni konzervgyár anno sajószentpéterről szerezte be az öblös üvegeket. és kb. havonta jártak meo-sok miskolc mellé azért, hogy megfelelő legyen a minőség. és az volt, hogy csinálnak egy saját üveggyárat. ahogyan a konzervgyár építettek egy saját fémcsomagolót. mondjuk debrecen mindig is egy ilyen mindent gyártó "csebol" volt.

2022.01.17. 13:21:51

@midnight coder:
tervezett gazdálkodás. tervgazdaság. a háziasszony megtervezi, hogy mennyi meggyet eszik a család. és akkor vagy megveszi a meggyet az állami gazdaságtól, vagy szedd magad akcióban leszedi. vagy a megrendeli a szocialista konzervgyárból. és rendel valamennyi befőtett. a szocialista iparvárosok iparvállalatainak iparvágányain érkezik a termék a szocialista kiskereskedelmbe. és aztán a csomagolóanyagot szocialista hulladégggazdálkodással visszagyűjtve kerül a csomagolóanyag az élüzembe. szocialista tervgazdaság a reformokkal. és nemzetközi keresdelemben ez a zárt láncú kereskedelm. a kgst a nyugat-német elvtársakkal. kb. ez az ami "zöld".

midnightcoder2 2022.01.17. 14:12:06

@cvsvrs: Ahol én dolgoztam, ott a lakosságtól begyûjtött visszaváltott befõttesüvegek belekerültek egy automata mosodába, ott a gép nagyjából elmosta õket. Aztán kerültek elénk, mi ellenõriztük a minõséget. Volt ott az üvegek alján minden, tán még döglött egér is, beszáradva valami trutymóba. Aztán mi a diákmunkások, amit a szarul megvilágított soron észrevettünk hogy benne maradt trutymó kivettük, és egy nagy mosogatóedénybe tettük, ahol aztán nagyjából elmostuk (egy mûszak alatt egy vízben) és onnan ment tovább oda hol megtöltötték õket. Mivel kb. ismertem a hibaszázalékot, ezért nem ettem abból a gyárból utána soha semmit.

midnightcoder2 2022.01.17. 14:17:15

@cvsvrs: Az alapvetõ gond az, hogy nem tudod 100%-os biztonsággal elmondani, hogy tényleg kimostad az üveget. Még akkor sem, ha robot ellenõrzi és nem diákmunkás. Mert lehet, hogy az elõzõ tulaj épp valami olyan vicces anyagot tartott benne, amibõl egy gramm kivégzi a fél várost.

Ráadásul az üres edény szállítása pont annyiba kerül mint amíg tele van. És ez sem bír el pár körnél többet, viszont utána az újragyártása sokkal-sokkal energiaigényesebb mint egy kólásdobozé.

midnightcoder2 2022.01.17. 14:19:48

@cvsvrs: Egyszer már játszottunk ilyen szocializmus nevû játékot, belehalt úgy 10 Holocaustra való ember, plusz olyan nyomort hozott az átlagpolgárnak hogy a fal adta a másikat. Ráadásul környezeti szempontból sem volt semmivel sem jobb mint a kapitalizmus, sõt.

2022.01.17. 15:15:22

@midnightcoder2:
egy háztartásnak szüksége van mondjuk gyülölcskonzervre mondjuk meggybefőttre. mi az, ami a leginkább környezetbarát? az, hogy van egy meggyfája. és onnan leszedi a meggyet. és befőzi magának. és néhány csatos üveg nemzedékeket kiszolgál. vagy a nagycsaládban van valakinek. akiket meglátogatva azt mondják, hogy vigyetek egy kis házi meggyet, stb. ez a feudalizmus. a jobbágytelkek fel vannak szabadítva. ez esetben mennyi a gdp? közelítőleg 0. ezzel arányos a környezetkárosítás. közelítőleg 0.

ennél egy fokkal környezetkárosítóbb az állami gazdaság. nincsen meggyfád. a családba se senkinek. nem probléma. gyere el az állami gazdaságba. szedjél magadnak meggyet. szedd magad akcióban vidd haza. és főzd be magadnak. egy másik ehhez hasonló megoldás, hogy az egyházi latifundiumon, a püspökség földjén dolgoznak a közmunkások. keresztényszocializmus. vagy a szocialista mgtsz a reformokkal. háztáji birtokokkal és melléküzemággal. a községi konzervgyár. ez még mindig feudalizmus, szocialista elemekkel.

a szocialista konzervgyár zárt láncban termel és értékesít. van saját csomagolóüzeme. és saját bolthálózata. debrecenben a szocialista lakótelepen bementél és rendelhettél konzervet a gyárból. és a reform következő eleme az lett volna, hogy debrecenben nyíregyházáról nagymamama lekvárját rendelhettél volna. és a szocialista iparvárosok a testvériségben egymással kereskednek. ez részben meg is valósult. debreceni állami gazdaság gyártotta a róna üdítőt. mivel a debreceni családok traubisoda-t akartak inni ezért a debreceni állami gazdaság megrendelte a balatonboglárról a szőlőt, de csak a sűrítményt, mert víz az volt helyben. és legyártotta a traubi-t. (ebből lett aztán a probléma a rendszerváltás után, hogy a gyártás joga részben debrecenben volt, mert a pártbizottság a jogot megvásárolta.)

így minden város maga szervezi az ellátási láncát. félfeudális keretek között kapitalizálódik. ez a reform. aztán mondhatod, hogy ez nem működik. vagy működik, vagy nem működik. 89-ig ez működött debrecenben. budapesten nem, mert budapest brutális hiányt "termelt" a népgazdaságnak akkor is, és most is. ettől omlott össze a kádár-rendszer. azért, mert a buszokat székesfehérváron gyártották. győrben voltak fejlesztések, budapesten szinte semmi se volt, ami valóban hasznos lett volna az országnak.

2022.01.17. 15:45:48

@midnightcoder2:
érthető ugye. ha neked van egy nagymama lekvárjás üveged, akkor te azt az üveget kimosva visszaküldöd nyíregyházára. azt sterilizálják és jön a lekvár szállítmány. összeírja az utca, hogy mennyi kellene. és az iparvágányon érkezik. debrecen és nyíregyháza relációjában.

amire te azt mondod, hogy globális ellátási láncok vannak, ember. szochasztikus készletgazdálkodással. a meggynek nincs egyensúlyi ára, árfolyama van. a meggy hétfőn ennyi, kedden annyi. egyik sarkon ennyi, a másikon annyi. ez nem úgy van, hogy majd debrecen és nyíregyháza árut cserél és maguk kapitalizálódnak. ez nem a nyugatos fejlődés. de. ez a nyugatos polgári fejlődés. csak ebben nincs kolonizálás. ehhez nem kellenek migránsok.

hanem az van, hogy a budapesti beloiannisz gépgyár termékeit elcserélik nagymama lekvárjára. ez a reform szocializmus. és ha bhg tőkés exportra termel, akkor lehet ellentételezni. a külkereskedelmi mérleg egyensúlyba maradjon. és úgy a centrum áruházakban kapható nyugati képmagnó.

és a méh jelmondta az, hogy gyűjtsd a vasat és a fémet. ezzel is békét véded. a globális ellátási láncokat, a kapitalizmust nagyon erősen korlátozzák. és lényegében a virtualitásba száműzik. ez a reformszocializmus. amit kádár jános és grósz károly hirdettek meg. az átmenetben szükség lesz néhány vegyes vállalatra a nyugat-német, a brit és az amerikai elvtársakkal.

ez a kádárizmus. a politika is azt tölti újra. nyugaton is. a bmw is egy egypárti és félállami rendszert akar. az ad stabilitást. még így is úgy tervez, hogy debrecenben évi 0 és 1 millió közötti járművet gyárt. mert az elektromos autógyártást illetően nincsenek számok a szovjet, izé az európai unió legújabb hét éves tervben. európa egy új kgst irányába halad.

amerikában azt mondják, hogy ők beleszarnak ezekbe a klíma izébe. náluk kapitalizmus van. oszt jónapot. kínában azt, hogy náluk kommunizmus van. és ha kell, akkor az egész ország biciklizni fog, mert ha nem, akkor lelövik őket. a koreai squid game játékosainak is a legjobb a kommunizmus. afrikában megint csak szarnak a klímába. ők ha kell, akkor törzsi jelleggel megindulnak.

európában ez a reformszocialista vegyes gazdaság működhet leginkább. lenke néni és madaras bandi visszagyűjti a befőttes üveget a gazdagréti kisboltban. és megszámozzák, hogy ebben almának kérünk kompótot az új élet mgtsz-ből. bőhm bácsi az egyházi latinfundiumból rendel, amit a püspök úr megáldott. feri a dolgozói kollektívával rendel és jutka maga főzi be. janka néni lesi, hogy milyen alkalommal ehet belőle. etus pedig józsitól szerzi be és befőzi virág doktornak.

a zöld fogyasztói társadalom egy szocialista gazdagrét. és ők a meggyért, az almért, vagy akármilyen ipari termékért, agrárterményért közszolgáltatásokat nyújtanak. ide lehet visszalépni. a késő kádár korba.

és lehet gondolni, hogy lesz majd valami nyílt rendszerű high tech megoldások, amelyiek mzperx köbüki rokonoktól érkeznek.

2022.01.17. 16:27:42

akkor dobod el a nagymama lekvárjás üveget ha az adott gyártótól nem akarsz többet rendelni. különben visszaviszed a kisboltba és zárt láncban viszik vissza a gyárba. újratöltik és úgy érkezik a szállítmány. ez azonban szocialista körzetesítéssel hatékony.

meg lehet persze próbálni automatizálni. kiszervezni cégeknek. bárki bármit betehet az automatába. problémás. a visszirány veszteségminimalizáláson alapul. és az állami feladat. csak úgy kereskedelem félállamivá válik. vagy teljesen államivá. mert a gyártó azt mondja, hogy ő közvetlen leszerződik egy várossal, vagy városrésszel. és ellátja. az állam lenyúlja kereskedelmet. az állam közelében a haverok.

errefelé a használt cikk piac irányítását átvette az egyház. a református egyház raktára.
ttre.hu/_projects/ttre/uploads/mediacenter-image/album_473/image/large/5f663b7e1b5b3-dsc04010.JPG
hollandiából érkező kamion.
ttre.hu/_projects/ttre/uploads/mediacenter-image/album_473/image/large/5f663b811d9fe-dsc03728.JPG
a jófogás és a vatera helyett lehet járni misére. és ott a sok bicikli, amit a hollandok kidobálnak.

az amerikaiak válasza az lesz, hogy a szemetet kilövik az űrbe. a nasa mérnökivel karöltve egy magáncég megoldja. a kínaiak építenek belőle egy mesterséges katonai szigetet az óceánban. az európai unió jelenlegi állapotában ezekre képtelen. marad lenke néni és madaras bandi és a szocialista reformok.

midnightcoder2 2022.01.17. 18:31:59

"az, hogy van egy meggyfája. és onnan leszedi a meggyet. és befőzi magának"
Ez mondjuk panelben picit macerás. Másrészt, ez még meggy esetén talán mûködik, de Pl. cseresznyénél már ha nem csak kukacot akarsz szüretelni, permetezni kell.

"gyere el az állami gazdaságba. szedjél magadnak meggyet. szedd magad akcióban vidd haza."
Ilyen ma is van, szedd magad akció. De itt is számítsd hozzá, hogy a polgár fogja az autót, lemegy bivalybaszonádra, leszedi a gyümit, hazaviszi, befõzi,
ez úgy 2 nap munkaidõ + 200 kilométer autózás csak arra, hogy legyen 5 üveg meggybefõtted amit elfogyasztasz egy évben.

"a szocialista konzervgyár zárt láncban termel és értékesít. van saját csomagolóüzeme. és saját bolthálózata. debrecenben a szocialista lakótelepen bementél és rendelhettél konzervet a gyárból."

Ja. Csak 100 kilométerre távolabbról ez már picit macerás lett volna. De ilyen soha nem volt, a gyárak a szocializmusban is ugyanúgy raktárra termeltek ahonnan a boltokba szállították ki.

"és a reform következő eleme az lett volna, hogy debrecenben nyíregyházáról nagymamama lekvárját rendelhettél volna"
Ezt simán meg is tehetted. Nem volt minden faluban konzervgyár. Szerencsére, mert ez lett volna csak az igazán környezetszennyezõ. Ahogy a minden konzervgyár saját csomagolóüzem sem épp a környezetbarátság definíciója.

"budapesten nem, mert budapest brutális hiányt "termelt" a népgazdaságnak akkor is, és most is. ettől omlott össze a kádár-rendszer."
Lófaszt mama! Elõször is, Budapest is kismillió dolgot termelt akkortájt is, egy rakás gyár volt itt. Másrészt, igazából nem a Kádár-rendszer omlott össze, hanem maga a szocialista gazdaság. Mi csak a kísérleti nyúl voltunk a rendszerváltásra. Gondolod, hogy a Horn Gyuszi anno mert volna pán-európai pikniket rendezni Moszkva bólintása nélkül? Az országot már 86-ban elkezdték szétlopni, lásd spontán privatizáció. Akkor már itt pontosan tudták az elvtársak, hogy vége a dalnak.
Csernobil, a Matthias Rust leszállása a Vörös téren, csak egy-egy tünete volt a rendszer rohadásának. Az igazi gond az volt, hogy a szocializmusban semminen nem volt gazdája. Megrendelték a méregdrága külföldi gépsort, aztán hagyták télen rohadni a havon, mert senkit sem érdekelt hogy fedél alá vigyék. A vezérigazgatótól a gyárudvart felsöprõ segédmunkásig mindenki szorgosan szedte a leszarom tablettát, minél magasabb poziban volt, annál inkább. Aratáskor az utak mentén vastagon szét volt szórva a búza. Miért? Mert senkinek nem jutott az eszébe, hogy a gabonát szállító IFA teherkocsik platójára egy ponyvát húzzon, hogy ne vigye le a szél.

"érthető ugye. ha neked van egy nagymama lekvárjás üveged, akkor te azt az üveget kimosva visszaküldöd nyíregyházára. azt sterilizálják és jön a lekvár szállítmány. összeírja az utca, hogy mennyi kellene. és az iparvágányon érkezik."

Ja. És hogy jut el mondjuk Tiszanánára? Oda is építesz iparvágányt? Meg összírják. Egy évre elõre, hogy mennyi cseresznye befõtt kell, mennyi fokhagyma, mennyi ablakmosófolyadék, mennyi vasalódeszka, mennyi szappan, stb. És persze mindenhonnan kiépítenek egy-egye iparvágányt. Mi nem az ezer tó országa leszünk mint a finnek, hanem az ezer iparvágányé! Az lesz csak a környezetbarát!

" kínában azt, hogy náluk kommunizmus van. és ha kell, akkor az egész ország biciklizni fog, mert ha nem, akkor lelövik őket"
Kínában kapitalizmus van, pont beleszarnak a klímaizébe, és ezerrel építik a szénerõmûveket. És gyártják azt a napelemet amit aztán a roppant zöld németek felszerelnek.

2022.01.17. 19:09:48

nem akarom ezt ragozni tovább. de ebből egyenesen a szocializmus adódik. mert a nagymama lekvárjának üvegét budapestről nem érdemes visszairányítani egészen nyíregyházáig. érdemes építeni egy kisebb konzvergyárat budapest határában, ami megtölti a szocialista körzetesítéssel begyűjtött üveget. úgy, hogy budapest nagytételben vásárol agrárterményt. és így a budapesti közellátás 10-20-30 max. 50 milló öblös üveggel fenntartható. étel-ital és egyéb (pl. gyógyszerek). és ugye elég pontosan lehet tervezni, hogy budapest népének ezekből összesen mennyire is van szüksége. ehhez azonban közraktárakat kellene fenttartani. ebben a modellben a vámmentes szabad kereskedelem nagyon erősen korlátozott. lényegében állami monopóliummá válik. és ha valaki (egy háztartás vagy vállalat) szeretne valamilyen különleges ételt-italt beszerezheti az eurövezet (új kgst) keretein kívülről, akkor a fővárosi vámhivataltól kellene engedélyt kérnie. úgy visszaállnának a "dollár" boltok.

ez a kádárizmus. egy az egyben. ha valaki ennél tud környezetbarátabb megoldást, akkor szóljon. túl azon, hogy a szemetet rakétával lőjük ki az űrbe (kb. az észak-amerikai kapitalista megoldás) és égessük el a napban. vagy tömörítsük össze és építsünk belőle mesterséges katonai támaszpontot az óceánon (kb. ez lehet a távol keleti elképzelés). vagy ugye visszatérés a reform szocializmusba, vagy még előtte a reformkori feudalizmusba, a vásárok és búcsúk világába. buda megye kis úttörői vidáman falatoznak a szövetkezeti keretek között újranyitó pajtás éttermben.

persze ehhez még sok víznek le kell folynia a dunán. a kérdés, hogy van-e alternatíva.

2022.01.17. 19:30:35

@midnightcoder2:
nem tiszanána, hanem hajdnúnásás. az a céljuk, hogy a hajdúvárosok egymással adó és vámmentesen kereskedjenek a bocskai korona nevű pénzhelyettesítővel.
www.bocskaikorona.hu/media/tv/bkfilm.mp4
aztán mondhatod, hogy és mégis ki a faszom szavaz egy ilyen baromságra. a fidesz. azt mondják, hogy ezek a megoldások kapjanak adókedvezményt. lényegében megvámolva a külföldi hipermarketeket. nánási portéka háza.
hbmo.hu/webdocs/Images/Hirek/DSC_1961.jpg
a pásztorok mellett a földművelési miniszter, a magosz elnöke, az országgyűlési képviselő és a fidesz megyei pártbizottságának elnöke. erre szavaznak. hogy álljon vissza a feudális kisárutermelés. ezt oldják meg valahogy.

ez lényegét tekintve a nem konvertbilis forint, az mgtsz, a ktsz, az áfész bolt, az állami gazdaság és a maszek. csak vörös csillag helyett szent korona van, illetve bocskai korona. és ezzel lehessen helyi adót fizetni, a földből agrárterményeket előállítva vidékiesen kapitalizálódni. és ehhez az ideológia az, hogy ez kérem környezetbarát. bocskai koronával fizetsz a hajdúsági vásárokban. ilyen elképzelésekre van alapozva vidéken a fidesz és részben a jobbik.

2022.01.17. 19:46:30

@midnightcoder2:
ezekkel akarják kiszorítani a hipermarketeket. lázárék. állami gazdaságok mellett visszaállnak az egyházi földbirtokok, közmunkaprogramok. azok vertikálisan integrált agrárvállalkozások. hajdúhadházon a közmunkások termelik a káposztát. a vetőmagtól egészen odáig, hogy fesztivált rendeznek.
hadhazikaposzta.hu/
fellép majka és curtis, nagy feró és a többiek. lázár séf és még nem tudom kicsoda. és mindezt állami támogatással. és mellette visszaállítják a szövetkezeti rendszert. és egy új nagybirtokos családok. amilyen lázárék. nem arról van szó, hogy a coop-ot és a cba-t hozzák helyzetbe. hanem mellette még legyen új lényegeben szocialista abc, ami visszaváltja az üres üvegeket, közért, áfész és hangya szövetkezet. állami gazdaságok parasztboltokkal. ehhez biztosítanak uniós forrást. vidéken jelentős részben ez a kuruckodás fidesz. ti azt hiszitek, hogy rogán antal kampányaira van alapozva. hogy soros györgy támadásba lendül. hajdúnánáson? lófaszkarikát. a fidesz ez a kuruckodás. és majd a hajdúnánási motogp pályán árulják a nánási portékát. aratónap és motogp.
www.debreceninap.hu/media/2019/07/05-hagyomanyorzo-aratok-talalkoznak-hajdunanason/IMG_3830.jpg
mindez állami és európai uniós támogatással. és mondhatod, hogy bazdmeg, ez egyenes út az államcsőd felé. ilyen világot nem lehet építeni. vagy nem lehet fenntartani. ez épül. és hogy ezt fent lehet-e tartani az persze erősen kérdőjeles.

midnightcoder2 2022.01.17. 20:01:41

@cvsvrs: Ja, ilyen nemkonvertibilis forint volt már. A fene se kívánja még egyszer vissza. Igazából Orbánék sem. Õk hazai tõkés réteget akarnak kiteremelni, ami alapjában véve nem az ördögtõl való ötlet, a gond csak a megvalósítással van. Mûködik ez Pl. Dél-Koreában, csak ahhoz nem olyan segghülyéknek kell adni a pénzt akik Pl. turizmusra költik egy olyan országban mint mi, ahol a világon semmi érdekes nincs amiért érdemes idejönni, viszont elég szar az éghajlata, civilizálatlanok a polgárai, lerohadt a fõvárosa.

Tamáspatrik 2022.01.17. 20:05:01

@MEDVE1978: Egyetértünk, ilyen irányokba kell menni.

2022.01.17. 20:17:22

@midnightcoder2:
lehet mondani, hogy a fene se akar ilyesmit. meg hogy orbán se ezt akarja. a köznép ezt akarja, ehhez hasonlókat, ezt népi romantikázást. és ehhez orbán disznóvágós, gumicsizmás, pálinkázós, nótázós imidzse hasonlít a leginkább. ezért választják meg. és ez az ami a leginkább környezetbarát. a feudalizmus. és ami még viszonylag környezetbarát az a reform szocializmus.

a hipermarketnek ha azt mondják, hogy vegye vissza az üres üveget, akkor dob egy hátast. a visszirányú kereskedés baszott sokba kerül. mert a hajéktalan beviszi a repedt üveget, vagy ami nincs kimosva, stb. és a hipermarket guberáljon. ez kommunális munka, tipikus veszteségminimalizáló állami feladat. ha ez szabad piaci kézbe kerül, akkor jelentősen megdrágítja az ellátási lánc működését. amit a nyugati polgárság lehet, hogy elfogad. orbán ez ellen indította el a "rezsiharcot".

az élelmiszerbankból népkonyhákat üzemeltetnek. debrecen környékén jelenleg két népkonyha üzemel. és ezek versengnek egymással. jelenleg 750 forintért szállítanak ki. és ezek kapnák a meg a lejáró szavatosságú élelmiszereket. ez az egyik.
btesz.hu/
ez a másik.
www.civis-szek.hu/
a fidesz ezzel kampányol,. hogy tessék ők megszervezték az olcsó népkonyhát. megszervezték a reformszocializmust a néptömegeknek. ahol két szocialista üzemi konyha verseng. feldolgozza a tőkés exportból a hipermarketben visszamaradt termékeket.

2022.01.17. 20:19:18

@midnight coder:
ne viccelj már. a tetrapack előállítása mennyi energiába kerül összehasonlítva a zacskóval.

2022.01.17. 20:51:18

tehát lehet, hogy a német háztartás elfogadja, hogy a hulladékgazdálkodásból származó szabad piaci nyereséget is meg kell fizetni, egy rendkívül költséges és komplex hulladékgazdálkodás nélkül nem tartható fent a élhető környezet. magyarországon a nép arra szavaz (már most is), hogy álljon vissza a szocializmus. rögzítsék az árakat. és lehet mondani, hogy az a fehérorosz út, ebből olyan típusú lázadások lesznek, mint kazahisztánban, amit putyin hadserege ver le.

ettől még öles léptekkel haladunk a szocializmus felé. és ha az élelmiszerüzemek beruházásait megtámogatják, akkor a következő lépés az lesz, hogy a kereskedelmi szolgáltatásokat non-profittá kell tenni, mert a támogatások egyszeriek. és amikor a támogatott üzemeket fent kell tartani, akkor vagy a termelő, vagy a kereskedő húzza a rövidebbet akkor ha az állam nem enged árat emelni.

nem lesz olcsó élelmiszer, nyereséges termelés, kerekskedelem és mellette még hulladékgazdálkodás költségit közvetlen a fogyasztóra terheljék. ezt megcsinálhatják a németek a német bérekkel, a lajtán innen nem nagyon lehet. és a német cégek se akarnak ezért majd magasabb béreket fizetni. azt mondják majd, hogy orbán csináljon, amit akar. németország az exportvezérelt gazdaságra van alapozva. az árutermelés nyereségessére. őket nem különösebben zavrja hogy ha a kereskedelmi-szolgáltatásokat kelet-európában államosítják. különösen ha az áfész, a közért boltok között ott marad az aldi, a lidl és a penny supermarket. állami/uniós támogatással ők is gyűjtik a befőttes üvegeket.

Untermensch4 2022.01.17. 22:33:22

@cvsvrs: Úgy látszik a "vissza a feudalizmusba" koncepciódat "továbbfejlesztetted" és lett "előre a feudális reformszocializmusba". Pénz nélkül, barterrel...

" a köznép ezt akarja, ehhez hasonlókat, ezt népi romantikázást. és ehhez orbán disznóvágós, gumicsizmás, pálinkázós, nótázós imidzse hasonlít a leginkább"
Tegyük fel elhisszük hogy te ki tudod nyilatkoztatni mit akar a köznép. Van egy rossz hírem, akarni lehetetlen dolgokat is lehet, pl sokan akarnak dolgokat INGYEN pedig olyan nincs, csak olyan hogy vki más fizeti. Ezt azok is be tudják látni akik még eme belátás UTÁN is akarnak dolgokat INGYEN.
Az hogy orbánéknak jó a marketingje nekem nem vmi isteni igazság ha a célcsoportnak megéri kereskedelmi reklámokban ÉLETÉRZÉST eladni (ami miatt megveszik a terméket).

Untermensch4 2022.01.17. 22:51:22

úgy emlékszem az üveg alacsonyabb hőfokon olvad mint az alumínium, az mitől veszélyesebb hulladék?

2022.01.17. 22:51:43

@Untermensch4:
régóta mondom, hogy ez lesz. válsághullámok közepette ebbe az irányba haladunk.

a vertikálisan integrált vállalkozások azok, amelyek az állam hektikus működésének legkevésbé kitettek. mert ha egy húsipari cégnek vágóhídjai mellett vannak saját hentes boltjai és gyorséttermei, talponállói és a minisztérium egyet gondol, hogy a comb legyen rögzítve tavasszal. így nyer választást. télen megtámogatja beruházást a vágóhidon. nyáron megtámogatja a szolgáltatást. a gasztro fesztiválhoz az önkormányzat ingyen biztosítja a helyszínt, vagy van helypénz, de nincs nyugtaadási. a fesztivált támogatja az országos rendező iroda. az ori a fidesz. majkával és a többiekkel. mert ezzel támogatják a zenészeket. amire régen azt mondták, hogy szakszervezeti sátor arra azt mondják, hogy zamat fesztivál.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3010/180921-zamat-fesztival-megnyito-_ksz-ka_97.jpg
és államilag meg van támogatva. hogy olcsó legyen a sör és a virsli. vagy legalább nincs megadóztatva. és ősszel kapja a közbeszerzést beszállít az ingyenes étkeztetésbe. bukik a választás idején a comb árából. a szavazatokat is meg kell vásárolni valahogy. és ezeken visszanyeri pénzt.

na most értem persze, hogy az állam ne avatkozzon be, hanem csökkentse az adókat és biztosítsa a szabad kereskedelmet. az se lesz versenysemleges. mert úgy a termelő van kiszolgáltatva és van totális versenyre kényszerítve. és a fogyasztó is ki van szolgáltatva a véletlen árfolyamingásoknak. nincs egyensúlyi ár, hanem és mindennek árfolyama van. a kereskedő azt mondja, hogy kérem ez a szabad piac. ehhez kell alkalmazkodni. erre mit mond a termelő és a fogyasztó. avatkozzon be az állam. védje meg a munkahelyeket feudális privilégiumokkal. védje meg az árakat szocialista privilégiumokkal. a liszt árát nehogy megemljék már, vagy az étolajat. egy néni azt mondta a pia, hogy nem szép, hogy a hal árát karácsony előtt emelik. emelnék meg januárban, amikor már nem veszi senki. tessék elmagyarázni a néninek a szabad piac működését. és úgy a le az adók 75%-ával párt is megnyerheti a választást. énfelőlem.

régóta azt mondom, hogy aki a feudalizmust félig a visszavezeti, a szocialista vívmányokkal és a reformokkal, az nyer. szakszervezeti sátor helyett van államilag támogatott zamat gasztro fesztivál.

Untermensch4 2022.01.17. 23:03:47

@cvsvrs: Én meg régóta mondogatom hogy a kormányozható léghajók a légi utasszállítás jövője... ez a "régóta mondogatom" csak a mondogató szerint "érv".

" mert ha egy húsipari cégnek vágóhídjai mellett vannak saját hentes boltjai és gyorséttermei, talponállói és a minisztérium egyet gondol, hogy a comb legyen rögzítve tavasszal. így nyer választást. télen megtámogatja beruházást a vágóhidon. nyáron megtámogatja a szolgáltatást. a gasztro fesztiválhoz az önkormányzat ingyen biztosítja a helyszínt, vagy van helypénz, de nincs nyugtaadási."
Tehát a látszólag a semmiből előhúzott támogatási pénz vagy adóelengedés/kedvezmény vagy a már beszedett adóból költenek rá. Olcsóbb húsért cserébe magasabb adó, ki is jött a matek.

Tudok egyszerűbbet. A túlszabályozás lecsökkentése egy használható de minimális bonyolultságúra hogy ne kelljen minden mikrovállalkozásnak könyvelői meg ügyvédi költséget is kitermelnie a puszta létezés biztosításához.

2022.01.17. 23:13:19

@Untermensch4:
na most a másik, hogy az ehhez szükséges pénzt nem feltétlen kell direktben elvenni. mivel a pénzt a semmiből lehet teremteni. és növekedni fog a pénzköltés, a gdp. és az infláció is akkor ha nincs a pénznek árufedezete. és ezért támogatják elsősorban a termelőket. az előző hétéves tervben a betelepülő gyáripart támogatták meg és most az élelmiszeriparba öntik a pénzt elsősorban a mezővárosokban. és ehhez építenek infrastruktúrát. ahhoz, hogy ehhez elegendő alapanyag legyen vissza kell vezetni a szocialista szövetkezeti rendszert. és meg kell támogatni a falut. kb. 2030-ig ez lesz, vissza a szocializmusba, vissza a feudalizmusba. régóta mondogatom.

Untermensch4 2022.01.17. 23:28:33

@cvsvrs: "a pénzt a semmiből lehet teremteni. és növekedni fog a pénzköltés, a gdp. és az infláció is akkor ha nincs a pénznek árufedezete"

zimbabwei dollár és a pengő hiperinflációja... sebességben a pengő az aranyérmes, nullák számában a zimbabwei dollár. Akkor adták fel amikor már olyan tudományos összegek repkedtek hogy informatikailag problémás volt követni.

Az hogy régóta egy közveszélyes álomvilágban élsz, továbbra is csak patológiailag érdekes információ, nem pedig érv.

A '80-as években a "maszek" kályhaépítőnek elég volt a "kockás füzet", bevétel-kiadás=nyereség. Ha erre van egy egykulcsos adó ( 1 azaz egy bármilyen nevű dolog amit be kell fizetni a költségvetésbe) és az alap százalékszámítással egy átlagos képességű, legalább 8 általánost végzett állampolgár ki tudja számolni akkor lesz épített cserépkályha. A mostani túlbonyolított felállásban meg a leendő kályhaépítő inkább elhúz egy élhetőbb országba, északnyugat irányába ahol ugyanakkora erőfeszítéssel nagyobb jólétet érhet el és kevesebb idegeskedés éri el őt.

2022.01.17. 23:29:01

@Untermensch4:
ezt értem, csak nem a le az adók 75%-ával párt nyeri a választást. és ezt az egész támogatósdit nem a fidesz találta ki, hanem az európai unió. mert így vásárolják meg a nyugat-európában a parasztságot, hogy szavazzanak a szocialistákra. kelet-európában ebből vidékies hátországat építettek a népi nacionalisták. és a bmw se versenyképes. az is csődbe menne akkor, ha nem támogatnák meg. vagy a mercedes buszok se nagyon kellenek a nagyvilágba. a magyar állam veszi meg. olcsóbb lenne a kínai. helyette lesz "magyar mercedes". új kgst a nyugat-német elvtársakkal.

mondhatnák azt is, hogy alacsonyabbak lesznek az adók, nem lesz ez a támogatási rendszer, felszámolják a maradék közvagyont és 1 millió embert kitesznek az utcára.

2022.01.17. 23:47:09

hja és németországban a béreket lecsökkentik a felére.

Untermensch4 2022.01.17. 23:54:38

@cvsvrs: "ezt az egész támogatósdit nem a fidesz találta ki, hanem az európai unió. mert így vásárolják meg a nyugat-európában a parasztságot, hogy szavazzanak a szocialistákra"

Még az "emútnyócév" előtti fidesz-kormány tárgyalta le az eu-s csatlakozásunkat, benne azt hogy a magyar paraszt csak a földalapú eu-s támogatások 33%-át kapja amit a magyar kormány kiegészíthet 50%-ig... ja bocs, akkor még lehet hogy nem teljesen gyógyultak ki a sorosbérenc korszakukból. A magyar credo buszok azért véreztek el közbeszerzésen mert az utolsó pillanatban változtattak egy apróságot a pályázati kiíráson, legyen a buszok hossza, na mennyi..? Pont 2 centivel hosszabb mint a credo... a most is rothadó feudális mutyit még több feudalizmussal nem fogod feljavítani. Egyébként a kínaiak is csak olyan üzletet kötnek ami nekik megéri. Ha esetleg a nagy eu-s elektromobilitási hisztit meglovagolva véletlenül az eu-s szabályokkal összhangban forgalomba helyezhetőek lennének pl a guang ling (vagy vmi ilyesmi) elektromos autói akkor lenne 1.1mHUF+vám áron "elektromos trabant" a népnek, de a "keelti nyitás" addig érdekes amíg titkosítható hitelekről van szó. A gazdáidnak most is jobbágy vagy, és ezt akarod még fokozni.
Nem kéne a mostaninál alacsonyabb mértékű adó csak egyszerűbb számítási módszer. És a mostani adómértéknél sem kellett volna 12 év alatt megduplázódni az államadósságnak (covid előtt már másfélszeres, még mielőtt...) ha év végén, meglátva a költségvetési többletet pénzszórás helyett AZ ÁLTALUK ÍRT alaptörvényt betartva a pluszt az államadósság csökkentésére fordítják.

2022.01.18. 00:29:30

@Untermensch4:
a kapitalizmus alapja, hogy szabadon lehet pénzt és pénzpiacit terméket teremteni. és a hitelszerződés üzleti titok. felőlem tegyék átláthatóvá a pénzügyi rendszert, a nemzetközi pénzmozgásokat. tartok tőle, hogy a nagy szakállas embernek lenne igaza és a proletariátus a burzsoázia ellenében meghirdetné a világforradalmat. hozzuk nyilvánosságra a konkurens gyártó hitelszerződéseit. csak azt.

midnightcoder2 2022.01.18. 09:09:30

@cvsvrs: A tetrapack nagy része papír. A nylonzacskó pedig mûanyag. Nem mindig az egyszerû dolog a környezetbarát. Sõt, általában nem az. Lásd ásóbotos égetéses mezõgazdaság vs modern mezõgazdaság. Ha csak kis hazánk lakosságát akarnád az elõzõ módon ellátni élelemmel, pár évtized alatt egész Európából sivatagot csinálnál vele.

Untermensch4 2022.01.18. 10:00:21

@cvsvrs: Ha vki úgy vesz fel hitelt hogy engem "csak" a visszafizetés terhe illet a jövőben, egy állítólag számomra is hasznos beruházásra amiről sehogy sem sikerül kiszámolni egy jó megtérülést arra a te "válaszod" nem válasz. Nyilván az egykori kisz-titkárok és aki az mszmp politikatudományi intézetében dolgozott, azután sorosbérencek lettek és a liberális internacionálé tagjai, utána keresztény-konzervatívok, nos ilyen elvhű emberekben megbízhatunk hogy nem károsítanak meg... ugye, jobbágy?

2022.01.18. 10:25:38

@midnightcoder2:
melyik a környezetszennyező? nagyon sok papír és egy kis műanyag, vagy egy kis műanyag (nagyon sok papír nélkül)?

Untermensch4 2022.01.18. 10:28:05

@cvsvrs: Attól is függ milyen fajta műanyag és hogy a struktúra miatt mennyire könnyű az újrafeldolgozás. Ha a sokpapír+műanyag jobban kezelhető-újrafelhasználható akkor az a kevésbé szennyező.

2022.01.18. 10:37:19

@midnightcoder2:
az a nagyon sok papír ahhoz kell, hogy legyártják a tejet tolnába, akkor ne csak baranyáig vihessék el, hanem hozzák a hajdúságba is. és ezek a kereskedő pénzt keres. ha minden városban van egy kis csomagolóüzem, akkor nem a tetra pack dobozban lötyög a tej. hanem egy baromni nagy tartályban. és helyben csomagolják. ez volt a szocializmus a reformokkal.

a debreceni állami gazdaság gyártotta a róna üdítőt. almát, körét, fekete ribiszke ízekben. csakhogy a debreceni gyerekek mit kértek a napköziben? traubi-t. mert azt látták a tévében. hurrá. erre a leghülyébb párttiktár azt mondta, hogy megvesszük a traubi üdítőt zöld palackokban? első körben igen. és utána azt mondjuk, hogy balatonboglárról nem kérjük csak a sűrítményt. mert üveg van, víz van. palackozni tudunk. igény szerint gyártanak. ez a szocialista hiánygazdaság. nincs traubi. a kollektívák írják össze, hogy mennyit sűrítményt rendeljen az állami gazdaság. és aztán az bekerül a kiskereskedelembe. ez a szocializmus a reformokkal. erről írta meg kornai jános, hogy ez nem működik. nincs árubőség. valóban. azonben ez a környezetbarát.

Untermensch4 2022.01.18. 10:55:20

@cvsvrs: Akkor meg is van a legkörnyezetbarátabb államberendezkedés!!! A pol-poték által kambodzsában elkezdett. Az emberek botokkal művelik a rizsföldeket és botokkal verik agyon őket. Ha nincs ember, nincs környezetszennyezés.
Az "igény szerint gyártanak" és az "hiánygazdaság" közötti ellentmondás még nem tűnt fel? Elkezdődik a "feketepiac" ami (minő meglepetés) kapitalista logika szerint működik. Mert az emberek is, a saját hasznukért dolgoznak. Ha van egy bérplafon akkor azt a bért a lehető legkisebb erőkifejtéssel próbálják elérni, ha van teljesítmény-bónusz akkor beárazzák hogy mennyire éri meg többért több erőfeszítést tenni.

2022.01.18. 11:07:02

@midnightcoder2:
csak ugye egy ilyen rendszerben a debreceni és a baltonboglári állami gazdaság kereskednek. és debrecenben is van traubi. és a balaton mellett is van róna. és van verseny. mellette a debreceni és a balatoni agglomeráció is gazdálkodik a miskolc mellett sajószentpéteren legyártott öblös üveggekkel. és így miskolcon is van traubi és róna. mert ők a palackokat adják. és a hiányt időnként pótolják. ez szocialista hiánygazdálkodás.

a kapitalizmus az, hogy vannak baszott nagy üveggyárak brutális környezetszennyezők. és sztochasztikus készletgazdálkodást követve össze-vissza szállítják a készárut. és ebből lesz egy globális ellátási lánc. és az árumérleg szinte sohasincs egyensúlyba. olcsó tömegtermékeket teremtenek. nincs egyensúlyi ár. így is lehet.

beütöm, hogy ebbe a szocialista körzetben a sarki boltba kérek üdítőt. és viszek hozzá üvegeket. annak az árát nem szeretném kifizetni. mert az már van nekem. hanem palackozás költségét ésa félkész termék árát, valamint a közértes bérét, a közért bérleti díját fizetem meg. és erre a válasz az, hogy ez így nem lesz feltétlen olcsó. valóban. ez lesz környezetbarát. és a feudális gyártók versengenek és ez esetben lenke néni és madaras bandi féle a kereskedés. ez a szocializmus újratöltve.

amire te azt mondod, hogy kipróbáltuk. nem működik. nem próbáltuk ki. a reformok abbamaradtak. és ez vagy működik, vagy nem működik. mindenesetre ez tűnik környezetbarátnak. és mondhatod, hogy nem majd emzéperiksz a köbüki rokon ideküldi a fényevő robotokkal a fúziós atomerőművet és az lesz zöld.

Untermensch4 2022.01.18. 11:19:40

@cvsvrs: " a balaton mellett is van róna. és van verseny" Ha új belépők megjelenése ki van zárva akkor kartell a vége, nincs verseny, hiány van de legalább drága is. Ennél az egyensúlyi ár nélküli olcsóság és árubőség mindenkinek jobban tetszik. Na jó kivéve téged meg még néhány zakkantat de a marxizmus is egy vallás, hozzávaló valláskárosultakkal.
Egyébként a jelenlegi energiatermelési módok közül az atomerőmű az egyik legkörnyezetbarátabb. A robotoktól meg ne félj, a gazdáid emberek feletti hatalomra izgulnak fel, kellenek majd a jobbágyok akkor is ha a robot hatékonyabb munkaerő.

2022.01.18. 11:53:41

@Untermensch4:
miért ne lehetne új belépő. vagy létrejöhet a debreceni róna 2. számú gyáregysége. és versenyezhet az 1. számú gyáregységgel. nagyjából ezt akarta a gmk rendszer. jött a rendszerváltás és azt budapesten azt mondták, hogy ez nem működik. a szocializmusban nincs verseny. nem lehet. dehogy nem lehet. a reformokkal feudális árutermelők versenyeztek volna klasszikus liberális elvek szerint. aminek kevés köze van a marxizmushoz. marx előtti világkép.

Untermensch4 2022.01.18. 12:45:53

@cvsvrs: " létrejöhet a debreceni róna 2. számú gyáregysége. és versenyezhet az 1. számú gyáregységgel. nagyjából ezt akarta a gmk rendszer"

A két gyáregység versenye "szocialista munkaverseny" és ugyanúgy kartellezhetnek hogy ne kelljen sokat erőlködni és felváltva nyerik a versenyt.
A gmk az állami vállalat nyersanyag- , amortizációs és energiaköltségére épült rá, ez egy bizarr szimbiózis, a hiánygazdaság foltozgatására. De az állami vállalat veszteséges volt mert piacképtelen dolgokat gyártott, vagy xart vagy jót de túl drágán. Ami működik "gmk/fusi" vonalon az az hogy ha a kisvállalkozónak megéri a cég nyereségessége akkor nem zavarja hogy a könyvelője szerint az energia-, alapanyag- és kopóalkatrész-forgalom alapján az alkalmazottai maszekolnak is az üzemben mert máshol nem biztos hogy meg tudnák tenni ezért kevésbé akarnak lelépni, ergo kiszámíthatóan tartós munkaerők.
A feudalizmus továbbra is zsákutca. Amikor "marx előtt" egyszer divatba jött az orosz arisztokráciánál a tokaji bor, a nagyonokos magyar döbrögik betilttatták az exportot, nehogy nekik dráguljon a bor. Nulla fejlődés. A szocialista tervgazdasággal is ez az egyik baj, az innováció nem tervezhető, nem mondhatja senki biztosra hogy "3 ötéves terv alatt kifejlesztjük a fényevő robotokat és a fúziós erőművet".

2022.01.18. 13:25:42

@Untermensch4:
miből következik az, hogy egy állami gazdaság szükségképpen veszteséges. mert nincs verseny. hogy a faszomba ne lenne verseny. 100-150 állami gazdaság és 1000-1500 mgtsz versengett. és a reformok közepette valóban önállóan gazdálkodtak. és ezt kellett sürgősen leállítani nyugatról, mert kiderült, hogy ezek nagyon is versenyképesek. amikor bevezették az önálló gazdálkodást, akkor a debreceni konzervgyár felvásárolta a nagykőrösit és a budapestit. amelyik viszonylag jól működött az átvehette az irányítást a rosszul működő vállalatvezetés felett. és azt mondták, hogy az összes rosszul működik. fel kell számolni mindet. így nem vegyesgazdaság épült ki, hanem kapitalizmus. amit aztán a fideszben szétvertnek. és ezzel bevégzik a rendszerváltást.

2022.01.18. 13:50:29

a rendszerváltás idején kb. 500 ezer tsz tag volt nyugdíjas. nekik nem az állami költségvetés, hanem a szövetkezeti rendszer fizette a nyugdíjat. csak ilyen nyugaton nem volt ezért fel kellett számolni. ideológiai alapon. és milyen kiválóan működik az onnan átvett nyugdíjrendszer. ennél jobb csak a magánpénztár lett volna. amivel teljes egészében felszámolta volna a közvagyont. és egy váltságban eltűnhet nemzedékeknek az összes hosszútávú megtakarítása.

egyszerűen annyit kellett volna a szövetkezetekkel csinálni, hogy ha valaki egyénileg akar gazdálkodni a tulajdonán, vagy résztulajdonán, akkor persze tehesse meg. és ha igénybe akarja venni a szövetkezet adta lehetőségeket, akkor vegye igénybe. az elsősorban nem mezőgazdaságból élők is csatlakozhattak a szövetkezeti rendszerhez. ezek viszonylag jól működtek. csak ugye ebből mi előnye származott a budapestieknek? semmi. akkor jó ez? nem jó. budapest többségében akkor se magyarország fővárosa volt, hanem előbb az országot a keletnek utána a nyugatnak kiszolgáltató identitás nélküli csoportosulás. mert ez a réteg régen nem zsidó, vagy német, vagy szláv, vagy keresztény, vagy bármilyen származású vagy vallású, hanem ilyen nem tudom micsoda.

és ezt primitív identitáspolitikával szétverik. azzal, hogy orbán belekiabál a mikrofonba, hogy hajrá magyarok. és lesz kamatstop, árstop. feri bácsinak dobnak egy 80-ast és ezzel megnyerik a választást feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot.

Untermensch4 2022.01.18. 18:40:05

@cvsvrs: "milyen kiválóan működik az onnan átvett nyugdíjrendszer."
Nagyapámnak a német nyugdíjrendszer kiválóan működött és volt benne egyéni elszámolás. Viktorék mióta ígérik az egyéni nyugdíjszámlás rendszert..? Az nem a közvagyon felszámolása hogy amikor az MNB nyereséges akkor a nyereség "elveszíti közpénz jellegét" amikor meg veszteséges azt természetesen kipótolják a befizetett adónkból?
"egyszerűen annyit kellett volna a szövetkezetekkel csinálni, hogy ha valaki egyénileg akar gazdálkodni a tulajdonán, vagy résztulajdonán, akkor persze tehesse meg. és ha igénybe akarja venni a szövetkezet adta lehetőségeket, akkor vegye igénybe"
Ez volt az amikor a Jóskának szóltak hogy a tsz földjéről jövet tárcsázza már be a háztájit is, az se baj ha egy nyomnyival véletlenül becsúszik a közös földre... amit nem lehet felosztani az osztatlan közös tulajdonként a "közös lónak túrós a háta" közmondást fogja hozni.
Meg tudom érteni a budapest-fóbiádat de attól még a faékig leegyszerűsített világképed nem válik alkalmassá a valóság leírására. Bonyolultabb dolgokról pedig kár úgy beszélgetni kommentben hogy egy kommentnyi csúsztatásod további hármat szül mire ténylegesen válaszolni lehetne, csak pazaroljuk a biteket.

2022.01.18. 21:10:54

@Untermensch4:
jóska tulajdonos a tsz-nek. és ilyen formán jogosult arra, hogy a téesz traktorosa a háztáji birtokát is feltárcsázza. a traktor is az övé, és a traktoros is az ő alkalmazottja. és a többieké. a pistáé.

2022.01.18. 21:14:37

@Untermensch4:
a nagyapádék mit műveltek. nem a földet. azon gondolkodjál el.

HaCS 2022.01.19. 02:34:13

"Az üveg nem környezetbarát

Sőt, akár veszélyes hulladéknak lehetne nyilvánítani, hiszen inert anyagról lévén szó, a lebomlási ideje mintegy egy millió év és balesetveszélyt is jelent emberre, állatra egyaránt."

Ideje lenne kicsit rendet rakni a fejekben azt hiszem. Ha valami inert, az ugye azt jelenti, hogy nem lép reakcióba más anyagokkal, ezért is nem "bomlik le". Ami "lebomlik", azt nem magától teszi, hanem mert reakcióba lép a természetben más anyagokkal, esetleg élő szervezetekkel, és azok változást okoznak benne, de mindeközben maga is változásokat okoz a vele reagáló másikban. Hogy melyik lehet veszélyes? Találjátok ki!

Ezzel a gondolatmenettel kijelenthetjük, hogy földünk jelentős hányada súlyosan szennyezett homokkal, mely szintén csak évmilliók alatt bomlik le. Ilyenektől rettegünk.

A másik fele a dolognak, hogy az emberiség minden egyes eszközbe, amit elkészít belefekteti az energiát, alapanyagot, munkaerőt. Szerintetek tényleg az a környezetbarát, ha ezek aztán rövid időn belül maguktól megsemmisülnek, és az összes belefektetett dolog a semmivé lesz? Fordítva ülünk a lovon emberek! A legyártott termékeket, akár csomagolóanyagokat kellene még tartósabbá tenni és megbecsülni. Technológiai értelemben nem létezik "egyszer használatos" műanyag. Mi magunk vagyunk hajlamosak egyszer használni. Ez társadalmi kérdés, nem technológiai, csak marha kényelmesek vagyunk, és a technológiától várjuk a megoldást, hogy nekünk magunknak ne kelljen változtatni a káros szokásainkon, hozzáállásunkon.

midnightcoder2 2022.01.19. 07:08:48

@HaCS: Egy nylonzacsit nem fogsz túl sokszor felhasználni. Egy törött üveget sem. Az üveggel amúgy tényleg nincs nagy baj, de folyadékok nagy tömegû felhasználóhoz juttatására tényleg nem ideális. Egyszer használatosként elég sok energia kell az újragyártásához, betétesként pedig elég drága a szállítása és problémás a tisztítása.

midnightcoder2 2022.01.19. 07:13:45

@cvsvrs: Na ja, csak a szocialista "termelõszövetkezetben" jóska max. a gatyájának volt a tulajdonosa, ugyanolyan alkalmazott volt mint bárki más.

midnightcoder2 2022.01.19. 07:18:21

@cvsvrs: "a kapitalizmus az, hogy vannak baszott nagy üveggyárak brutális környezetszennyezők."

Mert szerinted a tíz kicsi üveggyár mennyivel kevésbé környeztszennyezõ mint az egy nagy? Elárulom: semmivel. Általában minél kisebb tételben gyártasz valamit az nem csak annál kevésbé lesz gazdaságos, de annál kevésbé lesz környezetbarát is, mert kis mennyiséghez nem feltétlenül éri meg a jobb minõségû eszközöket beszerezni, a fejlettebb technológiát alkalmazni, és kevésbé fognak odafigyelni a környezeti hatásokra is, mert kevésbé van "szem elõtt". Különösen igaz volt ez a szocializmusban, ahol a környezeti, illetve környezetegészségügyi szempontok eleve nemigen játszottak szerepet.

midnightcoder2 2022.01.19. 07:19:35

@Untermensch4: Viszont egy üvegpalack mennyivel nagyobb tömegû, mint egy ugyanolyan méretû kólásdoboz.

midnightcoder2 2022.01.19. 07:23:39

@cvsvrs: Nem olyan nagyon sok papír + egészen minimális mûanyag vs nagyon sok mûanyag. A tejeszacsi elég vastag mûanyagból készült annak idején (és még így is állandóan eresztett valamelyik). És ez még csak a mezei tejeszsacsi volt, nem a tartós.

Untermensch4 2022.01.19. 08:07:51

@midnightcoder2: A kínaiaknál (legalábbis korábban volt ilyen) szatyorba(!) is mértek ki sört, korsó helyett. Az még kisebb tömegű. Sztem a szállítás fő problémája hogy olyan kamionok a standard amiknek a nagy homlokfelülete miatti légellenállás a szállított áru egy része esetén indokolatlan. A mostani munkahelyemre alapanyagot beszállítóknak elég lenne platószint felett 1.2 méteres magasság és a félpótkocsi mind a 4 sarka lehetne áramvonalasan lenyesett.

Untermensch4 2022.01.19. 08:09:10

@cvsvrs: A tsz-t helyettesítsd be a gyárral. Mindegy melyik képzi a nyugdíjalapot ha az állami mellett ez a másik pillér.

2022.01.19. 09:52:32

@midnightcoder2:
a környezetvédelem alapja a lehető legteljesebb körű önfenntartás. egy közösség alapvetően azt fogyasztja, amit önmaga megtermel. úgy lesz minimális a szállítás. majdnem mindegy, hogy mibe csomagolnak.

Untermensch4 2022.01.19. 10:27:35

@cvsvrs: Te biztonságot szeretnél, egy stabil és kiszámítható környezetet magad körül. Ez egy-két régebbi állapot konzerválásával lehetségesnek látszik de tévedsz, a világ nem stabil és kiszámítható, egy izolált részletén sem tudod megteremteni. Autarchia, ez a koncepció neve és egy időben sok ország kísérletezett vele. Egy bizonyos méret alatt erőltetve sem működik és sok dolgot nem éri meg helyben gyártani. Lásd: gyapot és gumipitypang sikertörténete a magyar népköztársaságban.
A környezetvédelem alapja a kis kibocsájtott szennyezés. Ha az önfenntartó közösséged a szemetét leúsztatja a folyón akkor látszólag semmi baj, a közösségben nincs szemét.

2022.01.19. 10:32:16

@midnightcoder2:
adva van egy városkörnyéki tehenészet. van egy kisüzemük. és beviszik az árut a hipermarket mellett a tejboltba. a tej zacsbóba csomagolva, a kimérős tejtemék papírba. így a lelacsony a szállítási és csomagolási költség. csak ugye az üzemi hatékonyság alacsony. és ezzel versenyez a tetrapack-os nagyüzem. ha a tejet hozzák távolabbi vidékről, akkor már nyilván működik a primitív zacskós megoldás.

egyik ellen se vagyok. nem látom be, hogy miért ne lehetne a helyi áru fogyasztását preferálni. a helybélieké a piac. a hipermarket tulajdonosa nem idevalósi. miért kellene átengedni csak úgy a közúthálózatot, a közműveket, a közüzemet a helyi közösségnek akkor ha az idegen kereskedő egy szegényebb térségben árumérleget beborítja. mert csak befelé hordja az árut, kifelé nem visz semmit. és megmagyarázzák, hogy ez a liberalizmus. lófaszkarikát. a klasszikus liberalizmusban árupénz volt. ezt meg se tehették volna. mert abban volt önszabályozó elem.

a pénzt a semmiből teremtve leakasztják a levegőből és építenek egy baszott nagy üzemet a haverok. és aztán feltöltenek egy baszott nagy üzletet a haverok. csak ha ezt orbánék haverjai csinálják, akkor korrupció, sötét fasizmus, ha az ellenérdekeltek, akkor fényességes liberális demokrácia.

2022.01.19. 10:47:18

@Untermensch4:
ha az állami gazdaság rosszul működik, akkor vegyes gazdaságban rövid úton csődbe megy. sehogy se következik az, hogy az ne lehetne nyereséges. még minimális veszteséggel is érdemes fenntartani akkor ha inaktívokat foglalkoztat. van egy állami agrártegyetem. és van egy tangazdasága. az egy állami gazdaság. és foglalkoztatja hugyos józsit a lumpenproletárt. ez ugye szocializmus. működhet? miért ne? mert kapitalizmus van, a globalizáció megállíthatlan. és a szabad piac mindent megold. aha.

Untermensch4 2022.01.19. 10:52:27

@cvsvrs: " miért kellene átengedni csak úgy a közúthálózatot, a közműveket, a közüzemet a helyi közösségnek"
Mert a közúthálózat fenntartásához a jármű tankolásakor fizet adót. A közműszolgáltatóval szerződést köt és fizet a szolgáltatásért. A "közüzem" nem tudom hogy most épp mit jelent a te szótáradban, de az első kettő nem "átengedés.
Akárhányszor elnevezheted a feudalizmust liberalizmusnak, csak te használod ezt a rejtjelkulcsot, hülyének fognak nézni.
Orbáné haverjai nem a "semmiből" hanem a tőlünk beszedett adóból akasztják le a pénzt és további pénzpumpa és hátszél nélkül talpon sem tudnak maradni. A Bunge növényolajgyárat meg megkínálják az áfacsalás lehetőségével ha visszaoszt az extraprofitból a haveroknak..?! A multiknak olcsó munkaerőből beszállító ner-es cégnél minden munkavédelmi és foglalkoztatás-egészségügyi szabályt le lehet xarni mert a tulaj az örömapával egy asztalnál ráhelke esküvőjén, a talpas ellenőrök meg amikor betévednek kapnak egy borítékot meg egy ajándékkosarat hogy MINDENKI lássa mi a dörgés?! Pitiáner bűnözők még pitiánerebb csicskája vagy, jobbágy. Edd az akciós csirkefarhátat és álmodozz tovább.

Untermensch4 2022.01.19. 10:57:52

@cvsvrs: Az oktatást (egyetem tangazdasága) aminek a HASZNA a képzés kevered a termelő gazdasággal aminek a haszna a nyereségessége. Hugyos józsi keressen munkát ahol megéri foglalkoztatni mert ér vmit a munkája ha még nem itta munkaképtelenre magát. Ha igen, akkor mint alkoholista számíthat a kiválóan működő szociális és egészségügyi rendszerünkre amit úgy feljavítottak viktorék 12 év alatt hogy csodájára jár a világ :D

2022.01.19. 11:00:52

@Untermensch4:
a kapitalizmus nem valódi versenyben jön létre. hanem úgy, hogy a globális pénzpiac nettó módon eladósítja a háztartást, a vállalkozásokat és az államot is. kibaszott sok pénzt teremtenek a semmiből. és utána ennek az árufedezetét a gyártók totális versenyben állítsák elő. és ez olcsó tömegtermékeket teremt. és temérdek pénzben dúskáló bankokat. hipermarketet, kereskedelmi médiát. a verseny nyilván unfair. nem azért, mert az egyik nagy, a másik kicsi. hanem mert az egyik úgy jut pénzhet, hogy dolgozik, és a megtakarírtásait rakosgatja össze. a másik úgy, hogy a haverjai leütik az entert.

és hogy most ez király júlia és márki zay péter és a kbc bank klientúrája. vagy ez matolcsy, varga mihály és orbán haverjai ez az igazsságosság szempontjából majdnem mindegy. orbánék nem vitték csődbe az országot. eddig legalább is. a többi csődközeli állapotot teremtett. és lehet mondani, hogy orbán is választás előtt szétosztja a nagy semmit. és ezt meg kell fizetni növekvő kamatokban, inflációban, stb. és az ebből származó lényegében fiktív jövedelmek oszlanak el a társadalomban. valóban. ez a létező kapitalizmus velejárója.

2022.01.19. 11:19:33

@Untermensch4:
az agáregyetem haszna a képzés és az áru, amit az állami előállít. képzi a mérnök urat és hugyos józsiból a lumpen proletárt faraghat úgy, aki jobbágytelkén feudális módon árut termel magának, a családjának. az asszony dolgozik kátéeszben. és ez ugye szocializmus.

egy agráregyetemen van mondjuk lovarda. az most télen így néz ki.
riderline.hu/uploads/_article/lovasakademia-debrecen-2.jpg
a lovakat tenyésztik, nemesítik. lovászokat képeznek, lovastábort szerveznek. stb. az istállót ki kell ganézni. egy állami gazdaság keretei közt arra törekednek, hogy a közösségnek minimális veszteséget termeljenek, vagy esetlegesen nyereséget. és ha tartós veszteség van, akkor leváltják sanyi bácsit a főlovász mestert, esetleg érdemei elismerése mellett nyugdíjba küldik. és lehet, hogy utána jön az utódja jóska, aki a haverjaival szétlopja a közöst. nem állítom, hogy egy állami gazdaság feltétlen probléma mentes. ahogyan a szabad piac sem az.

2022.01.19. 11:40:36

gyorsan gépelek hugyos józsiból a kapitalista lumpenproletárból feudális jobbágyparasztot faraghat.

kulturálisan ez előrelépés. lehet, hogy gazdasági értelemben nem az. mert egyszerűbb lenne feltétel nélküli alapjövedelmet adni, hogy még inkább igya rommá magát. és 270 napig kapjon segélyt. és utána keressen munkát a szabad piacon. ez a kapitalizmus.

a közösségi piacon keressen munkát. mehet az állami gazdaságba, vagy az egyházi nagybirtokra, vagy a termelőszövetkezetbe, lehet egy jobbágytelke, az asszony dolgozhat a népkonyhán. és ebből származhat annyi jövedelmük, hogy a gyerek a tanyán drónt reptet. csak ez így nem kapitalizmus. hanem vegyes gazdaság. félig szocialista világ, félfeudális világ a reformokkal. és lehet, hogy valakinek ez felelne meg inkább. és ez lesz a környezetbarát. a feudális kisárutermelés és a szocialista értékesítés. ez van egy tippem, hogy ez a hatékonyabb a hulladék visszagyűjtésében.

persze felőlem lehet csinálni ilyen-amolyan automatát. kötelezzék a hipermarketeket. vagy emeljék meg a betétdíjat. tartok tőle, a hulladékgazdálkodásban a kommunizmus lenne a legjobb.

midnight coder 2022.01.19. 12:43:55

@cvsvrs: "a tej zacsbóba csomagolva, a kimérős tejtemék papírba"

A tejet ahhoz, hogy a zacskóban szállítani lehessen akár csak a szomszédba is, elég vastag mûanyag zacsiba kell csomagolni. Ami aztán kb. 100%-os eséllyel soha nem lesz újrahasználva, és 10 000 év alatt sem bomlik le. Ehhez képest a tetrapak maga a dobozba zárt környezetvédelem.

A helyi áru fogyasztása nem az ördögtõl való, és mûködik is. De ehhez az kell mint az osztrákoknál: olyan minõségû helyi árut kell produkálni amit a polgár szívesebben vesz meg, mint a "gyárit". Itt a szomszédban is van a zöldséges bácsi, nála is lehet kapni sok kisüzemben fusizott terméket, de az igazság az, hogy ezek leginkább csak a magasabb árukban hasonlítanak az osztrák kisüzemi termékekhez, a minõséget kurvára nem hozzák, tisztelet a kivétlenek. Ugyanakkor pl. vannak piacok ahol lehet kapni olyan minõségû cuccokat amiket szívesebben veszek mint a boltit. De ez is kétesélyes, mert vettem már piacon is olyan szart, hogy egy az egyben ment a kukába.

belekotty 2022.01.19. 12:44:58

@HaCS: A homok - SIO2 - nem bomlik le. Viszont nem vágja szét a talpad mint a törött üveg. Az üveg sem bomlik le egyébként, hiszen az alapvetően kvarc (SiO2) némít nátrium, vagy kálium szilikáttal keverve.

midnight coder 2022.01.19. 12:46:45

@cvsvrs: "tartok tőle, a hulladékgazdálkodásban a kommunizmus lenne a legjobb. "

Ez bizonyított tény. A szocialista ipar egyenesen azt gyártott. A termék életciklusából teljesen sikerült teljesen kiiktatni azt a 10-20 évet amíg az ember használja és idõvel tönkremegy, a szoci cucc már akkor szar volt amikor megvetted a boltban. Aztán jártál párszor vele a szerelõnél, garancia, stb. aztán egy idõ után feladta az ember.

belekotty 2022.01.19. 12:46:57

@Untermensch4: Alacsonyabb hőfokon lágyul. Nincs éles olvadáspontja.

midnight coder 2022.01.19. 12:48:54

@cvsvrs: "a környezetvédelem alapja a lehető legteljesebb körű önfenntartás. egy közösség alapvetően azt fogyasztja, amit önmaga megtermel. úgy lesz minimális a szállítás. majdnem mindegy, hogy mibe csomagolnak. "

Ez úgy nagyjából az ipari forradalomig mûködött így. Cserébe volt olyan nyomor még szocializmus nélkül is, hogy a fal adta a másikat. Ha a kettõt még kevered is, akkor jön ki kb. Észak-Korea ahol ha úgy adódik akkor a polgárok legelnek.

2022.01.19. 13:33:35

@midnight coder:
a környezetszennyezést az ipari forradalmak tették általánossá. egyszerű gépekkel történő feudális árutermelés és önkéntes árucsere az, ami valójában környezetbarát. ennél egy fokkal rosszabb a szocializmus a félfeudális reformokkal. (ami szerinted észak-korea) és a létező kapitalizmus az, amelyik ebből a szempontból a legrosszabb.

Untermensch4 2022.01.20. 08:12:44

@belekotty: Úgy értem ha az alumínium 660 fok körüli olvadásponttal jól újrafelhasználható akkor az üveg ami alacsonyabb hőfokon már folyékony, szintén jól újrafelhasználhatónak tekinthető, sztem.

Untermensch4 2022.01.20. 08:20:00

@cvsvrs: "a kapitalizmus nem valódi versenyben jön létre. hanem úgy, hogy a globális pénzpiac nettó módon eladósítja a háztartást, a vállalkozásokat és az államot is"

Akkor én vmi rejtett zseni lehetek mert az én háztartásomat nem tudták "nettó módon" eladósítani. Ha megválasztotok királynak akkor ugyanezt megcsinálom országos léptékben is.

"a környezetszennyezést az ipari forradalmak tették általánossá. egyszerű gépekkel történő feudális árutermelés és önkéntes árucsere az, ami valójában környezetbarát"

A libanoni cédrus meg öngyilkos lett csak nem írt búcsúlevelet...
Egyébként a nomád nagyállattartó gazdálkodás még környezetbarátabb. Dzsingisz bácsi végzett is egy ilyen kísérletet, akik nem hagytak fel a földműveléssel azokat kiirtotta, az így lehetővé vált újraerdősülés sok CO2-t kötött meg.

2022.01.20. 09:25:37

@Untermensch4:
rendben van, de összességében a világ háztartásai, vállalkozásai és kormányai is el van adósodva. mert a kereskedelmi bank nem a szocialista takarékszövetkezet. nem valódi megtakarítást kölcsönöz, hanem folyószámla keretet tart fent. hitelez. és a pénzt a semmiből teremti úgy, hogy leüti az entert. és ez csak az első derivatíva.

van 100 forint megtakarítás a bankba. és bemegy az ügyfél, hogy kellene neki 100 forint hitel. és a bankár azt mondja, hogy sajnos csak 90 forintot tud hiteleznie, mert a banknak 10 forintot tartalékolnia kell az előírások szerint. megkapja az ügyféle a 90 forintot. mire a bankár azt mondja, hogy az úgysem kell neki azonnal helyezze el a folyószámlán. az ügyfél megy ki az ajtón. és a bankár utána szól. egy pillanat keletkezett valahogy 90 forint betétünk. abból még ki lehet kölcsönözni 81 forintot. és így tovább. ha leütik az entert, akkor egy ilyen rendszerben ki lehet generálni 900 forintot.

tehát az egyik dolgozik, rakosgatja a pénzét és úgy vállalkozik lényegében feudális módon. és vannak az ügyes üzletemberek. leütik az entert. és százcsilló dollárt is elkölthetnek. és ilyenkor előadják, hogy na de bécsben nincsenek oligarchák, mert az ingatlanbefeketetők nem kormányközeliek. vagy németországban a gyáripar nincs összefonódva a szövetségi kormánnyal. dehogy nincs. és orbán ezt a rendszert vette át. csak egy kültelki gázszerelőre bízta a vagyon egy részét.

2022.01.20. 09:31:25

@Untermensch4:
mégis mi okozta a tömeges környezetszennyezést? ha nem az ipari forradalmak, akkor mégis micsoda? ti mz/x-ben hisztek. hogy a nyugaton a köbüki rokonaitok, akik majd feltalálják a fényevő robotokat, vagy akármit. és éppenséggel lehet, hogy a klíma problematikára lesz high tech megoldás, de jelenleg nincsen és úgy a technológia kivezetése a célravezető. ami ideologikusan a feudalizmushoz és a reformszocialializmushoz való visszatérést jelent.

Untermensch4 2022.01.20. 09:55:53

@cvsvrs: "rendben van, de összességében a világ háztartásai, vállalkozásai és kormányai is el van adósodva. mert a kereskedelmi bank nem a szocialista takarékszövetkezet. nem valódi megtakarítást kölcsönöz, hanem folyószámla keretet tart fent. hitelez. és a pénzt a semmiből teremti úgy, hogy leüti az entert"

Nem azért vannak eladósodva mert nem érted a fiat-pénzrendszer (meg úgy általában a közgazdaságtan) működését. Eladósodni úgy szoktak az emberek hogy nem tartják be az "addig nyújtózkodj amíg a takaród ér" bölcsességét. Erre az emberi mohóságra nem megoldás hogy szocializmussal és feudális kötöttségekkel hiánygazdaságot csinálsz.

"mégis mi okozta a tömeges környezetszennyezést? ha nem az ipari forradalmak, akkor mégis micsoda?"
Maga a tömegesség. Ha egy tízezres embertömeg csak táborozik vhol, alapjáraton szarból is rengeteget állítanak elő naponta.

2022.01.20. 10:04:05

lehetnek mesterséges intelligenciával felszerelt üres üveg begyűjtő robotok. csak azok gyártása, üzemeltétése és szervizelése vélhetően nagyobb környezeti kárt okozn, mint amennyi hasznot hajt kílmavédelmi szempontból legalább is.

Untermensch4 2022.01.20. 10:10:05

@cvsvrs: ez a vélelmed min alapul (a félelmeiden kívül amelyek pedig a "jövősokk" nevű pszichológiai jelenségen alapulnak)?

2022.01.20. 10:27:40

@Untermensch4:
akkor vissza kellene vezetni a feudális pénzrendszert. és a szocialista takarékszövetkezetet. úgy a lakosság egy része legfeljebb annyi hitelhez jutna, mint amennyi megtakarítással mások rendelkeznek. úgy nem működne a hipermarket. és nem lehetne lapostévét vásárolni 0 forintért. ha vég nélkül nem adósodhat el a köznép, akkor az a kapitalizmus és a liberális demokrácia végét jelentené. az a kereskedelmi bankrendszer felszámolását jelentené. úgy a gyártók nem reklámoznák, hogy most vásárolj szuper áron olcsó tömegtermékeket. és ha az nincs, akkor kereskedelmi média se lenne. és úgy hipermarketek se nagyon lennének, vagy csak nagyon erős korlátok között működhetnének.

ha a kereskedők nem adósodhatnak el vég nélkül, akkor mi a faszomból hoznák be a temérdek árut budapestre és környékre 27 tesco áruházat, 9 interspar és 9 auchan áruházba. mi ellentételezné ezt a termérdek árut. miért vinné oda a szegény kis budapestieknek. a saját megtakarításaikat kockáztatva? hülye vagy? azt a pénzt kihelyezik a magánbankszámlájukra. és ezek után olcsó hitelekhez jutnak. leütik az entert. feltöltik a raktárakat. és azt mondják, hogy most vásárolj szuper áron. mert a vállalatok is nettó módon eladósodva termelnek. és a lakosság is nettó módon eladósodik. ha ez nincs, akkor feudális pénzrendszer van, szocialista takarékszövetkezetek a lakosság számára legalább is.

Untermensch4 2022.01.20. 10:33:30

@cvsvrs: Neked mi akadt be ennyire hogy be akarod tiltani a gazdaságot? Nem olvastad el az apróbetűs részt áruhitelnél meg CHF-hitelnél és most a társadalom a hibás?!

"úgy a lakosság egy része legfeljebb annyi hitelhez jutna, mint amennyi megtakarítással mások rendelkeznek"
Aki több adósságot halmoz fel mint amennyit törleszteni tud annak mindegy, nem tudod kiiktatni az emberi tényezőt (kivéve ha megölöd vagy aszkéta vallási fanatikussá magyarázod a fejét).

2022.01.20. 10:54:26

@Untermensch4:
mennyi energiába kerülnének a mesterséges intellgienciával felszerelt szemétgyűjtő robotok? hogy lehet ezt csökkenteni?

úgy, hogy bevezetjük a feudalizmust. a város földesura elrendeli, hogy szemétgyűjtő szigetekre hordják az üres üveget a neki alávetett jobbágyparasztok. hugyos józsi megveszi a sörösüveget. nehogy már ne baszhassa ki oda, ahová akarja. az az ő üvege. szervezze meg a piac azt, hogy visszagyűjti feltéve, hogy megéri. és olyan nagyon nem éri meg, mert ugye szabad piaci alapon nem váltják vissza.

jöjjön a szocialista állampárt vezesse be a hatósági árat az üres üvegek vonatkozásában. és a központi bizottság dolgozzon ki egy védelmi tervet annak érdekében, hogy a lakosság mindezt végrehajtsa. mert másképp az ökotudatos fogyasztói társadalmak nem győzhetnek véglegesen. és te mondhatod, hogy ez nem a félfeudális kommunista ideológia, hanem ez a fejlett tudatú nyugat progessziója.

és ezek után jönnek a robotok, amelyek begyűjtik az üres üvegeket. és újra globális ellátási láncba szervezik. mennyivel csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása ezáltal? elemi közelítéssel nullával. mert a mesterséges intelligenciával felszerelt precízisó robotok gyártása üzemeltetése és szervizielése nagyobb co2 kibcsátással jár akkor ha mindez egy nyílt rendszerben szabad piaci alapon működik.

tehát érzékenyíteni kell a vásárlókat és a gyerekeket, hogy takarékoskodjanak. és karcsi leviszi az üres üveget és a régi újságokat. (államilag dotált szocialista) bélyegekre gyűjti. és úgy lesz biciklije és a többi gyereknek focija, sátorja és magnószalagja. és sokat vetítenénk a tévében, hogy minden gyerek takarékoskodjon.
www.youtube.com/watch?v=1DgblJ46xO4
ez ugye szocializmus a reformokkal. és ez volt, ami működött környezetvédelmi szempontból legalább is. aztán mondhatod, hogy ez nem eredményezett jólétet. mert karcsinak cipekednie kellett és a hulladékgyűjtő robotok ennél hatékonyabban lesznek. csak előbb jöjjenek az elvtársak a pártbizottságból és parancsoljanak rá az emberekre és vezessék be a hatósági árazást. úgy is visszalépés egy félfeudális kommunista világba.

vagy hihetsz abban, hogy mz/x a köbüki rokon nyugatonról megoldja.

Untermensch4 2022.01.20. 11:09:21

"a város földesura elrendeli, hogy szemétgyűjtő szigetekre hordják az üres üveget a neki alávetett jobbágyparasztok"

A rabszolgamunka sem CO2-mentes. És nem is ösztönzi a rabszolgatartót arra hogy hatékony legyen. A megoldás a visszaváltható üveg, batétdíj, oszt' jónapot. A gyerek visszaviszi az üvegeket. gyűjti a pénzt a malacperselybe, és vesz biciglit. De pl az én szocialista biciglim úgy került hozzám hogy néhai apám fuvarozott egy ismerősének a hobbitelken építkezésre építőanyagot és nem pénzt kért hanem hogy amikor katonai továbbképzésen legközelebb kint lesz a szu-ban, hozzon egy biciglit. A szállítás ökológiai lábnyoma nagyobb volt mint a 15 évvel később egy hipermarketben vett, kínában gyártott kerékpáromé. Ugyanebben a témakörben, egy néhány száz embert foglalkoztató magyarországi gyárban az elmúlt tizenkevés évben több mint ötmillió kerékpárt gyártottak, szinte kizárólag az európai piacra, kínában és vietnámban gyártott alkatrészekből. Neked jobban tetszene az a párszáz ember munkanélküliként mert ha nálad is nyomorultabb jobbággyá tudnál tenni elég sok embert akkor az már olyan érzés mintha neked emelkedett volna az életszínvonalad...

2022.01.20. 11:32:30

@Untermensch4:
debrecen a napokban rendelt házhoz szállító lépcsőn járó robotokat katalóniából.
infostart.hu/images/site/articles/lead/2022/01/1642595221-TIcHArEEx_md.jpg

a robotok az öregedő társadalmak problémájára nyújtanak megoldást. nem a klímaváltozásra. debrecenben 10 ezer egyedülálló idős él. és őnekik segíthetnek bevásárolni ezek a szociális (szocialista) robotok. vagy a gyermeiket nevelő kismamákat államilag megtámogatva bevásárolnak. ezeket az eszközöket a debreceni állami egyetem bevonásával tesztelik, illetve esetlegesen továbbfejlesztenek. és ezek után lehet eu forrásokra pályázni. gyártásra, utángyártásra. ez egy projekt.

ez a robotika is részleges visszalépés a feudalizmusba és a szocializmusba.
most így hordják ki az adományokat.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2021/211213karitativ_ksz.jpg
jövőben a városi karitász szociális robot flottája vásárolhat be marika néninek. mindezt állami támogatással. a lejáró szavatosságú termékeket lenyúlja az állam. és szociális robotok viszik a családoknak. high tech szavazatvásárlás. onhe kapitalizmus. vagy népkonyhát üzemeltetnek belőle.

és lehetne sorolni. ezek ideológiai értelemben mind-mind visszalépések. és erre szavaz a népesség 95%-a. és kb. 5% gondolja azt, hogy vegytiszta kapitalizmus kellene. vagy ahhoz közeli állapot. azt amerikában verik keresztül.

2022.01.20. 11:39:59

@Untermensch4:
rendben van, de hulladék üveg világpiaci ára tonnánként olyan alacsony, hogy azt a fogyasztók nem fogják visszavinni a hipermarketbe vagy akárhová, hanem kibasszák valahová a környezetbe. és erre egy lehetséges válasz, hogy fel kell számolni a közbirtokosságot. kibaszhatod az üveget az utcára. csak ha ezek után oda kilépsz, akkor fizetni kell az utcát üzemeltető vállalatnak. és az majd beárazza ezt is. mert ez is lehet költség-haszon elemzés tárgya, ahogyan szinte minden. a friss levegő is. rendelhetsz palackosan. kereslet kínálat függvényében beárazzák a piacok. és most nagy tételben friss levegőt 0%-os thm-mel rendelni. ez a kapitalizmus. egy lehetséges világ.

vagy budapest szocialista földesura ráparancsol a jobbágyokra, hogy az üres üvegeket a szelektív hulladék gyűjtő szigeten kívülre dobálni ne merészeljék.

Untermensch4 2022.01.20. 11:46:31

@cvsvrs: "a robotok az öregedő társadalmak problémájára nyújtanak megoldást. nem a klímaváltozásra"

A robot elviszi az X kg-nyi bevásárlást. Helyette vihetne egy jármű x kg-nyi bevásárlást, együtt az alulfizetett szociális munkás Y kg-nyi testsúlyával. Egyébként ez pont segíti a helyi piacon árusító kistermelőket is akiknek nem igazán érné meg "emberes" házhozszállításba beszállni.

"ez a robotika is részleges visszalépés a feudalizmusba és a szocializmusba"
A kalapácsos embernek minden szög, esetleg másmilyen kalapács... te tényleg annyira mániákus vagy hogy neked minden vagy feudalizmus és szocializmus vagy ezek irányába mutat. Minden és mindennek az ellenkezője is.

Untermensch4 2022.01.20. 11:50:46

@cvsvrs: " hulladék üveg világpiaci ára tonnánként olyan alacsony, hogy azt a fogyasztók nem fogják visszavinni a hipermarketbe vagy akárhová, hanem kibasszák valahová a környezetbe"

Mikor működött az üveg vagy pet-palackok betétdíjának árszabása az alapanyag világpiaci ára alapján?! Saját magaddal beszélgetsz és ráadásul hülyeségeket.

2022.01.20. 12:13:35

@Untermensch4:
a zöld megoldás az alacsony techológiai fejlettségű szocialista "banya tank", vagy még zöldebb a feudális vesszőkosár és a kapitalita bevásároló robot a leginkább környezetszennyező.

2022.01.20. 12:25:13

@Untermensch4:
a hulladék üveg árát a világpiaci ár fölé kellene árazni. jelentősen megemelve az árát az államnak beavatkoznia azért, hogy után a kommunális vállalat is kapitalista módon profitot termeljen. csak úgy a fogyasztói ár nem lesz alacsony. és egyébként a megoldás sem lesz valóban környezetbarát. ezt az utat járják a németek a balliberális-zöld "jelzőlámpa" koalíció. és a budapest választói többsége is ebben hisz. ahhoz hatóságilag árat kellene emelni. orbán meg azt mondja, hogy ő inkább árat csökkentene a választások idejére. és aztán adják oda a mentőcsomagot. és abból majd kiigazítanak.

a debreceni fidesz már most zöld. mert az "értékrend. stílus. mozgalom".
futureofdebrecen.hu/
kósa lajos fát ültet és átadja a "darázs garázs"-t.
static.civishir.hu/ci/2021/04/faultetesadebreceniparkerdoben1.jpg
static.civishir.hu/ci/2021/04/faultetesadebreceniparkerdoben5.jpg

2022.01.20. 12:49:54

@Untermensch4:
egy szociális robot, amit a katalán (állami) egyetem fejleszt és most a debreceni (állam) egyetem megvásárolt néhány prototípust azzal, hogy tovább fejlesztené, valamint utángyártaná. és ezeket debrecen megyei jogú város utcáin tesztelik. az európai unió támogatásával. ez egy új kgst a katalán elvtársakkal.

a kapitalizmus az lenne, hogy aki ilyesmit akar az állami szerepvállalás nélkül fejlesszen. indítson robotfutár cégeket és azt majd felvásárolja jeff bezos. vagy ő vásárolja fel jeff bezos bedőlő kereskedelmi érdekeltségeit. és úgy lehet új elon musk versenytársa a szabad piaci marsutazásban. ez is egy lehetséges világ. és létező világ. ez az amerikanizmus.

nekem nem úgy tűnik, hogy a ejrópa ebbe az irányba haladna. ezeket a robotokat a katalán egyetemmel partnerségben a seat mérnökei fejlesztik. hogy az így elnyert állami és uniós támogatással versenyképesebbé váljanak. tehát nem azt mondja a seat, hogy le az adók 75%-ával. hanem, hogy magas adók mellett feudális privilégiumokat elnyerve kapjanak ilyen-olyan állami, városi, szövetségi, uniós támogatást. ez a reformszocializmus, egy új kgst és nem a szabad versenyes kapitalizmus.

2022.01.20. 12:54:47

@Untermensch4:
tehát ebből még az hiányzik, hogy a katalán állampárt vezetője élüzemé nyilvánítja a szociális robotgyártó sort befogadó létesítményt és a seat mérnökei megkapják a munka érdemrend arany fokozatát és mellette az állami jutalmat. és szot üdülőket nyitnak mallorca szigetén . mert ezt követelik a szakszervezetek. és nem azt, hogy le az adók 75%-ával.

Untermensch4 2022.01.20. 13:09:29

@cvsvrs: a "banyatank" és a vesszőkosár emberi hozzáadott munka nélkül biztosan nem visz semmit sehova. A seat mérnökei meg már a volkswagen mérnökei.
Értem én hogy te és szeretteid egy része fej fölött eladósítottátok magatokat cHF- és fogyasztási hitellel, ettől tényleg meg lehet őrülni. De csinálhatnád diszkrétebben.

2022.01.20. 13:09:50

@Untermensch4:
tehát ebből még az hiányzik, hogy a katalán állampárt vezetője élüzemé nyilvánítja a szociális robotgyártó sort befogadó létesítményt és a seat mérnökei megkapják a munka érdemrend arany fokozatát és mellette az állami jutalmat. és szot üdülőket nyitnak mallorca szigetén a dolgozó néptömegeknek. és a kommunista ifjúsági szövetség központi bizottság az ifjúság problémáira munkabizottságokat hoznak létre. az elért eredményekről beszámolnak a következő pártkongresszuson. a brüsszeli központi bizottság elfogadja a következő 7 éves tervet. és megállapodik a kgst tagállamokkal, a nemzetközi helyzet fokozódásának következtében az amerikai elvtársak kérésére a védelmi költségeket megnövelik. a katalán vidéken is meghirdetik a "gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded" programot.

. mert ezt követelik a szakszervezetek. és nem azt, hogy le az adók 75%-ával.

2022.01.20. 13:23:15

@Untermensch4:
az ember által végzett fizikai munka az, ami környezetudatos. ha valaki nekiáll egy fejszével hadonászva házat építeni, akkor ugye aligha fogja kivágni az esőerdőket. megelékszik egy kisebb házikóval, mert csak nehéz fizikai munkát végezve építhet nagyobbat. ez az, ami környezettudatos. a félfeudális szocialista "kádár kocka" ami már kevésbé. de azért még az mindig kevésbé szennyezi a környezetet, mint a globális kapitalista megoldások. kiírtja az amazonas-t. mert már fél éves az új sofa. ideje lenne kicserélni. most akciós az ikeá-ban. ó ez mennyire ökotudatos. fél évente bútort venni. csak ne irtsák ki az amazonas-t.

és ti azt mondjátok, hogy emeljék meg a fa árát hatóságilag. azért, hogy utána megérje a használt bútort begyűjteni. a kommunális vállalat is legyen globális kapitalista. váltsák le a brazil diktátort. és adják oda az amazonas őserdeit egy globális kapitalistának, aki vigyázza a környezetet. ez az amerikanizmus. és ez is egy lehetséges világ. csak európában ennek nagyon van szavazója. budapest azonban erős bástya.

2022.01.20. 13:41:20

@Untermensch4:
a seat mérnökei valójában a volkswagen mérnökei. az új európa egy nagy-német protektorátus, egy új kgst a nyugat-német elvtársa vezetésével. soroljam, hogy hány cég kapott milliárdos állami támogatást csak debrecenben?

és a nyugat-európai cégvezetők nem arra szavaznak, hogy le az adók 75%-ával, hanem arra, hogy majd feudális privilégiumokat szerezve a reformszocializmus fenntarthatóvá válik. a magyar reform mercedes buszba a refmorátus egyház hajléktalan szállója is szállít alkatrészt. a hajléktalan szálló vezetőjét vezető néni szemüvegben a kifestett körmével nézegeti a mérnökök által megrajzolt terveket, hogy mégis hogy a francba kellene hatékonyan feldarabolni a hungarocellt.
static.civishir.hu/ci/2021/12/tn4-nyitottajtokszocialisothon-015.jpg
és aztán jön a lecsúszott munkás is részévé válik a buszgyártásnak.
static.civishir.hu/ci/2021/12/tn4-nyitottajtokszocialisothon-010.jpg
és a hajléktalan szálló szociális munkásai a magyar mercedes emblémáit festegetik.
static.civishir.hu/ci/2021/12/tn4-nyitottajtokszocialisothon-011.jpg
az egyházi (!) kisvállalat jelmondta:
boldog mindenki, aki az Urat félti és az ő útján jár.
kezed munkája után élsz, boldog vagy és jól megy sorod.

2022.01.20. 14:09:21

@Untermensch4:
tehát érthető ugye. a hungarocellt fel tudná egy robot is vágni. olcsóbban, mint a hajléktalan szálló vezetője és a hajléktalan. csak a robotnak nincs szavazati joga. a buszgyártás keretei között beáldoznak valamennyit a nyereségből ezzel vásárolnak szavazatokat és ezek után indulhat a buszgyártás egy félállami rendszerben. könyökkel köszönti egymást a polgármester és az ipari miniszter a buszgyárban.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4144/200409itkbusz_ksz_(11).jpg
és ebben partner a mercedes. mert a szabad piacon ők veszik meg tőlük a főalkatrészeket. és a többi eu (kgst) tagállam. és azt mondják a bizottságnak, hogy le ne váltsák már a magyar elvtársakat, mert a mercedes buszokat mégis ki a francnak adják el? amerikának, kínának vagy indiának? a szegény kis afrikaiaknak adhatnák még oda, vagy dél-amerikában tárgyalhatnának még spanyolul, vagy portugálul. legyen magyar mercedes és a fenntartható mobilitás. ez azonban nem kapitalizmus. közelítőleg sem. ez az új reform-s schoolbus.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3733/191012itkbusz_ksz_(25).jpg
ezek a szocialista refromok. a reformszocializmus. a szocialista kollektívák és és államilag támogatott félkapitalista magánvállalatok partnersége. ügyeskedő üzletembek és vegyes gazdaság.

nem azt állítom, hogy ez jó, vagy rossz. hanem azt, hogy ez történik. és budapest azt mondja, hogy ilyen ne legyen. hanem rendes globális kapitalista buszgyártás kellene. de nem úgy, hogy budapesten van a buszgyár. hanem kérik a buszt. ide vele. és cserébe mi a lófaszkarikát adna a főváros? a buszozás élményét! az, hogy buszozzál a bkv-n? azt akarod eladni? nem, az legyen ingyen. a várba buszozás élményét. azért majd fizetnek? igen. annyit, amennyibe az összes budapest busz fenntartása kerülne? annyit nem. közelítőleg sem. adjuk el a közvagyont és akkor az majd a piac beárazza a buszozás élményét is. az milyen jó lesz. háát.

Tamáspatrik 2022.01.20. 19:18:39

@HaCS: AZ üveggel már régen megbarátkoztunk, és "természetes anyagnak tartjuk, holott nem az. Eldobod az üveget, szétfagy és szétvágja az állatok lábát még ezer év múlva is a szilánkja. A papírral ilyen gond nincs. Elvileg lehet lebomló műanyagokat is használni. A lebomló azt jelenti, hogy hasznosul tápanyagként, végül is a bacik fogják megenni őket, ezzel nem okozol entrópiát, üvegszilánkokkal viszont igen, mert utóbbit nem bontja le a Nap alacsony entrópiaszintű sugárzása illetve erre a rendezett energiára épülő élő szervezetek sokasága.
Vannak win-win szituációk és loose-loose is.
Hogyha nem tudjuk újrahasznosítani, akkor a környezetet fogja szennyezni és megint bányásznunk kell nagyobb energia ráfordítással. Ezzel mindenki veszít.

2022.01.20. 20:55:21

@Tamáspatrik:
a papír növényi eredetű, szerves. mert ugye a "fényevő robot" a növény. ne vágjuk ki a fákat, mert az környezetromboló. a papír már könnyebben lebomlik persze. de megint ki kell vágni a fákat ha nem gyűjtjük vissza. az üveg szervetlen. nem bolmik le könnyen. és eltörik. a papír nem törik el. ebből így azért nem lehet levezetni, hogy papír jó, üveg rossz.

a hipermarket jelen állapotában brutális környezetszennyező. temérdek szétszórt hulladékot eredményez. papírt, üveget, fémet, műanyagot és a szemetet elfelejtik visszagyűjteni. szerte a világon. ez így nem nagyon mehet tovább. ezt már inkább le lehet vezetni.

Untermensch4 2022.01.21. 08:28:33

@cvsvrs: Amikor égetéses erdőirtással csinálnak helyet a földműveléshez akkor mindegy hogy utána a kapanyélhez ragadva éli le az életét a paraszt vagy vmennyire gépesített gazdálkodást folytat, az erdő már fel lett égetve. Ugyanígy a kárpát-medence egykori őserdői is gépesítés nélkül lettek kiirtva.
Tképp felesleges tovább beszélgetned magaddal, a lényeg hogy egy pol-pottá őrült jobbágy vagy akinek agyára ment a CHF- és fogyasztási hiteleivel való birkózás.

2022.01.21. 09:14:43

@Untermensch4:
az égeteses erdőirtáshoz is ipari forradalom kellett. a hagyományos földművelés az, ami környezetbarát. ami agrár jellegű az a zöld. és a többi egyelőre mesevilág. jönnek a fényevő robotok, fúziós atomerőművek épülnek mindenfelé. egyelőre nem épülnek. pol-pottá se a jobbágyparasztok őrültek.

Untermensch4 2022.01.21. 09:35:47

@cvsvrs: "az égeteses erdőirtáshoz is ipari forradalom kellett. a hagyományos földművelés az, ami környezetbarát"
Az égetéses erdőirtáshoz erdő kell meg tűz.

A világhírű polpot valóban egy zakkant jogász volt de te nem mutatsz fel semmit ami ilyen szintű iskolázottságodra utalna. Ellenben különféle szakterületeken vagy rendkívül fogalmatlan, viszont teljes társadalmi szélességű elképzelésed van a világmegváltás mikéntjéről...

raketa.hu/engedelyeztek-az-elso-kis-meretu-modularis-atomreaktort-az-usa-ban

2022.01.21. 10:11:18

@Untermensch4:
a részecskefizika több, mint egy évszázados. kb. 20-30 éve vannak fúziós reaktorok egyelőre kísérleti fázisban. mert még mindig ott tartanak, hogy igen-igen, de kis valószínűséggel ugyan, de lehet, hogy felrobban. és ilyenkor le kell állítani. ezért még nagyobb betongyűrűt építenek. még erősebb csavarokat. és majd ezt egy kvantumszámítógép fogja üzemeltetni. ami kb. 20-30 év múlva megalkotnak. 20-30 éve is ezt mondták. sőt már az 50-es években ez volt.

nekem természettudományos iskoláim vannak, és az is matematikai iskola. attól, hogy egy fizikus felírja a képleteket és elvben ki lehet számolni az még nem feltétlen jelenti azt, hogy a valóságban is meg tudja építeni. hanem van egy formális absztrakt elmélete, egy modellje, amiben van egy ítéletkalkulus és abban tud számolni. és az jön ki elemi közelítéssel az alapvetésből, hogy magára hagyva az erőmű vagy felrobban, vagy nem robban fel. nem lebomlik, hanem felrobban. ilyesmiből rakétát lehet építeni. ha felrobban az űrben, akkor leszakad. és egyenes vonalban egyenletes mozgással mennek tovább, beizzítják az újabb hajtóművet. szerencsés esetben visszatérnek. vagy visszahozzák őket. a fúziós erőmű szerintem inkább erre való. de nem vagyok fizikus. elemi közelítéssel nekem így tűnik. lehet belőe erőmű is. kísérleti jelleggel egész biztosan. egyelőre még nem elég biztonságos és nem nagyon hozza be az árát.

és ebből következőan a földművelés az, ami zöld. ami hagyományos feudális agrárjellegű. vagy még ami szocialista. az környezetbarát. a kapitalista megoldás kísérleti fázisban.

2022.01.21. 10:15:23

@Untermensch4:
és ebből az ipari forradalom a tűz. az, hogy az ember tud tüzet gyújtani. az erdőben olyan nagy tüzeket, amilyet csak akar. fel tudták gyújtani erdélyt. és kiűzték őket, akik ezt megtették. ardennekből is elűzték őket. és létrejött egy nép, amelyik az erdőből eredt. van egy ilyen eredetmítosz.

2022.01.21. 10:30:48

errefelé a városi legenda a földesúrtól megkérdezték a parasztok, hogy mivel vessék be az üresen álló földterületet. az megüzente a jobbágyoknak, hogy az parlag. ha minden áron vetni akarnak, akkor vessék be vadmákkal (pipaccsal). úgy olvasták, hogy vadmakkal. és úgy lett tölgyes. és a települést úgy hívják pallag. lehet, hogy az ősiségben erdőégetéssel lett az parlag. az erdőt újratelepítették. így lett a nagyerdő az ország első városi természetvédelmi területe. mert mifelénk a város és a vidék: egyek. és pallagon lett egy gazdatiszti iskola. oda járt a wass albert. a kollégiumba pedig a kis horthy. de az erdőt és az embereket nem a jobbágyparasztok égették. azt nem.
süti beállítások módosítása