Ideo-logikák

Ideo-logikák

Amit az „ötvenes évekről” tudni kell

2023. szeptember 09. - Tamáspatrik

A diákok nagy részének ki fog maradni ez a korszak, egyrészt mert történelem tankönyvnek már eléggé végén van, másrészt legfeljebb a kommunizmus bűneiről szóló részben kerül majd elő, mert hiszen a tanulónak mért lenne szükségük bővebb ismeretekre egy diktatúra eszközrendszeréről.

Nagy vonalakban összefoglalva ilyesféle sajátosságokkal bírt nálunk a kemény diktatúra az 1949-1956 közötti korszakban, amit - mivel sokáig nem lehetett nevén nevezni a gyereket – egyszerűen csak „ötvenes évekként” emlegettek:

1.Személyi kultusz. Szovjet-orosz mintára a nép bölcs vezetőjét kellett folyton dicsőíteni, annak ellenére is, hogy hatalma igen korlátozott volt (valójában csak egy birodalom helytartójaként kormányzott). Tudatosan építették fel a „nép barátjának” képét, ami egyesekben okozhatott némi kognitív disszonanciát, hiszen a tömegmédiumok által mutatott kép köszönő viszonyban nem volt azzal a rideg valósággal, amivel az emberek nap, mint nap szembekerültek.

2.Formális parlament. Egyértelműen rendeleti kormányzás jellemezte azt az időszakot, a lényeges döntések nem a parlamentben születtek, inkább csak a külföld felé mutattuk kifelé, hogy országunk mennyire demokratikusan működik. Ráadásul nem akármilyen demokrácia voltunk, hanem népi, ahol minden fontos döntés csak a nép felhatalmazásával történhet.

3.Egypártrendszer. Pártok működése ugyan elvileg lehetséges volt, viszont megvoltak az (a kor szokásainak megfelelő, igen kemény) eszközök az ellenzék fokozatos leszalámizásához, vezetőik elleni nyílt támadásokkal és olyan közéleti légkör kialakításával, hogy más pártok ne lehessenek képesek a normális működésre.

4.Propaganda. Éjjel-nappal harsogott a rádióból, újságokból a rothadó nyugati kapitalizmussal szembeni propaganda. A fő médiumok egyre inkább a párt irányítása alá kerültek, a többit fokozatosan kivéreztették. A filmhíradók és újságok a rendszer újabb és újabb sikereiről számoltak be, ment az öntömjénező sikerpropaganda és a folyamatos agymosás.

5.A kultúra elfoglalása. Csak a szocreál mehetett, egyetlen uralkodó stílus dominált le mindent. A „polgári csökevénynek” minősített könyveket többnyire bezúzták, és egyre nehezebben lehetett kiadni a központi ideológiának nem megfelelő szerzők műveit. A Kossuth-díjat és az egyéb állami díjakat ideológiai alapon ítélték oda, aki boldogulni akart valamilyen módon előbb vagy utóbb a rendszer szolgálatába állt. Legnagyobb íróink közül Márai Sándor emigrálni kényszerült, Németh Lászlót és sokan másokat hallgatásra ítéltek, nem kirívó eset Hamvas Béláé, aki raktárosként kereste meg a kenyerét.

6.Az állam felsőfokon. Az állam mindenbe bedugta a szőrös mancsát, mindenhol ott volt. A magántulajdont fokozatosan felszámolták és a legnagyobb falatokat olyanok kapták meg „hűbérbe”, akiket a rendszerhez hű, lojális embereknek tartottak (a központ emberei). Kiépült és az egész országot behálózta a párt hűbéri rendszere, amit a titkosszolgálat nagyban segített a gyanús elemek eltávolításával, vagy legalábbis listázásokkal. (A kor speciális eszközeihez tartozott a beszolgáltatás, az „osztályidegenek” internálása és a hatalom számára veszélyesnek tűnő személyek bebörtönzése, sőt kínvallatása is.) A magántulajdon biztonsága nem létezett abban az időszakban (annyira, hogy fel is számolták), és a rendszer egészében véve nem volt kiszámítható (de még beszámítható sem).

7.Béketábor. A szovjet birodalmat és csatlós államait jelölte, hiszen nem katonai megszállásról volt itt szó, hanem védelem biztosításáról a nyugati agresszióval szemben. Béke és elnyomás között abban az időben nem nagyon lehetett különbséget tenni. (Ehhez persze hozzá kell tenni azt is a tisztesség kedvéért, hogy az emberek akik az adott korban élnek mind sötétben tapogatóznak, igazán nagy és átfogó kérdésekben senki nem lát világosan, és ez mai korunkra is érvényes.)

8.Harci rigmusok és háborús logikák. Ez külön pontként is említendő, hiszen a rendszer mindig új és új ellenségeket nevezett meg bűnbakként, akik miatt folyton áldozatokra kényszerült az ország, vagy pedig a gazdaság nem fejlődött a kellő ütemben. Lehettek kulákok (vagyonos parasztgazdálkodók), később imperialista ügynökök vagy szabotőrök a kommunista rendszer különféle láthatatlan, olykor belső, máskor külső ellenségei. A központ mindig kiadta az aktuális ideológiát, ami sorvezetőként szolgált és a "hűséges kádereknek" folyton szajkózniuk kellett.

8.Ratkó-gyerekek (abortusz betiltása). Itt jól látszik, hogy az abortuszt teljesen betiltó irányzatok igen sok esetben egyáltalán nem vallásos alapon állnak, Rákosi rendszere például kommunista volt. Nagyon gyakran csupán egyfajta ösztönös harci logikáról van szó, hogy legyünk minél többen egy katonásan működő társadalom építéséhez.

9.Foci és általában az élsport kiemelt szerepe. Az „aranycsapat” időszakáról van szó, de akkoriban szereztük a legtöbb olimpiai aranyérmet is, még a hosszútávfutóink is a világ élvonalában voltak. A fociválogatottért szinte az egész ország szurkolt, a sportsikerek egyfajta kárpótlásként szolgáltak az alacsony életszínvonalunkért. A Népstadiont 1953-ban adták át és nagyon alkalmasnak bizonyult tömegek fellelkesítésére, ami a különféle diktatúrák egyik kedvelt eszköze.

10.Egzisztenciális ellehetetlenítés. Az állampolgár helyzete nagyban függött attól, hogy mennyire illett bele a rendszerbe. A származás is sokat nyomott a latban, a rendszer azokat részesítette előnyben, akik ideológiailag könnyebben meggyőzhetőnek tűntek. A politikai megbízhatóság fontosabb volt mint a valódi alkalmasság egy adott állás betöltésében.

11.Barátaink. A legvéreskezűbb diktátorok, Sztálin és Mao által vezetett országokról van szó, mint akkori legfőbb szövetségeseinkről, akik ellent tudtak állni az imperialista és gonosz Amerikának. (Ezt a helyzetet eléggé nehéz volt megmagyarázni már akkor is.) A nyugatot (szerintünk legalábbis) leuralta már akkoriban is a bűnözés valamint az emberek ember általi kizsákmányolása, a jövő útját csak és kizárólag a kommunizmust építő „népi demokráciák” testesítették meg.

12.Koncepciós perek. Az ilyen perekben az ítélet előbb készült el mint a vádirat, a tárgyalások előre legyártott forgatókönyvek alapján zajlottak, a cél a rendszer potenciális ellenségeinek likvidálása és megfélemlítése volt. A bíróságok nagy politikai nyomás alatt álltak bizonyos esetekben.

Habár minden rendszernek megvannak a saját mentségei és magyarázatai egyaránt, az „ötvenes évek” időszaka mégiscsak történelmünk egyik súlyos mélypontja volt, nem nagyon van rajta mit szépíteni. (A legborzasztóbb egyébként az 1949-53 közötti időszak volt.) Viszont ha valaki aktualitásokat, párhuzamokat talál korunkkal, ez esetben, ahogy a filmesek mondani szokták, mindennemű hasonlóság csakis a véletlen műve lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7718210863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.09.10. 08:08:13

Nagyon jó lehet itt élni fidesz uralom alatt. Ja, nem.

345 ezer Magyar dolgozik Németországban, 287 ezer letelepedett. Jelenleg 49 ezer 18 év alatti magyar gyermek vesz részt a Németországi oktatási rendszerben.

Etniez 2023.09.10. 08:57:05

Ismerős valahonnan a helyzet.

nemecsekerno_007 2023.09.10. 09:00:55

13. Holokauszt túlélőből ÁVO-s

nemecsekerno_007 2023.09.10. 09:02:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Arra azért még jó, hogy eltartsa a külföldön dolgozók nyuggereit?!?!

gigabursch 2023.09.10. 09:46:16

A bloggernek javaslom, hogy olvassa el Fiala Ferenctől a Berkes és a Szerzetes című művet.

Ha azok után bármi párhuzamot talál az akkori és a jelenkori események között, akkor a blogger nyugodtan mehet Lipótmezőre, mert valóban menthetetlen.

Egyebekben meg tartsa be a tizenegyedik parancsolatot!

127.0.0.1 2023.09.10. 11:43:35

@nemecsekerno_007: Ezzel mennyiben cáfoltad Kurtot?

127.0.0.1 2023.09.10. 11:45:10

@gigabursch: " a blogger nyugodtan mehet Lipótmezőre, mert valóban menthetetlen."

A Lipótmezőt miattad zárták be, mert felmondtak az orvosok és az ápolók, annyira menthetetlen vagy.

G. Nagy László 2023.09.10. 12:27:05

"Viszont ha valaki aktualitásokat, párhuzamokat talál korunkkal, ez esetben, ahogy a filmesek mondani szokták, mindennemű hasonlóság csakis a véletlen műve lehet."

Beteg egy poszt. Az utolsó bekezdésig minden szava igaz, viszont már az elején világos, hogy hová fog kifutni. Tudod, van az Orbán-kormánynak ezer hibája, de aki az ötvenes évekkel állítja párhuzamba, az totálisan komolytalan ember. Arra viszont jó a poszt, hogy megjött a kedvem megírni az antitézisét. Minden egyes pont kapcsán pillekönnyű mutatvány bemutatni, mennyire tévúton jársz a jelenkort illetően.

Igazamvanvagyigazamvan? 2023.09.10. 13:06:59

@G. Nagy László: te, aki megrögzött liberális vagy, meg fogod írni, hogy a mai parlament nem szavazógép?

gigabursch 2023.09.10. 13:47:49

@G. Nagy László:
Arra ne számíts, hogy a valódi párhuzamokat megkeresnék.
Pl. Az ideológia (feminnáciuzmus, vók, eLMeBeTeQ lobbi, gender-idiotizmus) és annak kirekesztése, sőt gyűlöletkeltése pont ugyanolyan, ahogy anno a marxista-kommunista elvbarátaik végezték.
S természetesen minden épeszű dologra a totális, csak most épp médiaterrorral induló és az ahhoz szervesen illeszkedő cancel-kultúra az ami összenő.

Persze az régi dolog, hogy "amiben te vagy direktben sáros, azt fogd rá a másikra"

Odáig meg véletlenül sem jut el sem a blogger, sem az itt tobzódó szűrlemények, hogy a narancs és a vörös között árnyalatnyi a különbség...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.09.10. 17:06:02

@gigabursch: "Odáig meg véletlenül sem jut el sem a blogger, sem az itt tobzódó szűrlemények, hogy a narancs és a vörös között árnyalatnyi a különbség..."

Így van, csak árnyalatnyi a különbség. Köszike!

MEDVE1978 2023.09.11. 09:32:27

Az emberi történelem párhuzamok kifogyhatatlan tárháza. Ezek sokszor nagyon jók a saját agenda nyomására és az ellenfél megbélyegzésére. A konkrét érzékeltetett párhuzamot érintően: igen, Orbáné autoriter rendszer. És nem, rengeteg ok miatt nincs igazi esélye annak, hogy Rákosi féle kommunista személyi kultuszos rendszerré váljon.

IdomitottFoka 2023.09.11. 11:20:39

@G. Nagy László: "Az utolsó bekezdésig minden szava igaz, viszont már az elején világos, hogy hová fog kifutni."
Neked sajnos szinte az összes posztod ilyen.

"Minden egyes pont kapcsán pillekönnyű mutatvány bemutatni, mennyire tévúton jársz a jelenkort illetően."
Az is pillekönnyű lenne h rámutassunk az analógiákra. viki is elmegy odáig h megfenyegesse az ellenlábasait, csak nincs szüksége a kemény módszerekre ahhoz h megtarthassa a gyeplőt. hortinak, rákosinak, nem mentségükre szólva, de a hatalmuk megtartása érdekében nem is volt más választása az eszközökben, két háború utáni időszakban. Egy-két pofontól senki sem ijedt meg. A lelkület uaz.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.11. 20:44:47

@G. Nagy László: beteg a poszt? akkor te mi vagy propagandistaként?

@Igazamvanvagyigazamvan?: megrögzött liberális? dehogy, azt se tudja mit jelent:

"A klasszikus liberalizmus lényege, hogy engedjük dolgozni az evolúciót. Pont akkor teszel erőszakot, ha elveszed a tehetősek pénzét és odaadod másoknak - csóróknak, bevándorlóknak, korrupt politikusoknak, Ukrajnának "

funkcionális analfabéta szegény, alapszavak jelentését nem ismeri, pl "ideológia", "piacpárti" "hazugság"
és nagyon mélyről jött. a mélység ott maradt benne, tehát nincs jelleme ,gerince, becsülete
emellett nárc. pszi. is. ami "különleges" kombináció, nem érti a morális kérdéseket, pl hogy miért lehet önzetlen egy párkapcsolat, és miért nem lehet összevetni a munkavállaló és munkaadó kapcsolatával. te jó isten.

magát kiadja néha kereszténynek is.

"az önzés a legmagasabb szintű erkölcsiség"
"a hazugság csak szavak"
"az ukránok megérettek a pusztulásra"

eddig az volt a liberalizmus, hogy nem ártunk a másiknak, nem az hogy az az evolúció, hogy a szegényeket hagyjuk megdögleni. persze a gazdagokat nehogy megkárosítsuk pár fillérrel! NE! nem az a jézusi tanítási hogy a gazdag akkor lesz boldog ha minden vagyonát a szegényeknek adja, meg nem azért terjedt el kereszténység VALÓJÁBAN, mert a "fasiszta" rómaiakkal ellentétben ápolták a betegeket, szegényeket, leprásokat, nem, ott dögöljenek meg a kanyjukban, valójában ez a kereszténység üzenete lacika szerint.

nem a klassz. liberlizmus, hanem a fasziták és neolibek mondják hogy az evolúció dolga kiiírtani a szegényeket.

a liberális nem adna politikai pártszimpátia alapján fizetést a tanároknak. g nagy lacika pedig ezt mondja.

nála a bibliai szőllősgazda a szabad kapitalizmus dicső előőrse, miközben egy kádár rendszer kommunista életképtelen gazdaság analógiája, ami arra mutat rá, hogy mikor tér be valaki az egyházba. aztán a következő posztjában az anarchista kávézóst szapulja fel se fogva semmit az elhangzottakból, csak nárcisztikus pszichopata módjára pislog a szatyorból, mint egy hal. igazi korrupt gátlástalanul hazuduzó proli hüllő g nagy lacika.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.11. 21:04:43

@MEDVE1978: már most rákosista személyi kultusz van, csak nincs fekete autó, mert van másfél-3 millió agyhalott szektás barom.

az orosz szál orbán szemléletváltásánál és hazaárulásánál pedig nélkülözhetetlen ismeretanyag.

kkbk.blog.hu/2022/07/05/az_orbani_orosz_babkormany

kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

Tamáspatrik 2023.09.11. 22:06:05

@G. Nagy László: Én ilyet nem állítottam. Rossz az, aki rosszra gondol. A klasszikus vicc, hátha valaki nem ismeri:
-Ötvenes években a villamoson kiabál egy ember, hogy "Egy kis gonosz ember tehet mindenről, akiről annyit írnak a lapok, miatta fázunk és éhezünk". Két ávós karon fogja és leszállítja. "Én Truman elnökre gondoltam, az elvtársak kire gondoltak?"

G. Nagy László 2023.09.11. 22:28:41

@Tamáspatrik: A vicc pazar, tényleg.

"Rossz az, aki rosszra gondol."

Tudom, hogy értelmes fickó vagy, egész jó a tollad is. De azért szégyenlősen kihátrálni nem túl sportszerű.

Megírtam a válaszposztot, ha még nem találkoztál volna vele:

"Most épp a blogszféra termelt ki egy újabb gyöngyszemet Amit az "ötvenes évekről" tudni kell címmel. Természetesen az átlagos olvasó már az első mondatnál tudja, mire megy ki a játék, a szerző azonban tisztában van vele, hogy egyetértő követői nem nevezhetők szellemi óriásoknak, így már a címben szereplő idézőjellel felhívja a figyelmet a történelmi dolgozat allegorikus mivoltára. De akinek még ez is kevés, az a zárómondatban végképp eligazításra lel: "Viszont ha valaki aktualitásokat, párhuzamokat talál korunkkal, ez esetben, ahogy a filmesek mondani szokták, mindennemű hasonlóság csakis a véletlen műve lehet." Rém szellemes. Mikor olvastam, úgy éreztem magam, mintha Sas Józsit és a Mikroszkóp Színpad előadásait hallgatnám. A gyengécske poén már rég lement, de azért mindig jött még három szájbarágós mondat, hogy a közönség háromnegyedét adó DK-s nyugdíjasok is megértsék a viccet... "

Szóval, két erős utalást is látunk, amely jelzi: a poszt túlmutat a történelemleckén. És alig hiszem, hogy a Biden-adminisztrációt, avagy Zelenszkij Ukrajnáját, esetleg Gyurcsány országlását állítanád párhuzamba az ötvenes évek Magyarországával...

teveszmek.blog.hu/2023/09/11/_az_orban-rendszer_az_otvenes_eveket_idezi

Igazamvanvagyigazamvan? 2023.09.11. 22:39:04

@Tesz vesz XVI.: Téveszmék. A blogjának a címe árulkodó...

nemecsekerno_007 2023.09.12. 09:24:02

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Olyan szép amikor a fideszjobbágyokkal kórusban adócsalózól, egyem a szíved.

nemecsekerno_007 2023.09.12. 09:32:37

@127.0.0.1: Mert ez szerinted cáfolat lenne?!? Én csak a képmutatásra, kétszínűségre világítottam rá. Két Orbánozás közt nem ártana észre venni, hogy nem Orbán tartja el a nyuggereiket hanem a magyar adófizetők. Orbitális pofátlanság ezt is a Patásra fogni. 13 év 2/3 a hála érte.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.12. 10:53:37

@G. Nagy László: az milyen amikor kirúgják a meteorológiai intézet vezetőit? vagy a vízügyi vezetőt mert szakmai írása volt? Kincses Dánielt végül kirúgták?

kicsit rákosista-sztálinista módszer. ne lehet cáfolni hogy ez miért nem az, csak nem érdemes.

ugye nem zavar hogy propagandistának hívunk? végülis ha nem kapsz pénzt valami alapítványtól, akkor ingyen is lehetsz balek propagandista.

olyan is lehetsz mint azok az idióták akik egy cég élő reklámhordozói lesznek, és embernagyságú emblémákkal, logókkal a pólójukon járnak az utcán, és még büszkék is rá

én nyitott vagyok. de kétlem hogy aki orbánt félistennek tartja az ne lenne anyagilag is lekötelezettje a pártnak.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.12. 13:15:40

@Tamáspatrik:
azt írja, tehát hazudja ez a gátlástalanul hazudozó nárcisztikus pszichopata g nagy lacika, hogy:

"Engem például a hideg kiráz attól, ahogyan a jobbos újságírók többsége beszél Orbánról."

"Ezen túlmenően azonban nem sok jelét látom a személyi kultusznak. Az állami intézményekben nem találni Orbán-freskókat; a költők nem zengenek dicsőítő verseket"

miközben "FÉLISTENNEK" tartja orbánt! az előző posztjai kommentjébe írta
nincs személyi kultusz, csak mennyit lopnak el állami propagandára?

évi 500 milliárdot? 800-at?

alig látható összeg, nincs sok jele. de lacikát ez nem zavarja két fideszes propaganda poszt írása között

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.12. 14:24:42

@gigabursch: vannak különbözőségek is, pl most kiengedik a cselekvőképes lakosságot, emiatt nem kell terrorban tartani a kivéreztetett lakosságot, mivel a mérgező családpolitikának, az oktatás és eü lepítésének köszönhetően (értelmes) fiatalok is kevesen vannak.

olyan még a kádár rendszerben sem volt, hogy ne legyen hétvégén szülészet!

emiatt is kellenek a migránsok akik elveszik a munkákkal, mert nem a magyar családokkal foglalkozik a kleptokrata gátlástalanul hazudozó fidesz, hanem a filippinókat hozatja be 10 ezer számra, ahogy a reklámban hirdetik.
és mit hazudozik a fidesz? mennyien lesznek azokban az aksigyárakban amik elveszik az áramot és vizet?

és mennyien lesznek valójában? 1 millióan?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.12. 14:26:26

@nemecsekerno_007: mit akarsz mondani csöpi? hogy jönnek most ide a zsidók? a Likud testvérpártjával beszéld meg.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.09.12. 18:36:11

@nemecsekerno_007: kussoljár már hülyegyerek! Nem tartasz te el senkit, mit jár a pofád?!

Tamáspatrik 2023.09.12. 21:28:43

@G. Nagy László: Sok mindenről beszélgethetünk, de pont politikai témáról nincs értelme. Az annyira "zsigerből jön", hogy agyunk tudatosnak mondható része csak racionalizál, védőügyvéd szerepet játszik. Tökéletesen mindegy, hogy milyen oldalt képviselsz, a vitának tapasztalataim szerint nincs értelme.
Senki sem lát világosan egyébként, én például volt, hogy nagyon biztos voltam valamiben, aztán kiderült, hogy csőbe húztak.
Két szempont, ami szerintem fontos: az egyik, hogy a dolgokról adott véleményünk, hogyan ítéljük meg az eseményeket, legalább annyira fontos, hogy mi történt. Ez nagyon személyes, ki hogyan ítéli meg az eseményeket, amivel elmondjuk, hogy mi az, amit nagyon nem szeretnénk, ezáltal indirekt módon azt is, hogy mit szeretnénk, egyfajta jövőképet vetítve ezzel saját magunknak, hosszabb távra.
A másik, hogy ha hagyunk időt a gondolatainknak, akkor minőségileg javulni fog a kép, amit alkotunk, mondjuk kontrasztosabb lesz, nem csak felszínes reakció fogják meghatározni. Valszeg. ezzel sem mondok semmi újat.
Nem akarok az egymillió védőügyvéd országában élni. (Az ügyvédvicceket erre mifelénk például nem is értik, sajnálatos módon.)
Nem hiszek a politikai viták értelmében, a barátaimmal is kerülöm ezt a témát, ha mások a nézeteik, ez van, viszont más témákra ettől még nyitott vagyok.

127.0.0.1 2023.09.13. 08:09:29

Ébresztő agyhalott fideszesek! Mikor veszitek észre hogy a szemünket is kilopják?

"Már évi 453 millió forintba kerül a Puskás Aréna gyepének gondozása
Egy ajánlat érkezett csak a közbeszerzésre."

G. Nagy László 2023.09.13. 08:42:20

@Tamáspatrik: Sok mindenben egyetértek és nagyra értékelem a higgadtságodat és a civilizált hangvételt. Már-már lelkiismeret-furdalásom van a válaszposzt vitriolos kiszólásai miatt.

Egyetértek abban is, hogy politikáról sokszor felesleges vitázni, mert a pártválasztás többnyire érzelmi szinten dől el. Társadalomfilozófiáról, morális kérdésekről azonban lehet, és kell is vitázni, már csak azért is, mert a józanok ezek alapján szavaznak. Az persze világos, hogy leszűkíted a beszélgetőpartnerek potenciális körét, ha csak fél centivel mélyebbre mész :)

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.20. 13:06:51

@Tamáspatrik:

tudományos igényességű vitát mindenről lehet folytatni, politikáról is (erről egyértelműen kell is, de irodalmi viták is szinte ízlések, és arról is kell különben az állami támogatásokat nemcsak a rokonoknak kéne kiosztani) és sajnos lacikának sosincs igaza semmiben, vagy a lefizetett korruptsága, vagy a funkcionális analfabétizmusa az oka.

a vita lényege a tanulás, nem pedig a győzelem.
de te most egy lefizetett agyhalottal próbálnál meg vitázni aki bizonyítottan gátlástalanul hazudik.
ráadásul nárcisztikus pszichopata is mellé.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.20. 13:13:03

@Sorállományú előfelvételis: megjátssza az embert. ne dőlj be neki, ez egy véglény.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.20. 13:13:40

@G. Nagy László:

azért annyira nincsen lelkiismeret furdalásod ahogy most megjátszod a jóembert (állandó jelleggel). mert ahhoz lelkiismeret is kéne, neked meg olyan nincsen, pislogsz mint hal a szatyorban a morális kérdéseknél. te hitvány hüllő.

" politikáról sokszor felesleges vitázni, mert a pártválasztás többnyire érzelmi szinten dől el. "

főleg amikor félistennek nevezed orbánt, de nem veszed észre hogy szektaként működtök feudalisztikusan.
érdekes, a magas fizetésed is közrejátszhat ebben

te is ebből kapsz?

"Több mint ötmilliárd forintot kapott a Megafon ismeretlen forrásból három év alatt"

vagy ti a férfiklubbos bedővel külön alapítványból kaptok?

www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/tobb-mint-otmilliard-forintot-kapott-a-megafon-ismeretlen-forrasbol-harom-ev-alatt/?fbclid=IwAR2kf866r4plr927hJ_DU0Xvzg1D_StqQESxErNrWggG8kO422n1_8HMzxY

bájos hogy józannak nevezed magad, mikor félsitennek hívod orbánt, szijjártót, meg amikor egyik vitát se fejezed be, és mindegyik kommentedben szerepel érvelési hiba.
ja meg az is bájos, hogy amikor kérdezel valamit pl hogy mit jelent az "ideológia" szó (... funkc. analfabétizmus...), vagy hogy miért önzetlenek a párkapcsolatok, megkérdezem, kifejtem, a válaszomat meg törlöd és 16x kitiltasz még utána. ez mennyire józan?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.20. 13:32:24

@Tamáspatrik: "3.Egypártrendszer. Pártok működése ugyan elvileg lehetséges volt.."

ide beírhatnád még a Hazafias Népfrontot, mint őfelsége ellenzékét. rengeteg pártot kreálnak ma is a Mi hazánk egyértelműen ilyen szatellitpárt a KDNP mellett.

igaz ez már kádár-kor és nem rákosi
süti beállítások módosítása