Ideo-logikák

Ideo-logikák

Miben rejlik a boomerek titka?

2023. szeptember 03. - Tamáspatrik

A majdnem legidősebb jelenlegi generáció a „boomereké”, ami eredetileg egy amerikai kategória, az 1946 és 1964 között születettek tartoznak ide. Igazából nem értem, hogy nálunk mért használják pontosan ugyanezt a korszakolást, semmi sem indokolja, hiszen a demográfiai hullámhegyek („baby boom”-ok) is máshova estek és a gazdasági helyzet is teljesen másként alakult, mint Nyugaton. Amiben lehet egyezést találni a magyar és a nyugati boomerek között az, hogy többnyire megéltek egy olyan gazdasági fellendülési időszakot, amikor az életszínvonaluk is jelentősen javult és a vagyonuk (vagy a család vagyona) is sokat gyarapodott évtizedeken át. Az amerikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a később születettek (X és Y generáció) már nem annyira sikeresek, például a saját házhoz vagy lakáshoz jutás is nehezebbé vált számukra (a helyzet e tekintetben nálunk is hasonló lehet). Nyilván az okai sokrétűek lehetnek annak, hogy a vagyonok nagy részét a boomer generáció birtokolja, de én ennek okait nem a gazdasági fejlődés lassulásában vélem megtalálni. (Egyébként is a gazdasági helyzet minden korban gyakran változott, a fellendülés időszakait időnként válságok szakították meg.)

Én a fő okot inkább ott keresném, hogy a későbbi generációk zsebéből már sokkal könnyebb kivenni a pénzt mint a boomerek idejében. Gondoljunk például egy olyan szituációra, hogy egy üdülőhelyen amíg a szállásunkról eljutunk a strandig mennyi árus, mennyi szórakoztatást nyújtó hely áll lesben, hogy a pénzünket kicsalogassa, és költünk gyakran sok olyasmire is, amire eredetileg nem szándékoztunk. A boomerek óta felpörgő „fogyasztói társadalomnak” is nevezett valami pontosan így működik. Tehát nem azért lettek a későbbi generációk szegényebbek, mert a gazdaság gyengébben teljesített, hanem pont azért, mert a gazdaság egyre inkább felpörgött, csakhogy egyre inkább az emberek fogyasztására épült (és kevésbé a felhalmozásra, beruházásokra). Egyre több a szolgáltatások száma és egyre rafináltabbak a trükkök. Ez olyan, mintha a tóba egyre több pecabotot lógatnának be és egyre rafináltabb csalikat tennének a horog végére. (Erre jellemző példaként a gyorséttermi láncok jutnak eszembe, ahol az ételek beltartalma éppolyan gyenge minőségű mint egy átlagos bódénál, viszont a körítés, az illatok és egyéb vevőcsalogató fogások elég jól működnek ahhoz, hogy drágábban is megvegyük ugyanazt.)

A boomereknek jellemzően nem volt még gyerekszobájuk. Ma ezt negatív értelemben használjuk, de arra nem gondolunk, hogy a kényszerű osztozás másokkal talán csökkentette az egoizmust és elősegítette az együttműködést a családok nagy részében. Ezenkívül megszokták, hogy több munkaórát kell dolgozni, a szabad szombat bevezetése nálunk csak 1981-ben történt meg, a 40 órás munkahét pedig 1984-től. Számukra természetes volt az, hogy munkaidő után a házukat építették, esetleg kalákában másokkal, vagy pedig a háztáji gazdaságban dolgoztak. (Ma is vannak persze sokan, akik rengeteget dolgoznak, de arányukat tekintve minden bizonnyal kevesebben, mint akkor.)

Azt is szokták mondani, hogy régebben a munkamorál szigorúbb volt a mainál, ami persze abból is adódhatott, hogy a nagy létszámú generációk kevésbé válogathattak a munkahelyek között. Az is látható, hogy az újabb generációk egyre igényesebbek a munkakörülmények iránt, nem csak nálunk hanem például Kínában is van egy ilyen tendencia az utóbbi időben, ők is eljutottak oda, ahová mi mondjuk húsz évvel ezelőtt, Nyugat-Európa pedig több mint negyven éve. Úgy tűnik, hogy az egymást követő generációk szinte mindenhol egyre inkább fogyasztás-orientálttá válnak. Elég ha megnézzük, hogy a nyugati világban hogy néztek ki az emberek fél évszázaddal ezelőtt, egészen máshogy néztek ki mint most, mert sokkal kevesebb volt a túlsúlyos mint mostanában. Manapság a többség túlsúlyosnak mondható a fejlett országok nagy részében és már a kevésbé fejlettek egy részében is.

Nagyon sok olyan dolog van, amire a boomerek nem költöttek, mert eszükbe sem jutott, ilyen például a téli gumi, a különféle elektromos kütyük (alig voltak még), vagy akár a cukrozott és agyonfeldolgozott ételek tömege. Az sem okozott számukra lelki törést, ha az ivóvízért eleinte még a falu főtérén levő kútra kellett menni. Manapság egyre jobban felértékelődött a biztonság, a kényelem, a társadalmi státusz és az egyéni élvezetek sokfélesége, ezeket próbálják jól becsomagolni és eladni nekünk folyamatosan, és nem kis sikerrel.

Az nem törvényszerű egyébként, hogy a gazdaság feltétlenül az egyéni fogyasztásra épüljön. A ’80-as években már léteztek erős tudományos bizonyítékok, amik alapján az ember okozta klímaváltozás feltétezhető volt. Akkor sajnos részben az olajvállalatok lobbizása miatt, részben a fals logikai érveket elfogadni hajlandó közvélemény hatására teljesen elvetették azt a lehetőséget, hogy komolyan foglalkozzanak ezzel a problémával. Ha már akkoriban a környezetünk védelme elsődleges szempont lett volna, akkor már legalább húsz éve eljutunk oda, ahol ma tartunk, az energiatermelésünk hamarabb átalakult volna, a járművek és háztartások energiafogyasztása is ma már jóval alacsonyabb lenne. Talán rosszabb lenne az úthálózat és kevesebb gépjármű, de fejlettebb lenne a tömegközlekedés és a kötöttpályás szállítás. Csökkent volna a jelenlegi szinthez képest az élelmiszerpazarlás és a hulladéktermelés, emellett hamarabb elkezdődött volna a komposztálás, éppúgy mint a városok fásítása vagy a természetes élőhelyek visszaállítása.

Én úgy látom, hogy a boomerek sikerességének titka nem abban rejlik, hogy a gazdaság annak idején szinte aranybánya volt, nagy lehetőségekkel, olyan ajtókkal, amik a későbbi generációk előtt már becsukódtak. Ellenkezőleg, a gazdaság fejlettsége a fogyasztásorientáltság miatt inkább gátolta mint segítette a középosztálybeliek vagyongyarapodását. A boomereké némi leegyszerűsítéssel még egy viszonylag kis igényű generáció, akik számára egyik fő cél a vagyongyarapodás volt (a családalapítás pedig természetesen szintén, hiszen többnyire hagyományos családi közegben is nőttek fel). Nem volt akkoriban annyi minden, ami eltéríthette volna az embereket a kitűzött céljaiktól. Velük ellentétben a mai generációk már szeretnének egy kicsit mindenből, szórakozás, biztonság, család és vagyon stb., és még a feltételrendszerük is jóval bonyolultabb, emiatt előrejutásuk is törvényszerűen lassabb lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4218206437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2023.09.04. 09:32:32

Nagyon sokk függ attól, hogy az ember mit gondol az emberi történelemről és miben ítélkezik, milyen mozgástereket lát. Tehát az egész részben egy empatikus gyakorlat is, mennyire tudunk elvonatkoztatni a mostani létünktől és belehelyezkedni a múlt egy pillanatába. Ha ez sikeres, rögtön kevésbé ítélkezünk, akár pozitívan, akár negatívan.

Nagyapám, aki nem boomer volt, mert 1908-ban született, rengeteg olyan döntést hozott, ami számomra sokáig érthetetlen volt. Kikeresztelkedett zsidó családból származott, így nem vonatkoztak rá a zsidótörvények, de még ott voltak a zsidó unokatestvérek, távolabbi rokonok. Végül katona lett, kivitték a második magyar hadsereggel a Don kanyarba. Túlélte, de roncsként került haza Budapestre. Amikor 1944-ben újra be akarták vonultatni, bujkálni kezdett, később csatlakozott a Budai Önkéntes ezredhez. Utána hithű kommunista lett, 1956-ban kirúgták a Honvédségtől, de csak azért, mert nem volt hajlandó a forradalmárokra lőni, úgy gondolta ez nem fér meg a nagy kommunista gondolattal. Haláláig kommunista volt, de már csak, mint civil.
Nagyon nehéz volt megértenem a választásait, de kis empátiával meg lehet. Ha a családod egyik felét, az unokatestvéreidet ölik, téged odadobnak ágyútölteléknek, nem véletlen, hogy átállsz a szovjetekhez.

Visszatérve a boomerekre, itt egy nagyon jó videó az egészről, ami viszonylag objektíven mondja el a boomer generáció hatását a világra. www.youtube.com/watch?v=C4KIaQaEuOM

Szerintem ezt a generációt nem szabad egységesen vizsgálni. Egy boomer generáció teljesen mást jelent nyugaton, mint a keleti blokkban, nem is beszélve a harmadik világról, ahol nem nagyon van jelentése.

Nyugaton azért érdekes a szerepük, mert a 90-es évektől a boomerek alakította világ vette át a világ kulturális, gazdasági és társadalmi formálását, adta meg a vezető ideológiákat.
Röviden egy kicsit a videót is összefoglalva: a boomerek "szuper" kártyát kaptak az élettől. A második világháború egy mozgósított óriási munkaerőbázist, hatalmas kialakított gyártási kapacitásokat, óriási beruházási feladatot (Európa újjáépítése) hagyott a nyugatra. Az amerikai pénzből és a még meglévő európai tartalékokból fel lehetett pörgetni a nyugati szféra gazdaságát, előidézve az óriási fellendülést, a dicsőséges 30 évet, amíg a nyugati GDP megsokszorozódott. Ebben a korszakban még a harmadik világ döntően szegényházakból vagy gyarmatokból állt, ezek a korszak végére szabadultak fel, de úgy, hogy a gazdasági hatalom továbbra is a nyugati vállalatok kezében maradt. Ahol maradt, máshol ugye a szovjetek nyomultak be. Ez tette lehetővé az olcsó nyersanyagok behozatalát, amin az egész gazdasági csoda alapult. Kevesen gondolnak bele, hogy a gazdasági csoda idején az olaj hordónként 1-2 USD-be került, míg a hetvenes évek közepére 20-30 USD-be. Az olcsó energia, a sok tőke és békét akaró nyugatiak miatt szárnyaltak ezek a gazdaságok.

A második világháború óriási sokként lebegett a boomer generáció feje felett, ahogy a hidegháború is. Ott volt a mindennapi tudat, hogy 1) a háború egy borzalmas, sok áldozattal és pusztulással járó dolog 2) a nukleáris háború egy pillanat alatt mindenkit elpusztíthat.

Éppen ebből következik a boomerek hedonizmusa, az élj a mának tudat, a materializmus és a háborúellenesség. Az USA-ban a primer boomer élmény a vietnami háború, ez az ami ott háborúellenessé tette a társadalom többségét. A háborúellenesség itt a totális háborúra vonatkozik, a társadalom az USA-ban is nyugodtan el van azzal, hogy a profi katonaság - nagyon kevés áldozattal, kiírt pár százezer egyéb nemzetiségű embert. Európában a háborúellenesség egyik terméke a gazdasági integráció és az EU. A német-francia kooperációt egyértelműen a háborús sokk tette lehetővé.

Ugyanakkor társadalmilag sok minden felgyorsult a boomerek idején, olyan dolgok, amelyek ma kiteljesednek és meglehetősen negatívan sújtják a világot.

Nem feltétlenül csak idetartozó téma a környezetvédelem. A boomer generáció úgy volt vele, hogy ott az energia, akkor használja. A boomerek vezették a nyugati kormányzatokat a 90-es évektől, egészen mostanáig. A 90-es években már látható volt a globális felmelegedés, a boomer kormányzatok ugyanakkor ezt nem vették tudomásul nyugaton egészen a 2010-es évek második feléig. Itt a nyavajgós Greta Thunbergeknek akár igaza is lehet, bár én ezt is általános emberi viselkedésnek gondolom: a 2010-es évekig nem volt sok látszatja a globális felmelegedésnek. Az El Nino már megvolt, lecsapott, de a mostani helyzethez képest sokkal kevesebb probléma volt. A kormányok nem véletlenül nem figyeltek erre, hiszen a szavazók sem figyeltek.

Folyt köv.

MEDVE1978 2023.09.04. 10:08:20

Folytatás:

A boomerek legnagyobb társadalmi hatása a konvenciók lebontása. Habár az egyházak és a tradicionális életforma nyugaton már a XIX. században bomlásnak indult, igazából a boomerek voltak azok, akik ezt a folyamatot felgyorsították. Egyre inkább elfogadottá vált a válás, a mozaikcsalád, a homoszexualitás. A szexuális forradalom hatásai a legkérdésesebbek. Ez ugye beteljesített egy feminista fejlődési folyamatot. A XIX. század végén a szüfrazsettek kezdték el, aztán a két világháború nagyban hozzájárult a női egyenjogúsághoz. Egyszerűen tömegesen munkaerőként lettek berántva a nők és a korábbi munkaköreiket vagy gépesítették és egyszerűsítették (takarítás, mosás, főzés stb., vagy intézményesítették bölcsőde, óvoda). A szexuális forradalom és a fogamzásgátlás / abortusz engedélyezése hozta el ennek a folyamatnak az egyik végét. A fogamzásgátlás gyakorlatilag lehetővé tette a szabad szexet a nőknek, az abortusz pedig tovább fokozta a következmények nélküliséget. Viszonylag könnyen látni, hogy a szexuális forradalom ahhoz vezetett, hogy a nyugati országok "abbahagyták" a szaporodást és a népesség elöregedésbe kezdett. Ez a nagy létszámú, 60-as és 70-es évekbeli generációknál még nem látszott, de a 80-as évektől folyamatos volt mindenhol a csökkenés.

A boomerek egyik üzenete ugye a mindenki azt csinál, amit akar, nem ítélkezünk (kivéve, ha mondjuk náci vagy totalitárius). Ez az üzenet az egyén szabadságát, vágyait határozta meg elsőrendű prioritásként. Alapvetően ennek az üzenetnek a végtelen burjánzását láthatjuk a mai woke-ban.

A woke-ok az egyént, az egyedi hópelyhet (minden hópehely egyedi mintázatú, innen a hasonlat) teszik meg prioritásnak. Az egyén bárminek vallhatja magát: konyhaszekrénynek, transzformersznek, delfinnek, non-binárisnak, felváltva férfinek és nőnek. Az egyén akarata és döntése szent és sérthetetlen és fontos, felülírja a közösség érdekeit. A woke küzdelme a tradicionális közösségek ellen pontosan, hogy a boomerek küzdelmében gyökerezik. A boomerek világában ugyanis még az egyházak, rigid társadalmi normák nagyon feszes életet jelentettek. Amikor még kibeszélték a házasságon kívül szexelőt, a templomba nem járót, a buzit, az elvált nőt, a zabigyerekes nőt stb., az egyház, a mikroközösség kizárta őket és erköcsileg láthatóan elutasította. A boomerek ez ellen küzdöttek. Ha valaki elolvassa az egyik legjobb, egyébként boomer író, Stephen King regényeit a 70-90-es évek Amerikájáról, pont ezt olvashatja. A regényekben megjelenik a közösség által megtűrt, feleségét verő alkoholista férfi, a helyi hillbilly-k, akik buzikat vernek, a fiatal lányt megszégyenítő közösség stb.

A társadalmi / gazdasági hatások közül van olyan, ami nagyon jelentős befolyással bír a mai életünkre. A mai kormányok választásában a boomereknek nagyon nagy szerepe van, egyszerűen azért, mert ők a legszélesebb, legnépesebb generáció a korfán. Az X, Y, Z mind jóval kisebb. Így a társadalmi érdekérvényesítő képességük is nagyobb. Ez megvalósul a nyugdíjrendszerek támogatásában, a kormányok számára az egyik legfontosabb elem ma már az, hogy a nyugdíjasok, mint legnagyobb szavazóréteg kegyeit hogyan lehet elnyerni. A 70-90-es éveket nyugaton is a jelenleginél sokkal megengedhetőbb, olcsóbb képzési rendszer jellemezte. Több volt az állami finanszírozás, jobb volt az állami iskola és reál szinten valamivel olcsóbb is volt a képzés. A neoliberálisabb államokban (USA, Nagy-Britannia és vicces módon ebben a tekintetben Magyarország) jóval többet költött a képzésre a társadalom.

Boomer karakterisztikus gazdasági tényező az ingatlanpiac, mint az egyik legválságosabb terület a mai világban. Miért az? Egyszerűen azért, mert az ingatlanok döntő része ma a boomerek kezében van. Ők pedig először élnek benne, utána pedig pénzt szeretnének látni belőle. Ez bérbeadással lehetséges elsősorban. Ha folyamatosan új lakások épülnének, a bérleti díjak lemennének. Ezért nem nagyon látunk az utóbbi 30 évben nagy lakásépítési programokat. A másik a másodlagos jelzálóghitel válság az USA-ban. Ez ugye abból indult ki, hogy a lakások forgalmát akarták felpörgetni, így olyanoknak adtak hitelt, akik nem voltak fizetőképesek. Mivel a lakások elsősorban boomerek kezében voltak, a vásárlók pedig döntően fiatalok voltak, ezért kimondható, hogy ez a piramisjáték, amíg működött a boomer generáció tagjainak zsebébe vándorolt túlnyomó részében.

Összegezve: a mai világot jellemző rengeteg tendencia a boomerek hatására indult el, erősödött meg. A hülye 60-as, 70-es évek hippiknek és 68-as franciáknak köszönhetjük a mai elszabadult hajóágyú zöld pártokat, de az idióta woke-okat is, ahogy a környezetrombolást is. Egy generáció ugyanakkor nem egyértelműen ártatlan vagy bűnös, ez értelmezhetetlen, nem érdemes ilyen kategóriákban gondolkodni.

MEDVE1978 2023.09.04. 10:47:32

"Én úgy látom, hogy a boomerek sikerességének titka nem abban rejlik, hogy a gazdaság annak idején szinte aranybánya volt, nagy lehetőségekkel, olyan ajtókkal, amik a későbbi generációk előtt már becsukódtak. Ellenkezőleg, a gazdaság fejlettsége a fogyasztásorientáltság miatt inkább gátolta mint segítette a középosztálybeliek vagyongyarapodását. A boomereké némi leegyszerűsítéssel még egy viszonylag kis igényű generáció, akik számára egyik fő cél a vagyongyarapodás volt (a családalapítás pedig természetesen szintén, hiszen többnyire hagyományos családi közegben is nőttek fel). Nem volt akkoriban annyi minden, ami eltéríthette volna az embereket a kitűzött céljaiktól. Velük ellentétben a mai generációk már szeretnének egy kicsit mindenből, szórakozás, biztonság, család és vagyon stb., és még a feltételrendszerük is jóval bonyolultabb, emiatt előrejutásuk is törvényszerűen lassabb lehet."

Ezzel alapvetően nem értek egyet. Ahogy bemutattam a boomerek gazdasági hátországa egyedien szerencsés volt. A második világháború pusztítása után minden adott volt egy beruházási / növekedési spirálhoz, az alapanyagok, nyersanyagok nagyon olcsók voltak. Ezek az ajtók igenis becsukódtak, a 70-es évektől jöttek a nyersanyagársokkok, amelyek válságba taszították gyakorlatilag a teljes nyugati világot, sőt még a keleti blokkot is. Ezt követően jött Japán és a kistigrisek felemelkedése, aztán KÍnáé. Ezek óriási piacokat, termékpalettákat "vettek" el a nyugati termelőktől, ezzel rengeteg lehetőséget becsukva.

Ökonometriai kutatások alapján kimutatható, hogy a gazdasági növekedési multiplikátor hatása leginkább az iparnak van. Ez azt jelenti, hogy ha valaki mezőgazdaságba vagy szolgáltatóiparba fektet, mondjuk létrehoz egy új üzemet, vállalatot, akkor az arra ráépülő növekedési potenciál kisebb, mint a különböző iparágaknál. Ez viszonylag egyértelmű: ha létrehozol egy autógyárat, akkor ahhoz kell XY db alkatrész beszállító, illetve emellett a ráépülő szolgáltató szférák. Ellenben, ha egy fodrászatot, biztosítót, szoftverfejlesztőt hozol létre, oda jóval kevesebb beszállító kell, kisebb volumenben. Ez azért fontos, mert a nyugat a 70-es éveket követően változtatta át a gazdaságát szolgáltatási szféra orientáltra, hogy ez fel tudja szívni a munkaerőt. Amiben kisebb növekedési potenciál van. Ennek a lefordítása a gyakorlatra a nyugat kis mértékű növekedése, Dél-Kelet Ázsia nagy mértékű növekedésével szemben, hiszen a gyártás ott történik.
Ráadásul a gyártásnál a szolgáltatási szféra sokkal válságérzékenyebb, hiszen a fogyasztása visszafogását a szolgáltatásokon kezdi mindenki: nem megy étterembe, kalandparkba, nyaralni stb.

Strukturálisan ezért rengeteg ajtó becsukódott a nyugat előtt, hiszen gyakorlatilag feladta az iparágak egy részét. Így ezek az ajtók becsukódtak az új generációk előtt is. Az angol Michael, akinek az apukája mondjuk szénbányász, textilgép kezelő vagy vegyi ipari dolgozó volt Angliában már nem lehet az, mert helyette ezt Juan csinálja Kínában.

"A boomereké némi leegyszerűsítéssel még egy viszonylag kis igényű generáció, akik számára egyik fő cél a vagyongyarapodás volt" Ahogy írtam, a generációkat ilyen irtózatosan nagy célzással (több száz millió vagy akár milliárd ember) nem lehet szerintem behatárolni. Ezt az állítást én nem érzem valósnak. Mondjuk egy nyugat német vagy francia polgár vagy USA középosztálybeli a 80-as években miért lett volna kis igényű? Ha az USA-ban élt, élhetett az egyik agglomeráció kertvároskában, ahogy a filmekben látni: házzal, abban több szobával, ha felesége és gyerekei voltak, két autóval. A garázsban kis barkácsszobával, videóval, videojátékkal. Persze, nem volt mondjuk internete vagy mobiltelefonja. De az akkori szórakoztatási megfelelőket elérte.

Ha a saját életszínvonalamat hasonlítom össze a 10 éves önmagammal (1988), akkor sem találok sok különbséget. Volt egy kis lakásunk egy panelházban, ott éltem a szüleimmel. Szépen be volt rendezve az akkori kor standardja szerint. Volt videónk, a házban a parabola antennával lehetett venni sok csatornát, rengeteg könyvünk volt.
Ma egy annál 15 négyzetméterrrel nagyobb téglalakásban lakok, 2 gyerekkel és a feleségemmel. Van számítógép, TV, internet. A felszerelés annyival fejlettebb, mint a világ. Nincs nagyobb változás, javulás, olyan csilivili dolgok, amikre most mindent költhetnék, megvettem volna.

"Velük ellentétben a mai generációk már szeretnének egy kicsit mindenből, szórakozás, biztonság, család és vagyon stb." Ezt sem érzem igaznak. A boomerek nem akartak kicsit mindenből? Apám/anyám jártak szórakozni, koncertre, buliba, színházba, moziba. Ez nem változik generációsan. A mostani generációk sem kicsapongóbbak, miért lennének azok?

Egy ok ugyanakkor talán valóban van rá és az a kilátástalanság. A mai generációk egyre kevésbé látják a jövőt.

Folyt köv

MEDVE1978 2023.09.04. 11:00:52

Folytatás:

Anno Michael (a korábbi példából) apja tudta, hogy ő textilgyári munkás lesz és abban végigdolgozza az életét. Ha nem megy, akkor maximum átmegy a gumigyárba a szomszédba, 3 hónapos átképzés után. Ma Michael a gyors fejlődés miatt nem tudhatja, hogy mi lesz 5 év múlva, elavul-e a munkaköre vagy csődbe megy-e a cég, elviszi-e egy válság.

Ez az élethosszig tanulás eufemizmusa, de egyben rettenetes bizonytalanság is. Emiatt Michael valószínűbb, hogy kevésbé kötődik a munkahelyéhez és ha választhat, hogy lakásra spórol-e évekig a városban vagy elmegy inkább nyaralni, akkor az utóbbit fogja.
Hasonlóan a nyugdíjnál: a nyugati társadalmakban és nálunk is évek óta a nyugdíjrendszerek válságáról szólnak a hírek és arról, hogy egyre kevesebb az aktív kereső. Persze az említett boomer politikai hatás miatt a kormányok jelenleg igyekeznek ezt a kérdést minél kevésbé napirendre venni, de előbb-utóbb emelni fogják a nyugdíjkorhatárt. Michael tehát már nem tudja mikor mehet nyugdíjba, egyáltalán megéri-e. Ez ismét arra sarkallja, hogy szarjon az egészbe és fogyassza el a jövedelmét.

A mai generációk az eddig leírtak miatt nagyságrendekkel nehezebben boldogulnak az életben, mint a boomerek. Az élet sokkal drágább nekik, főként az alábbiak miatt:
1. Lakásdrágulás. Még ha az ember az USA-t nézi is, a lakások reálértékben jelentősen, 40-50%-ot drágultak a 70-es évek óta. Úgy, hogy a reálbérnövekedés minimális volt. A lakások árát követik a bérleti díjak is, az urbanizáció pedig rátesz még erre. A lakhatás tehát jelentősen drágább, mint a boomerek korában.
2. Energiaárak. Ennek az ukrán háború most jó apropóját adja, de ez mindenhol érezhető. A 70-es évek nyersanyagválsága, olajválsága óta ezek nagyságrendekkel drágábbak. Drágább fűteni, világítani, drágább autót üzemeltetni.
3. Képzés ára. Ez sok helyen érezhető. Röviden, a fejlett világban a 70-es / 80-as évekig jobb volt a képzési rendszer, a tanárok fizetése, társadalmi pozíciója. Azóta sok helyen ez kiüresedett, az állami képzésre költött összeg csökkent. A képzés színvonala is csökkent. Egyre inkább fizetős lett a felsőoktatás és szakképzés. Ma nyugaton és MAgyarországon is rengetegen adósságba verik magukat, hogy meg tudják fizetni azt a képzést, amivel a munkaerőpiacon versenyképessé válnak.

Billy Hill 2023.09.04. 13:00:21

"a későbbi generációk zsebéből már sokkal könnyebb kivenni a pénzt mint a boomerek idejében" - szerintem is lehet ilyesmi, vagy legalább is sok helyen látom.

Főleg az európai boomer-ek és - idehaza - a Ratkó-gyerekek meg az utánuk születettek számára volt még (időben és térben is) közel a II. világháború, szüleik személyes élményeiből azt szűrhették le, hogy a félretett/kuporgatott vagyon hasznos lehet, mert bármikor lehet megint háború.

Szüleim és após-anyós is az 50-es évek szülöttei, a mai napig élére állítanak minden forintot, már-már kórosan nem akarnak magukra költeni, hanem mindent az unokák számára gyűjtögetnek. Már mi győzködjük őket, hogy menjenek el kicsit nyaralni valahova stb. De nem, azt nem lehet, minél több pénzt fel kell halmozni...

Mondjuk nekem ez is jó, a gyerekeknek is természetesen, de mégsem olyan áron szeretném őket könnyebben elindítani az életben, hogy közben a nagyszüleik meg nem élvezik azokat a lehetőségeket, amelyek adottak számukra...

Tamáspatrik 2023.09.05. 20:16:03

@MEDVE1978: Ez az amerikai boomerekről szól, de minket jobban érdekelnek a magyarok. Írtam én is, hogy az amerikai kategorizálás nálunk egyből nem áll. Voltak nálunk is Ratkó gyerekek, népes generáció, de a gazdasági fellendülés mintázata már más, a '60-as évekre volt egy nagyobb felfutás és a '80-as években volt még egy olyan hullám, amikor a vállalkozásokat a régi rendszer szabadjára engedte, ilyen korszakokban történtek meg az építkezések legnagyobb hullámai. Ezek nagy része még a veteránok idejére esett, főleg az első, amikor Kádár-kockák épültek és az első nagyvárosi lakótelepek. A boomerek előtti veterán generációra még inkább igaz, hogy takarékosak és igénytelenek, de a boomerekre is jobban mint a későbbiekre.
Abban megegyeztünk, hogy eléggé anyagias szemlélet jellemezte ezt a generációt, ami nem ritkán a családi élet rovására is ment, lásd kulcsos gyerekek esete, válások növekvő aránya.
A gazdaság általában növekvő pályán van, nálunk a rendszerváltás után volt egy nagyobb törés, mondjuk 7 év és pár éves kisebb válságok is becsúsztak, de nem voltak annyira éles kontrasztok mint az USA-ban a lehetőségek között. Miden generáció életőben voltak kedvező és kevésbé kedvező időszakok is.
Ha a gazdaság nem is növekszik, csak ugyanannyi új értéket is termel mint az előző évben, akkor sem fogják azt az emberek feltétlenül elfogyasztani, tehát akkor is van elvi lehetőség a gyarapodásra, hiszen lehet felhalmozni és beruházni is belőle. A gazdaság azonban növekedett és nálunk nem alakultak ki olyan vagyoni különbségek mint az USA-ban, nem volt egy jól behatárolható felső 1%, aki lefölözte volna és az elitek is folyton változtak, mindig más került helyzetbe.
Ha nehezebb megtakarítani az azért van, mert a fogyasztás iránti igény megnő, és itt főleg a státuszfogyasztásra gondolok, amikor például egy nagy kocsival kell kifejezni a társadalmi státuszt, bár a kocsi értékének 5 év alatt elveszti a nagy részét. A boomereket még annyira nem érdekelte a státusz kifejezése, felhalmoztak, akkor teremtették meg a "jövőjüket", amit később már részben fogyasztásra konvertáltak.
Most már viszont egy tini is akár az öltözködésével, akár a telefonjának a márkájával is státuszt fejez ki mások felé, már gyerekkorban elkezdődik ez a verseny. Mi ehhez hozzászoktunk, a mai generációknak ez már természetes.
A lakások értéke is az elérhető szolgáltatások függvényében nőtt meg. Egy kis faluban vagy Ózdon épített lakás ára nem nőtt, ahol viszont bőségesek a szolgáltatások, ott az ingatlanok értéke egész más, főleg ha összevetjük, hogy mindkettőt közel azonos költséggel építették (a telekárat nem számítva).
Egy lángossütőnek a szolgáltatás minősége például nem olyan mint egy gyorsétteremé, itt inkább a szolgáltatások közötti különbséget kell megfizetni, vagy inkább státuszt és illúziókat. Nem véletlen, hogy akinek a megjelenése nem tetszik, vagy nem elég fiatalos, azt a gyorsétteremeben megvárakoztatják és megpróbálják kiutálni. Rendkívüli mértékben megnőttek a szolgáltatások pár évtized alatt, és veszik ki a zsebünkből a pénzt: biztonság, státusz, speciális igények, hedonizmus, stb.
Ezek is olyan tényezők, amik hozzájárultak a mai generációk jövedelmi viszonyainak kialakulásához.
A mai nyugdíjasok gyakran támogatni tudják a gyerekeiket, egyszerűen mert ők igénytelenebbek is, és nincsenek benne a nagy státuszversenyben.
Pl. az oktatásra is ma sokkal többet költenek az emberek, vagy az egészségükre.
Mindez nem jelenti azt, hogy amit leírtál azok nem lennének igazak, de árnyalnám a képet és ráadásul az amerikai vagy nyugat-európai gazdasági fejlődés nem pont úgy ment végbe, nem ugyanazokkal a lépcsőkkel mint nálunk, a legutóbbi időkig. Sőt éppen az érdekes, hogy ha sok a gyerek, akkor az átmenetileg sokba kerül a társadalomnak (elvben), a sok fiatal munkavállaló pedig egymással versengve lenyomja a béreket és ez is történt.

Tamáspatrik 2023.09.05. 20:26:41

@MEDVE1978: "reál szinten valamivel olcsóbb is volt a képzés" Nálunk a pedagógusfizetések a '70-80-as években is nagyon alacsonyak voltak. Sok volt a gyerek viszont az iskolákban, így lehet, hogy több pedagógust tudtak foglalkoztatni az iskolák, mint később. Az oktatás minőségét szerintem inkább a régi (még 30-as években kialakult) karizmatikus pedagógusok képviselte hagyományok határozták meg, az ő tanítványaik vitték ezt tovább, és hát érdemes is volt tanulni, mert akkor még a középfokú végzettség is és pláne a diplomás nagyon sokat ért, volt motiváció.

Tamáspatrik 2023.09.05. 20:30:14

@MEDVE1978: " mai kormányok választásában a boomereknek nagyon nagy szerepe van" Sőt, a politikai vezetők nagy része is sajnos ez a korosztály, ergó: magas lakásárak, környezetvédelmi programok elmaradása, és hasonlók, aminek a fiatalok isszák meg a levét, ez valóban logikus következmény.

Tamáspatrik 2023.09.05. 20:32:12

@MEDVE1978: "Egy ok ugyanakkor talán valóban van rá és az a kilátástalanság. A mai generációk egyre kevésbé látják a jövő" Azt nem látni kell, hanem megteremteni. Viszont a mai társadalom szétszed, túlságosan inger gazdag. Nem lehet egyszerre 12 féle célt kitűzni, ráadásul óránként változtatni. Ha az embernek van 2-3 fő célja, arra tud fókuszálni, ez a fókusz ami nincs meg jelenleg.

Tamáspatrik 2023.09.05. 20:38:29

@MEDVE1978: "Energiaárak" magasabbak lettek valóban, de minden technológiánk sokkal energiatakarékosabbá vált mint régen. Kivéve persze, ha rengeteget utazol, főleg repülővel. Ráadásul az élelmiszer árak a fizetésekhez képest nagyot csökkentek ahhoz képest mint ami a boomerek gyerekkorában volt, töredékére estek. Házat is könnyen tudsz építeni, vannak kész házak, van ahol a telek is olcsó, más kérdés, hogy kevesen teszik ezt meg. A képzés terén inkább a tudás inflációja, a növekvő verseny a jó állásokká konvertálható tudásé, ami jelentősebb.

MEDVE1978 2023.09.06. 09:24:04

@Tamáspatrik:
Nézzük Magyarországra vonatkozóan:

"A lakások értéke is az elérhető szolgáltatások függvényében nőtt meg. Egy kis faluban vagy Ózdon épített lakás ára nem nőtt, ahol viszont bőségesek a szolgáltatások, ott az ingatlanok értéke egész más, főleg ha összevetjük, hogy mindkettőt közel azonos költséggel építették (a telekárat nem számítva)."
Technikailag a keresleti korreláció kevés esetben döntő mértékű. Magyarul, amit leírsz, inkább szélsőérték. Ha az ország pusztuló területeit nézzük, korábbi iparvárosokat, bányász városokat és falvakat, tanyákat, akkor az ingatlanok egy részének nincs ára. Ennek egyszerűen az az oka, hogy ezeken a helyeken nincs munkahely vagy rossz munkahelyek vannak, ez okozza azt is, hogy nincs fizetőképes kereslet és a szolgáltatók sem mennek oda. Ugyanakkor átlagesetben nem erről van szó. Ha mondjuk megnézed Hatvant, ami egy Kelet-Magyarországi átlagos városka, az ingatlanárak nagyon jelentősen megnőttek. Ennek oka az ingatlannal kapcsolatos "építési vagy felújítási" költségek drasztikus növekedése. Utóbbi ugyanabban a nyersanyagválságban keresendő, amiről írtam és a nyersanyagok árának drágulásáról szól, immár nagyon régen. A beton például sokszorosan drágul az egyéb inflációhoz képest, ha hosszú távon nézzük, de más építőanyagok is. A bérek növekedése, ami az átlagbérnövekedést meghaladja az építőipari szektorban, rárakódik erre. Így már mondjuk Hatvanban is 800 ezer Ft egy új építésű ház négyzetmétere.

A hipotézist érintően, miszerint a fiatal generációk nagymértékű szolgáltatási fogyasztása okozza az átlagosan rosszabb anyagi helyzetüket, szintén erős kétségeim vannak.
Itt van egy COVID előtti kép a magyar háztartások átlagfogyasztásáról:

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/hazteletszinv/2019/index.html#ahztartsokfogyasztsikiadsainaknagysgaszerkezete

Jól látni, hogy a magyar fogyasztói szerkezetben viszonylag kis részt képviselnek az opcionális vagy státusz szolgáltatások. A magyar háztartások jövedelmének 55%-a három olyan területre megy el, amelyek "kötelező" jellegűek, a mindennapi megélhetéshez elengedhetetlenek: élelmiszerre, lakhatásra (energia, lakbér, ,közös költség stb.) és közlekedésre. A maradék 45%-ból további 10% olyan, ami szintén nem különbözik a boomerek korában megkaphatóktól és elengedhetetlen, a lakberendezés és a ruházkodás. 35% szolgáltatási fogyasztás marad, amiből trendszerűen talán a hírközlésre és a szórakozás, kultúrára tudnám mondani (összesen 14%), hogy ezek esetében relevánsnak tűnhet azt mondani, hogy a boomer generáció "kevesebbet" költött erre, puritánabbul élt.

Első körben azt mondani, hogy ez a 15% olyan erős különbség, aminek a megtakarítása miatt a boomereknek még jóval több lehetősége és pénze volt, szerintem nem igaz. A második körben azt mondom erre, hogy a boomerek is simán elkocsmáztak, elszórakoztak, ha nem is ennyi, de közel ennyi pénzt arányaiban (ez az én véleményem, erre nincs kutatás). Harmadik körben még azt tudom mondani, hogy egy fiatal háztartás valószínűleg még torzítottabb is ennél: egy fiatal tendenciózusan gyakrabban él albérletben, ami valószínűleg növeli a lakhatási költségek arányát. Ha mondjuk egy fiatal párral számolunk, akik átlagbért keresnek, akkor az fejenként nettó 380, összesen nettó 760 ezer forint. Ha azt veszem, hogy ők egy átlagos budapesti albérletben élnek, akkor kb. 200 ezer forintot fizetnek mondjuk havonta a lakhatásért (legyen inkluzíve rezsi). Ez 26%-a a keresetüknek, a KSH átlagos statisztika szerinti 18,5%-hoz képest, tehát több.

Az én véleményem szerint a mai fiatalok nem elsősorban a több szolgáltatásfogyasztásuk miatt vannak rosszabb induló élethelyzetben, mint a boomerek, hanem a nehezebb ingatlanhoz jutás, a nehezebb gépkocsihoz jutás, drágább képzési lehetőségek miatt.

MEDVE1978 2023.09.06. 09:53:49

@Tamáspatrik: képzést érintően. Itt nem a pedagógusok bérezéséről gondolkodtam elsősorban, hanem a széles néprétegek számára elérhető képzési lehetőségekről. Magyar tekintetben:
A Horthy korszakot és a szocializmust is a széles néprétegek számára elérhető, többnyire ingyenes képzés jellemezte. Előbbit azért, mert Klebelsberg és Horthy a nemzet intellektuális fölényében és természetesen a nemzeti kultúra megerősítésében látta az egyik revízióhoz vezető utat. Utóbbit azért, mert ugye a szocialista államban az ilyesmi ingyenes. A rendszerváltás óta Magyarországon az elérhetőséget érintően folyamatos a romlás. Az alap- és középfokú oktatás papíron ingyenes, ugyanakkor a lehetőség a magasabb képzettség elérésére drága. Amikor még én voltam a 80-as és 90-es években iskolás, többnyire volt mondjuk WC papír, már nincs, a papíron ingyenes rendszerbe is kell masszívan bevinni kívülről erőforrásokat. A felsőoktatásban államilag képzettek száma ugyanakkor folyamatosan szűkül, a tandíjat nagy pofával elutasító FIDESZ ugyanezt költségtérítésre váltotta, ami folyamatosan drágul. Összegezve kijelenthető, hogy egy tehetséges boomer sokkal olcsóbban sajátíthatta el a korában divatos képzést, mint egy mai fiatal.

""Energiaárak" magasabbak lettek valóban, de minden technológiánk sokkal energiatakarékosabbá vált mint régen. "

Sokkal "rosszabb" a helyzet, mint a válságok előtt. Legjobban a benzinen mutatható be:
Egy Volga fogyasztása (ami ugye híresen benzinfaló volt), városban jól beállítottan 10-12 liter körül volt, ha kicsit régebbi volt, mondjuk 15 liter. A Wartburgok, Trabantok is általában 10, 8 liter körül fogyasztottak. Az olaj világpiaci ára 2 USD volt 1970-ben, most 86, 2023-as minimuma 69 USD.
Tehát az olajár kb. 35-40 szeresére emelkedett dollárban. A reálemelkedés nyilván valamennyivel kisebb, de egy 10-20 szoros így is biztosan marad. Cserébe viszont egy Suzuki Swift, ami egy kicsi, takarékos autó 6-7,5 litert fogyaszt. Ha nagyon akarjuk, a fogyasztás kisebb lett valamennyivel (mondjuk Suzuki-Trabant viszonylatban 1-2 literrel), viszont az ár sokszorosára ment fel.
Az általános háztartási gépek fogyasztása (TV, mosógép, gáztűzhely) érdemben nem változott vagy az áremelkedés a nyersanyagnál simán nagyobb volt az új modellek miatti fogyasztáscsökkenésnél.
Mindez tendenciákat mutat, azt, hogy az olcsó energia egy nagyon kellemes helyzet volt, az energiatakarékos eszközök kialakítása az ennek megszűnésére adott reakció volt, ugyanakkor egyértelműen a korábbi óriási fejlődést meg is akasztotta és le is lassította. Mivel a boomereknél még jobban tartott a lendület, jobb volt a helyzet is.

Tamáspatrik 2023.09.09. 15:42:01

@MEDVE1978: "az ingatlannal kapcsolatos "építési vagy felújítási" költségek drasztikus növekedése" A legdrágább a szakmunka, ezért a lakás annak jó befektetés, aki sok mindent maga meg tud oldani saját kezűleg. Lehet különben ma is konténerházakat, vagy előregyártott kész házakat építeni olcsón, olyan helyeken, ahol a telek szinte ingyenes, bár nyilván megvannak az okai, amiért ez ritka. Különben valószínűleg nem véletlen, hogy Budapesten a lakosság száma csökkent, ennek egyik oka az is lehet, hogy a lakásárak sokkal jobban növekedtek mint az életszínvonal.
Az olcsó energia kissé becsapós dolog, mert a nagy Szovjetunió egyben a világ egyik nagy olajhatalma is volt, és az energiát sokáig olcsón kaptuk, csak késésekkel igazították hozzá a világpiaci árhoz. Már a '80-as években megdrágult a benzin, az akkori jövedelmekhez képest nem volt olcsó. Különben nagyon sokan fűtöttek szénnel vagy olajkályhával a földgáz bevezetéséig, az sem volt nagyon energiatakarékos. (Lehet viszont, hogy kevéssé voltak igényesek az akkoriak, például kevesebb szobát fűtöttek.) A háztartási energiánál igazán nagy tétel a fűtés, itt nagyságrendi megtakarítás lehetséges mai technikai megoldásokkal a Kádár-kockákhoz vagy hagyományos panelházakhoz képest, más kérdés, hogy a felfogás nálunk nem olyan és az anyagi lehetőségek sem mint az osztrákoknál, akik ha kivesszük az energiatámogatást, akkor kevesebbet kevesebbet fizetnek a fűtésért euróban nézve havonta mint egy átlagos magyar háztartás.
süti beállítások módosítása