Ideo-logikák

Ideo-logikák

Merjünk gondolkozni a családpolitikáról (és úgy egyáltalán)

2023. szeptember 16. - Tamáspatrik

A család egyesek számára afféle „szent tehén”, és valóban az is lehet bizonyos értelemben, de annyira talán mégsem, hogy ne lehetne róla közéleti vitákat folytatni. Én például a kormány családpolitikai célkitűzéseinek egy jó részével egyetértek, másokat viszont problematikusnak látok.

1.A nevelés ne csak a családban történjen

Egyik család sem tökéletes és nem mindig képes megfelelő szintű nevelést biztosítani a gyerekeknek. Sőt, jó néhányan annyira szörnyű családban nőnek fel, hogy ha azt mondjuk, hogy ehhez a társadalomnak semmi köze, az alapból kiszolgáltatottá teszi őket. Egy ilyen szemlélet egyértelműen a társadalom kasztosodását segíti, mert amilyen családba születtél "úgy jártál". Régen sem a család nevelt, hanem a rokonság, faluközösség, mesterek, egyház, iskola is hasonló mértékben. Nem lehet ezt a kérdést ideológiától mentesíteni, hiszen ha az emberek életmódjáról, életstílusáról normákat állítok fel, az már ideológiai hatás. (Nem, és megint nem a „gender ideológia”, hiszen az átlagpolgár erről azt se tudja, hogy eszik vagy isszák, bevallom, hogy engem se érdekel különösebben.) Sőt, szerintem a túlságos családközpontúság a magyar társadalom egyik mai problémája, mert gyengíti a társadalmi bizalmat és növeli a korrupciót.

2.A gyerekvállalás nem elsősorban anyagi kérdés

Jó kifogás persze, hogy „anyagilag nem engedhetem meg magamnak”, ezért nem vállalok gyereket, de a dolog láthatóan nem így működik, alig van kimutatható összefüggés a szülők anyagi helyzete és a gyerekek száma között. Viszont az egyik legfontosabb életcélunk lehet a családi élet maga, az anyagiaktól függetlenül. Mindezek ellenére persze helyeselhető politika segíteni a gyerekvállalást állami támogatásokkal. Van viszont olyan is, ami anyagiakkal nem kompenzálható, sem pozitív sem negatív értelemben. A családi boldogság is ilyen, de az is, ha fiatalon az emberek éretlen fejjel esetleg rossz döntéseket hoznak. Aki szellemi szinten még gyerek, szerintem inkább ne is akarjon gyereket nevelni, egy rossz házasságban pedig a válás egyértelműen lehet jó megoldás akkor is, ha ez anyagilag veszteségekkel jár. Meg kell jegyezni azt is, hogy gyerekek egyébként többféle családmodellhez illetve életmódhoz képesek alkalmazkodni különösebben nagy törések nélkül.

3.Hosszútávú jogbiztonság?

A sokgyerekes családok utólagos jutalmazása (akár adókedvezménnyel) azért sem lehet átütő erejű, mert erre mifelénk úgy 20-30 évente szokott jönni egy rendszerváltás, és az újabb rendszer kedvezményezettjei egészen mások lesznek, mint az előzőé. Ha társadalomban nincs egy rendszereken átívelő konszenzus a legfontosabb kérdésekről, hanem inkább ideológiai harcok mennek a különféle táborok között, ezért a hosszú távú tervezhetőség igencsak kérdéses.

4.A kevés gyerek nem biztos, hogy akkora nagy gond

Környezetvédelmi szempontból kívánatos is a Föld lakosságának nagymértékű csökkenése, inkább kevesebb gyerek szülessen és jobb nevelést, oktatást kapjon. A magyar kormány intézkedései alapvetően helyesek, mert azokat a családokat támogatják inkább, amik elvileg jobb szintű nevelést képesek biztosítani, például mert a támogatást kapó szülők tartós és legális munkaviszonnyal rendelkeznek. Kevesebb megszülető gyerek esetén sem fognak a nyugdíjasok éhezni, valószínűleg alacsonyabb életszínvonalon élnek majd, mint a manapság, de a munka termelékenységének további növelése (emiatt fontos a magas hozzáadott értékű termelés) sokat javíthat a helyzetükön éppúgy, mint a külföldi munkavállalók nagyobb számú alkalmazása. A vészharangok megkongatása ebben az esetben tehát nem indokolt.

5.Teljesen igazságos nyugdíjrendszer nem létezik, de lehetne igazságosabb

Akkor lenne teljesen igazságos a nyugdíjrendszer ha egyáltalán nem lenne és mint régen, a gyerekek tartanák el az időseket (a többiek pedig megélnének a megtakarításaikból és segélyből). A nyugdíjszakértők egyszer azt mondják, hogy igazítani kell a nyugdíjak reálértékét a keresetekéhez, másszor pedig azt, hogy a nyugdíjkassza egyre nagyobb terhet fog jelenteni, a két állítás nyilvánvaló ellentmondásban van. Kormányunk azt a bravúrt hajtotta végre, hogy alig emelte a nyugdíjak reálértékét, miközben a szavazótáboruk legnagyobb részét a nyugdíjasok adják. Mélyebb elemzést megérne a mostani nyugdíjrendszer igazságossága és az is, hogy mennyire éri el a kitűzött politikai célokat (ez utóbbit a nyugdíjszakértők se nagyon teszik meg). A magyar lakosság általános egészségügyi állapota alapján már a mostani nyugdíjkorhatár is magasnak tűnik, nem beszélve arról, ha esetleg tovább emelkedik.

6.Elmaradt zöld fordulat, válságban a demokrácia

A demokrácia válságát okozná elvileg már az is, ha a kormányok a hatalmon maradásuk érdekében az egyre nagyobb számú nyugdíjasnak kedveznének a munkapiacon aktív fiatal generációkkal szemben. A fiatalok fellázadhatnak, a gazdaság a túl magas adóbevételek miatt működésképtelenné válna, egy ilyen helyzetben a demokratikus rendszerek nem biztos, hogy fenn tudnak maradni. Ez egy hosszabb távú probléma, de már rövidebb távon látható az, hogy megakadt a „zöld gazdaságok” kiépítése, jelenleg nem tudnak nagyobb támogatást szerezni a klímavédelmi mozgalmak. Ha pedig nem hiszünk ebben, akkor jön a szélsőjobboldal megoldása, amelyik az erő politikáján alapul, és a „legerősebb majd úgyis túlél” elvet valósítja meg. Ez történik most Európában, az oroszok által indított háború hatása is benne lehet a szélsőjobboldal erősödésében, ami az európai kultúrában mindenképp egy jelentős visszalépés. (Texas vagy Argentína számomra nem követendő példa.)

7.Elhülyülő generációk?

Ezt tartom a legfontosabb kérdésnek alighanem az egész családpolitikában, a legtöbb generáció ugyan azt képzeli magáról, hogy okosabbak lesznek az elődeiknél, de most azt kell belátnunk, hogy egyre butábbak vagyunk. Az EU és a magyar hatóságok egyaránt az idióta fogyasztót védik, amelyik azt hiszi, hogy a cégek bármit is adhatnak ingyenesen, valamiféle ellenszolgáltatás nélkül. A magyar állampolgár is jól elvan a langyosban, és hogy neki minden „jár”. Akkor még nem beszéltünk a digitális kultúra hatásáról, a környezetszennyezésről, helytelen táplálkozásról, amelyek mind csökkenthetik az IQ szintet. Az oktatási rendszerek színvonalának hanyatlása a legaggasztóbb fejlemény és ez megint egy olyan kérdés, hogy össztársadalmi szintű támogatást igényel, a kormányok rövidtávú és önös igényeiken túlmutató probléma. A populizmus éppen a hülyeség elismerése és normává avatása, ugyanolyan átverős marketingmódszereket használ a politika eladására, mint a nagy cégek a termékeik esetében. Így például közszolgálati médiumok híreiben percenként többször el kell, hogy hangozzon az a szó, hogy „háború”, amire mindent rá lehet fogni, inflációt és diktatórikus intézkedéseket egyaránt, holott a jelenlegi gazdasági problémáinknak legfeljebb a tíz százaléka vezethető vissza rá közvetlenül.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr518215563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyaur 2023.09.17. 08:47:00

Sárosi Péter: A 19. században a tradicionális családot az jelentette, hogy több generáció és közeli rokonok éltek egy fedél alatt, vagy legalábbis nagyon közel egymáshoz. A gyerekeket nem csak a szülők, hanem a közeli rokonok is nevelték, közösen, és a házimunkát is megosztották. Így azok az egyedülálló, nem házasodó rokonok is részei voltak a családnak, akiknek nem volt gyermeke. És voltak akkor is egyedülálló szülők, házasságon kívül született gyermekek, vagy - horribile dictu - a saját nemükhöz vonzódó emberek, akik mind a család részét képezték.
A múltat rózsaszín ködben ábrázoló mítoszgyártók azzal nehezen akarnak szembenézni, hogy régen a család, és a házasság, elsősorban gazdasági és egzisztenciális közösség volt.
Azok, akik szerint a gyermekek egészséges fejlődése csakis az általuk idealizált “hagyományos” nukleáris családban képzelhető el, tévednek.A gyermek egészséges fejlődése szempontjából gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy a család megfelel-e ennek az ideálnak. Ami fontos, hogy szerető és gondoskodó környezetben nőjön fel, ahol megtapasztalhatja az erős, kölcsönös érzelmi kötődést olyan felnőtt emberekhez, akiktől megfelelő figyelmet kap, és akik kifejlesztik a benne rejlő képességeket. (pendulum.444.hu/2020/11/26/a-hagyomanyos-csalad-hamis-mitosza)

MEDVE1978 2023.09.17. 20:18:33

Ez egy izgalmas téma, elsősorban azért, mert a demográfiai hanyatlás és következményei nagyban meghatározzák a mai magyar, európai, amerikai közéletet. A demográfiai hanyatlás rengeteg dolog mögött van, már ma is. Kína stratégiaváltása, az új gyarmatok keresése mögött is Kína demográfiai hanyatlása és a csökkenő produktivitás áll. Az ukrán-orosz háború egyik nagyon jelentős oka az, hogy Oroszország demográfiailag egy borzasztó jövő előtt áll, emiatt az integritása a kérdéses. A migrációs folyamatok mögött is Afrika-Európa viszonylatban Európa csökkenő népessége áll (egyébként jóval erősebben "kizárná" az EU a migránsokat).

Nézzük egyenként:

1. A nevelés ne csak a családban történjen. Ez egyértelmű és az olyan szemlélet, ami azt sugallja, hogy régebben csak a család nevelt, hamis. Rengetegszer nevelt falun a közösség, a fonó, a legények a mezőn, a templom stb. A városban ugyanúgy az utca, az iskola, szintén a templom stb. Attól függ melyik korban.
"a túlságos családközpontúság a magyar társadalom egyik mai problémája, mert gyengíti a társadalmi bizalmat és növeli a korrupciót." Ezt én nem látom, illetve a nevelést nem zéró összegű játéknak látom. Tehát nem úgy látom, hogy ha egy családban sokat foglalkoznak a gyerekekkel és keveset a közösségben az feltétlenül a gyerek vagy a társadalom kárára menne. Persze vannak egyensúlyok, de nem gondolom, hogy a magyar társadalom elérne egy ilyen szintet és ezzel szemben más, kevésbé családcentrikus társadalmak nem.

A mostani kurzusnak az a mantrája, hogy a család "világosítson fel", "adjon világnézetet a gyereknek", szerintem nem optimális. Ezen azt értem, hogy a szexuális felvilágosítás esetében, illetve az erkölcsi mérce, digitális felvilágosultság (internet veszélyei), drogok, alkohol, addikció veszélyei stb. esetében a családok egy része nem tesz eleget és a közösségnek / ebben az esetben az államnak a belépése szükséges lenne. Sajnos az állam ebbe a kérdésbe nem lép be, nem foglalkozik vele, amit egyértelműen hibának tartok.

Folyt köv.

Andy73 2023.09.18. 08:57:58

Van kimutatható összefüggés a szülők anyagi helyzete és a gyermekek száma között, mégpedig fordított. A szegényebbek több gyermeket vállalnak. Ez szinte mindenhol így van az egész világon, legfeljebb kivételek vannak. Ennek sok oka van, amit itt nincs idő kifejteni.

MEDVE1978 2023.09.18. 10:05:34

Folytatás:
"A gyerekvállalás nem elsősorban anyagi kérdés"

Ennek a kérdéskörnek két oldala van. Az általános oldal az, hogy világszinten, a fejlődő társadalmakban, ahol a nők kevésbé egyenjogúak, tradicionálisabb a társadalomszerkezet, vallásosabbak stb. ott sokkal több a gyerek. Ezek a társadalmak anyagilag szegényebbek. Hasonló a helyzet a fejlett társadalmak underclassaival, ahol szintén több a gyerek.

A másik a gyerekvállalás anyagi oldalának hamis kihangsúlyozása a fejlett országokban a középosztályban és afelett. Ha a fejlett országokban megkérdezel egy fiatalt, hogy miért nincsen gyereke, akkor az egyik válasz mindig anyagi jellegű lesz. Itt is egy tendencia, hogy az anyagi oldal túlhangsúlyozott. Azért tendencia, mert van egy nagyon fontos elem, ami ez ellen hat, mégpedig a lakhatás nehézsége, ami jelentősen nőtt mondjuk a 30-50 évvel ezelőtti állapothoz képest.
Ugyanakkor a gyerekvállalás áldozattal jár, jelentős áldozattal és ezt a modern világban egyre kevesebben vállalják, mert kényelmetlen és munkás. A helyzet nagyon szoros összefüggésben van a nők egyenjogúságával, mert férfi állapotból nagyságrendileg kisebb a változás. Korábban a gyermeknevelés döntő részét a nők végezték, illetve természetesen a szülés miatt is ők estek ki a munkából. A gyermekvállalás kényelmetlenségeit ma a fejlett társadalmak már igyekeznek mindkét nemre osztani, ez a férfiak terhelésének növekedését okozza, ugyanakkor nem vesz le nyilván mindent a nőkről sem. Viszont egyre több nőnek ez is sok, nem kívánja feláldozni a "gondtalanabb" életét azért, hogy gyereke legyen vagy ezt egy olyan párral lépje meg, akit nem tart alkalmasnak.

"sokgyerekes családok utólagos jutalmazása (akár adókedvezménnyel) azért sem lehet átütő erejű, mert erre mifelénk úgy 20-30 évente szokott jönni egy rendszerváltás"

Szerintem ez nem nagyon indok, illetve 20-30 évente máshol is megváltozik a prioritási rendszer a politikában, ehhez nem kell rendszerváltás. 30 évvel ezelőtt Bill Clinton teljesen más politikát folytatott és teljesen más kihívásokkal nézett szembe, mint Joe Biden. Ilyen időszakban állandóságot feltételezni szerintem nem megalapozott.

"A kevés gyerek nem biztos, hogy akkora nagy gond"
De az. Az igazán kedvező állapot az lenne, ha az egész Föld nagyjából 2,1-es fertilitási rátára állna be. Ugyanis ez stabilitáshoz és nagyon minimálisan növekvő (a növekvő életkor miatt) népességhez vezetne. Ehelyett a világ döntő részén beszakadást látunk a 2-es mutató alá, míg a legkrízisesebb, legelmaradottabb helyeken szaporodnak, mint a nyulak. Ez kódolja magában a folyamatos konfliktusokat. A fejlett világok társadalmai semmilyen szempontból nem tudták megugrani a technológiai forradalom közteherviseléssel kapcsolatos követelményeit sem. Ez alatt azt értem, hogy a társadalom folyamatosan robotizálódik, automatizálódik. Titkárnő már nincs, helyette van a szövegszerkesztő program, az ügyfélszolgálatos helyett a weboldal, a GYIK, a futószalagos munkás helyett az összeszerelő robot. A technhológiai fejlődés okozta többletből ugyanakkor az állam nem vagy csak nagyon kis mértékben részesül, így az idősödő lakosság nyugdíja (vagy a részükre létfontosságú egészségügyi és szociális szféra költségvetése) sem emelhető az így keletkező adóbevételekből. Ez egy kudarc és jelenleg azt sem látni, hogy bármilyen megoldás lenne erre a kérdéskörre. A kevés gyerek számos szempontból óriási gond. Az emberi természetből adódik, hogy előbb-utóbb az elnéptelenedett területekre bevándorolnak, ha kell erőszakosan. Innováció szempontjából az elöregedett társadalmak hátránnyal indulnak, a nyugdíjkassza, szociális szféra, egészségügyi szféra (óriási forrásigény), oktatási szféra (az elöregedett társadalom hátrább sorolja prioritásként) válságai előre kódoltak egy elöregedő társadalomban. A demokratikus válság is kódolt, mivel az idősek válnak a legfőbb szavazóréteggé, akik konzervatívabbak és a status quo fenntartásában érdekeltek.

Folyt köv.

MEDVE1978 2023.09.18. 10:45:17

".Teljesen igazságos nyugdíjrendszer nem létezik, de lehetne igazságosabb"

A nyugdíjrendszer helyzete a fejlett országokban egyértelmű. Olyan országokról beszélünk, ahol a növekvő élettartam miatt egyre több ember kerül nyugdíjaskorba, ugyanakkor a születendő kevés gyerek miatt egyre kevesebb ember kell, hogy beleadjon a felosztó-kirovó alapba. Amennyiben van gazdasági növekedés (és van) csökkenő élőmunka mellett, akkor a válasz egyértelmű: a robotika, AI, internet és egyéb technológiai vívmányok miatti értéktöbbletet kellene átcsoportosítani a nyugdíjkasszába. A nyugdíjkorhatár emelés akkor lehet indokolt, ha széles korosztályok képesek tovább dolgozni, tehát, ha mondjuk 10 év múlva a 60 évesek ugyanolyan fizikai és szellemi állapotban lesznek, mint az 50 évesek, akkor kitolható a nyugdíjkorhatár. Én ennek nem nagyon látom jeleit, tömegesen nyugaton sem, bár ott talán inkább. A nyugdíjkorhatár tologatása ugyanakkor gyorsan fügefalevéllé válik majd, a nyugdíjkasszák vagy összeomlanak vagy az államok fogják átfinanszírozni azokat.

"A demokrácia válságát okozná elvileg már az is, ha a kormányok a hatalmon maradásuk érdekében az egyre nagyobb számú nyugdíjasnak kedveznének a munkapiacon aktív fiatal generációkkal szemben. " Ezzel egyet lehet érteni, ugyanakkor defacto már ez történik, szinte mindenhol Európában.

"de már rövidebb távon látható az, hogy megakadt a „zöld gazdaságok” kiépítése, jelenleg nem tudnak nagyobb támogatást szerezni a klímavédelmi mozgalmak. "

Ennek nem az elöregedés vagy a fiatalok hiánya a fő oka. A zöld gazdaságok kiépítése elsősorban azért akadt meg, mert a nagy nekibuzdulást nem követte lényegi technológiai fejlődés. Nagyon jól látni, hogy Európa szerte a napelem volt a legsikeresebb. Magyarországon is kiugró sikert aratott ez, azonban a szomorú valóság az, hogy a nap nem mindig süt, a szél esetében a szél nem mindig fúj.
Emiatt az a helyzet alakul ki, hogy nyáron óriási energiatöbbletek alakulnak ki, amelyeket nem lehet tárolni költséghatékonyan, míg télen pedig minimális a termelés, akkor pedig szükség lenne rengeteg kiegészítőre. A kiegészítőt pedig ugye az ipar csinálja, üzleti alapon. Az ilyen keresleti fluktuációhoz (hogy egyszer nem kell energia, egyszer pedig 100% kell) leginkább a fosszilis energia tud alkalmazni. Szenet, gázt, olajat akkor égetsz, amikor akarsz. A vízenergia és a nukleáris energia bár szabályozható, minimálisan mindig kell működtetni, ami szintén veszteséget jelenthet egy nyári árampiacon. Ezt a problémát mindezidáig senki sem tudta megoldani.

A másik vonzat a háború. Az EU-ban legnagyobb német gazdaság, együtt Európa kb. felével jelentős mértékben az orosz gázra fogadott. Ezt most a németek és sokan mások "erkölcsi okokból" eldobták. Viszont gáz máshonnan nem nagyon jön és a németek még pluszban tökönlőtték magukat a nukleáris energia leállításával is. A német töketlenkedés és az ukrán-orosz háború az egész EU-ra jelentős kihatással volt: a gáz megdrágult, a megújulók eleve drágábbak voltak, így összességében az energia megdrágult.
Az egész úgy jött le a közvéleménynek, hogy a Greta Thunbergek kopogtattak, hogy óriási baj van. Mire mindenki mondta, hogy jó, álljunk át kevésbé környezetszennyezőre. Csak hát senki, az ezzel kampányoló zöld pártok vagy az egyéb pártok sem mondták, hogy ez majd jelentős többletköltséget okoz a lakosságnak és a gazdaságnak is. Jelenleg ott tartunk, hogy nyugaton a népesség felocsúdott, hogy hoppá, sokkal többet fizetek az energiáért, a gazdaság pedig recesszióban van a magas energiaárak miatt. Akkor megéri nekem ez az egész energiafordulat? Ha a gazdaságom szarrá megy és a versenytársaim máshová települnek a drága energia miatt, megéri az nekem?

Van egy érdekes hasonlat, amit itt eszébe jut az embernek, valamikor régen olvastam. A fiatal ember az élet értelmén gondolkozik, amikor kimegy a természetbe egy éjjel. Gyönyörű a csillagos éj, az éji erdő, a friss virágillat a levegőben. A lényeg az, hogy ez mind a szemlélőben létezik: a friss virágillat tetszik nekünk, a szép erdő is, a csillagos ég is. Általunk kap értelmet, ki a francot érdekel, hogy ha mi nem vagyunk.

Ugyanez a véleményem a környezetvédelemről is: ha annyira környezetvédünk, hogy az EU gazdasága bebukik, akkor lényegében nincs értelme a környezetet védenünk.

Folyt köv.

MEDVE1978 2023.09.18. 11:00:52

"Elhülyülő generációk"

Erről mindig az jut az eszembe, amit Platón vagy Szókratész mondott az ifjúságról, miszerint rosszul viselkednek, nem tisztelik az idősebbeket, nem viszik majd semmire.
Minden generáció a korszak terméke, amiben él. Én X generációs vagyok és sok olyan dolog, amit "tudok" az abból fakad, hogy mikor nőttem fel. Például én össze tudtam rakni és szét is tudtam szedni egy PC-t, beilleszteni részeket stb. Számos olyan készségem van, ami ahhoz kötődik, hogy 80-90-es években nőttem fel. Apám a második világháború után nőtt fel, ő tudott rádiót építeni különböző alkatrészekből, rengeteg mindent barkácsolni, valószínűleg számos mezőgazdasági gépet is kezelni.

Az internet, azon belül is a közösségi média egy nagyon demokratikus médiafelület. Gyakorlatilag mindenki posztolhat szinte mindenféle tartalmat, mindennek az interpretációját. Ez egyrészt egy nagyon jó dolog, mert a véleménynyilvánítást szinte korlátlanná teszi, másrészt nagyon rossz, mert széles tömegeknek tette elérhetővé az álhíreket, nem hiteles teóriákat stb. A baj igazából az, hogy nem tudod, hogy hol kezdődik a szólásszabadság megnyirbálása és ez milyen viszonyban áll azzal, hogy ténylegesen "veszélyes vagy káros" dolgokat tilts ki. Erre nem nagyon lehet látni a megoldást, de itt nem azt gondolom, hogy az emberek hülyülnek el, hanem azt, hogy könnyebb befolyásolni őket egyszerűen a csatorna (internet) miatt. Az internet előtti korban is olvastak szennylapokat az emberek, amik felváltva írtak ufok landolásáról, halálos kórról, a második oldalon a szép mellű kötelező hölggyel. A fogadókészség tehát az emberekben mindig is megvolt, egyszerűen most csak egy olyan csatornát talált fel az emberiség, ami hatékonyabb.

Billy Hill 2023.09.18. 18:22:17

@MEDVE1978: Te még ismerted a PC-ket, a maiak már csak a PC-t. ;-)

Tamáspatrik 2023.09.30. 14:28:25

@MEDVE1978: Köszi a kiegészítéseket, a lényeges pontokban egyetértünk ezúttal is.
süti beállítások módosítása