Ideo-logikák

Ideo-logikák

Milyen képet mutatnak magukról országunk nagyvárosai?

2017. december 28. - Tamáspatrik

Vajon mennyiben erősítették meg vagy cáfolták az előítéleteinket a nagyvárosainkról a médiumokban 2017-ben megjelent hírek? Mennyire támasztják alá az olyan véleményeket, hogy az Alföldön sokfelé lassú a munkatempó, a Dunántúlon az emberek udvariasak vagy Pesten kell a legjobban vigyázni arra, hogy szélhámosok ne verjenek át? A legtöbbünknek vannak különféle, meglehetősen szubjektív benyomásai, amelyek befolyásolják, hogy milyen városban szeretnénk élni a leginkább és hol a legkevésbé Magyarországon belül. (Feltéve persze, hogy városban szeretnénk élni nem pedig valamilyen kistelepülésen, esetleg tanyán.)

Debrecen: a Kelet Bástyája

Debrecen, a nyakas "kálvinista Róma" hagyományosan híres volt arról, hogy kevésbé mérvadóak számára az európai normák, mint inkább ők szeretnék meghatározni az európaiság tartalmát. Ez olyan apróságokon mérhető le, mint például a KRESZ értelmezése: az autós nem lassít le a zebra előtt, hogy átengedje a gyalogost, vagy hogy az autósok nem segítik egymást sávváltáskor, mint ahogyan országunk középső és nyugati részein általában szokás. A fideszes fellegvár dinamikusan fejlődik az ezredforduló óta, új sportlétesítmények épültek és egyetemét nemzetközileg is jegyzik, ráadásul ma is több támogatást kap a város mint vagy öt másik megye együttesen. A "keleti tempó" azonban sok mindenben megmutatkozott az idei évben: az egyik Putyin díszdoktori címe, amely elég nehezen indokolható, és védhető - igazából a Ceausescu időket idézi fel, körülbelül annyi tudományos munkássággal dicsekedhet az orosz "erős ember" mint a román diktátor. (A véleménynyilvánítás az egyetem dolgozói részére mindenesetre tabutéma.) A debreceni TV-ben szintén tudományos és magas röptű eszmefuttatást hallottunk arról, hogy a szép nők mennyivel sikeresebbek mint a "rusnyák", emellett az év végén Kósa Lajos keményen ellenezte a Soros-alapítvány által támogatott szervezetek városbeli működését, hiszen a céljuk nem lehet más, mint menekültek betelepítése... Az összkép: egy tipikusan belterjes kultúrájú város, amely nem annyira országunk keleti bástyája mint inkább a kelet bástyája országunk területén.

Pécs: balkáni stílus

Pécs mint hazánk legdélebbre fekvő nagyvárosa már régóta a botrányoktól hangos, ami ott történik arra általában kevésbé jellemző a kulturáltság, beleértve a vízmű elfoglalásának módját vagy a radarbázis elleni tiltakozást. Ha nincsenek különösebb elvárásaink és elfogadjuk, hogy a pécsi egyetemre is a szexuális szabadosság a jellemző, akkor is feltűnő lehet, hogy az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat sem volt képes megállítani a város hanyatlását. A legfőbb pozitívum a várossal kapcsolatban a Kodály Hangversenyterem működése. Érdekes módon a városvezetés inkompetenciája csak most vált nyilvánvalóvá a fideszes vezetés számára, amikor több mint 7 milliárd forint adósságot sikerült felhalmoznia. Nem meglepő módon ez a város is megtagadja minden Soros által támogatott szervezet működését. Tipikus balkáni város Magyarországon, annak minden hátrányával - esetleg előnyeivel is, ez utóbbit egyelőre nem látom.

Miskolc: ahol megállt az idő

Miskolc városközpontja szépen kiépült az utóbbi időkben, azonban elég pár száz méterrel odébb menni, és máris vagy harminc évet megyünk vissza az időben, a tipikus szocreál betonépítmények, lepusztult állapotban. A hajdani acélvárost már elérte ugyan az iparosodás új hulláma, - az acélmű nem működik és a levegő is tisztább ezáltal,- azonban ez még nem nagyon látszik a városon. Mivel a nagy lakótelepek inkább baloldali bázisnak számítanak, emiatt a város kevés állami forrásban részesül. Itt még a hőszigetelés és a fűtés korszerűsítése is megoldatlan problémának számít. A pénzesőből alig jut a városnak, ahol a lakosság többsége balszerencséjére nem tartozik a Fidesz törzsszavazói közé.

Győr: a legdinamikusabban fejlődő nagyváros

Győrt láthatóan húzza magával az EU élmezőnyébe tartozó Bécs és Pozsony. A magyar GDP jelentős részét adó Audi-gyárban a fizetések Magyarországon belül a legmagasabbnak számítanak, és nem meglepő, hogy az Észak-Dunántúl az egyik olyan terület Magyarországon, ahol rengeteg új ház épül és a lakosság száma növekszik. (Főleg az országon belüli migrációból következően.) Habár ez a trend a következő években, akár évtizedekben is meg fog maradni, az átlagjövedelem a régióban még mindig messze elmarad a budapesti és környező területekétől.

Szeged: ellenzéki kirakatváros?

Ennek a városnak a fejlődésében szerepet játszott a háborús zónából ide özönlött sok délszláv menekült, - emiatt optimistán, alighanem túl optimistán is kezelik a menekültkérdést. (Ez valószínűleg szerepet játszott a városvezető Botka László népszerűségének gyors erodálódásában.) Mindenesetre egy kevésbé konzervatív, baloldal által dominált város - jelenleg. Az év elején még úgy tűnt, hogy a kormány némileg meglepő módon hajlik egyfajta kiegyezésre, amikor Orbán személyesen is felkereste Botkát, később viszont beindult a támadás a jogász Szabó Bálint vezetésével a polgármester ellen. Az egyik vád a kisemmizett építőipari alvállalkozók esete: a Szeviép vezetői csődbűntett vádjával bíróság elé kerültek, - ez egy eléggé szokványos pernek számít az építőiparban, a politikai szál azonban nehezen bizonyítható. Mars téri kistermelők eltávolítása, szabálytalan EU támogatások, ingyenes parkolóbérletek juttatása is előkerült. A Fidesz-kormány láthatóan érezteti a hatalmát, hiszen manapság szinte minden politikus befenyíthető, kisebb korrupciógyanús ügyletekkel.... Ezzel együtt Szeged egy élhető és fejlődő városnak tűnik, tudományegyetemét jegyzik, európai lézerközpont épül és kulturális programjai is sokrétűek.

Pesti agglomeráció: dől a lé

Budapest és környéke az EU átlagszintje fölött van, ami a közterek, utak, házak, autók állapotából is azonnal látszik. A kormány egy csellel kivette Pest-megyét Budapest alól, és mivel már önálló közigazgatási egység, ezért továbbra is jogosult az EU-támogatásokra. A legtöbb EU támogatás ide kerül, a leggazdagabb vidék részesedése meghaladja bármely más országrészét. Ráadásul nagy a kontraszt a megyén belül a Pest-környéki és a keleti Cegléd környéki területek között és nem valószínű, hogy ez a közeljövőben csökkenni fog. A Pest környékén épülő házak száma messze a legtöbb és szerencsésnek mondhatod magad, ha itt laksz (feltéve persze, hogy nem albérletben.)

Kevésbé barátságos, nagyképű rongyrázó stílus dívik arrafelé, a lakosság alapvetően konzervatív felfogású és láthatóan büszke magyarságára, bár számomra ez nem minden esetben hiteles, mert inkább a német kultúra hatásait érzem. (Nem véletlen, hogy gyakoriak a német nyelvű településnevek, ezek a legtöbb helyen természetesebbnek tűnnek mint a rovásírás.) Tény az is, hogy a Pest-környéki lakosság gazdasági érzéke átlag fölötti, bár olykor "űberkreatív" - én még nem felejtettem el a vecsési számlagyár esetét...

Budapest: Még mindig "bűnös város"?


Pozsonyhoz vagy Varsóhoz képest Budapest építészetileg messze lemaradt, amelyben a volt baloldali városvezetés éppúgy sáros mint a mostani, amelyet - annak ellenére, hogy fideszes,- még mindig "büntiben tart" a jelenlegi kormány. Buda jelentős része az elit magánépületek számára van fenntartva, a pesti oldal inkább az, ahol új középületek létesítésére nagyobb a lehetőség - lenne. A parkfejlesztések mindenesetre nagy vitákat váltanak ki, eddig inkább a zöldterületek zsugorodása látható mint fejlesztése és megóvása, a városmag is leginkább a romkocsmáiról híres. A tömegközlekedés fejlődése (BKK) eléggé lassú, felemás módon történik, olykor a működés határain egyensúlyozva. Az egyetlen motiváló erő fővárosunk fejlesztésére az elkölthető (és ellopható) sok EU támogatás lehet - egyébként a más fővárosokhoz hasonlóan sokszínű és "multikulti" Budapest mindig vörös posztó fog maradni a kormány szemében. A kulturális sokféleség persze a szervezetek széles skáláját is magában foglalja, beleértve a "pesti srácokat", akik szerint a Soros-alapítvány által szervezett, társadalmi toleranciát elősegíti tanfolyamokból bűnös szándékokra lehet következtetni. Ma már ennyire nem tudjuk egymástól szétválasztani a dolgokat, szomorú, hogy ide jutottunk...

A nagyvárosok listáját persze tovább folytatni a hagyományosan "katonás", kormánykoncepcióba illő, újraiparosodó Székesfehérvárral vagy a Mercedes-gyárral a fejlődésbe bevont Kecskeméttel... a gazdasági adottságok a leginkább meghatározóak a lakóhely kiválasztásában, egyéb tényezők értékelése már meglehetősen szubjektív, az építészek között is vitatéma, hogy a trendek mennyiben jó irányba haladnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7813529469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamaritánus 2017.12.29. 18:40:58

Es Kecskemet? Gyornel sokkal jobban fejlodik, aki akar, dolgozik.

Regelek 2017.12.29. 19:20:17

Miskolcról ami írtál, az marhaság. Fejlődik az turizmus, szépül a város mindenhol.

Brix 2017.12.29. 19:33:49

Debrecen a legkonzervatívabb, legmagyarabb, ha lehet ilyet mondani...Nem véletlenül, a kormány kedvence...Annak ellenére , hogy ez egy kívülállókat nehezen befogadó város, hatalmas számban érkeznek külföldiek tanulni és már letelepedni is...

Tamáspatrik 2017.12.29. 19:54:02

@Brix: Szoktam arra járni. Lillafüred sokat fejlődött, viszont Miskolc még mindig eléggé lehangoló képet nyújt, szürke lepukkant épületek a belvároson kívül, 100 éves Buszpályaudvar. A nagy blokkházakat máshol már lehőszigetelték és felújították, ott nem.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2017.12.29. 20:00:21

Ezt a sok fasságot magadtól találtad ki vagy olvastad valahol?

A legjobb: "Győrt láthatóan húzza magával az EU élmezőnyébe tartozó Bécs és Pozsony." :-)))))))))

Magyarország annyira szar, hogy ez biztosan csakis így lehet. Nem értesz semmit.

Profigrammers · http://profigrammers.blog.hu/ 2017.12.29. 21:12:14

Sajnos Győrről egészen más véleményem van. A z ipari droiddá silányult prolik elözönlik a várost. A munkaerőhiány miatt mindenkit felvesznek. Gondolkodni azonban nem kell. Ellenben a multinál dolgozó agyhalott már "valaki" aki mindent megtehet embertársaival. Ez a mentalitás legjobban a közlekedésben látszik. Nem véletlen, hogy 2017ben a legtöbb tahó parkolót ebben a városban fényképezték. 10 éve egy magas kultúrájú tisztes iparosváros volt. Most egy munkásváros.

balazssoma92 2017.12.29. 22:33:10

Ez egy bántó bejegyzés Debrecenről. Mint debreceni, vissza kell utasítanom az állításokat. Teljesen normális a közlekedés és fejlődik a város. Érződik hogy valami libsi balfasz írta az egész marhaságot.

Tamáspatrik 2017.12.29. 23:04:16

@Brix: Tényleg jónak tűnik, a sajtó rosszabb képet mutat. Ennek oka, hogy a kormánypárti sajtó diszkreditálta magát a szememben, másrészt mindig volt egy erős liberális vonal a médiumokban, (nem csak nálunk). Kósa Lajos megnyilvánulásai se nagyon tesznek jót a városról alkotott képnek.

Tamáspatrik 2017.12.29. 23:05:56

@fofilozofus: A sajtóból jött ez le Győrrel kapcsolatban. De ha figyelmesen olvasol látod, hogy még így is csak az angol vidéki átlag alját karcolja a nálunk iparilag fejlett Győr. Igazából Közép-Magyarországon van nálunk európai életszínvonal.

hopp11 2017.12.30. 00:21:47

Tamáspatrik, te egy totál barom vagy, aki elképesztően előítéletes és rosszindulatú. No meg hülye, hogy közszemlére teszi mindezt saját magáról.
Miskolcot és Debrecent napi szinten testközelből ismerem. Mindkettő hatalmas tempóban fejlődik gazdaságilag. Különbség, hogy Miskolcról tilos a médiában jót mondani (rosszat viszont kötelező), így az itteni brutális fejlődés gyakorlatilag a közvélemény számára titokban zajlik. Debrecen viszont a média kedvence, róla akkor is jókat írtak, amikor nem ment jól semmi.
Csak pár infó: Miskolcon az utóbbi 5-6 évben a gazdaság kb 70 %-kal nőtt, ha megjönnek pár hónap múlva a 2017-es adatok, könnyen lehet, hogy már 85-90 %-os növekedésròl beszélhetünk. A ksh megyei adatai szerint az utóbbi években Borsod megye egy főre eső GDP-je brutálisan emelkedik. Mondhatnánk, hogy dehát az egész ország gdp-je emelkedik, ez nem jelent semmit. Csakhogy Borsod egy főre eső gdp-je az országos 100 %-on belül is egyre növekvő részesedést mutat. Ez tehát azt jelenti, hogy az itteni gazdasági növekedés jóval nagyobb, mint az országos. És ha hozzávesszük, hogy Borsod többi részén szinte semmi beruházás (gazdasági fejlődés) nem volt, akkor elmondhatjuk, hogy a megyei mutatók javulását Miskolcnak köszönhetjük.
A turizmus Miskolcon az elmúlt 5-6 évben közel 100 %-kal nőtt. A turisztikai bevételek ennél is sokkal nagyobb mértékben.
A bűnestek száma több mint 50 %-kal csökkent.
Ha szerinted ebből semmi nem látszik Miskolcon, akkor legalább vess egy pillantast az újlakás-építések számadataira. Ezres nagyságrendben folynak jelenleg újlakás-építések Miskolcon. Ez országos összehasonlításban az egyik legnagyobb. Minden városrészben nőnek ki a lakóparkok a földből. De családi házak is nem kis számban épülnek, azon a környéken, ahol én járok, kb 5-6-ot látok jelenleg is.
Szállodák is épülnek, évente kb egy új. Most Tapolcán a Juno mellett épül egy nagy épület. Vagy társasház, vagy szálloda, én utóbbira tippelek, ha társasház lenne, már nagy táblán hirdetnék, hol lehet a lakásokat lefoglalni.
Szegedet is testközelből ismerem, semmivel nem gazdagabb a kulturális élete Miskolcénál. Hiába hangsúlyozod a cikkben.
Debrecenről is rosszindulatú baromságokat hordasz össze. Semmivel nem udvariatlanabbak az ottani emberek, mint máshol. A sofőfök is sok esetben lelassítanak, sőt, megállnak a zebránál. Ha bunkó embereket, autóvezetőket keresel, nézz szét Bp-en. Ott a legrosszabb a helyzet.
Annyi igaz a cikkből, hogy Debrecen támogatása tényleg kitesz annyit, mint máshol egy komplett országrészé. Pl. Miskolc ehhez képest fillérekhez jut csak.

midnightcoder2 2017.12.30. 10:05:01

"A legtöbb EU támogatás ide kerül, a leggazdagabb vidék részesedése meghaladja bármely más országrészét."
Tegyük hozzá, hogy itt is keletkezik a legtöbb GDP.

Amúgy Pestnek az az árnyoldala, hogy rengeteg a kutya és a hajléktalan, ezért aztán bűzlik a szartól és a húgytól. És hiába van százmilliókért felújítva egy tér, ha tele van maguk alá csináló, részegen ordibáló, kéregető hajléktalannal. Az pedig, hogy egy kutyatartó összeszedje maga után a kutyagumit, kb. olyan gyakran fordul elő, ahányszor UFO száll le a Kossuth téren. Arról nem is beszélve, hogy minden ház sarkán legalább napi 30 kutya hagyja ott a "névjegyét".

sóhegy049 2017.12.30. 10:09:40

Egy kicsit érdekes megközelítés az egész. Az anyagiak szétosztását vasszük, akkor nálam Miskolc van előnyben, látványra, mert a semmiből is próbál megújulni, ellenben Debrecennel, ahol a belepumpált pénzek arányával elvárható változást nemigen látok. Nyíregyháza kimaradt, ahol talán a legjobban látszódik a város "rehabilitációja". Elvben budapesten élek, de a déli vég, fideszes fellegvárában, ahol szinte semmi értelmes, nagyobb beruházást nem hajtottak végre a kerület arculatán, nyolc év alatt lett csatorna, 6 db panelház-csomagolás és brutális dugók, egy konténercég-telephely miatt. A csatorna és a panelcsomagolás pályázatát sem a mostani vezetés érte el, mármint az EU források lehívását. Vannak viszont parrehabilitációk, szép, színes, egynyári virágokkal és sok-sok szobor.

Tamáspatrik 2017.12.30. 10:20:50

@hopp11: Köszi a hozzászólást. A támogatások közti különbség azért meglátszik Debrecen és Miskolc között. Az a szocreál buszpályaudvar pl. ami Miskolcon van, a sok lepukkant lakótelep és a városmagon kívüli szürke középületek nem jó képet mutatnak. A központifűtés rendszert továbbra is nagyon pazarló és drága. A fejlődés persze lehet látványos, főleg ahhoz képest, hogy nulláról indult, miután a vasgyár megszűnt és új cégek jöttek be, pl. a Bosch.
Az újlakás-építések nagy száma még nem jelent meg a sajtóban, ha nagyon is megnőtt Miskolcon, ez csak ÖNMAGÁHOZ KÉPEST nagy lépés, nem közelíti meg Pest megyét.
A cikk igazából arról szólna, hogy a leggazdagabb országrészekhez és a politikailag jól fekvő városokhoz megy a legtöbb támogatás, ráadásul a média mindig jelentősen torzít.
A miskolci egyetemen is lehetne mit fejleszteni, legalábbis nem tűnik úgy, hogy sokat fejlődött volna sem külsőségekben, sem presztízsében. A stadiont is évek óta építik, már rég átadhatták volna. Számomra a fejlődés még nem átütő erejű - bár ez alighanem az ország legtöbb részére igaz, hogy a városközpontokon és néhány turisztikailag kedvelt vagy szerencsés helyzetben levő városrészen kívül minden lepukkant marad.

Debrecent nem az ujjamból szoptam: onnan jött az egyik munkatársam és ő mondta, hogy jé, itt megállnak a zebra előtt a kocsik. Más forrásból is hasonlókat hallottam, bár már lassan ott is változhat a helyzet. A rosszindulat részemről inkább irigységet takar ez esetben, Debrecen támogatása kiugróan magas, főleg az Alföld más városaihoz képest.

Tamáspatrik 2017.12.30. 10:23:45

@sóhegy049: "Egy kicsit érdekes megközelítés az egész. Az anyagiak szétosztását vasszük, akkor nálam Miskolc van előnyben, látványra, mert a semmiből is próbál megújulni, ellenben Debrecennel, ahol a belepumpált pénzek arányával elvárható változást nemigen látok."
Szerintem is ez egy fontos szempont, hogy mennyi pénzt ölnek bele és milyen eredménnyel.

Le Orme 2 2017.12.30. 11:51:41

@Profigrammers: "ipari droiddá silányult prolik"
álértelmiségi nyavalygás

GABOR 2000 2017.12.30. 13:00:59

Micsoda sületlen, hamis sztereotípiákra építő, felszín mögé látni képtelen írás. Méltatlan az összes érintett város számára, kár volt elolvasni.

satie · http://321.hu/sas 2017.12.30. 13:52:04

az is kérdés, hogy kik számára mutatnak milyen képet, például az érkező külföldiek számára a vasútállomások és az őket körülvevő városrészek milyen képet mutatnak? (és természetesen a repterek környéke a városikig)

Billy Hill 2017.12.30. 16:35:42

Tippikus Pécs-fikázás má megen. :-) Miért volt kulturálatlan az, hogy nem szerettek volna a lakók 1,5-2 km távolságra lenni egy katonai célponttól? Nyomta az akkori állam, hogy csakis a Tubes tetején lehet megépíteni a lokátort, aztán később kiderült, hogy a szexárdi dombság egy kb. 20 méteres "csúcsán" is jó lesz, na! Vissza Pécshez: az ország Floridája lehetne, nyugalom, no ipar, Harkány és Villány a közelben, jöhetne ide a sok nyugdíjas a pihenőéveire. Közben meg a PTE ezerrel toborozza a külföldi hallgatókat, szóval fiatalság és bohóság is kipipálva. (Örülnek is a taxisok, az éttermek, a kocsmárosok.) A városvezetés olyan, amilyen. De maga a hely érdekes, és ha a "bakáni" szitokszónak volt szánva, akkor nem megérdemelt!

Tamáspatrik 2017.12.30. 19:02:29

@Billy Hill: Ja, ez a Balkán pozitív oldala, amit csak a helybeliek ismernek. :) A kaotikus állapotok a negatív oldal.

hopp11 2017.12.31. 04:34:00

@Tamáspatrik: Üdv! A miskolci gazdasági fejlődés nem csak azért látványos, mert szerinted alacsony bázisról indult. Jelenleg ott tart a város, hogy csak Győr, Székesfehérvár és Debrecen gszdasága nagyobb. Ha az egy főre eső, gazdaságból származó adóbevételt nézzük, Debrecent is veri Miskolc. Van is erre valami mutató, adóerő-mutató, vagy ilyesmi. Ebben Miskolc országosan az egyik legmagasabb értéket éri el. Ennek megfelelòen sok feladatra nem kap központi pénzt, saját magának kell fedeznie. Az év utolsó 2 hónapjában 3 új beruházást jelentettek be Miskolcon (1 magyar, 1 kínai, 1 japán cég),amikből 2 már 2018-ban elkezdi a működést. És van több lehetséges beruházás, amik még nem kerültek bejelentésre. Szóval, a fejlődés folytatódik. 2 éve még szlovák cégek dobálták tele a miskolci postaládákat munkaerőt keresve. Manapság a miskolci multicégek szórólapjaival vannak tele a postaládák. De nem csak gyári munkásokat keresnek, a helyi buszok oldalán egy IT-cég szoftverfejlesztőket keres. A turizmus és vendéglátó szektor is dübörög, ott is rengeteg embert keresnek.
Az újlakás-építéseknél sem csak az alacsony bázis miatt nagy a fejlődés. Van az építő vállalkozásoknak egy szervezete, annak a vezetője beszélt valamikor. Ő Győrt, Kecskemétet, Miskolcot és Debrecent emelte ki, mint ahol nagyon nagy számban indultak újlakás-építések. Nyilván Bp más kategória.
Az egyetemen volt egy visszaesés hallgatói létszámban is, presztizsben is, bár szerintem ez összefügg Miskolc presztizsével. Most ott is elkezdődött a fejlődés, ezt az egyetem vezetése magának tulajdonítja, de szerintem erősen összefügg Miskolc fejlődésével. Most már 4 éve folyamatos a hallgatói létszám növekdése, ill. Inkább úgy mondanám, évről évre több embert vesznek fel. Ez azert különleges, mert Mo.-on demográgiai okokból jelentősen csökken az egyetemista korosztály létszáma. Végre valahára felismerte az egyetem vezetése, hogy a külföldi diákokat is meg célozni, közismert, hkgy Mo.-on az orvosi egyetemekre jönnek túlnyomórészt a külföldi hallgatók, de igazából más szakra is lehethe őket hozni. Ennek megfelelően évròl évre kb 50 %-kal nő a külföldi hallgatók száma Miskolcon, ami még mindig csak 304 fő, de tény, hogy 2-3 éve kb a nulláról kezdték. És lehet, hogy ebben az erasmus-os hallgatók njncsenek is benne, ebben az esetben nagyobb a szám. Tény, hogy az egyetem környeki Lidl-ben, Tesco-ban a nap bármely szakában rengeteg külföldi diákkal lehet találkozni. Az egyetem vezetése nagyon büszke rá - joggal -, hogy több sokmilliárdos nemzetközi kutatási programot nyertek el. Ezen a téren országosan első a helyi egyetem, ugyanis egyik magyar egyetem sem rendelkezik ennyi és ilyen értékű kutatási programmal. Ez azért nagy dolog, mert vannak jóval nagyobb egyetemek is az országban. Ezen felül nagyon készül az egyetem egy "innovációs Tudásváros" megépítésére. Ezt külön sajtótájékoztatón jelentették be. Őszintén fogalmam njncs, ez micsoda, egy valódi fizikai épületekből álló "város", vagy csak egy innovációs centrum valahol egy egyetemi épületben.
Az autósok "udvariasságáról" annyit, hogy gondolom, a gazdasági fejlődésnek hála, Debrecenben és Miskolcon is megnőtt az autók száma. Tehat az utakon több az autó, több a dugó. Így a feszültség is több lehet. Ezzel együtt én úgy látom, hogy mindkét városban jelentősen javult a közlekedési kultúra, pl. A
a zebrák előtt sokszor megállnak, ha látnak ott valakit. A legérdekesebb ezen a téren Szeged. Ott a belvárosi kis utcákon a gyalogosok lazán lelépnek az autók elé. Zebra sem kell nekik ehhez . :)

Tamáspatrik 2017.12.31. 10:26:32

@hopp11: Köszi! A sajtó általában késésben van, és a fontos dolgok csendben történnek. Én gondoltam már régebben, hogy Miskolcot is eléri a fejlődés újabb hulláma, ezek szerint már rég elérte, csak számomra nem tűnt még fel, annak ellenére, hogy elég sűrűn járok ott. Nyilván azokon a részeken szoktam járni, ahol ez MÉG nem látszik meg. Az erős gazdasági alapok mellett a városnak is lesz adóbevétele, amiből gazdálkodik.
Ez nekem privátban is jó hír, mert rokonaim élnek ott, pl. a sógorom ügyvédi praxisa miatt sem mindegy, hogy mennyire vannak jelen cégek, vagy mennyire indul be a házépítés és az ingatlanpiac.
Olyan szempontból is jó hír, hogy az ország nem lesz annyira vízfejű, és politikailag viszonylag semleges országrészek is képesek látványos fejlődésre. Ez még az ott lakók életszínvonalán nem látszik meg, de egy-két éven belül már meg kell, hogy látsszon. Az ingatlanaik értéke is nőni fog, könnyebb lesz albérletnek kiadni.
A főutcán pl. a vasárnapi ócskapiac, elég rossz képet nyújt, meg az Avas sem fejlődött még eddig, úgy tudom, ott is elindult valami. Lillafüreden a libegő mindenképp nagy előrelépés, bár ott a kiépítettséget szerintem túlzásba vitték, nem vagyok híve annak a fajta turizmusnak, hogy mindent építsünk jól ki, nyomjuk a rengeteg betont mindenhova.
Az utcaképek sokat számítanak, a rendezett és szép környék jobban taszítja a bűnözők bizonyos típusait, a lepukkant városrészek vonzzák őket.
süti beállítások módosítása