Ideo-logikák

Ideo-logikák

A tömegek lázadásának kora

2023. július 15. - Tamáspatrik

Talán amiatt, hogy manapság nem létezik egységes világkép és domináns ideológiai rendszer, egyáltalán nem meglepő, ha egyre inkább úgy tűnhet sokak számára, hogy lázongó tömegek korában élünk.

Sokszor volt már ilyen a világtörténelemben

Régebben létezhettek olyan társadalmak, ahol „isteni eredetű uralkodók”(ókor), „isteni rend” (középkor), esetleg arisztokrata elitek tekintélye vagy akár a meritokrácia (liberális kapitalizmus) lehettek olyan vezérlő elvek, amik stabillá tették az egyes rendszereket. Más korokban ezek a hitrendszerek már nem tudtak megfelelően funkcionálni, ilyenkor robbantak ki például rabszolgalázadások, parasztlázadások, forradalmak és polgárháborúk. A múlt században a fasizmus és kommunizmus is népszerű mozgalomként indult, éppen a népszerűségük, jelentős tömegbázisuk miatt is vált lehetségessé a későbbi diktatúrák kiépülése. A tömegek lázadása című filozófiai alapmű is akkoriban született, és felhívja a figyelmet arra, hogy a tömeg valójában egy „massza”, jól manipulálható ösztönös emberi törekvésekkel. 1968 is közismerten a tömegmozgalmak kora volt még, utána azonban több évszázados szünet következett a 2000-es évekig.

Napjainkban viszont már léteznek olyan politikai irányzatok is, amelyek már direkt építenek is ezekre, jól láthatóan szítják is a jól manipulálható elitellenes tömeglázadásokat. Mivel érzelmileg erősen bevonják a választókat, ezért helyzeti előnybe is kerülhetnek más irányzatokkal szemben.

A száraz avar kigyulladhat

A tömegmozgalmak lángra kapásának természeti analógiája a száraz avar kigyulladása. (Mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy akár ha a kiskertjében is sok gyúlékony anyagot tárol, az szerencsétlen körülmények következtében a nagy hőségben esetleg lángra kaphat.) Nem lehet megmondani, hogy milyen szikrától fog lángra kapni az avar, mikor fog ez megtörténni és mekkora lesz a láng, de a veszély fennáll. Valós érdekképviselet nélküli csoportok, társadalmi gettókban élők, vagy akár csak túl sok munkanélküli, akik nem sok perspektívát látnak maguk előtt, mindez a bűnözés és a lázongás melegágyai lehet, ha nem figyelünk rájuk, és nem akarunk velük egyáltalán semmit sem kezdeni.

Befelé és kifelé vezetett agresszió

Amikor az ember nem tudja energiáját értelmes tevékenységekre fordítani, akkor az agresszióját vezetheti befelé, önpusztító módon (pl. drogok és alkohol), vagy környezete felé is kiélheti, ami attól is függ, hogy milyen normákat lát maga előtt, habár a társadalomnak okozott kár minden esetben jelentős lesz. Például egy francia vagy amerikai társadalomban az erőszakos tüntetéssorozat is a helyi a kultúra része, ott ilyen eszközök használatával is fog küzdeni az, aki úgy érzi, hogy a társadalom peremére szorult. Máshol a rendszerellenes lázadó törekvések kevésbé látványos módon nyilvánulnak meg, például internetes trollkodás, protest-szavazatok (Brexit is ez a kategória), erőszakos mozgalmak támogatása, esetleg bandaháborúk és hasonlók.

Saját sikertelenségemért mást okolni: Betámadni a tekintélyt

Igen, ezzel a mondattal tudnám összefoglalni minden tömegmozgalom lényegét, és egyben azt is állítom, hogy még ha formailag sokféle módon is jelennek meg, nagyon sok hasonlóságot mutatnak. A politikai irányultság ilyen szempontból mellékes: populista mozgalmak, BLM, cancel culture, francia tüntetéssorozatok, jobboldali és baloldali radikalizmusok, szélsőséges nacionalizmusok, összeesküvéshívő szekták, és még sorolhatnánk: nagyjából hasonló rugóra működnek. Mindegyikre jellemző, hogy a problémákért kizárólag másokat okol és kanyarban úgy akar előzni, hogy levágja azt, tehát átértelmezi a számára kedvezőtlen szabályokat. Mindegyikben közös, hogy destruktív jellegűek és többnyire hatalmi törekvéseket is mutatnak.

Támadják, mert támadhatóvá teszi magát

A támadás célpontjai különféle elitek, legtöbb esetben értelmiségi elitek. (Az értelmiség elleni támadások egyébként az értelem elleni támadások egyben, a racionalitást kérdőjelezik meg.) Akit támadnak az nyilván támadhatóvá is teszi magát, sokféle hibát elkövethet. Az egyik legáltalánosabb hiba, ha a szerencsés helyzete miatt a társadalom fölöttinek érzi magát, nem vezetője már a társadalomnak semmilyen értelemben. A tömegek úgy érzik, hogy az értelmiségi elitek valamilyen értelemben lenézik őket, és ez lehet az a kimondatlan alapérzés, ami a lázadás energiáját táplálja.

Amikor a pletyka lesz a norma

Pletyka mindig is létezett és nem is lehet megszüntetni, de nem azonos a szabad véleménynyilvánítással. A pletyka rosszindulatú, személyeskedő, félinformációk alapján hoz ítéletet egyes személyekről. Mindig felületes, azzal foglalkozik, amit nem ismer eléggé, vagy amivel kapcsolatban nincs is megfelelő kompetenciája. Mivel társadalmunkban a kimondott szónak nem nagyon vannak következményei, ezért az interneten szinte korlátok nélkül terjednek a különféle pletykák, - amik egyébként a tömeglázadások sajátos esetei. A hangerő úgy tűnik fontosabb a tartalomnál, ami a közérthetőség érdekében egyébként is lebutított mondanivaló.

A meritokrácia válsága vagy ennél több?

A lázadások hatásai sokfélék lehetnek, de ritkán válnak átütő erejűvé. Ha csupán a meritokrácia válságáról van szó, akkor ezen túl lehet jutni, a társadalmak megújulhatnak. Ha viszont az értelemmel szemben az erőszakon alapuló rendszerek jönnek létre, akkor az már egyértelmű visszafejlődés lenne. Azt is meg kell vizsgálni, hogy vannak-e esetleg olyan modern környezeti ártalmak, amik miatt az IQ általános visszaesése következhet be, magyarán elhülyül az emberiség? (Egy ilyen, átfogó jellegű vizsgálat felfedheti az értelmi fejlődés szempontjából egészségesnek nevezhető életmód alapjait is.)

Dekódolás, a siker új definíciója, alkalmassá tevés

Legalább háromféle eszközünk van arra, hogy a lázadások destruktív jellege csökkenthető legyen. Egyik a dekódolás: nem szó szerinti, hanem lényegi értelmezése a nem mindig jól artikulált megnyilvánulásoknak, és valós segítséget is nyújtani az ezekkel élő embereknek. (Mindez nem zárja ki, hogy erőt és határozottságot is kell tanúsítani velük szemben, mert erővel szemben mindig valamiféle erőt kell állítani. Az empátia csak ez után következhet.)

A másik a sikeresség újradefiniálása társadalmi értelemben, hiszen nagyon sokféle, kevéssé látványos formája is létezik a sikernek, az ún. „amerikai álom” például egy kifejezett rossz példa, hiszen felszínes és kevesek számára elérhető eszményeket tükröz. Az anyagi és társadalmi státusz is sokféle lehet, a kettő nem szükségszerűen kell, hogy egybeessen.

Harmadik, hogy az alkalmasság nem csak a természetes szelekció eredménye lehet, hanem az is segíthet benne, ha az embereket támogatjuk abban, hogy alkalmassá váljanak azokra a szerepekre (akár politikai vagy gazdasági vezető szerepre is), amire törekednek. (Úgy tűnik, hogy nincs is olyan nagy merítési bázis, amit az is mutat, hogy érdekes módon még mindig 70-80 éves politikusok vannak vezető szerepben a világ számos részén.) A lázadások sok esetben mellőzöttségről szólnak, olyan emberektől, akik úgy érzik, hogy magukra hagyták őket, és az ő alapértékeiket a társadalom semmibe veszi, ezt a fajta helyzetet kezelni kell tudni, vagy még jobb lenne megelőzni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6418167644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2023.07.17. 22:11:36

A percepció nagyon fontos. Platón barlang paradigmája már leírja ezt a jelenséget. Ez egy gondolatkísérlet: embereket láncolnak le születésüktől fogva egy barlangba. Mögöttük van egy fal, ami mögött tűz ég és őreik árnyjátékokat játszanak. Az őrök beszélgetnek is, de soha sem láthatják őket az érintettek, a hangjukat pedig eltorzítja a barlang visszhangja. Ezek a leláncolt emberek a jelenjüket fogják valóságnak és normalitásnak érezni. Azt, hogy le vannak láncolva egy sötét barlangban és azt, hogy az összes történés a falra vetített árnyjáték. Rettegni fognak, amikor a barlang szájához vezetik őket és szokatlannak, nem normálisnak fogják tartani a külvilágot.

A lázadások, rendetlenségek erre a percepcióra vezethetők vissza. A lázadás nem akkor történik meg, amikor a lázadó érzi, hogy mennyire rossz a helyzete, hanem akkor, amikor meglátja, hogy vannak olyanok, akiknek nagyságrendekkel jobb ennél. Van egy könyv, a szerzője Pierce Brown, a címe Vörös Lázadás. A kiinduló állapot az, hogy a Marson embertelen körülmények között, 40 év körüli átlagéletkorral, rengetegszer éhezve él sok millió ember. Soha nem látják a felszínt, a Föld alatt laknak. Közben kapják a kitüntetéseket és tisztelik a munkájukat, mivel a propaganda szerint ők az emberiség reménye, akik a Marson azért bányásznak, hogy a Földön ragadt szintén nélkülöző emberiség utolsó mentsváraként a Marson alakítsanak ki életteret. A propaganda szerint a társaik éppen a bolygót terraformálják, rájuk pedig a bányászatban van óriási szükség. Így élnek - több száz évig, lázadás nélkül. A sztori persze az, hogy kiderül, őket csak rabszolgaként, egy fedősztorival dolgoztatják, miközben a Mars már nagyon régen terraformált és a szerencsésebbek, gazdagabbak már boldog és hosszú életet élnek a fejük felett.

A korábbi évezredekben és ma is kulcsfontosságú a percepció. A hetvenes-nyolcvanas évekig Afrikából nem ömlöttek a bevándorlók Európába. Miért? Egyszerű. Az őslakosoknak fogalmuk sem volt Európáról, lehet, hogy egy-egy újságot láttak. Aztán lett rádiójuk, de az se nagyon számított. Utána viszont lett TV-jük. Ahol látták, hogy milyen elképesztő gazdagság van, kontrasztban az ő szegénységükkel. Elérkezünk mához és a legnagyobb katalizátorokhoz, az internethez és a social médiához. Ma már a szumáliai Abdullah nem csak azt látja az interneten, hogy milyen az élet Berlinben, hanem beinteget neki élőben Mohammed is, az unokatestvére.

Az internet és a social média másik jellemzője az ellenőrizhetetlenség. Gyakorlatilag bármikor, bármilyen hülye vagy éppen nagyon okos dolog terjeszthető és a netes visszhang a buborékokban folyamatosan visszaigazolja a facebookon, az instagrammon, a twitteren, a youtube-on. Ha a youtube-on mondjuk BLM-re keresel és a velük szimpatizáló anyagokat választasz ki, folyamatosan ezt fogja neked feldobni az algoritmus, ha BLM elleneset, akkor az ellenkezőjét.

"Valós érdekképviselet nélküli csoportok, társadalmi gettókban élők, vagy akár csak túl sok munkanélküli, akik nem sok perspektívát látnak maguk előtt, mindez a bűnözés és a lázongás melegágyai lehet, ha nem figyelünk rájuk, és nem akarunk velük egyáltalán semmit sem kezdeni."
A lényeg, hogy nincs veszítenivalójuk. Ez nekem egy nem túl érdekes problémakör: a társadalom kitaszítottjai, az underclassok általában hajlamosak a lázadozásra.
Ez kevésbé érdekes, mert ott van a többség reakciója. Az utóbbi pár évtizedben a trend nagyjából az volt, hogy a hatalmak "reagáltak" ezekre a dolgokra és megpróbáltak valahogy javítani ezeknek a csoportoknak a helyzetén. A probléma az, hogy ez nagyon sok esetben a többségi társadalom "kárára" történt. Ilyen, amikor nyugaton a menekült mondjuk kap segélyt és saját lakást, míg lehet, hogy az adott állam nem ennyire gáláns a saját underclass-ával. Vagy mondjuk California, ahol nagyon megengedők voltak a több esetben mentálisan beteg, drogos hajléktalanokkal, akik erre ellepték az utcákat. Vagy ahol mondjuk egy-egy színesbőrű megverése / lelövése után megalázták a rendőrséget vagy csökkentették a finanszírozását. A többség, a társadalom ilyenkor általában egy ideig jelzi, hogy nem ezek a preferenciái, majd amikor a politikusoknál süket fülekre talál, akkor keményebb eszközökhöz nyúl. Jelenleg Európában mérsékelt nagyságú jobboldali fordulat várható. Olasz-, Finn- és Görögországban már nyertek a jobboldali pártok, most Spanyolország jön. A német kormány népszerűtlen, ha most választanának, első helyen a CDU/CSU futna be, második helyen a szélsőjobb AFD. Mind az olasz, mind a finn korábbi vezetők és a német kormány is nagyon bevándorlásbarát. A többség, a szavazók meg nem. Az USA számos liberális nagyvárosából (Portland, San Fransisco) költözik el a középosztály, mert nem akar olyan helyen élni, ahol hajléktalanok sátraznak minden sarkon és rossz a közbiztonság. A reakció tehát ezekre a "lázadásokra" általában a társadalom részéről a jobbratolódás.

MEDVE1978 2023.07.17. 22:46:49

"A támadás célpontjai különféle elitek, legtöbb esetben értelmiségi elitek. (Az értelmiség elleni támadások egyébként az értelem elleni támadások egyben, a racionalitást kérdőjelezik meg.) Akit támadnak az nyilván támadhatóvá is teszi magát, sokféle hibát elkövethet. Az egyik legáltalánosabb hiba, ha a szerencsés helyzete miatt a társadalom fölöttinek érzi magát, nem vezetője már a társadalomnak semmilyen értelemben. A tömegek úgy érzik, hogy az értelmiségi elitek valamilyen értelemben lenézik őket, és ez lehet az a kimondatlan alapérzés, ami a lázadás energiáját táplálja."

Itt én nem érzem annyira kulcsfontosságúnak az értelmiséget, hanem inkább az elitet. Az elitek nyugaton nagyon régóta változatlanok. TAlán Piketty idézett be egy olyan kutatást, aminek az volt a lényege, hogy megvizsgálták Milano 16. századi leggazdagabb száz családját és a 21. században ugyanezt. Ha jól emlékszem 70% körüli volt az egyezés. Ennek megfelelően a nyugati elitek nagyon jól vészelték át a különböző kríziseket és a legújabb globalizációs gyorsulásnak (internet) is a nyertesei lettek. Ugyanebben az időszakban a nyugati középosztályok relatív vesztesei voltak ennek az átalakulásnak. (A fejlődő országok jól menőbb részében mindenki nyertese volt, a nyugati underclassok pedig nem vesztettek). Az egész a 80-as évektől a neoliberalizmus égisze alatt zajlott le, mint amerikai modell. Azóta is az USA a trendszetter. Persze a kegyetlen kapitalizmussal, ami lényegében a neoliberalizmus nem nagyon lehet plusz pontokat szerezni, ezért az USA-ban és ezt követően a fejlett országokban mindenhol felismerték a változás szelét és szintén az internetet. A pártok már korábban is ott voltak álszentségben és jóemberkedésben, de a különbség az lett, hogy a vállalatok is felismerték, hogy ezt kell tenni. Buzi hónap? Semmi probléma, szivárványos honlap, a díszhomokos dolgozókról kép, új etikai kódex, hogy tiszetljük a szexuális kisebbségeket. Fekete történelem? Naná, mutassuk be, hogy nekünk is vannak fekete dolgozóink (ha nincsenek, vegyünk fel még 100-at, akkor is ha ő annyira nem alkalmas). Kevés női vezető? Rúgjuk ki az öreg Joe-t és Mike-ot, nőket a helyükre. Persze mindez óriási PR kampánnyal is nyilvánossággal. A vállalat ezzel is jelzi, hogy ő modern és jó, a hatalmon levő pártoknak, meg hogy ő haver, mert ugyanazt nyomja.
Ennek megfelelően a különböző értelmiségi szférákban is ez lett a mainstream vélemény. Ha valaki nem ezt mondta, akkor szépen lassan szalonképtelen lett. Ugyanezek az értelmiségi emberek persze elkezdték lenézni a velük egyet nem értőket és amikor a "tömeg" nem rezonált az ő témájukra, akkor őket is. A mucsai magyar nem fogadja el a migránst, a homoszexuálist, a boldogító kapitalizmust stb.

Aztán az ilyen emberek megválasztották Orbán Viktort, Berlusconit, Melonit, Trumpot, Boris Johnsont. Mert ők legalább állandóan azt mondták, hogy a népért tesznek dolgokat és a propagandistáik is piedesztrára emelték a népet - nem pedig lenézték. Ez tehát egy mélyen demokratikus folyamat (megmondták ugye már sokan, hogy a népet kellene leváltani..)

A mainstream politika tehát a nyugati világban (az EU-ban, így nálunk is) cserben hagyta a középosztályt. A legtöbb helyen a középosztály azt tapasztalta, hogy a létbiztonsága megszűnik, egyre nehezebben kap lakást, rosszabb esélyei vannak, mint a szüleinek. Misi apja még a gyárban dolgozott, anya meg óvónő volt és így is volt egy szép lakás és egy víkendház. Talált egy csinos tanárnénit, ő pedig kétévente új üzemben dolgozik, de ma már csak vegetálnak ebből az albérletben, saját lakásra, gyerekre esély sincs. A politikusoktól pedig azt kapta, hogy a gyár Kínába költözött, helyette bejött a logisztikai központ, ahol lehetett 2 évig raktáros, utána elment a logisztikai központ, aztán lehetett eladó a Lidlben.

Majd ő is azt kapja a pofájába, hogy a legfontosabb dolog a hírekben egy kurva szivárványszínű pad és, hogy David Pressman amerikai nagykövet legfontosabb dolga is az, hogy kimenjen a Pride-ra és ott szignalizálja, hogy ő mennyire toleráns. Esetleg olvassa a hírekben, hogy a német kormánynak ismét fontosabb az EU-ba betántorgó pármillió arab/néger sorsa, mint bármi más.

A politikában a (volt) baloldali pártok feladták a középosztály visszaállításának, felemelésének a kísérletét. Ez okozza a tradicionista / populista győzelmeket Európa szerte.

MEDVE1978 2023.07.17. 23:07:13

"A meritokrácia válsága vagy ennél több?"

A meritokrácia érdekes, mert mindenki azt gondolja, hogy volt. Én olvastam nemrég Pogátsa Zoltán A globális elit című könyvét. Amolyan mellékmezsgyeként írja le, hogy sohasem volt olyan, hogy a szegénylegény nyerte volna el a királyságot vagy legalábbis irtózatosan ritka.

Ha megnézed a TOP 10 leggazdagabb embert, mindegyikük olyan családban nevelkedett, ami legalább jól menő középosztálybelinek számított. Egyik sem volt nyolcadik szegénygyerek vidékről.
Ugyanakkor az emberek nem hülyék és akik sikeresek, megpróbálják átmenteni a sikereiket. Ez igaz a gazdag emberekre is, akik ezt úgy teszik meg, hogy a politikát és közéletet próbálják meg úgy befolyásolni, hogy az minél több további sikert, pénzt hozzon nekik. Ezért az elitek története egyben a politikai befolyásolás története is. Egyértelmű, hogy ezek a pályák nagyon lejtenek és sohasem érvényesült erősen a meritokrácia.

"Az anyagi és társadalmi státusz is sokféle lehet, a kettő nem szükségszerűen kell, hogy egybeessen."
Bár ez egyértelmű, sovány vígasz azoknak, akik szegények. A gyerekemnek kiváló és megbecsült tanára volt a matek tanárnéni, aki úgy döntött, hogy az anyagi megbecsülés teljes hiánya miatt már nem fog tanítani.

Boldeone2 2023.07.18. 12:15:38

@MEDVE1978: Persze, ez mind igaz amit leírtál... Csakhogy: a populista vezetők sem fogják tudni megváltoztatni a globális trendeket. Egy ideig fenn lehet tartani a demagógiára és félrevezetésre alapuló politikákát, de hosszú távon egyre inkább bebizonyosodik, hogy az is tévút
A nemzeti önzésen, szűklátókörűségen, cinizmuson alapuló politika egyik globális kihívásra sem tud adni adekvát választ adni, így valószínűleg csak rosszabb lesz minden
A "populista" elit ugyanaz az elit lényegében, mint a nem populista: kizárólag a saját hatalma érdekli, minden amit mondanak a népnek, csak félrevezető színjáték, az elnyomás új arca...

Billy Hill 2023.07.18. 14:50:53

@MEDVE1978: "Ha a youtube-on mondjuk BLM-re keresel és a velük szimpatizáló anyagokat választasz ki, folyamatosan ezt fogja neked feldobni az algoritmus, ha BLM elleneset, akkor az ellenkezőjét."

Vannak még BLM ellenes videók a YouTube-on? ;-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.18. 16:34:40

A liberalizmus elérte saját határaitm, nem képes immár választ adni atársadalmi problémákra. Ráadásul fentarthatatlan lett.

Vége a liberális demokrácia korszakának lassan mindenhol.

Boldeone2 2023.07.18. 17:33:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem a " liberalizmus " érte el határait, olyan nem is volt a legtöbb helyen, hanem a nemzetállami politika. Az soha nem fog választ adni a globális kihívásokra

MEDVE1978 2023.07.18. 22:26:49

@Boldeone2:
"a populista vezetők sem fogják tudni megváltoztatni a globális trendeket. "
A változtathatatlanság egy illúzió. Angela Merkel hirdette a politikáját "Alternativslos"-nak, tehát alternatíva nélkülinek, ami természetesen nem volt igaz. Mindegyik nagyobb lépésének volt alternatívája, a görögök államadósságcsapdájától kezdve a migránsválság kezeléséig.

"Csakhogy: a populista vezetők sem fogják tudni megváltoztatni a globális trendeket. Egy ideig fenn lehet tartani a demagógiára és félrevezetésre alapuló politikákát, de hosszú távon egyre inkább bebizonyosodik, hogy az is tévút"

A washingtoni konszenzus már a negyvenes évek vége óta uralja a globális gazdaságot. Volt egy nagy cikk, talán a Telex-en, az USA mostani gazdaságpolitikájáról, abban ez nagyon szépen le van írva. telex.hu/kulfold/2023/07/17/joe-biden-kozeposztaly-kulpolitikaja-jake-sullivan-egyesult-allamok-usa-szocialis-rendszer-kereskedelem-kina-ujraelosztas-iparpolitika-jolet-egyenlotlenseg

Az USA ezt kicsit megfordította most, igyekszik hazahozni csúcstechnológiai iparágakat és a zöld átállás katalizátor vállalatait. Az USA-ban van annyi tőke és az államnak van akkora hatalma, hogy ezt meg tudja tenni.

Lehetséges, hogy a jövő egy deglobalizációs folyamatot tartogat, kevesebb nemzetközi kereskedelemmel, erősebben érdeket érvényesítő erőközpontokkal. Persze ez több konfliktussal is járna.

Tamáspatrik 2023.07.22. 18:43:42

@MEDVE1978: "A lázadások, rendetlenségek erre a percepcióra vezethetők vissza" Mindig voltak nagy tömegek nagy relatív elmaradottságban az elitektől. Kérdés, hogy ez számukra legitim volt-e vagy nem.
"A hetvenes-nyolcvanas évekig Afrikából nem ömlöttek a bevándorlók Európába. Miért? " Amiatt is, mert nem voltak bejáratott utak. Mi sem özönlöttünk nyugatra egészen a 21.sz. elejéig, pedig tudtuk, hogy mennyivel fejlettebb, de nem voltak még bejáratott csatornák, a nagy ismeretlenbe mentek volna az emberek. Afrikából a dolog még egy fokkal bonyolultabb ennél is.

"A lényeg, hogy nincs veszítenivalójuk." Vagy legalábbis úgy érzik. Nem csak bevándorlókról van szó, az alsóközéposztálybeli amerikai "redneck" ugyanilyen lázadó, például amikor nem hajlandó adót fizetni, vagy rálő a rendőrre. Nem fogadja el a vezetés legitimitását. A brexitertek is ennek a csoportnak felelnek meg, csak a tiltakozás enyhébb formáját választották. A szélsőjobb is rendszerellenes, ergó lázító. Tudatosan mostam össze ezeket, mert ez mind lázadás a fennálló rendszer ellen, a reform neki nem elég.

Tamáspatrik 2023.07.22. 18:57:09

@MEDVE1978: Hagyjuk már az USA hülyeségeit, azért mert ők vannak a kirakatban, nem kell az ő szélsőséges dolgaikat előrángatni. Annak ellenére is, hogy sok igazság van a leírtakban. Viszont pl. fegyverhasználat engedély nélkül szintén USA, abortusztilalom szintén USA.
Németországban nem pont ugyanaz van, spanyoloknál sem, de még a franciák sem jó példa erre.
Elitellenesség viszont létezik, nálunk is ez ugyanígy megvan, csak a kormányunk szépen becsatornázta, hogy a nyugati elitet kell utálni. Az elit pozíciókat értelmiségiek töltik be, onnan ez az átfedés. Az alsó-középosztálybeli elitellenes emberek többsége pedig fizikai munkás.

LÉNYEGÉT tekintve az igaz, hogy az elit nem képes azonosulni az inkább alsó-közép mint középosztálybeli emberek problémáival, más világban él. Én is ezt írtam, az általad írt gondolatok is ennek a helyzetnek a tipikus esetei.
A médiumok pedig szenzációhajhászok, különféle műbalhékat tesznek a címlapra, álproblémákon jól lehet csámcsogni.
Egyébként azok, akik most letiltják a bevándorlókat, nem biztos, hogy jól járnak majd hosszú távon, mert lehet, hogy több munkahely lesz, de nem lesz elég dolgozó, a szolgáltatások színvonala hanyatlani fog. A politikai inga leng erre-arra, az arany középutat ritkán találja meg.

Tamáspatrik 2023.07.22. 19:03:52

@MEDVE1978: "Ha megnézed a TOP 10 leggazdagabb embert, mindegyikük olyan családban nevelkedett, ami legalább jól menő középosztálybelinek számított. " Hatalmas lépés, legalább két lépcső a középosztályból a multimilliomosok közé bekerülni. Pogátsát elfogultnak tartom, a mobilitás azt jelenti, hogy van valamiféle mozgás a szintek között, tehát nem az örökölt vagyon számít csak és egy kimutatás szerint a múlt század végén a leggazdagabbak kb. fele a családi vagyon miatt lett az, aki és a másik fele saját magának köszönhette a sikert (és a szerencséjének is persze).

A nehéz fizikai munkákat is meg kell fizetnünk, mert különben nem lesz rá ember, például egy norvégiai olajfúró jobban keres mint egy tanár, de hetekig távol van a családjától és a munkakörülmények sem túl jók.
Ahol már nincs semmilyen anyagi megbecsülés ott persze az emberek is röhögni fognak rajta, hogy mért csinálja olyan kevés pénzért, társadalmi megbecsülése is alacsony marad.

Tamáspatrik 2023.07.22. 19:07:34

@MEDVE1978: "washingtoni konszenzus" óriási nagy baklövés volt a '80-as évek végén, tipikus elitizmus, gyakorlati ismeretek nélkül. A neoliberális gazdaságpolitikában hittek, pedig az am-blokk sikertelen az országok nagy részében, bár egyes elemeit lehet használni, de nagyon sok más, gyakorlati szempontot is figyelembe kell venni, még az olyan gazdag országok is mint Svájc védik a hazai vállalkozásokat....
süti beállítások módosítása