Ideo-logikák

Ideo-logikák

Szélvihar és a politikai káosz jelei

2024. február 13. - Tamáspatrik

1.Szelet vetettek, vihart aratnak

Általános tapasztalat, hogy ha valamilyen csoport agresszív stílust alkalmaz másokkal szemben, akkor az előbb-utóbb valamilyen módon visszaüt. Konkrétan a célszemélyek megelégelik és ténylegesen „visszaütnek” valamilyen formában, felveszik a kesztyűt. Valójában ez a helyzet az Európai Unió esetében is, amelynek politikai szervezeteit a magyar kormány eléggé sűrűn betámadja már évek óta. Habár az általunk (vagy talán inkább Orbánék által gyakorolt) kritikák időnként jogosak például a bevándorlás szabályzásával kapcsolatban, ez a fajta „külön utasság” (nem tudom, hogy mi a helyes jelző) már egy jó ideje a jogainkkal való visszaélés formáját ölti.

Ugyanez a helyzet a magyar ellenzék esetében, az agresszív kormánypárti propaganda, amely karaktergyilkosságokban is megnyilvánul, egy idő után megbosszulja magát, a drasztikus eszközöket az ellen oldalon levők is átveszik és visszafordítják a kormányra az általa sulykolt alapelveket. Bizony a rendszer nem mindig annyira családbarát vagy hívő keresztény, amennyire szeretne lenni vagy amilyennek mutatja magát.

Oda jutottunk, hogy elég komoly szélvihar alakult ki a közéletünkben, most már a kormány oldalon is tapasztalható némi káosz és tanácstalanság, nem csak a szétforgácsolódott ellenzék esetében.

2.Túlzott vagyoni koncentráció

Az elégedetlenség egyik úgynevezett „gyökér oka" a nagy vagyoni koncentráció, kevesen tudják, hogy habár az USA-t szokták fő példaként felhozni, hogy ott a felső 1% kezében mekkora vagyon koncentrálódik, a helyzet nálunk gyakorlatilag ugyanaz. A fő különbség, hogy a mi szuper gazdagjaink nemzetközi szinten nem olyan nagy halak mint az USA vagy más nagy országok dollármilliárdosai, a nagyságrendek eltérőek, az arányok nem annyira. A helyzet nálunk még inkább az mint az USA-ban, hogy egy viszonylag szűk kör jelenti a vagyoni elitet, és nagyon nehéz ebbe bekerülni, mert ez rokoni-ismeretségi alapon dől el.

A magyar elit vagyoni helyzete hasonló szintű a régi nagy földbirtokosok vagy a Horthy-rendszer arisztokráciájának szintjéhez, a politikai befolyást is beleértve. A probléma tehát nem az, hogy irigyek lennénk az újgazdag magyar NER elit vagyonára, hanem hogy a vagyonuk sokkal gyorsabban növekszik mint a magyar népességé (és akkor is nőtt, amikor a lakosságé csökkent), és még inkább az, hogy nem teljesítményalapon jöttek létre, emellett leuralják a politikai életet. Mindezt egybevetve a helyzet nálunk vagyoni téren rosszabb mint az USA esetében, akár a felső 1%-ot, akár a felső 10%-ot nézzük, és ugyanúgy mint az amerikaiaknak, a magyar átlagnak sincs gyakorlatilag semmilyen megtakarítása.

Orbán Viktor 2002-ben a híres műegyetemi beszédében mondta, hogy „Magyarország államformája nem részvénytársaság”, most viszont kiderülhet, hogy mégis az lesz belőle, ráadásul úgy, hogy a részvények nagy része néhány család kezében összpontosulhat. Ez egy klasszikus feudális struktúra egyébként, latin-amerikai stílusú rendszer hűbérurakkal és az őket kiszolgáló hűséges, jól megfizetett szolganépség hierarchiájával. Kérdés, hogy a társadalmi nyomás képes lesz-e ezen a tendencián változtatni. Az mindenesetre feltűnő, hogy a NER-ből kigolyózott bennfentesek egyre gyakrabban támadják be a rendszert.

3.Nem fejlődő magyar vállalatok tömege

A magyar gazdaság problémáit a német gazdaságra fogjuk, holott az igazság az, hogy habár a magyar exporton belül a német irány a legjelentősebb, de ez is csak 20%, inkább a magyar vállalatok azok, amik nem fejlődnek a megfelelő mértékben. A technikai fejlődés nem üti meg azt a szintet, a termelékenység nem nő olyan ütemben, ami versenyképessé tenné őket. Mindez eléggé közismert és számos iparágunkra jellemző, a mezőgazdaságtól és az élelmiszeripartól kezdve az építőiparon át a feldolgozóipar jó részében egyaránt. Ahol a járadékvadászat (EU forrásokhoz és kormánytámogatásokhoz való hozzáférés) áll az első helyen és a politikai kapcsolatok a másodikon, ott nincs elég nyomás a cégeken a fejlesztések érdekében. A világpiac pedig leköröz minket, ugyanazt a terméket olcsóbban, hasonló minőségben mások is tudják gyártani az EU-n kívüli országokban is.

4.Aki legjobban pusztítja a természetet az jár jól

Némi kitérő ugyan, mert ez inkább nemzetközi trend, de nálunk is érvényesül, hogy a természetet és a környezetet minél nagyobb mértékben pusztító cégek vannak a hierarchia csúcsán. Klasszikus közlegelők tragédiája nevű játszma ez, a legtöbb játékos túllegelteti a közlegelőket, hogy a másik tehenének ne jusson, bár végül az övé is éhen fog halni csak egy kicsit később. Igaz ez az olajvállalatokra, az acélt és betont nagy mennyiségben felhasználó beruházókra, a mezőgazdasági nagyüzemekre és így tovább, sorolhatnánk. Mi is igyekszünk olajhatalmakhoz dörgölőzni, vagy említhetnénk a MOL-t mint kiemelt állami céget is, de leginkább az energiatakarékosságra és a körforgásos gazdaságra történő átállás valódi programja az, ami hiányzik.

4.A semlegesség ideája?

Régi idea, hogy országunknak a nagy tömbök között semleges pozíciót kell betöltenie, aminek politikai és gazdasági hozadékai is lennének. Ebben valóban van ráció, bár igazán semleges politikát a magyar történelemben csak az Erdélyi Fejedelemség tudott vinni pár évtizeden keresztül. Kicsit érvényesült még ez az elv a Kádár-rendszer vége felé is, amikor nyitottunk nyugat felé. A korlátot most az jelenti, hogy az EU gazdasági és politikai rendszere milyen mértékben tűri el a semleges álláspontot, bár másoknak is vannak ilyen törekvései fű alatt, például az osztrákoknak, de jellemzően inkább az EU-n kívüli törököknek. Annak viszont nem látni hasznát, hogy olyan távoli közép-ázsiai országokkal kössünk szövetséget, amelyek gazdasági és politikai potenciálja is gyenge. Van egy olyan politikai szándék is, hogy az USA-tőkét kicseréljük kínaira, ez látható folyamat, bár az ebből várható hasznok nagyon homályosak.

5.Diktatúrát akar a szélsőjobb?

Az nyilvánvaló, hogy a magyar kormányban is jelenlevő szélsőjobbos irányzat az, ami a de fakto diktatúra híve - más országokban is így van ez egyébként, a mérsékelt konzervatívok mind demokraták, a mély történelmi és társadalmi hagyományokig visszanyúló radikálisok viszont szívük szerint valamiféle feudális vonásokat hordozó, katonás diktatúrában szeretnének élni. Van egy elég széles társadalmi réteg mindenhol, leginkább az alsó-középosztályba tartozók alkotják, akik merev határt szeretnének húzni lefelé, hogy a biztonságuk meglegyen, cserébe elengednék az elitek ellenőrzésének jogát, ebből állna az ő társadalmi szerződésük. Kasztrendszerre épülő társadalomról van szó, ahol nincs átjárhatóság, az egyes kasztoknak nem csak a lehetőségei, de még a jogai is teljesen különbözők lennének.

A magyar társadalom nagy többsége szerencsére nem fogadja el, hogy létezhetnek a jogrendszer felett álló kiváltságosok.

6.Fejlődési, érési folyamat?

Nem vagyok jós a tekintetben, hogy a mostani zavaros helyzetből (ami nem csak nálunk zavaros) milyen módon stabilizálódó rendszerek jönnek létre. Az Orbán-rendszer eddig még a konszolidációs lehetőségeit rendre kihagyta, folytatja a kultúrharcot és nyomást helyez bizonyos társadalmi csoportokra, folyamatosan mozgósít. Kialakulhat ebből egy természetes érési folyamat, ahol a növekvő társadalmi elégedetlenség elérheti, hogy akár a rendszer megboruljon, akár a természete változzon meg, konfrontáció helyett valós kompromisszumokon keresztül a társadalmat átfogó konszenzus révén. Mindenképpen szükséges lenne komoly személycserékre kulcsfontosságú posztokon és centralizáció helyett a hatalom valamilyen megosztására. A folytonos harc ugyanis egy idő után az agresszort is kimeríti, mindenki belefárad és belefásul.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4418325419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2024.02.14. 08:51:37

Az orbán rendszer jól megragadta a magyar néplelket: a szolgalelkűség, tohonyaság, tenni nem akarás, korrupció, ügyeskedés ennek a népnek a lényege. orbán ennek a népnek a gyereke a mi rossz tulajdonságainkat reprezentálja. utralma örök és szilárd, ámen.
Itt sosem volt polgárság, nem volt öntudat, önrendelkezés, ez egy törött gerincű megalázott elnyomott nép, a történelem szemétdombján végezzük nem is sokára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.14. 09:51:58

A ballibek szelet vetettek, vihart fognak aratni, mely New Yorkig fújja őket.

Boldeone2 2024.02.14. 09:54:18

Az orbánihoz hasonló, monolit, egyeduralmi rendszerek saját túlsúlyuk miatt össze. Orbán valóban kihagyott minden konszolidálódási lehetőséget, sőt, fokozta a harcot minden fronton. Eddig minden körülmény őt segítette, még a " háborús válságot" is saját narratívaként tudta felhasználni, de mára felgyorsult a rendszer belső erjedése

Lassan azok a kisemberek is lassan átlátnak hazugságokon , akiket beszippantott ez a hazug rendszer...
A magántőkealapokban - ahol 4 NER - potentát a fő tulaj : Mészáros, Tiborc, Jellinek, Száraz- 3000 millárdos vagyon van, min 500 milliárd közpénzzel!!!
Ez nem zavar senkit, csak Novák kegyelmi kérvénye?

Ezt a példátlan lopást kell(ene) jobbann az emberek elé tárni, hogy szűnjön már meg a bárányvakság!

Lorrh 2024.02.14. 10:57:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mi köze a ballibek hülyeségeinek ahhoz hogy pedofilokat menteget a dicsőséges jobboldali mélyenkeresztény rongyemberek kormánya?

Lorrh 2024.02.14. 10:59:24

@Boldeone2: a lopás nem érdekli a magyarokat, mert megértik: ők is lopnak ahol csak tudnak és korruptak és csalók. Ez teljesen közel áll a szívükhöz.
Pedofilsimogatás - ne ez veri ki a biztositékot

Boldeone2 2024.02.14. 11:18:20

@Lorrh: Valóban, a korrupció itt nem bűn, "az amiből én kimaradok" vélekednek így sokan a magyarok; a pedofil hisztériakeltés viszont évek óta megy, mint elterelő hadművelet, hiszen Kaleta Gábor, Nagy János (Orban volt gimnázumi osztálytársa, Nemzeti Földügyi központ) mind hasonló ügyekbe keveredtek, azaz: " fejétől bűzlik a hal..."

Lorrh 2024.02.14. 15:11:52

@Boldeone2: nem értelek. Mi az hogy pedofil hisztériakeltés? Ki hisztizik?
Kaleta, mert a k.endre valós bűnösök. Ezeket pont eltussolni akarja a kormány.
Szerinted az ellenzék hisztizik?

MEDVE1978 2024.02.15. 11:11:45

1. Az EU-val való viszonyban az az elkeserítő, hogy a ló két oldalát járjuk meg. Emlékszem anno a szoci kormányra, annak idején EU-s projekteket valósítottam meg. Volt pár egyeztetésünk ellenőrző szervekkel. A magyar ellenőrzők, vezetők pápábbak akartak lenni a pápánál is. Mi legyünk a legjobbak, a legszigorúbbak, mindenben az EU véleménye a mérvadó, a nyugati mainstream vélemény a helyes. "Lefeküdtünk" az EU-nak, önérdeket nemigen érvényesítettünk egyáltalán.

Aztán jött Viktor, aki skála másik felére billentette át rögtön a mutatót. Maximális önérdekérvényesítés és részben sajnos buta csalások. Holott az EU rendszereket mindenki kihasználja, nem kell álszenteskedni vagy bevenni ezt a nyugati országoknak. Csalás is van bőven, meg átirányítás olyan célra, amire igazából szüksége van az adott országnak, meg korrupció is.

A ló másik oldalán vagyunk politikailag is. Viktor persze élvezi ezt az "antikrisztus" szerepkört, azt, hogy a mainstream brüsszeli politikában ő a gonosz. Ugyanakkor kérdés, hogy mikor "inflálja el" a vétót, mikor tűnik már az ellenkezés sima dacos kisgyerek hisztinek és mikor veszik még komolyan.
A közelmúltban már eléggé úgy tűnt, hogy elszórakozza Viktor a zsarolási potenciált. Egyszerűen túl sok bagatell ügyben fekszik keresztbe Magyarország. Az akármilyen pátriárkát nem kellett volna levenni a listáról, nem kellene minden huszadrangú nyilatkozatnak mindenféle kisebb ideológiai vagy érdekbeli okból keresztbe feküdni.

2. Túlzott vagyoni koncentráció. Ez maga a NER, már sokszor leírták ezt. A különbség nem túl nagy ahhoz képest, amikor a vagyon multinacionális cégek vagy külföldi aktorok kezében van. A NER ugye "magyar", de a hátrányai is nagyon erősen ismertek (kontraszelekció, versenyképtelenség, mert az érvényesülés záloga a politikai kapcsolatrendszer, nem pedig a termékek versenyképessége).

Önmagában nekem a részvételi kapitalizmus életképessége is kérdéses. Részvételi kapitalizmuson olyan tartós kapitalista rendszert értek, ami képes széleskörű jólétet fenntartani a középosztályoknak. Persze erre vannak példák a gazdag nyugati államokban vagy a skandináv jóléti államokban, de ezek általában speciális világgazdasági helyzettel párosul, ez teszi részben lehetővé.

A társadalmon belüli túlzott vagyoni különbségek általában robbanáshoz vezetnek történelmi perspektívában. Ha túl nagy a feszültség egy rendszeren, akkor berobban a szikra és anarchia / forradalom lesz. Ez ilyen egyszerű, a másik alternatíva az elnyomás egy ideig, de az is limitált.

Folyt. köv.

MEDVE1978 2024.02.15. 11:40:38

A semlegesség ideája. Nem vagyunk semlegesek és ezt nem is sikerült soha vagy talán 1000 éve megvalósítanunk. Ez nem véletlen. A semlegességhez katonailag védhető határok kellenek, ami nekünk Trianon óta nincsen. Magyarország egy nagy alföld benne néhány kisebb hegységgel és dombokkal.

Amikor az őseink letelepedtek a Kárpát-medencében, na akkor semlegesek voltunk egy pár évtizedig, másfél évszázadig. Utána már Géza felismerte, hogy nem lesz ez így jó és a keresztény nagy szövetségesi rendszerbe integrált minket. Onnantól kezdve volt négy jó évszázadunk, de akkor se voltunk semlegesek, mert a keresztény ügyek mellett avatkoztunk be, harcoltunk.

Katonai szempontból tehát esélytelen a semlegességünk, csak különleges feltételek mellett tudott volna bekövetkezni. Mint pl: Ausztriával, két rivális tömb találkozásánál, úgy, hogy mindkét tömb számára előnyt jelentett, illetve nagyon jól védhető volt. Katonailag szintén kitűnően védhető Svájc vagy a skandináv országok, ezért náluk a semlegesség értelmezhető opció.

Politikai tömb szempontból szeretnénk semlegesebbek lenni és kikacsintani a nem come il faut országokra. Ez önmagában nem rossz, sok pozitívumot hozhatna az országnak, ha nem balekként csinálnánk. A kínaiakat lehet használni, ugyanakkor nagyon okosnak kell lenni, mert a kínaiak akarnak téged használni. Tehát a Belt and Road initiative, ami a kínai pénzeszsák nagyon sok országban hozott már magával óriási kínai befolyást, nagy kamatterheket vagy államcsődöt. Viszont nekem úgy tűnik, hogy a NER elővigyázatlanul veti magát rá erre a pénzforrásra is.

5. Diktatúrát senki sem akar igazából, legalábbis a ma emberében az, hogy a szabadságjogait tudatosan feladja, nem nagyon merül fel. Ez igazából nyugatra igaz, a keleti autokráciákban van olyan tendencia, amelyben átlagpolgár is tudatában van annak, hogy ő feladja a jogait annak érdekében, hogy a nemzet dicsősége eljöhessen. Ilyen például Kína. A szélsőjobb szavazói sem akarnak diktatúrát szerintem, csak azokra a hívószavakra felelnek, amelyek a mindennapi életüket érintik és amelyeket a mainstream pártok nem képesek átérezni. Mit mond az AFD? A bevándorlókra panaszkodik, arra, hogy a németek keveset keresnek, sok a rezsi, haldoklik az ipar a különböző külső tényezők (zöld fordulat, energiadrágulás) stb. Ezek azok a kérdések, amelyeket a mainstream politika nem tematizál vagy azért, mert tabuk (bevándorlás) vagy azért mert programja valamelyik pártnak.
Itt visszacsatolok ahhoz, amit a vagyoni különbségekről írt a szerző. Ma a vagyoni különbségeket, a szociális feszültségeket elsősorban a szélsőjobb tematizálja. A szélsőbal nagyjából eltűnt erről a térfélről, mivel a kommunizmus globális kudarca megmutatta, hogy nincsen közvetlen rendszeralternatíva, illetve a maradék szélsőbal woke-á alakult.

Folyt köv

IdomitottFoka 2024.02.15. 12:39:42

@MEDVE1978: "Mit mond az AFD? A bevándorlókra panaszkodik, arra, hogy a németek keveset keresnek, sok a rezsi, haldoklik az ipar a különböző külső tényezők (zöld fordulat, energiadrágulás) stb."

Ebben az a vicces h a zöldek kirúgták az ipar egyik lábát (atomstop, gázstop), az afd meg kirúgná a másikat (olcsó bevándorló munkaerő) is.

a kínai pénzeszsák nagyon sok országban hozott már magával óriási kínai befolyást, nagy kamatterheket vagy államcsődöt. Viszont nekem úgy tűnik, hogy a NER elővigyázatlanul veti magát rá erre a pénzforrásra is.

Ez meg olyan "kádár nem tudja milyenek a párttitkárok, szólni kéne neki" hozzáállás. Pontosan tudják milyen veszélyeket rejt, de mivel nem a ner adósodik el, hanem az ország, kit érdekel? vikinek eszköze az ország hatalma megtartására, nincs semmilyen célja vele, minél fragmentáltabb, annál jobb.

Tamáspatrik 2024.02.15. 20:52:32

@MEDVE1978: Nem nagyon tudok ezekbe a gondolatokba belekötni, magam is hasonlóan vélekedem. Köszönöm a kiegészítéseket illetve kifejtéseket.

Tamáspatrik 2024.02.15. 20:56:02

@IdomitottFoka: Sanszos, nekem is megfordult már a fejemben, hogy az államot lerohasztják nálunk, a Kádár-rendszer vége felé is történt valami ilyesmi. Gyakran megtörténik, hogy valamit átvesz az állam aztán eladja vagy kiadja NER cégeknek, kormányközeli vállalkozói köröknek, a magyar állam végül is nem nagyon profitál ezekből és folyamatosan nő a költségvetési hiány is.

gigabursch 2024.02.15. 21:43:39

@MEDVE1978:
Baromira nem integrált semmilyen ketrsztényi szövetségi rendszerbe se Géza, se István senkit.
1) eleve keresztények voltunk
2) mindenfajta hűbéres kísérletet (a teljesség igénye nélkül: Salzburgi érsek, Róma, Bizánc) le kellett rendezni, minek eredményeképpen az egyedüli főkegyúri jogokkal rendelkező király a magyar király maradt a következő kilenc évszázadban és az is lenne ma is, ha lenne királyunk.
süti beállítások módosítása