Ideo-logikák

Ideo-logikák

Neked is lesz a felelősséged abban, ha az ország ismét zsákutcába kerül

2017. október 22. - Tamáspatrik

image002_1.jpgA címbeli tegezés nem a tiszteletlenség jele, csupán az egyszerűség kedvéért használtam, az "önözés" ugyanis manapság nagyon távolságtartó. Aki ezen a fórumon cikkeket olvas, arról joggal feltételezhető, hogy már elég széleskörű tájékozottsággal rendelkezik ahhoz, hogy felelősen hozzá tudjon szólni a közügyeinkhez. A felelősség nem csak jogi, hanem erkölcsi, lelkiismereti kategória is: Ha a dolgok rosszra fordulnak, olyankor magunknak feltesszük a kérdést, hogy tényleg megtettünk-e mindent a lehetőségeinkhez képest.

Márpedig a látszat ellenére a dolgaink nem állnak túlságosan jól és minden valószínűség szerint inkább rossz irányba mennek. Elég elolvasni a Hegymenet című tanulmánykötetet, az egyes területeket nagyon mélyen ismerő szakértők elemzéseit, hogy belássuk: a kormánypropaganda ellenére ami nálunk folyik, az távolról sem egy sikertörténet.

A helyzet nagyon csalóka, sok tekintetben hasonlít a kádári rendszerbeli állapotokhoz. 1956-ban a forradalom bukása elvette tőlünk a lehetőséget a rendszer ésszerű átalakítására. (Habár a '60-as évek második felében volt egy kísérlet ez irányban, a reformok hamar zátonyra futottak a rendszer centralizált hatalmi struktúráin és merev bürokratizmusán.) A rendszer bukása elkerülhetetlen volt, bár a keletkezett csődöt a dörzsölt pártelit sikerrel varrta a következő kormány nyakába és a népi folklórban a történet lényege, hogy "a rendszerváltást elrontottuk".

Ma is hasonlóan éppolyan nagy a távolságra vagyunk a sikeres országoktól mint annak idején.

Három tényezőnek köszönheti a mostani kormány, hogy jól megy a szekér: az EU forrásoknak, a bankok és multik különadójának valamint a kedvező világgazdasági konjunktúrának. Eközben a magyar gazdaság vajmi keveset fejlődött, körülbelül annyira piacképes mint a magyar labdarúgás.

Ezeknek a tényezőknek a felhajtóereje lassan lecseng: az EU forrásokat 2020-ig tudjuk ilyen arányban igénybe venni, a gazdasági konjunktúra időnkénti visszaesése is szükségszerű, a multikról pedig már nem lehet több bőrt lehúzni: az energiacégeket államosítottuk (a költségek az államot terhelik), a bankok és a nagyker cégek is egyre nagyobb számban vonulnak ki. Két-három év múlva a pénzcsapok várhatóan elapadnak és akkor ki fog derülni, hogy a forrásokat mennyire jól használtuk fel a gazdaság fejlesztésére. Az építőipari kirakatberuházások, nagy projektek inkább csak átmenetileg pörgetik a gazdaságot, csak az erős, nemzetközileg versenyképes cégek jelentenék hosszú távon a gazdaság motorját.

A szélsőségesen konzervatív ideológia a 2018-as választások után még inkább bebetonozódhat. Elég könnyű összegyűjteni, hogy mely pontok jelentik a mai NER propaganda kimondott és ki nem mondott (implicit) alapjait. (A csapból is ez folyik, nem csak a vezető médiumokban, hanem még ha egy megyei újságot előveszünk, az apparatcsikok cikkeiben ugyanezt látjuk, csak még merevebb, dogmatikusabb és fantáziátlanabb stílusban.)

1.Ami nálunk folyik az fantasztikus, mások tanulhatnának tőlünk. Mi annyira tehetségesek és függetlenek vagyunk, hogy nincs mit tanulnunk másoktól. (Közben folyton csábítjuk a multikat, mert a vállalkozásaink csak az ő beszállítóikként tudnak versenyképesek lenni.)

2.A középosztálybeli család mindenekfölött. (Amely valóban kívánatos és fontos cél, azonban egy mereven értelmezett és hamis pózokkal beállított kép.)

3.Ha magyar termelői ételt eszünk, az egészséges. (Hogy a hagyományos táplálkozástól ugyanúgy elhízunk, arról nincs szó.)

4.Igyunk mennél több magyar bort, pálinkát és kézműves sört. (Tehát éljen az alkoholizmus.)

5.A hagyományos magyar kultúra él és virul. (Valójában a kultúra nagyon sokrétű és a politikai befolyásolás mindig több kárt okozott mint hasznot. A legtöbb remekmű felháborítóan liberális, amikor megjelenik.)

6.A centralizált államigazgatás rendet és biztonságot ad. (Leginkább növeli a bürokráciát és a korrupciót.)

7.A magyar kormány mindenkit megvéd és biztonságot ad. (Nagyon magas a "védelmi pénz" és a biztonság igen csalóka, ha közben elkényelmesedünk a langyosban. Emellett pedig pénzt fogadunk el az EU-tól miközben folyamatosan bomlasztjuk.)

8.Mindenki jól jár, ha betartja a szabályokat.(Minden alaposan túlszabályzott és bürokratikus, a szabályértelmezés merev. Apró szabályszegésért biztos büntetés jár, egy rablást könnyebb megúszni.)

Körülöttünk minden országban, szinte egész Európában a kormányok folytonosan váltják egymást. A németeknél például a kancellár személye régóta ugyanaz, de a kormányok összetétele mindig változott. Szinte kivétel nélkül minden európai országban négy évente jönnek és mennek kormányok, mindig új politikusok lépnek színre új ötletekkel. Pár kivétel van ez alól: főként Oroszország és Belorusszia. Érdekes módon, sokan vállalkoznak arra, hogy Nyugat-Európában próbáljanak szerencsét, esetleg a cseheknél vagy a lengyeleknél, de olyat nem nagyon hallani, hogy valaki a beloruszoknál vagy az oroszoknál (vagy netán a törököknél) szeretne élni több éven keresztül. Ezek ugyanis merev, diktatórikus jellegű rendszerek, amelyekre rányomja a bélyegét egy erős vezető személye és autokrata vezetési stílusa.

Nálunk is ez a helyzet: ugyanazok az arcok már sok év óta, és a kormány új frontemberei talán még tehetségtelenebbek és szolgalelkűbbek mint a régiek. Hogyan fogja ez a garnitúra javítani az egészségügyet, oktatást, az energiaszolgáltatást, a pénzügyi rendszereket, a szociális biztonságot? Könnyen elképzelhető, hogy 2018 után egy újabb kétharmados többség miféle ideológiai alapú döntéseket akar majd lenyomni a társadalom torkán... amelynek természetesen leginkább egy szűk vállalkozói elit lenne a haszonélvezője. Egy mindeddig elképzelhetetlen szintű hatalomkoncentráció veszélye áll fenn.

A kormánynak számos intézkedése volt az utóbbi nyolc évben, amelyet a legtöbben elismernek, ezeket meg kell tartani egészében vagy kisebb változtatásokkal. Ilyen a családi adózás és a családtámogatások, a kettős állampolgárság (a külhoniak másfajta szavazási módja és képviselete mellett), a közmunka (de csak ott, ahol nincs más munkalehetőség, hogy ne adjon visszaélésekre lehetőséget), a különadók (az ésszerűség és méltányosság figyelembe vételével), a bevándorláspolitika (hisztériakeltés nélkül), stb.

Ezen a ponton mondhatjuk mi választók, hogy köszönjük uraim mindezt, és a viszontlátásra.

A megoldás a kormányváltás, de ehhez el kell felejteni a mesterségesen húzott politikai lövészárkokat. A szlovákoknál például teljesen különböző pártok is képesek kormányalakításra. El kell foglalni azt a bizonyos politikai közepet, amely az ésszerű és kiegyensúlyozott, a részletekre jobban ügyelő politikát jelenti. Ugyanis ha valamint változtatni akarunk, akkor azon nem csak baltával lehet faragni. A demagógiától és a hamis alternatíváktól szintén meg kell tudni szabadulni.

Abban az esetben, ha foglalkozom közéleti problémákkal és az eseményeket valamiféle rendszerességgel igyekszem követni, mindenképp felmerül a személyes felelősségem az események alakulásában. Mondtam-e a véleményemet legalább akkor és ott, amikor kérdezték, a megfelelő kulturált stílusban? Nyugodt szavakkal képes voltam-e csillapítani adott esetben a hisztériakeltést és a fanatizmust? Ha szerintem a dolgok rossz irányba haladnak, akkor tettem-e azért, hogy ez változzon? Kritizáltam-e a demagóg és társadalmilag káros véleményeket a megfelelő módon? (Pl. Minden politikus úgyis lop.) A túlságos szigorúság biztos, hogy visszaüt: a kormányzat félelemkeltő és destruktív hangvételét erősítené.

Ezzel szemben ajánlható egy bizonyos lazaság és távolságtartás: nem legyőznöm kell a másikat és nem is mindenképp meggyőznöm, hanem a közös pontokat keresni, amelyek mindkettőnknek elfogadhatóak. Ha nem így teszünk, akkor az orbánista ideológiai boszorkánykonyha mindig fog tudni építeni a széthúzásra és az egyet nem értésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8713052750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2017.10.23. 19:19:05

@C. Robert:
Psssszt!
Csendesebben, mert még a végén kiderül, hogy orbán is a “Soros terv” megvalósításán szorgoskodik..!
Aztán majd kezdheti elölről a hazudozást szegény, a választás meg közeleg!

Inkább vigyázzunk, hogy addig ki ne derüljön valahogy, hogy a “golyóbis” nem is a puskacsőben van!
:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.23. 19:23:02

"Neked is lesz a felelősséged abban, ha az ország ismét zsákutcába kerül"

Nekem biztos nem lesz felelősségem benne, mert amennyire a szavazatomból telik, nem engedem, hogy az elkúrók ismét hatalomra kerülhessenek. Bőven elég volt belőlük 2002 és 2010 között.

"Nálunk is ez a helyzet: ugyanazok az arcok már sok év óta"

Hát igen, Horn Gyula pl. hány évig is vett részt a magyar politikéban? Vagy Gyurcsány?

6.Lenin 2017.10.23. 19:23:48

Minden választónak, aki él is a jogával felelőssége van, hogy ki is kerül hatalomra. Aztán, ha rosszul döntött 4 év múlva korrigálja hibát, vagy esetleg még 1-2 ciklus után.

Ezért nincs már sok kis pártocska a magyar közéletben (SZDSZ,MDF, stb) éltek a felelősségükkel.

Remélem így lesz jövő tavasszal is. Az alkalmatlanok eltűnnek a homályban.

Aki nem él a szavazás jogával, az magára vessen. Más kezébe adja a döntés jogát, a felelősséget nem.

Tamáspatrik 2017.10.23. 19:27:15

@BillEvans: Nem a választásokról beszéltem. A választások során a személyes felelősség szinte elhanyagolható, plusz vagy mínusz egy szavazat egy pártra ritkán befolyásolja a végeredményt. A közvélekedés befolyásolása, a véleményformálás sokkal fontosabb ennél, mert az adott irányokba tolja a pártpreferenciákat, a szavazáshoz képest százszoros, ezerszeres hatása lehet egyetlen vélemény vagy személetmód magabiztos és nyugodt felvállalásának a különféle közösségekben.

Tamáspatrik 2017.10.23. 19:28:27

@aleksz róz: Pár száz milliárd évente igen jelentős tétel, az EU támogatások és a különadók már ezermilliárdos nagyságrend.

MACISAJT 2017.10.23. 19:31:55

Első alapigazság: kormányoznia muszáj valakinek( különben itt is kijevi anarchia és káosz következne).
A jelenlegi kínálatból pedig(1. agyonvert ballibák, 2. Fidesz/Orbán, 3. operettnácik powered by simicska 4. majdnemzöldek) világos hogy az egyedüli kormányképes erő a jelenlegi.

Melyik manapság az agyonvert ballibák legvadabb rémálma?
Hosszú a lista (és unalmas) ezért aztán csak a legbanálisabbat említeném: a zsigeri, 1993 óta tartó Orbán gyűlöletükkel kapcsolatos .
Ami azóta veszi el a józan eszüket(ha egyáltalán valaha volt nekik ilyen), amióta Orbán szakított a sorosok által neki szánt, "szdsz ifjúsági tagozata" szereppel. Orbánnal kelnek és fekszenek, ő áll minden gondolatuk és cselekedetük középpontjában.Próbálkoztak itthon és külföldi cimboráikkal kinyírni, volt kendepéter és májeraranka meg debreczenijózsef és ferenczikrisztina, popperpéter és kohnbendit meg ronwerber..hadd ne soroljam.
És ennyi, idáig tart a tudomány.

Mert ha egyik ballibát is megkérded hogy jójó, Orbán nem, eddig világos, hanem mondd, mutasd fel akkor helyette a kormányképes alternatívát...akkor nagy kuss következik majd újra az jön hogy igen de az Orbán..:P
Most sem lesz másképp.

Érdekes az is , hogy egyik agyonvert ballibának sem jut eszébe az ami kézenfekvő.
Éspedig hogy azzal kéne kezdeni hogy egy valódi és magyar, nemzeti baloldalt kéne létrehozni.
Mert addig amíg az egész vircsaft nem egyéb mint egy sorosi, gyurcsányi, niedermüleri,újhelyi, jávorbenedeki és hasonlóak nettó hazaárulásaiból áll...
addig bizony annyi esélyük van(lesz) mint lendvai ildikó nénének a Miss Universe manilai döntőben.
A régi proletár internacionalizmus a mai globalizmusnak az elődje, azt a célt szolgálta/-ja hogy a háttérhatalom minél zavartalanabbul avatkozhasson be egy ország belügyeibe.
Viszont sok államban már a baloldal is kinőtte ezt és védi országa érdekeit.

Magyarországnak viszont idáig még ballib hazaárulókból is csakis a legalja jutott.
Ezeknek csak az a céljuk hogy naponta azt hörögjék: most aztán tuti hogy bukik a Zorbán.
Mert mindennap az Indexen legalább egy blogger hangosan ajvékol. Azt meg ki nem szarja le, ugye.

A ballibáknak csak és kizárólag az a bajuk, hogy nem ők vannak kormányon.
Meg hogy nem ők lophatnak minden hullámhosszon, lásd Demszkigrád 20 évét mszp-szdsz alatt,négyes metróval...
Bár azért, a Leisztinger és tsai azért most sem szegényedtek el...

No de ha kimennek valahova annyit bírtak kinyögni hogy " börtönbe a fideszesekkel".
Meg az " MSZP ha 2018-ban kormányra kerül , megszünteti a korrupciót". Ja. Hiteles.
Kb. mintha dr.Joseph Mengele szerepelne egy UNICEF reklámban...
A dk meg "háromszorozná az egészségügyiek bérét."Ja. Mikor meg kormányon voltak akkor jött a molnár lajos meg a mengelica ágnes és a kórházbezárások.
Ennyit bírnak. Ja és csodálkozni, hogy a népek miért nem viszik őket a vállukon vissza a hatalomba.

Az operettnácik meg felcserélték a gárda mellényt...simicsekre.
Na ne már.

MACISAJT 2017.10.23. 19:37:27

index.hu/belfold/2017/10/19/az_mszp-s_a_fideszesnek_bizonygatta_gyurcsany_nelkul_jobb_lenne/#

"Bárándy a baloldal helyzetét így jellemezte:

Ami ma én itt látok: szörnyű.
Illetve ahogy elnézi azt, hogy egyes pártok 1 százalékról másfélre akarják magukat tornázni, és még egy közös ünneplést sem képesek összehozni, megérti, ha kívülről azt gondolják a baloldalról, hogy:
ezekre nem bíznám a kutyámat sem. "

Világos beszéd . És még van egy "alternatíva": a simicsek által felvásárolt operettnácik.
És ezek akarnak kormányváltást.

Muhaha

Tamáspatrik 2017.10.23. 19:46:25

@midnight coder: Köszi a részletes hozzászólást. A rendszerváltás köri viszonyok kissé alaposabb tanulmányozását ajánlom a figyelmedbe. Az orosz piac már úgy '87 körül összeomlott, és senki nem volt képes megtartani (pláne hogy nem létezett), nemhogy egy adósságokban úszó ország. Érdemes megnézni az akkori vállalatainkat, amelyek nem nagyon emlékeztettek kincsesbányára, az előállított minőség az előállított áron... nem lett volna könnyű feladat a termékekhez piacot szerezni. A hadigazdálkodásnak, a hadseregnek minden jó volt, de az meg egyre kevésbé volt fenntartható.
Az viszont sokkal inkább valós, hogy a volt elvtársak potom pénzért szereztek cégeket.
Jobban csinálhatták volna Antallék, sokkal jobban viszont aligha, mert másnak se nagyon sikerült.
Talán a csehek kivételével, de ott sokkal fejlettebb ipar volt a miénknél.
Megvan egy olyan veszély, hogy most megint az lesz, hogy amikor erős leszállóágban lesz a gazdaság, akkor fogja a Fidesz a hatalmat átadni, éppúgy mint a komcsik '89-ben.
A kritika jogos, hogy a magyar kisvállalkozásokat a kormányok nem hagyták felnőni. Ebben az is szerepet játszott, hogy nem volt komoly pénztőke annak idején. Most van elég tőke - ennek ellenére vannak erős kétségek, hogy megerősödnek-e a cégeink.
A kulturált alkoholfogyasztás az nem jelent napi rendszeres alkoholfogyasztást, max. 1 pohár bor erejéig. Nem tartom megőrzendő hagyománynak az alkoholizálást. Lehet, hogy csak én látom így, de szerintem indirekt reklámja az alkoholizálásnak.
Bevándorlókat szerintem senki nem akar nagy számban befogadni. 1-2 fecske nem csinál nyarat, csak a kormány propagandájában. Az alapvető irány jó a kormány részéről, de a propaganda gusztustalan. Tegye a kötelességét, és ne ijesztgessen minden sarkon migránsokkal.
Gyengének tartom az olyan országot, ahol a kormánynak az állampolgárt mindentől meg kell védeni, mert nem tekinti őket nagykorúnak. Sőt kifejezetten idiótának tartja a választóit vagy legalábbis az idiotizmus lett számára a norma.
Egyébként a liberális (vagy bármilyen) szélsőség ugyanilyen káros lehet valóban, de most ez a veszély nem áll fenn nálunk.

Tamáspatrik 2017.10.23. 19:58:47

@Ad Dio: Közmunkaprogram, CSOK, alacsony hiánycél, no euro, nemzetállam európai birodalomépítés helyett, egy kulcsos szja, no devizahitel...

Devizahitel: nem. Erről majd külön cikket fogok írni, meg kell nézni, hogy csinálták a lengyelek és mi történt nálunk.
No euro: ezt most még nehéz eldönteni, a szlovákok bevezették
Egykulcsos szja: a világon szinte sehol nem alkalmazzák. Az alacsony jövedelműektől csoportosít át pénzt a magas jövedelműek felé. ELVBEN az is lehetnek igazságos, hogy mindenki ÖSSZEGSZERŰEN ugyanannyi adót fizessen - sőt ez lenne a legigazságosabb.
A gyakorlatban szinte mindenhol van egy adómentes alsó sáv és valamilyen mértékű progresszió. Akik az egykulcsost bevezették, általában visszakanyarodtak egy ilyen rendszerhez.
Közmunkaprogram: súlyos visszaélésekre ad lehetőséget és nem vezet vissza a munka világába, emiatt erős kritikák érik. Le kellene korlátozni, hogy milyen munkákra vonatkozik, pl. ne lehessen közmunka címén megspórolni a rendes munkáért adandó bért. Az elv jó, hogy legyen közmunka, de még finomításra szorul.
A CSOK-ot úgy tudom az tudja felvenni, akinek adnának egy valamilyen mértékű hitelt. Túl szűk körű réteg tudja igénybe venni, mert a gyakorlatban a bank nem fogja hozzávágni a tíz milliót, ha nem vesz fel valamilyen hitelt, tehát nem hitelképes. Azt pedig sok család nem tudja bevállalni, az alsó-középosztály szintjén. Nem egyértelmű sikertörténet, mert az építkezést is megdrágította. Most ha bárki bármit építtet, akkor számára drágább lett az építkezés, ha nem tud három gyereket vállalni, Pl. van három gyereke, de a korhatárt már túllépte. Ennek ellenére lehet inkább hasznos intézkedés, ha javítja a demográfiát.

Tamáspatrik 2017.10.23. 20:03:15

@Ballib cenzúrázók réme 25: Egy 86 éves embernek lehetnek a valóságtól elrugaszkodott elképzelései, és még ah milliárdos is, akkora hatása biztosan nincs a politikában, mint a kormány bemutatja.
Nagyon gyanús, hogy minden csak egy öregemberről szól és sehol nem látszanak támogatók, emiatt az egész jelentősége számomra nem túl hihető, mintha fel lenne fújva a dolog.

Tamáspatrik 2017.10.23. 20:09:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Orbán szerintem űbereli őket a politikai szerepben. Nem lenne baj, de szeretnék igazán tehetséges embereket látni körülötte. Talán a Lázár a legtehetségesebb, a többiekről inkább nem mondanék semmit. A vezérkultusz nekem nem jön be, ahol egyszemélyi döntés születik a legtöbb dologban, ott szükségszerűen el fognak sikkadni fontos területek, mert senki nem mer dönteni apróbb kérdésekben sem. Ez van most pl. az oktatásügyben.
Engem komolyan nyugtalanít az, hogy kevés új arcot lehet látni minisztériumi szinten. Lehet persze, hogy 2018 után változás lesz ebben akkor is, ha a Fidesz nyer.
Egy félprezidentális rendszert is el tudnék képzelni, az ilyenek nálunk nagyon is működtek, l. Horthy és Kádár esete. (Ez persze már alkotmánymódosítás esetén lehetséges csak.) Még az is hatékonyabb a jelenleginél, ahol minden az aktuális kormánytól függ, és sehol semmi ellensúly, se második kamara, se erős alkotmánybíróság, se erős független bíróság, abszolút semmi.

Tamáspatrik 2017.10.23. 20:19:50

@MACISAJT: Ennyire nem kiélezett és patetikus az egész téma. Számos alternatíva létezik.
Van olyan, hogy abszolút Fidesz többség jön létre, de nincs kétharmad, ami a jelenlegi helyzet is, és valamennyire köti a kormány kezét.
Van olyan is, hogy Fidesz.-Jobbik koalíció, amely megint csak kötné a Fidesz, mert egyeztetéseket igényelne.
Elvben nehezen elképzelhető, de nem lehet kizárni, hogy Jobbik-baloldal koalíció, amely ha nem is lenne sokáig működőképes, a rendszer jelenlegi túlzásait jelentősen megfaragná.
A baloldali győzelem az LMP-vel is roppant valószínűtlen.
Végül sanszos egy Fidesz kétharmad, ez a legrosszabb az összes közül, a magyar alkotmány szellemében az 1848-as előttinek felelne meg. IGEN, az akkori liberálisoknak, pl. Kossuthnak sokat köszönhet az ország.
Aki magát tájékozottnak tartja az mondja el a véleményét, akármiről szól is, feltéve, hogy kulturáltan és higgadtan teszi ezt. Sokaknak ugyanis nincs véleménye és érzésből, puszta szimpátiából döntenek vagy szeretnének, de nem tudnak dönteni.

Jakab.gipsz 2017.10.23. 20:44:07

Mekk szólaltak a bezzeg emberek.

Az a te felelősséged!

Más hol nincs, demokrácia deficit!

Érthető?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.23. 21:24:53

@Tamáspatrik:

"Egy 86 éves embernek lehetnek a valóságtól elrugaszkodott elképzelései, és még ah milliárdos is, akkora hatása biztosan nincs a politikában, mint a kormány bemutatja."

De a pénzének már lehet!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.23. 21:35:17

@Tamáspatrik:

A kommenetd legnagyobb részével egyet tudok érteni.

"Még az is hatékonyabb a jelenleginél, ahol minden az aktuális kormánytól függ, és sehol semmi ellensúly, se második kamara, se erős alkotmánybíróság, se erős független bíróság, abszolút semmi."

Ez erős túlzás. Mégis hogyan képzelnéd el pl. a második kamarát? Ott is a Fidesz lenne többségben, nem igaz? Olyat sem látok, hogy az alkotmánybíróság részsrehajlóan döntene. Az ügyészségre persze ráférne némi ráncbaszedés, ezt nagyon is elismerem.

Nem állítom, hogy a Fidesz-kormány a legjobb, de azt igen, hogy a _lehető_ legjobb, amire manapság esély van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.23. 21:38:58

@Tamáspatrik:

"Gyengének tartom az olyan országot, ahol a kormánynak az állampolgárt mindentől meg kell védeni, mert nem tekinti őket nagykorúnak. Sőt kifejezetten idiótának tartja a választóit vagy legalábbis az idiotizmus lett számára a norma."

Ez pontosan illik a szoclib kormányokra is, ill. a mai ún. "demokratikus ellenzékre". A legjobb példa erre a migránsprobléma kezelése ill. kommunikációja:

- álprobléma, nincs migrációs probléma
- van, de minket nem érint
- a kerítés nem állítja meg őket
- nincs is kvóta

Most aztán jön a felső határ nélküli menekültkvóta.

Akik ennyit hazudnak (vagy tévednek?), azok nem valók az ország vezetésére.

Ad Dio 2017.10.23. 21:57:49

@Tamáspatrik:

"Devizahitel: nem. Erről majd külön cikket fogok írni, meg kell nézni, hogy csinálták a lengyelek és mi történt nálunk."

Várom, de kapd össze magad, mert igen komoly érvek kellenek a tényként bemutatható történetiség mentén. Főleg most, hogy a forint hitel olyan olcsó...

"No euro: ezt most még nehéz eldönteni, a szlovákok bevezették"

Négy éves távlatról beszélünk. Abban ezt felvetni sem érdemes.

"Egykulcsos szja: a világon szinte sehol nem alkalmazzák. Az alacsony jövedelműektől csoportosít át pénzt a magas jövedelműek felé. ELVBEN az is lehetnek igazságos, hogy mindenki ÖSSZEGSZERŰEN ugyanannyi adót fizessen - sőt ez lenne a legigazságosabb."

Nem, nem és nem :-). Egyfelől van ahol alkalmazzák, nem csoportosít át semmit sehonnan és az volna a legigazságtalanabb rendszer ha mindenki ua fizetne, hiszen az a neve, hogy JÖVEDELEM ADÓ" vagyis a jövedelem arányában fizetik.

A sávosság elvileg lehetne igazságosab , de sajnos támogatja a jövedelmek elrejtését. Mo a sávosság alól mindenki kibújt aki csak tehette, aki meg nem tehette (alkalmazottak), az szívott. A sávok úgy lettek megvonva, hogy már az alsó középosztályt is hátrányosan érintette. Közben a vállalkozó minimálbéren bejelentve nem adózott. A családi adókedvezmény ÉS az egy kulcsos együtt sokkal működőképesebb rendszer.

"Közmunkaprogram: súlyos visszaélésekre ad lehetőséget és nem vezet vissza a munka világába, emiatt erős kritikák érik. "

A segélyezés sokkal súlyosabb visszaélésekre ad ihletet, ráadásul megszakítja a munka-bér evidenciát és nemzedékeket nevel fel úgy, hogy nem gdp-t kell gyártani, hanem csak gyerekeket és aztán már lehet is menni verni az asztalt. A munka világába meg ma, amikor a munkaerőhiány egyre nagyobb, csak az nem jut el, aki nem is akar.

"A CSOK-ot úgy tudom az tudja felvenni, akinek adnának egy valamilyen mértékű hitelt."

A rendszer lényege az, hogy ne ismétlődjön meg a szocpollal kapcsolatos rengeteg visszaélés. Ezrét olyanok lakáshoz jutását támogatja, akik egyébként képesek valamit felmutatni, de nem rendelkeznek minden erőforrással.

Nico 1 2017.10.23. 22:05:25

Ha nyerne a baloldal, szétbasznák az egész országot, eladnák Izraelnek az ivóvizet, a termőföldet, és a maradék állami vagyont, beengednének 1,5 millió migránst, és IMF hitelből építenének házakat nekik, és fizetnék a havi 2000 eurós segélyüket. A magyar ember másodrangú polgár lenne a hazájában, de hitelből finanszírozott nyugdíjemeléssel biztosítanál a hatalmukat. A fiatalok pedig baszhatnák.

Ad Dio 2017.10.23. 22:20:38

@1ghost:

Valakinek sok volt a nyakolaj... aludd ki magad Cimbi! Holnap jobb lesz.

postumus mumus 2017.10.23. 23:29:40

@bigdata: A költségvetés egyensúlyban az ország gazdasági versenyképessége meg romokban. A nagy multik még az elmúlt évezred alkonyán érkeztek, 2010 óta néhány 100 főt foglalkoztató vállalat érkezett, a többiek menekülnek az értelmes emberekkel együtt. Minden államosítva, a haveroknak átjátszva, minden cég az állam csöcsén csüng ez az ország a jövőben halálra van ítélve.

postumus mumus 2017.10.23. 23:40:11

@Ad Dio:" a forint hitel olyan olcsó..." Jó vicc... A lakásár a duplája, a forint meg a béka seggén a dollárhoz, euróhoz viszonyítva. Hiába olcsó a forinthitel( ami vicc mert a németeknél az eurohitel feleannyi, úgy 1-2%)kiszámíthatatlan minden, bizonytalan minden. Hiába 10 millió a csok, ha annyival drágább a lakás nem ér semmit. Eddig nem történt semmi egetrengető orrbáni gazdasági intézkedés, a kockázat pedig ugyanúgy fennáll a kamatemelkedés miatt, mint a devizahiteleknél. Ami eddig gazdasági intézkedés történt, arra jó volt, hogy a gazdagok még több lakást vettek maguknak, ahogy én tettem. De ettől az országnak nem lett jobb.

Bolshevik 2017.10.23. 23:46:03

@Tamáspatrik: "Egykulcsos szja: a világon szinte sehol nem alkalmazzák. Az alacsony jövedelműektől csoportosít át pénzt a magas jövedelműek felé. ELVBEN az is lehetnek igazságos, hogy mindenki ÖSSZEGSZERŰEN ugyanannyi adót fizessen"

Hogy a faszba lenne már a fix összegű adó igazságosabb, mint az egykulcsos, ha közben te a többkulcsost propagálod... a fix összegű valójában egy fordított többkulcsos, minél kevesebbet keresel, annál nagyobb része megy adóra. Pl. ha a fix adó 100e és 120e-t keresel, akkor ~80% az adód, ha meg egy millát, akkor 10%.

Tehát ha valaki a többkulcsos rendszer mellett érvel, és az alapján mondja, hogy az egykulcsos igazságtalan mert "a gazdagokhoz csoportosítja a pénzt" , annak hogy a faszba jut olyan az eszébe, hogy a fix összegű adó igazságosabb?

Bolshevik 2017.10.23. 23:47:28

@postumus mumus: Igen igen lassan 8 éve haldoklik az ország, most már bármelyik pillanatban összeomolhat, figyi nem gáz hogy 8 éve mondogatjátok és nem történik meg? Ennyi ideig egy összeomlás se tart :D

Bolshevik 2017.10.23. 23:49:59

@Tamáspatrik: "Közmunkaprogram: súlyos visszaélésekre ad lehetőséget és nem vezet vissza a munka világába, emiatt erős kritikák érik. "

Szemben a segéllyel mert az aztán úgy, de úgy visszavitte az embereket a munkába hogy ihaj :D Figyi, így legalább lenyírják a parkokat. Ez sokkal jobb, mintha pont ugyanennyi pénzért semmit nem csinálnának.

Jerico 2017.10.23. 23:50:10

Kimaradt, hogy a szent Magyarországot csakis Orbán védheti meg a gonosz EU -tól és a csúnya migránsoktól (meg a nagy multiktól és a zsidó finánctőkétől) Muhaha

Bolshevik 2017.10.23. 23:56:04

@postumus mumus: "az ország gazdasági versenyképessége meg romokban. "

Tény hogy az utóbbi pár évben romlott (a "romok"-tól azért meglehetősen távol van), de pl. legutóbb javult:
reports.weforum.org/global-competitiveness-index-2017-2018/competitiveness-rankings/

bigdata 2017.10.24. 00:45:18

@aleksz róz: politikai kommunikáció szempontjából hibás? Szakmai szempontból biztosan nem az. Eleve emiatt vannak a különadók.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2017.10.24. 04:34:45

@MACISAJT: Tudod macika, olyan sokat eláruló tény, hogy neked sosincs önálló véleményed, hanem azonnal követed a fidesz propagandát, nyomod azt, egy, az egyben.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.24. 04:47:51

@Tamáspatrik:

Az egykulcsos adó a legigazságosabb. Esetleg szociális céllal lehene egy másoidk, 0 %-os kulcs a mimimálbér alatt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.24. 04:49:14

@Tamáspatrik:

"Az orosz piac már úgy '87 körül összeomlott, és senki nem volt képes megtartani (pláne hogy nem létezett), nemhogy egy adósságokban úszó ország. "

Ez teljesen igaz. Mítosz, hogy Antallék elvesztették ezt a piacot. Egyszerűen akkor ilyen piac nem volt.

postumus mumus 2017.10.24. 05:36:25

@Tamáspatrik: Egy balpldali jobbik koalíciós kétharmaddal eltörölni a fidesz minden túlkapását, utána pedig megtisztulva új választást kiírni, amiben már a fidesz is résztvehet. Ettől orr bán talán megtanulná mi a demokrácia és örökre eltakarodna.

postumus mumus 2017.10.24. 05:46:17

@Bolshevik: Biztos vagy abban, hogy ők nyírják a parkokat? Szerintem a duna vizét gereblyézik, orkánban levelet sepregetnek, pitypangoktól sárguló gyepet zöldre festegetnek. Kb ennyire hasznos a munkájuk. Vagyis csak a pénzt viszik feleslegesen, min a csuti fociaréna, a vizes vb csarnokai, újonnan megépült ipari parkok kongó utjai egy kukoricamező közepén vagy bármi más gazdaságilag értelmetlen fidesz beruházás, amik csak arra jók hogy a fideszes haverok meggazdagodjanak az eu-s pénteken.

postumus mumus 2017.10.24. 06:02:50

@Bolshevik: Kádár gazdasága 40 évig "szárnyalt". Lukasenko ugyanezt mondogatja otthon, hogy jobban teljesít, mint a nyugat. Ne orr bánt hallgass, mert elferdül az agyad, és egyszer csak azt veszed észre, hogy a nyugatra szakadt unokaöcséd holnapután elektromos autóval jön haza meglátogatni téged itt a kánaánodban. Jobban élsz, mint előtte? Hát akkor eddig sem lehetett fényes életed, ha ezt kánaánnak nevezed. Menj ki a bajorokhoz, vagy a sógorokhoz, esetleg svájcba, milánóba, esetleg párizsba ( és akkor még a dánokról, svédekről, norvégokról nem is beszéltem), hogy lásd milyen a jólét. Amíg te itt pöfögsz a húszéves diesel bmw-del, ott már napelemes kocsikat használják. Amíg te a " rezsicsökkentett" orosz gázt nyögöd, ők körberöhögve téged naphővel fűtenek.

postumus mumus 2017.10.24. 06:15:05

@Bolshevik: Én nem mondtam 8 éve, hogy összeomlotok. Majd össze fogtok, mint kádár. Lehet, 40 év múlva, lehet 20. Azt nemlehet tudni mikor, de a jelenlegi államkapitalista pazarló orbángazdaság fenntarthatatlan. Ahogy a szocialista rendszerek is azok voltak. Orbán a gazdasági válság óta megbolondult, folyamatosan a liberális világpiacgazdaság halálát várja, de az köszöni szépen jól van. Gazdasági válságok jönnek elmúlnak, kádárok, kun bélák, horthyk, orr bánok jönnek-elmúlnak, de a több száz éves nyugati liberális kapitalista piacgazdaság még több száz évig fennmarad, akármennyire is görcsölnek ezek a kis zsebdiktátorok a megszünésükön.

postumus mumus 2017.10.24. 06:28:23

@Bolshevik: A romok igen közel vannak. Amikor hazajövök a bajoroktól az új bmw- mel azon imádkozom, hogy ennek a szárnyaló gazdaságú országnak az útjain ki ne szakadjon a futóművem.

midnight coder 2017.10.24. 07:12:03

@Tamáspatrik: A rendszerváltás környékén még bőven működött a KGST. Az oroszok azért annyira tényleg nem lelkesedtek, hogy készpénzben kifizessék az államadósságukat, de Pl. az élelmiszeripari termékekért szívesen fizettek volna akár kőolajjal vagy földgázzal is. Lásd anno a szabolcsi alma, az oroszoknak nem adtuk, inkább kivágtuk a fákat. És ez elég sok mindennel így volt.

"Jobban csinálhatták volna Antallék, sokkal jobban viszont aligha, mert másnak se nagyon sikerült."
Kb. mindenki másnak jobban sikerült, más kérdés, hogy ki milyen bázisról indult. A magyar gazdaság a szocializmus idején nem volt annyira nagyon sokkal gyengébb mint a csehszlovák. A szlovákok ugyan később kezdték a privatizélést - meg is úszták hogy az ő elvtársaik lenyúljanak mindent - és 2010-re szépen be is előztek minket, nem kicsit, de nagyon. A csehekről ne is beszéljünk...

"Megvan egy olyan veszély, hogy most megint az lesz, hogy amikor erős leszállóágban lesz a gazdaság, akkor fogja a Fidesz a hatalmat átadni, éppúgy mint a komcsik '89-ben."
Vagy 2010-ben. 2002-ben átvették 55%-os GDP arányos államadóssággal, 2010-ben átadták 70% fölöttivel. Azért nem mindegy, hogy milyen adósságszolgálattal és hitelminősítési besorolással kell a költségvetést finanszírozni.

"A kulturált alkoholfogyasztás az nem jelent napi rendszeres alkoholfogyasztást, max. 1 pohár bor erejéig. "
Lehet hogy csak azért, mert a családomban nemigen van alkesz, és az ismerőseim között sincs ilyen probléma, de én nem látom annyira nagy problémának ezt. Illetve, ahol valóban az, azok nem a jó minőségű pálinkát isszák hanem a tablettás kannásbort. Ez a réteg pedig így is, úgy is megszerzi a napi betevőjét, legfeljebb a gyerek nem eszik.
"Tegye a kötelességét, és ne ijesztgessen minden sarkon migránsokkal."
Ahhoz, hogy a politikai szándék meglegyen a migrik kinn tartására, bizony riogatni kell. Pár száz migri valóban nem gond, csakhogy ha idejében nem lesz ez a folyamat megállítva, ennek elég durva következményei lesznek. 2050-re Afrila népessége kb. duplázódni fog a demográfusok szerinte. Mit gondolsz, úgy egymilliárd írástudatlan négert integrálni tud majd Európa ? A Közel-keletről nem is szólva.

MACISAJT 2017.10.24. 07:21:55

@Tamáspatrik: "Van olyan is, hogy Fidesz.-Jobbik koalíció, amely megint csak kötné a Fidesz, mert egyeztetéseket igényelne."

Ugyan kérem.
Ennél még egy zazrivecz-böszme koalíciónak is nagyobb az esélye...

Tudod mi lenne ha a Fidesz-KDNP nem szerezne 100 mandátumot( a 199-ből)?
Előrehozott választás.
De a simicsek által felvásárolt operettnácikkal akkor is kizárt volna a koalíció.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.24. 07:24:02

@postumus mumus:

A kapitalista gazdaság nem működik, sose működött. Az ugyanis nem működés, hogy másét elvesszük. Mert ezen alapszik a nyugat sikere. A mások azóta egyre erősebbek lesznek, s egyre nehezebb lopni tőlük. Innen a mai válság is.

MACISAJT 2017.10.24. 07:24:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Tudod macika, olyan sokat eláruló tény, hogy neked sosincs önálló véleményed, hanem azonnal követed a fidesz propagandát, nyomod azt, egy, az egyben. "

Bár nem tudom ez most milyen konkrétumot takar, de az nem jutott eszedbe hogy ez fordítva is lehet?:P

Mármint hogy én megírom a SAJÁT, hangsúlyozom SAJÁT álláspontomat, véleményemet, amit aztán a fideszes propaganda köszönettel használ?
Mert én kb. ugyanazt teszem nyilvánosan úgy 18 éve.

postumus mumus 2017.10.24. 07:53:43

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az nem elvétel, hanem az erőseb, okosabb legyőzi a gyengét butát. Az egész élővilág, sőt az egész világegyetem így működik. Illúziókat kergetsz, ha azt hiszed a kisegér legyőzi az elefántot. Lenin is azt hitte, orr bán is azt hiszi, hogy legyőzheti. Pedig nem. A jelenlegi világban az ügyesebb, okosabb gazdagabb, a buta, gyenge képességű meg szegényebb marad. És ez így lesz mindig. Lenin is, kádár is, és most orr bán is azzal eteti a birkáit, hogy igazságosabb rendszert hoz, közben meg milliárdokat lop a haverjainak. Te elhiszed a halandzsáját?

postumus mumus 2017.10.24. 08:02:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A kapitalista gazdaság működik, meg is nyert eddig minden háborút, hidegháborút. Az ott élők pedig válságok ellenére is egyre gazdagabbak lesznek. Pont hogy a válságok teszik őket egyre erősebbé.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2017.10.24. 08:13:21

@MACISAJT: Hűha! Hanyatt ne essek a megtiszteltetéstől! Csak nem Habony úrhoz, vagy esetleg egyenesen őfőméltosságos Orbán úrhoz van *encsém?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2017.10.24. 08:16:35

@MACISAJT: "De a simicsek által felvásárolt operettnácikkal akkor is kizárt volna a koalíció."

Ki is mondta 1998-ban hogy Torgyánnal soha, csak aztán finom volt a húsleves?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2017.10.24. 08:18:14

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "A kapitalista gazdaság nem működik, sose működött. "

Világos. A kapitalista világ nyomorog, technikailag elmaradott, stb. Mondd te hazaáruló! Te ezt komolyan gondolod, vagy ennyire sokat fizetnek, hogy ilyen meredek szarságokat leírj?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.24. 08:45:46

@postumus mumus:

A mafia is képes sokakat legyőzni, s Hitler is sokéig győzött.

De manapság élik végnapjaikat gazdáid.

postumus mumus 2017.10.24. 08:46:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Kádár ugyanezzel a szarsággal etette a birkáit. Hihetetlen, hogy a magyar emereket még mindig lehet ilyenekkel etetni. És komolyan azt hiszik, hogy miattuk élnek szarul, arra nem is gondolnak, hogy az ilyen szarfaszú orr bánok és haverjaik lopják ki a szemüket. Pont hogy a nyugat tömi ide az eurómilliárdokat, csak sajnos ezek a patkányok a 90%-át ellopják. Ha leáll a pénzpumpa, ennek az országba befellegzett, ugyanis az eu támogatásból síkságra épített hortobágyi kilátóból, kisvasutakból, stadionokból nem lehet megélni. A magyar embernek egy baja van, hogy a bajokért mindig mást okol, ahelyett, hogy kicsit körülnézne a saját portáján is.

postumus mumus 2017.10.24. 08:53:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ne magadból indulj ki. Én nem egy embert éltetek, aki próbálkozik és egy új világrenden ábrándozik mint kun béla, kádár meg lenin, haem gondolkodom, és a jelenlegi világrendhez illeszkedve élem mindennapjain. Nem is rosszul. Akik meg egy új világrenden álmodoznak csóringerségük közepette, úgy hogy egy führertől várják a csodát és saját maguk felemelkedését csak sajnálni tudom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.24. 08:59:41

@Tamáspatrik:

"A CSOK-ot úgy tudom az tudja felvenni, akinek adnának egy valamilyen mértékű hitelt. Túl szűk körű réteg tudja igénybe venni, mert a gyakorlatban a bank nem fogja hozzávágni a tíz milliót, ha nem vesz fel valamilyen hitelt, tehát nem hitelképes."

Soha nem is volt cél, hogy nincstelenek hitelhez jussanak. A CSOK azokat a "középosztálybelieket" segíti, akik fel tudnak mutatni valamit, rendesen dolgoznak, de nincs meg minden erőforrásuk egy saját lakáshoz. Nem cél dologtalan vagy hitelképtelen emberek lakáshoz juttatása. Erre már volt példa (szocpol lakások) és nem jól sült el.

postumus mumus 2017.10.24. 09:05:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A kapitalizmus végnapjait már száz éve mondogatjátok. Közeledik a centenáriumi évfordulótok(2017 nov.7) ezért hangoztatjátok most ezt ennyire? De nem is értem, ha ennyire jól éltek, szinte szárnyaltok, jobban teljesítetek, mi a faszér irigylitek a nyugatot ugyanezért. Vagy mégsem megy annyira jól?

postumus mumus 2017.10.24. 09:11:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A csok nem ér semmit. Annyival nőtt mindennek az ára. Az ingatlanok, építőanyagárak az egekben, olyan mintha nem is lenne. Én az áremelkedések előtt vettem lakásokat féláron, ugyanezekkel a hitelfeltételekkel, mint amik most vannak. Jelenleg egy pesti új lakás húszmilliónál kezdődik, én a válság alatt vettem kettőt is nyolcért, mert majdnem ingyen hozzámvágták, mert nem tudták eladni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.24. 09:17:56

@postumus mumus:

Nem a CSOK vitte fel az ingatlanárakat, az ingatlanlufi világjelenség. Vagyis CSOK nélkül még rosszabb helyzetben lennének azok, akiknek nincs lakásuk.

postumus mumus 2017.10.24. 09:19:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Aztán meg ha lett három gyereked, azokat fel is kell nevelned, el kell indítanod az életben, taníttatni, hogy ne legyen csóró. Nekem van három tudom miről beszélek. A csoknál sokkal többe kerültek. Csak a csokért ne csinálj gyereket, rossz befektetés. Már születésükkor rájuk spóroltam, nem akkor vettem belőlük lakást magamnak. Mindig egy lépéssel a történések előtt kell járni, nem orr bántól várni a csodát, meg a könyöradományt.

postumus mumus 2017.10.24. 09:22:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Rosszul tudod. A kormányzati intézkedések verték fel ennyire az ingatlanárakat. Máshol is emelkednek, de csak annyira, amennyire a válság előtt voltak.

postumus mumus 2017.10.24. 09:23:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ugyanolyan helyzetben lennének, mert akkor olcsóbban tudnának lakást venni, ugyanannyi hitelre.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.24. 09:27:44

@postumus mumus:

A népben hiszek, populista vagyok, nem hiszek csodatevő népvezérekben.

atomic power 1986DucaDuca 2017.10.24. 09:30:02

@postumus mumus:

"Pont hogy a nyugat tömi ide az eurómilliárdokat, csak sajnos ezek a patkányok a 90%-át ellopják."

Nagyot mondásból jeles!

Magyarországnak szóló unios támogatások nagysága 2007 és 2013 között 29,7 milliárd euro, kb 9.000 milliárd Ft. Ebből még vond le az MSZP kormány által felhasznalt összeget es az EU tagsági díjat. Ez alapján a nettó eu támogatasok összege eleg jó egyezest mutat az államadósságból adódó éves kamatfizetési kötelezettségünkkel. Nem ennek a kormánynak a hibajaból! De ennek a kormanynak kell megoldania 40 ev es a M-GY kormanyok minden gazdasagi ballepeseinek következményeit!

Ha az eu tamogatasok 90%-at ellopnák, akkor mar allamcsőd lenne.

A 2013-2020 közötti támogatasokat pedig csak eppen ebben az évben kezdtek el kifizetni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.24. 09:36:11

@postumus mumus:

Kissé élénkült a ingatlanpiac, ennyi történt. Jópár döglődő építőipari cég megmenekült a csődtől.

De jó, tegyük fel, hogy igazad van és a CSOK vitte fel az árakat. Akkor tehát szerinted a többgyermekes családok megsegítése hiba, ahogy hiba a 3 gyerekesek jelzáloghitel-csökkentése és a diákhitel-elengedése is? Baj az, ha felpörög az építőipar?

Na de akkor a családoknak adott minden segítség hiba, mert kereslet-, ennek révén pedig áremelkedéshez vezet. Akkor pedig ne legyen családi adókedvezmény sem, igaz? Sőt ne legyen nyugdíj sem, mert ha azok az ingyenélő nyuggerek éhen döglenek, akkor csökken a kereslet, csökkennek az árak, mi?

Tudom, ez a reductio ad absurdum, de ebből talán észreveszed, miért téves az érvelésed a CSOK ellen.

postumus mumus 2017.10.24. 09:38:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Emlékszem, hogy amikor a megújuló energiákra volt támogatás ugyanez volt. Vagy tíz éve gondolkodtam napkollektoron, megkérdeztem egy kivitelezőt, mennyi lenne támogatással irreális árat adott. Utána megcsináltattam az egészet feketén féláron. Ugyanez volt a laptopokkal több mint tíz éve. Sulinettel volt vagy 250 ezer egy, most feleannyi egy ugyanolyan támogatás nélkül. Ez mindennél így működik. A kereslet felveri az árakat.

postumus mumus 2017.10.24. 09:52:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Engem nem nyom el senki, de ha te úgy érzed, hogy téged igen, akkor az váljék egészségedre. Csak azt lehet elnyomni, aki hagyja.

postumus mumus 2017.10.24. 10:00:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Már miért lenne hiba. Támogassa. Én csak azt írom hogy ettől nem kell úgy hasraesni, mert jobban nem jársz. Lehet hogy annak látszik, mert a múltból indulsz ki. Próbálj egy kicsit előretekintően gondolkodni, ne visszafelé. Én már előre láttam, hogy ez lesz, azért is vettem már jóval korábban. Aki most akar lakást venni semmivel nincs előrébb. Jobban mindig attól jársz, amit magadnak köszönhetsz, ha magad megcsinálsz valamit.

postumus mumus 2017.10.24. 10:04:11

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Hát mert jobban élnek, többet ér a fizetésük ugyanannyi munka mellett. Ez miért lenne rossz? Lehet ezt irigyelni, de azért sokat kell tenni, hogy neked is ugyanolyan legyen. Mondjuk van, aki mástól, führerektől várja a boldogulását, de azokat ki kell ábrándítsam. Csalódni fog.

postumus mumus 2017.10.24. 10:14:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Lakást is úgy vettem, hogy nem volt kulcsrakész. Magam befejeztem. Ezzel hozzáadtam vagy pár millió értéket. Festés, járólapozás, parkettázás satöbbi. Ezeket egy kis kézügyességgel meg lehet csinálni. Házat is így építettem, térkövezés, festés, kerítés falazás márványból, medence építés, pálmaház üvegezés nem egy ördöngősség, csak utána kell járni hogyan kell. Az interneten fenn van minden. Most kezdek egy balatoni nyaralót ugyanígy. Valószínűleg gerendából, mert most azok érdekelnek.

postumus mumus 2017.10.24. 10:16:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De kizárólag magam kivitelezem, nem hagyom hogy átbasszanak.

postumus mumus 2017.10.24. 10:21:31

@postumus mumus: Én nem mondom voltak buktatók, elbaszások, de pont ezek, és kijavításuk teszi érdekessé, kihívássá a feladatot. Mindig kell lenni egy célnak, amit el kell érni.

postumus mumus 2017.10.24. 10:58:17

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ott is dolgoznak emberek, csak sokkal gazdaságosabban, mint itt. És igazad van, ott nincs annyi államtitkár, pártseggnyaló és állami megrendelésből élő. Ez miatt sokkal gazdaságosabban tudnak termelni így a dolgozóknak több fizetést adni. A bankrendszerük a valós politikai biztonságon alapszín, nincsenek sem fülkeforradalmáraik, akik naponta kavarják a törvényeket, és nincsenek kényszerből alacsony kamatot fentartó kuszaszeműik. Náluk az alacsony kamat a politikai rendszerbiztonság jele, nálunk egy pártvezér és kuszaszemű haverja kénye-kedve.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.24. 11:40:27

@postumus mumus:

Mítosz. Keleten többet dolgozunk, mint nyugaton a valóságban.

S mi gazdásogasabban termelkümnk: ezért is jön az idegen tőke.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.24. 15:20:40

@postumus mumus:

Annak alapján, amit írtál, nem is vagy te olyan rossz ember, mint amilyennek eddig mutattad magad.

postumus mumus 2017.10.24. 16:22:32

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A gazdasági előny ott van, ahol a technológiai fölény.

postumus mumus 2017.10.24. 17:07:23

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az hogy többet dolgozol, még nem jelenti azt, hogy gazdaságosan is dolgozol. Egy technikailag fejlettebb termelőeszközzel fele annyi idő alatt el lehet végezni ugyanazt a munkát. És ebben a nyugat előrébb jár.

postumus mumus 2017.10.24. 17:15:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A látszat csal. Orr bán esetében is.

postumus mumus 2017.10.24. 17:21:22

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem feltétlenül. Nálunk csak azokat a munkákat végeztetik, amihez nem kell komolyabb technológia. Bajorországban például sokkal több, és fejlettebb autót gyártanak, mint nálunk.A legújabbak, legmodernebbek nem itt készülnek.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.24. 17:29:32

@postumus mumus:

Tehát a Mercedes kecskeméti gyárába a tulaj direkt rosszabb eszközöket tett, mint a hamburgi gyárába.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.24. 19:22:31

@Tamáspatrik:

"sehol semmi ellensúly, se második kamara, se erős alkotmánybíróság, se erős független bíróság, abszolút semmi."

Mai hír:

index.hu/belfold/2017/10/24/a_kuria_engedelyezte_hogy_nepszavazast_tartsanak_a_kepviselok_vagyonnyilatkozatairol/

Vagyis a Kúria felülbírálta a NVB hitelesítést megtagadó határozatát. Én ebben nem az erős független bíróság hiányát látom.

2017.10.24. 19:38:57

@bigdata: inkább szakmai. csak akkor lenne igaz, ha a többi ~97% egésze fix költség lenne.

midnight coder 2017.10.24. 19:40:39

@postumus mumus: "Egy technikailag fejlettebb termelőeszközzel fele annyi idő alatt el lehet végezni ugyanazt a munkát. És ebben a nyugat előrébb jár."
Az hazai GDP nagy részét multik állítják elő. Amik nagy vonalakban ugyanazzal a technológiával, ugyanolyan standardok alapján állítják elő az árut mint bárhol máshol. Pl. annál a szoftverfejlesztő cégnél ahol én dolgozom centire ugyanazt a technológiát használjuk mint az anyacégnél, ugyanolyan - sőt, néhol szigorúbb - standardok alapján dolgozunk, még is kevesebb mint a harmadáért mint ha ugyanezt a cég központjában tesszük.

Tamáspatrik 2017.10.24. 20:22:34

@Bolshevik: A legtöbb országban valamiért mégis többkulcsos van. Még az USA-ban is. Az egykulcsos előnye csupán az egyszerűsége. Tudod, hogy ha x forintot keresel, annak kb. harmad része megy adóra és járulékokra, a keresettől függetlenül. Teljesítmény visszatartásra sem ösztönöz, mert nem nő a levonás, ha többet keresel. Mégsem ez dívik a legtöbb helyen, hanem az alacsony keresetűek adókedvezményt kapnak.
A legigazságosabb adó a világon, ha összegszerűen mindenki ugyanannyit fizet. Ilyen adók alig vannak, csak kis értékű adók lehetnek, mert aki keveset keres az mindent a létfenntartásra költ és vegetál. Ezt a tényt veszi figyelembe a legtöbb adórendszer.
Enyhén progresszív adónak vagyok a híve, 2-3 kulccsal maximum, a régi többkulcsost túlzásnak tartom a mostani egykulcsos annál jobb.
A legtöbb helyen ahol bevezették az egykulcsost, minimum hoztak létre egy adómentes alsó kulcsot és visszatértek a többkulcsoshoz.

Tamáspatrik 2017.10.24. 20:24:11

@Bolshevik: Elismerem, hogy sok esetben jobb a közmunka mint a segély, viszont van a rendszeren mit finomítani.

Tamáspatrik 2017.10.24. 20:44:39

@midnight coder: 1990-ben az oroszok már vagy két éve nem fizettek az áruért. A cégek exportáltak mint az őrült, felírták, hogy az orosz állam majd úgyis kifizeti és vártak... Egyszer ennek véget kellett vetni, főleg hogy a SZU igazi összeomlása csak 1990 után következett be. Ők voltak a nagy felvevőpiacunk, nem pedig a szomszéd országok. Az MSZMP jobban nem is időzíthette volna a hatalom átadását, ment a kirakat mögött az adósságfelhalmozás, évente milliárdos tételben ugrott meg. A bűvészmutatvány Antalléktól az volt, hogy a gazdaság egyáltalán működőképes maradt. Ehhez bizony tárgyalások kellettek a háttérben úgy, hogy színleg nem lehetett leírni az adósságot. (Egyébként közgazdász szakértők akkoriban mondták, hogy 1990-től rosszabb lesz nálunk mint Romániában. Ezt tudtuk megúszni a rendszerváltással, ezért "csak" 16%-os visszaesés következett be.) Az inflációs politika volt alighanem a másik, ami a forint lassú reálfelértékelődéséhez vezetett más devizákhoz képest.
A gazdaság fő bevételi forrásai akkoriban: tömegcikkek exportálása (ipari és mezőgazdasági) az orosz piacra, ahol a minőség nem számít - ez már nem ment tovább többé, mert az árucikkekre nem volt többé fizetőképes kereslet. Ugyanúgy, mint az orosz kőolajból feldolgozott vegyipari termékek továbbértékesítésre nyugatra, - ez a forrás is megszűnt.
A közgazdászok általában jónak ítélik Antallék teljesítményét, Hornékat is - bár a privatizációt talán túlzásba vitte, de nagyjából OK, sőt az első Orbán kormányét is 2002-ig. A csehek és szlovák okosabbak voltak, mert náluk volt kuponos privatizáció. De ott a miénknél fejlettebb volt az iparuk is, a Skoda gyárat ők sem a dolgozóknak privatizálták. Sőt, jobban ki tudtak várni, mert nem volt államadósság, nem volt gond, hogy miből fizetik ki az állami tisztviselőket és a nyugdíjakat. Végül ők is privatizáltak, de jobb feltételekkel.
A lengyelek, NDK-sok és a többiek még jobban visszaestek, a volt orosz köztársaságokban pedig totális káosz volt.

Migráció: amit leírtál az részemről OK. De akkor mért nem ezt mondja az Orbán kormány, hogy meg kell húzni azt a bizonyos vonalat, mert hosszú távon úgy sem működik? Mért riogat terroristákkal és mért nem azt mondja, hogy fájó szívvel bár, de le kell zárnunk a határt. Sőt, ebből ez következik, hogy jöhetnek üdülni egy hétre (korlátozott számban), egy hónapra, de úgyis vissza kell menniük min. Törökországba... Értelmesen is lehet beszélni az emberekkel.

Még a hagyományos ételek egészségességének túlhangsúlyozása sem állja meg a helyét. A fölös kalória az minden esetben az, egy csomó hagyományos ételünkben sok a tészta, a krumpli, sok kenyeret eszünk (hagyományosan fehér kenyeret, amely jobban hizlal), és nincs mögötte az a rengeteg kalóriaégető mozgás mint régebben a paraszti életformát folytató őseinknél. Ők kényszerűségből takarékosabban is táplálkoztak, nem ették minden nap degeszre magukat. Na meg persze nem ettek ennyi cukrot sem mint mi, távolról sem.
Az olcsó szemét az üzletekben: a legtöbb ember olcsó élelmiszert engedhet csak magának, az pedig ritkán lesz jó minőségű. A városi életforma nagyon függ az élelmiszeripartól. Sok zöldség és zöldség és gyümölcs kell(ene), ez az egészségességi szempont viszonylag háttérbe szorul a hagyományos magyar ételekben.

Tamáspatrik 2017.10.24. 20:48:06

@Tamáspatrik:... Mármint a Kun Béla és egyéb führerekkel szembeni csodavárásra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.24. 23:40:07

@Tamáspatrik:

"De akkor mért nem ezt mondja az Orbán kormány, hogy meg kell húzni azt a bizonyos vonalat, mert hosszú távon úgy sem működik? Mért riogat terroristákkal és mért nem azt mondja, hogy fájó szívvel bár, de le kell zárnunk a határt."

Azért, mert a terrorizmus egy egyértelmű és azonnali turn-off. Azt a "bizonyos vonalat" viszont nem lehet hol meghúzni. 1294 jöhet? Persze, hogy jöhet, ennyi biztos nem okoz komoly problémát. 12,940 jöhet? Már hogyne jöhetne, minden magyar településre jut 2-3 migri, ez nem lehet gond. Na és 129,400 jöhet? Miért ne, ez még mindig csak a magyar lakosság 1.3%-a, nem okozza az etnikai összetétel megváltozását, amire hivatkozva meg lehetne tagadni a befogadásukat. És innentől soha nincs megállás, mert mindig lehet mondani, hogy ha ennyit befogadtunk, akkor még egyszer ennyit is be tudunk fogadni s.í.t.

És mindez nem alaptalan riogatás. Ugye a napokban fogadták el Brüsszelben a felső határ nélküli menekültkvóta tervezetét, és előre beharangozták, hogy nem konszenzusos, hanem többségi szavazattal fogják elfogadni mint határozatot.

Na mármost, nemrég még azt mantrázták a liberráltak, hogy nincs is kvóta. Aztán nem hogy az 1294-es kvóta lett meg, hanem hamarosan meglesz a felső határ nélküli kvóta is. Ennek a legelején kell megálljt parancsolni, mert a gyorsuló vonatról már sokkal nehezebb leugrani.

postumus mumus 2017.10.25. 00:18:54

@midnight coder: Nem biztos hogy itt ugyanazt csináljátok. Az audi is a legmodernebb a6-ost a8-ast nem bízza bantunégerekre, saját maga gyártja a központban. A bmw sem gyártja az i8-akat indiában. A merci ugyanígy az amg- ket sem bízza másra. A legfejlettebb csúcsgépeiket otthoni ellenőrzéssel, közvetlen irányítás alatt tartja. Mondjuk a számítástechnika nem képez olyan technikai színvonalat, mint a járműgyártás, mobilchipet és kis bisz- baszokat lehet kínába és kelet európába vinni, nagy gond nem lesz, ha elbasszák, megy a kukába.

midnight coder 2017.10.25. 08:05:57

@postumus mumus: Nem hiszem, hogy az A8-ban különösebben más technológia lenne mint az itteni audikban. A robbanómotoros technológia már kb. 30 éve helyben jár, ami igazából fejlődött az pont az elektronika. Motorvezérlés, ABS, tempomat, elektromos tükör, ablakemelő, GPS, tolatóradar, stb. Ezzel szemben a turbo, injector, katalizátor már 30 éve is megvolt.
Más kérdés, hogy esetleg egy nagyon drága autónál nem igazán van értelme a már meglévő gyárat máshova vinni. Annál is inkább, mert az egész technológia napjai meg vannak számolva: pár év múlva a dízeleket már minden civilizált helyről kitiltják, de hamarosan követni fogják a benzinesek is.

postumus mumus 2017.10.25. 09:10:49

@midnight coder: Az audikat nem ismerem, de hogy egy komolyabb bmw-ben fejlettebb, korszerűbb az egész motor és segédberendezései az szinte tuti. Folyamatosan fejlesztik, mint a forma1- ben a turbótól kezdve a részecskeszűrőig mindent. A komolyabbakba eleve dupla meg tripla turbók vannak, az olcsóbb verziók hírből sem ismerik ezeket. Jó, a motor robban, abban igazad van, ez nem változott száz éve, azonban amit a németeknél gyártanak abban benne van a legújabb technika, a többi meg szutyok. Csak meg kell nézni a török meg orosz renaultakat, kínában fabrikált szutykokat.Esik mindegyik szét, rombolva az autógyárak és minden ott gyártott termék hírnevét. Ez vonatkozik a Vaillant kazánoktól kezdve a black and decker fűnyírókig. Sajnos elárasztotta a világot a kínában és más fejletlen régiókban gyártott, két évig üzemelő eredeti logós, butított szemét. Neked sem javaslom, hogy ilyen tákolt szarokat vegyél. Ami olcsó, az szar is. Napjainkban bizony már azt is meg kell néznünk hogy egy autót hol gyártottak, mert nem minden a hírnév. Az olcsóbbak annyival szarabbak is, és elavult technikát képviselnek. Egy új sedan audi a3-as lassan már lesz 6-7 millióért is, a minősége pedig ezzel arányosan zuhan. Az emberek nagyon sok helyen csak az árat nézik, a minőséghez pedig nem értenek, így megveszik az olcsón előállított szutyok szarokat kedvezőbb áron. Aztán ha a garanciaidőn kívül ki kell dobni így jártak. A gyárak nem foglalkoznak ezzel, ha ez kell a népnek tudnak ők szart is gyártani ha ez kell a népnek. Azonban van egy másik réteg is, akik a minőséget megfizetik, hogy sokáig használhassák, és élvezhessék az adott terméket, ezeknek a termékeknek a gyártását meg otthon hagyták. Vagy tíz éve vettem a bajoroknál egy 400 eurós bosch porszívót, máshol olyat nem is lehet kapni mert nincs rá kereslet. Azóta is megelégedéssel használom, turbo motorja van, 1400 wattos aztán még a szőnyeget is beszívja. A Magyarországon árult tökömtudja milyen pusztán gyártott 20 ezer forintos bosch szutykokról meg megvan a véleményem. 2 év után kuka. Aztán már terjed a birkák körében, hogy a bmw szar, bosch szar, sony szar holott csak az ő pénztárcájuk szar, hogy csak szarra futja.

postumus mumus 2017.10.25. 09:31:14

@midnight coder: Vaillant kazánból is van 150 ezres meg van 300 ezres. Gondolhatod melyiket hol gyártják, és milyen technikát képvisel. A benne lévő alkatrészek is teljesen más anyagból készülnek. Fém és fém, vas és vas, műanyag és műanyag között óriási különbségek vannak. Az olcsóbb szétrohad pár év alatt egy párás környezetben, a drágább meg még húszévesen is majdnem ugyanúgy néz ki és ugyanúgy üzemel. Egy 300 ezres miele mosógép még harminc év múlva is ugyanúgy üzemel, mint a régi hajdú energomatok. Most van olyan tökömtudja milyen bantunégerisztánban gyártott 50 ezres bosch mosógép, ami két év után szétesik. No ezeket nagy ívben kerülni kell, aki nem akar évente mosógépet venni. És ez vonatkozik minden termékre. Napjainkban a név már nem minden, azt is meg kell nézni hol gyártották, de egyébként az ára is mindent elárul.

postumus mumus 2017.10.25. 09:55:29

@midnight coder: Emlékszem a 80-as évek végén vett hajdú energomat mosógépem 20 ezerbe, videoton precision 2000 színestévém 40 ezerbe került. Kerestem 8 ezret. Vagyis a fizetésem majd nyolcszorosát költöttem ezekre, és sokáig használtam őket megelégedéssel. Tehát ha ma keres mondjuk valaki 200 ezret, akkor nyugodtan megveheti a párszázezres jóminőségű termékeket is, nem fogja földhözvágni, ellenben lesz egy jó terméke, amit évtizedekig használhat. Csak sajnos az emberek többsége nem így gondolkodok, mert nincs pénze. De azért nincs pénze, mert mindig szutykot vesz, és ezért rárohad. Sokáig én s így voltam az autóimmal, vettem az opelt, fordot, suzukit, koreai fost, de elegem lett szétmálló bajuszkapcsolókból, kezembe málló kormánybőrökből, lámpánál elszakadó vezérműszíjakból, eldurranó hűtőcsövekből, párévesen rothadó küszöbökből, csöpögő klímákból, pár év alatt hatmillióról másfélmillióra zuhanó áraktól. Mióta prémiumot használok megszűntek az ilyen jellegű problémáim, és tünetmentesen megyek több százezer kilométert. Hülye voltam, hogy már évtizedekkel ezelőtt nem ezt tettem, pedig megtehettem volna.

postumus mumus 2017.10.25. 10:09:00

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem tett rosszabb eszközöket. Csak azt tette, ami az itt gyártott legolcsóbb modelljeihez feltétlenül szükséges. Se többet, se kevesebbet, se jobbat, se rosszabbat.

midnight coder 2017.10.26. 07:08:11

@postumus mumus: Nem tudom. Az első Opel Kadettemet vagy 10 évesen vettem, további tízig elment kb. hiba nélkül (olyan apróbb gondjai voltak amit otthon is el lehetett hárítani). A következő is egy opel volt, egy Corsa, azt is vagy 10 évesen vettem, és vagy 15 évesen adtam el, neki sem volt komolyabb baja, bár egyszer volt szervizben, de az sem került sok pénzbe. Most egy Ford Focusom van, 5 évesen vettem, ma 13 éves, őrá már elment vagy 400 ezer forint, plusz vagy 300 ezer kár amit egy ügyes autótolvaj csinált amikor el akarta vinni a kocsit, de szerencsére nem sikerült mert a mechanikát ugyan szétbarmolta, de az elektronika kifogott rajta.
süti beállítások módosítása