Ideo-logikák

Ideo-logikák

Alternatív konzultációs kérdőív

2018. november 05. - Tamáspatrik

Előre bocsátom, hogy alapvetően támogatom a kormány jelenlegi családtámogatási rendszerét, még ha nem is vagyok róla meggyőződve, hogy minden részletében optimálisnak mondható, de kivetni valót nem nagyon találok benne. A jelenlegi kérdőívet viszont enyhén fogalmazva is nem kellően átgondoltnak tartom, olyannyira nem, hogy szelet vethet és vihart arathat.

A szándék jól látszik: a kérdések úgy épülnek egymásra, hogy egy sajátságos hangulatot teremtsenek meg (mint például egy koncerten az egymás után következő számok vagy zenekarok sorrendje is egy adott hangulatot akar erősíteni) és ne legyen késztetés az objektív átgondolásukra. Csalárd módon összeállított kérdőív a családról, amely "mindent visz", - ez még rendben is lenne talán, azonban itt már leginkább az erőlködés jeleit látom. Világméretű tendenciákat lehet ugyan tompítani, de bajos teljesen szembe menni velük.

Ha egyenként alaposabban megnézzük a kérdéseket, akkor könnyű meglátni a gyengeségeiket. Ezek alapján nem nehéz olyan alternatív kérdőíveket is szerkeszteni, amelyek ugyanezeket a kérdéseket máshogy, más oldalról nézve teszik fel. Erre egy példa az alábbi.

1. helyett: A demográfiai változást hozó programok időigényesek, legalább 20-25 év szükséges a most születő újabb generációk teljes értékű munkavállalásához, és ez bizonyos generációktól áldozatokat követel.

Egyetért ön azzal, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt a nyugdíjak mértéke a fizetésekhez képest csökkenjen, a nyugdíjba lépéskor a szorzószám 15 év múlva már csak 50% legyen?

Igen - nem

Mit választana inkább?

A, 65 évesen nyugdíjba menni az akkori fizetésem 50%-val:

B, 70 évesen nyugdíjba menni az akkori fizetésem 75%-val?

2.helyett: Megoldható-e Ön szerint annak nagy valószínűséggel helyes eldöntése központi kormányzati szinten, hogy pontosan kik érdemesek a kibővített családtámogatásokra?

A,Igen, mert feltétlenül megbízom a kormányban.

B,Nem, mert egy központból nem lehet minden esetben a polgárok többségére nézve helyes és igazságos törvényeket hozni.

3.helyett: MENNYI támogatás lenne méltányos Ön szerint a fiatal házaspárok családtámogatásához?

A, A jelenlegi egy összegű 100ezer Ft megfelelő.

B, 5-10 millió Ft közötti összeggel.

C, Az összegszerűség igazságtalan és visszaélésekre adhat lehetőséget. Fizetésük 10-15 százaléka egy éven keresztül.

4.helyett: A kormány családtámogatási programjának kibővítése évente további x milliárd forinttal terheli a költségvetést.

Honnan csoportosítson át forrásokat a kormány Ön szerint? (Egy választ jelöljön meg.)

A,A munkát terhelő adók csökkentésének elhalasztásából

B.Egészségügyi támogatások csökkentéséből

C.Közüzemi díjak emeléséből

D,Cégeket terhelő egyéb adókból

5.helyett: Tudja-e Ön, hogy mit jelent a főállású anyaság intézménye?

Nem a jelenlegi, hanem egy új javaslat szerint: "a főállású szülő és házastársa sok gyereket nemz és nevel, és ezért az értékes, de nehéz tevékenységért cserébe a társadalomtól egész életen át juttatást kap".

Feltételezi-e Ön, hogy a főállású szülőkhöz kerülő gyerekek nagy többsége megfelelő, szerető közegbe fog kerülni?

igen-nem

Feltételezi-e Ön, hogy az intézmény bevezetése sorozatos visszaélésekre adhat lehetőséget?

igen-nem

8.helyett: Egyetért-e Ön azzal, hogy gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak MÉG JOBBAN KELL VÉDENIE mint jelenleg?

A,Igen, mert a FIDESZ/KDNP kormánynak nyolc év alatt sem sikerült elérnie, hogy megfelelő védelmet kapjon.

B,Nem, mert a kérdés tartalma homályos.

8.helyett lehet még: Úgy gondolja Ön, hogy

A,Egy gyermeknek mindent meg kell kapnia, ami csak lehetséges, legjobb tejben-vajban füröszteni.

B,Nem baj, ha néha nem kap meg mindent, egyes nem alapvető dolgokat ki kell érdemelni.

9.helyett:

Képes-e Ön szerint a társadalom biztosítani a gyermekek anyához és apához való jogát? (Nyilvánvalóan arra megy ki a játék, hogy a homoszexuális párok ne vállalhassanak gyereket, azonban a kérdés félreérthető.)

A,Törekedni kell erre, de biztosítani lehetetlenség.

B,Mindenáron érvényt kell ennek szerezni, ha törik, ha szakad. (Pl. a gyerek utólag perelhesse be a szülőt, aki válópert adott be, az őt ért károkért.)

C,A legfontosabb, hogy szerető családi közegben nőjön fel.

Úgy gondolom, hogy a kérdőív még jelentős vitákat fog kiváltani, mert a kormány kissé túlbonyolította olyan megfogalmazásokkal, amelyek esetenként még a saját szavazótáborának sem fognak tetszeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9314355311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.06. 05:29:59

Az egészet le kellene redukálni 1 kérdésre: támogatja-e a Ön a liberális diktatúra lebontását?
- Igen, d ecsak ha nem fáj.
- Igen, vállalva a problémákat is.
- Nem, szeretem, ha a nagyurak elnyomnak engem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.11.06. 08:11:51

Az eredeti kérdőív megfelel a céljának, biankó felhatalmazás a kormánynak, hogy bármit megtegyen családtámogatás ügyében, konkrét ígéretek nélkül.

chrisred 2018.11.06. 10:15:31

Ez tényleg egy olyan konzultáció, aminek társadalmilag fontos témája van. Az eredeti konzultációs kérdőíven felvetett kérdések egy részében egyetértek a kormány álláspontjával, egy részével meg ne, de hát ha ez lenne minden világok legjobbika, akkor pont az ilyen álláspontok összesítéséből jönne össze egy össztársadalmi vélemény, ami alapján a kormány artikulálhatná az ezzel kapcsolatos cselekvési tervét. Na, meglátjuk...

chrisred 2018.11.06. 10:16:51

@maxval balcán bircaman: Ez viszont pont olyan konzultációs kérdés, amihez hozzászoktunk, bár alacsony, utalásszerű sorostartalma miatt fokozott óvatossággal fogyasztandó.

Tamáspatrik 2018.11.07. 19:21:27

@maxval balcán bircaman: Ez a mostani rendszer éppen hogy a mérhető, kimutatható feudalizmus. Nagyurakról és parasztokról szól, csekély polgársággal. Sajnos, a legtöbb "forradalmár" csak azt tanulja meg a régebbi rendszerekből, hogyan kell elnyomni, kihasználni másokat, csak az erőszakos askpektusára vevő a kapitalista, liberális, vagy egyéb hasonló rendszereknek...

Tamáspatrik 2018.11.07. 19:25:03

@chrisred: Ez a mostani kormány konzultációs kérdőív egy borzalmas szellemi mélyrepülés. A rendszer mindig megmutatja, hogy képes alulmúlni magát.
Pl. 5-10 milliós támogatás a fiatal házaspároknak, főállású anyaság: céloztam rá a cikkben, de nem írtam le, hogy a lumpenek fognak rárepülni, tahók és szakadt cigányok között lesz népszerű. Nem igaz, hogy ez nem tűnik fel senkinek???
Munkához kötés: ma már gyakorlatilag mindenkinek van valamilyen munkája, ha más nem közmunka.

Értelmetlen borzadály, és az intézkedések nagy része KONZERVATíV szemmel nézve is kontraszelektív lenne.

Tamáspatrik 2018.11.07. 19:25:54

@Online Távmunkás: Nagy érzelmes szirup az egész, átgondoltság nélkül, logikát nyomokban tartalmaz csak.

chrisred 2018.11.08. 05:35:48

@Tamáspatrik: Én szükségesnek tartanám elismerni a családokban a háztartás és az életmód fenntartására és a gyerekek nevelésére fordított munkát is, pont ezért nem érzem szerencsésnek a munkavállalás preferálását ezekhez képest. Például egy anya nagyobb megbecsülést érdemel, ha elmegy bébiszitternek, és mások gyerekét neveli, mintha a sajátját otthon?

Attilajukkaja 2018.11.10. 09:09:00

Jól látom, hogy törölték az összes eddigi kommentet?
süti beállítások módosítása