Ideo-logikák

Ideo-logikák

A Polgári Európa sosem volt vevő az erőszakos mozgalmakra

Az európai polgári társadalmak rendre rezisztensnek bizonyultak az erőszakot hirdetőkkel szemben.

2020. szeptember 17. - Tamáspatrik

Az erőszakos mozgalmak csak átmenetileg tudtak sikeresek lenni Európa polgárosodott országaiban az utóbbi bő száz évben. Többször is megrendítették ugyan a demokratikus országokat a különféle erőszakot hirdető ideológiák vagy csoportok, de ezek egytől-egyig tiszavirág életűnek bizonyultak. Az első világháború ugyan padlóra küldte szinte az egész kontinenst, végeredményben mégis a (német, osztrák és orosz) császárok hatalma omlott össze, a demokratikus országok jöttek ki belőle jobban.

 A nagy gazdasági válságot követően az értelmiségiek túlnyomó része úgy látta, hogy a demokrácia menthetetlen és csak a fasizmus vagy a kommunizmus között lehet majd a jövőben választani. Mindkét irányzat csak addig volt népszerű „sláger” az egyes társadalmak jelentős részét adó polgári felfogásúak között, amíg ki nem mutatta a foga fehérjét (az egyik 1939-ben, a másik 1956-ban), amíg az emberek valamiféle tapasztalatot nem szereztek arról, hogyan is működnek ezek a totális diktatúrák. A kommunizmus évtizedekig tartotta ugyan magát Európa kevésbé fejlett keleti felén, és egy időben úgy tűnhetett, hogy a puha változata nagyon is életképes lehet hosszú távon.

A nyugati és keleti rendszer konvergenciájának hitét táplálták a ’60-as évek szélsőbalos mozgalmai Nyugat-Európában, valamint ezzel egy időben a rövid életű reformtörekvések a Szovjet Birodalomban. Az erőszakos mozgalmak következő hulláma a ’68-as diákmozgalmakban tetőzött, amelyek viszont az anarchista jellemzőik miatt nem tudtak jelentős mértékű támogatásra találni a társadalom nagy részében, ami még inkább elmondható volt a különféle szélsőbalos terrorista szervezetekről, amelyek a saját céljaikhoz képest pont az ellentétes hatást érték el. A ’80-as években a moszkvai irányítású „vörös birodalom” fokozatosan kifulladt, majd hirtelen összeomlott és úgy tűnt, hogy a demokratikus társadalmi rendszernek nincs alternatívája.

A ’80-as években népszerűvé váltak a neoliberális elméletek, amelyek erőszakosságáról a vélemények megoszlanak, azonban kétséget kizáróan a másfajta felfogásúak (nacionalisták, patrióták, szocialisták, stb.) marginalizására törekedtek. A liberalizmus a ’90-as években volt a csúcson és az ezredfordulót követően egyre inkább veszített a népszerűségéből a kontinensen, főként mert a vagyoni különbségek növekedését hozta magával. Skandináviát már szinte leírták a ’90-es években, de a közgazdászok nagyot tévedtek, a hozzájuk képest kevésbé szociális viszont jóval liberálisabb USA vagy a britek sokkal komolyabb társadalmi feszültségekkel kell, hogy szembenézzenek. Manapság az EU államaira általánosságban a sokszínűség jellemző, domináns felfogásról nem lehet beszélni, a demokráciát a nagy többség nem kérdőjelezi meg, legalábbis a kontinens nyugati részén.

Van olyan nézet, ami szerint Európának azért ment jól, mert az erőszakot és általában a fő problémáit képes volt exportálni más kontinensekre. Ez szerintem néhány esettől eltekintve nem nagyon állja meg a helyét, hiszen nincs összefüggés (vagy ha van inkább fordított az arányosság) egy ország egykori gyarmatosító törekvései és lakóinak mai általános életszínvonala között. A britek és franciák miután megszabadultak a kolonccá vált gyarmataiktól, képesek voltak magukat újjá szervezni, és bár De Gaulle neve valószínűleg kevéssé ismert mint például Mussolinié vagy Thatcheré, a tevékenysége náluk mégis sokkal jelentősebb hatású volt. Előfordulhatott nem egyszer, hogy a gyarmatosítók sok kárt okoztak, azonban ha jobban megnézzük, az erőszakos konfliktusok a fellépésük előtt és a távozásuk után sok évvel is hasonló intenzitással zajlottak és zajlanak még ma is igen sajnálatos módon az egyes ázsiai vagy afrikai országokban.

Az Európán kívüli „nyugati kultúrkör” Kanadától az USA-n át Ausztráliáig és Új-Zélandig az európaihoz nagyjából hasonló kultúrát hozott létre. Amikor ezek a volt brit gyarmatok gazdaságilag sikeresebbek (életminőség és kultúra tekintetében már nem annyira), annak olyan okai lehetnek, mint például a káros hagyományok könnyebb meghaladása vagy a megfelelő szelektív bevándorlás politika. A társadalmi rendszer ezekben az országokban nem nagyon más mint az európai, és nem nagyon képesek semmi lényegesen újat hozzátenni ahhoz, ami Európában alakult ki. (Ázsia esete már más, bár erősen kérdéses, hogy számunka mennyire képesek életmód tekintetében alternatívát nyújtani.)

Ha megnézzük, hogy az erőszakos mozgalmak és a diktatúrák mennyire sikertelenek, főként kontinensünk nyugati felén, akkor visszamehetünk egészen a jakubinusok mozgalmáig, ami majdnem (de csak majdnem) lejáratta a demokratikus rendszert és Napóleonig, akinek fellépése talán azt a látszatot kelthette, hogy a diktatúra hosszabb távon sikeresebb lehet. Pár évtized kellett azért hozzá, hogy ennek az ellenkezője derüljön ki. Az európai polgári társadalmak gyakorlatilag rendre rezisztensnek bizonyultak az erőszakot hirdetőkkel szemben. (Ebben nyilvánvalóan szerepet játszottak az olyan kulturális gyökerek mint a kereszténység, a humanizmus és a racionalizmus.)

Ez a fajta masszív ellenálló képesség és undor az erőszakkal szemben igaz volt a szervezett iszlám terrorhullám esetében is, ami habár pár évvel ezelőtt még a legnagyobb félelmeket váltotta ki kontinensünkön, az érintett országok rendőrsége mégis képes volt rajta úrrá lenni.

Manapság amit egyesek liberalizmusnak neveznek illetve szidnak, teljesen hibás optikával, az legtöbbször nem más mint puszta humánum, például az LMBT jogok elismerése lényegileg nem különbözik többek között a mozgáskorlátozottaknak vagy egyéb más, hátrányos helyzetű csoportnak nyújtott támogatásoktól. (A legtöbb országban nincs eldramatizálva sem ez, sem a nőket védő „mee too” mozgalom sem, az USA-hoz képest.) A környezetvédelem nem liberalizmus éppúgy, mint a droghasználat és alkoholizmus elleni fellépés sem, ezek terén az EU viszonylag sikeresnek mondható más országokhoz képest. A rasszista előítéletek ellen is folyamatosan tenni kell még akkor is, ha a rasszista szemlélet várhatóan egyre jobban fel fog erősödni amiatt, hogy Nyugat-Európa kulturálisan egyre heterogénebbé válik.

A regionalizmus és a kulturális sokféleség támogatása (a környezetvédelem és az oktatás fejlesztése mellett) olyan tényezők, amiben Európa élenjárónak mondható. A kulturális sokszínűség és autonómia elismerése vezet ahhoz, hogy a nagy nemzetállamok töredeznek, szétesnek, viszont csak egy hagyományos konzervatív felfogásban igaz az, hogy a nagyobb ország egyben erősebb is. (Katonailag persze mindenképpen igaz, de Európa már régóta nem jelentős tényező katonailag.) A britek vagy spanyolok esetében jól látható egyes kultúrák függetlenedési folyamata (lényegében autonómiák létrejötte, mert nem biztos, hogy a külön államiság gazdaságosan megvalósítható), ami esetleg a franciáknál vagy az USA-ban is bekövetkezhet. (A németeknél már az egyes régiók önállósága igen jelentős, és egyre jelentősebbé válik.) Ez nem nagyon tér el attól, ami velünk már megtörtént Trianon esetében, (az igazságtalan határhúzásokról most nem beszélve). Ez a folyamat azonban nem csak a demokratikus országok esetében igaz, hanem a kontinens keleti felén, Ukrajna, Belorusz vagy kisebb kaukázusi országok esetében is jól látható, hogy kevésbé akarnak egy nagy központtól (elsősorban Moszkvától vagy esetleg Kijevtől) függeni.

Egyes európai országok sorsát a demográfia és az éghajlatváltozás is befolyásolhatja, de inkább csak az évszázad második felében és a következő évszázadban.

Az erőszakos mozgalmak átmenetileg népszerűvé válhatnak és elterjedhet az a nézet, hogy a problémáinkra csak erőszakos úton születhetnek megoldások még akkor is, ha a kontinensünk történelme rendre ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Az egyik ilyen felfogás lehet a nyugat-európai iszlám bevándorlók (zömében létbizonytalanságban élő, gyökértelen fiatalok) erőszakos bűnözése. Volt már példa régebben is a bűnözés átmeneti megnövekedésére, de mindig sikerült a megfelelő eszközöket megtalálni ezek visszaszorítására. (A bevándorlás kérdését most nem taglalnám, mert ennek a területnek úgyis van már több millió „szakértője” nálunk.)

Az alapvetően erőszakmentes demokratikus rendszereket érintő másik kihívás egy orosz franchise rendszeren, moszkvai ideológiai agytrösztön alapuló újfajta feudál-fasizmus. (Ami persze nem zárja ki, hogy létezhetnek számunkra éppoly káros neoliberális vagy egyéb agytrösztök is.)  Ez az előző tükörképeként működik és habár nyugaton is vannak támogatói, de a médiumok arrafelé „sajnálatos módon” cenzúrázva vannak, azaz nem gerjeszthetik folyamatosan az indulatokat. Az ilyen felfogású „polgárok” a demokráciában nem hisznek, nem akarják megérteni, hogy miről szól valójában, számukra a többség zsarnoksága a kisebbség felett is éppen megfelelő demokrácia. (Valójában persze ez a többség is csak egy jól megszervezett kisebbséget jelent.) A játék lényege abban áll, hogy a másikról kell kimutatni, hogy alapból gonosz, „én kérem csak visszaütöttem.” Magyarország esetében a felzárkózás Nyugat-Európához valóban realitás, de ehhez nem kell azt akarni, hogy a „Nyugat” (ami valójában nem is létező, elvont fogalom csupán) süllyedjen le mennél jobban. Annak az ismeretnek a hiányáról van szó, hogy a demokratikus rendszerekben az állampolgárok nem egymás rovására, sokkal inkább egymással együttműködve gazdagodhatnak meg.

Nem tudom megmondani, hogy mi lesz annak az eredménye hosszabb távon, ha saját magát butítja le egy társadalom, és nem is annyira az IQ-ról mint az érzelmi intelligenciáról van szó ebben az esetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr2916205114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 06:45:17

A polgári Európa fenntarthatatlan, hiszen kizárólag a világ többi részének kizsegerelésére alapszik.

Szerencsére ennek a szemét polgári eszmének az ereje egyre csökken, így egyre kevesebb hatása van annak, hogy ezek a polgári erők mit akarnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 06:47:34

Hozzátenném, a legnagyobb erőszakon éppen a polgári rendszer alapul.

További, mi az a feudál-fasizmus, mely se nem feudális, se nem fasiszta? Ez kb. olyan, mintha a disznóvágást ezentúl elnevezném vegetáriánus-asztrológiai eseménynek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 06:49:09

"Magyarország esetében a felzárkózás Nyugat-Európához valóban realitás, de ehhez nem kell azt akarni, hogy a „Nyugat” (ami valójában nem is létező, elvont fogalom csupán) süllyedjen le mennél jobban"

Pedig de igen. A javak mennyisége korlátos. Így ha valaki kisajátít belőle indokolatlanul sokat, csak úgy növekedhet mások része, ha ezt az állapotot beszüntetjük.

chrisred 2020.09.18. 09:34:27

@MAXVAL bircaman közíró: Ez egy XIX. századi közgazdasági felfogás, ami a jólétet tárgyak birtoklásához kötötte, és az információs társadalomban lassan olyan elavulttá kezd válni, mint a pattintott kőkorszak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 10:33:58

@chrisred:

A jólét alapja a tárgyak birtoklása. Pl. az éhség leküzdéséhez birtokolni kell az élelmet, nem elég csak nézni.

chrisred 2020.09.18. 10:40:03

@MAXVAL bircaman közíró: Vagy igénybevenni valamilyen szolgáltatást, például elmenni étterembe. Semmilyen tárgyat nem kell birtokolni hozzá, csak az kell, hogy fedezeted legyen a számla kifizetéséhez.

chrisred 2020.09.18. 10:46:10

@MAXVAL bircaman közíró: Nem, az jogcím, immateriálisan is létezhet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 10:58:09

@chrisred:

Ez így szómágia. Hiszen ez az inmateriális jogcím is materiális dolgokra irányul.

chrisred 2020.09.18. 11:08:02

@MAXVAL bircaman közíró: Nem, pont ez a lényeg. A XIX. században azt mondták, a Föld aranykészletei korlátozottak, ezért a forgalomban lévő pénz mennyisége is korlátozott. Emiatt törvényszerű, ha valakinek sok van belőle, akkor másoknak nem jut. Emiatt a gazdaság úgy működikl, mint a libikóka, ha valaki felmegy, akkor másnak le kell mennie, a szűkösség elmélete alapján. Az információs társadalomban meg azt mondják, hogy az információ, a tudás, a szakismeret olyan immateriális érték, amit átadhatsz másoknak, ugyanakkor nálad is megmarad. erre nem vonatkozik a szűkösség elmélete.

midnight coder 2020.09.18. 15:49:57

@chrisred: Információval nehezen lehet jóllakni. Pénzt keresni lehet vele, de ehhez is a megfelelő pozícióban kell lenned. A rendelkezésre álló gazdagságot pedig alapvetően a rendelkezésre álló erőforrások és a technológia határozza meg. Az elmúlt 30 év leginkább az IT robbanásszerű fejlődéséről szólt. Ennek a haszonélvezője pedig Ázsia volt. Az ára pedig ennek az volt, hogy Európa és az USA lényegében stagnált. Persze ettől sok-sok papírpénzt nyomtattunk, és papíron roppant sokat nőtt a GDP, de a mai amcsi ma talán még többet melózik a pénzéért mint 30 éve. A kicsi kínaiak pedig szép lassan feljönnek arra a szintre, hogy a Trump bácsi is összefossa a bokáját. És ha kis esze lenne a kínaiaknak, indiaiaknak és az oroszoknak, akkor összefognának és szarrá vernék az amcsikat és az európaiakat is gazdaságilag.

midnight coder 2020.09.18. 15:56:02

@MAXVAL bircaman közíró: "A polgári Európa fenntarthatatlan, hiszen kizárólag a világ többi részének kizsegerelésére alapszik."

Ez utoljára úgy a két világháború között volt igaz. Ma Európának pont az a baja inkább, hogy a nyugat-európai politika a szent balliberalizmus nevében sokkal inkább képviseli az afrikaiak és az arabok érdekeit mint az európai polgárokét. Amúgy ehhez Európának régen nincs már meg az ereje sem, ergo még ha lennének is ilyen ambíciói, nincs meg a hozzá szükséges erő. Ilyesmit manapság csak az USA tud csinálni.

A nyomor pedig a világnak pont azon a részén van, ahol rohadtul nem zsigerel ki senki semmit - egyszerűen nem, vagy csak marginálisan részei a globális kapitalizmusnak. Az ottaniak leginkább csak kicsi négereket tudnak csinálni nagy mennyiségben, azt csinálják is, csak azok nem annyira nagyon piacképesek. De nincs olyan cég aki oda akarná telepíteni a gyárait, ergo Kunta-Kinte nem kizsákmányolva van, hanem nyomorog. Ehhez már egy roppant nagy előrelépés Pl. Vietnam.

midnight coder 2020.09.18. 16:25:09

@MAXVAL bircaman közíró: Amúgy Európa valóban fenntarthatatlan, de nem azért mert kizsákmányolna bárkit is, hanem pont azok miatt amiket leírtam. Egyrészt a vezetői és a mainstream ideológia az európai polgárok érdekeivel ellentétes érdekeket / értékeket képvisel, immár vagy 30 éve. Ezért tudta Ázsia elvinni a showt az elmúlt 30 évben.

chrisred 2020.09.19. 03:34:00

@midnight coder: Szóval az információval nem lehet jóllakni, csak az információs technológiával? :)

midnight coder 2020.09.19. 09:19:58

@chrisred: Az IT-t lehet úgy használni, hogy több kajád legyen. De ehhez tudni kell úgy használni. Információval is lehet pénzt keresni - de amit a Google meg tud csinálni, azt te a garázsodból nem biztos hogy meg tudod. De attól hogy Kunta-Kinte kezébe nyomsz egy mobiltelefont, neki nem lesz több kajája, max. annyi haszna lesz a dologból, hogy látja hogy milyen fasza az élet Európában, és nekiáll gumimatracra gyűjteni.

Tamáspatrik 2020.09.19. 10:35:29

@midnight coder: @MAXVAL bircaman közíró:
Jakubinosuok nem kellettek, császárok nem kellettek, kommunizmus és fasizmus sem kellett, sem a diktátorok, '68-asok, IRA, ETA, Vörös Brigádok, Baader-Meinhof, arab terroristák, - egyik se tudott népszerűvé válni Európában (vagy csak átmenti ideig), nem tudták megrendíteni a polgári társadalmat.
A polgári felfogással nem fér össze az erőszak, mások kényszerítése.

A keleti részeken sajnos még sokan hisznek a parancsuralomban, a feudális alá- és fölérendeltségben, az erőszak létjogosultságában.

Létezik erőszak nyugaton is, de ezeknek a spontán, állampolgári formái főként a tüntetések, esetleg zavargások. Nyilván az erőszakot nem lehet sose teljesen kizárni, rengeteg formája van, de nem mindegy, hogy képes-e dominálni a közbeszédet vagy sem. Jó esetben mindenki win-win szituációban gondolkodik, nem azzal foglalkozik, hogy a másiknak véletlenül egy morzsával több jusson, hanem hogy az elosztás valamennyire méltányos legyen.
Nem mindegy, hogy az erőszak kultúrája alapvető és totális-e, vagy pedig csak a játék egyik része, enyhébb formákban.

midnight coder 2020.09.19. 11:29:13

@Tamáspatrik: Ez igazából addig igaz, amíg nagy a jólét. Az európai ember alapvetően egy elég békés állatfajta: ha tele van a hasa, nemigen erőszakoskodik. Ha nagy a jólét és a baloldal hatalmon van, az Norvégia. Ha nem nagy a jólét és a baloldal hatalmon van, az a Szovjet-Oroszország. Ők amúgy pont ugyanahhoz az európai kultúrkörhöz tartoznak mint a norvégok, vagy akár a magyarok, csak a pénzük volt (és most is) kevesebb. Aztán, ha kevesebb lesz a zsé, az európaiaknál is nagyobb lesz az erőszak.

chrisred 2020.09.20. 04:33:24

@midnight coder: De a Google-t éppen egy garázsban csinálta meg két egyetemista, nem?

" De attól hogy Kunta-Kinte kezébe nyomsz egy mobiltelefont, neki nem lesz több kajája,.."

Pont azt írtam, hogy nem tárgyaktól lesz jólét, hanem a képzettségtól, háttérismeretektől, vagyis a nem eltárgyiasult információtól.

Billy Hill 2020.09.20. 19:27:26

@Tamáspatrik: Azért a fasizmus és a kommunizmus végéről nem a polgári társadalmak maguk döntöttek, hanem kaptak hozzá segítséget szerencsére...

midnight coder 2020.09.21. 10:08:31

@Billy Hill: Nem biztos hogy jól jártak vele. A II világháborút nem a németek, hanem az emberiség bukta el.

midnight coder 2020.09.21. 10:09:16

@chrisred: Ma picit nehezebb lenne a guglit a garázsból összerakni.

chrisred 2020.09.21. 10:17:15

@midnight coder: Ez minden ipari folyamatnál így volt. Valamikor Texasban egyéni vállalkozók fúrtak lyukakat olajért, és alapítottak világcégeket, ha meg is találták. Aztán egyre nehezebb lett olajat találni, és már új szereplő nem nagyon tudott belépni a piacra.

MEDVE1978 2020.09.21. 13:13:08

Maslow piramis és az, amihez az egyént a közösség hozzásegíti. Ha az egyén a közösségben már az alsó két szintet (fiziológiai szükségletek és biztonság) sem tudja elérni, akkor nagyon nagy a valószínűsége, hogy erőszakhoz folyamodik és erőszakos közösséget, irányt fog támogatni. Tele hassal nem nagyon lázadozik senki. A mai Európában is szépen látni ezt a jelenséget. Nézd meg a németeket. Viszonylag gazdag ország, a 2000-2020 időszak győztese gazdaságilag Európában. A középosztály mértéke nagyjából stagnált, talán minimális lecsúszás volt, de volt felemelkedés is a felső középben. Az egyén igényeit, felsőbb rendű szükségleteit (önmegvalósítás, elismerés) is kielégíti a közösség, nem csak az alapvetőket. Emiatt kicsi a hajlandóság az erőszakra.
Nézd viszont meg mondjuk valamelik afrikai államot, ahol nem képes erre a kormány és az egyén azt tapasztalja, hogy az alapvető szükségletei nincsenek kielégítve. Na ott aztán van erőszak, ott lényegében a politika nyelve az erőszak.

Tamáspatrik 2020.09.23. 19:31:57

@MEDVE1978: Az összefüggés fordítva is érvényes lehet, ha ELHISZIK, hogy mindenből juthat elég mindenkinek, ha okosan együttműködnek, akkor az erőszak dominanciája csendben véget érhet. A jóléti társadalmakban az üzleti bizalom az elsődleges, nem arra gondolok mindjárt, hogy a partnerem mindjárt hátba fog szúrni, hanem hogy mindketten jól járhatunk az együttműködéssel.
A tyúk és a tojás együtt fejlődött ki. :) Kialakulhatnak pozitív hurkok és ördögi körök is.
süti beállítások módosítása