Ideo-logikák

Ideo-logikák

Európa: Hol a vége?

2021. július 09. - Tamáspatrik

Földrajzi értelemben nehéz meghúzni Európa határait: valójában egy Eurázsia kontinens „nyúlványáról”, afféle szubkontinensről van inkább szó, amelynek az Uralnál kijelölni a határát eléggé önkényes döntésnek tűnik. Nyilvánvalóan politikai döntésről van itt szó a határ kijelölésénél, mert földrajzi alapon ide lehetett volna sorolni Törökországot, esetleg még a Földközi-tenger keleti oldalán fekvő országokat is mint Szíria, Libanon, Jordánia és Izrael. Ennél sokkal indokoltabb lenne viszont, ha a keleti határt a Balti-tenger keleti vége és a Fekete-tenger valamelyik végének vonalában húznánk meg, ez a valós politikai-kulturális határokat sokkal jobban tükrözné. Ebben az esetben Törökországhoz hasonlóan, Oroszország szinte teljes területe is Európán kívül esne, ami jobb tájékoztatást adna a jelenlegi helyzethez képest, hiszen az orosz kultúra nem hasonlít jobban az európaira, mint az amerikai. (Moszkva maximum határváros lenne, de most is az a helyzet, hogy egy európai se tudna említeni orosz városokat Moszkvától keletre és délre, arrafelé nem is járnak európai emberek.)

Létezik egy olyanfajta megközelítés, amely szerint a földrajzi sajátosságok hosszabb távon nagyon erős hatással vannak az adott országok kultúrájának fejlődésére, és ezek a hatások Európa esetében is elég jól láthatóak. Az egyik sajátosság a bármely kontinenshez képest sokkal nagyobb mértékű földrajzi tagoltság tengerpartok, hegy- és vízrajz tekintetében: rengeteg félsziget, folyóvölgy, medence ahol egymástól eltérő kultúrájú régiók jöttek létre, ez a hihetetlen kulturális gazdagság a világon teljesen egyedülálló. Az egész terület pedig valójában nincs is tíz millió négyzetkilométer, inkább az ausztrál kontinens nagyságával vehető össze, a léptékek mindenhol kicsik, mondhatni emberméretűek.

Másik sajátossága a Föld legnagyobb olyan meleg tengeráramlata, amely a sarkvidékhez közeli hűvös régiókban végződik, és kiegyenlítetté teszi az egész kontinens éghajlatát. (Valójában Magyarország csapadékellátása is a Golf-áramlat által előidézett atlanti-óceáni ciklonokon alapul.) Ilyen előnyei egyetlen kontinensnek sincsenek, de ha ez megváltozik, és ha a Golf-áramlat legyengül, az nagy valószínűséggel a mai európai kultúra végét jelentheti. A táj és az éghajlat nyilvánvalóan jelentős hatással van az ott élő emberekre, az egymást követő generációk életmódját, sőt életfelfogását is befolyásolja.

A fent említett földrajzi sajátosságoknak például Oroszország és Törökország nagy része nem felel meg, ezért amellett, hogy nagyon jó partnerei lehetnek Európának, ezek mégsem tekinthetőek európai országoknak. Viszont pont ezek az országok katonaállamai egy-egy történelmi időszakban elfoglalták Európa dél-keleti illetve keleti területeit, különösen az Orosz-birodalom múlt századi terjeszkedése volt az, amit Európa keleti országai nem hevertek ki még teljesen. Nem kizárt azonban, hogy Ázsia már ebben az évszázadban megint megpróbálja majd leigázni Európát valamilyen módon, amit pár évszázadonként eddig is megkísérelt.

A kontinens nagymértékű tagoltsága megnehezítette, hogy egy európai ország egy másikat tartósan leigázzon, az egyes népek már több mint ezer évvel ezelőtti letelepedésük óta építik a kultúrájukat és gyarapítják a hagyományaikat, és ami más kontinensekre nem jellemző, együtt is élnek a történelmükkel (középkori városrészek, régi népszokások stb.). Ilyen mértékű kulturális gazdagság és kifinomultság elvétve fordul elő máshol (zenei élet, fesztiválok, stb). Nem arról van persze szó, hogy Európa egy földi paradicsom lenne, mert máshol egészen más, esetleg jóval nagyobb lehetőségek is vannak, inkább csak olyan dolgokról, amiket annyira megszoktunk, hogy csak a hiánya fog feltűnni.

Ezzel szemben Európára nem jellemző semmi, ami grandiózus: Nem küld embereket a világűrbe, nem épít felhőkarcolókat sem, a high-techben nem éri el az USA vagy Japán szintjét, lassanként már Kína is megelőzi, a leggazdagabb vállalatok között alig van európai, a kontinens ásványkincsekben is szegénynek mondható, sőt hódító hadseregei is csak addig voltak, amíg a világ többi részét a fejlettségben felülmúlta. A modern művészetek terén se nagyon jeleskedik, például az európai filmek iránti érdeklődés általában csekély, nincsenek meg az akció dús amerikai filmekre jellemzően pontosan kiszámított adrenalin löketek, sem endorfinképzést stimuláló giccses jelenetek. Az európai kultúra nem látványos, erőssége sokkal inkább a kifinomultság.

A sokszínűség elfogadása mindenképp jellemző az európai kultúrára, (a szivárvány alapvetően az emberi sokszínűség jelképe, nem feltétlenül kell, hogy a szexualitásra vonatkozzon). Az egyes ember határainak elismerése és tiszteletben tartása, ez a fajta szemlélet fokozatosan alakult ki a kereszténység, a humanizmus és a felvilágosodás hatására. Nem véletlen, hogy a kontinens majdnem annyit költ a szociális ellátásra, mint a világ többi része összesen. Bármelyik olyan ország, ahol a szociális ellátások alacsony szintűek igazából nem európai, mert nem tekinti az emberi életet önmagában véve értékesnek.

Nincsenek Európa országaiban kvázi egypártrendszerek, de még két-pártrendszer se jellemző. Az angol szemlélet például sok mindenben eltért a kontinentális európaitól, jobban is illik hozzájuk egyfajta társult tag szerep. Európai Unióra többek között azért van szükség, mert Európa kicsi: egyik ország népessége sem közelíti meg a száz milliót sem, de az országok nagy része csak pár milliós, a gazdasági lehetőségeket pedig a kiépült jóléti államok is bekorlátozzák.

A világtörténelem, amit az iskolában tanítanak lényegében európai történelem, és valamikor eljön az idő a következő generációk életében, amikor Európa periferiális helyzetbe csúszik majd vissza. Nagyon jól meghatározható, hogy mikor jön el a jelenlegi korszak vége: akkor következik ez be, ha az imént megnevezett európai értékek már nem lesznek többé fontosak. Itt felmerül a bevándorlás és az iszlám gumicsontja, de a helyzet pont fordított: ha az európai értékek nem lesznek már fontosak, akkor a kultúra integráló ereje is megszűnik, és ez segítheti többek között az iszlám térhódítását is. (Máshogy viselkedik az ember egy jól karbantartott házban, mint egy lepukkant épületben.) Egyébként a kontinensünk déli része van leginkább veszélyben, a népességcsökkenés és a klímaváltozás is jobban veszélyezteti, mint a középső és északi területeket.

Az európai kultúra a jelenlegi formájában nagyon is karakteres és alapvetően rendben van, de mi ezt nem úgy látjuk, egyszerűen amiatt, mert hozzászoktunk többek között a jogállamisághoz vagy a társadalmi mobilitás jelenségéhez. Néhány hódító az utóbbi évszázadokban megpróbálta saját képére formálni és ledominálni, de csak átmeneti sikerrel jártak. A hataloméhség persze oda juttathat egyes vezetőket, és időnként ez meg is történik, hogy akár amerikanizáltnak is nevezhető, de még inkább fél-ázsiai jellegű kis szigeteket hozzanak létre Európán belül.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9316617896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.07.10. 07:37:34

nincs egypártrendszer? A Fidesz mi? :(

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.10. 07:42:29

A modern Európa területe egyezik az önfeladás, az öngyilkos és perverz ösztönök területével. Az Atlanti-óceántól a Trieszt-Rostock vonalig megy. S nyúlváénya Észak-Amerikai, Ausztrália.

gigabursch 2021.07.10. 09:51:27

A buzilobbi ne legyen már "európai" "érték".

A földrajzi határok még nem ideológiai kérdések.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.07.10. 10:45:11

Bármennyire is gyűlölik ezt a megközelítést, a kultúra alapja a genetika. Különböző genetikájú emberek különböző módon viselkednek a helytől függetlenül. Európára leginkább jellemző a keleti R1a és a nyugati R1b haplocsoport, ezen kívül van az északi és a balkáni genetika. Így lesznek a földrajzi Európa területén eltérő kultúrák, mint a nyugati, az északi mely már kisebbségben van vegyesen a nyugatival, a másik vegyes közép-európai, a kelet-európai szinte tisztán R1a és a balkáni. A törökök már csak félig Európaiak, ők félig távol-keleti altai-i származásúak. Mindezen európai kultúrák másik alapja a kereszténység.
Amúgy Európa lemaradásának fő okozója az USA. Tőle kell függetlenedni.

evilwolf 2021.07.10. 10:49:39

Jó ez az írás, tovább vitte a gondolataimat abba az irányba, ami eddig lassan ment.
Eddig azt képviseltem, hogy létre kell hozni egy USA mintájára, de annak hibáit kiküszöbölve az Egyesült Európai Uniót.
A közelmúlt sorozatos eseményei viszont arra ébresztettek, hogy az egész EU-t meg kellene szüntetni.
Az európai népek képtelenek egymással békében élni. A legtöbb, legnagyobb népirtást az európaiak csinálták, és itt minden nép annyira önérzetes, hogy ezen a földrészen a büdös életben sem lesz béke, nyugalom, egyetértés, emberség.
Kár erőlködni, nem fog menni, csak bexarunk.
Az USA-t létrehozó EU-s állam is kiszállt az EU-ból, s lehet, hogy beszáll az USA-ba? :DD
a másik nagy probléma, hogy írtad:
„valójában egy Eurázsia „,
ami a jelek szerint előbb lesz tisztán ázsiai mint egy igazi EU-s szövetség.
És ebben a legerősebb áramlat a volt cocilista országok vezetői. Keleti és balkáni kezdő, vagy haladó diktátorai.
A hazai ceausescu rendszeresen a magyarokra akaratára hivatkozva hozza meg diktatórikus intézkedéseit, és hazug módon a magyarok akaratára hivatkozva próbálja meg kommunikálni az aljasságait és a hazai meg az EU-s polgárok kirablását.
Orbán és a fidesz a 2 millió környéki szavazójával takarózva ne beszéljen az egész nép nevében.
Azért, mert Orbánon kívül vagy egy Gyurcsányunk, és nem sok választásunk van, attól még több mint 6 millió szavazó nem akarta Orbánt és a fideszt.
Példa a mai címekből:
Fidesz: Dobrev Klára lejáratókampányt indított Magyarország ellen
demokrata.hu/magyarorszag/fidesz-dobrev-klara-lejaratokampanyt-inditott-magyarorszag-ellen-326150/
Dobrev Klára saját nemzete ellen uszítja az EU-t
hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2021/07/09/dobrev-klara-sajat-nemzete-ellen-uszitja-az-eu-t
Nem! Dobrev nem a magyarok ellen, hanem az embertelen, minden pénzt magukénak tulajdonító, és diktatórikus vezetés ellen tiltakozik és érvel.
Az EU által már nemcsak a magyar népet rabolja ez a telhetetlen kapzsi rendszer, hanem az EU-s állampolgárok által megdolgozott adóit is.
Fel kell nyitni az EU-s adófizetők szemét, hogy rabló politikai kör zsebébe fizetik be adójuk egy részét.
Ezért kár az EU-ban lennünk, hogy a magyar politikusok kirámolják az EU-s kasszát is.
Ráadásul már az EU határai is zárnak a kínai járvány miatt, annyi előnyünk sincs az EU-ból, hogy határtalanul, szabadon utazzunk.
Ki az EU-ból, be a Türkmén Tanácsba!
Igen, ott inkább otthon vagyunk.
Ja, és a kérdésedre, Európa, hol a vége?:
A volt cocilista országoknál.

Billy Hill 2021.07.10. 15:54:07

"A világtörténelem, amit az iskolában tanítanak lényegében európai történelem, és valamikor eljön az idő a következő generációk életében, amikor Európa periferiális helyzetbe csúszik majd vissza."

Ebben nagy segítségre lesz Kína és az amerikai BLM irányzat és a Demokrata Párt egyaránt, mert hiszen a XXI és további századokban ki akar öreg fehér férfiak törénelméről tanulni, és minek? Lesz majd a többezer éves ázsiai történelem oktatása, illetve a felszabadított feketék észak-amerikai és eredeti, afrikai történelmének oktatása. Az invesztitúra-harc, Verdun, a Szent Szövetség vagy a vasfüggöny hol fogja érdekelni a 8 milliárd fős emberiség mondjuk 7 millárd tagját?

Ahogy telik az idő, úgy lesz egyre kevésbé fontos a világnak, ami itt nekünk még az.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2021.07.10. 18:14:36

Sose értettem, hogy a törökök, azeriek és kazahok miért európai nemzetként vannak elkönyvelve.

@megamovieboy: Miért az USA okozza Európa lemaradását? Az USA tehet az Európán kívüli világ megerősödéséről és emiatt a nyugati világ relatív gyengüléséről az utóbbi 100 évben?

@evilwolf: Azt azért nem jelenteném ki, hogy az angolok hozták létre az USA-t...
A népirtások témájában olvasgass kicsit több afrikai és ázsiai történelmet, de a neandervölgyiek kiirtása se az európai fehér ember műve... Az EU legnagyobb előnye a háborúk megszüntetése a területén.

@Billy Hill: Az a kérdés, hogy annak van több értelme, ha mindenki a saját történelmét tanulja vagy ha mindenki a globálisan fontos történelmi tényeket. Nacionalista vs. globalista felfogás, a politikusok többsége az előbbit támogatja, a történészek inkább az utóbbit.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.07.10. 19:19:47

@Online Távmunkás: Éppen erről írtam legutóbbi bejegyzésemben, hogy igen, Kína felemelkedése, legalábbis annak extrém üteme, a nyugat sara. Az EU lemaradása részben annak is az oka, hogy az USA folyamatosan gyámkodik, korlátokat szab, mint pl. az orosz embargó, vagy legújabban a kínaiakkal való üzletelés korlátozása. Ez mind veszteség. Amúgy az USA éppen az EP-n keresztül lobbizza ki (korrumpálja) a neki kedvező döntéseket, amik Európának gyakran kedvezőtlenek.

Tamáspatrik 2021.07.11. 12:42:56

@megamovieboy: A környezet a saját képére formálja az embert, genetikai eredettől függetlenül. Erre példa a fehér bőr Európában, mert főleg az északi területeken kevesebb a napsugárzás és kell a D-vitamin. Kevésbé nyilvánvaló példa, ahogyan az amerikai telepesek "amerikaiakká" lettek, mert ott a természet zordabb és keményebb feltételeket támaszt mint nálunk, ebből nőtt ki a kemény verseny egymással szemben is, ami a mai amerikai társadalom jellemzője. Európában viszont a természet eddig főleg a Golf-áramlatnak köszönhetően a kellemesebb arcát mutatta, itt az emberek összefogása, egymás segítése a jellemzőbb, szociálisabbnak mondható közeg, miközben elkerülte azt a durva népsűrűséget, ami Kelet-Ázsiára vagy Dél-Ázsiára jellemző. Itt az ember a társadalomban jobban egyéniség maradhatott, nem kellett olyan mértékben alárendelődnie a közösségnek.
Az ide vándorolt különféle népek minket is beleértve más életmódra tértek át, főleg a mezőgazdaság kitűnő feltételei miatt, a hegyes-lankás, védett és jól védhető kis területeken nagyobb volt mindig a létbiztonság, nincsenek például sivatagos sem, a többi kontinenstől eltérően.

Tamáspatrik 2021.07.11. 12:50:36

@evilwolf: Szerencsére még nem minden volt szocialista ország annyira Európa ellenes. Lengyelországnak is inkább a keleti része az, a valamikor Poroszországhoz tartozó Szilézia és a nyugati részek polgárosodottabbak. A csehek is csak annyiban EU-ellenesek, hogy félnek egy németek által ledominált Európától, mert 3 oldalról németek veszik őket körbe. A Balkáni országok hozzák is a balkáni szintet, a szerbeknél főleg kilóg a lóláb, hogy nagyon orosz pártiak. Az orosz birodalom részei voltunk, ez nem múlt el még nyomtalanul.
Orbánék esetében is azt érzem, hogy a hagyományos európai értékeket elutasítva, pl. szociális egyenlőség vagy felvilágosodás, racionalizmus inkább Ázisa-pártivá váltak, mert Ázsiában az önkényuralom működik, Európában viszont nem szalonképes, igazából sosem volt az már évezredek óta. Az ázsiai berendezkedés megfelel az orbanistáknak, akik a hatalmat központosítani akarják, az EU ebben csak gátló tényező, meg kell szabadulni tőle.

Tamáspatrik 2021.07.11. 12:57:11

@Billy Hill: Engem nem érdekel most, hogy az USA-ban milyen történelmet tanítanak, eddig is csak a saját 200 éves történelmüket ismerték jól, a többi nem nagyon érdekelte őket, mármint az átlagembert.
A történelem oktatását az határozza meg mindenhol, hogy milyen korszakot tartanak fontosnak, ideológiai szempontokat is figyelembe véve. Európa vezető szerepet játszott az utóbbi kb. 3-400 évben, emiatt tanítanak nálunk annyi európai történelmet. Hogyha Európa netán szétesik és tele lesz mini ázsiai mintájú országokkal, akkor ez a fajta tananyag összezsugorodik és mást fognak tanítani.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.07.11. 14:17:27

@Tamáspatrik: Elfogadom, hogy a környezetnek van hatása az ott élő emberek csoportjára, de nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy miért nem tesznek magukért semmit az Olaszországban lézengő, eltartott menekültek, ellenben Amerikában, Ausztráliában, vagy Dél-Afrikában európai kultúrát hoztak létre a betelepülő európaiak. Negatív példa, hogy a közel-keleti EU bevándorlók, vagy az amerikai feketék nettó veszteséget termelnek az országoknak, míg a kínaiak mindenhol feltalálják magukat.

MEDVE1978 2021.07.12. 15:43:26

Európát szerintem két fő örökség határozza meg. Az egyik a római és görög vonal (tehát az antikvitás vonal), a másik pedig a kereszténység. Európa döntő része ma is ezekre alapul. A római és görög örökség érdekes módon látható a demokráciában, illetve ha nem megyünk el ennyire messzire, akkor a rétegezett társadalomban, ahol voltak vezető rétegek is. A keresztény örökség is áthatja a mindennapokat, az értékrendszereket, világlátást. Kulturálisan Európa egy óriási sikerprojekt, hiszen kvázi európai kulturális mintára működik ma egész Amerika, Ausztrália. A többi kontinens is kapott egy európai "kulturális" injekciót a XIX. századtól kezdve, ami igazából a XX. század végére múlt el.
Az európai kulturális minta igazából egy nagyon eredményes export termék. Erre rendkívül sok példát is látni, ha mondjuk megnézed egy dél-amerikai államban a társadalomszervezési elveket, azok nem inka vagy maja alapokon történnek, kulturálisan domináns és általános a spanyol-portugál behatás. De akár még egy afrikai államban is a működési elv a legtöbb helyen nem a törzsi viszonyulás, hanem beszűrődik a képviseleti demokrácia (az más kérdés, hogy a törzsi viszonyokkal ez az új rend is átitatódott). A másik túlélő és sikeres civilizációs minta még a keleti társadalomszervezés és kultúra, de ez korántsem volt globálisan ennyire sikeres.

Európa túl fog tudni élni, ez egy nagy piac, ami jó vásárlóerővel rendelkezik. Jelenleg én a fő vitát az integráció jellegén látom. Alapvetően egy naív nézetmód ezt egyfajta értékszűrőn látni. Valahol olvastam, hogy Trump szakított azzal az amcsi nézettel, hogy az USA kell legyen a világító fáklya és a követendő modell, amit mindenkinek meg kell valósítani. Én úgy érzem, hogy sokan az EU-t is ilyenként szeretnék pozicionálni, egyfajta morális origoként, ami valamilyen gránitszilárdságú, acélkemény értékek képviselője. A humánus elvek menedéke egy embertelen és gyakorlatias világban. Ez szerintem illúzió, az EU-nak ugyanúgy le kell menni a mocsokba és ha kell piszkosan kell játszania, mint bármelyik világpolitikai szereplőnek. Az EU-t én egy gazdasági és fejlesztési közösségként képzelem el, nem pedig primer módon egy politikai unióként. Főként ma látni, hogy a politikai integráció a jelenlegi gazdasági peremfeltételek mellett a határaihoz érkezett el, éppen ennek is jelei a válságok.

Tamáspatrik 2021.07.14. 21:44:33

@megamovieboy: Van olyan csoport, több is amelyik szervezetten betelepült, a másikat esetleg rabszolgaként hurcolták be valamikor...

Tamáspatrik 2021.07.14. 21:55:53

@MEDVE1978: Ezek Európáról eléggé köztudottak VOLTAK az utóbbi időkig, de nagyon jó, hogy leírtad, mert sokan kezdik elfelejteni. Tehát a demokrácia egyértelműen európai érték, míg az önkényuralom egyértelműen nem az (l. Belorusz, Oroszország, ha nem akarunk messzebbre menni).
Jó a gondolatmenet, nekem tetszik.
A cikkben megpróbáltam elágaztatni, hogy mi az ami a demokrácián túl és a kereszténységen túl mégis leginkább Európára jellemző. Ilyen például a szociális biztonság, szociális védőháló, ez máshol nem nagyon van, vagy nem ilyen szintű (USA, Latin-Amerika, Ausztrália).
Vagy a kulturális kifinomultság, ami annak az eredménye, hogy sok kultúra él egymás mellett és valamennyire versenyeznek is egymással, egészséges szinten.
A hsz.-ed második fele érdekes, lehet némi képmutatás, színlelt erkölcsi felsőbbrendűség, túlzásba vitt dolgok az európai projektben.
A humanizmus azért Európa része és én attól félek, hogy könnyű lesüllyedni Ázsiába, hiszen nagyon közel van és erős hatású. Az amerikai kultúra szintén erős, ott is a győztes mindent visz elv van.
Van valahol egy határa annak, nehéz meghúzni, ami a kulturális sokféleség eltűréséről, sőt támogatásáról szól, de még nem rúg fel durván alapértékeket.
Igazából én nem tudnám megmondani, hol ez a határ. Az Orbán-rendszer pont azt használja ki, hogy az EU hagyományosan túl kompromisszumkereső és nem elég kemény...

Untermensch4 2021.07.17. 01:04:00

@MEDVE1978: Inkább három pillér az a kettő. A görög-római és keresztény mellett a harmadik a kelta-germán. Sztem az angolok (és hatványozottabban az usa) annyiban térnek el hogy kevesebb görög-római ám több kelta-germán mentalitást visznek (usa-ban a 19.sz végi fellendüléskor is preferálták az é-ny európai bevándorlókat).
süti beállítások módosítása