Ideo-logikák

Ideo-logikák

Az ünnep nagyon erős kulturális hatás

2021. december 14. - Tamáspatrik

Régóta tudjuk, hogy mindenre lehet példát találni és mindennek az ellenkezőjére is, különféle kósza ölteteket is fel lehet fújni és beállítani úgy, hogy lám „azok” mit is akarnak, mekkora nagy veszélyt jelentenek a társadalomra és kultúránkra. Létezhetnek persze a világban sokféle, akár még „ultra liberális” enklávék is, amik valójában a különféle szekták mai utódjai. Régen többek között a „vörös veszéllyel” riogatták az embereket és sokan el is hitték ezt, például emiatt kellett az amerikai katonáknak Vietnamban harcolniuk. Sokféle dogmatizmus van, különféle ideológiák léteznek, de egyik sem képes ledominálni a többit, kivéve persze azt az esetet, amikor magát az államot szállja meg egy ideológiai alapú mozgalom.

Elég belegondolni abba, hogy ha valaki belekerül egy számára idegen ország helyi közösségébe, mint tanuló vagy munkavállaló, akkor nem fog tudni kívülálló maradni az adott ország kultúráján, szokásain. Például itt vannak a különféle nemzeti és vallási ünnepek, már az a tény, hogy mind fizetett munkaszüneti nap már önmagában vonzóvá teszi ezeket. Ha nekem valamiért fizetnek, akkor érdekelni fog, hogy mi lehet az adott esemény tartalma, éljek akár Isztambulban, Párizsban vagy akár Jászkarajenőn. Az adott piros betűs szabadnapokhoz tartozó különféle ünnepségek általában látványosak és mindig van bennük valami különleges, megkönnyítik a kívülállók azonosulását a helyi kultúrával. Egy provokatív példa erre, hogy az amerikai rabszolgák mai leszármazottjai is megünneplik a hálaadás napját, pedig elvileg nem nagyon lenne miért hálát adniuk.

A karácsony talán az emberiség alighanem leguniverzálisabb ünnepe, még a kínaiak is megtartják valamilyen módon, ha náluk ez nem is munkaszüneti nap. Ismerjük persze a mai szokásoknak a német és angol polgárosodáshoz köthető gyökereit, és azt is, hogy van az egésznek egy kimondottan hangsúlyos üzleti oldala is. Emellett viszont van még ennek az ünnepünknek egy olyan, a mérsékelt égöv északi részére kalibrált, mélyebb alapja is: a téli napforduló az ünnepe, ami a már a 4000 évnél is régebbi Stonehenge idején is létezett. Az év legsötétebb periódusán való átlendülés, a fény születése és fokozatos megerősödése, ez az ami összefonódott később a mi keresztény ünnepünkkel. Amikor a napok rövidek és a Nap is alacsonyan jár, akkor nyilvánvalóan mindenkinek jól esik a fény, nagyon könnyű azonosulni tehát az ünnep szellemiségével, éppúgy mint a húsvétnak a tavasz ünnep jellegével.

Nagyon egyszerű dolgokról, elemi szintű élményekről van tehát szó az ünnepeink esetében, aki ezeket kihagyja úgy érezheti, hogy valamiből kimarad. A legtöbb esetben a dolgokba „a buli kedvéért” megyünk bele, szeretünk az árral úszni, a legtöbben a szívünk mélyén konformisták vagyunk és erősen konzervatív beállítódásúak.

Most nem arról van szó, hogy mindenkit be kell fogadni, valójában nagyon kevesen vannak, akik együtt tudnak élni többszörös identitással és alkalmazkodni annyiféle szokáshoz, ezért a legtöbben nem akarnak más országba költözni tartósan, sőt legszívesebben a lakóhelyük közelében maradnak. Viszont a "kultúrák harca", a másik véglet a gyakorlatban nagyon ritka vagy sokszor csak felszínes jelenség épp azért, mert a lakóhelyünk éghajlata, a táj, a történelem és az ezekkel összefüggő régi kulturális szokások annyira erős hatással vannak ránk. Ami a közéletben folyik az gyakorlatilag mindenféle alapot nélkülöző, meddő, értelmetlen szócsata, leginkább különféle elitek között zajlik, nyilvánvaló tömegmanipulációs célokkal.

Érdemes felidézni ezzel kapcsolatban Bibó István gondolatait (kiemelés tőlem) :

„Éles, határozott formájú, kirajzolt alkatú közösségek nem úgy asszimilálnak, hogy titokzatos rezdüléseket keltenek fel az idegen szívében, amitől az mindinkább ellágyul, míg végre puhán beolvad. Hanem úgy, hogy világos, határozott szokásaik és tételeik vannak arról, hogyan kell szavakat kiejteni, köszönni, udvarolni, elnökölni, elégtételt venni, gyűlést tartani és versenyezni, s az idegen hol elbájolódik, hol durván fejbe verettetik, de mindenképpen bekerül ennek a közösségi életnek a sodrába.”

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3116783820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.12.15. 07:31:30

"Régen többek között a „vörös veszéllyel” riogatták az embereket és sokan el is hitték ezt, például emiatt kellett az amerikai katonáknak Vietnamban harcolniuk."

Nagyon nem volt alaptalan a riogatás, a komcsik pont olyan expanzívak voltak mint Hitlerék. A SZU-ban is voltak a tervek Nyugat-Európa lerohanására. Csak ezt aztán egyrészt az atomfegyverek elterjedése, másrészt késõbb a szocializmus gazdasági mûködésképtelensége akadályozta meg.

A vietnamiak pedig kemények voltak mint a fagyott zokni, és nyertek is a nagy felszabadító harccal jó sok évtized nyomort a népüknek ami a mai napig tart. Ugyanez igaz az észak-koreaiakra is.

midnight coder 2021.12.15. 07:36:46

"Most nem arról van szó, hogy mindenkit be kell fogadni, valójában nagyon kevesen vannak, akik együtt tudnak élni többszörös identitással és alkalmazkodni annyiféle szokáshoz, ezért a legtöbben nem akarnak más országba költözni tartósan, sőt legszívesebben a lakóhelyük közelében maradnak. "
Ez attól függ. Az emberiség hajlamos túlszaporodni, és ha túlszaporodik annak gyakran népvándorlás a vége. A migráció is ez a folyamat, csak ma nem fegyverrel jönnek hanem gumicsónakban, menekültnek beállítva magukat.

"Viszont a "kultúrák harca", a másik véglet a gyakorlatban nagyon ritka vagy sokszor csak felszínes jelenség épp azért, mert a lakóhelyünk éghajlata, a táj, a történelem és az ezekkel összefüggő régi kulturális szokások annyira erős hatással vannak ránk."

Ez egyrészt mennyiségtõl függ, másrészt a civilizációk jellegétõl. A romáknak évszázadok alatt sikerült beilleszkedniük úgy-ahogy, de az õ kultúrájuk és a mi akkori kultúránk amikor érkeztek még nem volt annyira nagyon messze egymástól.

MEDVE1978 2021.12.15. 12:08:51

"Most nem arról van szó, hogy mindenkit be kell fogadni, valójában nagyon kevesen vannak, akik együtt tudnak élni többszörös identitással és alkalmazkodni annyiféle szokáshoz, ezért a legtöbben nem akarnak más országba költözni tartósan, sőt legszívesebben a lakóhelyük közelében maradnak.

Viszont a "kultúrák harca", a másik véglet a gyakorlatban nagyon ritka vagy sokszor csak felszínes jelenség épp azért, mert a lakóhelyünk éghajlata, a táj, a történelem és az ezekkel összefüggő régi kulturális szokások annyira erős hatással vannak ránk. Ami a közéletben folyik az gyakorlatilag mindenféle alapot nélkülöző, meddő, értelmetlen szócsata, leginkább különféle elitek között zajlik, nyilvánvaló tömegmanipulációs célokkal."

Alapvetően nagyon nagy hiba ezt az egész folyamatot nem történelmi kontextusban nézni. Történelmi kontextusban két fő tényező megváltozott: az egyik az információ, a másik az utazás és vándorlás sebessége.

Az utóbbival kezdve, ha valaki az ókorban akart volna eljutni mondjuk Kínába szárazföldön, jó esetben is több évébe telt volna ez, ha akadálytalanul ment volna. Ehhez nyilván infrastruktúrát a fenálló birodalmak adtak volna, viszont rendkívül drága volt maga az utazás is. Tehát a vándorlás szükségszerűen lassan és viszonylag kis távolságokra történt meg. Emellett ugye nagy birodalmakról beszélünk, amelyek saját előnyeiket alapozták arra, hogy kereskedtek mondjuk a másikkal. Tehát a Szasszanid Perzsa Birodalomnak nem volt érdeke az, hogy mondjuk egy görög kereskedőt átengedjen a területén Kína felé, hogy az a selyemutat feltérképezze. Nyilván az volt az érdeke, hogy a saját területén a saját kereskedői profitáljanak az áruk áramlásából.
Emiatt tehát szinte még egyénileg sem volt lehetséges hosszabb távon utazni, nem hogy csoportosan. Ha pedig csoportosan indult el sok ember, akkor azok döntően ezt felfegyverezve tették, hiszen az utazásban érintett területek erőforrásainak felhasználásával tudtak csak előrehaladni, ez pedig nem nagyon ment békésen. Emiatt a migráció döntően közvetlen volt, a szomszédos államokat érintette. A római birodalmat elsöprő népvándorlások is erre épültek. Az egyik népcsoport "nyomta" a másikat rá a harmadikra, mint a dominók. A modern kori migráció ettől jelentősen különbözik, távoli, nem szomszédos országokat érint. Egy ókori szituációban a szíriai menekültek döntően Törökországban, Irakban, Iránban kötöttek volna ki, ahelyett, hogy sokan továbbmentek Nyugat-Európába, mint 2016-ban.

A másik fontos rész az információ. A XX. századig egy afgán vagy egy dél-afrikai nem tudott semmit arról, hogy hogyan élnek az emberek az USA-ban, Európában, az Egyesült Arab Emirátusokban. Ma több embernek van mobiltelefonja, mint vízöblítéses WC-je vagy tiszta vízhez való hozzáférése.
Egy nigériai ember ma pillanatok alatt látja a Franciaországba vándorolt, megtűrt státuszú (tehát nem hazaszállítható) haverjának a posztolt képeit a közösségi médiában, amelyek az európai luxusról szólnak. A legtöbb afrikai ember olyan helyzetben él ma, amit mi Európában pokolként definiálnánk. Nyilvánvaló, hogy egy rendezett, akár szegény ember élet Európában neki nagy előrehalást jelentene.

A kultúrák harca viszont pont a fentiek miatt intenzív:: egy lengyel sokkal könnyebben beilleszkedik Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, mint mondjuk egy szír vagy egy afgán. Ennek oka pontosan az, hogy eltérő kulturájú népekről van szó.
Az ebből fakadó feszültség tehát inkább nem elitkérdés, hanem a társadalom alapjából, a lakosság mindennapi tapasztalatából táplálkozik.

midnight coder 2021.12.16. 15:07:53

@MEDVE1978: Ez pont így van. A másik probléma, hogy a ballib politikus ebbõl annyit lát, hogy sok menekült jön az elnyomásból a szabadság birodalmába ahol derék balliberális szavazók lesznek majd. Csakhogy az átlagpolgárt szerintem nem annyira az zavarja afrikában hogy nem szavaz hanem az, hogy nem eszik. Ergo, õ a jólétért jön ide és nem a liberalizmusért. És nem is feltétlenül az a legfõbb vágya hogy lecserélje az értékrendjét, vallását, kultúráját az európaira. Õ csak nagy jólétet akar. Villamossal utazni, csapból vizet inni meg ilyenek. Anno láttam 2015-ben egy-két migrit villamosra szállni - kb. úgy nézett ki a fejük a szocializmusból itt ragadt csehszlovák tragacsra szállva, mintha legalábbis ûrhajóra szálltak volna.

Tamáspatrik 2021.12.16. 20:04:43

@MEDVE1978: " Történelmi kontextusban kell nézni." Nem tudod úgy nézni, mivel még ilyen nem nagyon volt a történelemben.
Ha vannak azok talán USA, Kanada, Ausztrália, amelyek e téren jóval előbb járnak mint Európa és egyik sincs katasztrofális helyzetben.

Nem az a kérdés, hogy mért van migráció, hanem hogy mért nem annyira tömeges. Erre ad választ a "Jó közgazdaságtan nehéz időkre" c. könyv. Nem szabadpiaci, hanem ún. "ragadós" gazdaságban élünk. Ez azt jelenti, hogy az emberek annyira megszokják a kultúrát, amiben felnőnek, hogy ritkán hagyják el, egy átlag falusi indiainak még a nagyváros peremvidéke is sokkszerű, még akkor is ha az életszínvonala magasabb lenne, nemhogy egy európai kultúra.
Nem tudsz ramadan-t vagy hindu ünnepeket tartani Európában, mert nincs meg a megfelelő közeg hozzá, az életszínvonal egy dolog, de nem minden, nem minden a GDP.
Az emberek két alapesetben mennek el lakóhelyükről más országba: 1.Ha nincs más választásuk, pl. Afganisztán és Szíria, de akkor is kevés a vállalkozókedvű, aki idegen országot céloz meg.
2.Jól képzettek, de ők nincsenek nagy számban, a tömeges migrációt nem ők adják.
A bevándorlási kísérletek nagyobb része sikertelen, legtöbben csak pár éven át képesek külföldön dolgozni, ezt látom nap mint nap, a magyarok nagy része visszajön, nem telepedik le, pedig nem olyan nagy a kulturális különbség mondjuk az angolokkal vagy hollandokkal szemben.
Nem tudod megszokni, lelkileg üres maradsz, mert más kultúra, a gyermekkori vagy ifjúkori ünnepeid elvesznek, nem is meghonosíthatók az idegen közeben. Lehet Ausztráliában nyár közepén karácsonyfát állítani, de semmi értelme. Ez egy északi féltekés téli ünnep, nem véletlen, hogy Észak-Európai országokban van nagyobb hagyománya.

Tamáspatrik 2021.12.16. 20:10:42

@midnight coder: A vörös veszély azt jelentette, hogy az egész világot elözönli majd a kommunizmus. Ez a jelenség bekövetkezett Dél-Kelet Ázsiában, mondjuk Kínától nem nagy távolságra ez nem is meglepő, de nem terjedt el Ázsia további részében és Dél-Amerikában sem. Egy amerikai katonát azzal hülyíteni, hogy a Föld túloldalán kell a hazáját megvédeni, ez volt a demagógia.
Az eltúlzott kommunista veszély miatt egyébként Indonéziában vagy Chilében százezreket végeztek ki pár nap alatt.

Tamáspatrik 2021.12.16. 20:13:51

@midnight coder: Egyébként a véleménykülönbség köztünk nem annyira a bevándorlás mértékének tolerálása van, valszeg. egy hasonló alacsony szinten húznánk meg határt mindketten, inkább a veszélyének a megítélésében, az államok is szabályozzák és nem minden munkavállalóból lesz bevándorló, mert nem tud beilleszkedni. Az ünnep fejbe vágja, a törvény és a helyi szokások viszont nyakon vágják.
süti beállítások módosítása