Ideo-logikák

Ideo-logikák

Szemfényvesztő játéknak lehetünk tanúi

2022. március 23. - Tamáspatrik

Nem működnek jól hosszabb távon a döntéseket teljesen centralizáló, vezérelvű rendszerek. Rendszerint az történik mostanában, hogy a nagy hatalmú Főnök valamit a fejébe vesz, és az apparátus megpróbál ebből értelmes törvényeket vagy rendeleteket gyártani, de nem sok sikerrel.

Az alternatíva egy kevéssé centralizált, technokrata felfogású kormányzás lehetne, amire Márki-Zay vezetésével lenne valódi esély. Pontosabban arra lenne esély, hogy a látványos akciók helyett rendes szakmai munka folyhasson az egyes területeken.

1.A benzin és a gázolaj esete

Előre jeleztem, hogy az árrögzítés miatt a kis benzinkutak hamarosan bajban lesznek, mert ők nem a shop forgalmából élnek és nincsenek olyan pénzügyi tartalékaik sem mint a multiknak. Ha a kormány akarja meghatározni, hogy minek mennyi az ára, tehát nem befolyásolni akarja a piaci törvényeket, hanem kiiktatni, akkor törvényszerűen mindig hiányokat fog generálni. Az ellátási láncban óhatatlanul lesznek olyan szereplők, akik a forgalmazásban ellenérdekeltek maradnak. Mindez már a szocialista tervgazdálkodás idején is kiderült, nem tudom mért térünk vissza mégis ehhez. Az sem járható út, hogy a magyaroknak olcsóbban adjuk a gázolajat, ez szembemegy az EU alapszabályaival, gondoljuk csak meg, hogyan éreznénk magunkat, ha Ausztriában járva az árcédulán azt látnánk, hogy a leárazást csak az osztrák állampolgárok vehetik igénybe. Ha a kormányt ismét megszavazzák, akkor lassan hozzászokhatunk ahhoz, hogy mindenről megmondják központilag, hogy mennyibe kerül, amitől cégek mennek sorozatban tönkre és egyre nagyobb lesz a piaci káosz.

2.Rögzített élelmiszerárak

A kormány most csupán azt határozta meg, hogy mely termékek lesznek folyamatosan akcióban az egyes üzletekben, viszont az élelmiszerárak emelkedésére ennek elhanyagolhatóan kis hatása van. (Az emberek többségének nem annyira fontos, hogy otthon rántogassa ki naponta a kis csirkefarhátját.) Valamennyire érthető, hogy próbál a kormány a multik hasznából levenni, de ez nem nagyon megy, mert annyiféle terméket vásárolunk és annyi szolgáltatást veszünk igénybe, hogy amit az egyik oldalon elveszítenek azt a másik oldalon beszedik ezek a cégek (a bankok és a tranzakciós illetékek esete is ide tartozik). Egyetlen „lehetőség”, ha a multikat teljesen kiiktatják és NER cégek veszik át a terepet, ami az inflációt nem fékezné meg, a szolgáltatások színvonalát viszont igencsak lerontaná. Valószínűleg a választások utánra tervezi az ilyen, kevéssé népszerű lépéseket majd a kormány. Beleértve természetesen a megszorításokat is, amiket mindenki keményen meg fog érezni, a rendszer kedvenceinek kivételével (nagycsaládos felsőközép, NER-lovagok, nagy egyházak tartoznak főként ebbe a körbe).

3.A környezetvédelem iránti érzékenység hiánya

Az energiatakarékosság ösztönzése vastagon ide tartozna, az egyoldalúan sulykolt „rezsiharc” helyett, illetve annak kiegészítéseként. Ahová a kormány közeli cégek beteszik a lábukat, ott a nagy építkezések nyomán pusztul a természet (lásd Balaton-part, Fertő-tó), környezetvédelmi koncepció pedig nincs is. A mérsékelt felfogásúaknak nem nagyon osztanak lapot a koncepciók kidolgozásakor, a kő-konzervatívak pedig sajnos megfúrták a szélerőművek létesítését is, pedig de jól jönnének egy ilyen helyzetben. (A paksi építkezés is a végtelenségig csúszhat, ha egyáltalán megvalósul.) Ha Orbán nem érti, hogy mit jelent a klímaváltozás, és az olyan dolgok mint a környezetvédelem és az energiatakarékosság mért lennének fontosak, akkor az apparátcsikok sem fogják ezeket a területeket támogatni.

4.Diktátorokat támogató külpolitikai irány

Lehet Orbán egy zseniális tárgyaló, aki ügyesen lavíroz a nagyhatalmak között, viszont a potyautas magatartást a világon sehol sem díjazzák. Az előnyökért tartjuk a markunkat, de nem teszünk hozzá semmit a közös külpolitikához, sőt még a bajkeverő díjat is megkaphatjuk, ha Kína trójai falova leszünk, vagy pedig ha Szerbia nacionalista törekvéseit tovább támogatjuk. Egy ilyen vonalon tovább haladva borítékolható lenne az EU tagságunk felfüggesztése. (Pénzügyi támogatások csökkentése, szavazati jogok megvonása egyaránt felmerülhet.)

5.Ideológiai háborúskodás

Szalmabábok püfölése, felnagyított és démonizált ellenségkép gyártása, ez az ami a mostani kormányzatnak nagyon megy, ezzel tudja igazolni a létjogosultságát. Pedig az ukrán menekültek most is tovább mennek éppúgy, mint pár éve a szíriaiak, most sem mi vagyunk számukra a célország, ebből is lenne levonható tanulság. A másik a meleglobbival való riogatás, olyan kérdésről népszavazást tartani, ami kormánypártiak szerint sem tartozik a száz legfontosabb problémánk közé. Az ukrajnai háború esetében is lehetne szépen csendben maradni, mint mondjuk az osztrákok (akiknek a járványintézkedéseit sokáig szépen lekövettük, és addig jártunk sikerrel, amíg ezt tettük). Ez lehetne az értelmes magatartás, de nem tehetjük, mert mindig kell ápolni a nagy vezér képét,  hiszen állja a sarat és megvédi az országot, és a magyar néplélek ezt szépen bekajálja. Nézzünk szét a környezetünkben, más országok szépen boldogulnak az ilyen öntelt nagy vezérek nélkül is, valamiért senkinek nem volt még rájuk szüksége rajtunk kívül (a beloruszokat és az oroszokat persze nem említve).

Sokan vannak, akik megkajálják a nagy demagógiát, amit a rendszer önigazolásul folyton gyárt és sulykol minden csatornán. Valamiért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nem a szakértelem fog rajtunk segíteni, hanem Orbán rendszere, amelynek a borzasztó korruptságát is eltűrjük, mert lazán csípőből tüzel mindenre és annyira mindentől „megvédi” a magyar embereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8117787760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.03.23. 22:34:46

"Az alternatíva egy kevéssé centralizált, technokrata felfogású kormányzás lehetne, amire Márki-Zay vezetésével lenne valódi esély."

Ezt aztán mi alapján állapítottad meg?

Azt látjuk, hogy a kormányt remekül bírod fikázni, de ettől mért lenne jó az ellenzék?
(ha lehetne, eccer írjál mán olyat is, amivel meg akarsz győzni, hogy mitől ilyen jó ez az MZP..... talán rá szavaznék......DE ATTÓL, HOGY A FIDESZ SZAR.....MÉRT SZAVAZNÉK AZ MZP-RE?????... AKKOR MÁN INKÁBB A KÉTFARKÚ KUTYUSOK!!!!!!....azok olyan cukik...... szerintem jobbak, mint az MZP.....)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.24. 08:15:11

"kevéssé centralizált, technokrata felfogású kormányzás"

Magyarul káosz, s Soros és Brüsszel totális irányítása. Ez kinek lenne jó, egy törepe kisebbséget leszámítva?

midnightcoder2 2022.03.24. 08:58:39

1. Ez tényleg nettó faszság. A kúrmány amúgy is hajlamos egyes cégek nyakába sózni a szociális intézkedéseket.
2. Azért sokaknak fontos lehet a csirkafarhát is, ha neked vagy nekem nem is az.
3. A környezetre ma a legkárosabb szervezetek a környezetvédõk - ezzel együtt persze a kúrmány turisztikai beruházásai nettó baromságok. Már csak azért is, mert ha van ország ami tökéletesen alkalmatlan a turizmusra, na az mi vagyunk. Ráadásul a turizmus amúgy sem a jövõ sikerágazata.
4. Idáig a történelemben mindig azok az országok jártak jól, akik semlegesek voltak. Lásd Svájc.
Az az ország ami megpróbál erkölcsi értékeket képviselni, az bukni fog. Országoknak nem barátai vannak, hanem érdekei. Az igazi baj az, hogy az EU vezetõi ezt a szabályt következetesen figyelmen kívül hagyják, és az EU helyett az USA érdekeit szolgálják ki. Pont mint min anno a II világháborúban, amikor végsõkig kitartottunk Hitler mellett.
5. Az ukrán háború kapcsán senki nem bántja a menekülteket. Azok valóban menekültek, és nem hét határon át érkeztek egy nyam-nyam országból útlevél nélkül és hazudják magukat annak aminek akarják. Másrészt, ez az egész igazából az USA és Putyin háborúja, ahol az EU beállt az USA oldalára és egyedül fizeti a háború költségét az embargókkal. Nekünk viszont létfontosságú az orosz gáz és olaj, ergo nagyon nem érdekünk, hogy az EU ebben is kiszolgálja az amerikai olajcégek érdekeit.

kunzoo 2022.03.24. 10:12:39

A menekültkerdest kár volt idevenni. A SZOMSZÉDBAN HÁBORÚ van. 2015 ben ez nem volt, ráadasul Görögország révén már az Unió területén voltak a "menekültek". Az hogy nekik nem tetszett Törökország, Görögország meg Szerbia, az már az ő egyéni döntésük.
Most Ausztria joggal toloncolhatná vissza az ukránokat ha akarná. Mi vagyunk az első határos ország ebben az irányban.

kunzoo 2022.03.24. 10:18:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ujra megkérdezem: ha ennyire rossz itt az EU ban, miert nem mesz Oroszhonba? A nyelvet ismered.
Továbbra is fenntartom hogy tudathasadasod van.
Világpolgárkent multinál dolgozol saját bevallasod szerint szereted a Mekit, ahol fizetsz a hamburgerért, de az antiglobalista zenét hallgatod. Amit tutira ingyen töltöttél le a globalista internetről. A Mekinek fizetsz, az elvbarátaidat meg lenyúlod. Kezdj magaddal valamit. Ha meg lusta vagy, akkor a rendszert kiszolgálokról többes szám első személyben írjál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.24. 10:39:12

@kunzoo:

"multinál dolgozol saját bevallasod szerint szereted a Mekit, ahol fizetsz a hamburgerért, de az antiglobalista zenét hallgatod"

A munka kényszer, semmi más.

Az étel meg étel.

A kedvenc zeném meg a XVIII. sz. első fele.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.24. 10:40:03

@kunzoo:

"a rendszert kiszolgálokról"

Ez is kényszer. Ebben a rendszerben élek, nem tudom nem kiszolgálni.

ulpius66 2022.03.24. 11:00:51

De jó! De jó!

Hétvégén itt a NYÁRI IDŐSZÁMÍTÁS!!!!!!

ESTE FÉL NYOLCKOR MÉG VILÁGOS LESZ!

MÁN NAGYON VÁRTAM!
(mondjuk szegény melósoknak elég rossz lehet....... szombaton munkanap, ráadásul még a vasárnap is rövidebb egy órával.......)

kunzoo 2022.03.24. 11:07:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Több nyelven beszélsz, tehát megteheted. Nem vagy röghöz kötve mint anno a jobbágyok.
A munka nem kényszer. Elmehetsz emelt fejjel koldulni is, volt is ilyen szerzetesrend. Tehát még ideológiai alapod is lenne. Elmehetsz földet művelni, olyan szerzetesrend is van. Ahhoz is lehet ideológiát tarsítani. Felteszem, Oroszországban is kell dolgozni, tehát ebből a szempontból nem kerülnél más helyzetbe.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.24. 11:10:39

@kunzoo:

"Elmehetsz emelt fejjel koldulni is"

Manapság ez a teljes marginalizáció lenne. Plusz hatalmas munka, több óra, mint egy normál munkahely.

kunzoo 2022.03.24. 11:13:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Az élet választások sorozata. Biztosan van Bulgáriában helyi piac, vagy kisebb boltok. Vagy helyi ember által üzemeltetett hamburgeres, ha már azt szereted. Mi például a családdal igyekszünk odafigyelni ezekre a dolgokra. Lehetőleg környélbeli kaja, házitojás, amíg volt a környéken, házitej. Hamburgereuni meg egy kis egysegbe jarunk, nem a Mekibe. A boltban nézzük mi magyar származású.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.24. 14:53:00

@a nagy hohohorgász:

" az a+os hűtő helyett az a++ os hűtőt"

Még csak nem is tudom milyen a hűtőm. Amikor a régi elromlott, vettem újat, kész.

"a kádár kocka helyett az útépítésut"

A környék fontosabb ennél.

"az iphone 1es verzió helyett a 2est"

Ez az egyetlen, ami valamennyire igaz rám. Bár nem iphone, hanem android.

"a Nintendo helyett a psxet, a fifa 22 helyett a fifa 23at"

Nem játszom 25 éve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.24. 14:56:15

@a nagy hohohorgász:

Nekem ilyen vágyam sose volt. Mondjuk szerncsém is van, mert a múzsám ex-szépségkirálynő.

kunzoo 2022.03.24. 14:59:34

@a nagy hohohorgász:
Nem én írok arról blogot hogy de szar a liberális nyugaton, hanem birca. Emiatt teljesen ertelmetlen a kérdésed.

parttalan 2022.03.26. 17:28:18

Hát, te se lettél okosabb...

"Előre jeleztem, hogy az árrögzítés miatt a kis benzinkutak hamarosan bajban lesznek..."

Ha viszont nem lenne árrögzítés, a rohamosan dráguló benzin, a bajba került lakosság és a még jobban elszabaduló infláció miatt vijjognál a drogos, alkesz ellenzékkel együtt.

Nem vesézem tovább, ebből ennyi bőven elég volt.

Tamáspatrik 2022.03.26. 18:45:19

@midnightcoder2: "amikor végsõkig kitartottunk Hitler mellett" most Hitler pont hogy Putyinnak hívták, nagyon elszemtelenedett. Írtam egy új posztot, hogy jobban érthető legyen, mire gondolok. A semlegesség jó gondolat, de aki semleges az maradjon csendben. A kormány nem tesz semmit az lehet nekünk jó, de ne kommunikálja ki, hogy ő a világ megmentője.
Amerika támogatása nélkül lehet, hogy már rég lerohanta volna Európát Putyin. Nem az USA robbantotta ki, ez 100%. (Senki nem akarta felvenni Ukrajnát a NATO-ba.)

Tamáspatrik 2022.03.26. 18:46:41

@kunzoo: Ezek ugyanolyan menekültek mint a szíriaiak, azoknak is szétlőtték a városait, az oroszok fegyvereivel. Nagy részük nem is ide jött, hanem a szomszédos országokba, és ugyanúgy át akartak csak menni rajtunk mint most az ukrán menekültek, akik Nyugat-Európába tartanak.

Tamáspatrik 2022.03.26. 18:50:30

@parttalan: Az alkoholizmust az Orbán-kormány támogatja, viszont a drogot senki.
Nem mondhatod meg egy kereskedőnek, hogy ugyannyiért adja az árut mint amennyiért veszi, ez nettó marhaság. A MOL persze átvészeli és kiszorítja a kis kutakat, mert multi, vannak pénzügyi tartalékai.
A kormány csökkenthetett volna adót, adhatott volna támogatást a kutaknak, sok egyéb lehetősége is van, de mért éppen 480Ft a benzin, mért nem mondjuk 520? Ennek SEMMI racionális alapja, pontosabban az egyetlen az, hogy választások lesznek.
süti beállítások módosítása