Ideo-logikák

Ideo-logikák

Hogyan segíthetjük elő a radikális jobboldal világuralmát?

2022. június 02. - Tamáspatrik

Nincs neve igazából ennek a mozgalomnak még, egyesek szemében nem több mint „visszatérés a normalitáshoz”, mások számára viszont kő-konzervatív felfogásúak ligája. Az ilyen rendszerek jellemzője kicsiben és nagyban is, hogy hangsúlyozottan ismeretségi alapon működnek (el sem tudnak képzelni a vezetésre alkalmassági alapon működő szelekciót), és a főnök (a „király”) egyszemélyi döntései megkérdőjelezhetetlenek. Tagadhatatlanul egy felvilágosodás előtti világot idéznek fel, mindamellett nem állítom azt sem, hogy a felvilágosodás valóban egy abszolút pozitív eszme lenne. Mivel a radikális, azaz a társadalmi rendszereket felforgató mozgalmak egytől-egyig kudarcosnak bizonyultak, ezért nem tartom jó útnak azt, amit az újfajta nacionalista (vagy ha jobban tetszik hangsúlyozottan nemzeti alapú) jobboldali radikalizmusok szárba szökkenése jelez. Milyen tényezők segíthetik elő, hogy a radikális jobboldal jusson hatalomra világunk meghatározó országaiban, vagy más részről hogyan érhetjük el, hogy az ilyen mozgalmak veszítsenek a vonzásukból?

1.Nem értjük a társadalmi polarizációt

A világban létrejött különféle társadalmak a legtöbbször igencsak polarizáltnak tűnhetnek, sőt a piramis alakú struktúrák voltak a leggyakoribbak (l. rabszolgatartó és feudális társadalmak). Talán azt kellene inkább megérteni, milyen tényezők miatt alakulhatott ki széles középosztály az utóbbi évszázadokban, és mi volt az, ami a vagyoni és társadalmi különbségek csökkenéséhez vehetett? Lehet, hogy csupán volt egy olyan időszak a múlt században, amit az erőteljes urbanizáció és a technikai fejlődésben való feltétlen hit jellemzett, miközben a faluról városra költözők nagy tömegei nem vesztették el a gyökereiket? Lehet, hogy a polarizáció hiánya, a politikai véleménykülönbségek esetenkénti kis mértéke szorul inkább magyarázatra? Ez esetben semmi meglepő nincs abban, ha a tudomány és technika világa mérföldekre távolodott el a hagyományos életmódtól amellett, hogy a legtöbben nem tudunk mindkét területen egyformán jók lenni. Talán egy kétlaki életmód lehet a követendő, amikor a hétköznapi racionális technika használó énünk elkülönül attól az emocionális alapú énünktől, amelyik a természetben és a hagyományokban érzi jól magát? Nagyon zavaró, hogy a legtöbb kutatás igencsak Amerika USA központú, holott sokféle társadalom létezik, és különféle módon küzdenek meg az ilyen jellegű problémákkal. A problémák helyett nem inkább arra kellene fókuszálni, ahol megoldások születtek?

2.Megmondó emberek közlési kényszere

A különféle véleményvezérek nem képesek elmélyülni, hanem folytonos közlési kényszerben vannak, politikai oldaltól függetlenül. Sokan beleragadtak egy szerepbe, amit még akkor is folytatnak, amikor már nem nagyon érdekel semmit az egész, amit képviselnek. Ahelyett, hogy elismernék, hogy hibáztak, igencsak mellétrafáltak a számunkra itt és most fontos lényeget illetően, és próbálnának az elméleti, ideológiai szószok helyett kicsit gyakorlatiasabban és kompromisszumokra törekvően közelíteni a problémáinkhoz. Azért lenne jó, ha ezek a koponyák minél hamarabb felébrednének, mert túl későn fognak rájönni, hogy a különféle radikális rendszereknek (a neoliberalizmust is beleértve ebbe) nincs szüksége valódi értelmiségiekre csak pártkatonákra, és az ilyen rendszerek őket is el fogják hajítani, mint ahogy a múltban is mindig megtették.

3.Elitek harca és az „isten adta nép”

Mindenki azt igyekszik kimutatni, hogy mások hogy manipulálják az embereket, de már ez önmagában véve, az érzelmek felszítása révén is csak egyfajta manipuláció. Különféle elitek harcolnak a hatalomért (globális, nacionalista esetleg egyéb elitek) ez nyilvánvaló, miközben az állampolgár tömege vagy „nép” (a két szó ugyanazt fedi, de teljesen más érzelmi töltéssel) egyáltalában nem tévedhetetlen, még ha sokan annak is tartják. (Népuralomra már a kommunisták is szerettek hivatkozni.) Azt is lehet mondani, hogy a történelmi tévedéseiből tanul leginkább, emiatt is máshogy szavaz egy román vagy spanyol választópolgár a lengyelhez és franciához képest, nem véletlen hogy az utóbbi országokban jöttek fel jobban az autokrata politikusok.

4.Az egész több, mint a részek összessége

Ezt a tényezőt a tudomány valószínűleg sosem fogja tudni megfelelően kezelni, mert hajlamos mindent részekre bontani. Emiatt van az, hogy egy nem túl jó gazdaságpolitika is közösségi alapon szervezve (ha úgy tetszik nemzeti szellemben) nem ritkán sokkal jobban beválik egy liberálisnál. Az ember atomizálódását hirdető liberalizmus valódi kritikája mélyebb szinten még mindig nem történt meg, az ember alapvetően közösségi lény és az erősségek összeadódnak a közösségi munka során.

5.Fosszilis alapú társadalmak léte

A fosszilis energiák nyilvánvalóan végesek amellett, hogy nagymértékben fokozzák az egyes országok között is az egyenlőtlenséget. A természet kizsákmányolására épülő társadalom radikalizálódása alighanem elkerülhetetlen egy pont után. Nagyon helyes úton halad az a mozgalom a rengeteg ellentmondása ellenére is, ami a fosszilis energiatermelést alternatív forrásokkal igyekszik kiváltani, hiszen a fosszilis energiatermelés törvényszerűen egyre drágább lesz, a kitermelési költségek folyamatos növekedése nem elkerülhető. Valamikor el kellett kezdeni ezeket kiváltani. Emellett a centralizált energiaszolgáltatás helyett a decentralizált felé haladni, ez is egy jó irány, ha úgy tetszik „harmadik út”, mert egyik politikai irányzathoz sem köthető.

6.Környezeti katasztrófák

A környezeti egyensúlyok megbontásával a katasztrófák gyakorisága növekedni fog. Ehhez nem kell semmilyen ideológia, valamiféle szociáldarwinizmus, az egyszerű zsigeri reflexek működnek. Az emberiség alapélménye és ösztönös szinten bennünk van, hogy nincs semmiből sem elegendő, ezért a megoldást az hozhatja el, ha a mi csoportunk létszáma a nagyobb (ami akár az abortuszellenesség egyik gyökere is lehet), és ha a mi „klánunk” az erősebb. A szélsőjobber radikalizmus és más szélsőséges mozgalmak egyik alaptétele ez, és nem is nagyon törekednek megelőzni a különféle környezeti katasztrófákat. Holott lehetne abból is kiindulni, hogy képesek vagyunk kreativitásunkra építeni megfelelően elosztani az erőforrásokat a Föld mostani lakossága között, nagyobb társadalmi megrázkódtatások nélkül.

Lehetnek természetesen egyéb okok is, amik erősítik a különféle szélsőjobber mozgalmakat. Az ilyen mozgalmak és felfogások egy pontban mind nagyon hasonlóak, harcolni szeretnének végre, ergó nem nagyon tetszik nekik az a világ, ahol nem a macsó szemlélet az uralkodó. A harcot nyilván sokkal könnyebb elsajátítani mint az együttműködést másokkal. (A cikk egyébként nem a magyar politikai életről szól, bármilyen hasonlóságokat idéz is fel, az csak a véletlen műve lehet.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8117847235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2022.06.03. 02:38:02

Atomizálódás? Hogy lehet ezt érteni? A társadalom egyénekből áll. Nincs olyan ember, hogy Állam, ebben tévedtek Marxék.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2022.06.03. 03:31:04

"Hogyan segíthetjük elő a radikális jobboldal világuralmát?"

Ahogy ezt te is teszed, úgy. Azaz nevezzünk minden normalitásra törekvést radikális jobbnak.

S úgy is, hogy tiltasz minden ellenvéleményt, ezzel buborékba bújsz.

midnight coder 2022.06.03. 07:29:56

Igazából a mostani, a nagytőke érdekeit maradéktalanul kiszolgáló balliberális oldal az, ami ezt teszi.

Ma az átlagpolgár érdekeit nem védi senki. Az úgynevezett baloldal a négereket, bűnözőket, homokosokat, stb. védi. Mert ez kényelmes. A polgárok jólétéért harcolni a mai világban elég reménytelen dolog. Az emberek különféle területeken végeznek különféle munkát, nehéz őket egybe szervezni. Ráadásul sztrájkolni sem lehet már úgy mint régen, elvégre ha a melós sokat ugrál, a cég megy olyan helyre ahol nincs ilyen gond, vagy lecserélik egy robotra. A szegény kisebbségek irány pedig némi marketinggel szimpátiát lehet kelteni, és aztán ezek védelmével is pont annyi pénzt lehet keresni, mintha a polgár érdekeit védenék. A tőke pedig támogatja ezeket, elvégre neki pont egy olyan baloldal jó, ami ezzel van elfoglalva. A gyárban tökmindegy hogy fekete vagy fehér melós húzza az igát, ahogy az is, hogy odahaza lánnyal él az illető nemi életet vagy fiúval, vagy a kecskével. A lényeg a profit.

Érdekvédelem nélkül viszont a középosztály zsugorodni fog, a csórók pedig radikalizálódnak. Az a baj, hogy nem csak jobbra, de szélsőbalra is. Márpedig a létező szocializmus megmutatta, hogy ez sem annyira jó irány.

MEDVE1978 2022.06.03. 11:46:05

Érdemes itt is kicsit elgondolkodni távolabbi megközelítéssel. Azt hiszem, hogy közös diagnózis nem adható, lehet beszélni mondjuk a nyugati országok és közvetlen közelségük (mint mi félperifériaként) problémáiról és a fejlődő országok problémáiról, utóbbit is rétegezetten mondjuk egy sok perspektívával rendelkező Kína és India, illetve másik oldalon mondjuk egy failed state Szomália esetében.

A fejlődők esetében alapvetően természetes egy erős közösségi önérdekkövetés, ha úgy tetszik nacionalizmus, a bukott államok esetében pedig elemekre (törzsekre) bomlás a túlélésért.
A cikk témája azonban inkább a fejlett országokra hajaz, koncentrál.

A XX. század második felének egy nagyon jelentős fejleménye a harmadik szféra dominanciája a fejlett országokban, párosulva a globális kapitalizmus hihetetlen mértékű megerősödésével (áru és tőketranszfer határok lebontásával) és outsourcinggal. Ezt a folyamatot nagyon jelentősen megkönnyítette a technológiai fejlődés, ma Kínában gyártani nagyon könnyű, csak el kell küldeni nekik a folyamatleírást, a szükséges gépek leírását és a pénzt. Az ipar kiszervezése ugyanakkor azt okozta, hogy a konjunkturális ciklusokra jóval érzékenyebb lett az egyes fejlett országok foglalkoztatottsági szintje. Ez azt jelenti, hogy konjunktúra idején fut a szekér és kvázi munkaerőhiány van, válság idején viszont megáll a szekér és jelentős mértékben megemelkedik a munkanélküliség. Ez a mérték természetesen nem tükrözi vissza a ténylegesen rosszabb helyzetbe kerülők számát. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a konjunktúra alatt egy kis jó menő étterem tulajdonosa volt és lehetett 5 alkalmazottja, válság idején azt fogja tapasztalni, hogy vagy be kell zárnia az éttermét és elmennie mondjuk irodai alkalmazottnak vagy el kell bocsátania 2 alkalmazottat és ezért neki az eddigi mondjuk 30 óra helyett dolgoznia kell 60-at. Ez az effektus a dekonjunktúrák idején dominószerűen megy végig a társadalmon, az emberek mobilitása bekorlátozódik, sokak, akiket nem rúgnak ki is boldogtalanná válnak a munkahelyükön.

A gazdasági szerkezet átalakulása tehát azt hozta magával, hogy a viszonylag jobban kiszámítható ipari munkahelyek helyett a bizonytalanabb, kevésbé válságálló, szolgáltatási munkahelyek kerültek előtérbe. A szolgáltatási szféra emellett rengeteg alacsonyan képzett munkaerőt igényel konjunkturális időszakban, viszont őket be is árazza. Ez azt jelenti, hogy ők nagyon alacsony bért kapnak, illetve könnyen lecserélik őket.

Ehhez a folyamathoz társul, hogy a kapitalizmus logikájából adódóan a tőke próbál egyre több életterületre bevonulni, a jobb megtérülés érdekében. A korábban a köz által kezelt szektorokat is átveszi (oktatás, egészségügy, üzemeltetés, biztonsági feladatok stb.). Ennek egy drágulás lesz a hatása, az így elérhető szolgáltatások megdrágulnak a jobb megtérülési lehetőség keresése miatt. Ahol párhuzamosan van jelen a köz- és a magánszolgáltatás, szintén a piaci logika mentén a magán kezdi elhódítani a jobban fizető vendégeket. Ez számos területen egyértelmű szociális feszültségeket okoz és a társadalmi mobilitás ellen hat.

Mindezeknek a gazdasági folyamatoknak társadalmi hatása van, zömében a társadalmi mobilitás ellenében hatnak. Nyilvánvaló, hogy az egyes politikai erők is reagálnak a változásokra. Két érdemi pólus van a reakcióknál:
1. Egyszerűsítve a tőkekonform reakció. Ez jöhet volt szocdemektől, néppárttól, liberálisoktól egyaránt. Ennek a lényege, hogy a tőkével együtt kell működni, a fogyasztást minél nagyobb szinten lehetővé kell tenni. A tőke érdeksérelmére újabb intézkedések a globális struktúra miatt nem tehetők, ezért egyéni szintre kell vinni az igazságos közteherviselés harcát: a gazdagokat kell megadóztatni. Sajnos az ilyen adózási rendszerek zömében buknak, mivel a leggazdagabbaknak meg vannak az eszközeik arra, hogy elkerüljék az adóztatást. Így az ilyen rendszerek elsősorban a középosztályt ütik. (ahogy Magyarországon is 2008-ig). Az ilyen politikai erők egyfajta minimalista szinten és törvényileg teszik kötelezővé a hátrányos helyzetű csoportok segítését. Ezek olyan intézkedések, amelyek nem kerülnek pénzbe vagy csak a létminimumhoz kapcsolódnak. Ilyen volt Magyarországon a segélyezés korábban. A baj ezekkel az intézkedésekkel az, hogy a társadalomban az állam szerepét minimalizálják és a legrosszabb anyagi helyzetűek segítésére redukálják. Ezzel az a probléma, hogy így a valószínűleg szintén nem túl jól élő / egzisztenciálisan folyamatosan teret vesztő középosztályok nem érzik magukat megsegítve. Hiszen ezek a dolgok nem nekik szólnak. A problémájuk az, hogy a gyerek nem kap "rendes munkát" és mondjuk csak a McDonaldsban tud dolgozni, mert nem volt pénz a magánban történő oktatására. Az, hogy nincs megfizethető lakhatás. És rajtuk nem nagyon segít, hogy az arab/török/roma stb. tud venni 3 étkezést és kap szükséglakást.
Folyt köv.

Nancsibacsi 2022.06.03. 12:38:57

Szerintem itt az elit és a nép is bűnös:
Az elitnek - az uralkodóosztálnak, nemességnek - el kéne fogadnia, hogy az elsődleges cél az ORSZÁG fejlesztése. Nem az Európai Unióé, nem az emberiségé, főleg nem saját magé vagy a családjáé - hanem az ORSZÁGÉ.
A népnek - a szolgáknak - el kellene fogadnia, hogy vannak dolgok amik a nemességnek JÁRNAK. Ők nem lopnak, csak elveszik ami JÁR. És fel kellene ismerni, hogy nem az a jó nemes, aki keveset lop, hanem akinél több marad meg! Ezenkívül az is tök irreleváns hogy a bolygóért, Európai Unióért, nemes eszzmékért mit tesz - ugyanolyan irreleváns ahogy 500 éve az volt hogy káromkodik-e mint egy kocsis vagy egész nap csak imádkozik: lényegtelen. A lényeg az, hogy az ORSZÁG előre menjen ne hátra.

Magyarországon abban a kivételes és szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a nép nagyobbik része ezt felismerte, hogy a fejlődésnek ez a záloga. Nyugaton van aki már felismerte, de őket jelenleg erőszakkal elnyomják, és - valószínűleg részben a rendszerüktől való félelemből - még kisebbségben vannak.

Nancsibacsi 2022.06.03. 12:50:21

Egy német bemegy egy bárba, és sört rendel. A csapos azt mondja neki:
- 100 euró.
A német megdöbben:
- Miii ? 100 euró? Tegnap csak 10 volt!
- Hát ma 100.
- De minek 100, a fenébe?!
- Most elmagyarázom. 10 euró egy sör. 10 további - Ukrajna megsegítésére. 20 - segítségnyújtás olyan európai országoknak, amelyek szankciókat vezettek be, és nem tagjai az EU-nak. További 10 - az Egyesült Királyság segítése az Oroszország elleni szankciók sikeres végrehajtásában. További 10-et a balkáni országokba küldenek kemenceszén vásárlásához. Nos, a maradék 40 euró - az EU gáztámogatására és a szankciók fenntartását segítő alapra.
A német némán elővett egy százeurós bankjegyet, és átnyújtotta a csaposnak. A pultos elvette a pénzt, betette a pénztárba, de 10 eurót visszaadott.
A német össze van zavarodva
- Várj, 100-at mondtál - 100-at adtam. Miért adsz vissza 10 eurót?
- Nincs sör...

IdomitottFoka 2022.06.03. 13:33:48

@Nancsibacsi: "A népnek - a szolgáknak - el kellene fogadnia, hogy vannak dolgok amik a nemességnek JÁRNAK. Ők nem lopnak, csak elveszik ami JÁR. És fel kellene ismerni, hogy nem az a jó nemes, aki keveset lop, hanem akinél több marad meg! "

És akkor vki még csodálkozik ilyen nettó primitívség után h vkinek sokkal fontosabb bármilyen lmbt mellékszál, mint az ország...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.06.04. 21:21:27

@Nancsibacsi: "A népnek - a szolgáknak - el kellene fogadnia, hogy vannak dolgok amik a nemességnek JÁRNAK. Ők nem lopnak, csak elveszik ami JÁR. És fel kellene ismerni, hogy nem az a jó nemes, aki keveset lop, hanem akinél több marad meg!"

Ilyen primitív jobbágyot mint te, régen láttam. Elképesztő. Ezt elteszem, mindenki tudja hogy milyen szolgalelkű féreg vagy.

MEDVE1978 2022.06.05. 10:43:14

@MEDVE1978: 2. A másik fő reakció a (szélső) jobboldali. Ez visszalépés egy tradicionalizmus felé, a régi idők felé nézés, amikor a társadalom működött. Ez természetesen részben "mítosz", hiszen a most pozitívnak tekintett korokban is voltak társadalmi problémák garmadával, de nyilvánvalóan az ember a szépre emlékszik. Amíg a ballib döntően egy tágabb, kozmopolita világpolgár identitást kínál a szavazónak, addig a jobboldali egy szűkebb, de emberközelibb nemzeti / közösségi identitást. Ebből kifolyólag a jobboldal inkább egy nemzeti önérdekkövető politikát csinál, akár Magyarországon, akár Lengyelországban, akár pedig az USA-ban.

Szintén érdemes kiemelni a globális kapitalizmusra adott társadalmi reakciót, ami elkezdett megjelenni a fejlett világ egészébe. A tendencia sok esetben az, hogy a globális kapitalizmus nyertesei jelentős arányban szavaznak a ballib pólus felé, míg a vesztesek a jobboldali irány felé. Az elmélet erre ugye az, hogy a ballib "eldobta" a régi munkásosztály, illetve kispolgárság képviseletét, mivel rájött, hogy felemelésük vagy akár sok esetben szinten tartásuk nem oldható meg a globális kapitalizmus keretei (tőke érdekképviseleti dominancia) mellett. Ezért fordultak a kis szegmensek érdekképviselete felé. Ezek a szegmensek elnyomottak és a többségi társadalomhoz képest jogsérelmet szenvednek (etnikai, faji, nemi, szexuális kisebbségek). A ballib ráment, hogy ezeket a szegmenseket döntően jogilag védje meg és ezt adja el sikerként a társadalmak felé. Az, hogy az embertársad mássága miatt "szenved" persze jól eladható a viszonylag gazdagabbak, illetve iskolázottabbak körében. Ezek a rétegek a globalizáció nyertesei, jó alkalmazkodóképességgel bírnak és fenn tudják tartani a helyzetüket, relatíve sem csúsznak le a társadalmon belül. Természetesen ezeknek a rétegeknek a relatív műveltsége és képzettsége ahhoz is vezet, hogy lenézik a náluk műveletlenebb, képzetlenebb dolgozókat, kisembereket. Ez az arrogancia mindenhol jelen van, az USA-ban a new yorki menedzser ugyanúgy lenézi a rozsdaövezetbeli használatautó kereskedőt, mint ahogy Németországban a berlini diák a szászországi bolti elárusÍtót és Magyarországon a pesti key account menedzser a rudabányai roma közmunkást. A lenézés egyben kölcsönös gyűlölethez és meg nem értettséghez vezet, a lenézett kevésbé művelt ember úgy érzi, hogy őt "elhagyták", az őt képviselő jobboldali populista inkább megérti.

vasútlhíd 2022.06.05. 13:49:01

@Nancsibacsi: Beszarás! Ha már ilyen csicska vagy, akkor miért nem ajánlod fel családod nőtagjait a fidesz frakciónak? Képzeld mekkora megtiszteltetés lenne, ha a feleséged balkézről született gyereke apucinak szólíthatná a fideszes képviselőket!

Gerardus A. Lodewijk 2022.06.07. 23:53:20

Szerintem már legalább 3000 éve mindenféle politikai szélsőség hatalomra kerülésének megelőzésére a legjobban bevált recept a "jólétet mindenkinek!" célkitűzés következetes megvalósítása volt, és az is marad.
süti beállítások módosítása