Ideo-logikák

Ideo-logikák

Felborult a sok évszázados együttműködési rendszer

2022. július 31. - Tamáspatrik

Európa keleti része hagyományosan mezőgazdasági termékekkel és nyersanyagokkal látja el Nyugat-Európát, amely viszont inkább különféle iparcikkek előállításában jeleskedik. Erre a több évszázados együttműködési rendszerre az ipari forradalom még inkább ráerősített, mert az energiahordozók nagy részét is a keleti területeken termelik ki. Az orosz-ukrán háború kitörésével ez a rendszer súlyos károkat szenvedett és nem nagyon látni még, hogyan állhat helyre. Az ellátási láncokat előzőleg is megtépázta már a pandémia és a munkaerőhiány, amire a háború igencsak ráerősített így kisebb hiányokat tapasztalhatunk meg a személyautók piacán, vagy néha egyes háztartási termékeknél.

Nyugaton a zöld energiára való átállási programok nem mondhatók átgondoltnak és megalapozottnak többek között azért sem, mert nem tettek mellé komoly anyag- és energiatakarékossági programokat. A fogyasztás szintjének változatlanul hagyásával nem lehet előrelépni a környezetünk védelmében még akkor sem, ha ennek elérése a választóknál egy politikailag kényes kérdésnek számít. Így viszont Nyugat-Európa most erősen kiszolgáltatott helyzetbe került.

A háború egyébként borzasztó irracionális okokból tört ki és mindenki csak veszíthet rajta, Oroszország például technológiai téren szenved el nagy visszaesést. Azért irracionális, mert Kelet-Ukrajna egész Európa legszegényebb régióihoz tartozik, tehát aki birtokolja, annak erősen ráfizetéses lesz a támogatása, nem beszélve a szétlőtt épületek helyreállítási költségeiről és az egyéb gazdasági károkról. Ukrajnának javasolták már szakértők régebben, hogy jobb ha lemond ezekről az országrészekről, amit viszont politikai okok miatt nem voltak képesek megtenni (a választók valószínűleg nem fogadták volna el). Másrészt viszont nincs arra garancia, hogy Oroszország birodalmi álmai ilyen területi engedményekkel kielégíthetők lennének.

Mielőbbi fegyverszünetre nagy szükség lenne, mert sokat enyhítene a helyzet bizonytalan voltán, bár a kialakult törésvonalat nem szüntetné meg. Gyűltek a feszültségek már régóta a Kelet és a Nyugat között, és hirtelen kipattant egy földrengés, ami eltávolította egymástól a kontinens két szélét. A feszültség most az északi részeken jóval nagyobb, Dél-Európát kevésbé érinti ez a konfliktus.

Magyarország és egész régiónk köztes helyzetűnek mondható ebben a folyamatban, például a KGST idején komoly nyereségük származott az orosz nyersolaj feldolgozásával exportált termékekből, viszont akkor alakult ki a ma is meghatározó függőségünk.

A magyar lakosság a földgáz egyharmad részét fogyasztja, és egy átlagosan 10%-os megtakarítás szerintem már komoly eredmény lehet, mivel nem számíthatunk enyhébb télre a legutóbbinál, és az átállás fatüzelésre se nagyon lehetséges rövid idő alatt. Egy ilyen szintű megtakarítás viszont az összgázfogyasztást csak 3%-kal csökkentené. Kérdéses, hogy mennyi lehetőség van a háztartásoknál a fűtést leszabályozni, lejjebb tekerni télen egészségügyi kockázatok nélkül.

Áramfogyasztásban is hasonló arányok vannak, 30% a lakossági fogyasztás, itt azonban egy 10%-os csökkentés számításaim szerint nagyobb jelentőségű lehet. Paksot és a napenergiát nagyjából fixnek vehetjük, és Visonta sem nagyon fog tudni megtáltosodni fél éven belül, viszont a flexibilisen szabályozható gázerőművek termelését fogjuk tudni leginkább csökkenteni a mixen belül. Az árammal való takarékosságban talán nagyobbak is a tartalékok, mint a gázfűtésben, itt még a kisebb mértékű áremelés is nagyobb ösztönzőként tud hatni. Nem beszélve arról, hogy mindenki arra számít, hogy januártól megint emelkedni fog a rezsiköltség. Fél évnél nagyobb távlatban számolhatunk majd inkább további lehetőségekkel is mint például több napenergia, szélenergia és egyéb energiafajták, több korszerű szigetelésű lakóépület, stb.

A különféle szolgáltatásokat nyújtó közintézményeknél, de még inkább a nagy energiafogyasztó ipari üzemek (öntödék, papírgyárak, vegyipari üzemek, cementgyártás) esetében a kényszerű takarékosságnak nagyobb lehetőségei is vannak, ami viszont egy szinten túl már gazdasági visszaesést is okozhat.

Jelen állás szerint az energiaigényes iparágakba nem nagyon szabad befektetni Európa nagy részében, ezen kívül a jelenleginél jóval anyagtakarékosabb, kevésbé pazarló szemléletmódra van szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3817894761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.31. 18:24:13

"Erre a több évszázados együttműködési rendszerre"

Fenéket!
Nem engedték a török kor után, hogy iparosodjon.
Azért az nem ugyanaz.

Az energiahordozókról...
Csak idehaza akkora a szenvagyon, amellyel az elmúlt 70 év növekedési trendjét tartva kb két évszázadon keresztül a teljes országot el lehetne látni
(Az más kérdés, hogy gazdaságos-e és főleg az, hogy milyen járulékos hatásai vannak)
Amúgy vastagon gond van az alapanyag-gyártassal is, lévén vagy ex-szovjet alapanyagra épül az európai termelés és emiatt nem jön, vagy épp az afrikai, dél-amerikai alapanyag is csak részben érkezik meg.

A zöld energiara való átállás kapcsán 15 éve keresem a korrekt matekot, hogy ez hol éri meg. Ráadásul a hazai egyenletes eloszlás az kb sehol sincs...
Kb a hasított tűzifa szintjén, utána már a hőerőműveknél erősen kérdőjeles minden...
Ugyanekkora kérdés, hogy a zöld energia előállítására szolgáló egységek mennyibe kerülnek..., S akkor a rendszer hatásfokról még nem is beszéltünk...
Valahogy olyan a történet, mintha tudatosan dugdosnák a valós számokat, adatokat.

Ami a fogyasztás visszafogását illeti:
Az energia szektor nem érdekelt benne.
Csak egy példa: de jó a napkollektor, ha télre a puffer pont eléggé felmelegszik, akkor viszont nyárra olyan sok a hó, hogy azt használnja el az ember medencefűtésre. De akkor milyen jó, ha az télen is műxik.

Hogy mire álljon át Európa?
Jó kérdés: ugyanis ha nincs alapanyag termelési technológia, az a baj, ha meg van, akkor még az.
S közben a gazdasági érdekek által üzemeltetett öko ngo-k a nagyon szép jelszavak mögött oltári károkat okoznak...

Amúgy kíváncsi lennék, hogy pl a linzi VOSS tulajdonosi szerkezete milyen mondjuk a a Dunaferrel szemben, ahol a Megyó féle privatizáció óta egy vegyes ukrán -orosz tulajdonosi kör van, ami 2014 óta total parkoló pályán van...

midnightcoder2 2022.08.01. 09:38:22

"Európa keleti része hagyományosan mezőgazdasági termékekkel és nyersanyagokkal látja el Nyugat-Európát, amely viszont inkább különféle iparcikkek előállításában jeleskedik. "

Jeleskedett úgy az elmúlt 30 évig. Azóta viszont a legtöbb műszaki cikkre az van ráírva, hogy Made In China. Amire meg nem, azt valahol kelet-európában rakják össze kínai alkatrészekből. Kivéve az autók és az más nagyobb méretű, de nem nagyon drága vasak, amiket nem nagyon érdemes messzire szállítani.

midnightcoder2 2022.08.01. 09:46:35

@gigabursch: "A zöld energiara való átállás kapcsán 15 éve keresem a korrekt matekot, hogy ez hol éri meg."

Nagyon egyszerű: egy átlag családi ház ha jól van szigetelve simán meg tudja termelni a lakosok rezsijét, ha van garázs az jó eséllyel a munkába járáshoz szükséges energiát is (elektromos autóval vagy motorral). A dologgal csak két probléma van: az elmúlt 100 évben a lakosság nagy része városba költözött. A panelházban viszont jóval korlátozottabbak a lehetőségek - bár, szerintem egy panelház oldala/teteje is termelhet annyi delejt ami jócskán lefaraghatna a rezsiből.

A gond az csak az ezzel, hogy ez ma csak addig működik, amíg süt a napocska, mert az áram tárolása viszont marha drága. Ami egy szintig nem gond: Pakson túl a delejt földgáz elégetésével termeljük, na most ha Gipsz Jakabka több delejt pakol be a rendszerbe mint amit a légkondija, hûtõje, télen fûtése felhasznál, akkor annyival kevesebb gázt kell elégetni.

MEDVE1978 2022.08.01. 16:06:06

Alapvetően két dolgot lehetne / kellene csinálni. Európa a világ egyik civilizáltabb része. Az országok döntő része stabil karhatalommal, katonasággal, rendőrséggel rendelkezik, képes biztosítani kockázatos létesítményeket, így az atomerőműveket is. A világ uránkészlete a jelenleg ismert adatok szerint legalább 80 évnyi. Ez a jelenleg ismert gazdaságosan kitermelhető készletekre igaz, tehát nyilvánvaló, hogy a rosszabb hozamú bányák bekapcsolásával ez akár több is lehet. Ezért értelmes lenne atomerőművek építése / működésük fenntartása. Sajnos ez több helyen politikai okból nem lehetséges.

A másik a megújuló energiák előtérbe helyezése lenne. Ezzel számos probléma van, kezdve egészen a drága alapanyagoktól, a szennyező gyártáson keresztük, a gyors elavuláson át egészen a nehéz energiatárolásig. A legegyszerűbb nyilván a napcella, amihez talán a legkevesebb ritka vagy drága anyag kell. A szélturbinákban aztán általában már alkalmaznak ritkaföldfémeket, amelyek hamar el fognak fogyni, így nem nagyon fenntarthatók. Ezt követi a szennyező gyártás és szállítás, ami egy olyan környezetterhelést ad a megújulónak, hogy emlékeim szerint 1-2 évet vesz igénybe, amíg "ledolgozza" a lábnyomát. Aztán ott a gyors elavulás, ami a napcella esetében érthető, hiszen az lényegében üveg, ezért sérülékeny, érzékeny az időjárásra. Végül a megtermelt energia jellege miatti hektikusság tárolási problémát okoz. A németeknél volt az elmúlt években többször hír, hogy 100%-ban kielégítette egyes szelesebb nyári napokon a megújuló forrásból származó energiatermelés a szükségleteket. Viszont emellett a megújulók aránya éves arányban ennél kevesebb, kb. 50% körül és a szélenergia domináns. Ez óriási teljesítményhullámzást okoz, a tárolhatóság pedig drága.
Utóbbi lényegében ki is jelöli a kutatási irányokat.

midnightcoder2 2022.08.02. 08:39:19

@MEDVE1978: Egy napelem élettartama nagyjából úgy 30 év. Ráadásul napelemet igencsak sokféleképpen lehet gyártani, a ma használt technológia a chipgyártásból nőtt ki. A szélerõművekben és máshol használt ritkaföldfémek pedig nem tűnnek el a használat során, ezek újrafelhasználhatók.

midnightcoder2 2022.08.02. 08:45:16

Amit ma lehet csinálni az az, hogy azt a fix áramot ami télen-nyáron, éjjel-nappal kell azt atommal kell előállítani, amit pedig nem ilyen azt szél/napenergiával, ahol van vízzel, stb, amikor pedig ezek nem állnak rendelkezésre, akkor gázzal. És amit lehet villannyal kell megoldani (= közlekedés, fűtés, stb is). A tárolásra ma már elég szépen készülnek új technológiás akkumlátorok (Pl. vas-levegő) amik hosszabb távon megoldást jelenthetnek. De az még úgy 10-20 év mire a magyar átlagpolgár is vehet ilyet, ahogy az is amíg a magyar átlagpolgárnak elektromos autója lesz - illetve amíg az elektromos hálózat is hozzáfejlődik mindehhez. Addig viszont komoly gondok lesznek gáz nélkül.

nemecsekerno_007 2022.08.02. 09:00:58

A atombomba feltalálása óta nem volt technológiai áttörés, ennek több mint 70 éve.
Csak a meglévő kisebb szabadalmakat pakolgattuk okostelefonba, autóba, mosógépbe, miközben óriási tőkekoncentrációk jöttek létre. Ezekkel meg az a gond, hogy megölik az innovációt, olyanok mint a Kisgömböc.
Arról nem is beszélve, hogy belemásznak a politikába.

belekotty 2022.08.02. 09:29:34

"Jelen állás szerint az energiaigényes iparágakba nem nagyon szabad befektetni Európa nagy részében"

Akkor Kínától vagy Oroszországtól veszünk cementet, műtrágyát, acélt? Annál nagyobb kiszolgáltatottságot el sem lehet képzelni. Acél nélkül nincs fegyvergyártás sem.

@nemecsekerno_007: Hmmm... érdekes gondolat. És ha jól belegondolok, tudományos és társadalmi jelentőségben együtt valóban az atommaghasadás felfedezése és hasznosítása az egyetlen. A többi mind ismert technológiák fejlődése és finomítása.

belekotty 2022.08.02. 10:39:54

Például nagy energiaigényű az oxigén gyártás, ami a kohászathoz kell. Ennek mellékterméke a neon, ami a félvezetőiparnak nélkülözhetetlen. Ukrajna volt az egyik legnagyobb exportőr.

birkamenet 2022.08.02. 10:58:09

@gigabursch:

Bulgár birka, itt te most annyit hazudtál össze, mint a Russia Today egy egész hét alatt. A legalapvetőbb dolgokhoz is hülye vagy, még afideSS fake propaganda média impérium is több ténnyel dolgozik mint te

nemecsekerno_007 2022.08.02. 11:47:01

@belekotty: Fúziós reaktor megépítése, antigravitáció felfedezése, kvantumugrás

birkamenet 2022.08.02. 12:00:04

@nemecsekerno_007:

Háppersze, az atombombából jött az IT forradalom, az mrns technológia, a dekarbonizációs technológia, de még a Sorosozási és migráncsozási tudomány is
Mi is lenne Magyarotszágból, ha az első

birkamenet 2022.08.02. 12:04:08

első 3 aránya100-0% lenne az utolsó 2 ellenében és nem forditva.

midnight coder 2022.08.02. 16:41:45

@nemecsekerno_007: Dehogynem. Félvezetõk, tranzisztor, integrált áramkör, lézer, stb. Az alapkutatások a fizika területén viszont tényleg mintha kicsit meg lennének rekedve, és a dokik is haladhatnának gyorsabban. Ott viszont tényleg a rendszer az ami akadályozza a fejlődést, a cégek nem abban érdekeltek hogy neked hatékony gyógyszered legyen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.08.03. 06:37:34

@midnight coder: A félvezetőket már az 1800-as években felfedezték. A többiben pedig nincs semmilyen új fizikai ismeret nincs. A lézer összes fizikai újdonságát, elméletét tudományosan ismerték. A lézer nem több mint a fénytanhoz kapcsolódó technológiai fejlődés.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.08.03. 06:41:57

@gigabursch: Csak szólok, hogy a Dunaferr privatizációját az Orbán kormány készítette elő 2001-ben, amit a megyóék fejeztek be. Persze te megint csak egyoldalúan nézed a dolgokat. Tényleg! Még mindig nem válaszoltál, harcolnál az oroszok ellen? Vagy még a válaszhoz is gyáva vagy?

HaCS 2022.08.04. 19:14:53

Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy ez az egész sztori innen Magyarországról néz ki csak így, és ekkorának. Görbe tükörből tekintünk a világra.

Először is semmilyen együttműködési rendszerről szó nincs, mindenki azt, és úgy bocsátja áruba, amiből többlete van. Ebből a szempontból viszont történelmi tekintetben nem is változott semmi. "Nyugaton" lesz lengyel, magyar, sőt akár ukrán gabona, és iparcikkek is áramlani fognak visszafelé keletre. Ami történik, hogy Oroszország jórészt kimarad ezekből a tranzakciókból, de ilyen meg volt már többször akár az elmúlt száz év során is. Szóval beszélhetünk itt keletről, de inkább nevezzük nevén: Oroszország.

Más a helyzet az energiahordozók terén. Itt tényleg soha nem látott folyamatok indultak el. Csak ennek meg a hatásait vagyunk hajlamosak magasan túlbecsülni saját helyzetünkből kiindulva. (görbe tükör). A déli mediterrán országok magasról tesznek a gázra. Nem kell télen fűteni, van tengerpartjuk, az LNG terminálok felfutásával ők még akár nyertesen is jöhetnek ki az egészből. Ugyanígy csak kisebb kellemetlenséget okoz a helyzet az EU nagy részében. A franciák nyakig vannak atomerőművel, a norvégok vízenergiával, stb. és nyugaton (kis kivétellel) általában is sokkal kevésbé függenek az orosz energiahordozóktól. MI vagyunk nyakig a lecsóban, nem ők. Kiabálunk is rendesen. A nagy európai porondon tulajdonképpen a németek, akik még vészt csengetnek (és miattuk ennyire felfokozott a téma, nem miattunk), de észre kell venni, hogy a német energiamixben kb. 10% a gáz aránya. Arról nem is beszélve, hogy mekkora a szakadék a két ország felfogása, kommunikációja közt. A németek jelzik már most (belföldön is), hogy náluk problémákat fog okozni a gázszállítások esetleges leállítása, és INTÉZKEDÉSI TERVEKET HAJTANAK VÉGRE!!! Már most csökkentik az energiafogyasztásukat a klímától, a díszvilágításig, de nem azért, nehogy Mari néni megfagyjon, hanem hogy 30 helyett csak 15 napra kelljen leállnia télen a BASF-nek. Ők nem szeretnek egy finomító bezárásának napján 11.30-kor radikális intézkedéseket rendeletileg kihirdetni, ott kissé más a törvénykezés gyakorlata. Inkább előbb lépnek kisebbeket, a fene sem érti ezt. Ők bizony most hangoztatnak dolgokat, mi meg ebbe látjuk a világ végét, de ennek az is az oka, hogy nálunk mire problémákról mer kezdeni beszélni valaki, addigra az alföldi falvakban már hűlnek ki a radiátorok.

A lényeg, hogy akármennyire is úgy tűnik innen Európa egyáltalán nincs akkora bajban. A kétharmada kb. azonnal le tud válni az orosz energiáról, többen meg is tették. Persze árat kell fizetni érte, de valójában nem akkorát, mint itthonról tűnik/nekünk kellesz. A maradék államok egy-két kivétellel 2 éven belül nagyobb probléma nélkül, vagy akár kényszerből már jövőre leválnak de akkor nagyobb gondokkal. Még akár a lengyelek is.

MI vagyunk bajban (meg esetleg a szlovákok, csehek). Éspedig nem azért, mert kétségbeesetten kiabálunk, hanem mert mindeközben semmilyen intézkedést nem hozunk arra az elég valószínű esetre, ha tényleg nem jön orosz gáz. Nincs B-terv éves távlatban sem, miközben az a holdról is jól látszik, hogy ebben a kérdésben az oroszok kezében a döntés, és ahogy Lavrov mondta Szíjjártónak, majd meglátják mit tehetnek. El fogják zárni, mert ennek a fegyvernek az idei évben van még ereje. Nem olyan sok országot fog ez orrbaverni, de minket nagyon. És sajnos a dolgok állása szerint minket még jövőre meg azután is.

gigabursch 2022.08.04. 19:45:16

@HaCS:
Eléggé körbejártad, de a gáz energiamixben való részvétele az jóval kisebb, mint az alapanyag gyártásban (főleg kohászati), valamint vegyipar (ott aztán minden és bármi). Ezután jönnek az erőművek, majd az egyéb nagyfogyasztók (téglagyár, távhő, aszfaltkeverő, pékség, stb), mire belép a lakossági fogyasztás.

A kommunikációs zűrzavar sajnos élő probléma.
süti beállítások módosítása