Ideo-logikák

Ideo-logikák

Ezért depresszív hatású a politizálás

2023. május 05. - Tamáspatrik

Sőt talán még soha nem is volt ennyire depresszív, mint mostanában. Konkrét felmérésben az derült ki egyébként, hogy az EU tagállamok között szinte sehol máshol nincs ennyi pesszimista és rosszkedvű ember mint nálunk. Ezért részben a kormánypárti médiumok is hibáztathatók, ugyanis ha valaki a kormányközeli médiumokból szeret tájékozódni, akkor rendszerint ilyen és ilyen szörnyűségekkel fog találkozni. Nem is kell ezeket leírni, mert mindenki álmából felkelve is fújja a kormánymédiumok szerint a nemzetre leselkedő veszélyeket, az ébrenlét sokszor mintha csak a rossz álmaink folytatása lenne.

Nem járnak viszont jobban azok sem, akik az ellenzékhez közeli médiumokból tájékozódnak, mert ők viszont naponta olyan és olyan jellegű rossz híreket kapnak, ezeket pedig megint fölösleges leírni, mert évek óta mindig ugyanazok. (Bár a helyzet nem ennyire szimmetrikus, a progresszívek nyitottabb gondolkodásúak lévén mindig kapnak újfajta rossz híreket is.)

Igazából arról van szó, hogy a különféle felfogású emberek félelmei azok, amik teljesen más jellegűek. Ma már társaságban nem az a kérdés, hogy ki sörös és ki boros, hanem hogy csak egy példát mondjak, az USA/Nyugat vagy Kína/Kelet a félelmetesebb számára. Az embereket manapság a félelmeik határozzák meg leginkább, a politikai nézeteiket mindenképpen.

Pedig úgy is át lehetne fogalmazni ezeket a mondatokat, hogy ki milyen eredményeknek örül a legjobban. Elvileg tehát lehetne ezekről a dolgokról értelmesen is beszélgetni. Például arról is, hogy lehetséges-e számunkra és kívánatos-e a „nyugati” tömbből kissé eltávolodva afféle semleges, vagy a kettő között lavírozó politikát folytatni. (A válasz szerintem nem könnyű.)

Egy nagyon fontos tényező, hogy ki milyen csoporthoz szeretne tartozni, ez kicsit olyan mint régen a vallás volt, hogy átveszi (legalábbis színleg) annak a csoportnak az értékrendjét, szokásait, és még a legkönnyebben, gyakorlatilag gondolkodás nélkül a politikai nézeteit is. A pszichénk úgy működik, hogy amikor azt szeretnénk, hogy elfogadjanak, akkor magunkat becsapva is hangoztatni kezdünk újfajta nézeteket, és egyre jobban fogunk hinni is bennük.

Aki viszont megpróbálja értelmezni az eseményeket és gondolatilag feldolgozni, elhelyezni valahogy mindazt, ami történik, az magányos marad, a magányérzet pedig megint depissé tehet minket. Hogy egy példát mondjak, vannak akik még mindig nem tudtak kijönni a COVID témából és oltásellenesek maradtak, valahogy fixálódott náluk egy rögeszme, mert nyilván ez is részét képezi annak, ahogyan az adott csoport kijelöli a határait. Én például viszont azok közé tartozom, akik számára az ilyesmi eléggé riasztó és nem is szeretnék olyan csoporthoz tartozni, amelyik ilyen fura nézeteket hangoztat. A legtöbb csoport tele van különféle teljesen fura, irracionális nézetekkel. (Ezek nagy része persze elsőre racionálisnak hangzik, de ha kicsit megkapargatjuk, akkor kiderül, hogy ténybeli tudás helyett leginkább csak hiedelmekről van csak szó, amiket jól lehet mantrázni.)

Manapság úgy látszik mintha választani kellene a között, hogy van a nyáj melegsége a nem túl magas gondolati színvonalával, és vele szemben van a szuverén gondolkodás igénye (ami persze nem jelent többet annál, hogy legalább törekvés szinten megvan a saját nézetek folytonos finomításának igénye), ami viszont magányossá teszi az embert.

Nekem olyan, mintha beragadtunk volna régi kerékvágásokba, amik nem biztos, hogy a jövőnk szempontjából tényleg annyira fontosnak bizonyulnak. Például fel lehetne tételezni azt is, hogy Magyarországon az életszínvonal most már csökkenésbe váltott, és az egy-két évvel ezelőttinél egy jóval alacsonyabb szintre állhat be. (Előfordult már ilyen több országban és vannak előjelek is, amik egy ilyen az irányba mutatnak, sőt Európa egésze esetében is lehetséges egy tartós életszínvonal csökkenés.) Ha egy ilyen helyzet bekövetkezik, az még a jelenleginél is nagyobb elégedetlenséghez és társadalmi feszültségekhez vezethet. Holott például környezetvédő szemmel nézve azt is lehetne mondani, hogy az életszínvonalunk egy részének beáldozása akár jó hatású is lehet a fenntarthatóság szempontjából. (Pl. kevesebb autó, kisebb házak, kevesebb presztízsberuházás, takarékosabb táplálkozási szokások elterjedése stb.)

A politizálás nagyon alkalmas arra, hogy folyton csak másokra mutogassunk, pótcselekvéseket folytassunk a nyilvánvalóan égető problémák megoldása helyett, és mindig csak másokat hibáztassunk ezekért. Lehetne értelmesen is művelni, de ahogy most folytatjuk az egy nagyon felszínes és felelőtlen játék, legtöbbször nem több ennél.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6518117836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.05.06. 09:55:15

A már megjelent egyik Trükkös Mém című e-könyvemben így írok erről a folyamatról:

Ja és minden bizonnyal az olvasó vár is valamit, hogy adjak és javasoljak helyette, ha már 'elvettem' az emberiségtől két nagy izmust a monoteizmust és az ateizmust. Legyen tehát a szokásos elvárásnak megfelelő, adok. Mégpedig az ideológia mentességet, az önálló egyéniséggé válást javaslom. Brian élete című film egyik jelenete alapján is:

Erkélyes beszéd: Brian: – Nos... Mindnyájan tévedtek! Nem kell követnetek engem! Nektek nem kell követni senkit sem! Nektek önállóan kell gondolkoznotok! Ti mind egyéniségek vagytok!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.05.07. 07:31:22

Mivel általános az életszínvonal romlás, nem is csoda hogy a politika mindkét oldala a rosszról beszél, hiszen mindenkit ez foglalkoztat. A szegényeket a nyomor, a gazdagokat a vagyonuk, befektetéseik elértéktelenedése foglalkoztatja. Emellett a gazdagokat az is hogy a nagypolitika és kiszolgálóik mikor vetnek szemet a vagyonukra, üzletükre. Aki pedig egyik kategóriába sem tartozik, akiknek jövedelme infláció követő, nem függenek az államtól, azokat pedig az pofátlanság dühít amit a fidesz csinál.

Sorállományú előfelvételis 2023.05.07. 09:51:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Persze mert elfogytak az átoperált LMBTQ kisovodás kisfiúk. Kell valamilyen másik örömöt keresned és a guruló rubelek sem jönnek rosszul neked.

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.07. 10:31:26

@Sorállományú előfelvételis: Pedig imádtam az óvodák körül sétálni, hogy találjak átoperált LMBTQ kisfiúkat.

Andy73 2023.05.07. 10:31:35

A bezártság mindig frusztráló, az különösen, ha valaki egy politikai szekértáborba van bezárva. Hasonló a téli bezártsághoz a négy fal között a hidegben és a sötétségben, ami általában a politikát is jellemzi. De most itt a tavasz, a gyönyörű májusi idő, lehet élvezni a természetet és a szabad levegőt, pártállástól függetlenül. A politikusok és a politológusok még csak acsarkodjanak tovább egymással az ő zárt világukban. Időpocsékolas velük foglalkozni, amikor annyi más értelmesebb dologgal is lehet.

MEDVE1978 2023.05.07. 12:01:50

Nekem inkább úgy tűnik, hogy a remény tűnt el. Alapvetően mindenki az élethelyzetének is a rabja, ebből a leginkább nehéz kikecmeregni. Különböző élethelyzeteid vannak az életed során és mindegyikben eltérők a preferenciáid. A fénypont normál esetben általában a fiatal korod, mondjuk 30 éves korodig. Miért? Egyszerűen azért, mert a természet ezt garantálja: fiatal vagy, nem fáj semmmid, nincs még krónikus betegséged, nagyon sok mindent büntetlenül tudsz csinálni: részegedhetsz, ehetsz rossz dolgokat, bulizhatsz vagy akár dolgozhatsz hajnalig. A szervezeted nem büntet meg érte olyan szinten, mint idősebben. Ugyanígy, valószínűleg ez az az időszak, amikor még független vagy és tele hormonokkal, nincsenek gyerekek, tartós kapcsolat nagy átlagban. A szüleid, jó esetben a nagyszüleid is élnek még, tehát van egy biztonsági hálód. Ez persze nem mindenkire igaz, de a nagy átlagra igen. És itt jön be a demográfiai változás. Mivel a társadalom egyre inkább elöregszik, egyre kevesebb ilyen fiatal ember van. Szülőként már mást érzel, ott a felelősség a gyerekeid iránt, a házastársad partnered iránt, fenn kell tartanod a kialakított egzisztenciát tevékenyen. Lassan meghalnak nagyszüleid és szüleid, rájuk már nem támaszkodhatsz, te leszel az, akire támaszkodnak. Ez kitart egészen a halálig, ez a fajta rádrakódó felelősség marad. Emiatt leszel érzékenyebb azokra a hírekre, amelyek az egzisztenciádat fenyegetik. Mivel nálunk a társadalom öregedő jellegű és az állam is egyre inkább kiszáll a különböző humán szférákból (oktatás, szociális és egészségügyi szféra), ezért folyamatosan nő a teher és a kockázat, amit a mindenféle általad nem befolyásolható külső történések okoznak. Ezt persze nagyon nehéz lenne hurráoptimizmussal üdvözölni, így az emberek döntő többsége elkeseredik, depressziós lesz.
A változtatást, radikalizmust és azt az optimizmust, hogy egy radikális változás jobb jövőt hoz, többnyire a fiatalok képviselik egy társadalomban. Mivel az ő számuk folyamatosan csökken a társadalom folyamatosan konzervatívabb, zártabb lesz.

Andy73 2023.05.07. 20:03:42

@MEDVE1978: A német pontosan kifejezi, hogy a hochzeit, az ünnep, ragyogás, virágkor egyben esküvőt is jelent. Utána viszont van még sok szép dolog az életben, a gyerekek és az unokák is sok örömet jelenthetnek. Persze az öregséggel elkerülhetetlenek a betegségek és végül a halál is. Az öregkori depressziót leginkább az okozhatja, ha félsz a haláltól, ezen viszont sokat segíthet a hit. Hit nélkül viszont el tudom képzelni, hogy depressziós vagy, de sok fiatal is az, ezért nem is mer megházasodni és családot alapítani. A demográfiai problémák ebből is adódnak, de ezen a bevándorlás majd itt is segít, mint nyugaton. Már várják a vendégmunkásokat az epülő gyárakba.

MEDVE1978 2023.05.09. 09:00:37

@Andy73: Nem egyénileg kell vizsgálni ezeket a hatásokat, hanem tendencia szinten. A demográfiának így pedig nagyon jelentős hatása van. Ahogy írtam a legradikálisabb, változásra leginkább nyitott réteg a fiataloké, elsősorban azért, mert nekik nincs érdemi vesztenivalójuk még (nincs családjuk, nem szereztek, építettek hosszú munkával egzisztenciát). Emellett biológiai okokból az energiájuk is "leveri Paksot". Ez annyira igaz, hogy többek között ez is okozza számos fejlődő ország instabilitását. Nyugaton ezzel szemben a legnagyobb réteg jelenleg a 40-60 évesek rétege. Ez a réteg már megállapodott, felépített munkával egy egzisztenciát, normál esetben családja, gyerekei vannak. Ezek a rétegek kevésbé lesznek nyitottak a változásra, alkalmazkodásra és jobban félnek a világ kockázataitól.

Az, hogy a fiatalok "nem házasodnak és szülnek gyereket" lényegében nem azért van, mert hitetlenek. Illetve az, hogy hitetlenek egy okozat, ami hozzájárul az okhoz, de az ok messze nem csak ez. Valóban, az, hogy a vallás szerepe radikálisan csökkent a közösségekben hozzájárul a kevesebb gyerek születéséhez. De ez egy komplex jelenség, éppen ennyi köze van a nők munkába állásához és jövedelmük növekedéséhez, egyenjogúvá válásukhoz, a fogamzásgátláshoz stb. Ezt nagyon egyszerűen meg lehet fogalmazni: amikor a nők választhatnak, hogy gyereket szülnek a minden ezzel járó nyűggel (természetesen a gyereknevelés jár rengeteg örömmel, de itt most a felelősség és feladatoldala hangsúlyos), akkor tendenciózusan azt választják, hogy nem szülnek vagy kevesebb gyereket szülnek. Ezt a választási lehetőséget pedig a modern társadalom megadja a nőknek. Ha egy nőt kérdezel erről, rögtön azt fogja mondani, hogy ez gonosz leegyszerűsítés, mi van az apa részvételével, az anyagi dolgokkal, az állami támogatással (nem csak pénz, ovi, bölcsi, suli, egyéb gyerekek és anya jólétét befolyásoló tényező ) stb. Tökéletesen igaz, hogy ezek mind árnyalják a képet, ugyanakkor a nőknek statisztikailag még nem volt soha ilyen jó dolguk a történelemben és ez igaz a gyerekszülést illetően is. Mindig volt bizonytalanság, probléma, az apák pedig a történelem 99%-ban nem tekintették feladatuknak a kisgyerekek nevelését.
Az egész természetes szaporodás témakör természetesen nem különíthető el a valóságtól, a technológiai fejlődéstől, társadalmi környezet változásától, gazdasági változásoktól, amelyekben élünk. Ez azt akarja jelenteni, hogy a női egyenjogúság és ennek a szaporodásra gyakorolt következménye nem egy csak úgy történő folyamat, hanem beleépül a történelmi folyamatokba, hat rá mindenféle és ez is hat mindenre. Tehát amikor arról beszélünk, hogy fejlődik a gazdaság és mondjuk munkaerőhiány van, akkor beszélünk egyben a nők egyre magasabb szintű foglalkoztatottságából. Amikor arról beszélünk, hogy a felsőfokú végzettséget megszerző nők, majd jelentős önálló vagyont felhalmozó nők aránya egyre nő a fejlett társadalmakban, akkor azt is mondjuk, hogy ezeknek a hölgyeknek egyre kevesebb gyereke lesz.

Természetesen a nyugati társadalmak nem tudják kezelni ezt a folyamatot, ami történelmi léptékben nagyon új. Ez azt jelenti, hogy kb. 40-50 éve csökkent a fenntartási szint alá a természetes szaporodás a fejlett országokban. Történelmi léptékben ez igencsak rövid idő. A nyugati elitek nem sokat gondolkodtak ezen, engedtek a gazdaság láthatatlan kezének és bevándorlással akarják kezelni a dolgot. Csakhogy a bevándorlás óriási társadalmi feszültségeket szül, ugyanis az intergráció nem működik jól.

Andy73 2023.05.09. 10:05:30

@MEDVE1978: A cikk nem elsősorban a demográfiáról szól, de szerintem is ez az egyik legfőbb probléma Magyarországon, aminek sok oka van. Az, hogy a nők tanulnak, ill. eldönthetik, hogy akarnak-e egyáltalán szülni, és hány gyereket, önmagában nem probléma, mert vannak diplomás nők, akik egyben nagycsaládosak is - csak éppen nem elegen.
Az alapvető probléma - kicsit leegyszerűsítve - szerintem az, hogy a többség, aki családban gondolkozik, két gyereket tervez, viszonylag kevesen vannak, akik nagycsaládban gondolkoznak. Két gyerek pedig akkor nagyjából elég is lenne, ha minden nő annyit szülne. Csakhogy sokaknak nem jön össze egy sem, hiába szeretnének, és általában kevesebb születik, mint ahányat elterveznek, különböző okok miatt.
Ez azonban az élet szinte minden területén így van, az emberek ritkán érik el az összes kitűzött céljukat. Ezért kellene bátrabban tervezni, hogy aztán a terveknek legalább egy része megvalósulhasson.
Én mindenesetre ismerek több nagycsaládos értelmiségit is, és ezek nem is mindig vallásosak, de a tapasztalatom szerint a hit és a vallás sokat segíthet ezen a téren is.

MEDVE1978 2023.05.09. 13:46:30

"Az, hogy a nők tanulnak, ill. eldönthetik, hogy akarnak-e egyáltalán szülni, és hány gyereket, önmagában nem probléma, mert vannak diplomás nők, akik egyben nagycsaládosak is - csak éppen nem elegen."
Ez megint nem tendencia és nem statisztika. Statisztikailag a diplomás nők kevesebb gyereket szülnek, ez széles körben vizsgált jelenség és dokumentált is. Persze az, hogy a nőknek egyre nagyobb mértékben van állása, képzettsége, vagyona stb. nem "jó vagy rossz", hanem egy jelenség, aminek hatásai vannak. Ebből a pozitív az, hogy a nőknek több lehetőségük, joguk stb. van és így boldogabbak is valószínűleg. A negatív az, hogy a társadalom immár önerőből nem képes újratermelni önmagát.

"Az alapvető probléma - kicsit leegyszerűsítve - szerintem az, hogy a többség, aki családban gondolkozik, két gyereket tervez, viszonylag kevesen vannak, akik nagycsaládban gondolkoznak. Két gyerek pedig akkor nagyjából elég is lenne, ha minden nő annyit szülne. Csakhogy sokaknak nem jön össze egy sem, hiába szeretnének, és általában kevesebb születik, mint ahányat elterveznek, különböző okok miatt." Én sokat találkozom fiatal, diplomás nőkkel a munkámból adódóan. Mondjuk a körülöttem levő egységben dolgozó 12 kolléganőt (10 közülük diplomás). Ebből a legidősebb 60, neki két gyereke van. További 5-nek van gyereke, a legfiatalabb is közülük 35 éves (négy hölgynek 2 gyereke, egynek egy gyereke van). A maradék hat kollégánőnek nincs gyereke, korban 30 és 40 év között mozognak. Egyikük sem zárja ki a gyerekvállalást, de kettőt nem nagyon szeretne egyik sem (2-nek nincs partnere). Mik az okok? Mivel nekem két gyerekem van és nagyon szeretem a gyerekeket, ezért gyakran beszélgetek erről velük és bíztatom őket, hogy majd vállaljanak gyereket, így beszélgetni szoktunk az okokról is. A pár nélkülieknél nyilván a nincs értelmes férfi ok vezet. Akinek van apajelöltje az inkább kényelmi indokokat jelöl meg, pl: teljesen szétmegy a testem, nem tudunk majd eljárkálni a férjemmel nyaralni, sielni, nem lesz elég pénzünk, nem tudok visszajönni dolgozni megfelelő pozícióba stb.

A különbség a múlttal kapcsolatosan tehát az, hogy a mai nők nagyon sokan várják a "tökéletes pillanatot" a gyerekvállalásra. Már kiszórakozta, kiutazta magát, megvan a tökéletes férfi, aki egyszerre jó férj és apa, anyagilag és karrierileg viszonylag jól áll stb. Csakhogy ilyen tökéletes pillanat a múltban sem volt soha és most sincsen. És mivel sok nő ezt várja, ezért elmegy a hajó. Ezért nem érdekesek a várakozások: az, hogy két gyereket "terveznek", semmi jelentőségük, olyan, mintha a Mikulásnak írnál listát.

Ismét statisztika mutatja, hogy a nagyon gazdag országokban is alacsony a népszaporulat. A norvég és a svájci népszaporulat 1,4-1,7 között mozog, attól függően, hogy melyik statisztikát nézed (módszertantól függően). Ez lényegében nem tér el a magyartól, attól függetlenül, hogy mindkét országban hegyekben áll a pénz és jó kilátásai vannak egy születendő gyereknek. Tehát nem a pénztől függ elsősorban az egész, hanem a női életmódtól, ami lényegében azonos a fejlett világban.
A helyzet tehát nem az, hogy a szegény magyar nők 2,5 gyereket szeretnének átlagosan fejenként és a gonosz sors, hímsoviniszta társadalom, rossz gazdasági helyzet stb. megtagadja ezt tőlük. Lényegi javulás a természetes szaporodásban akkor sem lenne, ha svájci szinten élnének. Akkor ugyanis máshoz néznék hozzá a követelményt, ami a gyerekvállaláshoz szükséges számukra.

Tamáspatrik 2023.05.14. 20:41:16

@MEDVE1978: "A változtatást, radikalizmust és azt az optimizmust, hogy egy radikális változás jobb jövőt hoz, többnyire a fiatalok képviselik egy társadalomban. Mivel az ő számuk folyamatosan csökken a társadalom folyamatosan konzervatívabb, zártabb lesz." Igen. A politika világa valóban képes rápakolni a magánéleti problémákra.

Tamáspatrik 2023.05.14. 20:45:44

@MEDVE1978: A diplomás nők kevesebbet szülnek valóban, de egyik cél éppen az, hogy a mennyiség felől a gyereknevelés minősége felé orientálódjanak. Azt is lehet mondani, hogy igényes gyereknevelés esetén 3 gyerekkel már szinte meg lehet gebedni a terhektől. saját szememmel láttam ilyet. Kivéve ott, ahol a jómód olyan szintű, hogy sok a "bedolgozó" és a család vállalkozásszerűen működik, 4-6 gyerekkel is akár.
Viszont azt is olvastam, hogy az európai értelmiségi réteg mindig kihalt (írt is ilyesmiről pl. Tomas Mann) és jöttek helyette feltörekvő emberek az alsóbb osztályokból.
Ez a tendencia tehát talán mégsem annyira sötét mint amilyennek látszik.
süti beállítások módosítása