Ideo-logikák

Ideo-logikák

Pszichológiai csapdákba került az ország

2017. augusztus 09. - Tamáspatrik

Ki akar ilyenkor politizálni, amikor magyar sportsikerektől hangos a sajtó, pörög az esküvők szezonja és a sokan a nyári szabadságukat töltik? Jókedvű és kipihent emberek mégis inkább végigolvasnak egy ilyen cikket mint azok, akiknek a mindennapok taposómalmában már egyébként is tele a hócipőjük.

A pszichológiai csapda lényege az, hogy szép lassan sétálunk bele, teljesen észrevétlenül. El kell telnie egy kis időnek mire rájövünk, hogy hová is jutottunk. Rengeteg ilyen csapdahelyzet leselkedik az emberre manapság, ezek közül néhány leginkább ránk jellemző, és csak azért nem vesszük észre, mert nem akarjuk. Mert jól érezzük magunkat bennük. Még. Egyelőre. Nem akarunk egyszerűen csak körülnézni, inkább behunyjuk a szemünket.

1.Szemük előtt épül a "vas és acél országa"

A régi szoci tábor jelmondata volt, hogy több szenet bányászunk és több vasat gyártunk mint a kapitalisták. Egy dolgot nem vettük észre, hogy nyugaton már rég nem a termékek mennyisége, hanem a minősége a sláger. Aztán csodálkoztunk (és sokan még mindig nem értik mért), hogy hirtelen az EGÉSZ szoci tábor am-blokk lefejelte a falat. (A gazdasági növekedés, GDP ugyanis megtévesztő fogalom, mert sok esetben a gazdaság fejlettségét méri, nem a kiterjedését.) Nálunk viszont még mindig él a régi, primitív szemlélet, hogy mindenből több kell, az lesz a jobb:

-Több börtön kell - nem pedig jobb börtönök, amelyek bűnszövetségek melegágyai helyett a társadalomba való beilleszkedésre készítenek fel.

-Több kormányzás kell, sok rendelet és leszabályozni mindent - nem pedig jobb minőségű (áttekinthetőbb, olcsóbb és hatékonyabb) kormányzás. (A "közszolgálat" elnevezés meglehetősen képmutatónak tűnik.) A több állam nem jelent automatikusan jobb államot.

-Több közigazgatás kell - nem pedig jobb minőségű, kevesebb bürokráciával. Az EU nagy részében sokkal elterjedtebb és egyszerűbb az elektronikus ügyintézés mint nálunk.

-Több egészségügy kell, új kórházakkal, - nem pedig jobb, hatékonyabb egészségügy. Ahol az orvos és a nővér produktívabb munkát végezne, a mainál lényegesen jobb szervezettség mellett.

-Több stadion kell - nem pedig magasabb szintű sportkultúra. Ha a tömegsportot akarnánk fejleszteni, akkor lehetne sportpályákat építeni a stadion költségeinek töredékéért. Parkokat futósávokkal, még több és jobb minőségű bicikliutat. A kötelező tornaórák afféle katonás testgyakorlatként hatnak inkább és nem segítik a mozgás kultúrájának a fejlődését (ha ez a jó szó rá). Az elhízottság még nagyobb mértékű mint valaha, és a kormányzatnak gőze sincs róla, hogyan lehetne ellene küzdeni.

-Nem agyonoktatni kell a gyerekeket, hanem jobb oktatást nyújtani. A magyar osztálytermekben sajnos véleménydiktatúra van. A gyerekeknek be kell magolni az anyagot és pusztán csak elhinni azt, hogy a Föld gömbölyű - ahogyan hinni fognak később, ha épp kedvüket lelik benne a történelmet utólag "átíró" nézeteknek is.

-És így tovább, sorolhatnánk a példákat: Több út építése önmagában nem jelent ésszerűbb úthálózatot. Több támogatás magyar cégeknek nem jelent automatikusan fejlettebb, termelékenyebb cégeket (a magyar ipari cégek valódi fejlődése - nem pedig a gazdasági növekedése,- alig kimutatható mértékű.)

2."Mi vagyunk a legjobbak"

A fideszes élcsapat egyik jelmondata ez, ami az egyik konklúzió Tusványosról és általában a média nagy részéről, amit jól esik hallani, emiatt a legtöbben hajlamosak vagyunk elfogadni. Csakhogy nem igaz. Magyarországon szinte semmi új dolog nem történik, teljesen átlagos ország vagyunk. A népesség a nyugati országokhoz képest éppen hogy hanyatló tendenciákat mutat. A legtöbb zárt csoport saját magát kiválónak látja és valóban vannak is köztünk tehetségek, akik viszont sosem fognak tudni kibontakozni, ha nincsen megméretődés és igazi versenykörülmények.

Ehelyett a kormánypártokon belül véleményterror van: amikor a NER nyugat felé mutogat és a "polkorrektséget" ostorozza nem veszi észre, hogy négy ujjával saját magára mutat. A pártfegyelem elnyom minden egyéni véleményt és egyéni kezdeményezést. A zsidó hagyomány állítólag úgy tartja, ha tíz emberből kilenc azonos véleményen van, akkor a tizediknek kötelessége vitatkozni velük. A látszólagos véleményazonosság a csoportokban egy jól leírt, klasszikus pszichológiai csapdahelyzet, amely megágyaz a rossz döntéseknek.

A NER elit nem szereti a tudományos megközelítést de nem hagyhatja figyelmen kívül a tudományt magát, amelyet manapság a középkori egyháznak kijáró tisztelet övez. Ezért állami szinten létrejött a tudomány paródiája, azoknak a támogatása és pályázati pénzekhez juttatása, akik a nekünk tetsző teóriákat művelik. Ennek semmi köze az igazi tudományhoz, amely ennél jóval demokratikusabb, nem a tekintélyre épül. Ezért az ilyen áltudósaink nemzetközi viszonylatban soha nem kaphatnak elismerést.

3.A ravaszkodást összekeverjük az intelligenciával

Valójában ez nem a magyar gondolkodás sajátsága, mint inkább bizánci, török, balkáni jelleget hordoz, a ravaszkodás a túlélés záloga lehetett nehéz helyzetekben, mára már funkciótlanná vált, káros program. A világ legsikeresebb országaiban mindenhol az átlátható és egyszerű rendszerek kiépítése jellemző, ezzel szemben a mai magyar elit csak a túlbonyolítást és a kerülő utakat ismeri. A kiskapuk csiki-csukijával foglalkozik. Abszolút energiapazarlás, kreativitás-gyilkos magatartás. (A hatékony gondolkodás kimutathatóan kevés energiafogyasztással jár.)

Ráadásul hol vannak azok a vélt ellenségek, nagyhatalmak amelyektől tartani kellene? Ha vannak is, akkor is leginkább a saját problémáikkal vannak elfoglalva, nem akarnak maguknak újabb problémagócokat. A demagógiagyár egyre jobban erőlködik, hogy ellenségeket találjon. (Bástya elvtársat sajnos már senki nem akarja megmerényelni...)

4.Pátosz a hétköznapokban

A "nemzetállam" ma olyan mint az ultiban a redurkmars, vagy mint az oroszoknak hajdan a kommunizmus építése volt, egy vitában mindent űberel. Büszkék voltak az űrkutatásukra, a hadseregükre, a kollektív tulajdonra, amíg hirtelen fel nem ébredtek és bele nem ért a kezük a bilibe. A "nemzetállam" és hasonló hangzatos szövegektől sokan jobban érzik magukat, és közben elvesztik az affinitásukat a mindennapi, lényeges problémák iránt. A nemzetállam valójában egy praktikus szerveződés, és nem minden esetben jobb más típusú, például szövetségi államokkal szemben. A pátoszt hagyjuk meg a nagy megemlékezésekre, augusztus 20-ra vagy március 15-re, de a mindennapokban semmi keresnivalója. Azon túlmenően, hogy schmittmáriák és bajerzsoltok tudják eladni magukat erre építve, teljesítmény nélkül.

5.Az önreflexió teljes hiánya

A szélsőjobboldali (szélsőségesen konzervatív) megközelítés - legalábbis annak merev, dogmatikus formája,- nem ismeri az önreflexiót (ennélfogva humortalan), nem törekszik a tudományos megközelítésre, sem az önfejlesztésre. A csordamentalitást feltételező harcos, katonás szervezet a lételeme.

Önreflexióra lenne példa, hogy igen, azért támogatjuk az alkoholizálást, mert általában egy közösségi cselekedet, segít a közösségben jól érezni magunkat - a kábítószerrel szemben, amely sokkal individuálisabb. Nem véletlen, hogy tűzzel-vassal irtani fogjuk a kábítószerélvezetet, a racionalitás határán túlmenően is.

Önreflexióra lehet példa, hogyha elismeri a félelmét bármivel szemben, legyen az melegjogok, nőmozgalmak, antirasszista vagy civil szervezetek. Kimondani, hogy a közösségünket annyira gyengének látjuk, annyira nem tudjuk megerősíteni, hogy félünk tőle, hogy a legkisebb szélfuvallat, a bevándorlás legapróbb hulláma is összedöntheti.

Hasonló példa lenne annak beismerése, hogy a dohányzást akárhogy szigorítjuk, ha közben a társadalom maga termeli újjá. Stresszelt emberek, akiknek egy percnyi nyugalmuk nincs, megtalálják az öt perc béke szigetét, amikor rágyújthatnak és nem zavarja őket senki. Ez a szabadság illúzióját nyújtó káros szokás fő forrása, emiatt van az, hogy a dohányzás elleni küzdelem nem több mint adópréssel sújtani olyanokat, akiknek az élete már amúgy is eléggé nehéz, vagy legalábbis nagyon nehéznek élik meg.

Orbánék rendíthetetlenül mennek tovább a "lenini" úton, Orbán maga mondta, hogy bizonyos kérdésekben bátran elmennek a falig. Borítékolható, hogy semmi sem állítja meg őket, és le is fejelik a falat. Azaz lefejeljük - minthogy a kormányzat stílusa társadalmi normákat képez és erősít. Megtette mindezt Argentína, Kuba, Belarusz, Venezuela, - ez nem károgás akar lenni, remélem a mi landolásunk puhábbra sikerül. A korrekció még egyáltalán nem késő.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4612731852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.08.10. 08:23:23

"Ennek semmi köze az igazi tudományhoz, amely ennél jóval demokratikusabb, nem a tekintélyre épül."

Van egy rossz hírem: a tudományos élet, hasonlóan az egyetemi élethez, az egész világon a tekintélyre épül...

Brained 2017.08.10. 08:41:57

Ami mindenképp bíztató, hogy ez az önreflexió és az eltérő látásmódok megvannak a társadalomban, tehát ennyiben a fejlett nyugati társadalmakhoz tartozunk. Ne feledjük azt sem, hogy tömegével vannak olyan fiatal emberek, akik fél-egy évet eltöltöttek valamelyik nyugati egyetemen az Erasmus programon belül, ők már kicsit másként látnak mindent.
Az viszont tragédia, hogy állami szinten tényleg harc folyik minden gondolat ellen, ennyiben tényleg a "kelethez" tartozunk.
Persze keleten is számtalan példa van a helyi sajátosságok megtartása mellett is a nyugati hatékony és rugalmas gondolkodás-viselkedés effektív beépítésére a gazdasági folyamatokba, ahonnan aztán az generációról-generációra kiszivárog.

Ami Magyarországon speciális az, hogy mindig érzékelhető volt, a nyugatias önreflexió, és a gondolatok sokszínűsége, csak az állam szerkezete volt egysíkú, és merev, valamint tudás hiányos. Az volt az elmélet, hogy ahogy a gazdaságban elterjednek a nyugati megoldások a társadalomban is fölerősítik a meglévő pozitív tendenciákat, ez az államot is jelentős fejlődésre készteti. Sajnos egyenlőre úgy látszik nem ez történt...
Sokáig azzal hitettük magunkat, közel már az áttörés. Most tanácstalanság van. Tényleg a FAL közeleg. :(

Brained 2017.08.10. 08:50:26

@Online Távmunkás: A tudomány a kíváncsiságra, és a tények tiszteletére épül. A tudás ad tekintélyt.

Az egy nagyon romboló keleti gondolat, amikor az hisszük a tekintély, a pozíció ad tudást.

Az egyetemi hierarchia a káosz a szétforgácsolódás ellen kitalált rendszer, a célja a stabilitás és a termékeny környezet megteremtése, nem a gondolatok és a nézőpontok cenzúrája. Hanem pont egy hatékony rendszer a gondolatok evolúciójának támogatására.

midnightcoder2 2017.08.10. 08:55:09

"A régi szoci tábor jelmondata volt, hogy több szenet bányászunk és több vasat gyártunk mint a kapitalisták. Egy dolgot nem vettük észre, hogy nyugaton már rég nem a termékek mennyisége, hanem a minősége a sláger."

Mondjuk a szocializmusban speciel pont hiánygazdaság volt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 09:12:33

El kell menni a falig, ez a nép érdeke. Nem tűrhetjük tétlenül, mosolyogva és tapsolva, hogy elveszi a nyugat pénzünket, gátolja fejlődásünket, s közben még akarnokoskodik is, ránk kényszerítve abszurd elveket.

Andy73 2017.08.10. 09:37:46

"Mi vagyunk a legjobbak"

A rendelkezésre álló pártok közül mindenképp. Nem csak ők gondolják így, hanem a szavazók is. Ezt bizonyítja a kétszer kétharmad, és nagyon érik a harmadik is.

Lenint pedig jobb lenne végre elfelejteni, hiába emlegeti a blogger és a baloldal, annak a rendszernek vége, bár még kétségkívül sokáig nyögyjük az örökségét. Az internaciónálét énekeljék tovább a szoci elvtársak, a Fideszt nem kell belekeverni ebbe.

ZX 2017.08.10. 09:39:11

@midnightcoder2: "Mondjuk a szocializmusban speciel pont hiánygazdaság volt."

Mondjuk nem vasból meg szénből volt hiány, hanem háztartási cikkekből, ruhákból, élelmiszerből.

ZX 2017.08.10. 09:46:18

@Andy73: A fidesz a legnagyobb komcsi párt b+.

pioneer2016 2017.08.10. 10:00:06

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "elveszi a nyugat pénzünket, gátolja fejlődásünket, s közben még akarnokoskodik is, ránk kényszerítve abszurd elveket."

Mondanál erre példákat?

Stefan_Schneider 2017.08.10. 10:00:38

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ne zavarjon hogy a "nyugat" (EU) évente a nemzeti össztermék 2%-át tolja belénk ingyen. Tőled hogy vett amúgy el a nyugat pénzt? Ellopták az uzsonnás csomagodat?

Bicepsz Elek 2017.08.10. 10:01:08

"A nemzetállam valójában egy praktikus szerveződés, és nem minden esetben jobb más típusú, például szövetségi államokkal szemben. A pátoszt hagyjuk meg a nagy megemlékezésekre, augusztus 20-ra vagy március 15-re, de a mindennapokban semmi keresnivalója"

Na ezt mondjuk ugy, hogy a nemzetallamot kicsereljk a feminizmusra(genderizmusra), kisebbsegekre, H.locaustra stb stb. Ugy akkor mar nem oks?
Ez itt Magyarorszag es nem lesz multikulti mert XY washingtonibirodajaban ugy dontott!!
Az USA-ban minden nap van zaszlofelvonas es himnuszenekles es ez igy kellene nalunk is legyen!!! Aki ebben nem partnert annak masod- vagy harmadrendu allampolgarra kell valnia!!l

Bicepsz Elek 2017.08.10. 10:03:38

@Stefan_Schneider:
Ja sokszorosat nyeri a vamok, illetekek eltorlesen, es mas orszagok termekeinek megvamolasan. Mnt az uzsoras aki ellopja a penzedet, aztan abbol ad kolcson vagy segelyt.
Afrikaban ugyanez a rendszer van. Nem tunt fel libsikem??

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 10:06:11

@pioneer2016:

Kényszerítés:
- iszlamista kvóta,
- homoszex "jogok".

Pénzelvétel:
- a profit kisíbolása az országból.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 10:07:18

@Stefan_Schneider:

Ez mítosz. A nyugat elvisz 100 forintot, majd ünnepélyesen adpmányoz nekünk 20-at. Nettó 80-at ellopnak tehát.

chrisred 2017.08.10. 10:15:32

@midnightcoder2: A hiánygazdaság pont azt jelentette, hogy nem volt választék. Az emberek azt vették, ami volt, és nem azt, amire szükségük lett volna.

Bicepsz Elek 2017.08.10. 10:16:33

1, Egeszsegugy: egy eloregedo tarsadalomban egyre nagyobb problema. A maganositas helyett meg kell orizni az allamit.
2, Oktatas: minek kepezzunk embereket a Nyugatnak? Ezt kene maganositani
3, Sport: na itt a focibol kibkrll szedni a penzt es maganositani kell
A tomegsport tamogatasaval egyet ertek akar az irodahazakban is tornaterneket kell zuhanyzokkal beszereltetni, a parkokba bordasfalakat es hasonloakat es hasonlo projekteket.
4, Borton helyett botozas, korbacsolas, ujjlevagas mert ebbol tanul a bunozo!!
5, A kozigazgatas legyen mindenhol ott.
6, Kell par uj autopalya de nem sok. Inkabb ossze kell kotni a meglevoket

Bicepsz Elek 2017.08.10. 10:17:50

@chrisred: Arra ott volt a feketepiac. A szuksegleteket amugy is mestersegesen gerjesztik

chrisred 2017.08.10. 10:19:16

@Bicepsz Elek: Ez azoknak a harmadik országoknak rossz, akiknek a termékei után vámot kell fizetni. Miért sajnáljam őket?

chrisred 2017.08.10. 10:23:14

@Bicepsz Elek: Ezt döntse el az, akinél a szükséglet jelentkezik, és ne állambácsi. Inkább a mi dolgunk lenne eldönteni, hogy állambácsi milyen szükségleteinek kielégítésére jogosult, mert mi tartjuk el.

pioneer2016 2017.08.10. 10:36:10

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Kényszerítés:
- iszlamista kvóta, - Az EU-ba önként léptünk be, mi akartunk. Ez néha kötelezettségekkel jár.
- homoszex "jogok". - A cigányok, romák engem jobban zavarnak. A melegek nem lopnak, rabolnak. A
börtönlakók 90%-a cigány, vagy roma. A melegek mellett normálisan lehet élni.

Pénzelvétel:
- a profit kisíbolása az országból. - A nálunk lévő multik nélkül éhen halnánk. Az autóipar pl. a GDP 8%-átadja. Persze ezek is csak azért maradnak nálunk, mert az állam teletömi őket adó és egyéb kedvezményekkel. Nem beszélve az idetelepítésük milliárdokkal történő segítéséről.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 10:47:09

@chrisred:

Dehogy az.

Hozzáteszem: nem jó a magyar adórendszerben a hatalmas bérteher. Ezt Orbánék elkezdték megoldani 2010-ben, majd megijedtek és nem folytatták.

Ma Baker 2017.08.10. 10:53:17

"A pszichológiai csapda lényege az, hogy szép lassan sétálunk bele, teljesen észrevétlenül. El kell telnie egy kis időnek mire rájövünk, hogy hová is jutottunk. Rengeteg ilyen csapdahelyzet leselkedik az emberre manapság, ezek közül néhány leginkább ránk jellemző, és csak azért nem vesszük észre, mert nem akarjuk. Mert jól érezzük magunkat bennük. Még. Egyelőre. Nem akarunk egyszerűen csak körülnézni, inkább behunyjuk a szemünket."

Erről beszélek én is! Meg kell állítani a liberálnácikat mielőtt szétzüllesztik teljesen a nyugati civilizációt! Elég a félrenézésből!

konrada 2017.08.10. 10:55:55

@ZX: "Mondjuk nem vasból meg szénből volt hiány"
De.
...igaz nem az átlagembernek, de a hidegháború elején járt a világ, alig pár évvel egy olyan háború után, melyet az erőforrás-anyag - s ezek között főleg az acéltermelés - nyert meg.

Azaz egy háborúra készülő világban pont hogy az acéltermelési - s az ahhoz szükséges széntermelési - kapacitásban volt hiány.

...az más kérdés, hogy a közembereknek nem volt igazán fontos, hogy újra háború legyen, csak élni akartak.Ezért az erőforrások ilyetén lekötése miatt szinte minden másban hiányt szenvedtek...
(A tervgazdálkodás meg - mint minden szép idea - a pokolhoz vezető köves út volt. A versenyképességet, és a közellátást akkor is aláásta, amikor már a háborús őrületből kilábalva nem vitt el minden erőforrást a megvívandó anyagháborúra készülődés...)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 11:02:24

@pioneer2016:

"- iszlamista kvóta, - Az EU-ba önként léptünk be, mi akartunk. Ez néha kötelezettségekkel jár"

A kötelezettség megállapítása konszenzusfüggő.

"- homoszex "jogok". - A cigányok, romák engem jobban zavarnak. A melegek nem lopnak, rabolnak. A
börtönlakók 90%-a cigány, vagy roma. A melegek mellett normálisan lehet élni."

Ami nem ok arra, hogy az ő értékrendjük legyen hatályos.

"- a profit kisíbolása az országból. - A nálunk lévő multik nélkül éhen halnánk. Az autóipar pl. a GDP 8%-átadja. Persze ezek is csak azért maradnak nálunk, mert az állam teletömi őket adó és egyéb kedvezményekkel. Nem beszélve az idetelepítésük milliárdokkal történő segítéséről."

Elvették amink volt, aztán hozták az övéket. Plusz pénzt kérnek, plusz amit megtermelnek, azt elviszik. Plusz nem adnak magas fizetéseket. Kinek jó ez? Senkinek.

chrisred 2017.08.10. 11:03:12

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Mármint elkezdték megoldani, hogy az embereknek ne legyen akkora teher a bérük? Hát igen, voltak kísérletek a jövedelmek megszüntetésére, például a 98%-os adó levonása után habkönnyű feladat a maradékkal elbánni.

konrada 2017.08.10. 11:04:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Persze hogy megijedtek.
Nem a 15%-os jövedelemadó a sok(k), hanem nyögdíj és EÜ-járulék.
A nyögdíj-járulékot nem nagyon tudják lefelé vinni, mert egyre többen, egyre hosszabb ideig vannak nyugdíjban - miközben a munkaképes korú lakosság csökken,
és ugyanez igaz az egészségügyre is, mert nem csak a nagy ellátási igényű idősebbek száma nőtt meg, de folyamatban van egy olyan forradalom is az egészségügyben, melyben a régebben menthetetleneket is képes életben tartani olyan új technológiával, melyek aranyárban vannak...

chrisred 2017.08.10. 11:08:40

@konrada: Egész Magyarországra igaz volt, hogy semmilyen érdekünk nem volt a hidegháborúban szerepet vállalni. Az csak a megszálló birodalomnak volt, és azért telepítettek nehézipart a magyar gyarmatra, hogy legyen hadiipari termelésük, utánpótlásuk a feltételezett európai hadszíntér közelében is, nem csak a távoli hátországban.

pioneer2016 2017.08.10. 11:12:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "- homoszex "jogok".

Ami nem ok arra, hogy az ő értékrendjük legyen hatályos.

Nem ér semmilyen hátrány senkit, ha a melegek egyenlő bánásmódot harcolnak ki maguknak. Fejlett nyugati demokráciákban ezt már felismerték.

ZX 2017.08.10. 11:33:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Elvették amink volt, aztán hozták az övéket. "

Pl. elvitték a nemlétező autógyártást és idehozták helyette a Mercedest meg az audit.. :D Komolyan mondom, nem hiszem el, hogy a baromságaidat fejből nyomod, tuti minden reggel elküldik neked milyen faszságot kell írni aznap.

Egéridomár 2017.08.10. 12:06:16

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Tudod mi a mítosz? Hogy te egy gondolkodó lény vagy, te szép arcú retardált :)

sas70 2017.08.10. 12:30:29

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Úgy megoldották a bért terhelő adókat, hogy jól megemelték, nagyobb lett az adóék. Azóta ugyan csökkent, de még mindig a harmadik legmagasabb az eu-ban. Csak a birkák hiszik, hogy az egykulcsos mekkora adócsökkentés.

sas70 2017.08.10. 12:34:38

@konrada: És miközben ilyen a helyzet, valós értéken kevesebbet fordítanak egészségügyre, mint korábban. Persze van pár csilivili beruházás amire lehet píárt építeni meg hivatkozni, csak közben rohad az egész belülről. Pont olyan az egész, mint a kukacos alma, ami kívülről egészségesnek látszik, csak amikor felvágod kiderül, hogy belül rohadt.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.10. 12:39:30

Az egész poszt egy nagy bullshit.

Felsorakoztat alapvetően igaz állításokból néhányat, de semmi konkrétumot nem tesz mögé.

Azt meg végképp nem mondja, hogy ki az aki pl jobb minőségű kormányzást tud nyújtani, vagy bármely más pontban hitelesebb akár a Fidesztől is.

Mondjuk ezen azért nem csodálkozom, mert azt tudjuk, hogy a ballib elkúrók mindenben szarabbak voltak a felsoroltak között is.
Plussz gazdaságilag is.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.10. 12:40:21

@sas70:

És mennyivel volt jobb, mikor elprivatizált kórházakban a folyósóra fektették a betegeket az MSZP-SZDSZ kormány alatt ?

konrada 2017.08.10. 12:48:25

@sas70:
Biztos igazad van. Linkeld be a tényszámokat is, hogy lássa mindenki, akinek szeme van...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 13:01:46

@sas70:

Jó volt a kezdet, az egykulcsossal - bár én a 2-kulcsos híve vagyok -, de nem folytatták a helyes irányt.

1ghost 2017.08.10. 13:06:29

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Te kretén orbánista bérhazudozó! Megyóék 50%-os béremelést adtak. Nektek korrupt tolvaj fideszes gazembereknek ehhez 100 év sem lenne elég.

RHalacska 2017.08.10. 13:07:31

@Ballib cenzúrázók réme 25: Ja azóta Újpesten megszüntettek egy kórházat, és remélem a AEK SBO jára kell menned egyik este vakbélgyulladással, mert akkor 4-5 óra múlva már nem fog fájni, mert a váróban meghalsz. Senki nem gondolta volna 2008 ban Újpesten, hogy a teljesen leromlott kórházat fogják visszasírni, mert azóta többszörösére nőttek a várakozási idők egy egy célvizsgálatra, és ha háziorvosodnak adott területen nincs ismerőse, akkor aztán várhatsz.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.10. 13:09:20

@RHalacska:

Tényleg ennyire rövid az agyad ?

Nem rémlik hogy az iskolák és kórház bezárások a kedvenc elkúród nevéhez kötődnek ?

Hogy soha senki nem zárt be annyi kórházat, és iskolát, mint az MSZP-SZDSZ kormány ?

RHalacska 2017.08.10. 13:11:53

@Ballib cenzúrázók réme 25: Mert a mostani kormány a magas szintű oktatás híve, ugye? Mert sok kórházat felújítottak, újakat építettek. Ja nem várjál azok a stadionok.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.10. 13:12:22

@1ghost:

:)
Te bizonyéra viccelsz.

2009-ben még 140.000 bruttó felett 40%-os SZJA-t kellett fizetni, az átlagfizetés bruttóban pedig 199 837 Ft volt.

Ma pedig ninc smásodik kulcs az átlag fizetés 288.900 forint.

Ez lássuk be jóval több, mint 50% növekmény, a Nettó értékről nem is beszélve.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.10. 13:14:30

@RHalacska:

Legalább nem zárnak be tömegesen kórházakat, és iskolákat, mint a kedvenc elkúróid,
nem adósítják romá forintban és devizában az országot, és lakosságot, mint az elkúrók,
nincs infláció és alacsony a banki kamat, még az MSZP-SZDSZ alatt mindkettő kétszámjegyű volt.

ZX 2017.08.10. 13:21:43

@Ballib cenzúrázók réme 25: "nem adósítják romá forintban és devizában az országot, és lakosságot, mint az elkúrók,"

index.hu/gazdasag/2017/08/10/elbukta_magyarorszag_az_elszamolasi_vitat_megugorhat_az_allamadossag/

Ballib Cenzúrázók Réme 26 2017.08.10. 13:22:17

Megint uszítanak a Soros bérenc ballibek. Orbán Viktor kormányzása szinte hibátlan, talán az egyetlen hibája csak az hogy túl sokáig tartott amíg az EU seggét nyaltuk és sokkal hamarabb kellett volna szövetségre lépni Puytinnal és vele átalakíttatni az országunkat.

Az is hiba, hogy a külföldi multik még mindig túl sok profitot visznek ki az országból, itt még államosításra lenne szükség.

Az egykulcsos adó a legjobb találmány, végre a nemzeti nagytőkésosztálynak nem kell súlyos 100 milliárd forintnyi adókat befizetnie az államkasszába, hanem azt megtarthatja és felhasználhatja újabb földbirtokok, cégbirodalmak, bank impériumok, Balaton nagyságú tavak felvásárlására. Ezzel a magyar emberektől kiszipolyozott profit most már Magyarországon marad, nem viszik ki a multik külföldre.
Talán csak a nemzeti nagytőkés osztály létszámát kellene még bővíteni, 5-10 éves időtávlaton a mostani 2-3 főt lehetne olyan 7-8 főre szélesíteni. Persze vigyáznia kell Orbán Viktornak, hogy kit tesz majd meg nemzeti nagytőkés osztálynak, mert a liberálisok majd képesek lesznek odaállni és azt hazudni, hogy ők is megbízhatóan tudnak a pénztárral bánni.

Mindent összevetve Orbán Viktor országa azóta vált sikeressé, mióta a Putyini úton haladunk, az EU-t bomlasszuk, és a közpénzek 100 milliárdjait már nem szórja el a kormány álfeladatokra semmiféle állami intézményben, hanem odaadja azt a nemzeti nagytőkés osztálynak, akik azt majd jól tudják, hogy hova rakják.

Orbán Viktor népe pedig megértette, hogy ennek az elmúlt nyólcév után így kell lennie és kétharmaddal állnak ki mellette. Ez pedig nagyon fáj a ballibnek, hogy a következő választás után sem ők lesznek, akik az utolsó fillérig szétlopják az állakasszát.

John Doe3 2017.08.10. 13:28:40

@Ballib cenzúrázók réme 25: és mennyivel jobb most, hogy állami kórházakban fektetik a folyosóra a betegeket -- vagy föl sem veszik őket, hanem hagyják meghalni.

John Doe3 2017.08.10. 13:30:17

@Ballib cenzúrázók réme 25: A mediánokat lenne érdemes összehasonlítani.

chrisred 2017.08.10. 13:42:12

@Ballib cenzúrázók réme 25: Az adójóváírás kimaradt az elemzésből.

Etniez 2017.08.10. 13:52:23

Amikor valahol báncsák a fideszecskét, azonnal megjelenik ugyanaz a 4-5 troll :D
Szevasztok!

Hiába vagytok ott mindenhol és nyomatjátok a féligazságotokat, nem lesz igazatok.
Mi már le sem állunk veletek vitatkozni, észre sem veszitek? :D

chrisred 2017.08.10. 13:53:58

@Ballib cenzúrázók réme 25: Nem mellesleg az szja törvényt 2009-ben módosították, és évi bruttó 1 900 000 lett az alsó szja kulcs felső határa, ami nagyjából havi 160 ezres keresetet jelent. Hogy az olyan apróságokról szó ne essék, mint 2009 szeptemberéig 20%-os áfa, vagy az adómentes cafeteria.

febiha 2017.08.10. 15:23:04

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Hülyeséglandban már csakugyan nem jelentenek a szavak semmit. Íme a leveztés.

1.) profit kisíbolása az országból. Kisíbolni annyit jelent, mint kicsempészni, törvénytelenül, a jogszabályok és a (vám)hatósági ellenőrzést megkerülve. Nos, a valóságban - nem abban a másikban, a közmédiában létezőben - hanem a valódiban az ún. profitot teljesen törvényesen, a NER-t üzemeltető hatóságok tudtával utalják külföldre. A leírt mondat így képtelenség.

2.) Ezt a "kisíbolást" befektetők "követik el". A velük szemben elvárt magatartás? Ne utaljanak haza profitot, esetleg ajánlják azt föl pld. a Puskás Akadémiának? Netán államosítani is kellene a külföldi vállalatokat, kártérítés nélkül?

3.) Ha nem is túl sokan, de azért magyar, részben NER-multik is vannak az országban. Ők is kisíbolják a profitot mondjuk Macedóniából?

Némi közgazdasági utószó is idekívánkozik. Magyarországról a 40 év kommunizmus és majdnem 27 év balliberális illetve konzervatív-nemzeti kormányzati-gazdaságpolitikai dilettantizmus következtében szinte teljesen hiányzik a tőke, a vállalkozói és a műszaki kultúra. (Mármint nem a hazai közbeszerezések megnyeresére alkalmassá tévő, hanem a nemzetközi versenypiacon is nyerő formájában.) Ezek nélkül piacgazdaság nemigen tud működni. Ezért legyünk hálásak, hogy egyáltalán van, aki kizsákmányol. Ennél már csak az lenne rosszabb, ha senki nem tenné ezt.

1ghost 2017.08.10. 15:28:53

@Etniez: "Amikor valahol báncsák a fideszecskét, azonnal megjelenik ugyanaz a 4-5 troll" :

Majdnem pontos! 4-5 Troll - személyenként 7-8 nicken!

Az viszont igaz, hogy ezekkel a jellemtelen, hazug, orbánista szaralakokkal egyre kevesebben állnak szóba.

guvat 2017.08.10. 15:44:47

Orbán még akkor sem tudná megismételni a Gyurcsány-Veres-Bajnai trió gazdasági sikereit, ha árvíz, háború, dögvész és földrengés lépne fel egyszerre! Nem csoda, hogy kirúgtak bennünket a jól megszokott túlzott deficit eljárás alól és még az IMF is elhagyott bennünket! A pannon puma pedig beledöglött a szomorúságba, mióta Kóka lángesze nem világít a kormányban. Szomorú, de szerencsére vannak még elkötelezett ballibek, hogy fogyjon a nyugtató a patikákból.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.10. 16:14:44

@febiha:

"1.) profit kisíbolása az országból. Kisíbolni annyit jelent, mint kicsempészni, törvénytelenül, a jogszabályok és a (vám)hatósági ellenőrzést megkerülve. Nos, a valóságban - nem abban a másikban, a közmédiában létezőben - hanem a valódiban az ún. profitot teljesen törvényesen, a NER-t üzemeltető hatóságok tudtával utalják külföldre. A leírt mondat így képtelenség."

Így igaz. Mondtam, hogy nem törvény a kisíbolás? Nem. A liberalizmus törvényes rendje szerint a lopás erény, nem bűn. Kivéve ha a kisember lop valami kis dolgot, arra lesújt a teljes szigor.

"2.) Ezt a "kisíbolást" befektetők "követik el". A velük szemben elvárt magatartás? Ne utaljanak haza profitot, esetleg ajánlják azt föl pld. a Puskás Akadémiának? Netán államosítani is kellene a külföldi vállalatokat, kártérítés nélkül?"

Az elvárás nem velük szemben van, ők személyesen nyilván nem hibásak, ők csak kihasználják a helyzetet. Ha XY befektető elmenne, lenne helyette más.

A probléma nem cég- és egyénszintű, hanem rendszerszintű.

A rabszolgaságot se úgy szüntették meg a XIX. században, hogy megszidták XY rabszolgatulajdonost vagy éjszaka bedobták téglával az ablakát, hanem magát a rendszert szüntették be.

"3.) Ha nem is túl sokan, de azért magyar, részben NER-multik is vannak az országban. Ők is kisíbolják a profitot mondjuk Macedóniából?"

Nincsenek NER-multik. Mo. nem gazdasági nagyhatalom, s a külföldről behozott profit a tizedét se kompenzálja a kivitt profitnak.

felső határ nincs 2017.08.10. 16:36:36

nagyon okos, lehet nyomni még egy habosKVt mára meg van mentve a világ

én meg Orbánra szavazok

ZX 2017.08.10. 16:38:30

@Bicepsz Elek: Az állítólagosan Soros-csicska ballib index az előző rendszerben is sorba cikkezett arról ki mit lopott. Akkor milyen kussolásról beszélsz? Pont ellenkezőleg, mindenki erről cikkezett ezért bukott meg a maszop teljesen jogosan. Most meg megy a nagy kussolás, a lakájmédia szépen elhallgat mindent. A választhatóak közül meg messze a fidesz van a legmélyebben a béka segge alatrt. Bárki jobb náluk amelyiknek nem maszop dk meg fidesz szerepel a nevében. Még egy büdös csatornapatkányra is előbb szavaznék ha indulna a választáson mint erre a 3-ra. Annak legalább van gerince.

felső határ nincs 2017.08.10. 16:43:05

@ZX: 'A választhatóak közül meg messze a fidesz van a legmélyebben a béka segge alatrt. '

csak nem a közvéleménykutatások meg az időszakik szerint

'Bárki jobb náluk amelyiknek nem maszop dk meg fidesz szerepel a nevében. '

konkrétan?

ZX 2017.08.10. 16:48:33

@felső határ nincs:
"csak nem a közvéleménykutatások meg az időszakik szerint"

Nem is úgy értettem, hanem erkölcsileg, lopásügyileg stb.

Konkréten? Még a Jobbik is jobb náluk akiket egyébként ki nem állhatok, de előbb szavazok rájuk mint az említettekre. De az együtt, lmp, és a Momentum is jobb választás mint a tolvaj majmok.

zokogjatok 2017.08.10. 16:56:31

@pioneer2016: "iszlamista kvóta, - Az EU-ba önként léptünk be, mi akartunk. Ez néha kötelezettségekkel jár."

Jah, csak mikor beléptünk, még nem volt ilyen kötelezettség, de nem gond, tapsikolj :D

zokogjatok 2017.08.10. 16:58:42

jah amúgy csütörtök van, ma is bukik a patás, mint hét éve minden csütörtökön

ZX 2017.08.10. 16:58:55

@zokogjatok: Ja, amikor a zorbánt megválasztottátok akkor ő sem mondta, hogy lopni fog.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.08.10. 19:23:16

@Brained: Az egy hatékony módszer, amikor a tanszékvezető nevében megjelenő könyvet a doktoranduszai írják? Vagy amikor a fiatal kutató csak olyan témával foglalkozhat, amit az idősebb pályatársai jóváhagynak? Normális dolog, hogy csak az erősen tényekre alapuló reáltudományokban van esély fiatalon befutni? Ezekben a kérdésekben USA/Kanada/Anglia annyiban különbözik Magyarországtól, hogy ott nem a komcsi kontraszelektált banda terrorizálja az egyetemi oktatókat-kutatókat, hanem a minden más világnézetet elutasító liberálisok...

chrisred 2017.08.10. 19:23:38

@zokogjatok: Az uniós idegenrendészeti hatóságok közötti együttműködési kötelezettség? Hogyne lett volna.

morph on deer 2017.08.10. 19:35:44

@febiha:
" Ha nem is túl sokan, de azért magyar, részben NER-multik is vannak az országban. Ők is kisíbolják a profitot mondjuk Macedóniából?"

Mondjuk Magyarországról?
Ráadásul ez a valódi, sőt, ez az "Igazi Magyar Síbolás"!
És ebbe még a Heineken sem tud belekötni :)

illaim 2017.08.10. 21:01:05

@Bicepsz Elek: Nagyon hiányos az ismeretanyagod, vagy csak szelektálsz az érveknek látszó blődségekhez! Mind a két eshetőség távol áll az igazságtól!

illaim 2017.08.10. 21:04:47

Hello blogger! Meddig tűröd még a köcsög trollok tönkre tegyék a blogodat?

Tamáspatrik 2017.08.10. 21:51:24

@midnightcoder2: Nem. Én még speciel láttam ilyen grafikonokat történelemkönyvekben, hogy a SZU mennyivel több acélt termelt mint az USA. A 70-es évek végi történelemkönyvekben simán voltak ilyenek.

Tamáspatrik 2017.08.10. 21:52:39

@Andy73: Nem csak több szavazót, hanem JOBB (azaz tájékozottabb és megfontoltabb) szavazót is kívánok a Fidesznek vagy a többi pártnak. Ebben is van minőség, nem csak mennyiség.

Tamáspatrik 2017.08.10. 21:54:07

@Bicepsz Elek: Azt hittem, az USA negatív példa, nem követendő.... A radikális jobboldalon legalábbis.

Tamáspatrik 2017.08.10. 22:01:35

@Ballib cenzúrázók réme 25: Egy valódi jobbközép kormányzás jobb lenne, pontosan ilyen pragmatikusan fogják fel, és nem idealisták mint a baloldal nagy része. Egyébként az ötleteket pontosan egy mérsékelt jobbostól loptam. Aki baloldalinak számíthat egy eltorzult közéletben.
A mérsékeltek hangja nem hallatszik, elnyomja a kormányzati úthenger dübörgése. És a fideszes véleménydiktatúra, a verzérkultusz a NER-ben.

Tamáspatrik 2017.08.10. 22:06:16

@febiha: Dél-Korea, Kína rosszabb pozícióból indultak ennél, mégis eljutottak oda, ahol ma vannak.

Tamáspatrik 2017.08.10. 22:15:37

@Online Távmunkás: ők legalább dolgoznak, ha kissé dogmatikusak is, ami nálunk folyik mint átpolitizált tudomány, az teljesen komolytalan. (A komoly tudósok ritkán szólalnak meg nyilvánosan.) A tudomány szellemisége INKÁBB liberális mint konzervatív, de sokféle nézet van, amelyek vitatkoznak egymással. Itt nálunk nem nagyon látni nyílt vitákat különféle szakértők között.
Valójában a kormányzatnál jól álló áltudósok nem is igazán vitaképesek.
Kevéssé valószínű, hogy nálunk vannak a zseni, de szegény és meg nem értett külön utas közgazdászok, történészek stb.

Tamáspatrik 2017.08.10. 22:17:20

@illaim: Jogos. Most jutottam csak oda, hogy a szalonképteleneket kimoderáljam.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.08.11. 09:18:08

@Tamáspatrik: Természetesen nem a kormánypárti kamutudósokat akarom védeni, de az sajnos tény, hogy a nemzetközi tudományos életben is az lesz elismert, aki jó politikus, nem feltétlenül az, aki komoly eredményeket képes elérni.
Érdekes olvasmány: quillette.com/2017/04/04/conservatives-arent-voices-silenced-academias-intellectual-orthodoxy/

Magyarországon persze az átlagosnál rosszabb a helyzet, köszönhetően a pártfőiskolát végzett, de mai napig pozícióban lévő vezetőknek, az egyetemmé kinevezett harmatgyenge főiskoláknak (pl. ZSKF, Eger, Nyíregyháza), az eltűrt felnőttképzési diplomagyáraknak (pl. Pécs, Gábor Dénes, BKF), a politikailag túszul ejtett intézményeknek (pl. Eger, Pécs, Corvinus, Kecskemét), a feleslegesen nagyszámú államilag elismert egyházi intézménynek (pl. Vác), a szenátus, a kancellár és a HÖK szakmailag megalapozatlan túlhatalmának és a MAB semmit sem érő felülvizsgálatainak (pl. azt se veszik észre, ha évek óta nincs annyi oktató, amennyi a törvényes óraszámokhoz kellene vagy hogy a Neptun csak dísznek van, mert papíron készül az órarend vagy amikor 200 fős évfolyamnak tartanak előadást, pedig nincs 120 fősnél nagyobb terem).
süti beállítások módosítása