Ideo-logikák

Ideo-logikák

Tisztázásra váró tévhitek az iszlám bevándorlásról

2016. május 08. - Tamáspatrik

 

1.Merkel hívta be őket.

Az iszlám országokból csak azt követően indult el a tömeges vándorlás a balkáni úton, miután egyes balkáni országok lakói (főként koszovói albánok) „kitaposták” nekik. A délszláv menekülthullám elültével érkezett a muszlim bevándorlók sokkal nagyobb tömege.

Ők sem azért indultak el, mert Merkel hívta volna őket, hanem mert a menekülttáborokban az élet teljesen kilátástalan. A szírek, irakiak, líbiaiak milliói a polgárháború miatt voltak kénytelenek elhagyni az otthonukat, nem pedig „a buli kedvéért” jöttek Európába. Erre mifelénk azonban sajnos nincs hagyománya bármiféle empatikus, a másik fél nézőpontjába időnként belehelyezkedő közösségi etikának.

Merkelnek távolról sincs olyan hatalma pártjában mint Orbán Viktornak nálunk, hogy amit ő mond az úgy lesz. Nyugat-Európánban teljesen természetes sokféle különböző álláspont képviselete, amelyeket kulturált módon megvitatnak, és habár voltak gazdasági érdekek és humanista szempontok is (!) több millió menekült befogadására, a többször megerősített döntés még EU szinten is az volt, hogy viszonylag kis számú politikai menekült (és a magyar '56-osok többségéhez hasonló „gazdasági bevándorló”) letelepedésére van ésszerű lehetőség. A nyugati liberálisok és konzervatívok által meghatározott nagyságrend hasonló mint a magyar kormányé.

2.A magyar kormány nem akar bevándorlókat.

Szó nincs erről, a magyar gazdaság számos területen munkaerőhiánnyal küzd és egyre súlyosabbak a demográfiai problémák is, ezért a kormány is támogatja a bevándorlást (letelepedési kötvény). A „kvótás népszavazás” kizárólag arról szól, hogy a kormány határozhassa meg, hogy mikor és mennyi bevándorlót fogad be, ezáltal szimbolikus jelentőségű, a gazdasági és politikai „szabadságharc” része. Egyúttal ismételt felrúgása az európai egység ideájának és uniós kötelezettségvállalásainknak. A konzervatív felfogásúak általában támogatják ösztönös, érzelmi alapon a kormány politikáját, az „én házam, az én váram”, elzárkózó magatartását kiterjesztve, „a mi országunk a mi várunk” mitizált képévé. Kormányunk pedig éppen ezeket az ösztönös, érzelmi húrokat pengeti.

 3.Az arab országokban levőket kell megkérdezni.

Akik az események közepében vannak, a legtöbb esetben tévesen ítélik meg az események kiváltó okait. Az „arab tavasz” is erre egy jó példa (hol vannak a forradalmi vívmányok?), de hasonló mondható el a magyar rendszerváltásban vagy 1956 történéseiben résztvevők tájékozottságáról is. Amellett, hogy az események leírása nagyon valósághű lehet, amikor már a kiváltó okokról van szó, az arab országok lakói különféle városi legendákban gondolkodnak és olyan képet festenek, hogy az nekik kedvezzen. Így például a nyugati országok hibáztatása a kialakult helyzetért eléggé ingatag alapon áll és csak kis részben jogos, mert olyan országokban is kitört válsághelyzet ahol nem volt beavatkozás, a gyarmati múlt pedig már hetven éves távlatban lebeg. Senki nem beszélt azonban arról, hogy olyan súlyos demográfiai, ökológiai és gazdasági problémák halmozódtak fel észrevétlen módon az utóbbi évtizedekben, amelyek kirobbanása csak idő kérdése volt.

4.Az iszlám fiatalok nem képesek beilleszkedni.

Nem arról van szó, hogy az iszlám fiatalok eleve nem akarnak dolgozni és csak segélyből élnek, hanem a munkanélküliségről, amely súlyos probléma Nyugat-Európában (például a franciáknál) és nyilvánvalóan az átlagnál jobban sújtja a bevándorlók gyermekeit, akiknek a képzettsége alacsonyabb szintű. A helyzet hasonló nálunk a tömbökben lakó (kevésbé asszimilálódott) cigányság esetében, amióta a gépesítés és automatizálás csökkentette az igényt a segédmunka iránt. A terrorizmus valójában különféle fanatizált közösségek reakciója a racionalitás teljes figyelmen kívül hagyásával a politikai képviselet hiányára, kilátástalanság, valamint elszigeteltség érzésére. Az iszlám harciassága párhuzamba hozható a kereszténység középkori agresszív és intoleráns viselkedésével, tehát nem annyira a vallás mint sokkal inkább a társadalmak érettsége a meghatározó tényező.

5.Korunk legsúlyosabb problémája

A társadalmi egyenlőtlenségek, az egészségügy helyzete, demográfiai problémák vagy például cigányság helyzete önmagában mind nagyságrendileg súlyosabb probléma nálunk és egész Európában mint a bevándorlók jelentette „fenyegetés”. A „kultúrák harca”, „harmadik világháború” és hasonló hangzatos zsurnalizmusok felelőtlenséget és hiányos történelmi ismereteket tükröznek. Az egyes országok kulturális, nemzetiségi összetétele ugyan folyamatosan változott az idők során, azonban erős, virágzó kultúrákat egy esetben sem volt képes kiszorítani vagy alárendelt helyzetbe hozni bármilyen kevésbé fejlett kultúra.

Hiába lesz most iszlám vallású polgármester Londonban, ez mégsem fogja megváltoztatni lényeges mértékben London mindennapjait vagy akár még politikai arculatát sem. Houllenbecq jó fantáziájú író, azonban a társadalmi kérdések reális megítélésében nem kompetens. A magyar biztonságpolitika „szakértői” mint például Nógrádi György szintén folyamatos túlzásokba esnek és csupán két szempont vezérli őket: a politikai akarat elvtelen kiszolgálása valamint „az én megmondtam” álláspont hangoztatása terrorista cselekmény esetén.

A fenti állítások természetesen még jelentős mértékben finomíthatóak. Indulatokkal szemben a józan ész, bezárkózás helyett sokoldalú látásmód szükséges, ha tisztán szeretnénk látni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr648696192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PomberMaci 2016.05.09. 08:48:28

Ez a szutyok hazudozást int ez a poszt...

Egész nyugat-ájrópa azon görcsöl, hogy a helyi lakosok kirúgásával is, de valahogy fel tudjon mutatni 2-3 darab dolgozó migráncsot az egymillióból, de még ennyit sem tudnak. Méghogy a munkanélküliség miatt nem dolgoznak...

protézisesh 2016.05.09. 08:59:11

szerecsenmosdatás öt pontban...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.09. 09:15:32

1) Senki nem állítja, hogy Merkel hívta be őket. Azt állítják - és állítom én is -, hogy Merkel bátorította őket azzal, hogy kijelentette: minden szírt befogad.

2) "Szó nincs erről, a magyar gazdaság számos területen munkaerőhiánnyal küzd és egyre súlyosabbak a demográfiai problémák is, ezért a kormány is támogatja a bevándorlást (letelepedési kötvény)."

A magyar gazdaság munkaerő-hiányára a megoldást nem a képzetlen iszlám bevándorlóktól várja a kormány. A letelepedési kötvény kizárólag bevételi forrás, az ily módon betelepültek létszáma csekély, anyagi helyzetük kiváló, nem fognak az állami csöcsön lógni, mint a képzetlenek.

3) Igaz.

4) "Nem arról van szó, hogy az iszlám fiatalok eleve nem akarnak dolgozni és csak segélyből élnek, hanem a munkanélküliségről, amely súlyos probléma Nyugat-Európában (például a franciáknál) és nyilvánvalóan az átlagnál jobban sújtja a bevándorlók gyermekeit, akiknek a képzettsége alacsonyabb szintű."

Ha ez igaz - márpedig igaz -, akkor az "alacsonyabb szintű" képzettséggel rendelkezőkne Magyarországnak sincs szüksége. A 4. ponttal agyonütöd azt, amit a 2. pontban írtál - és viszont.

Nem súlyos érv az én személyes véleményem/tapasztalatom, de amikor még Budapesten laktunk az általunk ismert arabok túlnyomó része csencselésből, valutaváltásból élt - igaz, voltak olyanos is, akik rendesen dolgoztak, de ők a kisebbség voltak. Az áétalunk ismert kínaiak ellenben kivétel nélkül dolgoztak. Talán ez is az oka annak, hogy senkinek nincs baja az itt élő kínaiakkal, míg hát az arabokkal...

5) "A társadalmi egyenlőtlenségek, az egészségügy helyzete, demográfiai problémák vagy például cigányság helyzete önmagában mind nagyságrendileg súlyosabb probléma nálunk és egész Európában mint a bevándorlók jelentette „fenyegetés”."

Lehet, hogy ez jelen pillanatban igaz, ám idén is várható min. egymillió, a családegyesítéssel pedig ennek többszöröse a jövőben.

Meg kell várni, amíg a jelenleg még úgy-ahogy kezelhető probléma kezelhetetlenné válik? Amíg valóban ez lesz a legnagyobb probléma?

A társadalmi/gazdasági problémák nem hirtelen jelennek meg nagy problémaként. Az okos ember tovább lát az orránál, és még azelőtt lép, hogy nagy lenne a baj. Már most is nagy a bevándorlás okozta gond. Legyen még nagyobb?

"Hiába lesz most iszlám vallású polgármester Londonban, ez mégsem fogja megváltoztatni lényeges mértékben London mindennapjait vagy akár még politikai arculatát sem."

Kevered az okot és az okozatot. Nem azért változik meg London politikai arculata, mert muszlim lett a polgármester. Azért lett muszlim a polgármester, mert megváltozott London politikai arculata. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.09. 09:22:04

MÉg valami:

"Houllenbecq jó fantáziájú író, azonban a társadalmi kérdések reális megítélésében nem kompetens."

Te talán kompetensebb vagy Houllenbecq-nél? Te is csak egy véleményt képviselsz, ahogy én is.

Az a tapasztalat, hogy az irodalom művelői igen gyakran jobban látják egy adott kor gondjait, mint a politikusok. Houllenbecq kompetenciáját majd megítéli az utókor. Mindenesetre London most megválasztott iszlám polgármestere olyan mozzanat, amely őt igazolja.

totalpatec 2016.05.09. 09:36:24

Kovács Nocraft Józsefne! jól beszélsz, pedig keményen löki a blogger a demagógiacunamit.

totalpatec 2016.05.09. 09:46:56

"Az iszlám harciassága párhuzamba hozható a kereszténység középkori agresszív és intoleráns viselkedésével"
Mi van?
És a zsidók is bántották őket a középkorban, meg a melegek, meg a nők, meg a bármiben is máshogyan gondolkodók?
Ez az egy érv, illetve annak felvetése komolytalanná teszi az egész irományt.

$pi$ 2016.05.09. 09:47:38

"Ők sem azért indultak el, mert Merkel hívta volna őket, hanem mert a menekülttáborokban az élet teljesen kilátástalan."

Kizárt dolog, hogy semmi hatása ne lett volna annak, amikor Merkel kijelentette, hogy minden szírt befogadnak. Nyilván vannak olyanok, akik ingadoztak, akik nem tudták, hogy induljanak vagy ne és amikor meghallották a hírt, akkor elindultak.

Akkoriban volt is hír, hogy mennyire növekedett a szírek aránya néhány nap alatt, de persze hazudtak is sokan. Nyilván félúton túl voltak már, amikor felvették a szír állampolgárságot, mert ahogy megszólalt Merkel másnap már a magyar határon szinte csak szírek kopogtattak.

E.Katolnai 2016.05.09. 09:49:20

Örülök, h végre valaki lemerte irni 'súlyos demográfiai problémák halmozódtak fől' - bizony pl. egyiptom 1950: húsz millió lakos, ma 83. Sziria 1950-ben nyolc millió az arab tavasz kitörésekor 23 mil. afrikában még ennél is meredekebb a szaporodási arány. Gusztustalan és ránk, mármint a jövönkre nézve: veszélyes!

2016.05.09. 10:15:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Majd meglátjuk, hogyan fog működni az új londoni polgármester. Utólag kiderül, belső ideológiai változást hoz-e, avagy példa a beilleszkedő, dolgozó muszlimra....A UK-ben mintegy 2,5 millió muszlim él. Ha mind munkanélküli, intoleráns , vallási fanatikus lenne, már rég kiderült volna.

2016.05.09. 10:16:54

@$pi$: Nagyobb hatása lehetett annak, hogy a WHO csökkentette a fejadagot, hogy a törökök elindították őket nyugatra.

protézisesh 2016.05.09. 10:29:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az irodalmárokat nem köti sem a polkorrektség kényszere, sem a választóknak való megfelelés, a szavazat-harácsolás szándéka. Ezért leírhatják, amit valójában gondolnak.

protézisesh 2016.05.09. 10:34:26

@E.Katolnai: bizony. 1960ban az egész Földön 3,5 milliárd ember élt. Ma 7,5 milliárd. Eközben a "nyugati típusú civilizációban" élő "fehér ember" létszáma nem változott. Az egész EU attól hangos, hogy nincs népszaporulat. Az USA ugyanezzel küzd, akárcsak Ausztrália (bár a bevándorlás mindegyik helyen elfedi a fogyás mértékét), de Japán is ezzel küzd.

Vagyis a szaporulatot (+4mrd ember!) teljes egészében a fejlődő országok, a harmadik világban nyomorgó tudatlan, nincstelen, éhező népek produkálják.. Nem Svédország, nem Németország, nem Japán és nem Kanada művelt, termelékeny és (többnyire) erkölcsösen élő népe szaporodik, hanem a muszlim fanatikusok, az írástudatlan törzsi népek, akik egyedül a farkastörvényeket ismerik.. Mivel facebookjuk már nekik is van, sajnos azt is látják, hogy tőlünk még (bőven) van mit elvenni. És most jönnek... :(

$pi$ 2016.05.09. 11:11:31

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Nagyobb hatása lehetett annak, hogy a WHO csökkentette a fejadagot, hogy a törökök elindították őket nyugatra. "

Lehet. Lehet, hogy nem. A lényeg, hogy Merkel beszólása nyilván nem maradt következmények nélkül. Felelőtlen duma volt, hacsak nem a bevándorlás gerjesztése volt a célja vele.

CoolKoon 2016.05.09. 11:20:24

Jézus Mária, mégis miről beszél ez a szerencsétlen blogger?!

"Ők sem azért indultak el, mert Merkel hívta volna őket, hanem mert a menekülttáborokban az élet teljesen kilátástalan. " - Hát pedig DE, azért indultak el, mert Merkel valami olyan ostobaságot mondott, hogy nem zárja le a sorompót egy segítségre szoruló menekült előtt se. Mit gondolsz, mégis mi a jó büdös francért lengették a szerencsétlen menekültek Merkel képét, és miért skandálták a nevét? Csak úgy? Véletlen egybeesés?! Ennyire naiv te se lehetsz...

"Merkelnek távolról sincs olyan hatalma pártjában mint Orbán Viktornak nálunk, hogy amit ő mond az úgy lesz." - Ó, igazán?! És akkor hogy lehet, hogy a mostani, az EU-n áterőltetendő újabb intézkedéscsomag is -mit ad Isten- PONT a németeknek (illetve konkrétan Merkelnek) kedvez? Ennyi véletlen egybeesést egyszerre....tényleg furcsa......

CoolKoon 2016.05.09. 11:25:07

@$pi$: "Felelőtlen duma volt, hacsak nem a bevándorlás gerjesztése volt a célja vele." - Természetesen nem. Ez az otthoni idióta választóknak szólt, senki másnak. Kár, hogy még rajtuk kívül is elég sokan beszélik a német nyelvet, úgyhogy az "orbáni" trükk náluk se jött be.... Egyébként pontosan így néz ki az "európai" baloldal. Pontosan olyan dogmatikus és visszataszító, mint nálunk (ld. plázamoratórium, Nyugat-ellenesség stb.), csak (sajnos) ügyesebben el tudja magát adni, és (legalábbis ránézésre) megtanult egy kicsit késsel-villával is enni.

Balt 2016.05.09. 12:32:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jó kiegészítések, kb. én is ezt írtam volna. A 3. ponthoz azért még tegyük hozzá egy világhírű amerijai közgazdász kormány- és ENSZ-tanácsadó véleményét:
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/van_uj_javaslat_a_bevandorlas_megallitasara.603131.html

Balt 2016.05.09. 12:35:27

@totalpatec: Jogos. :) Ezen én is majdnem elejtettem a telefont.

"Éljen a korát messze megelőző liberáldemokrata Szaladin!" :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.09. 13:27:29

@CoolKoon:

"Természetesen nem. Ez az otthoni idióta választóknak szólt, senki másnak."

Azt állítod, hogy Merkel szándékosan olyat mondott az "otthoni idióta választóknak", amitől drasztikusan zuhant a népszerűsége? És továbbra is olyanokat mond, pedig láthatja, hogy ez micsoda veszteséget okoz a pártjának?

Azt állítod, hogy Európa legnagyobb hatalmú politikusa nem konzultál a tanácsadóival, mielőtt ilyen kijelentést tesz, ráadásul ezt sokszor meg is ismétli?

$pi$ 2016.05.09. 13:40:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, mondjuk én is értelmesebbnek gondolom ennél. Valahogy csak odakerült ahol van, nem?

McKinney 2016.05.09. 14:00:04

"Nógrádi György ..... a politikai akarat elvtelen kiszolgálása"
még szép, hát kiktől kapja a zsíros médiamegjelenéseket, és kik nézték el neki a kamutitulus-halmozásokat?

CoolKoon 2016.05.09. 14:25:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Azt állítod, hogy Európa legnagyobb hatalmú politikusa nem konzultál a tanácsadóival, mielőtt ilyen kijelentést tesz, ráadásul ezt sokszor meg is ismétli?" Nem, biztos minden egyes szava őszinte meggyőződéséből ered, és azért mondja mindezt, mert sziklaszilárdan hisz bennük, ugye? Hagyjuk már a tündérmeséket!

Mit gondolsz, mégis miért olyan fontos Merkelnek, hogy keresztülvigye az egész kvótarendszert? Azért, hogy a világért se kelljen kimondania azt, hogy Németország SEM tud ennyi menedékkérőt befogadni, és hogy végül ne Németországnak kelljen konkrétan lezárnia (esetleg lezáratnia) a határokat, mondván, hogy Európa megtelt. Ezzel ugyanis lényegében az egész (Nyugati) baloldali eszmeiséget kérdőjelezné meg, megfejelve természetesen azzal, hogy a CDU-CSU lényegében eltűnne a történelem viharában.

Ami a tanácsadókat illeti, a párt főideológusai valószínűleg belőtték, hogy melyik lépés mekkora szavazatvesztést okozna a koalíciónak, és úgy ítélték meg, hogy egyelőre ez jár a legkisebb veszteséggel. Ráadásul úgy látszik, ezzel a CDU prominensei is egyetértenek, különben nem erősítették volna meg őt nemrégiben a tisztségében. Hogy ezt mennyire csinálták jól, hamarosan vsz. kiderül.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.09. 14:34:18

@CoolKoon:

"Hogy ezt mennyire csinálták jól, hamarosan vsz. kiderül."

Ausztriában már kiderült, ma lemondott Fájman kancellár:

index.hu/kulfold/2016/05/09/lemondott_az_osztrak_kancellar/

Most már csak Merkel lemondása van hátra.

Egy kis adalék a Zindex cikkéből:

"A bécsi születésű, 56 éves Werner Faymann 2008 óta vezette az SPÖ-t. Életrajzában egy ideig az állt, hogy egyetemi évei során jogtudományt, politológiát és művészettörténelmet is hallgatott, azonban később kiderült, semmilyen végzettséget sem szerzett, tanulás helyett taxisofőrködött."

A mi Smit Pálunk legaláb diplomát szerzett, csak a doktorijával voltak gondok. Fájmannak még ennytire sem futotta.

CoolKoon 2016.05.09. 14:39:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ami azt illeti, igazából én se értem, hogy miért ragaszkodik a CDU (meg maga Merkel) még mindig ehhez az egész "minden menekült a barátunk" maszlaghoz. Talán ennek a(z amúgy rendkívül unszimpatikus) Faymannak a lemondása jobb belátásra bírja őket...

"később kiderült, semmilyen végzettséget sem szerzett, tanulás helyett taxisofőrködött." - Akkor már tudom, honnan a faragatlan bunkó stílusa, amivel Vityacsászárt (is) kiosztotta......

Tamáspatrik 2016.05.09. 19:33:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem egészen. A letelepedési kötvény a bevándorlást szorgalmazza, mert EGYIK eszköze a demográfiai probléma enyhítésének.. Nyilvánvalóan nem a legképzetlenebbeket célozza meg viszont évente meghaladhatja azok számát, akiket be akarnak hozzánk telepíteni.

Nincs szó egy millió muszlim behozásáról MOST MÁR gyakorlatilag sehol sem. Évente 120 ezer elterítése a kontinensre 400 millió közé szerintem ez nem nagy durranás. (És egyáltalán nem biztos, hogy még ez is megvalósul.) Viszont mindenki a legjobbakat vagy a jó képességűeket szeretné megnyerni, pl. orvos és szakmunkás. Eddig is voltak nálunk és most is vannak pl. arab orvosok és egyéb bevándorlók, bár nem nagy számban, ez tény.

Köszönöm a gondolatok részletes kifejtését, nem vagyok elvakult, a MÉRTÉKEN és a SZABÁLYZÁSON van a hangsúly nálam is. Ez a "zéró tolerancia", amit a kormány hirdet, ami szerintem humbug. Kicsit provokatívan kellett, hogy írjak és sarkítva fogalmazzak, ez a műfaj ilyen.

Viszont: senki nem majrézott be Londonban mert muszlim a polgármester, nem fogják hirtelen teleépíteni mecsetekkel. A konzervatív párt elitjének egésze támogatta, különben nem lehetett volna jelölt sem. Obama az USA-ban sem hagyományos keresztény gyökerekkel rendelkezik.

Houllenbeq egy szenzációhajhász bestseller író szerintem, nagyobb a füstje mint a lángja. Nem minőségi irodalom amit művel, bár a "nép" egyes rétegeinek véleményét alighanem jól megfogta, azért lehetett bestseller. Történészek és társadalomtudósok többet tudnak mondani a témáról.

Tamáspatrik 2016.05.09. 19:37:31

@totalpatec: Hány áldozata volt a 30 éves háborúnak? Hány áldozata volt a keresztesek hadjáratainak? Az inkvizíciónak? Kik űzték ki a zsidókat és az arabokat Spanyolországból? Melyik egyház támogatta az I. világháborút? (Mindegyik keresztény egyház.) Az arab világ jelentős része még ezen a szinten tart.

Tamáspatrik 2016.05.09. 19:42:18

@protézisesh: Ezt a jelenséget már alaposan feltérképezte a társadalomtudomány. Az ÖSSZES urbanizált ország lakossága csökken, ugyanis a gyermeknevelés városi környezetben viszonylag költséges. Senki nem találta meg még ennek a folyamatnak az ellenszerét.
Ezzel szemben falun már a 10 éves gyerek is kecskepásztor, tehát hasznot hoz a családnak. A falusi társadalmakból jön mindig a nagy népszaporulat, ez okozza a feszültséget. Pláne hogy ők is urbanizálódnak és elvándorolnak a faluról, emiatt (is) vannak hatalmas lézengő tömegek.
Ezzel együtt nem biztos, hogy megoldás, ha sokakat befogadunk akármilyen alapon, inkább jobb ha egy darabig csökken a lakosság létszáma, nálunk is.

Tamáspatrik 2016.05.09. 19:50:11

@CoolKoon: Megjegyzem, hogy a CDU-CSU JOBBOLDALI tömörülés. A Fidesz legnagyobb szövetségese volt egészen a menekültválságig, kb. annyiban jobboldali, amennyiben a Fidesz is az.

Tamáspatrik 2016.05.09. 20:13:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha belegondolok, 1 ponton van a szemléletünkben nagy különbség. Nem biztos, hogy ez baj. Merkel szerintem úgy gondolkozott, vagy legalábbis sokan a németek közül, hogy hadd próbáljanak szerencsét, akik képesek ilyen hosszú út megtételére, normális szállás, kaja nélkül, adjunk nekik egy esélyt. Nagy részüket pár hónap után úgyis vissza kell, hogy küldjük.
Ez a fajta szemlélet (akár hibás, akár nem) teljesen más, mint ami nálunk megszokott, nem vagyunk ennyire lazák, sőt kimondottan tragikusnak látunk mindent, a magyar hagyományban ez benne van. Nem véletlenül, hiszen annyiszor voltunk végvár Európában.
A sokféle nézőpont, mások fejével gondolkodás nem jellemző ránk, inkább az, hogy van egyetlen "helyes" vélemény. A kormány túlságosan rájátszik erre a tökéletes biztonságra való törekvésre. Olyan szintű a biztonságra törekvésünk, amely az életben nem létezik.

CoolKoon 2016.05.09. 22:26:02

@Tamáspatrik: Igen, ezt el is felejtettem megemlíteni. Hogy az egészben ez a legészveszejtőbb: a nincstelen tömegekről való gondoskodás (Európában legalábbis) mindig is a baloldal asztala volt (függetlenül attól, hogy az illetők hazaiak, vagy külföldiek-e). A (valódi) jobboldali pártok valahogy mindig is ódzkodtak az ilyenektől. Mondjuk az is igaz, hogy Németországban lényegében az NSDAP színrelépése óta nincs egyetlen, legalább ránézésre jobboldali programmal kampányoló párt se (ugye a neonácik nem számítanak).
A lényeg, hogy a 2. VH vége óta domináns német politikai irányzat (lényegében a migránsáradatnak köszönhetően) erősen repedezik, és ha széttörne, ki tudja, mi kerülne a helyére. Na EZÉRT ismétli Merkel Mutti (és vele a CDU) még mindig a régi lemezt. Sejtik, hogy egy "frontátrendeződés" után nekik már nem lenne ott helyük (hozzáteszem, hogy vsz. sok normálisan gondolkodó embernek sem, sokkal inkább csak férgeknek).........

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.10. 09:37:24

@Tamáspatrik:

"A letelepedési kötvény a bevándorlást szorgalmazza, mert EGYIK eszköze a demográfiai probléma enyhítésének.. Nyilvánvalóan nem a legképzetlenebbeket célozza meg..."

Magyarország demográfiai problémáit nem fogja megoldani az évi ezer körüli let. kötvényes. Viszont jópár haver további meggazdagodását kiválóan elő tudja segíteni, hiszen nem véletlen, hogy a kötvényeket a haveri cégek közvetítésével, jókora sápért árulják. Ugyan miért nem KÖZVETLENÜL az MNB-től lehet megvenni őket??

"...viszont évente meghaladhatja azok számát, akiket be akarnak hozzánk telepíteni."

Igen, de itt nem csak a létszám a lényeg. A kötelező betelepítés ismeretlen számú JÖVŐBELI migráns letelepítéséről szól. Évi ezer körüli migráns nem lenne nekünk sem probléma, főleg akkor, ha nem a németek által meghagyott resztli jönne hozzánk. Csakhogy itt precedensteremtés történik. Ha egyszer elfogadjuk, hogy százalékos arányban elosztva jöjjön ennyi meg annyi, akkor legközelebb az évi egymillió adott százalékát kényszerítik ránk. Ez pedig már komoly gond lenne nálunk is, hiszen mi a majdnem egymilliós cigánysággal is küzdünk. Ilyen gondjuk a németeknek és a többi ny.-európai EU-tagnak nincs.

Ha kissé populárisan akarnék fogalmazni, akkor ezt mondanám: Majd ha a németek lakást-munkát-szociális ellátást adnak a tőlünk hozzájuk áttelepülő több tízezer cigánynak - ahogy most a betolakodókkal teszik -, akkor lehet szó migránsok befogadásáról hasonló számban. Persze még ez sem lenne túl jó nekünk.

"Nincs szó egy millió muszlim behozásáról MOST MÁR gyakorlatilag sehol sem. Évente 120 ezer elterítése a kontinensre 400 millió közé szerintem ez nem nagy durranás."

120 ezer már eddig is bejött az idén. Tavaly sem volt szó több mint egymillió betolakodóról, mégis ennyien jöttek. A törökökkel kapcsolatban pedig nyugtával dicsérjük a napot. A törökökkel kötött paktummal Merkel időzített bombát dugott a seggünkbe. Nem az a kérdés, felrobban-e, hanem az, mikor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.10. 09:45:37

@Tamáspatrik:

A londoni polgármesterrel vélhetően nincs semmi baj. Képzett, művelt, és ahogy te is írod, a konz. párt támogatása nélkül a jelöltségig sem jutott volna el.

De azt azért észre kell venni, hogy nagy baj van ott, ahol hasonló kvalitású brit származású jelöltet nem tudtak állítani. Vagyis hogy világosan megfogalmazzam: Nem az a baj, hogy muszlim lett a polgármester (a vetélytársát elnézve vsz. én is Khanra szavaztam volna, ahogy sok londoni fehér is tette), hanem az, hogy a (jelenleg még) többségi lakosság nem volt képes a saját köreiből megfelelő jelöltet állítani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.10. 09:56:41

index.hu/kulfold/eurologus/2016/05/09/erdogan_bekemenyit_bukhat_az_eu-torok_megallapodas/

@Tamáspatrik:

Lehet Orbánt szidni sok dolog miatt, megérdemli. De a migránskérdésben határozottan jól döntött. Amit látod, az EU is - kimondatlanul ugyan, de - lényegében az ő álláspontjára helyezkedett. Ez nem lehet véletlen. Ahogy Fájman bukása sem. (Szándékosan írom így, tudok németül, ismerem a név helyes írásmódját.)

Orbán döntésének van egy nem sokat hangoztatott előnye is: Van miből engednie. Cinikusan hangozhat, de tény.

"hadd próbáljanak szerencsét, akik képesek ilyen hosszú út megtételére, normális szállás, kaja nélkül, adjunk nekik egy esélyt. Nagy részüket pár hónap után úgyis vissza kell, hogy küldjük."

Ez nagyon hibás szemlélet, ha valóban úgy van, ahogy gondolod. Ugyanis igen sok embert bátorított - olyanokat, akik enélkül nem indultak volna útnak. Igen sok ember adta minden vagyonát az embercsempészeknek - és miért? A semmiért, ha valóban kiutasítják őket.

Ha mindez igaz, akkor Merkel ezzel sokezer ember halálát és sok százezer ember anyagi tönkremenetelét okozta - egy délibábért.

Tamáspatrik 2016.05.11. 20:29:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez az utolsó pár mondatod erős túlzás, bár tényleg voltak jó páran, akik vízbe fulladtak. Ellenérvem, hogy Merkel csak az utolsó láncszem volt, de úgyis elindultak volna, az időzített bomba már ketyegett. Lettek volna mások, és valóban voltak is, pl. nagyvállalatok vezérei. Vagy épp naiv humanisták, voltak azok is. A német közvélemény jelentős része is még egy időben támogatta.
Nálunk van egy olyan hagyomány, hogy szeretjük a problémákat egy emberre kenni, régebben ilyen volt Károlyi vagy Tisza István, a maguk korában nem jelentős hatású személyiségek az események sodrában. De lehetne sok más példát is említeni.

A másik, hogy a világunk épp úgy van berendezve, és a médiából is ez árad, hogy egy pár győztese van mindennek, showműsorok, vetélkedők, sportok stb. A TV a legutolsó kunyhóban is nézhető, ezért a migránsok is tudták, hogy baromi kis esélyük van, inkább csak megpróbálják, hátha bejön. A mai világban aligha vannak illúziói bárkinek is. Ha az ember reménytelen helyzetben van, minden kis szalmaszálat megragad, hátha kijut onnan, márpedig azt látták, hogy a menekülttáborban még öt év múlva se nagyon lesz jobb.

Tamáspatrik 2016.05.11. 20:37:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A cigányság jó párhuzam, ott sem remélhetünk többet mint hogy a tehetséges emberek közülük ne kallódjanak el, viszont a nagy többségnek bajos bármiféle szintű ellátást adni, sőt ezen ellátások többsége pl. az egészségügyben még a nagy többség számára se nagyon hozzáférhető.
Én magam is pesszimista vagyok e tekintetben, bár bízom abban, hogy vannak nálam jóval fantáziadúsabbak és kreatívabbak. :)
Én se szeretnék plusz terheket rakni a magyar társadalomra, ez irracionális lenne.
süti beállítások módosítása