Ideo-logikák

Ideo-logikák

Tényleg jobb félni mint megijedni?

2019. április 24. - Tamáspatrik

A kérdés úgy pontosítható, hogy milyen körülmények között érdemes mindenképp a biztonságra törekedni vagy pedig inkább az ésszerűnek tűnő kockázatvállalás irányába elmozdulni?

Nagyon szubjektív, hogy mit nevezhetünk ésszerű kockázatvállalásnak nyilvánvaló, ha bármit teszünk az életben az kockázattal jár. Ha kilépünk az ajtón az utcára, ott már olyan baleset érhet minket, amely nem tőlük függ. Ha közlekedünk, akkor nekünk mehet egy nem teljesen tiszta tudatállapotú autós. A közintézményekben járva fertőzéseket kaphatunk el vagy ha ismeretlen emberekkel lépünk kapcsolatba, esetleg becsaphatnak minket.

Vannak olyanok, akik a kockázatok minimalizálásának a hívei, a rend megszállottjai. Például idősebb korban már az ember egyre kevésbé szereti, ha megzavarják a kis nyugalmát, és hajlamos egyre konzervatívabban gondolkodni. Emiatt nem meglepő, hogy Európában a lakosság öregedésével párhuzamosan jobbra tolódás történt és megnövekedett a szélsőjobboldali (rendpárti) mozgalmak népszerűsége.

Az élet alapvetően rendetlen, kiszámíthatatlan és zavaró tényező: a fa ága letörhet, ezért egyszerűbb kivágni és a köztereket lebetonozni és a kutyákat is kitiltani mert piszkítanak, a túlságosan nagy rend tehát már egy teljesen kocka és élettelen világ. (Meg kell említeni a másik végletet is: ahol 20 év körüli magányos férfiak vannak jelen nagy számban, ott hajlamosak leginkább az ésszerűtlen mértékű kockázatvállalásra és a bűnözésre.)

A biztonság túlhangsúlyozása csökkentheti a vállalkozókedvet (amely nálunk nem véletlenül az egyik legalacsonyabb az Unióban), hiszen egy vállalkozás könnyen tönkremehet, viszont ha valaki nem saját kútfőből cselekszik, hanem mások utasítását hajtja végre, neki első látásra legalábbis semmi kockázata nincs.

A múltbeli módszerekhez való feltétlen ragaszkodás a modernizációt, az új eljárások bevezetését vezeti vissza, a hiányosságaink e téren is közismerten nagyok.

Sőt, nem léteznének extrém sportok vagy hegymászás sem kockázatvállalás nélkül: aki nem vállal kockázatot az nem fogja megismerni a teljesítőképességének a határait sem.

Azonban mindenhol létezik az a réteg, amely általában 10-15% körüli ultrajobb szavazóbázist jelent, olyanokat akik alapjában véve semmiféle kockázatot nem akarnak vállalni és félnek minden változástól. Az Unióban a magyar politikai rendszer szinte egyedülálló sajátossága az a kusza érdekképviselet, ahol a szélső jobbra tolódott Fidesz (egy öregedő, egyre konzervatívabb gondolkodású vezetővel az élen) foglyul ejtette a mérsékelteket is, "gyűjtőpártként" helyet cserélve a valaha jobb szélen levő Jobbikkal.

A bevándorlás ebben a vonatkozásban egy központi téma, ahol a "rend", a jelenlegi státusz fenntartása azt jelenti, hogy ne érkezzenek bevándorlók hozzánk távoli kultúrából (főleg ne iszlám országokból). Ebben a kérdésben a volt szocialista országokban nagyjából egységesek, de egyik ország politikusai sem hangsúlyozzák ezt a témát annyira mint Orbán, aki szinte egy új "vasfüggönyt" szeretne felépíteni Észak-Afrikával és Nyugat-Ázsiával szemben. (Mivel tengeri határokról van szó, ez a vasfüggőny képletesen értendő, annyira nehezen átjárható határokat jelent mint ami a szocialista tömböt Nyugat-Európától elválasztotta.)

A bevándorlás terén eléggé szigorú szabályozásra van szükség, ezt ma már gyakorlatilag senki nem vitatja, azonban a viták erről kétféle stílusban folyhatnak: lehetnek észérvekre épülők vagy inkább zsigeriek és indulatosak - őszintén szólva engem az utóbbi nem nagyon érdekel. A "Jobb félni mint megijedni" egy paraszti társadalomban született, az akkori életkörülményeknek megfelelő mondás volt, azonban mai világunkban inkább a polgári mentalitás lenne irányt adó ("Demokratának lenni annyit jelent mint nem félni" - Bibó).

Nem szokásom a politikai vitaműsorok és interjúk követése, véletlenül láttam az ATV 04/23-i műsorát, ahol Rónai Egon interjúvolt meg két biztonságpolitikai szakértőt Földi Lászlót és Tarjáni Pétert a Sri-Lankai robbantás sorozattal kapcsolatban.

Számomra Tarjáni volt az, akinek a megszólalása (a riporterrel együtt) szinte teljes mértékben a helyzetértékeléshez méltó adekvát higgadtságot tükrözte anélkül, hogy elbagatellizálná a problémát. Földi László szavai kifejezett zsigeri indulatokat váltottak ki belőlem és a páromból is (konkrét feszültséget a hasban). Habár voltak igen csak megfontolandó érvei Földinek is, (például sok mindent átvenni abból a szigorított jogalkalmazásból és biztonságpolitikából, amit az USA bevezetett 2001 után), több esetben a kormány vonalát tükröző "ehte" zavarkeltő demagóg képét mutatta a számomra. Ilyen mondatok voltak például, hogy az "Iszlám államot nem kellett volna megsemmisíteni" (mert föld alatt élnek tovább), nem kell beavatkozni azokba a konfliktusokba (hagy öljék egymást?), az Iszlám Államot a NATO hozta létre (biztos volt benne valamennyi szerepe, mint ahogy az Oszmán birodalomnak is, amely még a könyvnyomtatást is tiltotta, tartósítva az elmaradottságot a térségben), vagy hogy ami nekem orbánizmusnak tűnik: "Az iszlám vallás egy az egyben gonosz, és háború zajlik jelenleg."

A fenti tételek ennyire durva megfogalmazása (némi igazságtartalmuk ellenére) szinte a kocsmai szintű politizálás létjogosultságát veti fel a számomra. Ugyanis egy valami egyértelmű a terroristák szándékaival kapcsolatban: háborús állapotokat szeretnének előidézni, ahol szabad a rablás és fosztogatás és hogy az emberek féljenek. Nyugat-Európában és az USA-ban ezt a célt nem sikerült elérnie eddig még egyik terror hálózatnak sem: a Vörös Brigádoktól kezdve az ETA-n át az Al-kaidáig, az Iszlám Állammal bezárólag mindegyik csak össznépi ellenszenvet váltott ki és mind megszűnt egytől egyig. Sajnos mindig újak jönnek létre időnként (szerintem nem igaz a "terror franchise" elmélet, hiszen már a palesztin öngyilkos merénylők módszerei is hasonlóak voltak, sőt a 19.században is léteztek már "aszasszinok", nem nagyon van ezek között valódi kapcsolat, bár tanulhattak egymás példáiból).

Félelmet ezek a mozgalmak szinte egyáltalán nem tudtak kiváltani nyugaton, csak olyan társadalmakban, ott tudnak riogatni iszlám bevándorlókkal a politikusok, ahol ilyenek egyáltalán nincsenek. Sőt jönnek rendre az olyan hosszú nyelvű "szakértők", akik jó pénzért támogatják egy az egyben a kormány kissé demagóg politikáját és addig mondogatják az erős mondataikat, amíg ők is kezdenek hinni benne.

Nyilvánvalóan ahol nő a népsűrűség, mert bevándorlók jelennek meg, ott megnőhet a valószínűsége az erőszakos bűnözés vagy néhány esetben a terrorizmus bizonyos formáinak. Egy adott társadalom azonban mindig maga dönti el, amikor egyes pártokra szavaz, hogy milyen szintű kockázatot vállal. Az egyes országok között nagy különbségek lehetnek, de mi nem fogjuk tudni megmondani a németeknek, hogy mi a helyes. (Például a török bevándorlás a németeknél jelenleg sikertörténetnek tűnik és a briteknél a gyarmatokról érkező muszlimok generációi is valószínűleg jól be tudtak illeszkedni.) Egy biztos: zéró bevándorlás lehetséges ugyan, de a mai világban egy "vasfüggöny" teljesen életszerűtlennek és ésszerűtlennek is tűnik, sőt a kormányunk is igyekszik számára elfogadható kategóriákba eső bevándorlókat vagy külföldi munkavállalókat beengedni az országba.

A kockázatok becslése pedig olyan természetű szokott lenni, hogy mindig a látványosabb esetekre vonatkozóan irracionálisan magas: emiatt tűnik veszélyesebbnek a repülés az autózással szemben, vagy a bűnözés az elhízással és a mozgáshiánnyal szemben, vagy akár annak elfogadása ha folyamatosan füstölve lassan mérgezzük magunkat és a környezetünket.

Én magam nem vagyok bevándorláspárti és nem is támogatom semmiképpen a tömeges bevándorlást, azonban azt a félelemkeltést, ami nálunk folyik és amely növeli (az egyébként a terrorizmus által is kívánatos célnak tartott) feszültséget, hogy ebből politikai tőkét kovácsoljon, azzal már semmiféleképpen nem tudok egyetérteni. Értelmiségi ember szégyellje magát, ha kifordulva önmagából nem a racionalitásra hanem zsigeri ösztönökre kíván hatni. Ez az egyik fajta árulás, amelyet a mai értelmiség manapság leggyakrabban elkövet saját magával szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4814784990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.04.25. 11:10:24

"Értelmiségi ember szégyellje magát, ha kifordulva önmagából nem a racionalitásra hanem zsigeri ösztönökre kíván hatni."

Racionalitás:
1. Az iszlamistáknál az európai kultúrához 100x közelebbi cigányság integrálása sem igazán sikerült teljesen. És nem csak nálunk. Az a bevándorló, aki átlépi a határt, nem fogja ezzel eldobni az értékrendjét, kultúráját, vallását, hagyományait. Akkor sem, ha ezek ellentétesek az európai értékrenddel.
2. A bevándorlók megváltoztatják az etnikai helyzetet aminek csúnya következményei vannak címû történetnek elég szép példája Erdély és Trianon.
3. Afrika lélekszáma ma 1.3 milliárd. 2050-re ennek duplája lesz. És kétlem, hogy addigra elterjed ott az európai civilizáció.

A derék szoclib politikusok Európa jovõjével játszanak.

Jakab.gipsz 2019.04.25. 11:48:01

@midnightcoder2: Kiegészítés a 2, ponthoz.

A Bizánci birodalom benne a mai Törökország, Szíria és Egyiptom egykor keresztény volt, amíg az Iszlám invázió és agymosás le nem nyomta.

Ma pedig a kereszténység csak az ateista-zsidóknak és a muzulmánoknak nem tetszik.

"Ez az egyik fajta, "neoliberális" árulás, amelyet a mai értelmiség manapság leggyakrabban elkövet saját magával szemben."

Alick 2019.04.25. 11:48:36

@midnightcoder2: Sajnos a bevándorlás és a menekültkérdés eléggé össze van mosva.
Bevándorló az, aki identitása és szándékai szempontjából nagyjából transzparens módon szeretne letelepedni, beilleszkedni és önmagát fenntartani.
A menekülttől ez nem várható el, ugyanakkor nem is alapfeltétel beengedni a társadalomba... amíg a bevándorlói kritériumokat nem éri el, addig teljesen jogos őket a megfelelő életlehetőségeket és akár képzést, munkát biztosító, de zárt táborban elhelyezni, hangsúlyozva annak ideiglenes jellegét - a későbbi bevándorlás mellett vissza is térhet majd a hazájába, ha már nem érezné ott veszélyben az életét.

Alick 2019.04.25. 11:52:00

@Jakab.gipsz: Inkább keresztény kulturális hagyományokon alapuló szekularizált társadalmat említenék. Az átlag (akár templomba is járó) európai éppen úgy nem akar dzsihádot, ahogy az életét meghatározóan érintő inkvíziciós eljárásokkal se szeretne találkozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.25. 12:01:18

A tét világos: sikerül-e minél gyorsabban megállítani Brüsszelt és végleg eltörölni a liberális statuquót.

Medgar 2019.04.25. 12:04:31

@Alick: A menekültön segíteni kell, a lehető legközelebb a hazájához. Ezért értelmezhetetlen az EU-ban megjelenő "menekült" tömeg. Szírián nem fog tudni egy segíteni egy berlini segélyes sem, inkább az ott maradtaknak kéne minden támogatást és erőforrást megadni, ez ittenieknek meg olyan feltételeket teremteni, hogy legalább elgondolkodjanak a hazatérésen...

Brix 2019.04.25. 12:06:28

@midnightcoder2: Nem játszik senki Európa jövőjével, hiszen az a globális folyamat, amit migrációanak nevezünk , kb 50-60 ève megkezdődött a gyarmati rendszer felbomlásával, így nem mostani politikiai döntések következménye... Ezt visszaforgatni, vagy megállítani, amikor már 10 milliók vannak itt, nem lehet. Persze , vannak rèszmegoldások, ès szükséges is szigorítani minden téren, de végleges megoldások nincsenek. Európát hermetikusan lezárni ne lehet, erre sem fizikai megoldások nincsenek, sem politikai egyetèrtès nem lesz soha...Egy ideig persze a relatív szegèny ès korábban izolált helyzetű tagországok mèg kedvezőbb helyzetben lesznek, de a jövőbeli trendeket azok sem tudják visszafordítani...Prágában , Varsóban , vagy Budapesten egyre több a más kultúrkörből èrkezők száma, így az emberek egyfajta ellentmondást èreznek a valós trendek ès a hangulatkeltő politikai megnyilatkozások között...A világ folyamatosan változik , ami azt jelenti , hogy a règi etnikai\társadalmi equilibrium soha nem lesz visszaállítható , ez alkazkodást igényel mindannyiunktól. A globális világban olyan változások zajlanak: nèpessègrobbanás, klímaváltozás, háborúk - amelyek hatásai alól már nem vonhatjuk magunkat...Az emberek jönni fognak, mert az emberi èletösztönt , a jobb élet reményére való törekvèsèben nem lehet semmivel megállítani, sem törvényi szabályokkal , de mèg hadseregekkel sem nagyon...A legnagyobbat a nyugat bukta, hiszen a Schwarcwald Klinik idilli világának vège, sem biztonság, sem koherens társadalom ès általános jólèt nincs többè....Ehhez az új helyzethez kell alkalmazkodni ,előbb-utóbb minden európainak....

Medgar 2019.04.25. 12:06:50

@midnightcoder2: "Kikérem magamnak, hogy rasszista lennék. Engem nem érdekel a rabszolgáim színe." Benjamin de Rothschild

midnightcoder2 2019.04.25. 12:15:44

@Brix: Abban egyetértünk, hogy nyugat-európa megszállását nemigen lehet visszafordítani. Mire ott észbekapnak a polgárok, és megszületik az a politikai akarat ami ehhez kellene, már rég lángokban áll majd az egész. Ami a tét, hogy ez a régió megmarad-e menedéknek az európai civilizáció számára.

Alick 2019.04.25. 12:20:46

@Medgar: A harmadik világból menekültek nyugati "szíveslátása" valójában a gyarmatosító gondolkodás továbbélése, mert a háttérben működik a spekulatív szelektálás:
- Ahmed nem iskolázott, de jó lesz filléres munkaerőnek (amíg a robot ki nem vátlja),
- Ali egyetemet végzett szakember - minket gyarapít az agyelszívás.
- aki egyik megoldásba se fér bele, azt majd Erdoganék pénzért visszatartják, az üzlet így is megéri.

www.libri.hu/konyv/udo_ulfkotte.a-menekultipar.html

Alick 2019.04.25. 12:23:15

@Brix: Van megfelelő mérce és ez a beilleszkedés képessége.
A gettóban élő szudáni drogdíler pedig kötelező jelleggel kap egy jegyet hazafelé...

CyberPunK 2019.04.25. 12:25:30

@Brix: "Ezt visszaforgatni, vagy megállítani, amikor már 10 milliók vannak itt, nem lehet. "

Mé', elfogytak a marhavagonok? Azt felejtik el a T. politikusaink, hogy ha szarnak a népre, és simogatják a szart, akkor egyszer csak jön egy szélsőséges többségi párt, oszt lehet megint szégyenkezni utána. Kurvára nem tanulnak se Hitlerből, se a mostani K-Európai irányokból. Mondjuk ha igazán komolyan gondolták volna a demokráciát, akkor évekkel korábban lett volna népszavazás a migráncsok tömeges beengedéséről.

Brix 2019.04.25. 12:41:36

Pontosabban: A "Schwarzwaldklinik " idejèn is volt már bevándorlás Nèmetországba, csak akkor mèg legális formában , szabályozott keretek között érkeztek a vendégmunkások, főkèppen Dèl- Európából, ami megkönnyítette a beilleszkedést, hiszen azonos kultúrkörből érkeztek...A kèsőbb èrkező törököknek már kevèsbè sikerült beilleszkedni , de azèrt teljesen sikertelennek nem lehet nevezni, hiszen a 70- es èvek vègèn mèg gyakoriak voltak a vegyes házasságok, ma szinte kivèteles eset... Évtizedekig viszonylag kiegyensúlyozott , lineárisan növekvő volt a migráció, így lehetett valamilyen fokú integrációról beszèlni, ez a folyamat borult fel az elmúlt kb. 4-5 èvben, amikor minden tömegessè, kontrollálatlanná, spontánná ès kezelhetetlenné vált. Az exponenciális növekedése nem lesz tartható a migrációanak, ezt mindenképpen vissza kell redukálni valamilyen formában,( rèszeben még is történt...) de a totális elzárkózás sem lesz tartható....Valahol az optimumot kellene megtalálni , hogy csak olyan emberek jöhessenek be , akik azonos alapèrtèkeket vallanak, ès valóban integrálódni, hasznos tagjaivá akarnak válni a befogadó társadalomnak egy rövidebb időre, vagy végleg...Mindez persze" wishful thinking", hiszen Európa már olyan szintre jutott az egyetemes emberi jogok tiszteletèben , ès az önfeláldozó , altruista gondolkodásban, hogy a jövőben is be fog jönni mindenki , aki igazán akar...Ha meg már egyszer bejött, úgy gondolja, hogy neki minden jár, az itteni szabály- ès normarendszerek betartása nélkül..

Az Ellenálló 2019.04.25. 12:45:29

Nagyon hasonlóan érzek, lehetünk óvatosak, de a gyűlöletkeltés és a teljes bezárkózás nem megoldás.

2019.04.25. 12:50:00

Csak azért mert egy mesekönyvben valaki azt olvasta, hogy a fehér keresztény heteroszexuális faj uralja a bolygót amíg az el nem pusztul, az nem azt jelenti, hogy úgy is lesz. A rómaiak meg voltak győződve, a birodalmuk sosem tűnik el, ahogy nagyon sokan mások is a történelem során. Ahogy sokan jelenleg is hiszik, de ez a történelmet nem érdekli. Ne felejtsük, hogy a Föld népességének 15 %-ához tartozik, aki keresztény. Ez pont annyira kétharmad, mint a fideszé.
1000 évig a keresztények írtották a világ nagy részét, most meg szarul esik, ha visszakapják.
A legjobb lenne elfelejteni a vallásosságot, mert az minden baj forrása.

midnightcoder2 2019.04.25. 12:52:04

@Brix: Azért nehéz ez, mert Pl. látszólag a fiatal Oszama Bin Laden is integrálhatónak tûnt.

comblog 2019.04.25. 12:54:37

Ha ebből a bevándorlós/menekültes maszlagból bármi igaz lenne akkor ezek az emberek nem akarnának számukra kultúridegen országokba mindenáron bejutni. Miért pont egyes európai országokba kellene ezeket az embereket befogadni (akik alapvetően a középkorban élnek, mégha egyből nem is látszik rajtuk)?
Miért kellene a saját környezetünk biztonságát, jövőjét feláldozni? Hogy valakiknek akik a saját területükön nem nyughatnak jobb legyen?

Jakab.gipsz 2019.04.25. 12:56:14

@Alick: A szent inkvizíció csak a muzulmánoknak és a zsidóknak nem nyerte el a tetszését. Na és?

2019.04.25. 13:04:38

@Jakab.gipsz: "A legújabb korban II. János Pál pápa volt az első római katolikus pápa, aki bocsánatot kért az egyház összes múltbéli bűnéért, köztük a protestánsok és a zsidók elleni bűnökért, Konstantinápoly keresztes kifosztásáért, a latin-amerikai és ázsiai erőszakos hitterjesztésért, valamint az inkvizíció kegyetlenségéért"
Ez pont egyezik a te véleményeddel

CyberPunK 2019.04.25. 14:13:10

@Jakab.gipsz: Jacques de Molay, Galileo Galilei és Jeanne d’Arc nem like-olja a hülyeségeidet.

Alick 2019.04.25. 14:22:48

@Jakab.gipsz: A mai hépköznapi keresztényeknek se tetszene, ha az egyház a dogmák alapján működő végrehajtó hatalom erejével belepofázna az életükbe... ahogy az iszlám világban pl. a szaudiaknál.

Tamáspatrik 2019.04.25. 21:37:03

@midnightcoder2: 1. A németországi törökök eldobták, nagyon sok pakisztáni Angliában eldobja. Mért pont 100% van közelebb a cigányság, ezt hogy számoltad ki? Értelmes érv? :)
Etnikai arányokban egyetértünk nagyjából, ezért nagyon körültekintően kell bánni a bevándorlással és el is vár szigorításokat a többség Európa nyugati részén.
3.Ha sokan lesznek Afrikában és nem europanizálódnak, akkor pont hogy segíteni kell nekik, pl. szerezzenek itt tapasztalatokat, menjenek vissza és szülőföldjükön hasznosítsák.

A liberálisok egyrészt törpe pártok Európában, másrészt Orbánhoz képest gyakorlatilag mindenki az (kivéve kb. 15%-kot).

Tamáspatrik 2019.04.25. 21:39:35

@Jakab.gipsz: Van többféle értelmiségi árulás is, ez OK, mindenféle dogmatizmusok mentén.
. Viszont voltak keresztesháborúk is például, a kereszténységnek is van sara bőven a történelemben. Nem bántak kesztyűs kézzel más vallásúakkal.
Ez viszont már múlt idő, a történelemből tanulni kell, hogy a hibákat ne kövessük el megint, szerintem.

Tamáspatrik 2019.04.25. 21:40:14

@Alick: Köszi a kiegészítést.

Tamáspatrik 2019.04.25. 21:43:39

@Brix: Szerintem is egy folyamat, és nem lehet hermetikusan lezárni egy kontinenst ma már. Szabályozni kell tudni a folyamatot, hogy mennél kisebb megrázkódtatásokkal járjon, a lehető legkisebb kockázatok vállalásával. Pl. az USA-ból vett tapasztalatokkal, azzal együtt hogy nem ők az etalon.

Tamáspatrik 2019.04.25. 21:48:12

@Brix: Egy nyelvet beszélünk úgy látom. Az EU jogrendszerében kell tudni szigorításokat bevezetni e téren, pl. kitoloncolások kemény végrehajtása, vagy a terrorista gyanús szervezkedések lekapcsolása, emberek őrizetbe vétele, kiutasítása.
Nem értek ehhez, de vannak lehetőségek, pl. egy spanyol terrorista családja ne ússza meg azzal, hogy "jó gyereknek látszott, nem tudtuk mire készül, minket ne zargassanak emiatt." Nekik is volt felelősségük, hiszen velük élt a fickó, kitoloncolnám az ilyeneket.
A szigorítások nem lesznek kellemesek, pl. megfigyelések és adatgyűjtések, emberek olykor fölösleges zargatása, de alighanem elkerülhetetlenek.

Tamáspatrik 2019.04.25. 21:51:35

@comblog: Tudsz az ő fejükkel gondolkozni? Nem is próbálsz? Szerintem ez kulcs. (Persze sokféle ember, sokféle motivációval, de a legtöbben valszeg. élhető, normális országba szeretnének eljutni, ami Észak-Afrikában nem nagyon van mostanában.) Ez nem jelenti azt, hogy be is kell fogadni őket, sőt, nagyon kemény kvótákat kell szabni.

Tamáspatrik 2019.04.25. 21:52:20

@Tamáspatrik: Kvóta abban az értelemben, hogy egy-egy országból hányan jöhetnek és milyen szakképzettséggel. (Ez nem az a kvóta.)

joido 2019.04.25. 22:01:18

Egyetértek, csak szerintem nem a kocsmai politizálás létjogosultságát, hanem a létét.....

joido 2019.04.25. 22:07:34

@midnightcoder2: Európában már a kereszténység előtt is volt civilizáció, csak nem erőszakos és szervezett formában.
süti beállítások módosítása