Ideo-logikák

Ideo-logikák

Nyakunkon a fasizmus?

2020. február 07. - Tamáspatrik

Senki nem tudja megmondani, hogy mi az a kritikus pont, amikor már fasiszta vagy náci rendszerről beszélhetünk, viszont egyértelműen léteznek nálunk azok a tendenciák, amelyek a jelenlegi rendszert a múlt század 30-40-es években létrejött német, olasz vagy spanyol diktatúrákra emlékeztetnek (bár azok is számos vonatkozásban eltértek egymástól).

Miben hasonlít egymáshoz Orosz-, Lengyel- és Magyarország?

Európa keleti felén csak ezek az országok tekintenek vissza jelentős történelmi múltra, az összes többi esetében nem hogy a középkorban, de később se nagyon lehet beszélni évszázados léptékben önállósággal rendelkező egységes államról. A másik jellemző, hogy mindhárom ország nemzetiségei (nemzeti kisebbségei) milliós nagyságrendben élnek a szomszédos országokban, és ez a kettő együtt felerősíti a nacionalizmust, amely egy bizonyos szinten túl nemzeti szocializmussá vagy fasizmussá válhat. Mindegyik országban jellemzőek a különböző mértékű jogállamisági problémák, a sajtóval, a bíróságokkal, államtól független szerveződésekkel szembeni fellépések.

A kérdésre a válasz, hogy esetleg mért teremthetnek divatot ezek a rendszerek sokrétű lehet, ennek egyik oka hogy egy olyan szervezetben mint az EU a külön utasság nagyon is megéri gazdaságilag, sokat lehet ezen nyerni rajta egészen addig persze, amíg össze nem omlik az egész szerveződés. Nem véletlen, hogy a fair-play szabályait felrúgó PIS és FIDESZ egyaránt nagyon népszerű és a gazdaságpolitikájuk is sikeres (hiszen a közös teherviselés lepattan róluk viszont ahol lehet nyerészkednek vagy kimazsolázzák a csomagból ami nekik kedvező, a többit bojkottálják –  a fő cél az ország nyereségének maximalizálása, nem egészen önzetlen módon persze.)

Kitérő ugyan, de meg kell jegyezni, hogy a nacionalizmus rengeteg pozitív töltetet hordoz egészen addig, amíg a kultúráról szól és az értékápolásról. Például az ősmagyar mítoszok (függetlenül a tudományos megalapozottságtól) különféle nomád népek hagyományainak az ápolásáról is szólnak. Nyilván van ehhez közünk és szép dolog, ha felvállalunk ilyen kulturális örökséget, úgy értve, hogy önkéntes alapon akiknek tetszik. Ebbe a genetikát belekeverni már botor dolog, csak egy lépésre van a fajelméletről, amikor lehetnek „árja magyarok”és kevésbé magyarok. (A genetikai rokonságokat kutatók nem tudnak róla, de a tűzzel játszanak, mert szélsőséges politikai mozgalmak durva leegyszerűsítésekkel használhatják fel az eredményeiket a saját céljaikra.)

Fasizálódási tendencia az értelmiségellenesség, ami nem most kezdődött, hanem már 2010-ben, de akkor a konzervatív értelmiség nagy része azt hitte, hogy őket nem érinti mindez, most már látják, hogy ők is sorra kerültek. Egyértelmű, hogy ma már kamutudományt és gagyi művészetet támogat a rendszer – ugyanis politikai alapon döntenek arról, nem pedig szakmailag, hogy mi volt a valódi történelem, mi az igazi irodalom és mit kutathatunk („gendert” például semmiképpen.) A központi kormányzatot szolgáló hivatalréteg a hosszú és barna nyelvéről ismerhető meg elsősorban, megkapják a központi ideológiát és azt sem bánják, ha túllőnek a célon, csak lojalitásukat bizonyítsák (a köztévé híradói csak feltűnő példái annak, hogyan megy a „kultúrharc”, a szó már önmagában is egy önellentmondás). A központosítás és az államközpontú gondolkodás is ezt erősíti, hiszen ami állami az rendszerint bürokratikus és nehézkes, emiatt a rutinszerűtől eltérő, egyedi esetekre nem jut figyelem, azok kihullnak a rostán (közoktatásunk és egészségügyünk tömeges példákat szolgáltat erre).

Nem arról van szó, hogy Orbán „fasziszta” lenne bármilyen értelemben, éppúgy mint Horthy sem volt az, csak az utóbbi nem tudta visszaparancsolni a szellemet a palackba, elsodorták az események. Azt se mondanám, hogy a fasizmus az egyedüli veszély, mert bármilyen szélsőség az lehet, és mint a patkó két szára közelít egymáshoz, a szélsőséges politikai mozgalmak is lényegében egyformák. A mértéket nem ismerő szélsőségesség, a militarizmus az, ami veszélyes, jelen esetben leginkább a szélsőjobb felé tolódás a fenyegető. Mint tudjuk elég egy apró szikra, egy casus belli, akár a Reichstag felgyújtása, akár pisztolylövés Szarajevóban, akár eltévedt repülők bombát dobjanak Kassára, ennyi elég, hogy a közvélemény nagy része elfogadhatónak tartsa a teljes militarizálódást.

Két példa arra, hogy mennyire nem becsüljük ma már az értelmet, az átfogó ismeretek birtokosait, - önmagában az, hogy magyaráznom kell ezt már arra utal, hogy sanszos, hogy egy újabb sötét korszak felé haladunk. Normál esetben nem kellene védenem az értelmet, mert nem szorulna rá, hogy védjem.

Egy fiatal történész, aki kutatómunkáját nem tudta folytatni jelenleg rendezvényszervezőként keresi meg a kenyerét. Nagyon valószínű, hogy a szakterülete nem tartozott a kormány által preferáltak közé, emiatt nem tudta folytatni azt, amibe belekezdett. Ilyesmi előfordul máshol is, viszont a rokonságban senki arca még csak meg sem rezzent, alig van aki azt gondolja, hogy de kár azért a nagy tudásáért, hogy nem azt teszi, amihez a legjobban ért.

A másik egy filozófus-tanár, aki az MTA-ban dolgozik, szerény polgári életet folytat, egyértelműen konzervatív gondolkodásúnak mondható, széles látókörű és mély műveltségű ember. Nem az a problémája, hogy nem részesül azokból a nagy pénzekből, amiket semmi tanulmányokért, zéró munkáért osztanak kormány közeli kutatócsoportoknak, hanem azt kell bizonyítania, hogy egyáltalán érdemes sok év tapasztalattal a háta mögött a kutatásai folytatására. Pedig már ÖNMAGÁBAN az, hogy szakmai könyveket ír, egyetemeken is óraadóként átadja tudásának egy részét közérthető formában emellett aktív szerepet vállal egy város kulturális életében, ez elég kellene hogy legyen, hogy közmegbecsülést élvezzen.

A tudás, a műveltség sajnos nem érték sőt olykor már hátrány, ami sokak számára ma már elfogadható és természetes, - na itt kezdődik a fasizmus nálam, amikor a tudatlanságot preferáljuk bármilyen alapon a műveltséggel és a kifinomult, széles látókörű tudással szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7915464072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.07. 18:52:38

"felvállalunk ilyen kulturális örökséget, úgy értve, hogy önkéntes alapon akiknek tetszik"

Liberális tévhit. A kulturális örökség sose önkéntes.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.07. 18:54:03

"Ebbe a genetikát belekeverni már botor dolog"

Nem is keveri bele senki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.07. 18:55:13

"értelmiségellenesség"

Mióta értelmiségellenesség az, ha nem érvényesül a liberálisok akarata?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.07. 18:57:23

"a tudatlanságot preferáljuk bármilyen alapon a műveltséggel és a kifinomult, széles látókörű tudással szemben"

Szómágia ez a mondatod. Elnevezed a liberalizmust széles látókörnek, s minden mást nem tudatlanságnak.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.02.07. 22:06:01

1. A fasizmus elméletben a dolgozók és a tőkések közötti ellentéteket igyekszik feloldani, ami még mindig sokkal jobb, mint egy globáltőke által irányított elnyomó kormányzat, mely semmibe veszi a polgárokat.
2. Már megint átveszi a szerző a marxista eszméket, most éppen az értelmiségi csakis baloldali lehet elméletet.
3. Most már a finnugrászok is elismerik a magyarok hun-szkíta eredetét, mivel rengeteg rá a bizonyíték és nemzetközileg is elfogadott. Csak azt a kitételt teszik hozzá, hogy a szkíták is finnugrok voltak. Mondjuk ez egy előrelépés, mert elfogadják, hogy ezek nyelve a magyar volt.
4. A kormányzat természetes, hogy központosítja az állami pénzből működő elvárásokat. Elég lesz már az antifasiszta partizánok aknamunkájából.

Belzebubo 2020.02.07. 23:34:53

@megamovieboy: 1. Nem csak elméletben, gyakorlatban is “feloldotta” ld. Auschwitz-Birkenau, Dachau, Maurhausen csak az ismertebbek közül. Amúgy a globális háttérhatalom legnagyobb kormányzatának a főnöke pont a kedvencetek, a Trampli. Mellékesen, mindjuk a skandináv országokban is a háttérhatalom nyomja el a dolgozót? Azt hiszem, a magyar lakosság 90%-a szivesen élne ilyen szinvonalú „elnyomásban“
2. Nem baloldali értelmiségrôl írt, épphogy konzervativ értelmiségrôl. Kimondott baloldali értelmiség nem is volt 89 óta, liberális igen. Az viszont csak a ti agyatokban lett = a „baloldalival“, Németo-ban, Ausztriában stb. inkább jobboldali
3. A „finnugrászok“ vagyis nyelvészek, régészek lázálmaid ellenére sem ismerik el a szkíta-hun-sziriuszi gyíkember rokonságot. A nyelv finnugor, a genetika ált. európai, a régészeti leletek pedig a sztyeppei nomád népek kulturális jellemzôit mutatják. Amúgy a K-európai sikság egy nagy nyelvi, genetikai, régészeti katyvasz volt i. e. 1000 - i. u. 1000 között
4. Csak egy diktatórikus kormányzat akarja rákényszeríteni az ideológiáját az általa uralt országra. A boldogabb országokban a mindenkori kormányzat ideológia-semleges.
De hát neked - mint az avatarod mutatja - a diktatúra a létformád...

chrisred 2020.02.08. 05:33:23

@megamovieboy: 1. A fasiszta jellegű mozgalmak első számú támogatója a nemzetközi tőke volt, mivel a demokratikus berendezkedésű államokhoz képest hatékonyabb eszközei voltak az alulról szerveződő munkásmozgalmak (pl. szakszervezet) letöréséhez.
2. Szerintem a polgári műveltségről volt szó, igaz, a szélsőjobbhoz képest a polgári társadalmi berendezkedés is balra található. De attól még semmi köze a marxizmushoz.
3. Semmi ilyesmitől nem volt szó, csak arról szól az általad félreértelmezett elmélet, hogy a szkíták a mai finnugor nyelvcsaládhoz közel álló nyelvet beszélhettek. Ennek semmi köze a származáshoz. Abból, hogy Latin-Amerika nagy részén spanyol nyelven beszélnek, nyilvánvalóan nem következik, hogy az aztékok vagy az inkák a spanyolokkal rokon nép voltak.
4. A poszt nagyjából arról szól, hogy csak errefelé vesznek természetesnek ilyesmit. A polgári demokráciákban az nem az állam pénze, hanem az adófizetők pénze.

legeslegujabbkor 2020.02.08. 22:22:50

Nálunk nincs meg a fasizmusismérvei közül egy sem. Nemigaz?

Nincs tradicionalizmus, nem hirdetjük, hogy mi lennénk hordozói az ősi igazságnak.
Nincs antimodernizmus, támogatjuk az észt, a tudást, nem szántjuk be az egyetemeket, nem butítjuk el a gyerekeinket.
Nincs az öncélú cselekvés kultusza, nincs erőfitogtatás
Nem utasítjuk el a kritikát, nem tartjuk árulásnak a véleménykülönbséget
Nem félünk a másságtól, pl más népektől, máshogy szexelőktől
Nem vagyunk frusztráltak a változásoktól
Nem gyűlölünk másokat, még akkor sem, ha tudjuk, hogy ez a gyűlölet összetart
Nem hirdetünk permanens harcot senki ellen, mi tudunk kompromisszumot kötni....

morph on deer 2020.02.08. 23:42:38

@megamovieboy:
“ Mondjuk ez egy előrelépés, mert elfogadják, hogy ezek nyelve a magyar volt.”

Hát hogy a francba ne, mikor hangfelvételek meg könyvtárnyi írásos emlék bizonyítja, nem?

Hát nem! Nem bizony. Meg más sem.
Ilyen cudar élete van manapság a hunoknak, látod.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.02.09. 00:13:44

@morph on deer: Mivel az északi finnugor népek nyelve külön kezdett fejlődni, majd érte egy külső 'magyar' hatás, majd megint csak külön fejlődtek tovább. Emiatt van az, hogy a kb. 400 'magyar' szó elszórva van a 10 különféle finnugor népnél, de együtt nincsen meg csak a magyarban. Mivel ezek a népek nagy területen éltek, ezért csakis a velük határos sztyeppei kultúra lehet a magyar hatás átadója, tehát a magyarok a sztyeppei népek közé tartoztak, akik a szkíták voltak. Ez most a legújabb finnugrista agymenés: 24.hu/tudomany/2020/02/02/magyar-ostortenet-szkita-hun-magyar/

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.02.09. 00:40:19

@Belzebubo:
1. Azok a nácik voltak..
2. Mondjál már jobboldali liberálisokat itthonról! Ezek a 'liberálisok' voltak az MSZP leghangosabb támogatói.
3. Sajnos a finnugrászok nyelvi alapon faragtak belőlünk finnugrokat. Most már genetikailag is igazolódik ennek ellenkezője. Az meg, hogy 10.000 éves északi gének IS vannak a magyarokban, az nem igazol finnugor eredetet, hanem ősi szibériai jelenlétre utal, még a jégkorszak idején.
4. Nem ideológiákról van itt szó, hanem a kultúra nevében elkövetett politikai aktivizmusról. Nyugaton dettó írtják a másik oldal pozícióit.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.02.09. 01:17:02

@chrisred:
1. Az eredeti fasiszta elképzelésről írtam, nem az akkori gyakorlatról. Mondjuk nem emlékszem államilag elfogadott munkásszerveződésekre a háború elöttről...
2. A marxista ideológia szerint lehet a műveltség csakis baloldali lehet. Ma is támadják Orbánékat balról, hiába a jogászdiploma. Úgy látszik, csak a ruhatárszakos bölcsészdiploma az elfogadható nekik. Ha meg valaki vidéki, akkor egyből a gumicsizmás paraszt kategóriába kerül.
3. A magyarok nem közel álló, hanem finnugor nyelven beszélnek a finnugrista elmélet szerint. És a finnugor származást is ők dolgozták ki. Még tíz éve is egyetemeken tagadták a szkíta-hun származást, amikor már bőven volt rá régészeti lelet.
4. Ez egy délibáb, az igazságos nyugatról. Ott egy művészt, amelyik nem simul bele a rendszerbe, ugyanúgy tiltólistára teszik, mint Kádár idején, vagy mint az USA-ban a WWII. utáni időkben. Az állam nem lesz attól elnyomó, mert nem a te szavazatod alapján választják. Azért szavaztak rá, mert egy elképzelés végrehajtását várják tőle, amihez a beszedett adót ifelhasználják.

Tamáspatrik 2020.02.09. 10:29:53

@MAXVAL bircaman közíró: Dehogynem önkéntes. A vallásodat is megválaszthatod, senki sem kényszerít rá. Ha cigány vagy, lakhatsz putriban vagy normális házban. Néptáncolhatsz, de nem muszáj stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.09. 11:00:59

@Tamáspatrik:

Extrém esetben lehetséges, de az emberek 99,9 %-a beleszületik egy adott kultúrába, azaz cseppet sem önkéntes döntés eredménye.

midnight coder 2020.02.09. 11:10:55

@legeslegujabbkor:

"Nincs tradicionalizmus, nem hirdetjük, hogy mi lennénk hordozói az ősi igazságnak."
Ősi igazság ? Mire gondolsz ? Pár igazsággal mindenesetre mi a történelmünk során azért
szembe kerültünk, ami nyugat-európában nem annyira volt része a történelemnek, legalábbis nem úgy. Tudod a multikulti nem mindegy ha a hódító, vagy a meghódított oldaláról nézed. Nekünk a történelmünk során bőven volt alkalmunk ez utóbbira, és ez az élmény Nyugat-Európában kevésbé létezik. Erre viszont rá is lehet faragni... Ha ezt érted ősi igazság alatt, akkor van igazságod...

"Nincs antimodernizmus, támogatjuk az észt, a tudást, nem szántjuk be az egyetemeket, nem butítjuk el a gyerekeinket."
Nem tudom mire gondolsz, Hitlerék anno kb. a kor legmagasabb szintű tudásával rendelkeztek, az űrkutatás Pl. a mai napig Hitler bácsi V2-eseinek nyomdokain lépked. Ők csinálták az első sugárhajtású vadászgépet, robotrepülőt, és atombombájuk is csak azért nem lett, mert az egyik tudósuk két tizedessel elszámolta a kritikus tömeget.

"Nincs az öncélú cselekvés kultusza, nincs erőfitogtatás"
Nálunk nem nagyon van erő amit fitogtatni lehetne.

"Nem félünk a másságtól, pl más népektől, máshogy szexelőktől"
Jobb félni, mint megijedni. Tudod, Erdélyben sem féltek a más népektől, hagyták hogy
a románok betelepüljenek, sőt a helyi földesurak még támogatták is. A végeredmény pedig Trianon volt.

"Nem vagyunk frusztráltak a változásoktól"
Azoktól így vagy úgy, mindenki az. Ilyen az ember.

"Nem gyűlölünk másokat, még akkor sem, ha tudjuk, hogy ez a gyűlölet összetart"
Nem gyűlölünk másokat, de nem is csinálunk az országból Afrikát vagy Közel-Keletet.

"Nem hirdetünk permanens harcot senki ellen, mi tudunk kompromisszumot kötni.... "
Akkor először köss kompromisszumot a nácikkal. Mert hogy itt Európában már 40 éve megy a permanens harc a nácik ellen, miközben a kommunisták vagy 10-20 Holocaustnyi polgárt gyilkoltak le. És ellenük valahogy senki nem hirdetett harcot.

Tamáspatrik 2020.02.09. 12:10:31

@MAXVAL bircaman közíró: Nem állítom, hogy mindenki és mindig megválaszthatja, de a legtöbbünk életében vannak választási lehetőségek, pl. egy nagyvárosban költözik vagy falura, a kultúra nem egészen ugyanaz.

Tamáspatrik 2020.02.09. 12:15:39

@midnight coder: Hogy jön most ide a kommunizmus, ki akar kommunizmust? Hitleréktől az értelmiség jó része menekült, nem csak a zsidó értelmiség hanem pl. Thomas Mann is, az hogy bizonyos területeken világszínvonalúak voltak, az egyrészt nem Hitler érdeme, másrészt nem az összes terület.
Most 2 Sri-Lankából érkezett pék majdnem betelepült Erdélybe, félelmetes. :)
Erőfitogtatás inkább határon belül van.
Az "ősi igazságokat" hirdetőket nem propagálja a kormány csak finoman tolja...

Wildhunt 2020.02.09. 12:55:45

@megamovieboy: A 4. ponthoz...
www.abc.net.au/news/2019-01-14/nobel-prize-winner-james-watson-stripped-title-race-comments/10712588

Persze az öreg egészen biztos, hogy hülye a genetikához, csakis azért függeszthették fel.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.02.09. 13:40:05

@Wildhunt: Hát jah, ha az ázsiaiaknak több IQ-t mérnek mint a fehéreknek, azért senkit sem fognak vegzálni. Viszont nagyon sok fühh a neveléstől.

Wildhunt 2020.02.09. 13:57:45

@megamovieboy: ez félrement. Arra utaltam, hogy a fenti kommenttárs miatt ma a fejlettnyugaton senkit nem üldöznek tudományos álláspontért. Hogy igaza van-e nem igazán érdekel

midnight coder 2020.02.09. 13:59:47

@Tamáspatrik: Mondjuk szerintem Thomas Mann finoman szólva kisebb veszteség volt a németeknek mint mondjuk Wernher von Braun lett volna...

"Most 2 Sri-Lankából érkezett pék majdnem betelepült Erdélybe, félelmetes"
Ezt már másodszor hallom balfék oldalról, de mi közünk nekünk ahhoz, hogy mi zajlik Romániában ?

"Az "ősi igazságokat" hirdetőket nem propagálja a kormány csak finoman tolja"
Nem tudom, ha ilyesmire gondolsz, szerintem utoljára Fletóék alatt üzemelt kormányzati jósda. De az se vált be.

chrisred 2020.02.10. 05:33:08

@megamovieboy: 1. Melyik háború előtt? Ha a második, akkor fel kell frissítened az ismereteidet a weimari kormány időszakáról.

"A szociálpolitikában is figyelemre méltó eredmények születtek, melyek kivívásában a szakszervezeteknek oroszlánrészük volt. Az Általános Német Szakszervezeti Szövetség (ADGB) taglétszáma 4 millió, a Keresztény Szakszervezeteké 644 ezer, a szabadelvű Hirsch-Duncker szakszervezet 163 ezer, míg a kommunista Szakszervezeti Ellenzék 73 ezer főt számlált. A szakszervezeti jogok közül a legjelentősebb a kollektív szerződések és a bérmegállapodások megkötésének joga volt. Ez alapvető nóvum az első világháború előtti munkajogi viszonyokhoz képest. További fontos vívmány volt az 1927. július 7-én elfogadott törvény »A munkaközvetítésről és a munkanélküli segélyről«, amely kimondta: a munkanélküliség által sújtott dolgozók 26 héten át – kivételesen rossz helyzetben 36 héten keresztül – munkanélküli segélyben részesülnek. Ennek összege heti 10 márka bér esetén 6 márkát, 24–48 márkánál 10,80–17,85 márkát, 60 márka felett 22,05 márkát tesz ki.” 1925–1930 között a költségvetés 6,6%-át fordították lakásépítési programok finanszírozására, ami felülmúlta a (hivatalosan elismert) katonai költségvetés kiadásait. Ebben az időszakban évente több mint 200 ezer lakást építettek, főleg korszerű, összkomfortos lakótelepek (Gemeindebauten) formájában. Oktatási célra és társadalombiztosításra is sokkal több pénzt fordítottak, mint az első világháború előtt. "

Ezért volt, hogy a Moszkvából irányított német kommunisták olyan hevesen támadták a szociáldemokrata kormányt. Pont az ő tömegbázisuk járt jól.

2. A marxizmus a hagyományos európai műveltséget polgáricsökevénynek tartotta, ahogy mostanában Orbán is. A polgári műveltségnek nem az a jele, hogy valaki szerez egy diplomát, majd utána évtizedeken keresztül egy percet sem fordít a naprakész tudás megőrzésére.

3. A magyar nyelvet ismerjük, a szkíták által beszélt nyelvről csak sejtéseink lehetnek. Ezért nem lehet elhelyezni egy nyelvcsalád térkpén sem.

4. "Ott egy művészt, amelyik nem simul bele a rendszerbe, ugyanúgy tiltólistára teszik,..." Teszem azt kit? A gulágra is küldik? A mccarthyzmus elrettentő jelenség volt, ugyanakkor de facto háborús időszakban történt, a történelem legvéresebbb háborúja után, és az egész emberi civilizációt veszélyeztető háborús fenyegetés árnyékában.

laci_52 2020.02.10. 15:51:04

Ostoba ballibes blog! Itt nincs fasizmus! Volt Hitler, Mussolini, Franco meg még néhány diktátor uralma alatt, de az egészen más rendszer volt. Nálunk demokrácia van, rendszeresen vannak választások, hogy azokat újabban mindig a Fidesz nyeri meg, még nem fasizmus, hanem az ellenzék gyengeségének és széthúzásának az eredménye.

Azt meg végképp nem látom, hol van itt értelmiségellenesség. A felsorolt példák egyediek, bármelyik országban előfordulhatnak.

Tamáspatrik 2020.02.10. 20:52:25

@laci_52: Nem azt állítottam, hogy fasizmus van, hanem hogy a tendenciák afelé mutatnak. Ez lényeges különbség. Eszkaláció háborús helyzetben történhet és ha a társadalom feszült, egy relatíve kis t-jelentőségű esemény is felerősítheti a háborús pszichózist.

Értelmiség ellenesség bizony van nálunk, az oroszoknál és lengyeleknél szintúgy. Azzal kezdték, hogy a pszichológusokat perbe fogták, jött a bírók nyugdíjazása, a civil szervezetek démonizálása, egyetemi autonómia csökkentése, CEU, MTA, színházak és ált. a művészek elleni fellépés.
A társadalom annyira belenyugodott mindebbe, hogy manapság már a tudás önmagában nem érték, régi idők bölcsessége sem az....

eßemfaßom meg áll 2020.02.12. 10:20:50

@Tamáspatrik: " társadalom annyira belenyugodott mindebbe, hogy manapság már a tudás önmagában nem érték"

Spec az összes ballib blog és kommentelő vesszőparipája, hogy minek az a tudás mikor ott a kugli ami bármit megmond a hülyegyereknek 10mp alatt, ne terheljék már szegény csimotákat mindenféle információk agybeli rögzítésével. A csimota azért járjon az iskolába, hogy legyen boldog és szeressen az iskolában lenni minden másra okk az okostelefon.
süti beállítások módosítása