Ideo-logikák

Ideo-logikák

Leáll egy kicsit a túlpörgött emberiség?

2020. március 17. - Tamáspatrik

Nem is a pénz a legfontosabb dolog korunk emberének, („tisztelet” a kivételnek persze), de még csak nem is a materialisztikus javak. A 21.században egyértelművé vált, hogy a „fogyasztói társadalom” meghatározás pontatlan, mert túl szűk körű, hiszen az emberek nagy része nem annyira tárgyakat gyűjt, nem ebben éli ki magát, sokkal inkább újabb és újabb ÉLMÉNYEKET keres. De mért lenne ez baj? Nem is az a baj, hogy élményeket keresünk, hanem hogy semmi nem elég.

Pörgés ezerrel, mindig újabb ingerek kellenek

Az emberek ahhoz szoktak hozzá több tízezer éven keresztül, hogy az életük többnyire ingerszegény, mondhatni kicsit uncsi volt. Némi leegyszerűsítéssel azt lehetne mondani, hogy mindennapi megélhetéssel kapcsolatos elfoglaltságok mellett a viszonylag kevés maradék idejükben meséket találtak ki, pletykálkodtak, kézműveskedtek, néha kreatív dolgokat hoztak létre – többnyire együtt, egymás társaságában. Nem annyira elszigetelten és messze nem annyira egoistán mint korunk embere.

Amit az utóbbi évtizedekben láthatunk, hogy az ingerküszöb mindig feljebb került. Van egy új sláger, de megunjuk, jöjjön a következő. Szép gólt lő a csatár, izgalmas meccs volt, de nincs idő vele foglalkozni, jönnek az újabbak, mert nem ismerünk mértéket. Elutazunk valahova, nyaralunk „teljes erőből”, - nem úgy mint a japán ember régebben, aki habár egész életét a cégnek szentelte és az éves szabadságsága nem volt több négy napnál, amiről  maga dönthetett, de nem kellett nagyon messzire utaznia ahhoz, hogy tökéletesen lazítson és pihenjen, teljesen átadja magát a „semmittevésnek”.

Ezért hülyülünk?

Az agyunk nem arra van kitalálva, hogy ennyire nagy mennyiségű új élményt képes legyen befogadni és feldolgozni, ez tényleg az ún. bőség zavarának esete, de olyan értelemben, hogy zavart okoz a „rendszerben” a túlságos bőség. Az általános intelligencia-csökkenésben nyilván szerepet játszik az is, hogy az agyunk működése túl passzív, mindig újabb és újabb élmények befogadására vágyik, emiatt képtelen rendszerezni a régebbieket. A legtöbben a nap jelentős részében ilyesféle üzemmódban vagyunk, és agyunk úgy működik mint a testünk, ami sok évszázadnyi éhezés után vágyik most a mennél több kalóriára és ha teret adunk ennek a vágynak, akkor degeszre fogja tömni magát. Pont annyira egészséges az agynak is a mindig újabb és erősebb élmény, és annyira hozzá tud szokni mint a testünk az agyonízesített kalóriák tömkelegéhez. Nincs meg a genetikai fék, ami leállítaná, mert a történelemben még sosem volt erre szükség.

Egyre erősebb ingerek szükséglete

A lényeg nem is csak a mennyiségben van, hanem az egyre erősebb „ízekben”, pontosabban az egyre harsányabb hatásokban. Az akciófilmekben egyre több épületet kell porrá zúzni és egyre több embert szitává lőni. (Hasonlítsuk össze nyugodtan a régi és az újabb akciófilmek sebességét, az újabbak számomra már pár perc után nézhetetlenek.) A lakóhelyünk közelében levő hangulatos kis helyeket sem ismerjük, nem hogy Kis-Magyarország legszebb tájait és értékeit, mégis valamilyen egzotikus helyre utazunk inkább. Ahol peresze nyüzsögnek a turisták és tönkre is teszik a hely egyébként varázslatos hangulatát. A politikusoknak egyre nagyobb marhaságokat kell mondaniuk és tenniük éppúgy mint a valóság-show szereplőknek a TV-ben, hogy népszerűséget szerezzenek. Mindig egy erősebb inger kell, ami felülírhatja az újat, mindig valaki rálicitál. A komoly tudósok és szakemberek helyett kóklerekre hallgatunk inkább, mert ők hangosabbak és amit mondanak az jobban tetszik. Így működik a figyelmünk sajnos.

Ez persze csak egy „átlagos” középosztálybeli látásmód

Vannak a középosztályon belül is, de az alsó-középosztályban még inkább, (keletre persze sokkal nagyobb számban mint tőlünk nyugatra) akiknek kevés idejük jut a szórakozásra, mert vagy eleve munka-alkoholisták vagy pedig a számukra elfogadható(bb) életszínvonal érdekében dolgoznak naponta tizen- órákat. Minden tiszteletem az övék, talán a jövőjüket vagy még inkább a családjuk jövőjét alapozzák meg a rengeteg munkával. Viszont bármely fanatizált emberi tevékenység hajlamos beszűkíteni a látókörünket, mindenképp ajánlatos időnként kimozdulni ezekből és ha megtehetjük, akkor nem is csak egy-két hétre hanem hosszabb időre. A túlságosan rutinná vált tevékenységek jól ismert veszélye, a kiégésnek vagy elfásultságnak nevezett jelenség lenne megelőzhető ezáltal. Azzal, hogy a dolgokat most teljesen más, újfajta perspektívából nézzük.

Időnként előfordulhatnak globális katasztrófák

Nagyon sok féle katasztrófa érhet egy civilizációt, a mai emberek életében viszont ezek általában lokálisak maradtak, egy-egy helyre korlátozódtak. Nálunk talán az árvizek voltak a legrosszabbak, súlyosabb csapásokat leginkább csak a híradókban láttunk, leszámítva persze azokat a gazdasági és pénzügyi válságokat, amelyeket a gazdaság különféle szereplőinek mohósága és korlátoltsága hozott össze. A globális katasztrófák között egy járvány mint a mostani messze nem mondható a lehető legrosszabb eshetőségnek. Egy nagy aszteroida, egy szupervulkán vagy éppen egy nukleáris háború is jóval nagyobb pusztítást okozhatna a gazdasági alapok szintjén, ezzel szemben a pandémia ugyan globális jelenség, mégsem nevezném annyira katasztrofálisnak. Nem alábecsülve az emberéleteket, amelyeket követelt, sem a krízishelyzeteket, amiket kiváltott, én azokkal értek egyet, aki szerint egy olyan gazdaságot sodor válságba, ami egyébként is tele volt különféle buborékokkal, túlértékelt és túlfizetett teljesítményekkel.

Közben egy nagyobb katasztrófa válhat megelőzhetővé

Ha nem utazunk annyit és nem pazarolunk, nem fogyasztunk annyit akkor talán a környezetünk is túlélheti, illetve mi magunk is. Lesz idő talán átgondolni, hogyha a gazdaságot újból beindítjuk, ne onnan folytassuk, ahol abbahagytuk, hanem valamivel kevésbé globalizált szerkezetben, a természetre jobban odafigyelve. Önképzésre, nagyobb mértékű tájékozódásra is használható ez az időszak, ami mindkét politikai véglet hübriszét csökkentené, az egy vágányú gondolkodásról segítene átállni egy kicsit alázatosabb megközelítésre. (Az ökológiai mellett az intellektuális katasztrófa is elkerülhető lenne ezáltal.) Hiszen csak nagyon fanatikusak gondolhatják azt, hogy az események őket igazolják, de köszönjük, a nagy dumákból inkább nem kérünk, miután egy kicsit megtapasztaltunk valamit a korlátainkból (az egész emberiséget értve ez alatt). Az olvasottság és a művelődés segíthet rajtunk, ezek nagyon jó lehetőségek, mert a puszta szórakozáshoz képest kevésbé passzív időtöltést jelentenek.

A net ugyan marad, de aligha fokozható

Az internet ugyan továbbra is újdonságok forrása a következő hónapokban, de attól is mérgezést lehet kapni egy idő után. Ahelyett, hogy a tömegben akarnánk feloldódni (akár egy focimeccsen rigmusokat skandálva, akár demagóg politikai tüntetéseken vagy fesztiválokon tombolva), több időt tölthetünk el a családunkkal, vagy néha önmagunkkal is. Az idősek számára persze az egyedüllét jelenleg sajnos kényszerhelyzetnek mondható, azonban még ők is felfedezhetnek régi kincseket, valamiért háttérbe szorult és elfeledett értékeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7315531822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.03.18. 14:11:10

"Az általános intelligencia-csökkenésben nyilván szerepet játszik az is, hogy az agyunk működése túl passzív"

Az általános intelligencia csökkenésben egy ok játszhat leginkább szerepet: professzor jó ha egy gyereket vállal, az agyhalott lumpenproli meg vagy nyolcat, elvégre ő a farkából is megél. Anyuka pedig terhesen is vígan iszik és dohányzik, elvégre szabad országban élünk.

midnight coder 2020.03.18. 14:14:24

"Ha nem utazunk annyit és nem pazarolunk, nem fogyasztunk annyit akkor talán a környezetünk is túlélheti, illetve mi magunk is. Lesz idő talán átgondolni, hogyha a gazdaságot újból beindítjuk, ne onnan folytassuk, ahol abbahagytuk, hanem valamivel kevésbé globalizált szerkezetben, a természetre jobban odafigyelve."
Kevésbé globalizált szerkezet = nagyobb környezeti terhelés azonos technológiai színvonal mellett. Alacsonyabb technológiai szint pedig = sokkal-sokkal nagyobb környezeti terhelés azonos létszám mellett. És ebben ez a 2% ami most van nem sokat oszt vagy szoroz, ahhoz Pl. hogy egy múlt század eleji technológiai szint mellett életben maradjon az emberiség, a 90%-ot kellene elpusztítani. És a maradék még úgy is nyomorogna.

Andy73 2020.03.18. 14:22:00

Igen, most leállunk, mégpedig nagyon. Ennek lehet hozadéka is, mint minden válságnak, de még nagyon az elején járunk, és egyelőre még lefelé megyünk a válságban.
Voltak olyan cikkek, hogy sok fiatal azért utazik rengeteget külföldre, mert azt meg tudja fizetni, de egy saját lakásra nincs pénze, még az önerőre sem, hogy azután megállapodjon és családot alapítson. Most egy ideig nem utazhat senki, a lakáspiacon pedig korrekció várható, ahogy arról az indexen is cikkeztek. De ha valaki elveszti a munkáját a válságban, akkor olcsóbban sem tud majd lakást venni.
Nagycsaládosként mindenestre szomorúnak tartom, ha valakinek csak a pillanatnyi élvezetek vonzóak, de gyerekre nem vágyik, a családalapítást egyre csak halogatja. Én is szeretek pl. utazni, de a gyerekek sokkal nagyobb örömet nyújtanak. Persze a családdal is lehet utazni, de nyilván nem annyit, és nem olyan kötetlenül.

Muhammad Balfas 2020.03.18. 14:54:34

@midnight coder: Fogamzásgátlás már 50-100 éve is létezett valamilyen formában.Teller professzornak pl.két gyereke volt és egy testvére..

Örömhernyó 2020.03.18. 16:05:58

@midnight coder: Azt gondolom tudod, hogy két magas IQ-jú embernek jó eséllyel nem lesz pont ugyanolyan, vagy magasabb IQ-jú gyereke.
Ahogy két nagyon magas embernek se lesz még magasabb gyereke. Persze ez statisztikailag igaz, nagy sokaságra. Vannak kivételek.
Akik ma diplomások, mérnökök, orvosok, jogászok, azok többségének a nagyszülei parasztok vagy munkások voltak. Legalábbis azokban a társadalmakban, ahol van vertikális mobilitás. Pár generáció alatt, megfelelő oktatás, táplálkozás esetén nő az intelligencia is. Egyik társadalom se úgy kezdte, hogy rögtön professzorokat ontott. Az ázsiai párom nagyapja most 100 éves. Egész életében földet művelt. Van 8 fia (köztük a párom apja), a lányokat nem is számolták, mert azokat kiházasítás után a férjük családjához sorolják. Tehát mondjuk van vagy 12-14 gyereke. Ez kellett annak idején, mert ők dolgoztak a családi gazdaságban, ők biztosítják a szüleik időskori jólétét. De az unokái közt Kanadában élő IT szakember, bankár, magániskolát üzemeltető matematikatanár és multinál dolgozó marketingmenedzser is van (meg persze sok teljesen átlagos vagy átlag alatti képességű fiatal is).
Régen a vezető réteg (arisztokrácia) volt a legelkorcsosultabb, szellemileg sokszor visszamaradott.
Az pedig, hogy az intelligencia csökken, nem minden területre igaz. Nyilván, amit a modern ember használ, az a terület erősebb. Amit nem használ, az elkopik. Az IQ is több részterületből áll.
A technikai fejlődés feleslegessé tett olyan készségeket, amiket a nagyszüleim korában még sokra értékeltek. A nagyszüleim értelmiségiek voltak, akkor, amikor a diplomákat még nem kilóra osztogatták. De az hogy zongorán, orgonán tudtak játszani, meg hogy fejből tudtak több száz verset, az ma egyáltalán nem érték.

Az egy gyereket vállaló professzor hosszú távon vesztes lesz, genetikai anyaga feloldódik. Az igazi nyertes az, aki csinál 6-7 gyereket. Jobb eséllyel maradnak fenn a génjei, sőt, ha egy mobilis társadalomban élnek, akkor felemelkedhetnek az utódai. Az egykézésről már ezerszer bebizonyosodott, hogy vesztes stratégia. Még ha kezdetben látszólag látványosan sikeresebb is lehet eg egyke gyerek, mert több erőforrást kap, akinek több gyereke van, az jobb stratégiát választott. Akinek egy gyereke van, annál nagyobb az esélye a genetikai károsodás továbbvitelének abban az egy gyerekben (mivel ma már minden selejtes genetikájút életben tartanak). Több utód közül jobb eséllyel lesz egy-kettő kiváló génállományú. Írom ezt úgy, hogy nincs gyerekem. De ha csak a kemény számokat nézzük, hogy kinek az utódai fogják uralni a világot 200 év múlva, akkor a fekete afrikai szülőgép meg az afgán ópiumfarmer három feleséggel a nyerő. Ja, és az ő gyerekeik se fognak a seggükön maradni, elözönlik a Nyugatot, átveszik a hanyatló nyugati társadalmakban a fehér ember helyét. Ez az élet rendje.

kvadrillio 2020.03.18. 18:03:36

azért van 100 ezer emberre 5 ágy, mert a világ országainak vezetői ezzel kényszerítik rá az emberiséget, hogy a NYÁJ-IMMUNITÁST MEGSZEREZZÉK A KORONAVÍRUSTÓL ! EZÉRT IS ENGEDTÉK SZÉTTERJEDNI.
Ciicinéni optörzse is baszott kontaktkutatgatni, mert háttérben szépen szétterjedt a vírus ! :O)

szart se csináltak, csak pofáztak.....

akik meg elhullanak, azok csak a nyáj beteg állatai voltak.......

dare 2020.03.18. 18:07:29

Dehogy áll.
Lassít kicsit, de padlógázzal fog majd újraindulni.

kvadrillio 2020.03.18. 18:29:37

ez van itthon is....., hagyják megdögleni az emberkéket ! A vezetők kapnak a csodaszaerből, ők megússzák, a többi mega selejt ! Majd újak születnek helyettük !
Akárcsak spanyolban...

19 ember halt megy egy spanyol idősek otthonában

Szerdára kétezernél is több fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban. A kormány elismerte, nem szűrtek eleget. Egéyz iudősotthonok halnak ki.....

szép,,, új....világ ! halllelujjjjja ! :)))

kvadrillio 2020.03.18. 18:36:25

S, miközben az Orbán, turizmusért reszket,
Hörgés száll az éjben, haldokolnak EZREK !

kvadrillio 2020.03.18. 18:37:12

S, miközben az Orbán, turizmusért reszket,
Hörgés száll az éjben, haldokolnak EZREK !

nemecsekerno_007 2020.03.18. 19:59:46

Ahogy az öreg Zen-mester mondta: meglátjuk :)
Amúgy érdekes dolgokat feszeget a blog.
Kell-e new york-i divathét vagy adjunk napelemeket Szudánnak?!
Elengedhetjük-e egy állam adósságait olyan mértékben amilyen mértékben megújuló energiára állítja át magát.

Eremitha 2020.03.18. 20:04:10

De hogyan kezdődött ez a járvány? Kína kellős közepén, a világ legnépesebb államának fókuszában, váratlanul. Nekem ez nem áll össze, ahogyan ebben a posztban sem:
periodistas.blog.hu/2020/03/17/koronavirus_veletlen_volna_a_felbukkanasa

Jacko__ 2020.03.18. 20:04:50

@Örömhernyó: a "nyertes", meg a "stratégia" szavakat olyan értelemben használod, mintha mindenkinek ugyanaz lenne a cél, meg a győzelem: teleszaporodni minél több sáskával a bolygót.

Szerintem ezen a világnézeten túl kéne már lépni; modern arisztokratáinknak nyilván az a jó, ha minél több alattvalót nemzenek az uralmuk alá tartozó jobbágyok, de egy gondolkodó embernek azért nem biztos, hogy az az életcélja, hogy egy életre megnyomorítsa magát egy alomnyi éhes szájjal, meg a hiteltörlesztéssel, ami az ő felnevelésükhöz egy nyugati társadalomban elengedhetetlen (a magyar is "nyugati" társadalom).
Lehet, hogy jobban érzi magát, ha nincs mindig sarokba szorítva amiatt, hogy családot alapított; uram bocsá' még szabad is lehet, ha arra vágyik. (Vegyük észre, hogy az állatok sem szaporodnak a végtelenségig, ha szarok a körülmények...)

Előbb-utóbb úgyis mind megdöglünk (függetlenül attól, hogy mennyire szórtuk szerte a génjeinket), és ahogy most kinéz, valószínűleg a fajunk is kipusztul pár-száz éven belül (ha őszinték akarunk lenni, akkor megérdemelten...), tehát itt nem lesznek "nyertesek". (Hacsak nem az ízeltlábúak törzse, ami még azon a Földön is életképes lesz, amit mi basztunk tönkre...)

ulpius66 2020.03.18. 20:31:20

Patrik Tamás!

Életemben először írok le ilyet: tetszik az írásod!

Folyamodvány..... Mért van az, hogy a sokkal, de sokkal fejlettebb "nyugaton" ezerszer jobban pusztít a járvány, mint a kelet-európai országokban?

Olaszország, Norvégia, Svájc, Franciaország elesett... Németország, Egyesült Királyság, Belgium az összeomlás küszöbén.....míg a fejletlen egészségüggyel rendelkező kelet-európai országokban nincs ekkora pusztítás....

Laciiiii55 2020.03.18. 20:37:00

@ulpius66: 1. a fejlett nyugati egészségügy egy mítosz.
2. Az olaszok éppen annyázzák az EUt, mert a németek és franciák export tilalmat raktak pár dologra, mint pl. orvosi maszk.

ulpius66 2020.03.18. 20:37:19

Másik igen-igen érdekes kérdés.

Mi lesz a külföldre szakadt hazánk fiaival?

Magyarországon is több százezren veszítik el állásukat, hasonlóan a nyugat-európai országokhoz, ott elsősorban az "idegeneknek" mondanak fel, így elsősorban a kelet-európai vendégmunkásoknak.

Mi lesz velük? --- kérdem én, Ulpius Tamás.
(mai hír, hogy több tízezer külföldön dolgozó magyar akar hazatérni, mert elvesztette állását....)

nemecsekerno_007 2020.03.18. 20:40:51

@ulpius66: Nekem is eszembe jutott, hogy leírom. Aztán nem mertem :)))))
Már azt, hogy tetszik :)))))))

ulpius66 2020.03.18. 20:44:48

portfolio.hu

"Magyarország 5,6 milliárd eurót (mintegy 2.000 ezer milliárd forintot) kaphat a nemrég bejelentett 40 milliárdos európai mentőcsomagból, ezt a pénzt a koronavírus gazdasági és egészségügyi kárainak enyhítésére használhatja fel – írja a Bruxinfo."

Végre egy jó hír Brüsszelből......

ulpius66 2020.03.18. 21:23:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Vezérparaszt!

Tudom, persze, hogy tudom!

Te azért szurkolsz, hogy Magyarországon is omoljon össze az egészségügyi rendszer, és minél több magyar haljon meg! Nehogy mán annak a gaz Patásnak legyen igaza!!!!!

kvadrillio 2020.03.18. 21:34:09

JAHHH...IGEN...... a koreai kreativitás és gyorsaSÁG !!! :)...hááááát a mi cicinnink ilyet sajnos nem tud produkálni ! :)))

Egy koreai cég például már január 16-án elkezdte fejleszteni a diagnosztikai gyorsteszteket (a vírus kiindulópontját, a kínai Vuhan városát csak egy héttel később zárták le a kínai hatóságok), február 5-ére már meg is voltak vele. Bár normális esetben a folyamat egy évbe is telhet, a különleges helyzet miatt az egészségügyi minisztérium egy héttel később engedélyeztette is a terméket.

A Seegene nevű cég azóta felfüggesztette minden más tevékenységét, és csak koronavírusteszteket gyárt, hetente egymillió mintavételhez elegendőt.

Február végéig három másik koreai cég is elkészült saját tesztmegoldásaival, amelyek néhány óra alatt eredményt produkálnak, és a hatóságok szerint 90 százalék feletti megbízhatósággal bírnak. A jelentős tesztelési kapacitások nélkül a halálozási arány magasabb lenne, mivel minél később ismerik fel a vírust, annál jelentősebb tüdőkárosodást okoz, mondta egy koreai orvos. Utóbbihoz ugyanakkor az is hozzájárult, hogy a fertőzöttek körében nagy a fiatalok aránya, 30 százalékuk 20-29 éves, mivel az érintett szekta főleg diákokat próbált beszervezni. (Ezzel szemben Olaszországban a betegek 60 százaléka 60 évnél idősebb.)
Egy laboratóriumi alkalmazott a koronavírust semlegesítő ellenanyag vizsgálatán dolgozik.
Egy laboratóriumi alkalmazott a koronavírust semlegesítő ellenanyag vizsgálatán dolgozik.
Fotó: Ed Jones / AFP

A dologhoz persze az is kellett, hogy arányaiban Dél-Korea költi a világon a második legnagyobb összeget kutatás-fejlesztésre (a GDP arányában 4,24 százalékot, azaz másfélszer annyit, mint Németország, kétszer annyit, mint Kína, és háromszor annyit, mint Magyarország), más szóval a technológiai kapacitások is rendelkezésre álltak. A dél-koreai kormány azt is gyakran kiemeli, hogy (Kínával szemben)

az információk gyors és nyílt megosztása és a járványhelyzettel kapcsolatos kormányzati transzparencia is fontos szerepet játszott a járvány hatékony kezelésében.

ÜGYESEK A KOREAIAK NA ! EL KELL ISMERNI ! MEG AZT IS, AMIT KÍNA CSINÁLT ELSŐKÉNT !

kvadrillio 2020.03.18. 21:35:11

@kvadrillio: eccerűen minden elismerést megérdemelnek !

kvadrillio 2020.03.18. 21:40:01

@kvadrillio: hjahhh.....mecsoda különbség...
ASSZONGGYA LAKATOS TIBOR EZREDES, HOGY MOST AZÉRT NEM VÉGEZNEK TÖBB TESZTET, MERT A WTO ELŐÍRÁS ELŐÍRJA A PROTOKOLLT ÉS ŐK ASZERINT JÁRNAK EL

""""" Bár normális esetben a folyamat egy évbe is telhet, a különleges helyzet miatt az egészségügyi minisztérium egy héttel később engedélyeztette is a terméket. """

kvadrillio 2020.03.18. 21:45:45

Az olasz áldozatok átlagéletkora 79,5 év, többségük már a járvány előtt is beteg volt

Magas vérnyomás, szívbetegség és diabétesz: ezek voltak az olasz áldozatok leggyakoribb rizikófaktorai az olasz egészségügyi intézet szerint.

a koreaiaknál sok volt a fiatal fertőzött !.........minél később ismerik fel a vírust, annál jelentősebb tüdőkárosodást okoz, mondta egy koreai orvos. Utóbbihoz ugyanakkor az is hozzájárult, hogy a fertőzöttek körében nagy a fiatalok aránya, 30 százalékuk 20-29 éves, mivel az érintett szekta főleg diákokat próbált beszervezni.

kvadrillio 2020.03.18. 21:49:42

@kvadrillio: bircégiában meg a 40-59 évesek....... Vasárnap délutánig 1220 fertőzöttet regisztráltak Norvégiába, három halálos áldozata van a járványnak, 27 beteg állapota kritikus, egy gyógyultról tudni. A fertőzöttek többsége a 40-59 éves korosztályba tartozik.

kvadrillio 2020.03.18. 21:51:50

@kvadrillio: norvégiában....bircégjában helyett....nem figyeltem oda!!! :) közben a hírtévét is nézem hallgatom ..:O)

kvadrillio 2020.03.18. 21:55:36

Van, ahol 2000 forint felett árulják a csirkemellet

NAMOST... EZEKET A KAPZSIKAT BEBASZNÁM A BÖRTÖNBE VAGY MILLIÓKRA BÜNTETNÉM, MERT EZ NEMÁM PIACGAZDASÁGILAG MEGEMELT ÁR, HANEM EGY VILÁGJÁRVÁNY KÉNYSZERSZÜLTE KERESLETNÖVEKEDÉS !!!
ÉS EZEK A LEGALJA EMBERKÉK !

Muhammad Balfas 2020.03.18. 22:42:47

@Örömhernyó: Tulajdonképpen a fejlett civilizációból egyenesen következik a kevés gyerek, vagyis a hanyatlás. Hosszú távon a primitív társadalmak élnek túl.

Muhammad Balfas 2020.03.18. 22:45:03

@Örömhernyó: ". De az hogy zongorán, orgonán tudtak játszani, meg hogy fejből tudtak több száz verset, az ma egyáltalán nem érték."

Sztem ezek nem tartoznak az IQ-hoz. A nyers IQ-t mérő tesztekhez tkp olvasni sem kell tudni. Ábrákon kell szabályszerűeégeket felfedezni.

Wildhunt 2020.03.18. 23:28:23

@ulpius66: Nézd meg a nyugati határt, megtudod. Ami ott elkezdődött az ukránokkal, az lesz a mieinkkel is hosszabb távon. Tömegek indulnak haza becsapva, ki nem fizetve, kihasználva, betegen.

Muhammad Balfas 2020.03.18. 23:28:24

@midnight coder: Épp az az észak-atlanti modern társadalmak problémája, hogy nem szaporodik a white trash, a melós..

Wildhunt 2020.03.18. 23:29:14

@Muhammad Balfas: Te se láttál még angol benefiten élő családot.

Örömhernyó 2020.03.19. 01:23:44

@Muhammad Balfas: Az IQ sok részterületből áll, nyelvi, matematikai stb.

@Jacko__: "modern arisztokratáinknak nyilván az a jó, ha minél több alattvalót nemzenek az uralmuk alá tartozó jobbágyok"

Ma a világelitnek pont az a célja, hogy csökkentsék a népességet. Az ember dolgozzon, termeljen profitot, az nekik nem érdekük, hogy a következő generációt létrehozzák és az fehér és európai legyen. Ezért támogatják a migrációt. Hisz az amazonnak, google-nek, Sorosnak teljesen mindegy, hogy a te lakásodban 50 év múlva egy afgán család lakik majd vagy a te utódaid. Hogy a nyugati társadalmak által felhalmozott jólétet fehér ember vagy fekete élvezi majd.

Te persze a jólétedben dönthetsz úgy, hogy nem akarsz utódokat, csak tolod a gazdaság szekerét, dolgozol és halálod után majd lesz valami. Termeled a profitot, amit majd a világelit élvez. Meg annak az utódai, akik több gyereket szültek.
Egyéni szinten ez teljesen járható út és efelé terel az elit is. Termelj, fogyassz, a jövő generáció majd jön Afrikából.
100 év múlva nem az egykéző belpesti bölcsész utódai járkálnak majd az európai utcákon, nem ők élvezik majd a fehér ember által felépített társadalmak biztonságát.

Akinek nem jutott magas szintű oktatás, nincs esélye nagyon jól fizető munkára, annak ma is az a legjobb befektetés a jövőbe, ha sok gyereket vállal. A világ nagy része ma is ilyen. És ha ők négyszerannyi gyereket vállalnak, mint a nyugati társadalmak, akkor a jövőben bizony ők lesznek többen és a nyugati társadalmakat is elárasztják.

Tamáspatrik 2020.03.19. 18:48:23

@nemecsekerno_007: Köszi ,örülök. Mindig vannak találkozási pontok, "közös nevező", csak meg kell tudni találni. :)

Tamáspatrik 2020.03.19. 18:50:43

@ulpius66: Egyik oka lehet a nyugaton magasabb átlagéletkor. Nálunk a nyugdíjasok korábban meghalnak, főleg a férfiak, akikre a kór veszélyesebb. en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_median_age
süti beállítások módosítása