Ideo-logikák

Ideo-logikák

Jogállamiság és háborús logika kizárja egymást

2020. november 29. - Tamáspatrik

A jogállamiság nagyon is jól meghatározható fogalom, ennek az ellenkezőjét állítani több millió ember előtt egy tévé interjúban nagy öngól volt Varga Judit részéről, aki igazságügy miniszterként elvileg a törvényesség őre kellene, hogy legyen nálunk, nem csak a kormányunk jogi képvelője Brüsszelben. Amikor csatlakoztunk az EU-hoz, akkor egy több évig tartó jogharmonizációs eljárás során a magyar jogszabályokat összhangba hoztuk az EU-joggal, nagyrészt még az első Orbán-kormány idején. Ha pedig visszamegyünk a rendszerváltás idejére, a Fidesz akkor éppen hogy jogállamisági követelésekkel állt elő, ami az elnyomó egypártrendszer helyett a hatalmi ágak szétválasztását biztosító többpártrendszer alapját képezte. Ez persze nem azt jelenti, hogy a jogállam mindennél fontosabb, csupán annyit, hogy a kormány nagyon is pontosan ismeri ennek a fogalomnak a jelentését és valódi tartalmát. Az is mellébeszélés, hogy a migráció kérdése itt megint a fő téma, hiszen már rég nem a migránsok kötelező befogadásáról van szó, hanem csupán valamiféle részvételről a migráció közös kezelésében (például határvédelmi erőkkel).

Diktatúrákat idéző hatalomkoncentráció

Nincs még egy olyan ország az EU-ban, ahol egy párt egyedül alakított volna kormányt, ráadásul már több mint tíz éven keresztül, és egyetlen személynek akkora hatalma legyen, mint nálunk Orbán Viktornak. Emellett az is jól látható, hogy nálunk vagy a lengyeleknél a kormányzat politikai stílusa kísértetiesen hasonlít a trumpisták vagy a brexiterek megnyilvánulásaira (minthogy a gyökerei nagyon hasonlóak). Mivel azonban nyugaton az ilyen irányzatok per pillanat bukásra állnak, Biden révén pedig Európa egy új, erős szövetségest kapott, ezért az EU csúcsszerveiben valószínűleg csökkenhetett az elnézőbb és kompromisszumkereső irányvonal befolyása.  Az Orbán-rendszer politikája nem nagyon kompatibilis az EU-val mint az sem, hogy egyetlen ország folyton megvétóz minden közös fellépést, külpolitikai törekvést, legyen szó akár egységes migrációs politikáról vagy Törökország agresszív fellépése elleni válaszról. További rossz pontok lehetnek az Oroszországnak vagy Kínának nyújtott stratégiai lehetőségek, bár ezeket rajtunk kívül más országok is meglépik fű alatt, kevésbé látványosan, kevésbé konfrontálódva az EU vezetésével, sőt az egyéb kötelezettségeket is igyekeznek valahogy elszabotálni (pl. a migráció esetében). Szinte egyik ország sem tereli a vitákat ideológiai síkra.

Lengyelország, mint első számú politikai szövetséges

A lengyel PIS politikai törekvései eléggé hasonlóak a Fideszéhez, a különbség inkább abban látható, hogy náluk a baloldal szervezettebb és a lengyel társadalom kevésbé behódoló, jobban felvállalja a nyílt konfrontációt. A kormánypárti-ellenzék arány ott is hasonló a magyarhoz (közel 50-50), azonban a kormány egy kicsivel kevésbé hatalom mániás mint nálunk, annak ellenére sem az, hogy határosak két polgárháborúban érintett országgal is (ahol lengyelül beszélő állampolgárok is élnek ráadásul), Belorusszia és Ukrajna. A magyar kormány szoros szövetsége a lengyelekkel egyben az orosz kapcsolatok valamivel hidegebbé válását is maga után vonta, hiszen a lengyel kormány neheztelését váltaná ki az orosz külpolitikai törekvéseinek támogatása. Az viszont feltűnő, hogy Szlovénia kivételével egyetlen kelet-európai ország sem állt most mellénk, a V4 összetartás láthatóan nem működik a vétó esetében. Nyilvánvaló az is, hogy a fő szálka itt az EU szemében Orbán, a lengyelek külpolitikai súlya is nagyobb jelenleg mint a miénk. Orbánék láthatóan elszámították magukat és a nyílt konfrontációval hibát követtek el, most megpróbálnak ebből valahogy kimászni presztízsveszteség nélkül. (Kell egy-két hét, amíg a kedélyek lenyugszanak és a jogi kiskapukat is megtalálják az érintett felek.)

Gazdasági érdekek

A gazdasági érdekek mindenki számára közismertek, és e téren leginkább Németország, főként a német autógyárak azok, akiknek elsődleges érdekük a megállapodás, az hogy verbális szólamokon túl ne fajuljon el az EU kapcsolata Magyarországgal. Az EU támogatások rendszere fairnek mondható, hiszen nagyon sok olyan jövedelmet, ami a gazdagabb országokban, országrészekben csapódik le, de a szegényebbek is részt vesznek az előállításában, vissza tud csatornázni a különféle támogatásokon keresztül. A mögöttes gazdasági érdekek viszont változhatnak, és a britek kilépése szintén hatással volt erre, kedvezőbb helyzetbe hozva a németeket, hollandokat, skandinávokat többek között a kelet-európai munkavállalók célországaiként is. Meg merem kockáztatni, hogy per pillanat nekünk kicsivel jobban érdekünk az EU tagság gazdasági értelemben, mint az EU úgynevezett mag országainak. A piacvédelmet ezzel szemben szükségesnek tartom a gazdaság fejlődése szempontjából, de erre számos finom és rafinált eszköz áll rendelkezésre (amikkel Orbánék többnyire élnek is.)

De Facto kizárás az EU-ból a harcos ideológia miatt?

Elvileg egy adott ország kizárható az EU-ból úgy is, ha a szavazati jogát és a pénztámogatásait is felfüggesztik, bár nem valószínű, hogy erre belátható időn belül sor fog kerülni bármely országgal szemben. A jogállamiság valószínűleg sehol sem működik tökéletesen, sőt lehetnek olyan szükségállapotok, amikor józanésszel nézve is indokolt lehet a korlátozása. A nyilvánosság és átláthatóság például fontos az egyik fontos feltétele a jogérvényesítésnek, a francia rendőrség legutóbbi akciójakor is felmerült ez a fajta probléma (aminek az optimális megoldása számomra nem egyértelmű), de nem valószínű, hogy Orbánék támogatnák az ilyen irányú törekvéseket, sőt. Amit az EU politikai vezetősége támad, az csak a jéghegy csúcsa, a jéghegy maga itt nem más mint egy harcos ideológia, amely folyamatos szükségállapotot lát ott, ahol valójában nincs (vagy ha van, akkor nem tudja ezt megfelelően bizonyítani, hanem mondva csinált okokkal támad). Nálunk a brexiter és a Trump-féle politikához hasonló militariziált közeg alakult ki, aminek harcias hangvétele a középkort idézi, amikor a békés állapot volt a ritkább a háborúzáshoz képest, és a képviselői szintén valamiféle középkori, felvilágosodás előtti állapotokat idealizálnak. Leszögezhetjük azt is, hogy a liberális demokrácia vagy az emberi jogok védelme nem valakiknek a fejéből kipattant ideológiák, hanem több évszázad alatt kifejlesztett gyakorlatokat takarnak, amelyek kritikája lehet ugyan valamennyire jogos, de ezek ellen háborút folytatni, ehhez már szó szerint elvakultnak kell lenni.

A Fidesz törzs szavazóit nem érdekli a jogállamiság

A Fidesz törzs szavazói vagy nem értik mit jelent a jogállamiság hiánya (a korrupcióval vagy a törvények személyre szabott módosításával többek között), vagy mert számukra a hűbéri rendszerek ismerősebbek és megszokottabbak, vagy pedig a rendszer kedvezményezettjeiként nem érzik, hogy ezzel bármiféle probléma lehetne. Számukra olyan fogalmak mint a biztonság, vagy a szűkebb értelemben vett társadalmi hasznosság előbbre valóak minden féle politikai rendszernél, többé-kevésbé érthető módon. A Fidesz mindig ügyelt arra is, hogy ne konfrontálódjon egy időben széles társadalmi rétegekkel, legfeljebb szűk, töbnnyire értelmiségi csoportokkal, akik mögött nincs akkora társadalmi támogatottság (vagy a propaganda kampánnyal is támadhatóak.) Létezik azonban egy olyan feltörekvő csinovnyik réteg, ahol a pártpolitikai megbízhatóság és ideológiai azonosulás az elsődleges annyira, hogy ezt folyton bizonygatni akarják, Demeter Szilárd ennek az egyik példája, aki a harciasságot annyira túlspilázta, hogy már ízléstelenné vált. Egy ördögi kör jön létre, ahol a különféle politikai helytartók egymást überelik abban, hogy ki tudja jobban követni a vezérkar irányvonalát.

Hogyha a harcra készség mindent visz, akkor a hatalomkoncentráció elve valamennyire magától értetődő. Egy ilyen rendszer csak vezérkart és engedelmes végrehajtókat igényel, nincs szüksége se különféle civil szervezetekre, se valódi önkormányzatokra, de a pénzosztástól eltekintve EU szervezetekre sem. Faék egyszerűségű rendszerekről van szó, amik egy ideig sikereket tudnak felmutatni, hosszabb távon azonban sosem.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr2016306634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.12.02. 15:11:34

Szájer! Szállj el, ne szájalj! Szakáll alatt száj alj,egy szál speeddel szárnyalj, és ne utánozz Szálasikat száddal.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.12.02. 15:20:50

Szájer haver, kereveten heveredve, fetrengve fiúkba bevered, előtte leveszed hevedered? Törvényeket kevered, a poharat közben kokózva levered? Ez kellett neked? Le veled!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.02. 15:26:01

@ulpius66: 24.hu/fn/penzugy/2015/05/05/98-szazalekos-ado-hiaba-jar-vissza-ul-rajta-a-nav/

Olvasgassál!

@Ménár Atya: Nem voltam érintve. csak olyan szép hogy pont végzett jogászok (pl Orbán) hoznak egy olyan törvényt, aminek jogtalanságát a római jog címén már elsőben tanulják és amit az Alkotmány bíróság azonnal meg is semmisített.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.02. 15:28:56

@Ménár Atya: Gerjednél Szájerre?
@totii: A visszamenőleges jogalkotás tilalmára gondoltam.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.02. 15:36:21

@MAXVAL birсaman közíró: Buta vagy.

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A16H0007.AB&txtreferer=00000001.TXT

2016-os.

" A köztársasági elnök indítványában kifejti, hogy az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdése értelmében Magyarország demokratikus jogállam. A jogállamiságból levezetett jogbiztonság követelménye magába foglalja a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát is. "

A postai szolgáltatásokról van szó, te eszetlen, az nem büntető jog. csak azért nem írok csúnyábbat, mert moderálom magam. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.02. 15:37:36

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: Én nem moderállak, mert csak matyira kaptam kilövési engedélyt, de szerintem a blogger meg fogja ezt unni.

Ménár Atya 2020.12.02. 15:56:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Most mond, hogy nem röhögnéd szét az agyad, ahogy mászik le az ereszen, :D
Amúgy ebből is látszik, hogy a fidesznél tiszteletben tartják a melegek jogait, és nincs szükség semmiféle jogállamisági maszlagra, hiszen náluk ez természetes magától.
Ferenc pápa is egyetért ezzel, tehát meleg keresztény is van náluk, a kvóta teljesítve.

Ménár Atya 2020.12.02. 16:00:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Legalább kicsit engedd vissza Fitymatyit, had fájjon az idiótának,amikor eltűnik :)

2020.12.02. 16:02:02

Érdekes, ha a vezértroll csendőrködik valahol, a Brendel Mátyás nem meri odadugni a pofáját. :-D

Ménár Atya 2020.12.02. 16:27:41

@brendelfütyi:
Igen, ez lehet, de legalább kínlódik most.
Nem értem mit gondol, hogy mit ér el ezzel, max annyit, hogy a kutyát nem érdekli a skizofrén agymenése már.
Fitymatyi megzakkant.
És .

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.02. 17:03:21

A háborús retorikában a jog mint olyan csak zavaró tényező, tehát valóban ellentmondóak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.02. 17:04:44

@brendelfütyi: Pontosan ezt teszem ha megjelenik. A múltkor is remekül működött.

alöksz róz 2020.12.02. 17:10:15

@chrisred: a kormánytól nem volt független. nagy részüket még ők nevezték ki.
kifejezetten politikai megbízhatósági alapon. ha esetleg nem tudtad volna...
az eu-csatlakozáskor pedig pont az mszmp volt kormányon az új nevén, ha esetleg ezt se tudtad volna

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.02. 17:37:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ez egy konkrét döntés.

A római jog tillama viszont NEM vonatkozik nem büntetőügyekre.

törppicur 2020.12.02. 17:42:04

Nincs még egy olyan ország az EU-ban, ahol egy párt egyedül alakított volna kormányt, ráadásul már több mint tíz éven keresztül, és egyetlen személynek akkora hatalma legyen, mint nálunk Orbán Viktornak. - ezt az állítást egyébként jó lenne bizonyítani, így lufi.

Szinte egyik ország sem tereli a vitákat ideológiai síkra.- már bocsi de ez ideológiai sík, aki nem azt látja, hogy ideológiai vita van a nyílt és sumák Keleti nyitás politia, a migrációs politika stb mögött az téved, füllent, vagy hazudik.

Felmerült egy probléma a francia rendőrség kapcsán - mondod. 1?, csak 1 és csak ott? Viccelsz? Meg a jéghegy hasonlatod. A CEU-tól bekért és meg nem kapott (nem létező) háttérdokumentum a csúcs, de a jéghegyet, a francia, olasz, német belga stb. rendőrséget nem vegzáljuk, a franciáknak, olaszoknak, görögöknek, spanyoloknak benyeljük az eladósodottság ellen elmolasztott megszorításokat, ez jogállamiság?

A Fidesz törzs szavazói vagy nem értik mit jelent a jogállamiság hiánya.... - miért te érted mi a jogállamiság? Kiráyság - köztársaság, alkotmánybíróság vagy sem, bíróság/ügyészség hovatartozása, választások tisztasága, .... Az hogy lassan kötelező LMBTQ-nak lenni, vagy elvtelennek tűnök lasssan már nem hagy aludni.

morph on deer 2020.12.02. 17:59:53

@Ménár Atya:
Szegénykém ott cseszte el, hogy nem a tenyerére kente a vazelint, így nem csúszott eléggé a csövön lefelé...
Sebaj, legközelebb már tudni fogja!

arthurthedent 2020.12.02. 18:04:27

@törppicur: "Nincs még egy olyan ország az EU-ban, ahol egy párt egyedül alakított volna kormányt,"

Nagyon tájékozott vagy látom. KDNP megvan? :D

törppicur 2020.12.02. 18:07:27

@arthurthedent: megvan, az már kettő,
nem ez volt a fő gondom, hanem a 10-nél több év, ami ugye már Merkel mutti miatt sem szá kizárólagos.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.12.02. 18:38:52

@arthurthedent: KDNP. Az mi? Kr€tén D€bilek Ná¢ionalista P0ndrói?

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:25:04

@megamovieboy: "6. a Háborús helyzetet a baloldali média kezdte el, a lejárató kampányaikkal. Minden nap, minden balos média ezt csinálta, csinálja már 30 éve."
Mint a verekedésben: Tanúsítom, hogy a Pistike volt a hibás, mert visszaütött.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:27:11

@midnight coder: Nem 2006-ban vettek fel minket az EU-ba, hanem 2004-ben csatlakoztunk, de már előtte évekkel megszületett a döntés, pontosabban az Orbán kormány, kissé fogcsikorgatva ugyan, de belement és elfogadta a jogharmonizációt.
2006-nek ehhez semmi köze, a franciáknál például évente nagyobb balhék vannak mint nálunk 2006, de ez kulturális sajátosság, és nem jogállam téma.
Nem a kirívó, hanem a mindennapi eseteket kell nézni, nálunk a jogállam megsértése mindennapos.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:28:28

@MAXVAL birсaman közíró: Belinkeltem a jogállam leírását, elolvashatod. Minden kezdő jogász tudja mit jelent, a fideszesek is, csak mellébeszélnek.
Mari néni a faluban persze nem tudja, nem is igényli, de az már egy másik kérdés.

Ménár Atya 2020.12.02. 19:28:37

@morph on deer: Biztos teli volt még a zsákja, úgy menekült :D

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:30:05

@alöksz róz: Az, hogy független-e és hozzártő-e (vagy pedig balf@s, zömmel az utóbbi), az két külön kérdés.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:31:55

@nemecsekerno_007: VIszont, ha veled kibabrálnának, és pert veszítenél, mert nem vagy x-y ismerősöd, akkor reklamálnál, hogy hol van a jogállamiság, önkény van! Mivel nem látod, nem szenveded el, számodra nem jelent semmit. Olyan mint a demokrácia, annak is csak a hiánya tűnik fel, egy kemény diktatúrában.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:34:28

@totii: " nehéz egy mindenki számára nyilvánvaló definíciót adni a jogállamiságról" Nem nehéz, hanem lehetetlen. Pl. akiből hiányzik némi absztrakciós képesség az nem fogja megérteni. Sőt, van akinek az a természetes, hogy mindent egyéni elbírálás alapján, személyi kapcsolatokkal kell elérni.
ARCHAIKUS ember, egy agyi funkciója még nem fejlődött ki. A nagyon mély konzervativizmus is ide jut vissza, hiszen már annyira ősi gyökereket keres.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:36:48

@Ménár Atya: "Eu jogállamiság legfőbb gondja, hogy a szexuális kisebbségek (már ez baromság) jogait kiterjesszék" Bekajálod a propagandát.
Holott arról van szó mint az akadálymentesítésnél, hogy aki tolószékben közlekedik, az se kell, hogy szégyellje magát, hát ez is valami olyasmi... Attól még a tolószékben élők / homoszexuálisok aránya nem fog változni a társadalomban, csak nem fogják szégyellni.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:39:30

@ulpius66: Ha az EU tovább tűri ezt, ami itt van nálunk és Orbán teljesen szabad kezet kap, akkor oylan messzire megy, hogy egy-két év múlva már te is úgy fogod szidni mint a bokrot és letagadod, hogy valaha is támogattad vagy rá szavaztál.
Egyre többen vannak, akik valaha Orbán pártiak voltak, de megbánták. Mindez csak azért, mert nem konszolidálódik a rendszer, hanem kultúrharc van. Mint Rákosi elvtárs idejében, szépen leszalámizzuk az ellenzéket.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:44:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az egyik a visszamenőleges hatályú jogalkotás, amit az EU bíróságon meg lehet támadni, meg is lehet nyerni a pert, de közben X év eltelt és már érdektelenné válik a téma.
A másik ehhez hasonló a személyre szabott jogalkotás, pl. Borkai Zsolt lehessen polgármester, Lex Borkai, mellesleg ezt már megbánták. :)
A jogszabályok tetszés szerint való módosítása, az alkotmány folyamatos átírogatása nem jogbiztonság. Igaz, hogy mindig csak egy kis réteget sért, de bárki lehet annak a kis rétegnek a tagja 65 év feletti bírók, trafikosok, Takarékszövetkezet tulajdonosok, vagy most legutóbb az egyedülálló, aki gyereket akar örökbe fogadni. Eddig megtehette, ha nem volt családos, akkor neki ítélték. Most már a gyámhatóságok nem teszik meg, még ha évek óta be is adta az igényét. Mi ez, ha nem visszamenőleges jogalkalmazás?

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.02. 19:46:00

@Tamáspatrik: Ha visszaemlékeznél, az egész azzal kezdődött, hogy a sajtó külföldi kézbe került , akik padlógázzal kezdték el támadni a jobboldalt.
A Gyurcsány féle jogállamiságról Schiffer nemrég olyasmit mondott, hogy egyszerűen nem is vették figyelembe. Ehhez képest Orbánék legalább papíron írogatják, azaz éreznek némi felelősséget a látszat iránt.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:47:10

@alöksz róz: A bírókról volt szó, nem csak az elfogulatlanság lehet a gond, hanem az is, ha nem tudja, mert nem tanulta meg rendesen a törvények alkalmazását.
Ha nem kap szakmai irányítást a bíró az is baj, ha megmondják neki, hogy ítéljen, illetve megsúgják mint manapság, az a másik véglet, ez van mostanában.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.02. 19:49:12

@Tamáspatrik: Nyugaton a biszexuálisok aránya folyamatosan növekszik. Olyan nyomás van az embereken, hogy inkább a saját nemükkel kínlódnak, mint hogy a másik nemmel próbáljanak élni.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:49:35

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Kimoderálhatod, ha gondolod. Nálam határeset.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:57:07

@megamovieboy: Ezek számomra kissé nyakatekert magyarázatok, és elfedik azt a teljesen nyilvánvaló tendenciát, ahogyan nálunk egy csoport kb. a régi arisztokrácia"jogait" élvezi, azért idézőjelben, mert szinte korlátlan hatalma van.
"Az egész ügyet a baloldal nyomatja, mögöttük meg amerikaiak állnak" Az USA-nak még kormánya sincs jelenleg, el van foglalva a saját problémáival, ez nem nagyon áll.
A sajtó egyébként jellemzően baloldali, minden országban, vagy max. mérsékelt jobboldali. Ez ilyen. Egyébként a bal- és jobboldal viszonylagos, a lengyeleknél van mérsékelt jobboldal, jelentős tényező. Nálunk Orbánék okosan arra játszanak, hogy lényegében csak Gyurcsány maradjon tényező. Ő meg annyira ellőtte magát a mérsékelt gondolodásúak körében mintm mondjuk Soros. Egyiket sem olvasom, hogy mit mondott, mert nem érdekelnek.
Különben van nálunk két jelölt párt a mérsékelt jobboldalra (amely a mostani Fidesztől balra áll a palettán), az egyik a Jobbik, eléggé megtépázott, de még működik, a másik a Momentum.
Volt egy nagy európai szintű liberális kirohanás a Fidesz ellen, eléggé acsarkodó stílusban, a Momentum ehhez nem csatlakozott.
Az egy másik véglet.
Viszont éppen Weber is és más európai kereszténydemokraták is besokalltak már Orbán stílusától, nem csak a baloldaliak, mert túl agresszív, önző, kompromisszumképtelen, és már szeretnének egy eszközt a kezükben, amivel megfékezik, úgy sejtem.

alöksz róz 2020.12.02. 19:57:15

@Tamáspatrik: "Igaz, hogy mindig csak egy kis réteget sért, de bárki lehet annak a kis rétegnek a tagja 65 év feletti bírók" - először 62 év volt, és a sok komcsi bíró eltakarítására találták ki eredetileg. ezt a szándékot csak helyeselni lehet.
(aztán addig farolgattak terelgettek, míg valami tök értelmetlen baromság lett belőle)

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:58:45

@megamovieboy: Eddig valszeg. látens biszexuálisak voltak. A férfi lakosság kb. 4%-a homoszexuális egyébként a felmérések szerint, csak van ahol ennek bevallásáért halálbüntetés jár.

Tamáspatrik 2020.12.02. 19:59:41

@alöksz róz: Mi az, hogy "komcsi" bíró? Meg nem tudnám mondani, hogy melyik bíró a komcsi.

alöksz róz 2020.12.02. 20:01:25

@Tamáspatrik: ja értem, kis terelés :-)

"megmondják neki, hogy ítéljen, illetve megsúgják mint manapság, az a másik véglet, ez van mostanában" - mert kinek írják elő, hogy ítéljen?

Tamáspatrik 2020.12.02. 20:01:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Igen, egy háborúban statáriális jog van, a legfontosabb, hogy kemény döntés szülessen, ha vannak ártatlan áldozatok, ez ahhoz képest másodlagos.

Tamáspatrik 2020.12.02. 20:08:17

@törppicur: "egyetlen személynek akkora hatalma legyen, mint nálunk Orbán Viktornak. - ezt az állítást egyébként jó lenne bizonyítani, így lufi." Nálunk egy iskolaigazgató nem mer krétát venni, előtte már Orbánnal engedélyeztetné azt is. A leghosszabban hatalmon levő államfő/kormányfő azaz "góré" Orbán mellett Angela Merkel, neki azért se lehet olyan nagy hatalma, mert az NSZK-ban tartományok vannak és tartományi igazgatás. Nálunk most még az önkormányzatok is megszűnnek, nem de jure, hanem de facto. Úgy nem tudsz önkormányozni, ha nincs pénzed és nem hozhatsz semmiben lényeges döntést.
Az EU nem látja még, ami nálunk megy, sőt az emberek többsége sem (vagy nem fogja fel), de már látják a tendenciákat és megpróbálják megfékezni. Ez nem szokott működni sehol sem, ha egy ország belülről nem képes a vezetői hatalmát korlátozni, az emberek az érdekeikért kiállni, akkor nem fog történni semmi.
Egy kérdés: Orbán mért nem támadta be Macront a törvényeiért? Pontosan azért, mert ő is egyetért vele, igen, valahol határt kell húzni még a szólásszabadságnak is, pl. nem lehet muszlim agitációt tartani az iskolákban vagy egyetemeken, emiatt született a törvény.
A jogállamiság nem abszolutizálható.

alöksz róz 2020.12.02. 20:10:47

@Tamáspatrik: má leírtam fentebb
mszmp idején politikai megbízhatósági alapon kinevezett bírók

működésük gyakorlatát bár egyre ritkábban, de mind a mai napig megtekintheted például a szegedi törvényszéken :-)

Tamáspatrik 2020.12.02. 20:10:50

@MAXVAL birсaman közíró: Ha nem látod, hogy itt lényegében már diktatúra van, akkor nem látsz semmit. Diktatúr: diktálás. Jogállam: szabályok vannak, amiket nem módosítanak egyik napról a másikra, mert a főnöknek nem tetszik.
Az oroszoknál is elvben vannak szabad választások. Nálunk a rendszer lájtosabb persze egy-két fokkal, de lényegileg hasonló.

ulpius66 2020.12.02. 20:12:18

@Tamáspatrik:
Patrik Tamás!

Fugyusz!

Eddig a Magyarország jogállam volt?

Mán csak azért kérdem, mert eddig jött a lé Brüsszelből.

Ugyan fingom sincs, hogy 2020-tól mitől nem jogállam, de kicsit kilóg a lóláb, ha a azért akarják utólag büntetni, ami eddig volt.......

EZ NEM VISSZAMENŐLEGES HATÁLYÚ JOGALKOTÁS?

Tamáspatrik 2020.12.02. 20:12:40

@alöksz róz: Ez azt jelenti, hogy minden 2010-ben 65 év fölötti bírót csak és kizárólag politikai megbízhatóság alapján neveztek ki?
Ez az ártatlanság vélelmének a megsértése, alapvető jogelv sérül.
Ha van egy-két korhadt ág, akkor kivágom az egész fát, ilyenek a fideszes módszerek.

Tamáspatrik 2020.12.02. 20:15:24

@ulpius66: NIncs tökéletes jogállam, 2010-ben lehetett még mondjuk 85% 2018-ra már csak 80%, onnak rohamosan romlik a helyzet. Ez igazából mérhető. A korrupció mérhető, a személyre szabott törvénykezés mérhető, ha politikai csicskák döntenek minderről az látható, ha nincs önkormányzatiság, az is nyilvánvaló.
Most tényleg annyira hadiállapot van, hogy mindez indokolható lenne? Én kétlem. Úgy vélem inkább, hogy a hadiállapot látszatát teremtik meg egyesek.

ulpius66 2020.12.02. 20:19:11

EGYEBEKBEN MEG AZOK POFÁZNAK AZ EU-BAN JOGÁLLAMISÁGRÓL, AKIK A LEGELEMIBB JOGÁLLAMI DOLGOKAT NEM TARTJÁK BE!

LÁSD: JOGÁLLAMI KRITÉRIUMOK BETARTÁSÁNAK ELBÍRÁLÁSA!!!!!!!!!!!!!!!!

Visinszkij ujjongva tapsikolna, amikor látná, hogy az ő elméletét alkalmazzák az EU-ban!
(gyengébbek kedvéért: Visinszkij szerint, a ha valakire rámondják, hogy bűnös, AKKOR NEKI KELL BIZONYÍTANIA AZ ÁRTATLANSÁGÁT......HA NEM TUDJA BIZONYÍTANI ÁRTATLANSÁGÁT, AKKOR KÖTÉL....)

HÁT EHHEZ CSAK GRATULÁLNI LEHET!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2020.12.02. 20:20:16

@Tamáspatrik: "A korrupció mérhető...."

JA! ELÉG BEMENNED A BUDAPESTI VÁROSHÁZBA!!!!

ulpius66 2020.12.02. 20:23:28

@Tamáspatrik: "....személyre szabott törvénykezés mérhető"

Aztán meséljél mán az EU többi tagországában nincs ilyen???? (vagy nincs korrupció?)
(kezdjük pl. Romániával, Bulgáriával, avagy Ciprussal......nyilván fingod sincs, hogy van-e ilyenfajta törvénykezés, de osztod az észt....)

ulpius66 2020.12.02. 20:26:31

Kedves Patrik Tamás!

Én csak azt kívánom maradj meg ebben, a langymeleg tévhitedben, hogy ez a jogállamiságosdi ez egy megfogható valami.

TELJESEN NYILVÁNVALÓ, HOGY EZ CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A LENGYEL ÉS A MAGYAR KORMÁNY MEGBUKTATÁSÁRA IRÁNYULÓ FEGYVER AZ EU VEZETŐ BALLIBSIJEI KEZÉBEN!!!!

HA A BALLIBSIK LENNÉNEK HATALMON - ÉS NEM VÁLTOZNA SEMMI - MAGYARORSZÁG AKKOR EGYBŐL JOGÁLLAM LENNE!!!!

birkamenet 2020.12.02. 20:32:03

@ulpius66:

Már egész Európa ballibi, te jó ég, még a Néppárt is!

ja nem is, hanem csak a magyar egy elmebeteg nép, aki már megint mindent megtesz azért, hogy utálja a világ.

birkamenet 2020.12.02. 20:34:02

Csak az átlag hatelemis fidernyák nem érti: orbán deklarálta, hogy szarik a parlamenti demokráciára, a liberális jogrendre, jogállamiságra, mindezek HELYETT nála ILLIBERALIZMUS van.

Ezek után a kisfidernyák egész nap azon röhögtet meg minket, hogy szakadatlanul bizonygatja, hogy az orbáni illiberált állam igenis parlamenti demokrácia, meg igenis liberális jogrendü meg igenis jogállam.

Hát nem nagyon idióták ezek a kisfidernyákok? Ja, de!
Ráadásul a saját vezírüket hazudtolják meg. Ha ezt a vezír megtudja, akkor az ereszcsatornán kell majd menekülniük!

alöksz róz 2020.12.02. 20:35:19

@Tamáspatrik: nem csak és kizárólag azért, de ez alapfeltétel volt.
így nem kell senkinek megmondani, hogy ítéljen, mert tudja magától.
(hogy könnyebb legyen elképzelned, mert látom nehezedre esik: pont ahogy poltnak se kell megmondani a dolgokat, tudja ő azt súgás nélkül is)

nemecsekerno_007 2020.12.02. 20:37:20

@Tamáspatrik: Milyen konkrét esetre gondolsz?

Mert én egyelőre csak a békák brekegését hallom, mikor le akarjuk csapolni a mocsarat.

ulpius66 2020.12.02. 20:40:08

@birkamenet: "...ja nem is, hanem csak a magyar egy elmebeteg nép"

Birkucim!

Te magyar vagy?

Akkor eklatáns példája vagy annak, amit magadról írtál!!!!!!!

ulpius66 2020.12.02. 20:42:43

@birkamenet:

Birkám!

Csak hogy tudd, én téged kb. a Berendel Matyival tartalak egyszintűnek.....mán agyilag...

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.02. 20:45:20

@Tamáspatrik: Kapaszkodj meg: 20% a magukat biszexuálisnak mondók növekvő tendencia mellett! Németeknél már tíz éve is a férfiak között 33% volt. Ahhoz képest, hogy az ismerőseim között max 10%-ról gondolom, hogy lenne némi hajlama ez nagyon sok.
A sajtó nem azért baloldali, mert az újságírók ilyenek, ne legyél már ennyire naiv! Ezek többsége bértollnok, arra ír, amerre a tulaj mondja.
A Jobbik eddig is lefeküdt bárkinek, Putyin, Erdogán, Irán, Simicska, most szélsőliberális éppen. Ha a Fidesz megfizeti, lehet ez még máshogyan is. A Momentum meg egy amerikai párt, ottani kötődés, ott élt sokáig, a maradék meg magyargyűlölő belvárosi . Az Olimpiát is átjátszották Amerikának... ezzel kezdtek. A többi csak taktika. Kénytelenek figyelembe venni, hogy ami nyugaton megy liberalizmus címén, attól még a hazai liberálisok gyomra is felfordul.
Weber azóta Orbán ellenes, hogy az nem támogatta, Tusk meg a lengyel barátok ellenzéke.

birkamenet 2020.12.02. 20:52:25

@ulpius66:

Jaj de vicces vagy hatelemista fidernyákom! Ki nem szarja le, hogy te, az orbáni agyhalál tökéletes áldozata, a Soros, migráncs meg Brüsszel mellett néha még a Brendel szót is ki tudod mondani?

Mesélj inkább Oral R. Józsi Brüsszelben orgiázó elvtársadról, a fidesses mintakeresztény apáról és keresztény családfőről. Nemsokára a fidess alkotmányba fogja írni, hogy Oral R. Józsi nem is apa, így nincsen se családja, se gyereke, amúgy meg természet ellenes lény, akit kórházi átnevelő kezelésbe kell adni, hogy kigyógyuljon a buzzantságából.

birkamenet 2020.12.02. 20:52:57

@megamovieboy: "Ezek többsége bértollnok, "

Meg te is.

midnight coder 2020.12.02. 21:04:47

@chrisred: Nálunk nagyjából a kékcédulás választások óta soha nem volt jogállamiság. 86 óta folyamatosan lopják szét a közvagyont. Sok ezer milliárd tűnt el - és nem csak 2010 óta. Ezért pedig összesen vagy 2-3 kicsi csirkefogó ült pár évet. Miközben az átlagpolgár ha tilosban parkol, tuti utoléri a Törvény lesújtó ökle. Jogállamiság itt ? Ne viccelj. Csak ez akkor senkit sem érdekelt, most meg hirtelen igen. De hidd el nekem, hogy ha ez az egész a lopásról szólna, akkor Orbánt kitüntetnék a balfékek Brüsszelben.

midnight coder 2020.12.02. 21:09:37

@ulpius66: "Csak hogy tudd, én téged kb. a Berendel Matyival tartalak egyszintűnek.....mán agyilag..."
Azért ne essünk túlzásokba.

birkamenet 2020.12.02. 21:12:52

@ulpius66:

inkább állj neki énekelni az új fidess himnuszt:

The itsy bitsy Szájer
went down the waterspout,
down came the police
Szájer had no cloths on.
Out came whole Brussel
admired the naked body
and the itsy bitsy Szájer
went up for his Extasy.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.12.02. 21:13:55

@Tamáspatrik: Én csak matyira szerződtem. :-)) Túlmunkát nem vállalok. :-))

vackor1 2020.12.02. 21:59:52

@ulpius66: "
Fugyusz!

Eddig a Magyarország jogállam volt?

Mán csak azért kérdem, mert eddig jött a lé Brüsszelből.

Ugyan fingom sincs, hogy 2020-tól mitől nem jogállam, de kicsit kilóg a lóláb, ha a azért akarják utólag büntetni, ami eddig volt......."

??? Ki mondta, hogy EZUTÁN nem jönne ? Tudsz valamit ? :)

BiG74 Bodri 2020.12.02. 23:29:23

@megamovieboy:
Hú basszus, ha a fidesz megfizeti bármi lehet. Szeretem mikor kiköszön az alapprogram!
Ja, a hazai liberálisok gyomra! Melyikeké? Amelyik liberálisként bukott, így illeberális keresztény lett. Aki elhivatott nemzettudatosan kétmillió választóval alaptörvényt ír kötelezően tízmillió magyarnak, olyan emberekkel, akik telibe szarják a hangoztatott, erőltetett saját elveiket? Te beszélsz gyomorról?

BiG74 Bodri 2020.12.02. 23:31:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Matyika már nehezen jut át a védelmen. Kezeld hát ulpipit.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.12.03. 03:49:16

A csuti csüngőhasú csimpánz és Szájer molla esete egy szeánszról. Magyar burleszkfilm. Főszerepben: csuti, Józsi, Tóni és a többiek

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.12.03. 04:16:14

Szájer molla mogorva tolla,
Pártja szekerét morogva tolja.
Vágyait ontja gyomorkorogva.
Aki egy ereszen akadt horogra.

Ménár Atya 2020.12.03. 06:27:34

@Tamáspatrik: Ezzel csak az a baj, hogy ezt a propagandát nem a fidesz, hanem az Eu terjeszti.
Szóval, ahogy nézem, bekajálod a propagandát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.03. 07:36:44

@Tamáspatrik:

Most komolyan, ha nem szabad a dolgokon változtatni, mert mindneképpen a liberális politika kell, hogy érvényben legyen, akkor MINEK a választás?

Valahogy olyan a liberális agyak szerint a liberális demokrácia, mint annak idejéán a kelet-német többpártrendszer: lehet szavazgatni, de mindig a "néphatalom" elvei maardnak érvényben, aminek jelentése: a kmmunisták irányítanak.

Szóval manapság a libverálisok szerint ha valahol leszavazzák a liberális elveket, az már diktatúra.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.12.03. 07:47:35

Szájer molla szatyrába
A drogot a kisördög dugta.
Ugyanezen kisördög
A molla haverjait is megdugta

konrada 2020.12.03. 07:55:17

@midnight coder:
...valahol azt mondják, a stílus maga az ember.
Ezért van egy külön tudományág, amely a szóhasználat, szóképek, mondatrend alapján azt kutatják, ki lehet a különböző írói álnevek mögött. (Teszem hozzá, ezt használják a rendőrségnél, titkosszolgálatoknál is.)

...és ha elolvassuk birkamenet és matyi szösszeneteit, valahogy nagyon szellemi ikertestvérek...;)

chrisred 2020.12.03. 08:24:12

@midnight coder: Nálunk még a kékcédulás választások előtt sem volt jogállamiság.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.12.03. 09:12:52

A jogállamiságot nem lehet egy csettintésre megalkotni. Primitív, elmaradott népeknél kétszer annyi időbe telik a létrehozása. Mivel azzal kezdődik, hogy primitív, autokrata, tolvaj, csaló vezetőket választanak maguknak, mert ez nekik a szimpatikus, ezért a megválasztásuk után ezek az erkölcstelen vezetők minden erejükkel azon lesznek, hogy hatalmukat fenntartsák. A korrupt vezetők célkitűzése a nemzet többségének rabságban és szegénységben tartása egy kisebbség meggazdagodása mellett. Mivel ez egy ördögi kör, ezért a diktatúra felszámolásának egyetlen módja a szegénység felszámolása külső hatalom beavatkozása mellett. Utána már a gazdagabb nemzetnek nem lesz érdeke korrupt vezetőik megtartása.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.12.03. 09:19:32

A jogállam feltétele, hogy mindig más legyen hatalmon. Például alkotmányban rögzíteni, hogy egy miniszterelnök vagy államfő 2 választási ciklusra lehessen csak vezető. Így megakadályozható hogy egy autokrata, korrupt kiskirályságot hozzon létre maga körül, akik hatalmuk fenntartására koncentrálnak csak, nem pedig népük felemelkedésére.

vackor1 2020.12.03. 10:26:49

@Ménár Atya: Másodpercig se zavarjon, hogy ez a link arról szól, hogy ha vétóznak, AKKOR ( hogy értsd: UTÁNA ) mi történhetne, a társad meg másról ( hogy értsd: NEM ERRŐL ) írt okosat, tehát én is arra reagáltam.
Szívesen.

nemecsekerno_007 2020.12.03. 20:13:07

@MAXVAL birсaman közíró: Touché!!!

30 évvel a rendszerváltás után, egyeseknek még mindig nem sikerült kigyógyulni a kommunizmusból, csak átállni egy könyebb drogra.

mgdé 2020.12.04. 10:01:00

@alöksz róz:

Szia Kisjeszy! Csak nem jóban vagy a Polttal? :D

Tamáspatrik 2020.12.05. 18:27:43

@megamovieboy: A 4% homoszexualitás a férfiakra vonatkozik, nálunk élesebbek a határok, a nőknél finomabbak, egész más a szexualitásuk mint a miénk, nálunk olyan is akadhat, akiket gyerekkorban belevittkek homoszex sztoriba, de attól még nem lesz biszex . Így kijöhet a 20%-os átlag.
Az olimpia a görögöknek is bukta volt, minden kis országonak az, a nagyoknak is ráfizetés, de ők jobban kibírják. Nem véletlen, hogy ált. nagy országok pályáznak.
Mért támadta be botor módon Webert Orbán, nem értem. Ha ellenségeket szerez folyton, mert nekimegy mindenkinek mint az agresszív kismalac, akkor nem csodálkozzon hogy bekeményítenek neki. Ez látványos ugyan, de a diplomációhoz semmi köze.
Előbb vagy utóbb visszaütnek, felveszik a kesztűt és akár alantas eszközökkel is betartanak neki, ez elég természetes emberi viselkedés.

Tamáspatrik 2020.12.05. 18:29:28

@midnight coder: Most ha 86 óta nem volt jogállamiság, ezek szerint 86 előtt volt? :))))
A legnagyobb vicc amit ma hallotam.
A "jogállam" egyébként nem a tökéletes és igazságos állam szinonímája, csak egy kelléke.

Tamáspatrik 2020.12.05. 18:31:53

@Ménár Atya: NIncs olyan erős propaganda eszköze az EU-nak mint nálunk a köztévé és a közrádió. Itt van például az újjáéledt Szabad Európa rádió, lassan azt kell megint hallgatni, ha nem lesz más...

Tamáspatrik 2020.12.05. 18:32:48

@MAXVAL birсaman közíró: Minden második szó nálad a liberális, ez valamiféle mánia, kényszeresség? Vigyázz, mert a szekrény alatt ott lapul egy liberáls. :)

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.05. 22:14:39

@Tamáspatrik: A görögöknél a gazdaságpolitika volt a bukta, meg a metróépítés körüli umbuldák. Pont most építjük a sportlétesítményeket és ha tudjuk üzemeltetni folyamatosan, akkor menetből rendezhetnénk olimpiát, mint ahogy mondjuk a németek bármikor tudnának focivébét rendezni. És nem sínylette meg a gazdaság, sem a költségvetés. Az infrastrukturális fejlesztések meg más tészta, azokra amúgy is szükség lenne.

mgdé 2020.12.06. 11:23:52

@megamovieboy:

??

Ezt diktálta valaki, vagy érted is, amit leírtál? Ha a második, s érted, akkor tudod, hogy nem igaz. Akkor meg minek írtad le?

mgdé 2020.12.06. 16:52:13

@megamovieboy:

Tényleg? :DD

Akkor mesélj, mit tudsz Görögországról?

Mit tudsz a költségvetésükről?
Azon belül pl. a hadi költségvetésükről?
Szerinted pl. hány vadászgépük van?
Mit tudsz a mezőgazdasági támogatási rendszerükről?
A 2008-as gazdasági válság hatásáról a kereskedelmi hajózásra?
(Szerinted hanyadik/hanyadik volt akkor a görög zálszó alatt hajózó kereskedelmi flotta a világrangsorban?)
Az athéni olimpia tervezett és valós deficitjéről?
Az olimpiai létesítmények kihasználtságáról az Olimpiát követően?
A hivatalnoki réteg arányáról/méretéről?
Stb.

Nos?

Vagy mégis maradsz inkább a jó kis sörök osztályzásánál? :)

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.06. 17:10:56

@mgdé: Na, egy Görögország szakértő... Ebben az országban mindenki mindenhez is ért.

mgdé 2020.12.07. 10:57:09

@megamovieboy:

Több mint 200 vadászgépük van. No meg hadihajóik is. Lévén tartanak a törököktől.
Sokkal-sokkal többet költenek honvédelemre mint mi.
Stb. :)

Természetesen kérdezhetsz a fociról is! :D
süti beállítások módosítása