Ideo-logikák

Ideo-logikák

A származással való foglalkozás a magukat tehetségtelennek érzők mentsvára

2020. december 23. - Tamáspatrik

Mások származásának felemlegetése eléggé gyakorivá vált annak ellenére, hogy a legtöbb ember vagy nem is ismeri a saját származását, vagy nem tartja fontosnak. Nem beszélve arról, hogy genetikailag igen kevertek vagyunk, és teljesen önkényes dolog ebből valamelyik szálat kiragadva ítélkezni. Ha valaki származásáról beszélünk, akkor legalább legyünk tisztában a saját családtörténetünkkel is, másrészt akkor tegyük meg, ha adott estben indokoltnak és helyénvalónak is tartjuk a származás felemlítését, ez általában nem tartozik a széles nyilvánosságra.

A normális reakció egy (nem neurotizált) társadalomban egyébként az lenne, hogy milyen érdekes új ismeretekre tehetek szert attól az embertől, akinek a származása nagyon más, mint az enyém. A magyar egyébként köztudottan egy gyűjtőfogalom, mindenki ide tartozik, aki magyarul beszél, a kulturális szokásainkat követi és elsősorban magyarnak vallja magát (nem pedig valamilyen más fajta szubkultúrában él az országon belül, bár annak a fajta hagyományápolásnak is lehetnek számunkra sajátos értékei).

Egyébként a származáshoz hozzá tartozik, hogy az illető hol nőtt fel, mi volt a szüleinek a foglalkozása, esetenként a politikai nézetei. Annyira így van ez, hogy bizonyos falvakban ezt számon is tartják, és nem fogadják be az ún. „gyüttmenteket”, és habár Eger ugyan nem falu, de ez a fajta szemlélet láthatóan ott is előfordul a politikai játszmák részeként. Azzal kezdeni, hogy a másikat beskatulyázom már az első mondataimmal, ez egy primitív törzsi társadalom gondolkodásmódját tükrözi, én a magam részéről nem szeretnék egy ilyen helyen élni. (Sokak nagy bánatára a civilizációnk sehogy sem akar megbukni és visszasüllyedni a törzsi hordák szintjére.) Az embereket anélkül is meg tudjuk ismerni, ha szeretnénk, hogy különösebben foglalkoznánk a származásukkal.

A múlt század közepe a történelmünkben a származással való foglalkozás zsákutcáit tárta fel, előbb a zsidó emberek lettek az áldozatok, ezt követően az arisztokrácia valamint a módosabb polgárok és parasztok, a háborús logikájú rendszerek fő vesztese azonban a magyar társadalom egésze volt. Nagyon sok tehetséges ember nem tudta hasznosítani a képességeit azért, mert megbélyegezték a származása miatt, és még mindig nem vontuk le ennek a tanulságát. A birkanyáj az valójában, ami nem tűri a kilógást a sorból és gyanús számára minden, akiről feltételezhető, hogy „nem lép egyszerre”. Egy ilyen társadalomban élni, mondjuk Belorussziában, vagy egy homogénnek mondható kis faluban eléggé egyhangú és unalmas. Az emberek afféle kis szappanopera szerű konfliktusokat élnek meg, kicsinyes harcokat, nincs különösebb impulzus arra, hogy fejlődjenek. (Rosszabb esetben pedig a félelem határozza meg a mindennapjaikat, mint manapság Észak-Koreában.)

Érezzük azért, hogy amikor a származás emlegetése divatba jön, akkor azért néha valami többről is szó van ennél, méghozzá többek között a csoport kulturális normáinak erősítéséről is. Olyan időkben, amikor sokan úgy érzik, hogy nemzeti kulturális identitás erősítésére van szükség, a többségi kultúrától eltérő jellemzők hangsúlyozásával leginkább határok kijelöléséről van szó a csoport összetartásának érdekében, amit ezt a legjelentősebb gondolkodóink közül többen is, például Szekfű Gyula vagy Bibó István is hangsúlyoztak. (A viszonylag gyenge nemzeti egységtudat erősítésének a szándéka részben magyarázza azt, hogy nálunk az utóbbi években minden ésszerűséget meghaladó bevándorló ellenesség volt mérhető.) Van a származás emlegetésének egy pozitív tartalma is tehát, csak nem szabad visszaélni vele.

A Magyarságkutató Intézet eredetkutatása a jelenlegi formájában szerintem egy zsákutca, mert nem gondol bele abba, hogy állításaival mit idézhet elő, milyen veszélyes logikai ösvényekre visz. Felvállalható irány lehet persze, ha a helyén kezeljük a dolgot és nem akarjuk túlhangsúlyozni a történelem sok ezer éves időfolyamából önkényesen kiemelt szálakat. A kutatási eredmények kultúránk színességét mutathatják, vagy akár játékosan felfogott hagyományápolás alapját is képezhetik (erre példa, amikor a dánok viking módra amikor söröznek olyan sisakokban, amiknek eredetileg nem is volt szarvuk). Sőt, a harcias múlt lehet akár egy komoly pszichés tehertétel is a mai korban, amit nem kell letagadni, inkább beszélni kell róla és megtalálni a pozitív oldalait. Azt viszont mindannyian tudjuk, hogy a bőrünk színében és az arcvonásokban mindannyian egy kissé eltérünk egymástól, és ha a különbségek feltűnőek, abból már első látásra is ösztönös előítéletek születnek, nem érdemes ezekre még rá is erősíteni.

A szaktudást és szakértelmet érdemes megint csak hangsúlyozni, egy mérnök vagy egy kőműves vagy szinte bármely szakma esetében elmondható, hogy megvan a sajátos nyelve és az alapfogásai, amit származástól függetlenül mindenki el kell, hogy sajátítson, ha oklevelet akar szerezni. Ez gyakorlatilag minden szakmára elmondható, bár van ahol a teljesítmény megítélése kicsit nehezebb, például a médiamunkások esetében, de még ott is létezik valamilyen módon az a bizonyos „piaci értékítélet”. A szakképzettség ezeket a kulturális, származási különbségeket kisimítja, eltünteti, még akkor is ha egyesek jelentős hátrányból, míg mások előnyből indulnak a pályán a családi hagyományokat tekintve. Az is feltűnő, hogy szinte kivétel nélkül az adott területen kevéssé sikeresnek bizonyult, kisebbrendűségi érzésekkel küzdő emberek emlegetik fel a származást, mert nem látnak más lehetőséget a versenytársak kiszorítására. (Máshol is jellemző ez, például a britek vagy amerikaiak nagy képzetlen tömegei félnek leginkább, hogy a bevándorlók „elveszik a munkát”, ráadásul rendszerint olyan melókat, amiket ők eleve nem is vállalnának el.)

A más kultúrából származó emberekkel szembeni ellenérzetek a nem megfelelő jogi és intézményrendszer miatt is létrejönnek. Tehát a rasszista nem ott keresi a hibákat, az igazságtalanságokat, ahol azok kialakulnak az intézményrendszer szintjén (a gondolkodása többnyire nem ilyen irányú, a kvázi feudális viszonyokat természetesnek tartja), például az esélyegyenlőség javítását, a korrupció visszaszorítását vagy a közbiztonságot erősítő intézkedéseket kellene ilyenkor voltaképp számon kérni a vezetéstől. Ellenben ha találhatunk megfelelő bűnbakokat, és erre más származásúak a leginkább alkalmasak, akikre rá lehet fogni, hogy miattuk nem megy a szekér az nagyon jó önigazolásul szolgálhat saját magunknak.

A kereszténység létrejötte is bizonyítéka annak, hogy az alapvető dolgokat tekintve mennyire nem a származás a fontos. Az evangéliumok egy kivételével nem nagyon foglalkoznak Jézus származásával, (Máté is tulajdonképpen csak misztifikált, mesélt) a kereszténységre általánosságban nem is jellemző, hogy az emberek származásával foglalkozna. Nagy Sándorról közismert, hogy királyi családban született, Arisztotelész volt a tanítója és birodalmakat hódított meg. Amit ő elért az össze nem vethető Jézussal, aki habár csak egy névtelen kis faluban egy istállóban látta meg a napvilágot, hatása mégis több ezer év elteltével is ugyanolyan élő és erőteljes maradt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3516355924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 08:07:57

@chrisred: Uráli eredet: amit minden töritankönyvben térképen mutogatnak nyilacskákkal, hogy a magyarok az Urálból származnak. Pl.
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_%C5%91st%C3%B6rt%C3%A9net#/media/F%C3%A1jl:Migration_of_Hungarians.jpg
'Ugric homeland', azaz az ugorokkal együtt éltünk a Jagrid folyó környékén az Urálban.
De úgy látszik te vagy az egyetlen ember az országban aki erről még nem hallott....

midnight coder 2020.12.25. 08:32:42

@morph on deer: Ez a közmunka és a hazai munkaerőhiány óta ismét változni látszik, egyre több a dolgozó cigány. A kádári rendszerben valóban csak látszatmunkájuk volt, illetve olyan amit a világ többi részén ezer éve gépek csinálnak, a gengszterváltás után pedig a szociális segélyben látták a kormányok a megoldást. Aminek hatására kialakult a segélyből és lopásból való megélhetés a körükben, több generáción át. Az igazi probléma maga a törzsi közösség ami afféle véd és dacszövetség a világgal szemben, aki ebbõl kitör az be tud illeszkedni, aki nem, az úgy marad, akkor is, ha amúgy éppen van munkája. Viszont, ha valódi munkahelyre dolgozni jár az illetõ, akkor el fog távolodni ebbõl a közösségbõl, mert több idõt tölt a valódi világban mint ott. Márpedig, ha így is úgy is be kell menni dolgozni a segély helyetti közmunkára, akkor már jobban megéri nekik valódi melóhelyet keresni normális pénzért. Az otthon ülés + lovaskocsis "szerzés", esetleg néhány nap fekete meló kényelmesebb még a nyomor mellett is, mint a napi 8 óra az összeszerelőüzemben minden nap, ugyanakkor ez utóbbi a közmunkához képest már vonzóbb lehet.

chrisred 2020.12.25. 08:41:08

@megamovieboy: És ennek bizonyítására belinkelsz egy wikioldalt, ami így kezdődik: "A magyarok őstörténete, a néppé válás folyamata, a magyar nép etnogenezise még nem teljesen tisztázott. Számos elmélet látott napvilágot a középkortól a 20. századig, mindegyiknek vannak támogatói és ellenzői."

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 09:06:05

@chrisred: Éppen ez az, már ha elfogadod tőlük ezt az állítást, miszerint nem tisztázott. Ennek ellenére tanítottak tényként bizonytalan származást és támadtak minden más elképzelést. Ezek a tények.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.12.25. 09:07:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: speciel a fidesz teljesen impotens a tortenelem, es a tarsadalomtudomanyok ugyeben kb 100 eve letezo marxista es egyeb nem magyar befolyassal szemben.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.12.25. 09:09:40

@megamovieboy: elképesztő az a pofatlansag ahogy letagadjak amit mondtak par eve. teljesen nyilvanvalo h a finnugor nyelvelmélet melle jart finnugor osnyelv (sic), es emelle finnugor oshaza is, valahol a kama amurdarja videken a mocsarban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.12.25. 09:17:44

@megamovieboy: egyebkent ez is csak eltereles sztem, marmint a finnugor baromsag. az igazi nagy huzas az, hogy ugyanazek akik kijelentik a magyar az finnugor estaobbi blabla... na ugyanezek a szkitákrol meg kijelentik, h indoeuropaiak, idoeuropai nyelvet beszeltek ( hogyan?). na az tudomanyos. kb mint a finnugorizmus. nekunk ne legyen kozunk a szkitakhoz, az hogy ok semmit nem tudnak veluk mit kezdeni, nem baj. az h soha elodeik nem hivatkoztak szittya erkölcsökre es elodokre, nem baj. a szkitak az övék.. sot az ő elodeik.

Tsteinar 2020.12.25. 09:18:00

"Az is feltűnő, hogy szinte kivétel nélkül az adott területen kevéssé sikeresnek bizonyult, kisebbrendűségi érzésekkel küzdő emberek emlegetik fel a származást, mert nem látnak más lehetőséget a versenytársak kiszorítására." - igen pont ez szokott lenni a romák, afroamerikaiak, bevándorlók stb kifogása, hogy a származásuk miatt nem boldogulnak...a többségi társadalomra mutogatni, másban a hibát keresni.

chrisred 2020.12.25. 09:36:11

@megamovieboy: Ez az, amire nem hoztál bizonyítékot. A hivatalos tudomány pedig a finnugor eredetet már a XIX. század második fele óta nem tartja bizonyítottnak.

chrisred 2020.12.25. 09:46:44

@Tsteinar: Van ebben egy logikai bukfenc, amit írtál, mert ők pont nem hogy különbözni akarnak másoktól, hanem azt szeretnék, hogy olyan legyen a helyzetük, mint a helybelieké. Vagyis ők nem a másik származására hivatkoznak, hanem a sajátjukat próbálják elfelejteni. De ez nem csak a romákra, hanem az Amerikába szakadta magyarokra is igaz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 10:25:22

@morph on deer:

Minden nép valamikor megalakul. A magyar is, az a genetikai alap. Mit nem értesz ezen?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 10:28:01

@morph on deer:

Mivel minden ember ugyanonnan származik, nincs genetikailag tisztább nép.

Olyan van persze, hogy a nép megalakulása után nehezebben vagy könnyebben fogad be idegeneket. Mindjuk a magyaroknál 90 % a befogadott idegen, a zsidóknál csak 50 %, egyes pápuai népeknél meg 0.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 10:40:51

@FILTOL:

A finnugor őshaza azt jelenti: ahol beszélték a finnugor ősnyelvet. Nem jelenti azt, hogy ott valaha a mai finnugor népek ősei valaha együtt is éltek.

Ahhoz hogy ez érthető legyen, egy banális példa. Egy mai amerikai néger nyelvi őshazája a mai Dél-Anglia, miközben egyetlen őse se élt ot soha, a leszármazási őshazája sokkal inkább Nyugat-Afrika, ahol ősei sose beszéltek semmilyen angolhoz hasonló nyelven.

A mai finnugor népek már ránézésre is totál mások. A keleti finnugorok erős mongoloid-fehér keverék, a középsők amolyan dél-európai török-szláv keveréknek néznek ki, az északnyugatiak germános nézetűek, a magyarok meg germán-szláv-török keverék.

chrisred 2020.12.25. 10:51:21

@MAXVAL birсaman közíró: De, és egyre több. Francia nép sohasem létezett, a francia nemzet azokból jött létre, akiknek Franciaország volt a szülőföldje. Amerikai népeknek pedig az indiánokat nevezzük, ők pedig nem részesei, inkább elszenvedői voltak az amerikai nemzet születésének, ami azokból jött létre, akik az Egyesült Államok területén telepedtek le.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 11:00:33

@FILTOL: Valóban nehéz megérteni, hogy mi a bajuk a magyarok származásával... de ha azt vesszük, hogy a szkítákat délebbről szorították északabbra, akkor esetleg délen lehet egy ősi ellentét bizonyos ott élők részéről és ez az oka a gyűlölködésnek. Persze ettől nem lesz ez az egész értelmesebb, de hát nem is magyarázzák meg... és amúgy is alapvetően értelmetlen ez egész.

BiG74 Bodri 2020.12.25. 11:13:56

Érdekes a csevej, ha post számomra elfogadható mondanivalóját veszem alapul, akkor tök lényegtelen, hogy finnugor, vagy szkíta volt az előd. Lényegtelen politikailag, a mindennapi életemet tekintve. Ráhagynám a vitát az erre szakosodott, tudományos kutatómunkát végző emberekre.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.12.25. 11:14:25

@MAXVAL birсaman közíró: finnugor osnyelv nem letezett, egy teljesen mestersegesen letrehozott fikcio.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.12.25. 11:15:45

@megamovieboy: a magyar nep szkita elodei a hurrik voltak. a baj ezzel az, h a hurri joval megelozte a szemitak bármilyen módon valo megjeleneset.

Tsteinar 2020.12.25. 11:17:36

@chrisred: persze ezért van egyre több faji alapú kvóta, meg proud/pride szervezetek, mert a sajátjukat el akarjak felejteni. Mindegyik büszke a származására, de miért is ne lenne az?! Csak ezt nem kifogásént kellene használni, ha sikertelenek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 11:22:11

@chrisred:

Minden nemzet "sose létezett", mindig van egy kezdeti pillanat. De mindegyiknek van faji alapja. Az nem úgy szokott zajlani, hogy páran összegyűlnek, majd hirtelen alapítanak egy nemzetet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 11:24:57

@FILTOL:

Kellett, hogy létezzen. Egyébként nem magyarázható meg a mai finnugor nyelvek létezése.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 11:30:15

@chrisred:

A francia népek genetikai alapja: a nyugati frankok, akik aztán magukhoz asszimilálták a helyi népeket, viszont nyelvileg meg ők asszimikálódtak hozzájjuk.

Az pedig későbbi történet, hogy lassan magukhoz asszimilálták a mai Dél-Franciaország rokonnépeit is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 11:31:22

@megamovieboy:

Valójában nem. Nézd meg bármely magyar egyetem magyar vagy finnugor szakát. Hangsúlyosan nyelvrokonságról van szó.

chrisred 2020.12.25. 11:34:56

@megamovieboy: Mint elméletet. Ahogy hittant is tanítanak, holott isten létezése sem bizonyított tudományosan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 11:35:25

@FILTOL:

A magyar északkelet-kaukázusi nyelv lenne? Hát nagyon nem úgy tűnik, nagyon másak azok a nyelvek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 11:38:17

@chrisred:

A magyar nyelv finnugorsága bizonyított. A nyelv struktúrája igazolja ezt.

Ami vitás az a nagyobb kép, mi a kapcsolat az altáji nyelvekkel. Nekem a legvalószínűbbnek az a korábbi elmélet tűnik, mely urál-altáji nyelvekről beszélt, s a magyart - meg a csuvast - tekintette az egyik kapocsnak a 2 ág között.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 11:40:58

@chrisred: Egyrészt a tankönyvekben nem jelezve volt, hogy ez egy elmélet, hanem kijelentő módban volt megfogalmazva. Másrészt azért a hittant ne keverjük már egy egzakt tudománnyal!

chrisred 2020.12.25. 11:41:22

@Tsteinar: Csak ennek semmi köze ahhoz, amit írtál. Az etnikai vagy nemi kvótákat a többségi társadalom hozza létre, nem maguk a kvóták kevezményezettjei. Az ilyen etnikai büszkeséget valló szervezetek tagjai meg az adott csoport elenyésző része alkotja, nagyjából mint a fehérek között a Ku-Klux-Klan tagok. Nem az átlag, hanem a deviáns kisebbség.

chrisred 2020.12.25. 11:42:08

@MAXVAL birсaman közíró: Nem a nyelvről volt szó, hanem a magyar nép eredetéről.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 11:44:17

@MAXVAL birсaman közíró: A magyar nyelv finnugor származása is csak egy elmélet. A gyengéje, hogy az északi magyarral rokon nyelvek alapszókincse jelentős részben eltér egymástól. Viszont amiben közösek, az a magyar. Tehát nem mi származunk onnan nyelvileg, hanem ők vették át a magyar nyelv egyes elemeit. Mármint ez lenne a logikus következtetés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 11:47:31

@chrisred:

Ez is ketté választandó:
- a mai magyar nép eredete: ez 90 %-ban a helyi lakosság, mely mkindig itt volt és a beáramlott idegenek a magyar államalapítás óta,
- annan a népnek az eredete, mely a magyar identitás hordozója (Árpádék népe): nps, ez minden valószínűség szerint egy türk-finnugor keverék, az előbbi lehetett a domináns elem, esetleg lehet még iráni-finnugor keverék is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 11:50:01

@megamovieboy:

A magyar messze a legkorábban önállóvá lett finnugor nyelv, ezért a legkevésbé hasonlít a többire. Mondjuk a finn-magyar rokonság kb. olyan, mint az angol és albán rokonsága, míg a finn-észt meg olyan, mint az angol és a holland rokonsága.

Mi az, hogy innen és onnan? Közös nyelvből, mely nem azonos se a finnel, se a magyarral.

chrisred 2020.12.25. 11:50:43

@MAXVAL birсaman közíró: Ezzel jól megsérted a franciákat, akik a gallokat tartják az őseiknek, ami a kelták latin elnevezése.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 11:54:29

@chrisred:

Az az egyik elem, de azok is már nyelvváltozáson mentek át addigra. S hát ott van az a "francia" szó is, azt nehéz lenne letagadni.

morph on deer 2020.12.25. 12:00:37

@MAXVAL birсaman közíró:
” Minden nép valamikor megalakul. A magyar is, az a genetikai alap. Mit nem értesz ezen?”

VALAMIKOR! Van valami fogalmad - vagy bárkinek is, - hogy hányadikán hánykor esett ez meg?

Azaz: mely időponttól kezdve számít egy génállomány “magyarnak”, holott továbbra is ugyanolyan vegyes, mint tegnap volt, és ugyanolyan vegyes, mint a szomszédé, aki meg türkmén, vagy besenyő, hogy a pirézeket (!) ne is említsem?

A ‘nép’ kulturális és/vagy területi egység, ami a magyarra különösen jellemző, az enyhén vadregényes történelmünk re való tekintettel, tehát ha beleszakadsz se fogsz tudni szétválogatni ‘magyar’ esetleg ‘még magyarabb’ géneket, ezt megígérhetem!
Ez még statisztikai szinten is felettébb kétséges, egyénileg meg kizárt.

Szerintem nyugodtan megelégedhetünk a nyelvi/kulturális magyarságunkkal, - amíg van, - a ‘genetikailag tiszta magyar’ keresése zsákutca. (Na meg nevetséges, de ez már egy másik kérdés.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 12:04:16

@morph on deer:

"továbbra is ugyanolyan vegyes, mint tegnap volt"

Mindenki vegyes, s mégis vannak népek a világon. Mert amikor megalakul egy nép, onnan az identitás biológiai úton megy tovább. Lám, a mai magyarok 90 %-a nem származik Árpádéktól, s mégis az az identitás számít magyarnak.

chrisred 2020.12.25. 12:11:43

@MAXVAL birсaman közíró: Nem lehet, tekintve, hogy az elnevezés frank származású uralkodócsalád idején terjedt el. De ez egyértelműen területre vonatkozó elnevezés volt, a verduni szerződés szerinti felosztás szerint.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 12:19:54

@MAXVAL birсaman közíró: Azt írtam, nem stimmel a közös EREDET. Ha nincs közös eredet, akkor nem is tud kiszakadni onnan. Meg aztán hogyan szakadt volna ki a magyar nyelv, ha a magyarok nem voltak ott? Ott ellovagolnak a pusztán a magyarok és az Urálból rájuk szakad a magyar nyelv, mert addig csak mutogattak egymásnak?

chrisred 2020.12.25. 12:41:42

@megamovieboy: Az aztékok meg az inkák sem mutogattak addig, amíg rájuk nem szakadt a spanyol nyelv.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 12:51:38

@chrisred: Ha nem pusztulnak ki, vagy asszimilálódnak, akkor megmaradt volna. De a magyarok nem asszimilálódtak az uráliakkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 13:05:51

@megamovieboy:

A nyelvek simán átragadnak. Számtalan történelmi példa van erre.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 13:23:04

@MAXVAL birсaman közíró: Igen. Igen! Éppen erről van szó. Semmi értelme nincsen, hogy a magyar az elmaradottabb uráli népekről ragadjon a fejlettebb sztyeppei népre. És nincsen példa arra, hogy az uráliból sztyeppei néppé váljon bárki is. Tehát a magyarok és a nyelvük sztyeppei nyelv volt és ezt vették részben át az északi-uráli népek.

morph on deer 2020.12.25. 13:28:00

@megamovieboy:
“ A magyar nyelv finnugor származása is csak egy elmélet.”

Nem származásról van szó, a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik, mint ahogy több másik nyelv is. Történetesen a magyarra utal a szóösszetétel második fele.
Na ugorjunk...
Tájékoztatásul: alig néhány közös/hasonló szavunk van a finnekkel, azt meg nem egykönnyen lehetne kideríteni, hogy melyik irányból merre ment az átvétel, de nincs is igazán jelentősége. Ami viszont hasonló az a nyelv szerkezete, a nyelvtanból pl a ragozások, stb.
Ha érdekel, megtudhatod, hogy ki milyen haplo-csoporthoz tartozik, továbbá milyen elemzések bizonyítják ezt a NYELVI rokonságot, merthogy vannak olyanok.

Egy dolog azért biztos: ahhoz, hogy ez-, vagy bármilyen nyelvrokonság kialakuljon, egy adott időben ezeknek a népcsoportoknak, - ha éppen nem is azonos, de - egymáshoz nagyon közeli területen kellett élniük, mert egyébként ez nem történhetett volna meg.

Innentől pedig szabad a gazda, hogy akkor éppen hányféle etnikumhoz tartozhattak, melyik népnek/törzsnek/whatever mi volt a neve, és hogy a turult imádták-e, vagy a gombfocit, ez nyelvi szempontból tökmindegy.

Mivel mi így is, úgy is CSAK nyelvrokonok vagyunk, mindig is CSAK azok voltunk, szóval totál értelmetlen a ‘magyarok finnugor eredete’ ellen harcolni, mivel nincs ilyen!

Én értem, hogy harcolni márpedig muszáj, ha az ember nem szedi rendesen a gyógyszerét, és igazából valóban könnyebb az ellen küzdeni, ami nem is létezik, de ez már nem történeti-, nem is nyelvészeti probléma, ez már szigorúan egészségügyi kategória. ;)

morph on deer 2020.12.25. 13:33:40

@megamovieboy:
“ Semmi értelme nincsen, hogy a magyar az elmaradottabb uráli népekről ragadjon a fejlettebb sztyeppei népre.”

Ez nem törvényszerű. Nézd meg például a normann hódítók és a “bennszülöttek” közti nyelvátvételt.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 13:35:03

@morph on deer: Hogy a csudába van az, hogy figyelmen kívül hagyod a leírtakat és szépen felmondod a finnugor maszlagot az előzményekre tekintet nélkül?
NEM írtam, hogy nincsen nyelvi rokonság.
Viszont azt írtam, hogy az uráli eredetet tanították kötelező jelleggel. Na, vajh kinek lehetett ez az érdeke, ha az oroszok kivonulása utáni 30 évben is ez, az általad nemlétezőnek definiált áltudományt tanították? Nyilván nem a hun, vagy türk eredet támogatóinak.
Tehát az állításod ezzel kapcsolatban hazugság. És én ezt a hazugságot nem hagyom szó nélkül, amíg vannak olyan elmebetegek akik ezt szajkózzák.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 13:40:50

@morph on deer: De látod, hogy sántít ez a példa... a magyarok nem hódították meg az Urált és nem keveredtek el az ott élőkkel.

Dan da Man 2020.12.25. 13:43:57

@FILTOL: Nem szívem. Az, hogy honnan jött, annak nem fontos, akinek van jövőképe és lehetősége. A múltjában az a primitív, degenerált, korlátolt fasz turkál állandóan, akinek vagy nincs mása, vagy elég jó dolga van ahhoz, hogy megtegye (de annyi esze nincs, hogy a felesleges idejét más, hasznos dologra fordítsa.)

Én is ismerem a mondást, miszerint "azok, akik nem tanulnak a múlt hibáiból..." De ez nem összekeverendő azzal, hogy azt nézegetem, hogy ki és milyen származású volt az ük-ük-ükapám. Vagy a tiéd.

Értelmes ember nem olyan dolgokon vekeng, amikből SEMMI haszna nincs. Ez pont olyan. Gondolom neked rendkívül komoly gyökereid vannak, ezért baromi büszke vagy rájuk. És mi másra tudsz még büszke lenni az életedben? Mondjuk olyasmire, amit magadtól a gyökereid nélkül értél el? Hogy te is megalapoztad magad gyökérként?

chrisred 2020.12.25. 13:47:33

@megamovieboy: Egyáltalán nem biztos, hogy az uráli népekről ragadt a magyarokra.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 13:52:14

@chrisred: Azért az uráliakkal álltak elő, mert a magyarok kifejezetten délebbre szerettek lenni a Kaukázus-Aral tó környékén. Azaz, az északi népekkel kevesebb volt a kapcsolatunk, mint az uráliakkal. Viszont, ha a szkíták nyelve is a magyar egy változata lett volna, akkor már meg is van a térbeli kapcsolat.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 14:03:42

@Dan da Man: Ez baromság. Az amerikaiak is marhára büszkék a történelmükre... A történelemmel kell foglalkozni,hogy ne kövessük el újra a múlt hibáit. Pl. ha látjuk, valamelyik népesség mindig ellenünk van ezer év óta, akkor ezt kénytelen-kelletlen figyelembe kell venni, ha nem akarunk századjára is meglepődni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 14:06:20

@megamovieboy:

A godn az, hogy nyilvánvaló eltérés van a magyarok türk-iráni anyagi kultúrája és a finnugor nyelve között. Erre szükséges mindenképpen valami magyarázat.

chrisred 2020.12.25. 14:14:28

@megamovieboy: Igen, közvetítő népre gondoltam, akikre akár a szkíta fantázianevet is rá lehet aggatni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.12.25. 14:21:18

@MAXVAL birсaman közíró: az a magyarazat, hogy a magyar nyelvet nem cserelte le a magyar. nem innen onnan jovevenyszavakbol osszetakolt nyelv, hanem konstans, szógyökökre alapuló nyelv ami szinte alig valtozik. ezt is bizonyitja, hogy olyan szovegeket megertunk ami pl. az ujlatin nyelvek megjelenese elottrol datalodnak. Siman megertjuk Tinodit, mikozben az un. kultur nepek elvesztettek az osi nyelvuket lasz olasz vs latin gorog vs neogorog. a türk is joval kesobbi kepzodmeny mint a szkita.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 14:23:32

@chrisred: rajtuk kívül szlávok és türkök voltak, szóval olyan nagy választék nincsen. Viszont az uralkodó réteg a szkíta-szarmata volt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.12.25. 14:23:45

@chrisred: mint pl. a filipovkai leletegyuttes? ami pont abban a tersegben kerult elo.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.25. 14:25:06

@FILTOL:

Konstans nyelv csak a halott nyelv. Élő nyelv nem lehet ilyen.

A szógyöközés a szemita nyelvekre jellemző, a magyar meg nem ilyen, ezért is nem szemita nyelv a magyar.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.25. 14:25:07

@MAXVAL birсaman közíró: Igen ez ellen harcolnak a finnugrászok... A türkökre a szkíták hatottak, valamint a szkíták jöttek délebbről, tehát az iráni kultúra is stimmelne. Csak hát ezt élből elutasítják...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.12.25. 14:41:18

@MAXVAL birсaman közíró: miert lenne halott ha beszelik. magyarra mindent le lejet forditani. a bavadvagitatol buddha beszedeit, a korant, a bibliat. vogulra le lehet? a nem valtozast indokoltam, sajnalom ha nem erted. bar a bolgarok példájából okulhatnal... a vallas kedveert nyelvet csereletek, es el is vesztettek az ijfeszito csaladhoz a kapcsolatot.

chrisred 2020.12.25. 14:47:00

@megamovieboy: Ezwáek nem népek, hanem népcsoportok, és a szláv is nyelv alapján történő behatárolás.

chrisred 2020.12.25. 16:47:09

@FILTOL: Már hogyne lenne a Biblia manysi nyelvre lefordítva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.26. 06:07:47

@FILTOL:

Konstans nyelv csak a halott nyelv. A magyar nyelv nem konstans, mert élő nyelv.

Minden nyelvre le lehet fordítani bármit.

A bolgár nyelvváltás oka nem a vallás.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.12.26. 08:20:43

@megamovieboy: a hurrik a bronzkorban jelentek meg, Nimrod tortenete abba az idobe megy vissza. Szlavok sehol nem voltak, sem iraniak sem turkok abban az idoben amikor a magyar nyelv kialakulhatott.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.12.26. 08:42:03

@MAXVAL birсaman közíró: szerintem elbeszelunk egymas mellett. ha az omagyar maria siralomban talalhato szavakat ma is hasznaljuk. virág, világ, szemem, érzés stb akkor a nyelv alig valtozik. ezt ismetlem a neolatin nyelvekhez kepest allitom. nem tudom te mit ertesz konstansnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.26. 08:52:45

@FILTOL:

Egyes szavakat használunk, másokat nem, s amit használunk, azok nagy részét se ugyanúgy. Pont ahogy mondjuk egy újlatin nyelv esetében.

chrisred 2020.12.26. 10:08:07

@FILTOL: Nyilván ma is úgy fogalmazunk, hogy buabeleul kyniuhhad.

chrisred 2020.12.26. 10:18:12

@MAXVAL birсaman közíró: Egy olasz nyelven beszél többet ért meg a Planctus ante nescia latin szövegéből, aminek a fordítása az Ómagyar Mária siralom volt, mint egy magyarul beszélő az ÓMS szövegből.

Tamáspatrik 2020.12.26. 11:00:12

@midnight coder: Miközben cáfolni akarod a tipikus "balliberális" megközelítést, szinte pontosan ugyanazt mondod mint én. A szakmákra felhívnám a figyelmed, pl. a popzenében nem számít, hogy cigány vagy nem cigány az előadó származásilag, csak hogy mennyire jó. (Ott sem ugyanaz a szint persze egy Karamel és Kis-Grófó, az előbbi asszimiláltnak mondható, az utóbbi még egy gettókultúra képviselője.) Ez is példa arra, hogy ha valaki ért a szakmájához, ott a származás nem téma. A sok szakképzetlennel van a fő gond, a szakképzettség hiánya nyilván kulturális okokra is visszavezethető, nem csak anyagiakra.

Tamáspatrik 2020.12.26. 11:02:16

@morph on deer: Így van, valamit kezdeni kellene ezekkel az emberekkel a közmunkán túlmenően is.

Tamáspatrik 2020.12.26. 11:04:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez a másik oldala, hogy heccelték az embereket a bevándorlók ellen, mert jól eladható volt a dolog. Azt is hozzá kell tenni, hogy nálunk a nemzettudat a béka sejhaja alatt volt, onnan kellett felhozni, a szocik és MSZP-sek ezt eltolták.

Tamáspatrik 2020.12.26. 11:09:16

@FILTOL: Az evolúció nem túl jó hivatkozási alap, ugyanis fel gyorsulhat. Annyiból jó hivatkozás, hogy az ösztönök hirtelen nem fognak változni és a gondolkodási módunk se, egyik napról a másikra. Viszont hogy nem ütöm agyon csak azért mert idegen, más törzsből való, ez már fejlődés és lehet ebben az irányban tovább fejlődni. A törzsi logika ma már nem elég, ha a problémákat meg akarjuk oldani, pl. környezetszennyezés, munkapiaci változások, vagy a csökkenő születésszám nálunk.

Tamáspatrik 2020.12.26. 11:12:45

@Tsteinar: A nagy koponyák és egyértelműen sikeres emberek sosem foglalkoznak a származással, ennél nagyvonalúbbak, őket a teljesítmény érdekli. Az is hibás hivatkozás persze, hogy ha valaki a származására fogja, hogy nem boldogul, ilyen is lehet.

Tamáspatrik 2020.12.26. 11:14:44

@morph on deer: Egyetértek, hogy a genetikai magyarságeredet keresése egy zsákutca, mégis ez mostanában divatos a kormány által nyomott kutatóintézetben. Ilyen alapon lehet elvileg nagyon magyar vagy kevésbé magyar embereket megkülönböztetni genetikai alapon.

Tamáspatrik 2020.12.26. 11:21:01

@MAXVAL birсaman közíró: A bolgárok esetében is egy kicsit hasonló a helyzet, az ős bolgárok nem szláv eredetűek voltak, mégis valamiért szláv lett a nyelvük, talán a környező népcsoportok hatására. Lehet, hogy a magyar nép is olyan környezetben élt évszázadokon át, ahol volt egy közös ős finnugor nyelv, és amikor már jól elkülönültünk már tőlük ez maradt meg. Vagy itt vannak a poroszok, elvileg szlávok voltak, mégis aztán nagyon németek lettek, ha jól tudom. Ez persze lehet egyszerű beolvadás is.

Tamáspatrik 2020.12.26. 11:22:18

@Dan da Man: Kcsit erős megfogalmazás, de így is lehet mondani. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.26. 13:13:24

@chrisred:

Mondjuk nekem erről személyes tapasztalatom is van.

Spanyol anyanyelvűekkel egy csoportban jártam az egyetemen latin órára, úgy hogy az 50-tgaú csoportból alig 4-en voltunk idegenek (értsd: nem spanyol anyanyelvűek). S a spanyolnyelvűeknek inkább a túlzptt hasonlóság okozott gondot, félig értették a szöveget, félig meg röhögtek rajta a "hamis barátok" miatt, plusz képtelenek voltak felfogni mi a fene az esetragok szerepe.

Publio equus est = Publio ló (a spanyol anyanyelvűek szerint), pedig azt jelenti "Publiusnak van lova", ezt mi simán és azonnal felfogtuk, a spanyolajkúak meg röhögtek rajta.

Aztán a haladó szintű spanyolajkúak meg azt csinálták, hogy spanyol szavakra latin végződést téve halandzsáztak, néha ez bejött, néha meg nagyon nem. Időnként olyan "Romames eunt domus" lett, lásd Brian élete.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.26. 13:23:40

@Tamáspatrik:

Az a baj, hogy nagyon kevés az adat az ősmagyarokról. Ami tudható azonbna: hatalmas mértékű türk szókincs, mégpedig részint kipcsák, részint ogur (ami nem azonos az ugorral), meg finnugor nyelvtan. Ez baromira rejtélyes. Annyi a türk szó, hogy nem magyarázható átvétellel.

Szerintem az lehetett, hogy a közép-ázsiai, nyugati-hun magyarok keveredtek obi-ugorokkal, s lett egy keveréknyelv, mondjuk mint az angol, mely a norman és az angolszász keveredéséből lett. De nem lehet ezt az elméletet bioznyírani sehogy.

A bolgár történet is rejtélyes, Vagy hunok vagy perzsák lehettek. A bolgár őskrónikák a magyarokat rokonnépnek mondják egyébként.

A szláv felvétele már tiszta ügy, a bolgár arisztrokrata réteg alapította z államot a VII. századbna, de a lakosság nagy része szláv és elszlávosodott görög volt. Lassan nyert a többség. Bár máig van hatása a bolgár elitnek, a bolgárnak van egy rakés olyan sajátoossága, mely hiényzik atöbbi szláv ntelvből: névelő, 9 igeidő, 0 főnéveset, megmaradt Ъ fonéma, szintetitikus birtokrag, más szlv szemszögből fura dolgok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.26. 13:25:36

@Tamáspatrik:

Pedig a Magyarságkutató Intézet éppenhogy több eredményt is elért. Igyekeznek a DNS-kutatást is alkalmazni. Ami fontos dolog.

Én annak idején elsők között csináltattam meg a vérvonal kutatást, amikor ez lehetséges lett 15-20 éve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.26. 13:28:44

@Tamáspatrik:

A ballib narratíva az volt, hogy hagyjanak minket békén, a nagyurak politizáljanak, a kisember meg kapjon zsebpénzt, s az idegen sáskák meg ne jöjjenek.

Az idegenellenességet Mo-on a "baloldal" találta ki, nem a "jobboldal", ezt nem szabad elfelejteni. S az átlag agyatlan "baloldali" szavazómáig ismételgeti ezt, lásd "ne szavazzon,ha nem adózik", "ukrán Vidnyánszki", "román Demeter", stb.

chrisred 2020.12.26. 15:32:48

@MAXVAL birсaman közíró: A genetikai kutatás egyedre vonatkozó eredményeket hoz (családi kapcsolatok, leszármazás), nem közösségekre. A királysírok vizsgálata például például érdekes történelmi összefüggésekre világíthat rá az Árpád-házzal kapcsolatban, de semmit nem mond el arról a népről, akik fölött uralkodtak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.26. 17:01:51

@MAXVAL birсaman közíró:

"Publio equus est = Publio ló (a spanyol anyanyelvűek szerint), pedig azt jelenti "Publiusnak van lova", ezt mi simán és azonnal felfogtuk, a spanyolajkúak meg röhögtek rajta."

Ezt azért sok magyar is úgy értené, hogy Publio egy ló, aki nem tudja, hogy a Publio a Publius részes esete (ha jól tudom).

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.26. 17:42:25

@MAXVAL birсaman közíró: Attól függ mit tekintünk szógyöknek. A magyarra jellemző, hogy egy szótőből képez szóbokrokat.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.26. 17:55:46

@FILTOL: Meg aztán az angolban levő magyar szavakat sem magyarázta még meg a finnugor tanszék. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.26. 18:15:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Oké, de nem az, aki már tanul latinul.

Ráadásul azonos a logika mint a magyar "-nak/-nek van" szerkezet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.26. 19:05:30

@megamovieboy:

Minden ragozó nyelv így tesz, de ez nem szógyök.

A szógyök azt jelenti: pár mássalhangzó jelentést ad, s a magánhangzók ezt módosítják. Pl. a héber és az arab ilyen.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.12.26. 19:15:10

@MAXVAL birсaman közíró: Nincs erről megegyezés, jelenleg elvetik a gyöknyelvészetet, bár magyarázat nincs rá.
hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6k_(nyelv%C3%A9szet)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.26. 20:54:39

@MAXVAL birсaman közíró:

"A szógyök azt jelenti: pár mássalhangzó jelentést ad, s a magánhangzók ezt módosítják. Pl. a héber és az arab ilyen."

Az indoeurópai nyelvcsalád (hú, de hatalmas család!) nyelveire ez többé-kevésbé jellemző. Az általad is említett héber azért is érdekes, mert a magánhangzókat nem is írják le, helyette általában ékezeteket használnak, már amikor. Az arabban nem vagyok biztos.

A mássalhangzók jelentéshordozó szerepe megfigyelhető pl. az angolban és a németben is, főképp az erős ragozású igéknél: drink-drank-drunk vagy sing-sang-sung-song.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.27. 12:08:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ami biztos, nem lehetne mássalhangzóírást alkalmazni egy nem sémi nyelvre.

A héberben 3 írásmód van:
- hagyományos: csak mássalhangzók,
- magánhangzós írás, minden magánhangzó jelolve van pontokkal: külföldieknek van nyelvtanulásra, meg kisgyerekeknek első osztályban, továbbá ahol nagyon fontos az egyértelműség, lásd Biblia,
- a kettő közti írás, azaz egyes magánhangzókat félig.meddig jelolnek mássalgangzókkal, kivéve teljesen egyértelmű eseteket, ez az éltalános a mai Izraelben.

Vagy valahogy így, a részletekre nár nem emlékszem, ami biztos: a pontozás nem divat ma, csak nagyon-nagyon kétértelmű esetekben.

Tamáspatrik 2020.12.27. 15:28:36

@MAXVAL birсaman közíró: Nem az a baj velük, hogy ukrán vagy román ez a két pasas, egyébként pedig nyilvánvalóan magyarok ők is, hanem a gátlástalan stílusuk, ahogy az elveiket képviselik, kvázi mindent szét akarnak verni maguk körül.
A "kis ember hallgasson" majd megmondjuk neki, mit kell tenni, tényleg volt ilyen a rendszerváltás után. Most viszont hasonlóan működik, csak más fajta elitekkel és jelképes gesztusokat tesznek a szavazóiknak, közben megmondják, hogy kit kell utálni, hogy mért nézzék el nekik a sok korrupciót. Most sincs ez másként csak manipulatívabb.

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2020.12.30. 09:13:23

@morph on deer: hány napig nem tolod még fel a pofádat te hazugláda?
süti beállítások módosítása