Ideo-logikák

Ideo-logikák

Vajon milyen lesz a domináns politikai irányvonal a 20-as években?

2021. január 03. - Tamáspatrik

A nemzetközi politika trendjei szinte évtizedenként változnak és világpolitikának ezek a különféle irányváltásai rendszerint nálunk is valamilyen formában meg szoktak jelenni. Kérdéses persze, mert egyáltalán nem látszik még világosan, hogy a ’20-as években milyen irányzat fog dominálni a nagypolitikában.

Természetesen nem mindig az évtized eleje a választóvonal, viszont azt el lehet mondani, hogy mindegyik évtizedben eléggé más volt a domináns stílus a nagypolitikában. Elsősorban a nagyhatalmak vezetésében vált ez egyértelművé, Európa nagy részén ezek a trendek valamivel árnyaltabban jelentek meg.

-A múlt század ’50-es évei a hidegháború időszaka, militáns és dogmatikus vezetésekkel (valójában már a ’40-es évek végén kialakul és az ’50-es évek közepén volt a legerősebb). A sztálinizmus legkeményebb évei, Mao-féle „nagy ugrás”, keményvonalas Eisenhower az USA-ban.

-A ’60-as években balra tartott a világpolitika, egészen a ’68-as szélsőbalosnak mondható mozgalmakig. A kommunista rendszerekben ez a reformokkal való kísérletezgetés időszaka, egészen a „prágai tavaszig”, míg Kínában a „kulturális forradalom” voltaképp az értelmiségi elitréteg Mao által kitervelt kivégzése volt.

-A ’70-as években konszolidált, inkább bal- mint jobboldali politika, szociális jóléti államok épültek ki nyugaton, úgy tűnt mintha konvergálna egymás felé a kétféle társadalmi rendszer.

-A ’80-as évek a konzervatív neoliberalizmus időszaka,Thatcher és Reagan fémjelezte gazdaságpolitikák, a keleti táborban fokozatos reformok, illetve Kínában konzekvens módon be is vezették a gazdasági rendszerbe a kapitalizmus legfontosabb elemeit.

-A ’90-es években a kommunista rendszerek bukását követően a liberalizmus egyeduralkodónak volt mondható, bal- és jobboldal egyaránt elfogadta, nem volt akkoriban más versenyképes irányzat. Bal- és jobboldali kormányok váltották egymást, de kicsivel inkább baloldali színezetű.

-A 2000-es években már megint konzervatív irányba változik a politika, a nemzeti gondolkodás és a hagyományőrzés került előtérbe hosszabb idő után. A hagyományos szociáldemokrata program emiatt fokozatosan kiürül tartalmilag, általában jobboldali kormányok alakulnak.

A 2010-as évek szintén hozott lényeges változásokat, további jobbratolódást lehet megfigyelni, amit általában a „populizmus” címkével jelölnek. (Ebben szerepet játszott a 2008-as pénzügyi válság is, olyan tényező mellett, mint a multinacionális óriáscégek növekvő hatalma vagy a bevándorlás erősödése.)

Oroszországban a putyinizmus ideológiai alapjait 2011-ben fektették le szimbolikusan, egy volt fasiszta politikus rehabilitációjával. Ettől kezdve vált a putyini vonal együttműködőből agresszívvá.

Kínában 2012-ben választották meg első számú vezetőnek Hszi Csin-Ping-et, aki pár évvel később megszüntette a hatalom csúcsán az addig szokásos rotációt és kemény centralizációba fogott. Ebbe a vonalba beleillik Hong Kong beolvasztása éppúgy, mint az ujgurok és más nyugat-kínai muzulmánok átnevelő táborba küldése.

Az USA-ban 2016-ban Trump elnöksége képviselte ezt az agresszív nacionalista irányzatot, de a braziloknál, törököknél, nálunk vagy a briteknél is egyre inkább meghatározóvá vált.

Ezek alapján feltételezhető, hogy a 2020-as évek majd valami teljesen mást hoznak, ami persze egyaránt lehet jobb is rosszabb is mint az előző évtized. A populizmus az USA-ban átmenetileg visszaszorulni látszik Biden megválasztását követően, a brexit az angoloknál egyelőre szintén nem egy sikertörténet. Putyin és Erdogan egyre nagyobb gazdasági problémákkal küzdenek és elszigetelődtek nemzetközileg, Orbánnal szemben is eléggé összezárt az EU tavaly év végén. Európában általában véve nem nőtt mostanában a szélsőjobbos mozgalmak népszerűsége az utóbbi években, a nemzeti kormányokban ritkán kapnak szerepet. A baloldalon átvehetik a vezetést a zöldek, ez az évtized egy zöld fordulatról is szólhat, amennyiben minden politikai pártnak megjelenik a programjában valamilyen módon a hagyományos fogyasztói mentalitás megváltoztatása. Másik domináns irányzat az ipari forradalom legújabb, a mesterséges intelligenciával fémjelzett forradalma (amennyiben persze a kettészakadt társadalmakban ez megvalósítható). Az is benne van a pakliban harmadik lehetőségként, hogy az országok közötti feszültségek felerősödhetnek és a militarizmus útján fogunk tovább haladni. Tovább tart ezen kívül a globális nagy tech-cégek harca a nemzeti kormányokkal, ennek a kimenetele is még kétséges.

A különféle politikai trendeknek, az inga kilengéseinek mindig meg lehet nevezni utólag bizonyos mélyebb okait, de valamennyire divatjelenségek is ezek. Nem mondanám azt, hogy valamilyen agytrösztök kitalálják és a társadalomra felülről rákényszerítik, ennél sokkal gyakoribb szerintem, hogy az emberek felfogása is kissé változik, az egyes felnövő generációk is mindig szeretnének hozni valami újat az elődökhöz képest. A vezetők a legtöbb országban próbálják megérezni ezeket a trendeket mivel folyton mérik, hogy milyen intézkedések lehetnek népszerűek, mivel lehet választást nyerni amellett, hogy megpróbálják átvenni a más hasonló országokban bevált módszereket. Még a kevéssé demokratikus országokban is igényt tart a vezetés valamilyenfajta legitimációra, a kevéssé népszerű és nem sikeres vezetőket általában ott is valamilyen módon félreállítják.

Nálunk nem az lesz az évtized fő kérdése, hogy bal- vagy jobboldali színezetű kormányok lesznek-e hatalmon, sokkal inkább, hogy folytatódik az Orbán-rendszer végletekig centralizáló, militáns irányba tartó kiépülése vagy pedig valamiféle konszolidáltabb (alapvetően koalíciós jellegű) kormányzásra számíthatunk. Megint mintha létrejönne egy kelet-nyugati törésvonal, ahol a nyugati a kevéssé centralizált, jóval demokratikusabb és kevésbé korrupt kormányzás iránti igényt jelenti, a keleti modell pedig mindennek az ellentéte, és mi jelenleg egyértelműen az utóbbihoz tartozunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7716370590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.04. 01:50:50

"egy volt fasiszta politikus rehabilitációjával"

Kire gondolsz?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.04. 01:53:32

"a putyinizmus ideológiai alapjait 2011-ben fektették le"

2007-ben valójában. Az 1999-2007 közti 8 év erúgyűjtés volt Putyin számára. Addig ki tudta szorítani az állami médiákból a liberális hangadókat, a gazdaságban pedig ő lett az egyértelmű úr: az oligarchák vagy behódoltak vagy kivándoroltak.

Kage kyōi 2021.01.04. 06:30:02

Sajnos nem tettek semmit Orbánbasi ellen, Deutschot se zárták ki. Egy fertő hogy 2 ország megzsarol 25 másikat!

chrisred 2021.01.04. 08:42:46

Szerintem tovább fog erodálódni a mainstream politikai erők hitelessége és támogatottsága, és az erre reakcióként megjelenő társadalmi folyamatok is erősödnek. Aminek az oka, hogy egyre kevésbé van szükség karrierpolitikusokra, a társadalom mozgása kinőtte ezt a jelenséget. Vagyis lényegében a képviseleti demokrácia válságáról van szó. És ebből a jelzős szerkezetből a felülről, hatalmi helyzetből építkező reformerek (populisták) a demokráciát igyekeznek eliminálni, az alulról felfelé irányuló mozgalmak (civilek) pedig a képviseletiséget, tehát a közvetlen demokrácia kiterjesztését kultiválják.

midnight coder 2021.01.04. 09:41:43

Igazából ez a balliberalizmus ami ma nyugat-európát és az USA-t is jellemzi, és ami Bidennel most ismét hatalomra került, el fog menni a falig. A fal az összeomlás lesz majd. Az amcsiknál az USA világhatalmi pozíciójának elvesztése, és talán szétesése is, míg az EU-ban a migráció és a gazdasági versenyképesség csökkenése együtt ad majd mattot. Hogy utána mi lesz ? Szerintem kínai világuralom, némi Mad Max feelinggel vegyítve.

Galerida 2021.01.04. 10:15:17

Ameddig az USA-ban halottak szavaznak , négerek térdeltetnek és Európában virulens migránsokat eresztenek a jólétbe belehülyült genderhívőkre, addig Kína töretlenül fejlődik.
Nem lesz jó nekünk, ha majd ők is ránk erőltetik az életstílusukat, de félő, hogy ez elkerülhetetlen.
Még az sem vígasztal, hogy az életünket tönkretevő ismeretlen hatalom tagjai is rápacsálnak....nem kicsit, nagyon!

birkamenet 2021.01.04. 11:00:46

2022-ig az összes illibernyák diktátor bukni fog. Egyesek közülük börtönbe mennek, mások lámpavasra, akinek meg sterencséje van, az eljut Moszkváig.

birkamenet 2021.01.04. 11:08:06

@Galerida:

trollocska, ha te a fake news kamudumáidat magad is elhiszed, akkor azért vagy agyilag selejt, ha meg fiderrnyák bérhazudozó vagy, akkor meg azért.
A végeredményt kiszámolhatod magadnak.

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2021.01.04. 11:21:07

@Kage kyōi: gondolom akkor is ezt mondtad amikor a hollandok meg a macedónok vétóztak

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2021.01.04. 11:21:52

@birkamenet: te már ezt nem fogod megélni, belehalsz a gyűlöletbe

chrisred 2021.01.04. 11:23:39

@De nagyot tud lökni az úr az ajtón: Mármint a hollandok meg a bolgárok a macedónok meg a bolgárok csatlakozásával kapcsolatban? Ott kit zsaroltak?

laci_52 2021.01.04. 11:55:23

Remélem, a liberálisok visszaszorulnak. Ha nem, Európának vége, a Soros által vezényelt migránsáradat teljesen tönkre fogja tenni öreg kontinensünket...

nincs1agy 2021.01.04. 12:47:27

Azért az látható, hogy a libsizmus egyre durvább, látványosabb eszközökhöz kénytelen nyúlni a status quo fenntartásához. ez pedig a bukás előszobája szokott lenni.:D

nincs1agy 2021.01.04. 12:48:34

@Kage kyōi: Vagy sokkal inkább nem hagyja olyan helyzetbe vezetni magát, hogy zsarolható legyen.

midnight coder 2021.01.04. 13:11:14

@birkamenet: 2050-re pedig a liberráltak nagy részét agyonverik a védenceik, akiknek viszont szerencséje lesz eljutnak Budapestig.

chrisred 2021.01.04. 13:45:21

@midnight coder: Nagyon optimista jóslat, hogy 2050-ben még létezni fog Budapest, a fővárosiaknak egyelőre még azon kell izgulniuk, hogy 2024-ig kihúzzák egy ellenséges állam kellős közepén.

midnight coder 2021.01.04. 14:33:04

@chrisred: Viktor bácsi eléggé tökönlövi magát ezzel. Mondjuk persze eddig is azért húzta, mert az ellenzéke élén Gyurcsány áll.

birkamenet 2021.01.04. 14:37:46

@De nagyot tud lökni az úr az ajtón:

hehe, még Hollywoodban is tudják, hogy orbán a világ lenagyobb gyülölet politikusa! Mindenhova eljut a híre, a magyar meg inkább titkolja külföldön a származását.

birkamenet 2021.01.04. 14:41:46

@laci_52: "Remélem, a liberálisok visszaszorulnak. Ha nem, Európának vége, a Soros által vezényelt migránsáradat teljesen tönkre fogja tenni öreg kontinensünket... "

Na bammeg kisfidernyák, ha ezt a döguncsi kamudumáidat magad is elhiszed, akkor azért vagy agyilag selejt, ha meg fiderrnyák bérhazudozó vagy, akkor meg azért.
A végeredményt kiszámolhatod magadnak.

Amúgy meg csókoltatnak téged a szarba ragadt magyar faludban a nyugat-európai jóléti országok, akik már 70 éve importálják a migránsokat.

birkamenet 2021.01.04. 14:46:40

@midnight coder:

kisfidernyák, az M1-en nem árulják el neked, hogy Budapesten a fideSS már rég megbukott? 2022-ben a kétharmados ballibsi gyözelem fix.

A vidéken is romlik a helyzetetetk, lassan tömegesen kell majd a migriket importálnotok, ha szavazókat akartok magatoknak.

laci_52 2021.01.04. 15:12:38

@birkamenet: Olvasd el, mit művelnek a migránsok Európában: törnek, zúznak, késelnek, gyújtogatnak, robbantanak, gyilkolnak. Ezenkívül élősködnek és követelőznek, de dolgozni nem akarnak. Hát ez nekem nem hiányzik!

nemecsekerno_007 2021.01.04. 16:10:50

@chrisred: Legalább megértik, hogy az országnak van fővárosa és nem Budapestnek van egy országa.

chrisred 2021.01.04. 16:13:03

@nemecsekerno_007: Az országnak nincs fővárosa, Felcsútnak van egy országa.

midnight coder 2021.01.04. 16:19:04

@birkamenet: Birkuci, attól hogy a Patás megbukott Budapesten még nem biztos, hogy Orbán bácsi szavazótábora egyként tapsikol a nem-fideszes városok ellehetetlenítésének. Másrészt, egy rakás olyan szavazót is rávehet erre Viktor bácsi hogy a parlamenti választásokon Fletóékra szavazzon, aki ugyan az önkormányzati választásokon rászavazott az ellenzékre, de országgyûlésin esze ágában sem lenne. Mert hogy egy dolog, hogy egy önkormányzat vezettését rábízzák Karáncsonyra az egy dolog, az pedig hogy az országét rábízzák Fletóra az egy másik.

Alapvetõen egyrészt két külön dolog egy önkormányzati vagy EP választás, ahol a dolognak nincs igazán tétje az átlagpolgár számára, így a többség el sem megy szavazni, max. azok akik protest szavazatot akarnak leadni, és megint egy más egy parlamenti választás.

Másrészt, vannak Orbánéknak is törzsszavazói akik ha a fene fenét eszik akkor is rájuk szavaznak, ugyanez megvan Fletóéknál is. De nem ez fog dönteni, hanem az a többség, akinek nincs fix pártja, és normál körülmények közt el sem megy szavazni. Ha ezek közül elég soknak tele a töke, na akkor bukik a Viktor. Ezért játszik a tûzzel amikor az "ellenséges" városokat szívatja, vagy amikor a WC-je mellé is épít egy stadiont, stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.04. 16:40:58

@laci_52:

Nyugat-Európa 2 módon normalizálódhat:
- visszatér értékeihez,
- iszlám kalifátus lesz.

Szerintem az utóbbi a valószínűbb. Ami egyébként javulás ez a mostani helyzethez képest. Én a liberálisok és a muszlimok harcában 2 kézzel a muszlimokra szavazok.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.01.04. 16:58:41

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Te miről beszélsz?? A KGB épületében nem is volt büfé. (Úgyse mert volna senki fogyasztani.:)))

törppicur 2021.01.04. 18:21:14

Megint mintha létrejönne egy kelet-nyugati törésvonal, ahol a nyugati a kevéssé centralizált, jóval demokratikusabb és kevésbé korrupt kormányzás iránti igényt jelenti, a keleti modell pedig mindennek az ellentéte, és mi jelenleg egyértelműen az utóbbihoz tartozunk.

kevésbé centralizált? Viccelsz Merkel és Macron után (az utóbbi inkább próbálkozás, mert nem elég a pöcse hozzá)

jóval demokratikusabb? viccelsz 8 hónapos kolaíciós zsibvásár Merkelnél, katalán választás, olasz koalícióó kutyulás hatalommentésért....

kvadrillio 2021.01.04. 18:43:54

Volt miniszterelnököt és színészeket is soron kívül oltottak Lengyelországban

ÉS NÁLUNK HÁNY CELEBET IS ??? :o)))))

Tamáspatrik 2021.01.04. 19:58:59

@MAXVAL birсaman közíró: Ajánlott olvasmány: Timothy Snyder: A szabadság felszámolása c. könyve a putyini rendszer radikalizálódásáról. Ivan Iljin volt a 20-as években az a bizonyos Lenin-tükörkép (mert a megjelenésében is hasonlított hozzá, csak hát egyszerre egy országban vagy kommunizmus vagy fasizmus van, két diktatúra nem fér meg egymás mellett).
A határvonal több helyen is meghúzható, lehet 2012 is, akkor jött vissza Putyin harmadszor is a hatalom csúcsára Elvileg ugyanis nem lehetett volna 3x egymás után elnök, át is adta Medvegyevnek 2008-ban, akitől 4 évvel később visszavette, magyarán az orosz alkotmányiság sérült teljes mértékben egy ember miatt.
Mi ez, ha nem diktatúra?

Tamáspatrik 2021.01.04. 19:59:59

@chrisred: Na jó, de mi lesz ezekből a folyamatokból, milyen társadalmi rendszer? Anarchikus?

Tamáspatrik 2021.01.04. 20:03:37

@midnight coder: A balliberalizmus már sokszor hatalomra került, a kapitalizmust már sokan temették: az 1929-es válságkor, az 50-es években hogy világháború temeti maga alá, a 68-asok, a 70-es években mindenki biztos volt abban, hogy az oroszoké a jövő. 2008-ban is eltemették és mégis működik. Ergó nem tudok ebben hinni, hogy pont ebben az évtizedben lesz valami más, ami felülmúlja teljes mértékben.

Tamáspatrik 2021.01.04. 20:05:10

@nincs1agy: Mik azok a durva, látványos eszközök a "libsizmus" részéről? Nem az a gond vele, hogy túl puha és nem szervez átnevelő táborokat mint a kínai kommunisták?

Tamáspatrik 2021.01.04. 20:07:15

@laci_52: A migránsok 99,999%-a dolgozik, a pár bajkeverő kerül a címlapokra, mert a média ilyen.

Tamáspatrik 2021.01.04. 20:08:49

@MAXVAL birсaman közíró: A "kalandozó" (vagy inkább rabló) magyarok is "népszerűek" voltak, de köszi nekem az ilyen népszerűség nem kell...

Tamáspatrik 2021.01.04. 20:13:28

@törppicur: Merkel egyáltalán nem centralizál, a németeknél különben is erős a tartományok függetlensége. Akkor jött be most is a képbe, amikor nem tudtak megegyezni a tárgyaló felek. Macron országa valamivel jobban centralizált, de ott nem büntették meg a "sárga mellényeseket" azért mert dudáltak, sőt még azért sem, mert a fél országot lebénították heteken át. Ott a véleménynyilvánítást sokkal inkább eltűrik mint nálunk.

ulpius66 2021.01.04. 20:14:27

"Vajon milyen lesz a domináns politikai irányvonal a 20-as években?"

Jósolni kibaszott nehéz dolog! ...... különösen a jövőt illetően!

Patrik Tamás!

Látom Nostradamus, Baba Venga és társai babérjaira törsz.......

Mondjuk a jóslásokban az a jó, hogy bárki bármit mondhat minden felelősség nélkül!
(aztán vagy bejön vagy nem......minél homályosabban kell fogalmazni, aztán utólag mindenbe minden belemagyarázható.......)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.04. 20:15:59

@Tamáspatrik:

Nem volt megfelelő ember a posztra.

Mi a fontosabb: az alkotmány vagy az országérdek?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.04. 20:16:53

@Tamáspatrik:

Most a magyarok mint szabadságszeretők népszerűek. A magyar kormány bátran kiállt az elnyomók ellen. Ez azért nem kevés.

Tamáspatrik 2021.01.04. 20:16:59

@MAXVAL birсaman közíró: Nem volt még egy miniszterelnökjelölt, aki fekete öves dzsúdós, ez igaz. :))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.04. 20:18:56

@Tamáspatrik:

Nem volt megfelelő vezető, mindgey mi a rangja.

Oroszország éppen felszámolta 2007-ig a liberális vészkorszak következményeit. Ekkor indult meg az építkezés. Megvolt amegfelelő vezető, mi ok lett volna lemondani és nem vezetni az országot?

ulpius66 2021.01.04. 20:23:59

Hát akkor én is jósolok egy jót!

- az EU ezerrel megy a felbomlása felé

- a volt gyarmattartó országok Anglia, Franciaország, Hollandia, Belgium területét elárasztják, és elfoglalják a migráncsok (London polgármestere mán most is egy muszlim.....)

- a normálisan gondolkodó európai népeknek egyedüli menekülési útvonal ---- Kelet-Európa

Összességében sokkal, de sokkal szarabb évtizede lesz Európának, mint a '10-es évek voltak!

ulpius66 2021.01.04. 20:28:43

A liberálisok a gyűlölködést, a kirekesztést, a diktatúrát. az anarchiát, a káoszt hozzák el!!!!!

A konzervatívok a rendet, fegyelmet, tisztességet, tiszteletet és alázatot!

TESSÉK VÁLASZTANI!

nemecsekerno_007 2021.01.04. 22:33:07

@chrisred: Csak egy ilyen kövér hazugságra futotta?!?! Gyenge mint az Áder-Weisz paródia.
Olyanok vagytok már mint a Sas kabaré.

BiG74 Bodri 2021.01.05. 00:03:50

@ulpius66:
Meg a tiszta ereszcsatornák korát, meg neked a szolgai alázatot!

morph on deer 2021.01.05. 01:02:56

@MAXVAL birсaman közíró:
“ A tapasztalat más: sose voltak ilyen népszerűek a magyarok.”

Hol, te szerencsétlen?
Mert a civilizált fehér emberek lakta területekre ez nem jellemző, sőt, az utóbbi évtizedben ennek épp az ellenkezője tapasztalható!

morph on deer 2021.01.05. 01:15:29

@Tamáspatrik:
A liberalizmus nem szükségképpen “bal” abszolút/politikai értelemben, csak relatíve, a populista és/vagy neofasiszta rendszerekhez képest.

Nem véletlen, hogy a hazai degeneráltak ‘liberálbolsiznak’ így próbálva szalonképesebbé tenni a teljesen széljobbra tolódott orbáni autokráciát, mert vége lenne a világ(uk)nak, ha a nép rájönne a turpisságra, miszerint létezik bizony konzervatív, jobbközépnek mondható liberalizmus is!

Rodney_2 2021.01.05. 04:17:40

@morph on deer: "Mert a civilizált fehér emberek lakta területekre ez nem jellemző, "

Hol látsz te Ny Európában ilyen terülteket???
Rasszista? Debil? Mindkettő?? :)

"a hazai degeneráltak ‘liberálbolsiznak’ " a hazai degenráltak pont a ballibsik :)))

elképesztő hogy állandóan kommentelsz mindehez, de értelmeset sosem sikerül írnod :)))

a liberalizmussal semmi baj nincs, de a mára "megvalósult" (mint a "megvalósult kommunizmus") ballibsi elmebaj az európai civilizáció kollektív öngyilkossága. Történelmi léptékben hihetetlenül gyorsan, néhány generáció alatt lezajlik már most visszafordíthatatlan folyamatokkal.

Rodney_2 2021.01.05. 04:43:11

@Tamáspatrik: Ne hazudjál már ekkorákat:

"ott nem büntették meg a "sárga mellényeseket" azért mert dudáltak, sőt még azért sem, mert a fél országot lebénították heteken át." - ott kilőttek szemeket és meghaltak tüntetők naponta a rendőri "fellépés" következtében.

Rodney_2 2021.01.05. 04:44:27

@Tamáspatrik:

"A migránsok 99,999%-a dolgozik, a pár bajkeverő kerül a címlapokra" - ez már mindennek a teteje. Beálltál bérhazudozónak? Van az a pénz?? Ember, Franciaországban milliószámra vannak arabok, berberek és feketék a gyarmatokról, akik több generáció óta ott élnek és még senki sem dolgozott a családban. Hatalmas ilyen nyomornegyedek vannak, ott szoktak gyújtogatni mert kell valami szórakozás. Ha emlékszel, már a Sárközy idejében is az volt erre a megoldás hogy meg kell emelni a segélyt!! Macron most jött rá hogy nagy baj van, de már nagyon késő.
Angliában a 90-es években amikor a PC őrület még nem hatalmasodott el, arról cikkeztek hogy pl Bradfordban a lakosság 40%-a volt munkanélküli pakisztáni és könnyfakasztó riportok voltak hogy az öreg nyugdíjas bácsi meg néni ott élt 30-40 évig ugyanabban a lakásban, de már nem mert kimenni a boltba a sarokra (cornershop) mert egyből kirabolták.
Németeknél hollandoknál és más hasonló teljesen degenerált népeknél aki politikai menedékjogot kap, az egész életében nem kell dolgozzon, kap lakást, pénzt, stb. Hollandiába 100 ezer szám mentek be marokkóiak, akik bemondásra hogy ők homoszekszuálisok és ezért üldözik őket muszlim hazájukban, kaptak menedékjogot és jó ellátást, erre hívták az otthonmaradtakat is. Ha egy elmebeteg bűnözőt a hazájában halálraítélnek, akkor a degenerált nyugati adófizetők egész életében zabáltatják, ő meg nyugodtan bűnözhet, úgysem toloncolhatják ki.

Rodney_2 2021.01.05. 04:46:40

@Tamáspatrik: Még 10 év ilyen degenerált önpusztító ballibsizmus és Európának vége :(((

Rodney_2 2021.01.05. 05:03:28

@Tamáspatrik: A UK már a 80as években is itt tartott :)))

youtu.be/cyXou1RxQPc

Azért képzeld el, hogy Orbán lovasrendőrei ilyen nagy botokkal vernék a tüntetőket, milyen ajvék lenne. Én a UK-ban láttam ilyeneket közelről amikor rengetegen kerültek kórházba

chrisred 2021.01.05. 07:56:47

@nemecsekerno_007: Legalább kiderült, hogy te milíyen kulturális eseményeken szocializálódsz.

chrisred 2021.01.05. 08:01:03

@Tamáspatrik: Az erős központi hatalom hiánya nem anarchia. A populizmus manapság leginkább kedvelt társadalmi berendezkedése a neoliberális kleptokrácia. Csakhogy ez nem lehet tartós társadalmi berendezkedés, mert a rendszer feléli a közösségi erőforrásokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.05. 08:43:34

@morph on deer:

Beszélgess élő emberekkel, nézz kommenteket.

Nyilván, hogy ha odamegy az emberhez a liberális riporter és megkérdezi a kisembert "ugye Ön is elítéli a csúnya Zorbánt?", akkor bólogatni fog, hiszen ellenkező esetben kirúgják a munkahelyéről. A nyugati szabadsághiány fojtogató szintű, ez tény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.05. 08:45:42

@morph on deer:

A konzervatív, jobbközépnek mondható liberalizmust próbáltuk, nem jött be. Semmi szükség rá. Valójában rosszabb a ballibaizmusnál, mert aballibaizmus legalább őszinte.

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2021.01.05. 10:14:57

@morph on deer: neked hogy van pofád még irogatni az orbitális lebukásod után? azt hiszed azért mert utána úgy teszel, mintha nem olvasnád amiket írok nem történt meg? tévedsz :DD

adj magyarázatot a nyilvánvaló, szándékos hazugságodra!

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2021.01.05. 10:15:29

@morph on deer: hiába bujkálsz, megtalállak és szembesíteni foglak azzal, hogy mekkora egy hazugláda vagy!

BiG74 Bodri 2021.01.05. 14:20:41

@Tamáspatrik:
Milyen kedvelt lettél a nerkompatibilis rohamdroidok körében! Van elég fertőtlenítő szered?

MEDVE1978 2021.01.05. 23:42:14

Egy nagyon érdekes okfejtést láttam kulturális oldalról, ami viszont társadalmi, politikai viszonyokra is vonatkoztatható. A lényeg az, hogy a korábbi évszázadok erős, egységes uralkodó narratívákat hoztak az egyes társadalmakban. Gondolni itt lehet mondjuk a középkori államra és társadalmi berendezkedésre, amit az akkori "médiák", tehát többnyire az egyház által irányított vagy erősen befolyásolt intézmények (templom, egyetem) azt a narratívát erősítették, hogy a nemesség és a király uralma Istentől való, a hierarchiát pedig be kell tartani. Az újkor uralkodó narratívája, már a kötelező széles körű oktatással kiegészült nemzet-uralkodó-Isten, ez is viszonylag jól látható elég sok országban. A XX. század új tömegkommunikációs eszközöket (TV, rádió, mindennapi újság, mozi) hozott, de ezek is könnyedén "egy irányba" voltak kapcsolhatók. Abból a nagyon erős konszenzusból például, hogy a nemzeti szocialistá nagyon gonoszok, míg a szövetségesek nagyon jók voltak például egyik ilyen média sem lóghatott ki. A "plurális" demokráciákban egy uralkodó narratíva volt arról, hogy a határok mettől meddig terjedtek, ahogy mondjuk ez megvolt az államszocialista kísérleteknél.

A fejlett világ ma ezt az uralkodó narratíva korát a médiában meghaladta. Ennek elsődleges oka az internet, ami demokratizálta a kultúrát és a politikai nézeteket is. A szélsőjobbos ugyanúgy csinálhat youtube oldalt, mint a Sztálint éltető kommunista, a szélsőségek saját oldalon megjelenhetnek. A tradicionális médiában többnyire maradtak a klasszikus határok és narratívák, azonban az internet sokkal többféle megoldást, politikai irányt jelenített meg. Ez egyes, nagyon demokratikus országokban szétforgácsolódáshoz vezet, pl: a németeknél, ahol zöldek, szélsőbaloldal, klasszikus szociáldemokrata, klasszikus kereszténydemokrata, piaci jobboldali liberális és szélsőjobboldali politikai pártokra szakadozott szét a politikai közélet. Máshol valószínűleg szintén ekkora sokszínűség van, csak ernyőpártok szedik ezt össze.

Gazdasági, társadalmi koncepció szinten is igaz ez. Az 1990-es évek a történelem vége korszaka, amikor az internet még csak gyerekcipőben jár. Az uralkodó, a világ többsége által elfogadott narratíva a plurális demokrácia + piacgazdaság. Kvázi konszenzus van például a közgazdaságtanban arról, hogy állami = hatékonytalan, szükséges rossz, míg piac = jó. Ez az azóta elfelejtett PPP-k (public private partnership) elvének uralkodása nyugaton. (Természetesen azóta kimentek a divatból rengeteg országban, hiszen bebizonyosodott, hogy a tőke gyors haszonkeresése nem tesz hatékonyabbá ellátást sok állami feladat esetében).

Az internet azonban sokszínűséget hoz, tágítja a határokat és ez a határok tágítása a politikára, kultúrára, társadalomra, tudományra is átragad. A korábban matematikafétis közgazdaságtanban mindenféle sokszínű iskolák jelennek meg, a NETFLIX már spanyol, koreai, román és magyar sorozatokat is eljuttat mondjuk az USA-ba, a politikában a kommunistáig már minden megjelenik, ahogy a tudományban is szélsőséges álláspontok jelennek meg és lesznek láthatók (laposföldhívőtől a húrelméletig).

A 2020-as évek Kína és Dél-Kelet Ázsia erősödését az USA és az EU stagnálását hozza szerintem majd magával. A Közel-Keleten tovább folytatódnak a proxi háborúk, újabb országok (tippem szerint Libanon és talán Irak) esnek majd szét, a feszültség egyre nagyobb lesz. Afrikában is fokozódik a feszültség és az észak-afrikai kormányok nyomás alá kerülnek majd. Algéria újabb Líbiává válhat nagyon hamar, ha az ősöreg elnök meghal, Tunézia és Egyiptom is pengeélen táncol. Az USA próbálja majd szerepét fenntartani, de a Kínaiaknak és más - katonai beavatkozási - téren mondjuk az oroszoknak sem tud majd ellentartani. Viszont szerintem az USA-t túlságosan le fogja foglalni a saját belső feszültsége és a harc a konzervatívok és a mindenkori baloldal között. Ami a baloldali jóslatok ellenére nem fog eldőlni azzal, hogy egyre több latin települ be, mert most például a latinok segítették Trumpot győzelemre Floridában.
Az EU továbbra is válságban lesz, egyszerűen akkora a különbség az északi + nyugati - déli + keleti országok között. Akár mentalitásban, szokásokban, akár világnézetben. Míg Franciaországot, a Benelux államokat átszövi a gyarmati "bűntudat", illetve kulturálisan ezer szállal kapcsolódnak a közeli Afrikához, a németek és osztrákok esetében a múlt miatt beléjük nevelt bűntudat miatt máshogy viszonyulnak a Közel-Kelethez és Afrikához. Ahogy a nyugati országok viszonya az oroszokhoz is radikálisan más lesz, mint a keletieknek, akik a bőrükön tapasztalták a szovjet globalizációs kísérletet. A fő probléma az, hogy az EU abban sem képes egységre jutni, hogy jó-e hogy ő van és hogy a tagjai a másik tagot preferálják-e harmadik ország felett. Ugyanis amíg a németek tesznek arra, hogy az EU nem szeretné, ha jobban függenénk gáz terén az oroszoktól, mi magyarok meg szépen lavírozgatunk az orosz és kínai partnerekkel, addig nehezen lesz egység.

Tamáspatrik 2021.01.06. 19:38:39

@ulpius66: "A liberálisok a gyűlölködést, a kirekesztést, a diktatúrát. az anarchiát, a káoszt hozzák el!!!!!

A konzervatívok a rendet, fegyelmet, tisztességet, tiszteletet és alázatot!"

Ez az ún. hamis dilemma. Nem választani kell a kettő között, hanem a kétféle értékrendszert egyesíteni. Nem is lehet megmondani, hogy milyen arányban. Nyilván a konzervatívra is hatnak a liberális elvek, pl. nem fogja verni a gyerekét csak azért, mert régebben az volt a szokás.
A liberálisok is a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy milyen zsákutcába jutnak, ha többek között a rendet, fegyelmet és alázatot nem tartják fontosnak. Épp az alázat az, ami leginkább hiányzik, a konzervatívakból ugyanúgy mint a liberálisokból manapság, tisztelet a kivételnek. Az alázat nem elég feltűnő és nem kerül be a médiumokba.

Tamáspatrik 2021.01.06. 19:41:57

@MAXVAL birсaman közíró: A sikeres országokat egy csapat vezeti, nem egy vezető személyére épülnek, ami nagyon sérülékeny, mert előjöhetnek a rossz tulajdonságai, másrészt előbb -utóbbi megöregszik és meghal, vákumot hagy maga után. Ha a rendszer egy személyre épül, és voltaképp ez nem is rendszer.
Az ókori Rómát egy profi menedzser csapat vezette, a császár személye nem volt fontos, lehetett akár őrült is, azt is elbírták. A modern demokráciák is valahogy így működnek.
A háborús helyzet az persze más tészta, az kivétel.

Tamáspatrik 2021.01.06. 19:45:39

@Rodney_2: Ha ott lenne mind munkanélküli, akkor nem is tudnának ott élni. Alkalmi munkát legalább ők is végeznek.
A médiumok pont hazudoznak és uszítanak, van egy válságos időszak, amikor hirtelen lesz egy csomó munkanélküli, és odamennek fotózni a lábukat lóbáló arabokat, holott nekik se jó az a helyzet.
Ember! Senki nem szeret lébecolni, mindenki tenni szeretne valamit.
Pont a bevándorló az, aki nagyon tevékeny, mert bizonyítani akar. Azért jött abba az országba.
Abban igazad lehet, hogy a bevándorlók leszármazottai már nem biztos, hogy követik a szüleik példáját, velük már lehet gond valóban, főleg ha egy kvázi gettóban él. Emiatt meggondolandó, hogy kinek adunk állampolgárságot, az nem ugyanaz mint munkavállalói engedélyeket adni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.06. 19:46:41

@Tamáspatrik:

Minden országot csapat vezet, még a legkeményebb diktatúrákat is.

De mindig van valaki, aki meghatározó jelentőségű.

Az erős egyéniségek és nagy tehetséges jelllemző baja, hogy képtelenek utódot kinevelni, ebben teljesen igazad van.

Tamáspatrik 2021.01.06. 19:47:56

@morph on deer: Ezzel teljesen egyetértek, jól mondod.

Tamáspatrik 2021.01.06. 19:51:00

@Rodney_2: A francia tüntetők törnek-zúznak és utakat bénítanak le, nálunk már a 2006-os téma is kiverte a biztosítékot sokaknál, pedig az nem hasonlítható ahhoz, ami franciáknál vagy több más demokráciában évente megtörténik.
Benne van a pakliban, hogy elfajul egy tüntetés ugyanúgy, minthogy a rendőrök túl erőszakosan lépnek fel.
Nem csinálnak belőle össznemzeti ügyet. Így jártál, ennyi.
Egy bátrabb kultúra a nyugat-európai, mi mindentől megijedünk, ezt ki kell mondani.

Tamáspatrik 2021.01.06. 20:10:09

@MEDVE1978: Megint kaptam egy mini cikket, köszi. :)
Az ilyen részletes véleménykifejtések kellenek, mert ezzel tudjuk serkenteni egymás gondolkodását. Én is amiatt írogatok itt.
Az internet a globális falu szerintem. Eddig is mentek a mocskos kis pletykák, most egyesek meg is mutatják a nagyvilágnak, hogy ők mennyire "jól informáltak". Eddig is voltak szerintem, csak megmaradtak a kis köreikben pl. a kocsmákban vagy a piacon.
Arra vagyok kíváncsi, mikor vagy mitől fog felértékelődni a verbális fegyelem, vagyis a kimondott és leír szó felelőssége. Ez nem olyan kultúra, hogy háromszor is meggondold, hogy mit is mondasz. Mondjuk vannak még helyek a Földön, Japánban is eljátszhatod a becsületedet, és akkor páriává válsz (nem kell ahhoz bűntény, csak csalódást okozol), utána már csak alkalmi munkákat kapsz.
Tényleg kíváncsi vagyok, hogy az uszítás, rágalmazás és rémhírterjesztés mikor lesz komoly vétség, mikor lesz etikai kódexe a netnek. Vagy sose, valamikor majd összeomlik a vírustámadások alatt.

" a tudományban is szélsőséges álláspontok jelennek meg és lesznek láthatók (laposföldhívőtől a húrelméletig" - A tudományban mindig is megjelentek a különféle szélsőséges álláspontok, ezeket úgy hívják, hogy hipotézis. Egy darabig vizsgálják a kutatók, tesztelik a helyénvalóságát, használhatóságát, ált. eldobják, néha előfordul, hogy továbbfejlesztik. A kutatók egymás között játsszák le a meccset, nem a mezei állampolgárt hülyítik, ami nem tisztességes, hiszen nagyon erős az információ asszimmetria. Ez etikátlan. (Egyébként pl. a kozmológia standard modelljére mindig vannak kihívók, de évtizedek óta mindig elvesztik a csatát, ez igaz minden tudományos
alapelmélettel.)

Ez a "bűntudat" téma szerintem nem nagyon általánosítható, pl. a svédek és a dánok mért bűntudatosak vagy a finnek? A britek se azért váltak ki az EU-ból, mert bűntudatuk lett volna.
Olyan viszont van, hogy pl. a műveltebb osztrák valóban érzi a "történelmi adósságát"velünk, magyarokkal szemben, mert mindig min voltunk a védőbástya, minket pusztítottak le keleti vagy déli seregek. Ez viszont nagyon tudattalan.
Egy franciának mért lenne bűntudata egy marokkóival szemben, amikor egy csomó civilizációs vívmányt honosítottak meg náluk, a török birodalom semmivel nem segítette jobban fejlődésüket mint a francia kultúra, sőt.
Gazdaságilag szerintem van némi konvergencia az EU-n belül, ha nem is túl gyors, de látható. Politikailag kevésbé, a felfogások eltérők.
Ja, az még érdekes lesz, ha netán megjelenik 1 millió hong-kongi a Brit szigeteken, gazdaságilag nagyon felhozná őket Európa élmezőnyébe. Társadalmi feszültségek nyilván éleződnének, de az más kérdés.
Amit leírsz az kb. a jelenlegi helyzetnek megfelel, kérdés, hogy milyen irányba mozdul és mit hoznak a változások, igazából senki se tudja.

Tamáspatrik 2021.01.06. 20:13:17

@BiG74 Bodri: Nincs ezzel semmi bajom, beszélgetünk. :) Kommunikáció ez is, úgy-ahogy.

Tamáspatrik 2021.01.06. 20:15:17

@MAXVAL birсaman közíró: Ahogy Hofi mondta régen, a mocskos imperlista, kapitalista, fasiszta, imperialista, ... a legrosszabb a trappista, az a legbüdösebb.

Rodney_2 2021.01.06. 21:06:42

@Tamáspatrik: Basszus, te jártál már külföldön?? Régen sokkal értelmesebbnek tüntél :(((

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.06. 22:21:05

@Tamáspatrik:

Gyilkos, kártékony eszme a liberalizmus. Szerencsére zuhanóban van.

BiG74 Bodri 2021.01.07. 09:49:01

@Tamáspatrik:
Nem kívánok ellentmondani, végtelen a jóindulatod.

MEDVE1978 2021.01.07. 22:16:04

@Tamáspatrik:
Az internet és a véleményszabadság ügyében. Érdekes, én párhuzamosan látom egy másik oldalát is, ez olyannak tűnik, mint a csúszós lejtő. Kb. 10-15 éve én is azt gondoltam erről kb. mint amit leírtál.
Ma már nem így gondolkodom. Mindig is érdekelt a trianoni tragédiával kapcsolatosan, hogy miért is adta fel olyan könnyen a védekezést a királyi Magyarország, miért volt egyáltalán sikeres a Freud által tehetségtelennek tartott Károlyi Mihály stb. A megoldás az, hogy az utca embere rosszul élt, vegetált, kiszolgáltatott volt és még csak szavazati joga sem volt, csak a népesség töredékének.
Ennek az utca emberének nem nagyon volt addig "hangja". A kérdés az, hogy ha lett volna hangja, akkor milyen hangon szólal meg. Pallérozottan érvel amellett, hogy miért kellene minimálbér, meg munka törvénykönyve vagy indulatosan káromkodva ecseteli, hogy a gyerekeknek nincs mit enni és ő meg betegen, rokkantan is dolgozik. Utóbbit tette volna. Ha akkor lett volna internet, akkor pont őt és a megszólalásait cenzúrázták volna elsőnek.
Az internetes gyűlöletbeszéd korlátozása tehát nagyon gyorsan átcsaphat cenzúrába. A határvonal láthatatlan és észrevétlen.
Mondok még néhány példát: ma Magyarországon az egyes online újságok többnyire már nem működtetnek fórumokat, blogokat. Ennek egyik oka pont az volt, hogy a gyűlöletbeszéd elleni fellépés jegyében óriási bírságokat lengettek be, valamint a tartalomszolgáltatóra hárították a felelősséget.

A magánszféra ugyanezen a területen még inkább él vagy visszaél a jogaival. Van egy Disney nevezetű cég, ami gyártott egy filmet a Star Wars franchise-ban, a Last Jedit. A filmet a rajongók döntő része gyűlölte és ezt ki is fejezte a közösségi médiában. A Disney persze őket gyűlöletbeszéddel vádolta és bélyegezte meg, holott a döntő többségük csak azzal a jogával élt, hogy felháborodását közölte (néhányan nyilvánvalóan szintén csürhén viselkedtek). A nagy cégek kényükre kedvükre hallgatják el a "kisembert" az interneten, megvonva tőle a szólásszabadságát.

Tamáspatrik 2021.01.08. 20:19:53

@MEDVE1978: Mindennel vissza lehet élni, ez valszeg. mindig vitatéma marad majd, a határokat nehéz meghúzni. Lehet az is, hogy tényleg nincs szükség cenzúrára.
A dolog másik oldala, hogy a szavaknak legyen súlya, ha valaki mond valamit vagy leír, azt rajta számon lehessen kérni. Fecsegő kultúrában élünk. (Ez mondjuk itt a hsz.-ek nagy többségére nem igaz szerencsére. :)

Dan da Man 2021.01.23. 11:29:35

@ulpius66: Apám , te teljesen fordítva ülsz a lovon. Ami nem lenne baj, ha mondjuk tudnál róla nyilazni, mert akkor lenne megélhetésed a cirkuszban.
Így viszont csak egy bohóc maradsz - és sajnos abban (is) a zsidók a jobbak.

Annyira sötét vagy, hogy el sem kezdem elmagyarázni, hogy hol és mennyire tévedsz, mert fel se fognád, csak hajtogatnád a mantrádat.
Csak egy dolgot mondok két héttel ezelőttről: Capitolium. Kérlek vezesd le, hogy a konzervatívok ott hogyan hozták el az általad felsorolt értékeket.
süti beállítások módosítása