Ideo-logikák

Ideo-logikák

Bajban van a magyar demokratikus kultúra

2021. június 07. - Tamáspatrik

A magyar demokrácia hagyományai jelentősek, évszázadokon át mindig léteztek nálunk az egyeduralommal szemben fellépő, hatalommegosztást kiharcoló intézmények, mint például az Aranybulla, a vármegyei önkormányzatok vagy a rendi országgyűlések. Működött egyfajta kvázi parlamentáris demokrácia a dualizmus alatt és még inkább a Horthy-rendszer idejében valamint még a II. világháború utáni években is, amit a kommunizmus idejének látszat-parlamentarizmusa váltott fel negyven éven keresztül. Mostanában megint van egy olyan érzése az embernek, hogy a parlament jó ideje inkább csak díszlet, a kormánypárti képviselők ugyanannyira vakon megbíznak Orbánban mint annak idején Medgyessyben és Gyurcsányban. (Nem beszélve arról, hogy nálunk jó néhány év óta mindig „rendkívüli állapot van”, akkor is az van amikor nincs, mert így a kormány még inkább szabad kezet kaphat.)

Egyéb tényezőket is figyelembe véve mint a például a sajtószabadság és a bíróságok működése Magyarország ma kevésbé demokratikus ország például Ausztriához képest. Aki ezt vitatja, állítson össze másfajta pontozásos értékelést és prezentálja, akkor tudunk min vitatkozni, az számomra önmagában nem eléggé jó érv, nem egy aduász, hogy mert „liberális véleménydiktatúra”. A demokrácia deficit nálunk önmagában talán nem is lenne annyira nagy baj, a tendencia iránya, az önkény erősödése már aggasztóbb. Ezen kívül érdemes megnézni azt, hogy az olajnagyhatalmak kivételével minden fejlett országban demokrácia van és kevésbé fejlettek jó részében is, összességében a világ országainak több mint a felében, ezért számomra egyértelmű visszalépést mutat az autokrácia irányába történő elmozdulás.

Úgy tűnik, hogy a demokrácia leginkább kulturális kérdés, például a volt angol gyarmatokon jellemzően megvalósult valamilyen szinten, viszont nem jellemző a Szovjetunió utódállamaira és a kommunisták által támogatott országokban (Kuba, Venezuela, Észak-Korea, Vietnam, Laosz, stb.), Kína pedig már önmagában egy külön kategória. A demokrácia az iszlám országokban is viszonylag ritka vagy gyengébb szintű. Az viszont nem igaz, hogy kulturális hagyományok hiányában ne lenne megvalósítható, erre példa Japán, Dél-Korea, vagy Tunézia, egyéb afrikai, ázsiai és dél-amerikai országok. Ez azt mutatja, hogy a „demokrácia export” értelmetlen kifejezés, mert egyes országok önként is át tudták valamennyire venni az egyes elemeit, viszont az "amerikai demokrácia export” leginkább erőfitogtatásról szólt, ami nem parlamentarizmust, hanem további erőszakot hozott létre.

A demokrácia számomra tágabb értelemben véve is kulturális jellegű kérdés, egy kulturális szintet jelent, amellett hogy sosem egy ideális állapotról van szó és mindig újraértelmezi magát valahol az anarchia és az önkényuralom között félúton. Ahol ez az egyensúly felborul, akár kicsiben vagy nagyban, ott demokráciáról már nem beszélhetünk. Az anarchia felé mutat például az is, amikor lehurrognak embereket akár egy tüntetésen, vagy a virtuális térben tombol az agresszió. Amikor már a hangerő a legfontosabb, ott a demokratikus kultúrából elvész a kultúra. Lehet hogy naivitásnak hat manapság, holott magától értetődőnek kellene lennie, hogy a szólásszabadság azt is jelentse, hogy aki a szólás szabadságával él az ne az indulatok szintjén, hanem artikuláltan, felelősen fogalmazza meg a véleményét. A demokráciához tartozna az is, hogy meghallgatom a másikat és megpróbálom megérteni az álláspontját, nem indulatokkal reagálva le, hanem a közös pontokat keresve, ami valljuk be nagyon nehezen megy mindenkinek. Viszont mindkét esetben csorbul a demokrácia, akkor is ha a véleményt nem a megfelelő módon fejtik ki és akkor is, ha másokét nem veszik figyelembe (nem próbálják meg értelmezni amit mond).

A demokrácia ezen kívül nem jelenthet folyamatos harcot, fontos vonása, hogy mindig időnkénti megméretődésről van szó, mert éppen amiatt jött létre, hogy a társadalom az erőforrásaival takarékosan bánjon, a kreativitást ne egymással szembeni folytonos harcra pazaroljuk el (amellett, hogy a teljes hatalomcentralizációt is megelőzze). A rendszert valójában szabálykövető állampolgárokra szabták, sem mint harcos típusúakra. Ez nem egy focimeccs, ahol minden héten újabb forduló jön az A és a B csapat között, ilyen szempontból eleve hiba volt nálunk az is, hogy a kétpólusú, agresszív angol-amerikai pártrendszer felé sodródtunk. Simlisségre, dörzsöltségre persze szükség van, bizonyos szintű agresszivitásra szintén, ezt tudattalanul el is várjuk a vezetőktől, éppúgy mint azt is, hogy ez ne váljon gátlástalansággá.

Senki nem lehet elég okos, szerintem majdnem mindenki tud olyan választást mondani, amikor megbánta a szavazatát (vagy azt, hogy nem ment el szavazni). Érdemes ezt összevetni azzal, hogy a magyar állampolgárok rendszerváltás utáni nyolc parlamenti választás többségében, szerintem úgy hat esetben eléggé jól döntöttek a parlament összetételét tekintve, ami nem annyira rossz az arány. Valójában „megmondó emberek” nincsenek, (kivéve persze az önjelölt prófétákat), inkább csak közös gondolkodás és a vélemények ütközése, ahol fontos a tisztelet, mert nagyon ritka eset az, hogy valakinek valamiben 100%-ban igaza legyen, ennél sokkal gyakoribb hogy hülyeségeket beszélünk.

Egy alapvetően demokratikus kultúrájú ország vagyunk és „keleten” nem nagyon van mit keresnünk, akármennyire szeretnének egyesek vezérelvű rendszerben élni. Nemrég lezajlott népességrobbanásból élő gazdaságok, zárt kultúrák, ahova senki nem akar bevándorolni, az ott élők pedig leginkább azért boldogok, mert nem nagyon tudják, hogy máshol milyen az élet, vagy hogy milyen lehetne. Bármiféle „keleti nyitás” számomra csupán politikai szemfényvesztés.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr2016585404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.06.07. 21:26:39

Mindenképpen érdekes és higgadt a megközelítés.
Eddig jó.

Induljunk el azonban egy kicsit messzebbről.
Az ókorban, a demokrácia őshazájában kinek volt választójoga? Ez feltételekhez volt kötve.
Ha jól rémlik - így csípőből - a feltételek
- 21 év
- katonaviseltség
- család
- férfi.
Talán a lakosság 10%-ának volt választójoga.

OK, mára kicsit változott a világ, de azért nekem az nem demokrácia, hogy a nyolc általánost négy első és négy második formájában végző Lakatos Tarzan és Kolompár Dzseniffer pontosan olyan vlasztójoggal rendelkezik, mint én, akinek
- egyetem végzettsége van
- nyelvvizsgái vannak
- szakértői jogosultsága van
- három gyermeke van (és még adózik is!) ugyanattól az anyától, akivel az elejétől fogva hzasságban élek
- stb...

Szóval:
A "cenzus", azaz a választó jog meghatározása nálam nagyon erősen feltételrendszer része kéne, hogy legyen. Mert azok, akik egy tál léncséért (krumpli, pörkölt, kábeltévé, miegymás) szavazatotakta gyártanak minden szinten csak ártanak a népképviseletért. Ugyanis semmilyen felelős döntés nem várható el tőlük.

Nálam az alapszempontok az alábbiak lennének
- érettségi
- 25 év
- sorkatonai szolgálat vagy x év közszolgálat
- gyermekek
- adófizetés
- TB fizetés
- büntetlen előélet
Ez nyilván az alapvető vezérelv, amin nyilván lehet - és érdemes is - cizellálni, szóval kéretik nem elkezdeni egy-egy szavon rángatózni, hanem a lényeget felfogni. Tudom, úgyis lesz pár ember, akinek ez nem fog menni... Mindegy is, nem erőlködök velük.

Ami viszont nagyon fontos nálam és még a fentiektől is fontosabb:
AKI NEM ÉL HÁROMSZOR EGYMÁS UTÁN A VÁLASZTÓJOGÁVAL, AZ NE IS ÉRDEMELJE MEG - TEHÁT FOSSZÁK MEG TŐLE!
Ez, talán ez lenne a legfontosabb.
Ugyanis ki nem állhatom a hőbörgőket, akiknek minden így-úgy rossz, de a választással sosem élnek.
Nekik minek?

ulpius66 2021.06.07. 22:13:52

@gigabursch:

Az első szótól az utolsóig egyetértek veled!

Az a rész különösen tetszik, amelyben azt javaslod, hogy aki három egymást követő választáson nem vett részt, az zárják ki a továbbiakban a szavazásból!

chrisred 2021.06.08. 08:03:06

@gigabursch: A demokrácia első alapszabálya, hogy meg kell értetni azokkal, akik a közösségen belül másoknál értékesebbnek vagy fontosabbnak tartják magukat, hogy nem azok. Ezért van mindenkinek választójoga.

midnight coder 2021.06.08. 09:00:04

@chrisred: És ezért is mûködnek veszettül szarul a demokratikus rendszerek. A takarítónéninek is egyet ér a szavazata és a MTA elnökének is. Csak a takartónénibõl sokkal több van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.08. 09:04:36

@gigabursch:

A közösség minden tagja dönt, ez az általános választójog alapja. Mi ezzel a gond?

midnight coder 2021.06.08. 09:22:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Persze hogy kell. Zöldek kiíratják a népszavazást Paks2-rõl. Jucika néni meg dönt. Az alapján, hogy a kedvenc színésze is azt mondta a Barátok közt-ben hogy az antony az rossz, mer' hogy az nagyon sugárzik, csináljanak inkább megujjulót mer hogy az zõd és az orrodat is tisztíccsa.

midnight coder 2021.06.08. 09:43:36

"Aki ezt vitatja, állítson össze másfajta pontozásos értékelést és prezentálja, akkor tudunk min vitatkozni, az számomra önmagában nem eléggé jó érv, nem egy aduász, hogy mert „liberális véleménydiktatúra”."

A gond ott van, hogy ezt ma már lehetetlen pontozni. Anno a papír alapú médiák idején még lehetett, de a faszbúk és társai idejében ez már lehetetlen. Utoljára ezt úgy a 90-es évek végén lehetett megmondani, na akkor tényleg ballib médiaterror volt, a jobboldali média piaci részesedése elhanyagolható volt még ahhoz képest is, ami ma a baloldalnak van. Mégsem sírt a sok "demokrata" hogy oda a sajtószabadság, ehelyett pont olyan cinikusan vonták meg a vállukat hogy ilyen a piac, mint most Orbánék. Közben persze a balfék sajtó vastagon ki volt tömve közpénzzel.

"Ezen kívül érdemes megnézni azt, hogy az olajnagyhatalmak kivételével minden fejlett országban demokrácia van és kevésbé fejlettek jó részében is"

Na ja, csak a fejlett országok jó része akkor tett szert erre az állapotára amikor még nagyon nem volt ott demokrácia - illetve elég messze volt attól, amit ma annak hívunk. Az igazi baj amúgy nem is a demokrácia, hanem az arra rátelepedõ baloldal és az õ médiája - és nem csak idehaza, hanem világszerte.

A másik amit nem kellene elfelejteni, hogy a demokrácia igazából nem garancia semmire. Hitler bácsi is simán hatalomra jutott demokratikusan, és jelenleg az euroatlanti civilizáció a balfékekkel a legjobb úton halad afelé, hogy kitermelje a következõ Hitlert. Akit lehet hogy Grétikének kell majd szólítani...

chrisred 2021.06.08. 09:59:31

@midnight coder: A demokratikus rendszerek pont azért működnek sikeresen, mert teljesen mindegy, hogy a takarítónéninek vagy az MTA elnökének a szimpátiája dönt személyi kérdésekben..

chrisred 2021.06.08. 10:03:30

@midnight coder: 4 millió Jucika néni kell az érvényes népszavazáshoz, 8 millió Jucika néni féle adózó befizetése kell az állami költségvegtésbe, hogy az ország felvehesse az orosz á
llamközi hitelt.

gigabursch 2021.06.08. 10:38:42

@chrisred:
Nem. Ez az Idiokrácia alapszabálya.
Ahol egyes politikai erők nem érvek és eredmények mentén, hanem szilvásgombócért vásárolnak szavazatot.

Viszont:
Az általad felhozott érv alapján nem szeretném tőled (sem) hallani azt, hogy hogy lehet annyi hülye, hogy vektort és csapatát ennyiszer győzelemre hozta.
Ugyanis ezt azért tőled (is) többször olvastam, S akkor a jelek szerint nem tudod elfogadni a népakaratot.

@ulpius66:
Köszönöm

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
A közösség minden tagja nem alkalmas arra, hogy országos kérdésben döntést hozzon.

@midnight coder:
Ráhibáztál.

chrisred 2021.06.08. 10:51:40

@gigabursch: "Az általad felhozott érv alapján nem szeretném tőled (sem) hallani azt, hogy hogy lehet annyi hülye, hogy vektort és csapatát ennyiszer győzelemre hozta."

Nem is írtam ilyet soha.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.08. 12:36:55

@gigabursch:

Politikai kérdésekben minden közösségi tag alkalmas a döntésre.

Szakmai kérdésben nyilván csak az adott szakma ismerője.

midnight coder 2021.06.08. 12:46:49

@chrisred: A demokratikus rendszerek ma azért mûködnek sikeresenen, mert a nagypapa kurvára nem demokratikusan felhalmozott egy rakás zsetont a mai dzsentrik nagy sikerrel vernek el.

És azért, mert Juci néni is jegyet vett a repülõre, nem feltétlenül szerencsés gondolat beültetni a pilótafülkébe. A mai demokrácia kb. úgy mûködik, mintha a repülõgépen minden utas elõtt lenne egy joystick és egy számítógép összesítené az egyes joystickek állását, és ez alapján állítaná be a pilótafülkében a borkormányt. Közben az utasok elõtt monitorok is lennének, ahol különféle emberek elmondanák hogy szerintük merre lenne érdemes mozdítani a joystickot.

midnight coder 2021.06.08. 12:47:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Politikai kérdésekben minden közösségi tag alkalmas a döntésre."
Ja. Akkor lesz majd örök élet és ingyen sör.

midnight coder 2021.06.08. 13:37:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De a proletárnak ezt nem kell feltétlenül tudnia. Lásd Fletóék és az államadósság.

chrisred 2021.06.08. 14:32:55

@midnight coder: "A demokratikus rendszerek ma azért mûködnek sikeresenen, mert a nagypapa kurvára nem demokratikusan felhalmozott egy rakás zsetont a mai dzsentrik nagy sikerrel vernek el."

Amiben a nem demokratikus rendszerek sokkal sikertelenebbek voltak, bár ugyanúgy próbálkoztak vele.

"És azért, mert Juci néni is jegyet vett a repülõre, nem feltétlenül szerencsés gondolat beültetni a pilótafülkébe."

A repülős hasonlat nem találó, mert a járatnak már akkor ismert az úticélja, amikor Juci néni jegyet vesz rá. De mondjuk Juci néni nem akarja vezetni a taxit, ő csak fizeti a fuvart, és megmondja a taxisnak, hogy hová menjen. Ne a taxis mondja meg az utasnak, hogy hova akarjon menni. Ezt hívják népszavazásnak.

midnight coder 2021.06.09. 11:19:57

@chrisred: A nem demoratikus rendszereknek soha nem volt zsetonjuk amit elverhettek volna.

A taxival pedig a Juci néninek az a gondja, hogy fogalma sincs a városról, ezért aztán ügyesen a szálloda helyett a bûnözõnegyed legveszélyesebb részére viteti magát.

chrisred 2021.06.09. 11:26:52

@midnight coder: "A nem demoratikus rendszereknek soha nem volt zsetonjuk amit elverhettek volna."

Dehogynem. A Habsburgok Latin-Amerikát, a Romanovok Szibériát fosztották ki.

Mi nem dönthetjük el Jucika néni helyett, hogy mik az igényei és érdekei. Lehet, hogy az a munkája, hogy a bűnözőnegyedben takarít, a taxis meg szépen elfuvarozza egy luxusszállodába, amire nem telik neki.

MEDVE1978 2021.06.09. 13:51:59

@gigabursch: A probléma a cenzussal, hogy a minden szentnek maga felé hajlik a keze elv fokozott érvényesítése felé tendál. Ha csak a bérből és fizetésből élő vagy gazdag embereknek adsz választójogot, akkor az inproduktív rétegeket (munkanélküliek, diákok, nyugdíjasok stb.) képviselet nélkül hagyod. Történelmi léptékben a képviselet nélkül hagyás ellenreakciót, lázadást vált ki.
Lényegében a XX. század eleji magyar demokrácia hasonló alapokon nyugvott. Csak ott ugye az emberek döntő része nem rendelkezett választójoggal. Meg is lett a hatása: mind szívesen követték Károlyit és a Tanácsköztársaságot.

BiG74 Bodri 2021.06.09. 22:27:06

@gigabursch:
Az a baj a cenzus értékeléseddel, hogy kiválasztod a szerinted leghülyébbet és szembeállítod saját nagyméretű egoddal.
Ezzel szemben nagyon sok több diplomás, nyelveket beszélő embert ismerek akik láthatóan hülyék nagyon sok dologhoz. Lásd Brendel Matyit, diplomás, doktori, nyelvismeret, és? Vagy nézzünk egy Palkovicsot, nagyon nem hülye, még modora is van, mégis a helység kalapácsát játssza. Mindegy mire mutatnak, ő biztos beveri, szétveri, letöri, kérdés nulla. Vannak ismerőseim aki szintén diplomás, nyelveket beszélő tanult emberek, de valahogy ez kevés volt nekik. Most szívcsakrások, ősmagyarok, szíriusziak, vagy éppen pálos őskeresztények.
Vicces vagy, ahogy kiemeled magad, aki mindent jobban lát, tud, mint sok lenézett szavazó. Jó lenne, ha cenzus mellé többet tennél a fent felsoroltakon kívül.

BiG74 Bodri 2021.06.09. 22:44:46

@midnight coder:
A mai demokrácia nem így működik. Főleg nálunk, meg néhány hasonló helyen. Te is jössz jucikával, aki biztos hülye repülőt vezetni, csak éppen jucikának nem is kell. Ő nem kampányolt, hogy vezethesse a repülőt azok pénzéből akik amúgy a repülőn utaznak. Ő fizetett és felült egy repülőre abban a tudatban, hogy beleszólhat hová repüljenek, de azt is tudja, hogy ha csak egyedül akar az északi sarkra repülni, akkor nem oda fognak menni.
Egy rohadt szót nem ejtesz a pilótáról, mert hát ő a tuti. Biztos nem ivott, nem kokózott felszállás előtt, nem vette a jogosítványát, nem azon jár az agya, hogy mikor dughatja már meg a kis szőke légikisérőt, vagy éppen dugta, mikor arra kellett volna figyelnie, hogy jól ellátják e a gépet, fel van e tankolva. Nem hazudja, hogy simán elrepül japánba öt liter benzinnel, hogy teljesen jó lesz leszállni szíriai polgárháború közepén, vagy berepülni észak koreába, nem lesz semmi gond, mert neki van ernyője.
A választó juci néni a hülye, nem a politikus, akit persze a jelenlévő okos emberek mind tudnak irányítani, elszámoltatni. Te cenzust akarsz, mert az jó? Én teljes népképviseletet és elszámoltatott politikusokat

BiG74 Bodri 2021.06.09. 23:01:50

@gigabursch:
Azt elfelejtettem, hogy a legutolsó feltételeddel teljesen egyetértek. Aki nem szavaz, az veszítse elegy idő után a szavazati jogát. Viszont csak abban az esetben, ha hatalom megosztott, a politikusokat pedig kontrollálni, és elszámoltatni tudjuk ezáltal.

gigabursch 2021.06.10. 07:42:34

@BiG74 Bodri:
Az uccsó bekezdésed nettó minősítgetés - nem kellett volna.

Amit felhoztál példának (pl. Brendel) viszont tényleg a negatív pont a cenzus kérdésében.
Ám ez még mindig kevésbé káros összességében, mint a sokszázezer krumplizsákos vagy lejárt tésztás szavazat.
Főleg országos kérdésben.

BiG74 Bodri 2021.06.10. 22:13:08

@gigabursch:
Az utolsó bekezdés abszolút minősítés. Kicsit sem vagyok meggyőzve, hogy a cenzus jobbá teszi az országos dolgok jó irányítását. Nem vagyok meggyőzve, hogy általad felminősített cenzusra alkalmas választók nem szarják szét a világot.

Untermensch4 2021.07.17. 01:22:27

@gigabursch: nem nagy minta mert egy fő de példának jó: diplomás, közszolga, jól is csinálja, nyugdíj előttre már kerületi vezető-helyettes ügyész. A "szervezti cenzus" miatt sokáig foglalkozik közlekedési ügyekkel, bár maga nem vezet járműveket (mert a jogsi megszerzése után már fiatalon belátta hogy nem tud), belátása annyi hogy ha gyanúja szerint elqrná az ügyet akkor felhívja hivatásos sofőr rokonát (aki nem jogász, nincs felsőfokú végzettsége) hogy mi hozható ki a kresz alapján az ügyből ami nem hülyeség, merthogy le lesz írva meg pecsételve... sok autós vs gyalogos ügyben így az autós résztvevő ellenszélben élvezhette a jogszolgáltatást.
Örülök hogy jobb vagy az átlagos válási statisztikáknál és reprodukciós rátánál és sajnálom hogy szívattak a sorkatonasággal de sajnos a szavazói alkalmasságra nincs még kitalálva a jó mérési módszer. Tényleg sajnos, mert sztem is kéne.
süti beállítások módosítása