Ideo-logikák

Ideo-logikák

A különféle „véleménybuborékok” nem ritkán csak virtuális kocsmák

2021. szeptember 19. - Tamáspatrik

Sokféle „véleménybuborék” létezett az emberi történelemben, amiket viszont manapság annak nevezünk, azok között sok olyan van, amiknek a valódi véleményekhez semmi köze sincs.

Valódi véleménybuboréknak volt tekinthető régebben éppúgy, mint manapság számos politikai mozgalom, kör, vallási szekta vagy egyes alternatív életmódokat hirdető csoportok. Létezett viszont két olyan típusú „buborék”, ami mindenfelé előforduló helyi jelenségként, leginkább az információhiányban hiányban szenvedő falusi társadalmakra volt jellemző: a nők számára a pletykafészkek („piaci kofák” és hasonlók), a férfiak számára a kocsmák hangulata. Ezeknek a destruktív és dezinformációt terjesztő kluboknak a mai megfelelői a különféle közösségi portálokon és egyéb fórumokon létrejött indulat vezérelt csoportosulások. Itt egyáltalán nem véleményekről van szó, hiszen ha valamiről van egy véleményem, akkor racionális indokokat is tudok mellé tenni, ezekben valójában nem a racionális érvelések a jellemzők. Tehát amiket „véleménybuborékoknak” neveznek a neten, azok sok esetben nem többek virtuális kocsmáknál vagy falusi pletykálkodásnál. (A net sokak számára egy nagy globális falu.)

Van olyan eset, amikor egy egész ország egy nagy véleménybuborék, ilyen volt nálunk a szovjet megszállás időszaka, amikor a nagy többség megpróbálta elhinni, hogy november 7-ének ünnepe nem egy elnyomó rendszer születését jelöli, hanem az emberiség új korszakáét, április 4-én felszabadítottak bennünket, ’56 pedig ellenforradalom volt. (Aki azt gondolták, hogy a hazug rendszer nem működőképes, nekik titkolni kellett a véleményüket.) Az a rendszer hirtelen nagyot bukott és szétesett, nem tudom ma sem eldönteni, hogy inkább külső vagy belső okok következtében, és hirtelen megszűnt a társadalmi konszenzus. A legnagyobb veszélyt éppen az jelenti, ahol egy egész társadalom él véleménybuborékban, lásd ma is létező kommunista, iszlám fundamentalista, vagy az egykori fasiszta diktatúrák esetét. Ezek az ún. zárt társadalmak, ahol mindenféle külső hatást cenzúráznak, tiltanak.

A rendszerváltás után sokan igényeltek megint egy domináns eszmét, ami akkoriban a neoliberalizmus volt, a domináns eszme elfogadása és feltétlen követése hasonló tévútnak bizonyult,mint annak idején a kommunizmusé. (Igaz viszont, hogy a konkurens eszmék mind nagyon gyengék voltak akkoriban.) A rendszerváltás után nagyon sok véleménybuborék jött létre és működött, az ezredforduló után politikai téren nálunk inkább a konzervatív jellegűek erősödtek fel. Ezek egy része tiszavirágéletűnek bizonyult (pl. a polgári körök, zeitgeist mozgalom), de ma is létezik nagyon sokféle és igazából a tényleges véleménybuborékokkal az égvilágon semmi probléma sincs.

A véleménybuborék csak arról szól, amikor az emberek a hozzájuk hasonló felfogásúakkal szeretnek beszélgetni, most is vannak nálunk is mint a világon szinte mindenhol például marxista alapú (azaz a nagytőkét hibáztató és társadalmi egyenlőséget hirdető), nacionalista (nemzeti radikális), mérsékelt konzervatív (hagyományos értékekben hívő), liberális (versenyközpontú), környezetvédő (a környezetpusztítást a legnagyobb problémának tartó) és egyéb felfogások. Amíg ezekben valós vita zajlik és nem destruktívak hanem valódi alternatíva keresők, addig teljesen rendben vannak, bizonyos esetekben szellemi műhelyeknek is nevezhetőek. A valóságban a legtöbben úgy vagyunk, hogy van legalább egy, ami nagyon közel áll hozzánk és még egy-két felfogás, ami ettől nincs messze, a teljesen más jellegűeket nem tudjuk már tolerálni.

A munkahelyen a helyzet más, mert ahol emberek dolgoznak együtt ott a felfogásuk rendszerint nagyon sok mindenben eltér, és annak ellenére, hogy a professzionális munkavégzés és az átpolitizáltság egymást kizáró tényezők, a mellékes beszélgetésekben (a munkaszünetekben) mégis feljönnek közéleti kérdések, életszerűtlen is volna, ha nem így lenne. A reakcióink egymás véleményére fontos lehet, nagyon sok háttér információnk is van ilyenkor egymás helyzetével kapcsolatban is, ami segít a hallottak értelmezésében. Ugyanez érvényes lehet az üzletinek nevezhető kapcsolatokra általánosságban, ahol a politika mellékszál csupán, de az ilyen beszélgetések nagyon fontosak, mert lassanként formálják a közfelfogást.

Van egy olyan ki nem mondott háttérgondolat a mai közéletben, hogy az egészséges ösztönök, a vitalitás, az agresszió az, ami a legfontosabb a mai politikában, a „világ egy durva hely”. Ez a gondolat nem új, nagyon elterjedt volt az értelmiség körében is a múlt század 30-as éveiben és végül önbeteljesítő jóslattá vált a fasiszta és kommunista diktatúrák esetében. Ez a gondolat nem veszi figyelembe, hogy rajtunk múlik, hogy milyenné tesszük a világunkat és a társadalmat. Ennek a gondolatnak egyik formája, hogy „a kifinomult és dekadens társadalmakat megdöntik majd a barbárok” – ez rendszerint nem szokott bekövetkezni, a várakozásaink ellenére sem. Viszont akik elfogadják ezt az elvet tudattalanul, számukra a kifinomult és racionális érvelés felesleges, nekik csak az számít elég sokan vagyunk-e és össze tudunk-e fogni. Ez lehet az egyik oka annak, hogy az indulatvezérelt érvelések mért olyan népszerűek manapság.

Régen az ember ha jól berúgott az elég felmentést adott a számára, hogy hülyeségeket mondjon folyamatosan, manapság viszont a nyilvános berúgás nem annyira trendi, itt vannak helyette a különféle internetes fórumok. Ahol a gyűlölködő, durván személyeskedő posztokat és hozzászólásokat nem moderálják ki, én azokat bezárnám, csúnya szóval kicenzúráznám függetlenül attól, hogy közösségi portálról vagy egyéb blogról van szó és függetlenül attól is, hogy közismert személy mondja-e vagy névtelen felhasználó. Ez az én szememben már nem szólásszabadság, hanem az azzal való visszaélés. (A rasszizmus és homofóbia esetében is csak az elfogadás teljes hiánya, a gyűlölködés az, ami leginkább aggasztó lehet.)

A másik eset a pletykálkodásé, az álhírek terjesztésé. Ez is benne van az emberi természetben, hogy szeretjük a félinformációkat a saját szájízünk szerint kiegészíteni, az információ dzsungelben valahogy „rendet vágni”. Emiatt jönnek létre pletykaportálok, amelyek nagyon sokszor azon alapulnak, hogy ismert személyiségek érvelnek meggyőző módon olyan témában, amihez egyáltalán nem értenek. A lényeg a meggyőző, kétkedések nélküli hangsúlyon van, a másik lejáratásának és nevetségessé tételének szándékán. Ez számomra egy fokkal kevésbé súlyos kategória, az ilyen esetek felbukkannak és eltűnnek a süllyesztőben egy idő után, a legtöbbünk részéről visszhangtalanok maradnak. A legtöbben tudjuk, hogy nem minket kell hülyíteni, vitatkozzon inkább a adott terület szakértőivel először, győzze meg őket inkább. (Igazságmagvak nagyon is lehetnek ezekben az ál-szakértésekben is, hiszen mindenki egy kicsit a sötétben tapogatódzik, a részigazságokat képesek vagyunk meglátni ezekben.)

A valódi véleménybuborékok létezését nem érzem annyira súlyosnak, főleg azért nem, mert a döntés a mi kezünkben van: régebben az, hogy melyik napilapot olvastunk, kikkel beszélgettünk, manapság hogy milyen posztokat nézünk és mit tiltunk le. Valódi barátságokat kicsit megterhelhet az eltérő politikai felfogás, de nem képes tönkretenni, mert azok nem a politikai nézeten alapulnak. Viszont nagyon fontos, hogy olyan helyzetekben (például üzleti kapcsolatokban), ahol a politika sokadlagos kérdés, néha mégis előkerüljön. Nincs pontosan két egyforma felfogású ember, közéleti kérdésekben sem, a tét nélküli eszmecserék és kisebb viták nagyon fontosak, mert elősegítik a társadalom kohézióját.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8116693506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2021.09.19. 15:22:03

Érdekes ez az elnevezés, mert van képies találó értelme, és mindenki látott már buborékot. Viszont nekem mindig a halmazelméleti alapok jönnek elő. Szerintem a buborék pejoratív ízű, mégha célzol is rá, hogy valójában nem mindig az. Az hogy, aktuális világnézetűnk milyen, mindig is csoportokat hoztunk létre igen, és hogy adott csoportok között legyen kapcsolat, ezen világnézetekben kell, hogy legyenek közös pontok, csak más súlyozással. És kell, hogy legyen, mert egymás mellett ugyanazt a világot éljük meg, tehát legalább az alapok ugyanazok, mégha a feldolgozásuk el is tér. A buborék ott szökken elő, mikor a csoportok között, nincs metszet, komplementer, csak a halmazok átjárás nélkül, márpedig ez természetellenes, mert mesterséges.A csoportok természetesek, csoportok közötti hasonlóságok, különbségek természetesek, a politikai viselkedés, mely az élhetőségért cserébe egyensúlyoz csoportok között természetes. Természetellenes, hogy mindenki egy csoportba tartozzon, természetellenes, hogy csoportok között egy írja le az összesre ható törvényeket, természetellenes az a politika, mely a különbségekek hangsúlyozására épít, azok feloldása helyett.

gigabursch 2021.09.20. 08:17:54

Ami a blogok szétbarmolását jelenti - mondjuk ki: Brendel -, illetve néhány magát nagyon valakinek gondoló tahó alpári stílusát és annak száműzését jelenti: az alapelv jó, csakhogy az ördög megbújik a részletekben... Ahogy szokott.
S ilyenkor sokan elnyomást, rettegést, stb kezdenek el hőbörögni, ahelyett, hogy gondolkodnának és tükörbe néznének.

midnight coder 2021.09.20. 09:54:36

a „világ egy durva hely”."

Ezt egy norvég természetesen nem hiszi - bár azért már ott is vannak akik kapisgálják. A magyar aki megfordult már Pesten a nyóckerben azért sejti. A Dél-Afrikai pedig tudja.

MEDVE1978 2021.09.20. 17:54:08

@gigabursch: Alapvetően semmi bajom az átlag "bunkóval", van olyan, aki akár ma is lehülyézett a mai blogon. Kellemetlen, de meg kell tanítani függetleníteni ettől. Ha csak azzal jön, hogy nincs igazad, mer hülye vagy, csúnya vagy, kommunista vagy liberális vagy náci vagy, nem érvel, akkor az bizony kevés. Az ilyeneket egyszerűen figyelmen kívül lehet hagyni.
Matyi más tészta, mert igazából ő el akarja lehetetleníteni a párbeszédet, vitát és bemásolni magát, mert úgy gondolja, hogy neki lehet csak igaza. Ezért floodol. Ezt viszont tiltanám.

A mérce nem lehet túl magasan, mert az a szólásszabadságot korlátozza. Sajnos a mai magyar híroldalak döntő többségén azért nem tudsz kommentelni, mert rettegnek attól az oldalak tulajdonosai, hogy a hülyébb kommentelők miatt majd őket vonják felelősségre. (Már hibásnak tartom a szabályozást is ebben a tekintetben, túl szigorú).

10+ éve egyébként tiltáspárti voltam, még az origo fórumán, de azóta megértettem (talán) valamit.
Attól, hogy valaki "buta" vagy "indulatvezérelt", még lehet igaza és főként lehet álláspontja, szava. Az ilyen embereket is meg kell hallgatni, mert a társadalom egy nagyon jelentős része belőlük áll. Ha pedig senki nem hallgat rájuk, előbb utóbb ők hallgatnak arra, aki majd a legtöbbet ígéri.

MEDVE1978 2021.09.20. 18:03:14

"Ez a gondolat nem veszi figyelembe, hogy rajtunk múlik, hogy milyenné tesszük a világunkat és a társadalmat. Ennek a gondolatnak egyik formája, hogy „a kifinomult és dekadens társadalmakat megdöntik majd a barbárok” – ez rendszerint nem szokott bekövetkezni, a várakozásaink ellenére sem. "

Az emberiség történelmét figyelve ez egy igen optimista kifejelentés, mert az pont az ellenkezőjét bizonyítja globálisan. Az akkád birodalomtól kezdve, Egyiptomon át Rómáig, a mongol hordákon át a náci és szovjet népirtásokig barbárok váltottak kezdetben szofisztikáltabb és fejlettebb társadalmakat, társadalmi berendezkedéseket.

A történelemszemlélet a legtöbb kultúrában (ebben egységes akár egy nyugati kultúra, akár egy viszonylagos keleti, mint a kínai) fejlődésben gondolkodik. Tehát indultunk fejletlenként mondjuk István király korában, ma pedig fejlettek vagyunk, mert társadalmilag demokráciában élünk, sokkal nagyobb egyenlőséggel és jóléttel. Ez nálunk akár igaz is lehet, de mondjuk meg kell nézni ezt egy afrikai, egy afgán, egy arab társadalomra, kultúrára, szabadságra, egyén viszonyaira stb.
Lehet, hogy egy afrikai a törzsében jobban érezte magát a XII. században, mint jelenleg, amikor egy slumban él. Lehet, hogy az arab most már csak a Koránt látja az iskolában, míg a X. században még nagyfokú szabadságot és toleranciát látott volna. Az afgán lehet, hogy pont ugyanúgy vagy hasonlóan élt száz éve, mint a tálibok alatt, de 40-50 éve biztos, hogy egy jobb országa volt.
A fejlődés tehát nem mindig létezik, van amikor ez csak "változás" és egyáltalán nem biztos, hogy nem jönnek a "barbárok".

Tamáspatrik 2021.09.20. 20:05:41

@MEDVE1978: Ezekkel a dolgokkal vitatkoznék: addig igaz, hogy nem azon kell, hogy múljon valami megítélése, hogy ki milyen szépen csomagolja be a véleményét. Egy jól nevelt angol valszeg. másként fejezi ki, hogy szerinte hülye vagy mint nálunk (vagy náluk) egy nyolc osztályt végzett valaki, másként kell a két szöveget dekódolni.
Ha van a megfogalmazásban indulat, de attól még értelmes, lényegi dolgokra mutat rá, az nem ugyanaz mint ha valaki zsigerből, indulatból kommunikál, ott pont a lényeg fog elveszni, a párbeszéd lehetősége.

A másik dolog, amivel vitatkoznék, hogy eléggé kevés példa van rá, amikor a barbárság hódította meg a kifinomult kultúrát, az utóbbi évszázadokban. Tudok ellenpéldákat mondani viszont: a "barbárok" átvették a római keresztény kultúrát, nagyon sok mindent, maguk is civilizálódtak. A mongolok meghódították Kínát és kínaiakká váltak. A Török-birodalom nem volt barbárabb mint a vele egykorú keresztény, azaz időszak kedvezett a különféle birodalmak kialakulásának. A fejlettebb általában azt jelenti, hogy kifinomultabb (bár elveszíthet sok adottságot ebben a folyamatban), ezért több eszköze van és a kulturális hatása jelentősebb. Vannak persze időszakok, amikor a harcias, elsősorban a hadművészet területén jeleskedő népek átmenetileg felülkerekednek, a hosszú távú tendencia az utóbbi évezredekben viszont nem ez.
Azt viszont nem vagyok képes megítélni, hogy Afganisztánban volt-e tényleges fejlődés, vagy pedig pontosan ugyanaz a vallási fanatizmus megy mint régen, tehát a lemez ugyanaz csak az előadók változtak, valszeg. volt valami, csak a folyamat lassú mai szemmel nézve.

Tamáspatrik 2021.09.20. 20:11:21

@BiG74 Bodri: Szerintem nem a virtuális valóság hozza létre a különféle "buborékokat", ilyenek régebben is voltak, és nem látom annyira tragikusnak. Az sokkal rosszabb, ha az egész ország egy nagy buborék, legalábbis az eltérő véleményeket elfojtják.
A virtuális világ nem hozott létre semmi lényegesen újat ezen a téren (sem), a forma persze változott, a tartalom kevésbé.

BiG74 Bodri 2021.09.21. 13:10:25

@Tamáspatrik:
Nem mondtam ( vagy igen?), hogy a virtuális valóság buborékképző, csak a szóhasználatot boncolgattam, lehet feleslegesen. A buborék egy érdekes képződvény, sok buborék egymás mellett meg pláne, de buborék és buborék között fizikálisan nincs átjárás, mert ha igen az már nem kettő, csak egy buborék.A buborékok egymástól külön, maximum szorosan egymás mellett, egymáson léteznek, de pejoratíve nem keverednek, csak felfalják egymást, vagy megszūnnek. Vicces, a buborék eleve a felületi feszültségre épül.
A véleményhatárok ennél képlékenyebbek, és nem szabványosíthatóak, hogy mikor hogyan lehet, kell, illik. Kérdés, hogy az eltérő vélemények mit szülnek. Ezért is írtam, hogy buborék önmagában az amit írtál:
"A véleménybuborék csak arról szól, amikor az emberek a hozzájuk hasonló felfogásúakkal szeretnek beszélgetni, ".
Ez oké, az érdekes az amikor buborék feszül buboréknak.
Nem értem milyen a valódi és nem valódi véleményburok?

MEDVE1978 2021.09.21. 13:19:13

@Tamáspatrik: A szavazók döntő része mindig indulatvezérelt / primitív lesz. Mindig az első világháborús Károlyi Mihály féle történet jut eszembe erről. Károlyi így visszatekintve afféle jószándékú, "aufklerista" (tehát felvilágosító szándékú), az országot nyugati típusú rendszerbe vezetni szándékozó ember volt. A saját birtokát is felosztotta a parasztok között emlékeim szerint. A mai magyar ember azonban ha kezébe vesz egy történelemkönyvet, mindig ott lesz a kérdés, hogy Károlyi miért nem ismerte fel a veszélyeket, hogy az antant magasról tesz rá, miért engedte leszerelni a hadsereget, miért nem küldte a katonákat a harcba a románok, szlovákok, szerbek ellen, összességében miért volt teljesen passzív egy sor területen. Holott a válasz nagyon egyszerű és éppen az egyszerű, érzelemvezérelt / rövidtávon gondolkodó emberekben rejlik. A kor emberét jobban érdekelte, hogy nélkülözött, nem volt elég élelme, nyomorgott, beteg volt, nem volt szavazati joga, mint az, hogy aláírják a Trianon előtti Magyarország halálos ítéletét.
Tehát érdemes a népre oda figyelni, akkor is ha az ordenáré, nem tudja kifejezni magát, a főáram szerint nem szalonképes, mert különben az kimegy a kormányzó urak keze alól. A legjobb példa erre nemzetközi téren nemrég Trump 5 éves USA elnöksége.

Barbárok kontra fejlett civilizációk. NEkem nem arra mutat egyértelműen a történelem, rövid távokban, szakaszokban főként nem. Ha megnézed az arab világot, most éppen "új sötétség" van. Szíriában, Líbiában, Afganisztánban, Irakban a viszonylagos stabilitást és felvilágosultabb (ettől még diktatúra) államot a káosz,a vallási fundamentalisták, a polgárháború váltotta. Régebbi arab példával élve még szebb a dolog: az iszlám bezárkózását, doktrinerré válását, militarizálódást sok iszlám történész ma is a kereszteshadjáratok örökségének tulajdonítja. Előtte az iszlám államalakulatok voltak a tudás bölcsői, nyitottsággal a fejlődésre, megőrizték a görög-római klasszikus tudást. A XII-XIII. században Bagdhad volt az egyik legfelvilágosultabb város a világon. Amíg 1258-ban a mongol hordák el nem puszították, együtt a 36 (!) közkönyvtárával. A kereszteshadjáratok és a mongol hordák külső fenyegetettsége egyesítette őket, azonban egy kevésbé toleráns, elnyomóbb szemléletet hozott. A történelem sokkal inkább hullámzás kevésbé fejlett, "barbár" és civilizált időszakok között.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2021.09.21. 21:22:54

Brendelmatyi ... érdekes jelenség ... ismerem a netről vagy 22 éve ... és évekig a legnagyobb türelemmel magyarázott a legtahóbbaknak is, csak logikai elvekkel és érvekkel. Aztán ez lassacskán átalakult és már eléggé régen bekattant. ... ja és ebben nagy szerepe van abban is, hogy az ő kis ateista idea buborékja szétvált sok-sok kis buborékra, majd a legtöbb szétpukkant. A Tudományos Isten meghatározással és bizonyítással meg vége lett számára már tényleg mindennek. ... Jómagam meg léptem tovább és nem is olyan régen fújtam egy új tudományág buborékot.... a pszichovirulógiát. Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA főtitkárhelyettese, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára. Memetikai írása: A gondolatok terjedési mechanizmusai: mémek vagy fertőzések írásának a tartalma ébresztett rá, hogy a memetikába, annak zavaros össz-tartalma miatt nem fér bele a pszichológiai vírusokkal foglalkozó rész, annak el kell különülnie egy új tudományágba a pszichovirulógiába.

Tamáspatrik 2021.09.23. 19:31:47

@MEDVE1978: Az első bekezdéshez annyit, hogy a kocsmákban nagyon szépen feldolgozták, megbeszélték a COVID intézkedéseket, megértették az emberek, hogy miről van szó. Vannak ellenpéldák, amikor nagyon is értik, hogy mit mért kell, időt kell rá hagyni, egymásnak magyarázzák és lassanként megértik.
Ezzel szemben az I. világháború idején, a példa nagyon jó különben és teljesen egyetértek vele, nem tudták 4 év alatt se megérteni, hogy mi a csodát keresnek ott ők és egyre rongyosabban, egyre több áldozattal, a végén 45 kilós átlagsúlyra lefogyva az idegen hegyek között. (Pont az ellenség felmorzsoló stratégiájának estek áldozatul.)

Billy Hill 2021.09.26. 14:44:10

@MEDVE1978: "[Károlyi] a saját birtokát is felosztotta a parasztok között emlékeim szerint." - Valóban ez áll a könyvekben. Dédapám gazdatiszt volt, és akkoriban ő is meg minden kollégája tudta, hogy a legrosszabb aranykorona-értékű földeket osztotta szét... :-) Már akkoriban is volt politikai marketing!
süti beállítások módosítása