Ideo-logikák

Ideo-logikák

A „láthatatlan veszélyektől” valamiért jobban tartunk, mint a nyilvánvalóktól

2021. szeptember 26. - Tamáspatrik

A gomolygó füst és a korom a városok forgalmas útjain eléggé megszokott látvány, bár nem kellene, hogy az legyen. Elektromos autókra nem azért van per pillanat annyira nagy szükség, mert sokkal környezetvédőbbek lennének a dízel- vagy benzinüzeműnél (pár évtizeden belül talán azok lesznek majd), hanem elsősorban a települések belterületén, a forgalmas utak mentén a levegő minőségének javítása érdekében. Sok autós manapság valahogy úgy van vele, ha nem is fogalmazza ezt meg ilyen nyíltan, hogy ha a „paraszt” biciklizik vagy sétál és közben nyeli a füstöt az legyen ő gondja. Azt nem is veszi figyelembe, hogy az ő autójának a szűrője is inkább a szilárd részecskéket szűri és az aeroszolt, az ártalmas gázokat már nem annyira, ennélfogva a közlekedés a sűrű forgalomban az autóban ülve sem annyira egészséges dolog. Ha rajtam múlna a közúti rendőrségnél lennének emissziót mérő szondák, és főként a fekete füstöt árasztó öreg dízelek kapnának kemény büntetést. (A BKV és Volán járatai se lennének kivételek.) A házak közötti utcákban jól láthatóan összesűrűsödik a szmogos, füstös levegő, és ott üzletek vannak, emberek laknak és közlekednek napi rendszerességgel. Ez hasonlóan ártalmas lehet az egészségünkre mint a kertvárosokban, falvakban a sűrű füstöt eregető, hulladékokból álló vagy gyenge minőségű tüzelőanyag használata.

Valahogy úgy vagyunk ezzel, hogy az érzékszerveink számára nyilvánvaló (látható, szagolható) ártalmakkal igazából nem foglalkozunk, sokkal inkább azokkal amiket csak ártalmasnak sejtünk, ennek az esete például a legtöbb, olykor megalapozott, máskor alaptalannak tűnő vegyszerfóbia is.  Az emberi szervezetet érő ártalmak nagy többsége feltűnő jelenség, valamiért mégsem ezektől tartunk a leginkább. Nagyon jól mérhető és kimutatható is, hogy a különféle vegyi anyagok milyen mértékű terhelést jelentenek a szervezetnek, és ha a terhelés túl nagy vagy rendszeresen előfordul, a szervezetünk egyre nehezebben vagy már egyáltalán nem lesz képes a káros folyamatok semlegesítésére. Mindez ma már mérhető lenne egyéni szinten is (kérdés persze, hogy van-e ez irányban megfelelő érdekeltség akár az orvostudomány irányából nézve), a legtöbb ezekkel kapcsolatos betegség fellépése nem véletlen, gyakorlatilag prognosztizálható is lehetne az életmódunk alapján és a genetikai jellemzőink ismeretében.

A kimutatható ártalmak kirívó példájaként lehetne említeni a 2001-es terrortámadás után a WTC romjainál a mentésben részt vevők szervezetét ért károsodásokat, vagy ezzel egy lapon említhető a szintén „látványos” csernobili tragédia közvetlen közelében tartózkodókat ért sugárterhelés, ezek olyan esetek, amikor még a legerősebb szervezet sem volt képes kivédeni a súlyos, többnyire végzetes károsító hatásokat. Mindez viszont nem jelenti azt, hogy aki néha vegyszerekkel dolgozik vagy atomerőműnél (a szabályokat betartva) ezekhez hasonló jellegű ártalmaknak lenne kitéve, erre utaló bizonyítékok nincsenek. Ez a fajta folyamat ugyanis nem lineáris jellegű, az apró ártalmak jellemzően nem halmozódnak fel, mert a legtöbbünk szervezetünknek van egy eléggé jelentős szintű természetes ellenálló képessége.

Vegyi anyagok esetében komoly veszélyben lehet annak az egészsége, aki amellett, hogy rendszeresen vegyszerekkel dolgozik nem használ megfelelő védőfelszerelést, akár növényvédő szerről, akár háztartási tisztító szerekről van szó. Itt megint a töménység, a magas koncentráció jelenti a fő problémát. Ha a vegyi anyag lebomló és nem halmozódik fel a szervezetben (mint például a nehézfémek) akkor léteznek természetes méregtelenítő folyamatok (máj és a vese játszik ebben főszerepet, a tüdőt viszont nem annyira szokták ide sorolni). A gondolkodásunk valamiért arra van huzalozva, hogy az érzékelhető ártalmakat inkább hajlamosak vagyunk elfogadni, hiszen „nem lett tőle semmi bajom”, közben nem gondolva arra, hogy évtizedek elteltével jelentkeznek majd egyes betegségek tünetei.

Sok ezer ember foglalkozik folyamatosan, többféle szinten is a vegyi anyagok biztonságával, emiatt kijelenthető, hogy a szimpla „vegyszerfóbia” sok esetben mások munkájának lebecsülését is magában foglalja, ami nagymértékű társadalmi bizalmatlanságot fejez ki. Igaz viszont az is, hogy ha emberre nem is annyira, a méhekre és más beporzókra például továbbra is veszélyesek a jelenleg használatok rovarirtó szerek, leginkább emiatt kell csökkenteni a használatukat. Emellett léteznek sajnos néha kivételek is, amiket hosszú időn keresztül nem tartottak az emberre veszélyesnek, mint például az ólmozott benzin, amit sokáig nem vontak ki a forgalomból. Az ilyen esetek összességében ritkának mondhatók, először legalább a jól ismert ártalmakat érdemes kizárni. (A kivonulás a társadalomból elég komoly áldozatokkal jár és nagy tömegek számára aligha járható út.)

Régen a vegyszerek használata előtt is sokan ettek kényszerűségből például penészes ételt, vagy esetleg égett ételt fogyasztottak, és ugyanígy voltak rákos betegségek, csak az akkori orvostudomány nem tudta kimutatni ezeket, emellett a legtöbben már fiatalabb korban meghaltak a különféle fertőző betegségek következtében. Aki továbbra is vegyszerfóbiás, vagy egyszerűen csak tart attól, hogy túlterheli a szervezetét vegyszerekkel, számára létezik pár egyszerű „hüvelykujj szabály”, ami alapján elkerülheti a lehetséges ártalmak döntő többségét. (Ezeket nem írom most le, mert utána lehet nézni a neten, de a kár józan ésszel is kikövetkeztetők). Még mindig rosszabb eset az, ha azért nem fogyaszt zöldséget és gyümölcsöt, mert szerinte vegyszeres lehet, hiszen pont az ezekben található vitaminok, antioxidánsok és rostok javítják a szervezetünk ellenálló képességét.

A kémia illetve vegytan manapság már lekerült a kötelező tárgyak listájáról, emiatt és általában véve a természettudományos műveltség hanyatlása miatt a „vegyszer” egyre gyanúsabbá válik, egyre jobban terjednek a különféle hiedelmek és feltételezések. (Kivéve persze, ha gyógyszerekről van szó, ezek a legtöbbünknél valamiért nem esnek a „vegyszer” kategóriájába.) A nem látható, de valóban veszélyes vegyi hatásokkal kapcsolatban mindenekelőtt ajánlatos tájékozódni, ilyenek például a nehézfémek, azbeszt, üvegszálak, vagy a szén-monoxid előfordulási lehetősége. Az utóbbi sajnos eléggé gyakori, pont a fűtési szezon előtt kell felkészülni arra, hogy a kémény szellőzése megfelelő legyen, esetleg szén-monoxid érzékelőt is elhelyezni a lakásban. A szén-monoxid például tényleg egy veszélyes láthatatlan ártalom, ellentétben sok olyannal, ami a képzeletünk műve..

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4616700770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.09.26. 14:20:30

"Ez hasonlóan ártalmas lehet az egészségünkre mint a kertvárosokban, falvakban a sűrű füstöt eregető, hulladékokból álló vagy gyenge minőségű tüzelőanyag használata."

Pesten is jócskán akad mûanyag szeméttel fûtõ lumpenproli. Meg szemetes kukát felgyújtó IQ bajnok.

BiG74 Bodri 2021.09.26. 23:27:42

A rovarirtó szereken megakadt a szemem.
Valójában sokat javult a kiskertes rovarbiztonság tekintve, hogy rengeteg rovarirtó lett kivonva a forgalomból, illetve lett átsorolva a nem szabadforgalmúak közé. Ugyanakkor nem tudom, hogyan működik a nagyobb termesztők esetében, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy aki nem védekezik, az bizony nem is szüretel.
A méhek és egyéb beporzást végző rovarok esetében pedig tény, hogy a dísz, vagy örökzöldekkel teleültetett kertek, az esztétika, illetve allergia végett tarra vágott köztes részek dominanciája lehet többet árt, mint a permetezés.

evilwolf 2021.09.27. 08:50:13

@midnight coder:
Ja. A csóri faggyon meg, ha nyáron nem halt éhen . Ugye?
Nagyjából ez az embertelen luxusfidesz új irányvonala.

evilwolf 2021.09.27. 08:56:10

"a „vegyszer” egyre gyanúsabbá válik"
------
Igaz lehet, mivel nekem az idei szúnyogirtás, új nevén gyérítés, rendkívül gyanús lett.
Amikor tényleg sok volt a szúnyog, sokan balhéztak, azt mondták, hogy nincs rá pénz.
Most a covid idején, és alig volt szúnyog, hatszor gyérítettek.
Soha a büdös életbe nem permeteztek hatszor, idén viszont 2 légi, és 4 autós permetezés volt.
Naná, hogy azon pörög az agyam, hogy most szórták újra a virnyót.

midnight coder 2021.09.27. 11:47:01

@evilwolf: Aki pedig a környéken lakik kapjon tüdõrákot azért, mert a lumpenproli elissza a fûtésre valót. Ez a vörösnáci kormány irányvonala. Irtsuk a normális embereket, éljenek az alkesz, munkakerülõ lumpenprolik! Ha kábszeres az külön elõny!

midnight coder 2021.09.27. 12:00:56

@evilwolf: Az fel sem merült, hogy esetleg azért volt kevés szúnyog mert permeteztek. Mert hogy itt Pesten nemigen tették, na itt van bõven.

MEDVE1978 2021.09.27. 12:32:51

@midnight coder: Hát főleg a külvárosokban, ahol nincs központi / gáz fűtés. Viszont nagy mértékben ez Kelet-Magyarországra jellemző. És hát igen, egyben szociális probléma, hiszen szeméttel az fűt, akinek nincs pénze másra.

MEDVE1978 2021.09.27. 12:55:48

A probléma, hogy ma sokkal tudatosabb az ember és a szennyeződések egy része láthatatlan. Illetve valószínűleg téves módon abból indulunk ki, hogy a betegségek hatásának drasztikus csökkentésével (a XIX. század végétől kezdődően) kevesebb veszély fenyeget minket. Holott ez nagyon nem így van és a veszélyek nagyon jelentős része ma láthatatlan.

Csak egy rövid példával érzékeltetve: Béla egy mezővárosban élt mondjuk a XVIII. században, illetve Béla egy mezővárosban él most. A XVII. században zömével betegségek fenyegették a láthatatlan veszélyek közül. Penészes ételt ő sem evett, kivéve, ha éhezett. Rákos általában nem lett, hiszen vagy nem érte meg vagy nem volt semmi olyan hajlamosító tényező, ami nála rákot okozhatott volna és ma van (pl: stressz, vegyi anyagok, légszennyezés stb.).
Ma viszont rengeteg olyan dolog van, amit nem lát, de a túlzott kitettség halált okoz. Pl:
1. Légszennyezettség. Ezt mondjuk látja, de nagyon nem zavarja. Évente legalább 10 ezer ember hal meg a légszennyezettségtől. És igen, Bélát is fenyegeti ez minden télen, amikor a város szélén befűtenek vizes fával és szeméttel.Ehhez jön még, ha mondjuk gyár közelében vagy főút közelében él.
2. Azbeszt. A XX. században szinte mindenhol használták szigetelésre vagy palába. Ha Béla buta, aztán önmaga szedi le a palatetőt felújításkor, ami meg elporlik közben, akkor 15 év múlva majd hozzá is bekopogtat a tüdőrák. Úgy, hogy látszólag semmi problémát nem észlel.
3. Kohósalak. Hirtelen kiderül, hogy rossz helyről jött a szoba szigeteléséhez használt feketés por. Mert rádioaktív.
4. Elfogyasztott vegyszerek. Béla már ha a csapból is vizet iszik, akkor is több vegyszert fogyaszt el, köztük fogamzásgátlót, antibiotikumok maradékait, amit más kivizelt és a folyóba került, a tisztítás után meg ő ihatja. De az ételekben is számtalan az E, amit immár feltüntetnek, de a szabályozók szépen elnézők a gyártókkal, most már fel kell tüntetni, de legtöbbször nagyítóval keresheted, hogy mennyi vegyszer van az ételedben. Illetve ez természetesen nem így van, mert azt nem kötik az orrodra, hogy mennyi vegyszer van az ételedben, csak azt, hogy van benne. Kb. egy-két éve rákaptam a bolti ice teákra, a cukormentes változatokra. Minden nap megittam 1,5 liter teát. Ezekből sok úgy van hirdetve, hogy természetes édesítőkkel, sztíviával stb. Viszont mindben van mesterséges édesítőszer: aceszulfám-K, szukralóz vagy aszpartam. Egy idő után kíváncsi lettem, hogy oké, azt írják, hogy nem káros vagy az egészségügyi határérték ennyi meg annyi. De honnan tudjam, hogy én az 1,5 literrel, ami elég sok átlépem-e? Még nem láttam, olyan terméket, ahol a vegyszerek mennyisége meg lett volna adva. Nem véletlen, hogy a vastagbélrákok mennyisége folyamatosan emelkedik és elég problémás a fejlett világban.

erol 2021.09.27. 13:05:54

@evilwolf: Ez jó nagy hülyeség, pedig nagyon nem vagyok fideszes. Ilyen alapon, ha a csóri éhes, joga van lopni, mert hát most haljon éhen?

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2021.09.28. 14:57:36

A legtöbb veszélyes vegyszert megesszük a kajáinkkal , megisszuk az üdítőkkel ... ja és főként szedjük őket, mint "gyógyszer".... ami kell persze, néha és összességében kb 10-ed huszad annyi.
süti beállítások módosítása