Ideo-logikák

Ideo-logikák

48 eredménye a kiegyezés, 56-é pedig a kádári jólét volt

2024. október 05. - Tamáspatrik

A történészek alaposan kivesézték már az 1956-os forradalmunkat (1848-ast szintúgy), én magam könyveket olvastam és előadásokat is hallgattam ezekről, és ajánlom Orbán Balázs és Bencsik András uraknak, hogy hasonlóan járjanak el, mielőtt megteszik a „mélyen szántó” megállapításaikat a közmédiumokban, felületes tudásukkal fokozva a zűrzavart a fejekben.

Az egyik hiba, amit hajlamosak vagyunk elkövetni az, hogy utólag mindenki okos, mindenki tudja, hogy mit kellett volna tenni vezető politikusainknak az adott helyzetben. Csakhogy ott és akkor senki sem lát tisztán, nehéz felmérni például az elnyomó hatalom várható lépéseit, emellett a nemzetközi politikai helyzet is ilyenkor többnyire zavaros, hiszen hatalmi vákuumok szükségesek ahhoz, hogy az állami vezetések elbizonytalanodjanak és ezzel egy időben a tömegmozgalmak ki tudjanak bontakozni. Nyilván lehettek olyan illúzióik a magyar forradalmároknak, amelyeknek ha a tudatában lettek volna, talán másként tárgyaltak volna. Utólag okosnak lenni már könnyű.

1848 október 6-án a tizenhárom magyar tábornok kivégzése az egész magyarságot megrázó, jelképszerűsége révén a nemzeti egységet erősítő, tragikus esemény volt. Az köztudomású, hogy 48 nélkül nem lett volna kiegyezés, az viszont kevéssé, hogy az 56-os forradalmunk hogyan függött össze a későbbi kádári jóléttel. (Ez is egyfajta „kiegyezés” volt akkoriban, hiszen Kádár a szovjet rendszer helytartójaként kapott némi szabad kezet bizonyos dolgokban annak fejében, ha biztosítani képes a társadalmi békét az országban.) A volt szocialista tömbön belül elfogadható szintű életszínvonalat alapból csak az erős ipari hagyományokkal rendelkező NDK és Csehszlovákia tudott biztosítani a polgárainak, nálunk a gazdaság fejlettsége a lengyelekéhez és a románokéhoz volt hasonló, viszont életszínvonal tekintetében mégis messze felettük álltunk.

A viszonylag jó életszinvonalnak az egyik fő oka az volt, hogy nálunk a pártvezetés aktívan törekedett annak fenntartására, nehogy a nyomor és önkény megint felélessze a lázadás szellemét, mint ahogyan az 50-es években történt. Ezért a vállalkozások nagyobb szabadságot kaptak mint máshol, jobban lehetett seftelni, ügyeskedni, néha még külföldre is utazni, háztájiban dolgozni, később még géemkázni is, vagy esetleg szűkebb körben rendszerkritikus művészfilmeket nézni, olykor szamizdat irodalmat terjeszteni. Ez az extra munkabefektetés és ügyeskedés sokak számára magasabb életszínvonalat biztosított, igaz viszont, hogy az állam jobban eladósodott, és a felhalmozott számlát a rendszerváltáskor kellett végül megfizetni. Egyértelmű, hogy az 56-os forradalom nélkül nálunk nem lett volna lehetséges egy kicsivel nagyobb szabadság és nagyobb jólét más kommunista országokhoz képest a Kádár-rendszer idején.

Van még legalább egy aspektusa annak, hogy egy ország kiáll-e a szabadságáért vagy beletörődik abba, hogy számára idegen elnyomók uralkodjanak fölötte. Ez a magánéletben is igaz, hogy aki kiáll magáért, nem pedig lapul, nyel és bízik a csodában, az hosszabb távon általában jobban fog járni. A környezete ugyanis elismeri, hogy van önálló véleménye, akarata, nagyobb lesz a tekintélye. Ez Magyarország esetében is egyébként így történt, a forradalmak javították az országunk hírnevét, gyakorlatilag azt üzenték, hogy velünk azért számolni kell. (Kevéssé közismert, hogy a Rákóczi-szabadságharc sem volt eredménytelen, mert a fegyverletétel ára egyfajta kiegyezés volt a Habsburgok és a magyar nemesi osztály között.)

Amellett, hogy alkupozíciója mindig csak annak van, aki alapállásból a küzdést választja - ami persze nem minden esetben igaz, hogy jelent fegyveres felkelés formáját kellene, hogy öltse, hanem bármilyen aktív, eltökélt és következetes, az érdekeinkért való kiállást magában foglalhat. Azok az országok, amik egyszerűen lefeküdtek, behódoltak egy nagyobb szomszéd (a nagy testvér) akaratának, azok végül mindig megjárták: lásd Belorusszia, Észak-Korea, Kuba, - de lehet nyilván a másik térfélről is példákat hozni.

Mindennek persze semmilyen aktuálpolitikai vonatkozása nincs, legfeljebb annyi, hogy az aktuálpolitikát el kell tudni választani a történelmi események értékelésétől, éppúgy mint az egyes taktikai lépéseket a követett alapelvektől. Kellenek közös értékek és alapelvek, ugyanis nihilizmusra, cinizmusra és képmutatásra nem építhető egyetlen társadalom sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9818701488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.10.06. 16:31:18

Kádár a tipikusan szűklátókörű, ostoba és seggnyalásra épülő kegyenc-diktatúrát építette ki, ami egyrészt tömegek alkoholizmusáról, másrészt a kontraproduktumról szólt.

Semmit nem tett sem ő, sem a szarházi beosztottjai, hogy az ország gazdaságilag szintet lépjen.
S ennek az oka, hogy 1953-ban és 1957-ben is eladták az országot, már akkor.

birkamenet 2024.10.07. 11:03:13

@gigabursch:

De legalább békeparti volt mint a Viktátorunk!

IdomitottFoka 2024.10.07. 13:01:47

Ami azt illeti, a magyar enyhülés 68-as forradalmak után volt, nem 56 után. Nem felejtették el azt olyan hamar, és kellett h 68-ban a szovjet mellett kompromittálódjunk.

MEDVE1978 2024.10.08. 10:09:28

Történelmileg a kiegyezés inkább olyan volt, mint egyfajta szankcionálás befejezése. Itt a szankció a passzív ellenállás volt a magyarok részéről. Ez nyilvánvalóan kárt okozott a Habsburgoknak, késett vagy nem jött be az adó, a hivatali rendszeren minden elképesztően lassan ment végig, a dezertőröket bújtatták stb.

A Königgrätzi csata után a prágai békében a Habsburgok lemondtak Németország egyesítéséről és átadták a lehetőséget a poroszoknak. Ez óriási blama volt és a Habsburg vezetés jól érzékelte, hogy a birodalom széttagoltsága és fejletlensége a probléma. Ebbe a képbe nem passzolt bele, hogy a birodalom második legnagyobb nemzete passzívan ellenáll, bojkottál, hosszú távon nem tartható fenn. Politikailag ki kellett egyezni, különben a teljes birodalom integritása került volna veszélybe. Erre volt megoldás a duális monarchia. Érdekes gondolat, hogy jobb lett-e volna, ha mondjuk a Habsbourg birodalom akkoriban szétesik, illetve mi történt volna. Egyrészt jobban jártunk volna, hiszen a nemzetiségekkel kevesebb ellentét állt volna fenn, a magyarosítási törekvések ugyanis csak ezt követően indultak el. A románokkal például teljesen más volt a viszony: az 1850-es években magyar honvédek segédkeztek egy román lázadásnál.
Ha tovább építgetem a légvárakat, akkor lényegében két nagy veszély lett volna a Habsburg birodalom XIX. századi szétesésekor: az egyik a német dominancia, egy ilyen esetben Németország szinte biztosan bekebelezte volna Ausztriát, sőt valószínűleg Csehországot is. Elképzelhető lett volna egy gigantikus német birodalom is, amiben a németek a teljes volt Habsburg területet megszerezhették volna. A britek akkoriban elég izolacionisták voltak, a franciák pedig gyengék (a németek szarrá verték őket 1871-ben). A maradék hatalom Oroszország és ez nem jelent jót, mert a pánszlávizmus a XIX. század végén már nagyon erősen ébredezett. Egy ilyen esetben - az orosz cár minden szlávok védelmezőjeként segíti a szerbeket, horvátokat, szlovákokat, cseheket, vicces módon a természetes szövetségesünk ismét vagy a németek vagy a franciák és a románok lettek volna :)

Így utólag tehát lehetetlen megmondani, hogy Magyarország hosszú távon jól járt-e a kiegyezéssel: 40 év fejlődést hozott, ugyanakkor előkészítette és elkerülhetetlenné tette Trianont.

1956. esetében is könnyű utólag okosnak lenni. Ungváry írt nemrég egy cikket, amiben sok érdekesség van (pl: az, hogy a Szabad Európa Rádiónak a kommunikációja értelmezhető volt-e olyan "felbujtásként", ami nyugati katonai segítséggel kecsegtette a magyarokat. Persze ő arra jut, hogy egyetlen egy ilyen kijelentés volt és nem volt jellemző, viszont az emberek többsége a biztató jellegű hangvételt már önmagában úgy értékelte, hogy aki ilyen lelkesítő, az majd segít is.

Az utólag könnyű okosság a katonai helyzetre is vonatkozik. Ungváry azt írja, hogy a szuezi válság nem volt releváns. Szerintem ez hülyeség, ha éppen egy brutál krízist kezelsz politikailag, ahol presztízsveszteség ér (és Szuez ilyen volt), meg éppen a közel keleti politikád omlik össze, akkor az USA helyében te sem a magyar forradalommal lettél volna elfoglalva. Tehát másodlagos színtér volt Magyarország. Katonailag egyébként is szar a helyzet, hiszen Ausztria és Jugoszlávia semleges volt, az összes többi szomszédos ország viszont Varsói szerződés tag. Ebből kifolyólag szinte lehetetlen lett volna bármilyen beavatkozás.

Ungváry hozzáteszi, hogy a Honvédség jelentős részei passzívak maradtak, tehát nem rontottak fejjel a sokszoros túlerőben lévő szovjeteknek. A családi emlékek is ezt támasztják alá nálunk, idős rokonom parancsnok volt a Honvédségnél vidéken. 1956-ban több ellentmondó parancsot is kapott, az egyik arról szólt, hogy menjen és ha szükséges lőjön a tüntető, felvonuló emberek közé, a másik később arról, hogy menjen a szovjetek ellen. Egyik parancsot sem teljesítette, a laktanyában maradt az alakulat. Az öreg régi kommunista volt és hitt az egészben, de hülye sem volt, hogy elhiggye, hogy a felvonuló civilek horthysta gonosztevők. Mivel harcolt a második világháborúban és látta a szovjet haderőt is mindkét oldalról, valószínűleg azt is tudta, hogy milyen erőviszonyokkal kell szembenézni, ha a szovjetek ellen vonulna.

Eredmény szempontból tehát paradox módon 56 sikeresebb volt, mint a kiegyezés (illetve 1848), az említett jóléti intézkedések miatt, amelyek a 60-as évektől jöttek be és legvidámabb barakkot csináltak Magyarországból.

Gelimtredfd 2024.10.09. 19:30:47

kádári jólét volt
A történészek alaposan kivesézték már az 1956-os forradalmunkat
----------------
1. A jó laguján rakta, raktaga, arete, arta, attól, hogy a jó is racionálist rekkne, indogermán ie stumától.
A lét hangot nem rakem, hol a lé, de a hang összerakva egy libernyák hang.

2.Alap hang nem van, magyarul az al túl, Grund raku. A forradalom egy bullshit libernyák nyelvkakilási halandzsa.

3. A történészek menjenek a fingrista anyjuk...56-ról stak narraitvák vannak, de ma már ismert a bajnoknarrativa, vagyis Prigozsin én a Wagner, a nácik, ahol a moszkoviták a libcsik, a fideszlibcsik. Azt mondják a normál libcsik, hogy 56-nál nácik voltak, na most ottvannak és Prigozsin narrativája nyert.

56-os banzájra horogkeresztvel, örjedésvel és Sieg Heil-val kellene menni, hogy le a libcsi moszkovitákkal, éljen a Wagner!

Gelimtredfd 2024.10.09. 19:32:19

@MEDVE1978:

De sokat mekegsz halandzsa új-ónemmagyaron! Braver Hund, látem, látem ment a libernyák drill, itt van egy biscrok.
süti beállítások módosítása