Ideo-logikák

Ideo-logikák

Hozott-e bármi újat Magyarországnak 2021?

2021. december 27. - Tamáspatrik

Gazdaság: A sikerpropaganda ellenére a helyzet változatlan

2020-ban a magyar gazdaság zsugorodása 5,1%-os volt, ami a régióban az egyik legnagyobb visszaesésnek számít. A kormány tavaly viszonylag kevés pénzt tolt a gazdaságba a járvány hatásainak ellensúlyozására, emiatt sokan igen csak megszenvedték anyagi értelemben is a tavalyi évet. Az idén többet költ a magyar állam másokhoz képest, valamit a járványintézkedések is kevésbé szigorúak. Ilyen (emberéletekben is kifejezhető) áldozatok árán tudtuk azt elérni, hogy a gazdaságunk „visszapattanása” az egyik legjobb az EU-ban, összességében azonban a két év egyenlege a zérót közelíti. A másik ár, amit fizetünk az EU egyik legnagyobb inflációja, amit az átlagos bérből és fizetésből élők szenvednek meg leginkább (hiszen a fizetésemelések az év elején vannak). Az év nyertesei ezúttal is a kormány közeli vállalkozók voltak.

Összességében a gazdaságunk pont ugyanott áll a régióban és az EU-t tekintve mint két éve vagy öt évvel ezelőtt, és a gazdaság szerkezete sem változott, termelékenységünk alacsony és a multi bérmunkáztatás  még mindig meghatározó. Az államadósság az egyedüli (a GDP-hez képeset 80% körüli), ami messze kilóg a régióból és a nálunk fejlettebb német vagy holland szintet is meghaladja, amin a jövő évi hatalmas pénzszórás a választások előtt csak rontani fog, a Gyurcsány-kormányt idéző szintek jöhetnek, és persze menetrendszerű megszorítások 2022 második félévében. Az infláció is nyilvánvalóan tovább fog gyorsulni jövőre az általános piaci helyzet és az állami pénzszórások együttes hatásaként.

Amiben fordulat következhetett volna be: nincs lényeges előrelépés a környezetvédelmi területeken, elsősorban a megújuló energiákban és az energiatakarékosságban. A másik a sors fintoraként, hogy Paks 2 régebben elhibázott és túl drága döntésnek tűnt, most viszont az vele a gond, hogy az építkezésen még egy kapavágás se történt, és kitudja meddig tolódik az eredeti határidőhöz képest (az orosz hitel kamatait addig is fizetni kell persze), pedig szükség lenne rá hamarosan a megugró energiaárak fényében. (A lakossági árakat tudja támogatni az állam egy darabig az államadósság növekedése árán, a cégek esetében viszont ez kevésbé lehetséges.)

Sport: Nincs változás

Az olimpián ugyanaz a néhány sportág „szállította” ezúttal is az érmeket mint régebben, és amellett, hogy pár kiemelkedő nagy egyéniségünk hozta magát, az eredményesség is a szokásos szintű volt. A lakosság edzettsége és egészségtudatossága szintén változatlanul alacsony mértékűnek mondható. A fociválogatott teljesítménye összességében ugyanott tart mint régebben, habár a foggal-körömmel való védekezés területén jól helytálltunk az elithez tartozó válogatottakkal szemben is (főleg ha már nem volt tétje a mérkőzéseknek). A topligánkban jegyzett és folyamatosan jól tejesítő játékosunk továbbra is alig van. A többi kiemelt sportágunk mint például a kézilabda is pontosan ugyanott tart mint régebben, a sportra költött hatalmas összegek nem motiválnak, inkább csak elkényelmesítik a játékosokat és az edzőket egyaránt.

Kultúrában sem arányos a pénz és a teljesítmény

Az egyik legnagyobb költségvetésű film egy silány propaganda célú alkotás volt a másik, nemzetközi babérokra is törő „Feleségem története” szintén teljes bukás. A legszínvonalasabb magyar alkotások mind kevés pénzből valósultak meg. Tovább folyt a „kultúrharc”, az ideológiát toló írók, énekesek és képzőművészek kerestek csak jól idén. Az oktatás és egészségügy leépítése is folytatódott, a fő cél alighanem az lehet, hogy az állami vagyon értékes része az új arisztokratáciát képező NER közeli kezekbe kerüljön.

Építkezések: Tovább a lenini úton

A vas és beton országa akarunk lenni, toltuk a méregdrága útépítéseket, már Matolcsy is erősen kritizálta ezt a hosszú távon improduktív vonalat, ami a környezetünk védelmét sem segíti. (Minél több az út, lakópark, irodaház, annál többen közlekednek autóval.) A tömegközlekedés különlegessége az ún. „vonatvillamos” volt, ami valójában leginkább csak egy villamos, ami vonatként is közlekedik. Ez azonban nem túl biztonságos megoldás nagyobb sebességeknél, mivel a villamoson főleg állóhelyek vannak, emiatt nem mondható jelentős áttörésnek ez sem.

A politikai helyzet szintén csalódást keltő (azoknak, akik még reménykednek)

Lehetnek tovább folytatni a sort a médiumokkal, a külpolitikával, de ugyanaz a „sorminta” rajzolódik ki mint 2020-ban és az azt megelőző években. A magyar kormány egyre konzervatívabb és a magyar választók jó része egyre agymosottabb jobban a propaganda hatása alá kerül és egyre inkább elfogadja, hogy úgysem lehet változtatni. Az ellenzék továbbra is széthúzó és nem képes összefogni, megfelelő támogatást adni a közös jelöltnek, és amennyiben az állampolgárok azt érzékelik, hogy képtelenek felállni a pártok egy alternatív, egységes stratégia mögé, akkor a jövő évi választásokon sem várható lényegesebb változás. A kormány egyre agresszívabb, egyre inkább feszegeti a határokat, de nyugodtan megteheti, mivel a választók ingerszintje is egyre feljebb tolódik. 2022 második felében a jelenleginél is sokkal durvább állami kontrollra számítok minden területen, lehet hogy akkor már nagyon sokakat zavarni fog az állam (pontosabban a NER rendszerének) túlhatalma, de akkor már késő lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3316794200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2021.12.27. 22:22:08

Amennyire én látom, a kedves vezető tökéletesen mérte fel sajnos a helyzetet. Ez azt jelenti, hogy megfelelő veszélyességi szintre lőtte be az ellenzéki összefogást és ennek megfelelő szinten kezeli is a helyzetet. Ez jelenti a teljes erővel nyomott szociális intézkedéseket (visszajáró SZJA, 13-ik havi nyugdíj), a kemény médiakampányt (az előválasztás ellenkampánya, a Megafon féle social média kampány, a nem létező, ám létezőnek eladott Városháza ügy). Orbán mindent feltett nagyjából egy lapra, még úgy is, hogy elúszni látszik az idei és jövő évi hiány. Nagyjából a kormány nyerése esetében a várható scenario szerintem az, hogy gyorsan elkezdenek tárgyalni az EU-val. Ugyanis a gazdaságnak nagyon kell, hogy beömöljenek az EU-s pénzek. Eddig nem láttunk egy eurocentet sem a koronavírus gazdasági hatásait mérsékelni szándékozó csomagból és a 2021-2027-es költségvetésből sem. A kormány a fejlesztések döntő részét EU pénzre húzta fel, így ennek a hiánya egyre inkább fájni fog és lassítja a gazdasági növekedést. Ezért elkezdődik a szokásos herce-hurca majd. Ez azzal jár, hogy Orbán megpróbálja majd látszatmegoldásokkal kiszúrni a Bizottság szemét, amit majd átlátnak és hosszú vita kezdődik. Ez szerintem legalább egy évig eltarthat, amíg gazdasági válság lesz vagy jelentősen csökken a növekedés.
Az ellenzék győzelme esetében külön kérdés, hogy a győzelem milyen mértékű. Egy esetleges 2/3 esetében a fő kérdés az lesz, hogy addig egyben tartható-e az ellenzék, amíg a NER felszámolása megtörténik. De ennek jelenleg minimális az esélye. A sima győzelem esetében a kérdés az, hogy mihez tud kezdeni az ellenzék azzal, hogy gyakorlatilag egy teljes párhuzamos hatalom van Orbánék kezében és mindent arra tesz majd fel, hogy azonnal visszakerüljön a hatalomba. A jelenlegi tippem az, hogy gyorsan szétesne az ellenzék a nyomás alatt.

ulpius66 2021.12.28. 12:04:29

Értem én, persze, hogy értem......

SIKERÜLT KISZEMEZGETNED AZ ÁLTALAD SIKERTELENNEK ÍTÉLT ADATOKAT!!!
(amely természetesen köszönő-viszonyban sincs egy ország tényleges teljesítményével.....)

Na, akkor nézzük A TÉNYEKET!

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSE:
2018 --- 5%
2019 --- 5%
2020 ---- 5%-os csökkenés
2021 --- kb. 6,5%-os növekedés

Azaz az utóbbi négy évben 11,5-os növekedés volt, éves átlagban közelíti a 3%-os növekedést! ...... ami szerény számítások szerint IS A LEGNAGYOBB AZ EU-BAN!!!!!!

Nézzük a munkanélküliséget!

Ja!!!... ezt ne is nézzük, mert ebben az egész EU-ban az egyik legjobbak vagyunk!

Akkor nézzük a keresetek, és a nyugdíjak növekedését!

Ja!!!! ezt se nézzük, mert ebben is EU legjobbak vagyunk!

Akkor inkább nézzük a magyar beruházási rátát, az építőipart!

Ja!!! Nehogy ezt nézzük mert abban meg világbajnokok vagyunk!

AKKOR NÉZZÜK A SPORTOT, A KÖRNYEZETVÉDELMET, A MŰVELŐDÉST, OKTATÁST, EGÉSZSÉGÜGYET, OKTATÁST.... SŐT NÉZZÜK A "JOGÁLLAMISÁG" HELYZETÉT.....

EZEKET OLYAN JÓ NÉZEGETNI, HISZEN SEMMILYEN MÉRŐSZÁM NEM ÁLL RENDELKEZÉSRE!!!!!!!!!

csakeztengedte 2021.12.28. 16:25:49

30 éve pszichopaták uralkodnak rajtunk.
Nagyszerű.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.28. 17:26:19

@MEDVE1978: Na és mi a helyzet a 444 által kiszivárogtatott valós népszerűségi adatokkal?

CSOKKI MÁLNA 2021.12.28. 17:29:47

@MEDVE1978: Éppolyan hamar beadnák a kulcsot kormányon, mint a huszadik század elején kormányra kerülő “habarék” ellenzék..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.28. 17:35:12

@CSOKKI MÁLNA: Milyen valós adatok? Engem felhívnának telefonon én is azt mondanám hogy nem szeretem MZP-t. Eszem ágában sem lenne elárulni a párt szimpátiám.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.28. 17:37:02

@CSOKKI MÁLNA: Kivéve ha azzal kezdik hogy szépen felgöngyölítik a sok lopást. A sok gerinctelen féreg hamar énekelni fog ha megszorítják őket. Egyik feladja a másikat.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.28. 17:39:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Persze, persze.. Komolyan olyanok vagytok, mint Hitler a bunkerben ‘45 tavaszán, amikor nem létező hadosztályokat tologatott a térképen..:)))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.28. 17:40:36

@CSOKKI MÁLNA: Ja, én például nem rettegek az ellenzéki hatalomátvételtől. :-))

CSOKKI MÁLNA 2021.12.28. 17:52:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Álmodozol. A valóság ott van abban a kk.-ban, amit a baller vezérkar rendelt, és amely miatt MZP tavasszal már csak egy mókás emlék lesz..:))

ulpius66 2021.12.28. 19:00:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "A remény hal meg utoljára. :-))

Rosszul tudod!

"A remény hal sül meg utoljára. :-))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.12.28. 20:15:45

@ulpius66: "éves átlagban közelíti a 3%-os növekedést! ....."

Mindezt soha nem látott mennyiségű EU-segíly pénzeső közepette. És az elbaltáázáshoz te még tapsolsz is fideszgeci. :))

Egyébként a gazdád átlagos 7% fölötti növekedést ígért. :))

ulpius66 2021.12.28. 20:22:33

@_atpijkamo_: És az elbaltáázáshoz te még tapsolsz is fideszgeci. :))

Ja!

Én és a családom kibaszott jól élünk itt a 11-kerben.......persze leszámítva Kamugeri elbaszásait!

Mindenünk megvan, élünk, mint Marci Hevesen!

Mért ne tapsikolnék????????

CSOKKI MÁLNA 2021.12.28. 22:04:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Te már csak tudod..Lassan 12 éve reménykedsz, 4 évente áprilisban..:)))

2021.12.28. 23:02:14

@MEDVE1978: “Az ellenzék győzelme esetében külön kérdés, hogy a győzelem milyen mértékű. Egy esetleges 2/3 esetében a fő kérdés az lesz, hogy addig egyben tartható-e az ellenzék, amíg a NER felszámolása megtörténik. De ennek jelenleg minimális az esélye. A sima győzelem esetében a kérdés az, hogy mihez tud kezdeni az ellenzék azzal, hogy gyakorlatilag egy teljes párhuzamos hatalom van Orbánék kezében és mindent arra tesz majd fel, hogy azonnal visszakerüljön a hatalomba. A jelenlegi tippem az, hogy gyorsan szétesne az ellenzék a nyomás alatt.”

Koszonom, magam sem írhattam volna meg jobban:-)))))

2021.12.28. 23:06:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: “Nézzük az inflációt, az ikerdeficitet!“ Igen, ki tekintettel már a tányér szélén kívülre? Van egy pandemia költségei miatti világméretű infláció. Ezt azért nem illik teljes egészében a kormány nyakába varrni. Maradj tényszerű, hidd el az emberek akkor komolyan vesznek

2021.12.28. 23:11:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: “ Engem felhívnának telefonon én is azt mondanám hogy nem szeretem MZP-t. Eszem ágában sem lenne elárulni a párt szimpátiám.”
Látod itt igazat adok neked, én sem mondanám meg. Vannak olyan társadalmak, ahol például a fizetés nagyságának firtatasa, a vallási hovatartozás, pártszimpátia szigorúan tabutéma. Mivel ezek személyes dolgok. Rengeteg konfliktust ki lehet védeni.

2021.12.28. 23:18:21

@CSOKKI MÁLNA: “ És előtte..?” Most azt harsogták mindenkit Orbán üldöz személyesen külföldre, de mi van azokkal akik a gulyás kommunizmus idején menekültek el? Rákosi, Kádár meg az összes többi, ahogy írod meg nagyobb agy beteg volt.

2021.12.28. 23:21:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: “ Kivéve ha azzal kezdik hogy szépen felgöngyölítik a sok lopást.”

Akkor lenne a dolog hiteles ha saját oldalon kezdenek. Lenne ott is elég vizsgálandó dolog

2021.12.28. 23:25:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: “ Egy ismételt ballib bukás esélyét hozta.” olyan érzésem van hogy nem is akarnának igazán nyerni. Ennyi balfaszsagot meg tetezik egy karakteilag teljesen alkalmatlan emberrel.

2021.12.28. 23:27:15

@CSOKKI MÁLNA:

Te már csak tudod..Lassan 12 éve reménykedsz, 4 évente áprilisban..:)))

Szuper valasz

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.29. 05:59:46

@Team Vincent: "karakteilag teljesen alkalmatlan " :-)) Neked sem anyanyelved a magyar, igaz? A magyartanárod sírva fakadna ha olvasná.

arthurthedent 2021.12.29. 06:04:34

"az EU egyik legnagyobb inflációja, amit az átlagos bérből és fizetésből élők szenvednek meg leginkább"

Ezt meg hogy a csodába tudtad kisakkozni? Azok szenvednek az inflációtól, akiknek sok megtakarításuk van.

Látom a "megint a szegény emberrel van kiszúrva" mantra automatikuson megy a mondatok végére, gerincvelőből, anélkül, hogy tudatosulni miket is írkálsz. :(

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.29. 06:05:15

@Team Vincent: Kezdjük a nagyobb nagyságrendekkel! Mondjuk a Mátrai Hőerőművel, ahol a legfelsőbb szintig mindenkit el lehet vinni bilincsben. Mészáros megveszi a külföldiektől 7 milliárdért, majd kiveszi a 11 milliárdos tartalékot osztalékként, ami után megveszi tőle a magyar kormány 17 milliárdért. Ez az ügy a legmagasabb szintig ér és egyértelmű hűtlen kezelés. Hasonló ügyben Dél -Koreában sok-sok évet osztottak ki.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.29. 06:07:04

@arthurthedent: "Azok szenvednek az inflációtól, akiknek sok megtakarításuk van." - ennyi ésszel hogy találsz ki a wécére? Az alapélelmiszereknél 20 százalék körüli az áremelkedés. A nyugdíj emelés meg volt vagy 5 százalék.

arthurthedent 2021.12.29. 06:08:35

"2020-ban a magyar gazdaság zsugorodása 5,1%-os volt, ami a régióban az egyik legnagyobb visszaesésnek számít."

"Ilyen (emberéletekben is kifejezhető) áldozatok árán tudtuk azt elérni, hogy a gazdaságunk „visszapattanása” az egyik legjobb az EU-ban,"

Tehát ha a járvány miatt csökken a GDP, akkor az baj. Ha a kormány erőfeszítéseket tesz és nő a GDP, akkor az is baj. Márpedig nincsen ingyen ebéd, a kormány vagy pénzt áldoz/csökkenti a bezártságot, hogy ellensúlyozza a vírus okozta visszaesést vagy nem és akkor visszaesés lesz.

De végülis igaz, lehet követelni, hogy a kormány úgy növelje a GDP-t, hogy nem csinál semmit. Elengedett kézzel, rákoncentrálással. :D

arthurthedent 2021.12.29. 06:11:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Az alapélelmiszereknél 20 százalék körüli az áremelkedés. A nyugdíj emelés meg volt vagy 5 százalék."

Képzeld mennyire megszenvedted volna az inflációt, ha lenne megtakarításod. Ha nem 40 forintot buksz a parizer árán, hanem elveszítesz tízmilliókat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.29. 06:15:32

@arthurthedent: Ezt írtad.
"Azok szenvednek az inflációtól, akiknek sok megtakarításuk van."
Szegény Mészáros, kevesebbet és a lopott pénze. A kisnyugdíjasnak meg már parizerre sem futja. Mielőtt elküldesz valamit, próbáld meg felfogni mit krampácsoltál be és ha rájössz mekkora hülyeség, akkor inkább töröld ki! Nekem tízmillió feletti pénzem van euróban és dollárban. Szerinted én jobban szenvedek mint a nyugdíjas aki éhezik, vagy nem futja tüzelőre?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.29. 06:17:37

@arthurthedent: "Ha nem 40 forintot buksz a parizer árán, hanem elveszítesz tízmilliókat." - mindjárt sírva fakadok.
"Te hol élsz?" - ez nem érvelés, hanem szófordulat. Még az értő olvasás is nehezedre esik.
Na! Méreten aluli vagy, visszadoblak.

arthurthedent 2021.12.29. 06:22:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Na! Méreten aluli vagy, visszadoblak."

Ja, egy troll nem trollkodik velem, most nekem nagyon rossz lesz ám. :D

2021.12.29. 08:30:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: “ Neked sem anyanyelved a magyar, igaz? A magyartanárod sírva fakadna ha olvasná.”

El kell hogy keseritselek, magyarul neveltek a szüleim.

2021.12.29. 08:35:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: “ Kezdjük a nagyobb nagyságrendekkel! Mondjuk a Mátrai Hőerőművel, ahol a legfelsőbb szintig mindenkit el lehet vinni bilincsben”

Látod ez a tipikus csőlátás, kezdjük az Gyurcsánnyal, vagy az úgynevezett rendszerváltással, vagy a második háború utáni kommunista időszakkal ahol mindent einstandoltak. Egyoldalú elszámoltatás nincs. De ez valahogy nem ér le a szürke agy allomanyig.

2021.12.29. 08:39:09

@Team Vincent: “ A magyartanárod sírva fakadna ha olvasná.”

Megkérdeztem tőle, nem szokott sírni, edzett, olvassa a kommenteket amit írsz

2021.12.29. 08:44:47

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: “ Nekem tízmillió feletti pénzem van euróban és dollárban. ”

Most vagy igazán nevetséges. Először a megjegyzés, másodszor az összeg nagysága miatt.

2021.12.29. 08:52:11

@arthurthedent: “ Ha nem 40 forintot buksz a parizer árán, hanem elveszítesz tízmilliókat.”

Az infláció miatt negyven milliót vesztettem, és meg nem látszik az alagút vége. Sokaknak egész életük megtakarításait viszi el. Nemcsak szupergazdagokbol áll az ország.

BiG74 Bodri 2021.12.29. 08:52:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Hogyan, hát nem érted?
A világ egyik legnagyobb agya végre kiszabadult béklyóiból és a hirtelen bevonzott milliárdok szinte füstté válnak az inflációban. Te meg közben a hülye bérből élőt félted, meg a parizerét. Hát ember vagy te!?
Ráadásul csőlátásban szenvedsz, mikor éppen felemlegeted a jelen köztörvényes bűncselekményeit!

2021.12.29. 08:58:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: JAVÍTÁS

“ A magyartanárod sírva fakadna ha olvasná.”

Megkérdeztem tőle, nem szokott sírni, edzett, olvassa a kommenteket amit írsz

Andy73 2021.12.29. 09:41:02

A járvány alatt, ami még mindig nem ért véget, már az is nagy eredmény, ha visszapattan a gazdaság. Összehasonlítási alapként a 2008-as válság és annak a baloldali kezelése áll rendelkezésre, a különbség pedig ég és föld. Nem a sport a legfontosabb, de Peking és Tokió között is hatalmas a különbség, pedig a verseny a sportban is sokkal nagyobb, meg lehet nézni a hasonló nagyságú országok vagy akár a szomszédaink olimpiai teljesítményét.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.29. 09:42:58

@Team Vincent: Amikor Ferenc Jóska leverte a forradalmat, akkor is sokan mentek külföldre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.29. 09:50:29

@Team Vincent:

Az igazi komikum: Orbán elleni választási kampány helyett egymást ütik a gyurcsényisták és a márkisták. Már jobban utálkják egymást, mint Orbánt.

ulpius66 2021.12.29. 10:02:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ilyen az élet!

Ez van akkor, amikor a ballibsi pártlistát a gyurcsányi és az MZP is össze akar állítani......
(2022 januárra kiderül, hogy melyikük az erősebb........... avagy mindkettőnek kusssssssss!!!!!!!.........
ÉS A LISTÁT A LIBERÁL-FASISZTA SOROSS ELVTÁRS ÁLLÍTJA ÖSSZE, ÉS KÉSZ.....)

ulpius66 2021.12.29. 10:13:48

PERSZE ITT IS FELTESZEM A KÉRDÉST.

Ha az összes ballibsi pártnak SoroSS a gazdija, és az van amit a gazdi mond, akkor a ballibsi összefosást mért nem SOROSS-PÁRTNAK HÍVJÁK???????????
(így sokkal eccerűbb lenne.... nem kéne 7 - 8 - 9 vagy még több pártlógó a savazólapra....elég lenne a gazdi arcképét odatenni......)

CSOKKI MÁLNA 2021.12.29. 11:08:53

@ulpius66: Csak azt nem tudom, hogy MSZP helyett Klárika vagy a jó öreg Gordi lesz a jelölt. Sztem Gyuri bá' is épp ezen agyal éppen..:)

CSOKKI MÁLNA 2021.12.29. 11:14:59

@CSOKKI MÁLNA:

MZP természetesen. (Még a neve is elárulja, hogy kikhez tartozik..:)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.29. 13:02:27

@ulpius66: Kicsit le vagy maradva. Soros. valami új nincs?

@nemecsekerno_007: Ugyanazok a jó következtetések. Kicsit kiestél a szerepedből. Hol a 2/3-os jóslat?

a nagy hohohorgász 2021.12.29. 14:49:57

Az mennyire gáz már hogy ti Orbánt utaljatok azért mert nem birtok osszeallni és többet mondani/ígérni mint o1g....

a nagy hohohorgász 2021.12.29. 15:58:19

@nemecsekerno_007: mi többet tudnak ígérni? Hogy ne futsunk akkor nem lesz akkora a gazszamla? Vagy hogy ne korlátozzuk a piacot és legyen 800 huf a benzin literje? Vagy hogy a 300 bruttó 30%os szjaval adozzon?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.12.29. 17:50:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ha csak azt a pár száz milliárdot levesszük amit propagandára költenek már jól járunk.

Tamáspatrik 2021.12.29. 18:34:57

@arthurthedent: Melyik a nagyobb csapás, ha a vagyonod harmadrészét elveszíted, vagy ha a kereseted, amiből nem tudsz félretenni 1/3-dal csökken?
Életszínvonal szempontjából az utóbbi. Ha van megtakarításod, azt rakosgathatod jobban jövedelmező formákba, ha viszont fix kereseted van, akkor várhatsz jövő év február elejéig, hogy utánamenjen az inflációnak. A felpörgő infláció jelenti a fő gondot, nem az abszolút értéke.

Tamáspatrik 2021.12.29. 18:35:57

@ulpius66: Ha Soros lenne a "gazdija", akkor összefognának, nem???? Saját magadnak mondasz ellent.

Tamáspatrik 2021.12.29. 18:37:01

@nemecsekerno_007: Akkor okosíts ki minket, ha ennyire tudsz.
Én még nagyítóval találtam egy igazán értelmes gondolatot a radikális jobboldalon.

Tamáspatrik 2021.12.29. 18:44:40

@Andy73: Azta, Peking és Tokyo olimpia, mit nem mondasz! Nyertünk 20 érmet és a kormánypárti sajtó egyből azzal jön, hogy 25 éve nem volt ilyen jó szereplés, holott 18 érem volt már többször is nemrég, közötte több arany mint most. Nem játsszunk már a számokkal!
2010 és 2013 között a Fidesz alatt se nagyon volt növekedés.
Most a gazdasági helyzet tagadhatatlanul jobb mint 2008 után, de 2019-hez képest nincs olyan növekedés, ami miatt nagy örömünnep, pénzszórás lenne indokolt. A szocik már belebuktak a 13. havi nyugdíjba egyszer.

a nagy hohohorgász 2021.12.29. 19:46:28

@Tamáspatrik: a szocik nem a 13. Havi nyugdíjba buktak bele, hanem a gazdasági tudomanyba.....

a nagy hohohorgász 2021.12.29. 19:56:24

@Tamáspatrik: mondható az is hogy a piac bearazta csillag-megyo-koka-veres-qurcsany-oszko-bajnai agytrosztoket:)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.30. 06:40:18

@Team Vincent: Elévülés? Ezt a jogi fogalmat ismered? Ezért vannak beszarva a fideszesek, mert egy csomó ügy van ami még nem évült el. A Mátrai hőerőműhöz hasonló ügyért a dél-koreai minelnök vagy 20 évet kapott.

Andy73 2021.12.30. 17:32:34

@Tamáspatrik: Szóval melyik volt a jobb szereplés szerinted? A pekingi vagy a tokiói?
Egyébként a helyzet az, hogy Európa sajnos fokozatosan megy lefelé az egyre erősődő a nemzetközi versenyben. Ezért már az is eredmény, ha mi tartjuk a lépést nemzetközi szinten, ha mi nem megyünk lefelé. A szocik alatt viszont nem ez volt a helyzet, ott elég hirtelen elég drasztikusan romlott a teljesítmény, csak a nemzetközi mentőcsomagok (EU-IMF-Világbank) mentették meg az országot a csődtől. Most meg az a helyzet, hogy még a nekünk járó pénzt sem kaptuk meg az EU-tól, mégsincs különösebb probléma, csak néhány beruházást elnapolnak, amelyekért egyébként nem is nagy kár.

BiG74 Bodri 2021.12.31. 08:36:46

@Andy73:
Még nem vagyunk a végén.
És a helyzet felismerés sem stimmel.

BiG74 Bodri 2021.12.31. 12:49:44

@Tamáspatrik:
Boldog Újévet és sikerekben gazdag új esztendőt !

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.31. 14:46:31

@Andy73: Tévedsz. Nem a teljesítmény volt kisebb, hanem hitelválság volt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.31. 14:50:00

@Andy73: És csőd sem volt. A fidesz 11 milliárd eurós devizatartalékkal adta át a kormányzást 2002-ben. Amikor Gyurcsányék IMF hitelt kértek, mert a hitelkamatok elszálltak, akkor 16 milliárd euró volt. Biztonságból kérték, mert nem lehetett tudni mikor áll helyre a pénzpiac. NEM VOLT CSŐD.
süti beállítások módosítása