Ideo-logikák

Ideo-logikák

500 se lesz elég

2022. január 26. - Tamáspatrik

Nem pontosan a fizetések és az infláció viszonyára gondolok, hogy idén mennyit fog érni félmillió forint, sokkal inkább a stabil kiszámíthatóságba vetett bizalomba és a hitünknek az elinflálódásába, hogy világ egy jobb hely lehet a mostaninál. A pénz értéke a társadalmi bizalmon alapul, a pénzünk elértéktelenedése a jövőbe vetett hitünknek a meggyengülését is mutatja. Ez most így egy szörnyű nagy általánosságnak tűnik, de kis türelem mindjárt kifejtem, hogy pontosan mire is gondolok.

Nem a hírvivő a hibás a rossz hírekért

A sajtót szokás hibáztatni ugyan a közhangulat romlásáért, holott nem több mint médium, azaz közvetítő közeg. Ha a többnyire liberálisnak mondott sajtó kelti a rossz híreket, akkor elvileg kell lennie pozitív ellenpéldáknak is, de ilyenekről nem nagyon tudunk. Létezik viszont a bulvár és létezik a lakájmédiumok vicckategóriája, és vannak olyanok is sokan, akik csak a Kossuth rádióból vagy a köztévéből tudnak tájékozódni, szegények. Vannak persze még rajtuk kívül olyanok is, akik megengedhetik maguknak a teljes tájékozatlanság luxusát, őket viszont irigylem.

Nincs közös érték?

Beszélnünk kell egy kicsit napjaink értékválságáról a közhelyek szintjén túl. Okosnál okosabb emberek fokozzák a szellemi zűrzavart, írásaikban feltűnő a közös alapértékek hiánya. Az egyik arról az alapjogáról értekezik, hogy nem oltatja be magát: mintha nem történtek volna meg a Covid-katasztrófák például Észak-Olaszországban, vagy mintha nem léteznének olyan gyerekkori kötelező védőoltások, amik járványokat tüntettek el a Föld-színéről. (Diftéria, TBC, járványos gyermekbénulás, stb.) Van aki a szólásszabadságot tartja abszolút értékűnek, és nyilvánvalóan téved, mert nem létezik egyetlen alapjog sem, ami bárminél fontosabb lenne, mindennel vissza lehet élni, az ún. emberi jogokkal is, vagy a nemzet és a család eszméjével szintúgy. Rettenetes nagy a zűrzavar, és hogy csökkenteni lehessen, még mélyebbre kell menni.

Józanész, együttműködés, és még?

Például a józanész szerintem lehetne egy közös alap, mert semmit nem ér bármilyen eszme vagy tett, amit józanésszel, bárki számára érthetően el ne lehetne magyarázni. A másik közös alap az emberek együttműködési készsége, mindenkinek meg lehet találni a helyét és szerepét a társadalomban. A mai társadalmak, a liberális demokráciák sem követik ezek közül egyik alapelvet sem. Vagy például az, hogy ne kívánd másnak azt, amit magadnak se kívánnál, viszont add másnak azt, ami te is szeretnél. Ősrégi bölcsességekről van szó, ezen a területen kellene tovább keresni olyan közös szabályokat, gyakorlati példákat is felmutatva(!), amiket mindenki elfogad, politikai nézetektől függetlenül. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki mit javasolna?

A hősiesség giccses póza

Szakadjunk el attól, hogy itt hősökre lenne szükség. Ott van például a 300 című film, ami abban a formájában egy tökéletes giccs, mégis feltűnés nélkül átment. Vagy Arany János versében: „Ötszáz bizony dalolva ment, lángsírba walesi bárd”. Nem hiteles ez se sajnos, nincsenek is ilyenek manapság, a legtöbben pénzért könnyen megvehetők, és az áldozatuk se kelt különösebb érdeklődést. Ha keresünk ötszáz normális embert a közéletben, aki megőrizte a józan eszét és nem korrumpálódott akkor jó, ha találunk ötvenet, aki per pillanat nem sötét, de még az ötszáz sziklaszilárd normalitást képviselő is kevés lenne itt és most Magyarországon a közhangulat megváltoztatásához.

Az erőszak eszkalációja most a legnagyobb veszély

Van egy ősi program bennünk, ami minden problémára a megoldást az erő és hatalom növelésével akarja megtalálni, többek között a magyar kormány is ezen az úton jár. Egy olyan háborús dominó van kialakulóban Ukrajna irányából, ami továbbterjedhet kontinensünk más országaira, a Balkánra elsősorban és fokozhatja mindenfelé a szeparációs törekvéseket. Nem mondom, hogy a magyar kormány asszisztál ehhez, sokkal inkább állítom, hogy tevőlegesen részt is vesz benne, mert érdekének tartja a zűrzavarkeltést egy képzelt szörny, az ún. „globalizmus” ellenében. (A zavarosban lehet csak jól halászni.) Kérdés, hogy ha az erő csak erőből ért, akkor mi lehet a megfelelő válasz erre a kihívásra? Ilyen taktikák már régóta léteznek, nem kell feltalálni a melegvizet.

Ha Orbán győz a választáson, az EU társult tagja leszünk

Ebben teljesen biztos vagyok, hogy Orbán újabb nagy győzelme a választásokon a hatalmának további növeléséhez vezetne, ami már most is olyan szintű, hogy rendszere az EU rendszerével nem kompatibilis. Ha nem is zárnának ki minket formálisan az EU-ból, a döntéshozatalban nem vennék többé részt és de facto társult taggá fokozódnánk le. A vámhatárok továbbra is átjárhatóak maradnának, a nyilvánvaló gazdasági érdekviszonyok miatt, de például az EU támogatások egy nagy részét elvennék tőlünk.

A parasztvakításoknak nem szabad bedőlni

Választások előtt megy a nagy pénzszórás, de utána minden kormány egy kicsit kimutatja a foga fehérjét és bekeményíthet, így nálunk többek között tovább folyhat a kultúrharc a „rendszeridegen” állampolgári csoportok karanténba kényszerítése és anyagi ellehetetlenítése céljával. Még a család eszméjét is túlzásba lehet vinni és le lehet járatni, hiszen ez csak egyike azon közösségeknek (bár sokak számára talán a legfontosabb), ahol életünket leéljük. A családi háttér okozta nagy különbségeket a kormány sajnálatos módon nem törekszik kompenzálni, sőt még fel is erősíti. Utána meg csodálkozunk, hogy mért nincsenek szakemberek vagy egyáltalán tehetséges, jól képezhető emberek megfelelő számban.

A sziklaszilárd ellenállás receptje

Politikától függetlenül is érvényes, hogy a különféle erőszakos hülyítéseknek csak fal állhatja az útját, amiről az erőszak lepattan, zavarba jön és elbizonytalanodik. Az ellenfelet hitében kell elbizonytalanítani azzal, hogy nincs ránk semmiféle hatással. A visszacsapás sosem jó taktika, mert az pontosan az erőszak terepe. Nagyon szilárd alapelvekre van szükség, és nem belevonódni a paleolit vagy annál régebbi eredetű indulatoskodásba. Például hagyjuk a mesét, hogy a magyar egy hősi múltra visszatekintő harcos nép (mindegyik ilyen volt egykor, de nem szokás dicsekedni vele), legyünk már egy kicsit komolyabb emberek. Ugyanígy nem szabad foglalkozni a „globalizmus vadhajtásaival” azzal, hogy a gyerekes amerikaiak már megint milyen hülyeségeket találtak ki maguknak, ez megint csak egyfajta rágógumi. Ugyanolyan ország vagyunk mint a  többi, van aminben egy kicsit jobb, van amiben rosszabb. A környezetvédelmi problémáink például államhatárokon túlnyúlnak, nem harciaskodással, hanem együttműködéssel lehet rajtuk javítani, helyi szinten csak alkalmazkodni lehet hozzájuk.

Én meg elvileg a demokrácia védelmében (ami nem olyan, hogy bárki szabadon meghatározhatja, hogy szerinte mit is takar, hanem nagyon jól megfogható és mérhető dolog), megírtam már 500 cikket, amik jól vagy kevésbé jól sikerültek. Azt lenne jó látni, hogy alapértékek mentén egybecsengő cikkeket tudnánk írni, nem egymást marnánk, mert különben a hatalom megoszt minket és uralkodik rajtunk, és közben röhög a markába.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7616824516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.01.26. 15:08:18

Patrik Tamás!

" .... megírtam már 500 cikket, amik jól vagy kevésbé jól sikerültek."

És ebből mennyi volt az, amiben egyetértettél a kormány bármely döntésével?

Teljesen nyilvánvalóan 1998 óta SEMMIBEN, DE SEMMIBEN SEM ÉRT EGYET A KORMÁNYOLDAL ÉS AZ ELLENZÉK!!
(az ellenzéki politikusok, firkászok, megmondóemberek, stb...mindenre kapásból ellentmondanak annak, mint amit a kormány akar......)

MEGISMÉTLEM: A KORMÁNY ÉS AZ ELLENZÉK SEMMIBEN, DE SEMMIBEN NEM ÉRT EGYET!
(egyetlen egy olyan dolog sincs amiben lenne egyetértés... legyen a kérdés bármennyire is jelentéktelen....senki sem tud egyetlen egy olyan dolgot sem mondani, amiben a kormány és ellenzéke egyetértene......)

Mankel 2022.01.27. 10:00:31

@ulpius66: dehogynem a hatalom óhajtása, a húsos fazékhoz való hozzáférés és közben mindenre szarás.
Eggyik táborban sincsenek államnők/férfiak. Eggyik oldalnak sincsenek elveik csak a közvélemény kutatások vannak és az alapján rövid távú politikai célok és népszerűség felhajtása.
Ha nem lenne a mindent átható kultúrharc meg se tudnám különböztetni a két oldalt.
Eggyet értenek abban hogy 3. Pólus még véletlenül se keletkezzen, hisz akkor mondani kéne valamit a világról.
Most elég az, hogy bezzeg Gyurcsán meg hogy o1g.
Ebben mindkét oldal felelős és mindig a hatalmon lévő a hibásabb, mert ő tud gesztusokat gyakorolni. De ez persze nem menti fel az ellenzéket sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.27. 11:25:04

Vicces, hogy mpst már azzal kampányolnak a ballibek, hogy nem szabad az életszínvonalat növelni.

konrada 2022.01.27. 11:59:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Na jó, persze.
Ha esetleg győznének, végre volna egy olyan pont, amit biztosan be is tudnának tartani.

élveteg 2022.01.27. 12:18:57

"Választások előtt megy a nagy pénzszórás, de utána minden kormány egy kicsit kimutatja a foga fehérjét és bekeményíthet............

A balibeknek még ez sem sikerült Igaz nem az akarat hiányzott hanem a 2010 es választás előtt t@tüjük sem volt már nem pénzük amit szórhatak volna úgyhogy ők már kénytelenek voltak kimutatni a foguk fehérjét jóval a választások előtt

sírjatok 2022.01.27. 13:23:01

" Ha a többnyire liberálisnak mondott sajtó kelti a rossz híreket, akkor elvileg kell lennie pozitív ellenpéldáknak is, de ilyenekről nem nagyon tudunk. Létezik viszont a bulvár és létezik a lakájmédiumok vicckategóriája,"

vaaaaaaagy, de tényleg csak vagy a negatív hírek a clickbait? evolúciós okokból mellesleg? ja neem, a zorbán okozta ezt is

Flowey 2022.01.27. 13:32:05

Picit sok a csúsztatás ebben a cikkben, erősen érződik a "Bezzeg mi, bezzeg ti!" hozzáállás. Ezen felül panaszkodik a szerző, de megoldást - még elméleti, vagy idealista módon sem - ajánl.

ulpius66 2022.01.27. 13:39:11

Ugye az ellenzék - győzelme esetében - azonnal kirúgná az MNB teljes vezetését?
(természetesen a nagyon demokratikus EU vezetés jóváhagyásával.....)

ulpius66 2022.01.27. 13:42:48

Patrik Tamás!

Te kitől kapod a fizetésedet?
(avagy milyen jövedelmed van.......nekem félmilla a nyugdíjam......)

Flowey 2022.01.27. 13:49:53

@ulpius66:

Na igen, mit tesz a nyugdíjjal pár évtized káder-karrier :) A településemen is van egy nyugdíjas aki félmillát kaszál - az egyik legromlottabb öreg komcsi.

ulpius66 2022.01.27. 13:56:35

Szebb jövőt!

Éljen a szocialista-kommunista-fasiszta-liberális-zöld-egyéb aberráltak szövetsége!!!!!!!!!
(a legszebb az egészben, hogy azt a csordát egy hívő keresztény, mélyen katolikus, hét gyermekes, konzervatív beállítottságú, a liberalizmust gyűlölő valaki vezeti.........)

ulpius66 2022.01.27. 13:57:51

@Flowey:

Bocsánatot kérek!

Én a MOL-nál húztam le évtizedeket......ott elég jó volt a fizetés......

ulpius66 2022.01.27. 14:01:08

@Flowey:

Ráadásul friss nyugdíjas vagyok!!!!!!

ÉS HÁLA A JÓ ISTENNEK, VALAMINT AZ ORBÁN KORMÁNY JÓ TELJESÍTMÉNYÉNEK, AZ UTÓBBI ÖT ÉVBEN A VALOR-SZORZÓK KIBASZOTT JÓK VOLTAK!!!!!!!!

KÖSZÖNÖM VIKTOR!

CSOKKI MÁLNA 2022.01.27. 14:16:58

@Flowey: Az lesz velük, hogy nem lesznek, hacsak az emberek nem kezdenek el gyereket csinálni. Függetlenül attól, hogy állami vagy magán.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.27. 15:23:35

@ulpius66: bizony, annyira jó, hogy van infláció, az a mocsok EU még azt is elvenné! Mert Magyarország jobban teljesít!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.27. 15:25:49

@ulpius66: és a halálozási ráta is kedvezően alakult. Így több pénz jut rád.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.27. 15:27:53

@CSOKKI MÁLNA: már hogyne csinálnának több gyereket! A kormány megmondta, a kormány pénzt teremt elő hozzá, a katolikus hitünk erősen támogatja, nyilván gyereket szûl még Ulpius is!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.27. 15:29:56

@ulpius66: 66 -ban születtél ,és nyugdíjas vagy? Vissza a munkába, a fidesznek szüksége van rád!

MEDVE1978 2022.01.27. 16:54:21

"Ha Orbán győz a választáson, az EU társult tagja leszünk

Ebben teljesen biztos vagyok, hogy Orbán újabb nagy győzelme a választásokon a hatalmának további növeléséhez vezetne, ami már most is olyan szintű, hogy rendszere az EU rendszerével nem kompatibilis. Ha nem is zárnának ki minket formálisan az EU-ból, a döntéshozatalban nem vennék többé részt és de facto társult taggá fokozódnánk le. A vámhatárok továbbra is átjárhatóak maradnának, a nyilvánvaló gazdasági érdekviszonyok miatt, de például az EU támogatások egy nagy részét elvennék tőlünk."

Ez szerintem nem így van. Az EU szervezetén 2015 környékén jöttek létre először az olyan nagy repedések, amelyek folytán a nagyobb államok többségi döntéshozatalt kezdtek el követelni, viszonylag erősen. Ennek oka ugye a migráns válság volt. Azóta erősődik a nagyobb államokban ez a törekvés, de azért még az ebben nagyon harsány németeknek is a torkán akad sokszor. Konkrétan a múltban kétszer is, amikor a német kormány sikítós hisztit vágott le olyan kérdésekben, ahol az EU többséggel egyértelműen szembe ment. Az egyik ilyen a 2010-es évek vége felé élesedő Nordstream2 gázvezeték, ami a németeknek óriási profitot és energiabiztonságot hoz (várhatóan), azonban lényegében az EU akkori energiapiaci elvekkel 100%-ban szembe ment. A németek ekkor kihisztizték maguknak mindenféle különalkuval, hogy megépíthessék (bár máig nem történt meg a használatba adása). A másik - a hisztériázó német zöldeket zárójelbe tevő - ilyen német kisebbségbe kerülés pedig most van, a fenntartható energiaforrások meghatározásánál. Itt ugyanis sokkoltan vették tudomásul, hogy ők vannak kisebbségben. Egyből halkabbak lettek a németek is a többségi döntéshozatalnál.

Nyilvánvaló, hogy döntéshozatalból jelenleg az EU-ban egy államot csak teljes egyetértésben lehet kizárni. Ettől viszont - hiába székel akár Orbán az asztalra - meg fogja óvni Magyarországot Lengyelország (vica versa) vagy akár Szlovénia is. A szavazatmegvonás viszont biztosan példátlan lenne (ez inkább egy fenyegető eszköz). Színházi és mozi közhely, hogy ha előkerül egy pisztoly a darabban, akkor az el is sül később. Ebből kifolyólag biztosak lehetünk abban, hogy a kisebb országok árgus szemekkel fogják figyelni a mi sorsunkat, mert ha az EU kicseszik Magyarországgal, akkor velük is sokkal könnyebben teheti majd meg azt. Ez is egy "csúszós lejtő".

Az EU nem egy döglött szervezet, nyilvánvalóan változik. Egyes államok részéről most is ott van a törekvés az átalakítás felé, azonban nagyon kérdéses, hogy hogyan nézne ez ki és az is, hogy az új formációt hogyan tudnák "egyensúlyba hozni". Magyarul hiába akar Macron lényegében eurozóna uniót, ami a mediterrán országokba irányítja vissza a fejlesztési pénzeket, valamit cserébe is kellene adni a csóró keletieknek, meg a németeknek, akiknek ők érdemi piac. Tehát nehéz kizárni bárkit vagy társult taggá lefokozni.

white999 2022.01.27. 18:32:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Vicces, hogy mpst már azzal kampányolnak a ballibek, hogy nem szabad az életszínvonalat növelni. ű

Életszínvonal növelés csirke far‑hát ár befagyasztásával. Hát beszarás, nem tudom ezt még tudja e jobban fokozni a fidesz vagy ez már csúcs.

white999 2022.01.27. 18:37:36

@ulpius66: Ráadásul friss nyugdíjas vagyok!!!!!!

ÉS HÁLA A JÓ ISTENNEK, VALAMINT AZ ORBÁN KORMÁNY JÓ TELJESÍTMÉNYÉNEK, AZ UTÓBBI ÖT ÉVBEN A VALOR-SZORZÓK KIBASZOTT JÓK VOLTAK!!!!!!!!

Akkor vegyél fel még hitelt te és az egész családod ahogy mondod. Nagyon röhögnék ha a fidesz alatt dőlne be. Hajrá fidesz! Mutasd meg a szavazóbázisodnak milyen amikor a kretén gazd pol visszanyal.

Tamáspatrik 2022.01.27. 19:39:37

@Flowey: Dehogynem, ott a megoldás, csak nem szájbarágós, el kell hozzá olvasni a cikket. Sebaj, legközelebb jobban kifejtem.

Tamáspatrik 2022.01.27. 19:44:50

@MEDVE1978: Dehogynem zárhatnak ki, nem de jure, hanem de facto természetesen. Ha belépsz egy bármilyen klubba és mindent felzabálsz és bepiálsz, közben szidod magát a klubot, sőt újra be akarod rendezni neked tetsző bútorokkal akkor nem sokáig fognak ott megtűrnöd. Ez minden klubban így működik.

arthurthedent 2022.01.27. 20:33:01

@Tamáspatrik: "Ez minden klubban így működik."

Az EU nem klub, jogállamiság van, az meg, hogy szerinted valaki udvariatlan vendég volt nem számít semmit. Elfogult vagy. Nézd meg elsőre, hogy melyik ország ellen hány kötelezettségszegési eljárás indult.

Magyarország soha nem volt olyan kirívó eset mint ahogyan itt szeretnéd beállítani.

ulpius66 2022.01.27. 21:53:06

@MEDVE1978: "Tehát nehéz kizárni bárkit vagy társult taggá lefokozni."

Nekem pl. tökéletesen megfelelne Izland, Svájc, Norvégia avagy most már Nagy Britannia féle társult tagság.....

Magyarország geopolitikailag kibaszott jó helyzetben van, az egész Balkán (Szerbia, Románia, Bulgária, Görögország, Törökország, stb) szárazföldön CSAK MAGYARORSZÁGON KERESZTÜL KÖZELÍTHETŐ MEG!!!!!
ÍGY ANNYI ÁTHALADÁSI DÍJAT KÉRÜNK AMENNYIT CSAK AKARUNK, AKAR ÉVI TÖBB MILLIÁRD EURÓT....

AVAGY MENJENEK A BALKÁNRA HORVÁTORSZÁGON, BOSZNIÁN, ALBÁNIÁN, MACEDÓNIÁN KERESZTÜL....arra kimagaslóan jó az infrastruktúra......avagy mehetnek Ukrajnán keresztül.....arra is különösen jók az utak...

alöksz róz 2022.01.27. 23:14:05

"A sajtót szokás hibáztatni ugyan a közhangulat romlásáért, holott nem több mint médium, azaz közvetítő közeg." - mekkora hülyeség már ez.
ez a legnagyobb ostobaság, ami a blogodon valaha megjelent.

alöksz róz 2022.01.27. 23:17:53

"Ha a többnyire liberálisnak mondott sajtó kelti a rossz híreket, akkor elvileg kell lennie pozitív ellenpéldáknak is, de ilyenekről nem nagyon tudunk." - ha nem ír egy dolgoról a függetlenobjektív sajtó, akkor az nyilván nem is létezik.
ha rosszat ír valamiről, az nyilvánvalóan rossz, ha jót ír valamiről, az meg nyilvánvalóan jó.

elég a liberális médiát elolvasni és többé nem is kell gondolkodni semmin.

arthurthedent 2022.01.28. 00:55:57

"nem ér bármilyen eszme vagy tett, amit józanésszel, bárki számára érthetően el ne lehetne magyarázni"

Aki már megpróbálta pár arcnak elmagyarázni a világ legegyszerűbb dolgait az indexes blogokon az tudja, hogy nincs olyan, amit bárki számára érthetően el lehetne magyarázni. Az emberi agy nem úgy működik, hogy bárki képes megérteni egyszerű dolgokat. Az emberi agy úgy működik, hogy bárki képes elhinni bármit.

Ráadásul a világ pont fordítva működik. Általában nem sokat ér az a tett, amit bárki számára el lehet magyarázni. Ha (majdnem) bárki megérti mit csinálsz, akkor az olyan iszonyatosan primitív, hogy bárki meg tudja csinálni, tehát nem érdemes nekiállni. Csinálja meg bárki más. Az az eszme pedig, amit (majdnem) bárki megért a világ bonyolultságának súlyos alábecsüléséből keletkezett.

Ilyen eszme volt a kommunista eszme, a náci eszme, meg minden európai politikus elképzelése a világról. Egyetlen bonyolult dolgot sem tanultak meg, nincs teljesen kifejlődve az agyuk, alábecsülik a világ bonyolultságát, túlbecsülik a saját eszüket és a "józan ész" fontosságát hangsúlyozzák az ismeretek fontossága helyett. Ezzel jelzik, hogy a dolgokat ismeretek nélkül próbálják megérteni).

CSOKKI MÁLNA 2022.01.28. 08:35:10

@arthurthedent: Tényleg nem értem, hogy miért kellene a férfiaknak gyereket szülni..Magyarázd el lécci, te a “ világ bonyolultságának” nagy ismerője.:)

arthurthedent 2022.01.28. 09:48:33

@CSOKKI MÁLNA: "Tényleg nem értem, hogy miért kellene a férfiaknak gyereket szülni.."

1) Soha nem mondtam, hogy mindent tudok. Sőt, még azt sem mondtam, hogy sokmindent tudok. Annyit szoktam állítani, hogy bizonyos dolgokról tudok, de ezt meg mindenki így gondolja magáról.

2) Soha nem mondtam, hogy férfiaknak gyereket kellene szülni. Sőt, azt sem, hogy nem kellene. Az egész "férfi szül gyereket" kérdéskör messze kívül esik az érdeklődési körömön. Mondjuk annyit tudok, hogy én férfi létemre soha nem akartam gyereket szülni, de ez megintcsak elég elterjedt álláspont a férfiak körében.

MEDVE1978 2022.01.28. 10:01:26

@ulpius66: Az EGT féle tagság (Svájc, Norvégia, Izland) valószínűleg több hátránnyal járna, mint előnnyel. A közös piac részeként így számos olyan jogszabályt el kellene fogadni, aminek a meghozatalába nem szólhatunk bele, illetve továbbra is részt kell venni mondjuk az elmaradottabb uniós országok támogatásában (ha esetleg közben már nettó finanszírozóvá válnánk). Nem véletlen, hogy a britek kiléptek és a megállapodásuk nem olyan, mint a norvég. De ők is óriási mennyiségű pénzt / gazdasági növekedést buktak ezen az akción. A felzárkóztatási pénzek miatt anyagilag egyértelműen megéri "benn" maradnunk.

MEDVE1978 2022.01.28. 10:05:26

@Tamáspatrik: Ugyan már. Volt az EU-ban már szélsőbal (Sziriza - Görögország), szélsőjobb kormány (Salvini), maffia kormány (Berlusconi), adócsaló kormány (Luxemburg ), extrém korrupt kormány (Bulgária is).
Viktor egy viszonylag direkt módon piszkít az asztalra, de ez messze nem egyedi eset.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.28. 12:14:58

@arthurthedent: De a fejlett nyugatnak ma ez az egyik legfőbb problémája. A transzok és az ő jogaik.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.28. 12:20:52

@MEDVE1978: Salvini csak belügyminiszter volt abban a kormányban. A koalíciós társ szélsőbalos Öt csillag átmenetileg szemet hunyt illegális bevándorlást korlátozó intézkedésein. Jövőre lehet valóban konzervatív jobboldali kormány az olaszoknál..

alöksz róz 2022.01.28. 14:58:23

@MEDVE1978: "A közös piac részeként így számos olyan jogszabályt el kellene fogadni, aminek a meghozatalába nem szólhatunk bele, illetve továbbra is részt kell venni mondjuk az elmaradottabb uniós országok támogatásában (ha esetleg közben már nettó finanszírozóvá válnánk)." - ez unión belül is igaz.

"Nem véletlen, hogy a britek kiléptek és a megállapodásuk nem olyan, mint a norvég." - lehet mert a norvégoknak földgázuk van, a briteknek meg konkurens nagy cégeik :-)

arthurthedent 2022.01.28. 17:12:40

@CSOKKI MÁLNA: "De a fejlett nyugatnak ma ez az egyik legfőbb problémája. A transzok és az ő jogaik."

Csak a proliknak meg a politikusoknak. Meg a sajtónak. Ezeket soha nem becsültem semmire. :)

Tamáspatrik 2022.01.29. 13:33:49

@arthurthedent: Köszi a hsz.-t, "Aki már megpróbálta pár arcnak elmagyarázni a világ legegyszerűbb dolgait az indexes blogokon az tudja, hogy nincs olyan, amit bárki számára érthetően el lehetne magyarázni.". Most írok éppen egy cikket egy módszerről, ami mégiscsak alkalmas erre.
süti beállítások módosítása