Ideo-logikák

Ideo-logikák

Május 1., egy elfeledett ünnep

2022. április 30. - Tamáspatrik

Valaha a munkásmozgalom ünnepe volt, de a rendszerváltás nem törölte el, merthogy a régi majálisok hangulata kötődik hozzá, valamint a májusfa állítása is már népi hagyományként ide tartozik. (Kínában kommunista országról lévén szó jelenleg is több napos, kiemelt állami ünnep.)

Ami eredetileg a munkásmozgalom ünnepe volt, a munka ünnepévé vált később, azonban az ünnepségek egyre inkább elmaradnak, egy kiveszőfélben levő hagyományról van tehát szó. Egységes ipari munkásság már régóta nem létezik, a Marx által értelmezett munkafogalom felett is már eljárt az idő, azonban a munkafelfogás minden korban változik, ezért érdemes erről a témáról beszélgetni. (Marx idejében a demográfiai helyzet is teljesen más volt és más problémákat okozott mint korunkban, a marxizmus részben egy sajátságos demográfiai helyzetre vezethető vissza.)

Marx munkaleírásánál a munka szellemi komponense teljesen elsikkadt, viszont a szellemi komponens ma már a fizikai munkák nagy többségében is jelentősnek mondható. Marx végletekben gondolkozott és abszolutizált, nem törekedve egzakt összehasonlításokra, ennek ellenére a felfogása egy markáns viszonyítási pontot képezve mai szemmel nézve is tanulságos lehet. Amit ő „elidegenedésnek” nevez, az mai szemmel nézve a nagyon bürokratikus mechanikus munkavégzésre illik a leginkább, és ilyen munkakörök is léteznek bőven, a 20.században ragadt felfogású munkavállalókkal. Habár a mai ember egy „szuper hangyatársadalom” tagjának érezheti magát a munkahelyén, mégis alapszintű tudással is már képes felfogni, hogyan kapcsolódik az általa előállított érték a többi munkafolyamathoz, mi az egész célja és értelme.

Már régóta nem a befektetett munka mennyisége a fontos, hanem az előállított érték (aminek legfőbb, bár nem egyetlen mérőszáma a pénz), és még az alacsony szintűnek tekintett munkáknak mint például a takarítás is megvannak a sajátos fogásai, amiket nem mindenki képes egyformán elsajátítani és naponta nyolc órában folyamatosan, megbízhatóan művelni is, ilyen követelmények gyakorlatilag minden munkakörben léteznek a munkavállalókkal szemben. Manapság valamilyen munka végzésére való képesség és a társadalmi hasznosság között a kapcsolat nem gyengébb, talán még erősebb is mint a régebbi korokban.

Kérdéses az is, hogy a fizikai munkának van-e becsülete és megfelelő anyagi elismerése? Itt az utóbbi években megfordult a trend és a szellemi-fizikai bérek között a különbségek csökkenőben vannak, közelítenek lassan a skandináv és osztrák arányokhoz (2:1 körüli átlagok jellemzőek a szociális piacgazdaságokban, ami azt jelenti, hogy a kvalifikáltabb fizikai munkákkal jobban lehet keresni mint egyes szellemi foglalkozásokban, még ha az oktatásban töltött éveket nem is számítjuk be). A munkakörülmények a fizikai munkakörökben általában rosszabbak a szellemiekhez képest, emiatt ez az olló a jövőben még inkább záródhat vagy a nehezebb és speciálisabb fizikai munkák javára tolódhat el.

Én úgy látom, hogy Magyarországon a segédmunkát vagy egyszerű betanított munkát többségében nem a nyolc általánost végzettek művelik, hanem sajnálatos módon a náluk egy fokkal képzettebb munkaerő, és a társadalmi mobilitás is nagyon gyenge a különféle rétegek között. Nem könnyű feladat a megfelelő számolási, szövegértési képességek nélküli dolgozót betanítani a minőség orientált és fegyelmezett munkavégzésre, és bár nem eleve lehetetlen, de az általános iskolai oktatás hiányosságait nehéz később pótolni. (A csak általános iskolát végzetteknek csupán az egyharmada áll valamilyen munkaviszonyban a közmunkát is beleszámítva, a középfokú végzettségűeknek viszont 60-70, a felsőfokúak 80%-a.) Emiatt az ún. „összeszerelő üzemek” jelentősége a magyar gazdaságon belül csökkenni fog, a (nem automatizált folyamatokra építő) iparosítás már elérte a határait és a mezőgazdasági termelés is hasonló szintű munkaerő hiánnyal küzd.

A szellemi munkakörben dolgozók nagy száma a jó minőségű szolgáltatások biztosításához is elengedhetetlen, a fejlettebb országokban a szolgáltatások dinamikusabban bővülnek mint a termelő ágazatok, emiatt a felsőfokú végzettségű szakemberek nagyobb arányára van szükség. Nincs értelme szembeállítani a fizikai és szellemi foglalkozásokat, mindkettő esetében vannak hiányszakmák és olyanok is, amelyek (munkaszervezési hiányosságok és elmaradt technológia miatt) kevés értéket állítanak elő. Érdekes kérdés, hogy mennyit hajlandó költeni az állam az oktatás és a képzés fejlesztésére és látja-e ennek a jelentőségét, képes-e programokban gondolkodni? Jelenleg az alapfokú oktatástól a felnőttképzéssel bezárólag az eredményeink siralmasan gyengék.

Elvileg hosszabb távon összefüggés kell, hogy legyen a munka (mint értékteremtő tevékenység) és a pénz vásárlóereje között. Mivel volt egy két éves pandémiás időszak, amikor nagyon sok munkaterületen csökkent a javak előállítása, viszont a különféle kormányok pénzeket szórtak ki politikai okokból, ezért nem meglepő módon a pénz értéke csökkent, azaz megugrott az infláció. (Az energia árrobbanás egy másodlagos ok inkább, az ukrajnai háború pedig csak a harmadik azok között, amik fűtik az inflációt).

A munka és a jövedelem egyértelmű összefüggése korunkban több ok miatt is zavarossá vált, az egyik fő ok az lehet, hogy a látszólagosan termelt jövedelem nagyobb a valóságosnál, mert a társadalom a jövőjét éli fel. A modern társadalmak jelenleg a fosszilis energiára épülnek, ez a természettől kirabolt óriási energiafolyam biztosítja a mai jólétünket amellett, hogy a nagymértékű fogyasztásunk gyorsan növeli az entrópiát, más szóval rengeteg szemetet termelünk, amelyet a természet nem képes lebontani. Az ún. „ingyen ebéd” forrása leginkább ebből származik, ezt egyik társadalom sem végezheti büntetlenül, a természet behajtja rajtunk az árát pár évtizeden belül.

A munka egyébként nagyon sokrétű tevékenység, lehet kötelesség, kényszer, hivatás, önkifejezési mód vagy akár még az idő eltöltésének egy módja azok számára, akiknek nincs jobb ötletük erre. Szerintem a befektetett munka mennyiségének csökkenése (és virtuális világokban éldegélés) össztársadalmi szinten a civilizációnk hanyatlásához vezetne. Mindenkinek sokféle munkára kell tudni magát alkalmassá tennie, a különféle háztartási jellegűeket is beleértve.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9217820669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.04.30. 21:08:05

Ha tudnád, hány mérnököt ismerek, akik kétkezi munkából élnek..., s járnak a jelen oktatási rendszerben szakmunkás képzésre, estin...

Csak az ízelítő kedvéért:
- vadgazda mérnökök,
- természetvédelmi mérnökök,
- környezet mérnökök.
A teljesség igénye nélkül.

Őrületes, hogy milyen mennyiségű felesleges végzettséget gyártanak egyetemeink, csak mert erre adnak fejkvótát.
S mindezt, csak azért, mert "jól néz ki" az ilyen végzettség.
S közben 3-5 évet eldob az ifjú a saját életéből.
Ne gondoljuk azt, hogy csak a bölcsészeten vannak ám értelmetlen képzések!

Mindezek mellett ha egy könyvtáros megfelelő adatbázis kezelési ismereteket kapna, akkor egy nagyon fontos végzettsége lehetne. Szóval itt még egy erős infó képzés kéne....

midnight coder 2022.05.01. 08:18:29

Igazából fizikai meló is egyre kevesebb van, és egyre kevésbé fizikai. Ma már a földet nem kubikosok mozgatják, a nagyobb építkezéseknél a betont sem vödörben viszik, az árkot is a legtöbb helyen gép ássa. De Pl. a villanyszerelőnek is elektromos a csavarhúzója.

A munkásmozgalomnak meg kb. úgy lett vége, hogy eltűnt a munkásság. Nincsenek ma már nagy gyárak minden utcasarkon ahol sok száz ember végez betanított munkát. Kevés ember csinál ilyet, de aki igen, annak viszont eléggé észnél kell lennie.

2022.05.01. 17:09:16

@midnight coder:
gyárak dehogy nincsenek. a földmunkák is vannak. a nehéz fizika munka könnyebbé és rövidebbé vált. ugyanúgy vannak munkások. és létezik munkásosztály is, csak őket a fidesz és a jobbik szólítja, illetve szólította meg.

a debreceni munkásosztály májusi rendezvénye a "szakmafesztivál".

A Debreceni Szakképzési Centrum hagyományteremtő szándékkal, első ízben szervezi meg tavaszi nagyrendezvényét, az I. Debreceni Szakmafesztivált.

Ha május 14, akkor Debreceni Szakmafesztivál a Kossuth téren! Tölts el te is családoddal egy élményekben gazdag napot Debrecen főterén! A Debreceni Szakképzési Centrum hagyományteremtő szándékkal, első ízben szervezi meg tavaszi nagyrendezvényét, az I. Debreceni Szakmafesztivált. Intézményeink és partnercégeink több mint 30 standnál várnak érdekes technikai eszközökkel, hogy megismerd és kipróbáld a különböző szakmákat! Színpadi produkciók, zene, tánc és még sok izgalmas program vár délelőtt 11-től este 8 óráig. A nap zárásaként SOULWAVE koncert!

ez a fidesz majálisa.

élveteg 2022.05.01. 17:38:35

Én logisztikai cégnél melózom Egy 4,5 tonnás gépet vezetek kökemény nonrmarendeszrben vagyunk A vezetés mellett kemény fizikai munka is van amit egyébként én szeretek A meló jó és jól is fizetik Már annak aki képes hozni a mindenkinek egzaktan mérhető teljesítményt És ez mit jelent? A cég 7 éve létezik Ma 35 en dolgozunk a raktárban De hogy ez,- a most már stabilan évek óta meglevő 35 fős létszem beálljon megfordult itt majdenm 200 ember akik vagy nem bírták felvenni a munkatempót és maguk mentek el vagy elküldték őket Úgyhogy nekem aztán nincs semmi bajom az elidegenedéssel

2022.05.01. 17:40:38

@midnight coder:
vagy mondjuk a debreceni járműipar majálisa a "debrecen drive". az ilyen.
www.youtube.com/watch?v=j055dR-7nhs
és a majálist a debreceni egyetem is keretezi. május elején ezzel indul.
www.youtube.com/watch?v=7jBIi14Lxp4
és május végén, június elején zárják a sort. ez a dolgozói DErbi. nemcsak professzorok, hanem a szakdolgozók és esetleg a takarítónéni is.
www.youtube.com/watch?v=iQgfayVspB4
ez olcsó népszórakoztatás. kulturálisan egy az egyben szocializmus.

midnight coder 2022.05.01. 18:04:09

@cvsvrs: Gyárak vannak, de olyan tömegû betanított munkás nincs mint mondjuk 200 éve, az automatizálás rengeteg mechanikus munkát kiváltott. Ma már leginkább az olyan folyamatokat csinálja ember, amik vagy nagyon sok finom motorikus mozgást igényelnek és / vagy annyira kis volumenűek, hogy nem érdemes gépesíteni. Illetve azokat, amik egyedi környezetben zajlanak, Pl. építőipar. Egy falusi vízvezetékszerelőt nehéz lenne gépesíteni. Egy szalagmunkást aki csak meghúz egy csavart egy munkadarabon könnyű. De még a szellemi munka alacsonyabb szintje is automatizálódott: amit anno 100 könyvelő adott össze, azt ma megteszi egy ezredmásodperc alatt a program.

midnight coder 2022.05.01. 18:06:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Egyrészt keleten nincs igazán hagyománya az európai értelemben vett munkásmozgalomnak. Az, ami Kínában van, sokkal inkább császárság mint valódi baloldal. Másrészt, azért ott is egyre inkább automatizálnak. Nem csak mert az ipari részeken ma már a kicsi kínai sem olcsó, de azért is, mert a gép nem csinál selejtet, az ember meg igen.

Andy73 2022.05.01. 19:11:55

Idén vasárnapra esik, de egyébként jó ez az ünnep, hagyományosan nemcsak a munka ünnepe, hanem tavaszi ünnep is, a természet megújulása. Tulajdonképpen a munkában is meg kell újulni időnként, és főleg az tudja értékelni ezt az ünnepet, akinek nincs munkája, vagy nem elégedett vele. Alacsony munkanélküliség és tűrhető bérek idején háttérbe szorul, de ez nincs mindig így, könnyen megváltozhat.

2022.05.01. 19:24:23

@midnight coder:
ez csak azt jelenti, hogy a fizikai munka valemelyest könnyebbé vált és nem tart napi 8 órán át. időnként igényel jelentősebb erőkifejtést. ettől még vannak üzemcsarnokok, gyártósorok és gyári munkások is vannak. és nincsenek kevesebben, mint régen. errefelé legalább is. és ágazati jelleggel szerveződnek a majálisok. ez az egyik helyi sportiskola majálisa (a mai napon), ahol felvonulnak a szakosztályok.
video2.dehir.hu/0501_DEAC_csaladi_nap_mix.mp4
ez kulturálisan egy az egyben a szocializmus.
vagy ez az állatkerti majális. 1958 óta biztosít olcsó népszórakoztatást. tudósítanak a magyar televízió híradójának a mediaworks propagandistái. ez egy mai rendezvény.
video2.dehir.hu/0501_Vidampark_mix.mp4
és a szervezők már a készülnek a (szocialista) gyereknapra. ahol a gyerekek az elvarázsolt kastély mögött kialakított kresz tanpályán vetélkedhetnek. egy az egyben a kádár rendszer. az van újratöltve. az úttörővasútasok hiányoznak és a szövetkezeti pajtás étterem.

2022.05.01. 19:54:36

@midnight coder:
debrecenben a változás nem az, hogy nincs majális (mert nincsenek munkások). hanem az, hogy egyre inkább majálisok szerveződnek ágazati jelleggel. ebben kb. ez a mintaadó.
www.youtube.com/watch?v=iQgfayVspB4
ez a tipikus szocialista majális. ez a szakszervezetek tipikus sátoros rendezvénye.
www.hotellycium.hu/uploads/files/zamat%20(5).jpg
ez a fiataloknak.
www.hotellycium.hu/uploads/files/zamat%20(4).jpg
egy ilyen fiatalos közegben debrecenben a többség szakközépiskolás, a tömegben nyugdíjasok vannak. a régi korokat visszahozva szórakozó nyugdíjas nénik és bácsik.
www.hotellycium.hu/uploads/files/zamat%20(2).jpg
ezt ez a hotel úgy próbálja eladni, hogy ez valami gasztro élmény. dehogy is. ez olcsó népszórakoztatás. a szocialista kultúrana most ez van csúcsra járatva hajdúszoboszlón. tessék. ez szintén mai tudósítás.
video2.dehir.hu/0501_Strand_mix.mp4
az első vendég a hajdúszoboszló (szocialista) élményfürdőben marika néni, gyári munkás, akit örömmel fogadtak a fürdő dolgozói, megszólal beáta, aki szerint mindenki nagyon kedves és nagyon szeretik ezt a csodálatos élményt. és miskolcról érkezett ágnes, aki minden május elsejét ebben a csodálatos környezetben tölti el. majd enikő az igazgató, aki elmondja, hogy várják a lengyel, a szlovák és a román munkásosztályt. egyébként hajdúszoboszló rendesen tele van ukránnal és oroszzal. csak ők most éppen hábozúval vannak elfoglalva. ezek mind együtt ropják a "tvisztigén"-t (twist again). a béke és barátság szálloda előterében. a változás annyi, hogy utóbbi nem a dolgozó népé, hanem a nemzeti nagytőkés lölő tulajdona. (valószínűleg nem nagyon tudja, hogy hajdúszoboszlón van szállodája. a fideszben szerveződő népi baloldal majd elszedi tőle. ez a dolgozó néptömegek kiszolgálásra szerveződő idegenforgalom. a szocialista nemzetköziség.

ez nem szűnt meg, csak az msz(m)p érdekeltségéből átkerült a fideszbe.

birkamenet 2022.05.01. 23:37:28

Milyen érdekes, hogy az egykori komcsi ünnepet ma már csak a fidess meg a mihazánkcsürhéi ünneplik meg. A panelprolik meg gombák gyűjtőpártjai.

midnight coder 2022.05.02. 07:34:08

@cvsvrs: Ez már nem munkásmozgalom hanem vendéglátóipar.

midnight coder 2022.05.02. 07:35:18

@birkamenet: Milyen érdekes, hogy az úgynevezett baloldal milyen megvetően nyilatkozik azokról akiknek az érdekeit eredetileg védeni hivatott.

2022.05.02. 09:55:50

@midnight coder:
ez a szakszervezeti sátor, a munkásmozgalom. a szocialista vendéglátóipar.
csodalatosmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2020/01/debrecen-zamat-fesztival-2020-gasztronomia-koncert-csodalatosmagyarorszag.jpg
gasztro élmény a dolgozó néptömegeknek és a maszek büfékocsik. csodálatos magyarország. ez a szocializmus a reformokkal. mert a debreceni orvostudományi egyetem külföldi diákjai csapatokat alkotva megjelenítik a nemzetközi konyhák ízvilágát. és a kóstolójegyek árából támogatják a gyermekklinikát. és a polgármester úr fogyasztja el a bort a népszerű sportolókkal, művészekkel. www.demedia.hu/images/articles/17106/242380005_3108024566098406_3868169639055329053_n_1632043764.jpg
bmw-s felsőben. állami segédlettel a nyugat német elvtársak közreműködésével épül az új kgst.
nem azt állítom, hogy ez minden elemében rossz. hanem azt, hogy ez egy az egyben a szocializmus. a máv utasellátója, az úttörővasutasok, a csillag csemeg és a szövetkezeti pajtás étterem hiányzik belőle. és a city grill flipper öcsivel.
www.youtube.com/watch?v=oepFDkboiZI
a szocializmus nem szűnt meg, hanem a fidesz azt is annektálta.

2022.05.02. 10:10:16

@midnight coder:
egy mai hír, hogy a magyar nyelvi feladatokkal megkezdődnek az érettségi vizsgák. ezt követően egész napos ingyenes fürdőzésre hívják a végzős diákokat debrecenben. csak nem a kisz, hanem a fidesz szervezében. ingyenes népszórakoztatás. a szocializmus újratöltve. olcsó szavazatvásárlás. az első szavazókat, közte az első generációs értelmiségieket nem a kisz központi bizottsága szólítja meg, hanem a fidesz.
süti beállítások módosítása