Ideo-logikák

Ideo-logikák

Nincs olyan, aki csak a tudományban hinne

2022. július 24. - Tamáspatrik

Mivel a tudomány lényegében érzelemmentes, ezért nem nagyon tudunk vele azonosulni, kivéve persze azokat, akik foglalkozásuk révén ebben utaznak. Laikusok számára a tudomány lehet érdekes, félelmetes vagy éppen a szabadságukat korlátozó is, hiszen a klasszikus tudomány teljes mértékben determinisztikus szemléletű. Nagyon sokféle hitrendszer és hiedelem van bennünk, amelyek a tudománynak ellentmondanak, vagy legalábbis nem összeegyeztethetőek vele. Ezek az eltérő hitrendszerek és hiedelmek nagyon sokféle forrásból eredhetnek és nem mindig könnyű eldönteni, hogy mennyiben hasznosak vagy károsak. Meg merném kockáztatni, hogy a legtöbb hiedelemnek van valamiféle igazságtartalma vagy igazság magva, amire nem is nehéz rálelni feltéve, hogy nem ragaszkodunk ahhoz, hogy az állításokat szigorú tudományos racionalitással vizsgáljuk.

Hit nélkül élni szinte lehetetlen. Tapasztalataink hézagait tölti ki a hit, a pontokat összekötve egy ábrához jutunk. (A világ persze sosem lesz olyan, ahogy a kis Móricka-rajzaink alapján elképzeljük.) Az információ darabokból egy képet alakítunk ki, és hogy mely információkat tartunk fontosnak és mit pusztán figyelem elterelő zajnak, az már a felfogásunkon múlik. Az érzelmi viszonyulásunk alapján fogjuk tudni súlyozni az információkat, az érzelmek az agyunk „Higgs-bozonjai”, hiszen súlyt adnak a gondolatainknak. Tehát amiket pozitív módon kiválasztunk, azok lesznek a támpontjaink, amelyek alapján a világot értelmes egészként tudjuk elképzelni. Hogy mivel tudunk érzelmileg azonosulni, ez nagyban meghatározza a hitrendszerünket.

Ha csak a tudományban hinnénk, akkor ahogy mondani szokták, nagyon „kockák” lennénk, amellett, hogy még nyomasztó is lenne számunkra a személytelen világa. Az ember pedig nem csak „sapiens”, hanem „ludens” is, játékos természetű. A babonák is igen gyakran ennek a játékosságunknak a kifejezései, amellett, hogy egy babona lehet akár pozitív is, mert aktiválva a figyelmünket segít az adott feladatra koncentrálni.

Az összeesküvés elméletek megint csak gyerekesek, mivel egy tündérmesén alapulnak, ahol vannak jók és gonoszak, és mi természetesen a jó oldalon vagyunk. Nekem olyannak tűnnek, mintha dacos gyerekek találták volna ki őket, akiket „direkt nem érdekelnek” a tudományos megállapítások és szembemennek sok egybehangzó szakértői véleménnyel is. A társadalomtudományok eleve „puha tudományok” és politikai irányzatok szolgálatába állíthatók, emiatt a szélhámosoknak is nagyobb terepet adnak. Az összeesküvések igazság magva olyasmi lehet, hogy ne várjuk külső tényezőktől a közösségünk sorsának jobbra fordulását, mert valóban léteznek különféle összefonódások és lobbik a saját érdekük hatékony képviseletére, és ezeket általában teljesen hidegen hagyják a mi sajátos viszonyaink. Amíg az összeesküvés elméleteket nem vesszük túl komolyan, hanem egy kicsit a babonák szintjén tudjuk kezelni, addig rendben van, viszont ha már médiumokban terjesztjük, az már akár elmekórtani problémákra is utalhat.

Az ún. „áltudományok” mint például a homeopátia vagy a számmisztika a tudományhoz hasonló sajátos rendszerekben működnek, bár lényegesen egyszerűbb módon. Én még nem láttam olyan esetet, hogy valamelyik igazából komoly, mérhető károkat okozott volna éppúgy, mint a különféle vallási szekták is csak nagyon ritkán okoznak károkat (erre mielénk legalábbis). Nem mondható nagy túlzásnak, ha az ilyen „áltudományok” egy részének alapfilozófiáját az anyag hullámtermészetével hozzuk összefüggésbe, ami a hagyományos, az anyagot részecskeként leíró felfogásnak ellentmond, viszont a kvantummechanikának már kevésbé. Ezzel csupán azt állítom, hogy a tudományon belül is léteznek a mindennapi tapasztalatunkkal nem értelmezhető jelenségek, és a tudománynak az alapvetése, hogy a megfigyelő és a megfigyelt teljesen független, a szubatomi részecskék világában már nem állja meg a helyét. Az ún. placebó hatás 30% javulást is hozhat egyes betegségekben, már emiatt is lehet a homeopátiának létjogosultsága. Emellett létezik még többek között a parapszichológia területe is, ami megint csak egyfajta szürke zóna, hiszen a tudománynak megállapodás szerint teljesen objektívnak és tudatunktól függetlennek kell lennie.

A különféle vallások is gyakorlatilag a hagyományos tudományos felfogással nehezen összehangolható nézetekből állnak, azonban mindig tartalmaznak egy olyan etikai rendszert, amely ugyan nem nagyon értelmezhető tudományos szemszögből, viszont segíti az emberek együttélését. Minden vallásban jelen van a közösségi elem, mert vagy egyértelműen közösségépítő célúak vagy pedig a közösség által megtámogatott, egyéni lelki gyakorlatokról van bennük szó. Elvi alapokon a vallásosságot is támogathatná a tudomány, a gyakorlatban viszont azt látjuk, hogy az ilyen támadások nem lennének megalapozottak, kivéve persze ott, ahol a vallás doktriner, ideologikus színezetet ölt és támadólag lép fel tudományos alaptételekkel szemben. Mivel a tudomány és a vallás kiindulópontja teljesen más, és mivel „nem ugyanarról szólnak” (bár lehetnek néha közös pontjaik is), emiatt nagyon jól megférnek egymással.

Valójában nem is kell a tudományban hinni, hanem a tudományos módszert kell megismerni, ami arra szolgál, hogy tapasztalati tényekből mikor vonhatunk le valóban megalapozott következtetéseket. Ezt a racionális módszert mindenkinek el kellene tudni sajátítani legkésőbb a középiskolában, ami persze nem nagyon történik meg. Megint más kérdés, hogy a racionalitás jó alap lehet, de ezen kívül még játékos, kreatív, emocionális, közösségi és egyéb igényeink is léteznek, amik mind segítenek minket abban, hogy elboldoguljunk az életben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr1617889925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.07.25. 08:14:59

Pedig a BigBang, vagy ŐsRobbanás elméletet valóságosnak és bizonyítottnak hinni az sem más, mint egy hiedelem.

belekotty 2022.07.25. 09:03:19

@vilagnezet.blog.hu: Így van. Az ősrobbanást a mindenhonnan érkező mikrohullámú sugárzással és a vöröseltolódással igazolják a tágulást. De semmi bizonyíték nincs arra hogy több millárd éves út alatt a fény hullámhossza ne változhatna meg.
Például a termodinamika második főtételére sincs semmiféle bizonyíték, az entrópiáról pedig mint egy spekulatív fogalomról, ne is beszéljünk.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.07.25. 09:08:18

@belekotty:

Meg eleve ahova a "TÁGULÁS" történik ... az mi is???
Az nem a világegyetem??? :-)
Akkor meg nincs semmiféle tágulás, csak átrendeződés egy rendszeren belül.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.07.25. 09:11:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mára már van bizonyított Tudományos Isten ... tehát az ateizmus is egy elavult és megbukott ideológia, nem csak a monoteizmusok.

vilagnezet.blog.hu/2022/07/09/eldobhato_mono-_ateizmus

A Tudományos Módszertan meg nem ideológia és nem ideológia függő dolog.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.07.25. 09:23:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Már a Tudományos Isten harmadig al meghatározása "... 3. egy idegrendszeri /pszichológiai vírus/mém." tömegesen "gyógyíthatóvá" is vált. A legutóbbi sikeres kísérleti eredmény a Kálvinista Apologetika csoport leállítása volt.

gigabursch 2022.07.25. 09:41:03

A tudomány sohasem téved.

Ja, de...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.07.25. 09:46:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nos logikusan és helyes érveléstannal le sem tudod írni, hogy mi is a monoateizmus és a monoteizmus. A tudomány meg még a logikus érvelésen is túlmutat, mert többirányú bizonyítás és a tesztelések kiállását is megköveteli.

Metafizikai hablatyolás csak amit elkövetsz a fórumokon és a blogok kommentjeiben.

morph on deer 2022.07.25. 09:59:43

@vilagnezet.blog.hu:
Akkor mi van, ha nem valóságosnak hiszem, hanem “csak” lehetségesnek tartom, a jelenlegi ismereteink alapján a legvalószínűbbnek ugyan, de mivel a tudomány fejlődése nem állt meg, ez nem lehet egy végleges és megfellebbezhetetlen válasz, - szerintem.

Amúgy én köszönöm szépen, de nagyon jól elvagyok mindenféle/bármiféle hiedelem nélkül, szkeptikus lévén pedig a természetfölötti válaszokat nem tartom elfogadhatónak semmire. Így aztán abszolút hidegen hagy mindenféle vallás, nem érdekel az örök élet, sem a kárhozat, de még az a kérdés sem, hogy a “teremtő” konkrétan deflorálta-e a Mária nevű szüzet ama bizonyos zoofíl koitusz folyamán…
Nincs bennem hajlam a miszticizmus semmilyen formájához való vonzódásra, az aurák, angyalok, szellemek és egyéb jópofaságok nagyjából a “my little pony” kategóriájába tartoznak a szememben, rajongóikkal együtt.

Röviden: nem, kösz, én nem kérek semmiféle hitből, hiedelemvilágból, sem mindent irányító erőbe vetett formájában, sem egyébként, és soha egy percig nem hiányzott az elmúlt 70+ évben. A racionális keretek között felfogható nekem bőven elég, amire meg “nincs magyarázat,” arra nagy valószínűséggel még nincs, vagy nem találtuk még meg, vagy nem vagyunk eléggé fejlettek a megismeréséhez, megértéséhez.
Szóval lehet hit nélkül élni, nincs ezzel semmi gond. Ja igen: közben tőlem mindenki hihet nyugodtan abban, amiben akar, amíg ezt megtartja magának, és nem próbál bárki más életébe beleavatkozni, a saját hitére hivatkozva, azt ugyanis nem tolerálom.

Tehát ezt mindenféle befolyásolási szándék nélkül, csupán a perspektíva tágítása céljából meséltem el, semmi egyéb okból.

belekotty 2022.07.25. 10:04:02

@morph on deer: " Ja igen: közben tőlem mindenki hihet nyugodtan abban, amiben akar, amíg ezt megtartja magának, és nem próbál bárki más életébe beleavatkozni, a saját hitére hivatkozva, azt ugyanis nem tolerálom."

Mindjárt megkapod hogy liberális vagy.

belekotty 2022.07.25. 10:04:41

@morph on deer: " azt ugyanis nem tolerálom." - sőt liberálfasiszta. :-))

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.07.25. 10:10:11

@morph on deer:

A hazai Sz.eptikus Társaság inkább demagóg és csak egy lobbi szervezet...
Lásd bővebben:
vilagnezet.blog.hu/2021/08/09/szkeptikus_tarsasag_vs_kalvinista_apologetika_hitvita_801

"A logika önmagában még kevés a tudományossághoz. Kell a bizonyítás is és annak empirikusnak kell lennie, tehát gyakorlatinak."

logika; A logika azon módszereknek és elveknek a tudománya, amellyel megkülönböztethető a jó (helyes) gondolkodás, ill. érvelést a rossztól (a helytelentől). forrás Saját megfogalmazásom: A logika ok és okozati rendszerek önellentmondás és érvelési hibáktól mentes és működő modelljét megadó eljárás.

tudomány; A tudomány egy a tekintélyelvet elvető módszertan, aminek az alapja a logika, az ok okozati összefüggések, a helyes érveléstan és a bizonyíthatóság. Fő eleme a kritikai vizsgálat és a tesztelés. A tudomány módszertana, ha valami nem működik leírásának megfelelően, akkor pontosítja azt, vagy elveti.

Csak az a tudomány, ahol a tudományos elvek és módszertan maradéktalanul van betartva. Ha csak úgy nagyjából .... na az még, és pont az áltudomány definíciója.

A vallások, a teológia és az ateizmus sem tudomány, mint ahogyan a metafizika sem. Ezek áltudományok. Tekintélyelvek és dogmák elfogadására épülnek főként. Állításaikat nem hogy nem tudják igazolni, de nem vetik alá kritikai próbáknak sem, és ez alapján nem vetik el és javítják a hibás dolgaikat.

+

Örökkévalónak tartjuk az Univerzumot és egyre többen
vilagnezet.blog.hu/2022/01/31/orokkevalonak_tartjuk_az_univerzumot_es_egyre_tobben

eßemfaßom meg áll 2022.07.25. 10:39:28

Volt egy tippem kik lesznek a kommentelők :)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.07.25. 10:46:57

@belekotty:

Tehát ha egy szobában felfújsz egy lufit, attól m ég a szoba nem fog tágulni.... :-)

morph on deer 2022.07.25. 11:13:48

@belekotty:
Liberális igen, de a “liberálfasiszta” eleve marhaság, bárhonnan nézve is.
Egyébként az én liberalizmusomba sehol nem fér bele, hogy bárki a saját agybaját - vagy bármi mást - szabadon rákényszeríthesse bárki másra, tehát ennél a pontnál ezért is ér véget a tolerancia nálam.
Mondhassa el ki-ki amit gondol valamiről, és bízza a másikra, hogy mit kezd vele, hogy befogadja-e, vagy sem, - én ezt tartom elfogadhatónak.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.07.25. 11:22:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem nagyon számít az Egyéni Kétely nevezetű érvelési hibád Tudományos Körökben.

belekotty 2022.07.25. 11:28:48

@morph on deer: Persze, ezért volt a röhögés jel a végén.

morph on deer 2022.07.25. 11:48:54

@vilagnezet.blog.hu:
Tájékoztatásul: én NEM vagyok tagja sem a hazai, sem másmilyen szkeptikus társaságnak, a gondolkodásmódom szkeptikus, nem fogadom el névértéken - face value - a dolgokat soha senkitől és sehonnan, mindig is érdekelnek a miértek.
A tízes - húszas éveimben értelemszerűen foglalkoztatott a kérdés, átolvastam az akkor elérhető vallási alapvetéseket, csomó kapcsolatos filozófiai munkát is, mert a természetes kíváncsiságon túl érdekelt a hit és a vallásos gondolkodásmód miértje, hogy mi is késztet embereket arra, hogy a saját személyük határain kívül keressenek válaszokat egyáltalán, mivel én sosem éreztem hiányát ilyesminek.
Történt mindez annak ellenére, hogy félig-meddig vallásos katolikus családban nőttem fel.

Aztán arra jutottam, hogy az átlagember szintjén ez az önbizalom és önismeret hiány, a gyengeség, és személyes felelősség áthárításának szükségességére adott válasz, - mert majd a földöntúli segít, büntet, vagy eleve “elrendelte,” hogy ez így legyen, szemben az én álláspontommal, hogy mindenben én döntök, mindent én teszek, és ezért enyém az összes felelősség a tetteim következményeiért.
Segíteni, meg büntetni úgy is csak egy másik ember/emberek tudhat/tudhatnak, - szóval itt a vége.
Ha pedig a “felsőbb hatalom” irányítását el akarnám fogadni, akkor azt is el kéne, hogy az a bizonyos felsőbb hatalom rosszindulatú és gonosz, így aztán megnyugodtam, hogy a cirka 13 éves koromban hozott döntésem, hogy hátat fordítok a hit és vallás minden formájának, helyesnek bizonyult, és ez a helyzet azóta sem változott, egy pillanatra sem.

A tudományt figyelem, de mivel ez egy progresszív folyamat, nem tartom “befejezettnek” egyetlen témakörben sem a keresést, kutatást, és mivel pontosan ismerem a képességeim és ismereteim határát, meg sem fordul a fejemben, hogy kategorikus kijelentéseket tegyek egyik irányban sem, megelégedve a szerintem “lehetséges” és a szerintem “valószínűtlen” minősítésekkel.
Mondom: ilyen is van.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.07.25. 11:57:36

@morph on deer:

Jómagam meg semmilyen ideológiában sem hiszek, nem vagyok tagja, sem támogatója... Ilyen tekintetben az ateizmus /monoateizmus is legalább akkora emberi ostobaságok, mint a legtöbb vallás.

A tudományos életet emberek alkotják és tévednek ... fejlődnek .. Nos az "Isten kívül áll a tudományon ... " dolog egy ilyen tévedés és hibás dogma, körkörös érvelési hiba volt. Felismertem és "Istent" tudományosan definiáltam... nem formális, hanem reális definiálással. Tehát bizonyítottan. Sőt a bizonyításom megismételhető és meg is erősíthető.

Ha érdekel a téma ... javaslom olvasd el legalább ezt ... rövidke:
vilagnezet.blog.hu/2021/05/17/ervelesi_hibak_napjainkban

midnight coder 2022.07.26. 08:37:11

Mindenesetre, ha ezt a világot teremtette valaki, akkor minden tiszteletem az övé. Nincs még egy ilyen tökéletes játékmotor, komplex fizikai szimulációval egybeépített renderer, sugárkövetéssel, végtelenül precízen lemodellezett egyedi tágyak amik tetszőlegesen manipulálhatók. És micsoda számítogép lehet az, amin mindez elfut!

eßemfaßom meg áll 2022.07.26. 10:13:00

@midnight coder: Csak azért látod ilyen tökéletesnek mert te is a részese vagy. Gordon Freeman se látta '98-ban pixelesnek az alienszörnyek textútáját mielőtt szétlőtte őket

Billy Hill 2022.08.13. 23:00:05

@midnight coder: Jaja, ahogy mondani szokás, az élet egy nagyon szar játék, de a grafikája az odabasz...
süti beállítások módosítása