Ideo-logikák

Ideo-logikák

Milyen gazdasági ciklusban vagyunk jelenleg?

2022. szeptember 11. - Tamáspatrik

A 7-10 éves gazdasági ciklusok léte eléggé közismertnek mondható, Magyarország esetében ezek elég jól el is különíthetőek. A magyar gazdasági ciklusok együtt mozognak a közép-európai régióval, nagyrészt a nyugat-európai, főleg a német gazdasággal is. A világgazdaságban történő változások nálunk is megjelennek valamilyen módon, azonban a kelet-ázsiai vagy akár dél-amerikai országok ciklusai már teljesen különböznek a miénktől.

A gazdaság fejlődése alapvetően kétféle ciklusban történik, az egyik az egyenletesen bővülő, amikor növekednek a beruházások, bővül a fogyasztás, alacsony a munkanélküliség és folyamatos GDP növekedés mérhető. A másik fajta ciklusban viharfelhők tornyosulnak, válságjelenségek lépnek fel és visszaeséseket tapasztalunk, ezek az átalakulási periódusok. Az átalakulási ciklus végén a GDP lényegében ugyanannyi lesz mint a ciklus elején, az életszínvonal éveken át stagnál, ez az ára annak, hogy megtanuljunk bizonyos leckéket és ne kövessünk el néhány alapvető hibát.

Így például nálunk a rendszerváltás során 1997-re haladtuk csak meg az 1990-es szintet. Előtte mi is elkövettük azt a hibát, hogy megmaradt a nagyvállalatok esetében az állami (gyakorlatilag gazdátlan) tulajdon, amit a rendszerváltáskor hirtelen le kellett bontani, és ezt csak komoly áldozatok árán sikerült megoldani. (Anélkül, hogy belemennénk ennek mélyebb taglalásába nem mellékes szempont az sem, egy birodalom munkamegosztási rendszere omlott össze pár év alatt).

1997 és 2007 között egy újfajta gazdasági szerkezetben egyenletes bővülésről lehet beszélni, bár 2002 után a baloldali kormányok ezt túlpörgették a gazdasági egyensúly rovására, 1-2%-os bővülési többlet miatt hatalmas államháztartási hiányt hoztak össze. Ráadásul nálunk már 2006-ban látszott az a tendencia, hogy a gazdaságunkat kiszolgáltattuk a pénzügyi befektetőknek és a pénz folyamatosan kiáramlott az országból. A pénzügyi szféra túlburjánzása világgazdasági szinten csak 2008-ban vált nyilvánvalóvá, és okozott hirtelen egy világméretű gazdasági visszaesést. A stabilizálódás eltartott 2013-ig, amikor az európai országok többségéhez hasonlóan nálunk is egy újabb növekedési ciklus vette kezdetét. Nálunk többek között piacvédő intézkedésekre volt szükség, a nemzeti tőke és a helyi vállalkozások erősítésére a globalizáció hatásaival szemben, amellett, hogy a nagy multi cégek továbbra is meghatározók maradtak.

Ez a stabil és robusztus fejlődési időszak 2020-ig tartott, amikorra nyilvánvalóvá váltak a gazdasági növekedés természeti korlátai. Az első ilyen korlátot a világjárvány mutatta meg, az emberi civilizáció túlterjeszkedését a természet rovására, miközben a tömegturizmus is elősegítette a kórokozók gyors elterjedését. A valós gazdasági visszaesés nagyobb volt, mint amit a számok mutattak, mert a kormányok pénz nyomtatásával hoztak létre fedezetlen többletjövedelmeket, ami alaposan felpörgette az inflációt. Naiv módon hittek a piacok a zöld energia gyors térhódításában és a gyors átállásra a fosszilis energiahordozókról, miközben egyre több természeti katasztrófa is mutatja a jelenlegi fogyasztás centrikus életmódunk fenntarthatatlanságát. Európában minderre még rátett egy lapáttal az orosz-ukrán háború is energiakrízist okozva, a válságjelenségek ezért most Európában a legerősebbek. Senkinek nincsenek illúzió az iránt, hogy az idei év végétől úgy két éven keresztül is visszaesésre, jó esetben stagnálásra lehet számítani.

A világ nagy részén azonban nem sokkal jobb a helyzet, mint nálunk. A kínai gazdasági növekedés is lassul és úgy járhatnak mint Japán, ahol először ingatlanpiaci válságként jelentek meg a gazdaság szerkezeti gyengeségei, azonban a gazdasági növekedésük hirtelen kifulladt. Ugyanez várható a szintén öregedő népességű Kínában is, és a katonai szuperhatalommá válásuk sem tud javítani ezen a helyzeten. A világgazdaság motorjának szerepe fokozatosan átkerülhet Ázsia délkeleti vagy déli részébe.

Az USA-ban a vagyoni különbségek nagyon kiéleződtek, a belső megosztottság szinte polgárháborús viszonyokat hozott létre.  A dinamikusan fejlődő déli és nyugati régiók, elsősorban Texas és Kalifornia egy idő után leválhatnak a többitől, az USA darabokra szakadása is egy valós opció pár évtizeden belül. Amellett, hogy a klímaváltozás hatására az USA és Kína esetében is egész régiók lakossága települhet át fokozatosan a kedvezőbb éghajlatú területekre.

A nagy olajexportőrök kivételével szinte minden ország megsínyli majd az energia- és élelmiszerárak robbanásszerű növekedését, a klímaváltozás katasztrofális hatásairól nem is beszélve.

Senki nem tudja még megmondani pontosan, hogy milyen változásokat hoz majd a mostani gazdasági ciklus, aki ezt előre tudná jelezni, az biztosan Nobel-díjat kapna. Az eléggé biztosnak látszik, hogy Európa országai még egy orosz-ukrán békekötés után is kényszerítve érzik majd magukat, hogy az energiafüggésüket csökkenteni tudják. Magyarországon is hasonló változásokra lehet számítani, mint egész Európában. Átalakulhat a nagyüzemi mezőgazdaság illetve az élelmiszer termelésünk módja és szerkezete. A régi típusú, energetikailag korszerűtlen házakban egyre kevesebben laknak majd, sokan költöznek energiatakarékos épületekbe. Az ipari tömegtermelés volumene csökkenhet, egyébként is egyre nehezebb lesz találni szakképzett munkaerőt. A személyautót ritkábban használjuk majd és a tömegközlekedés szerepe ismét növekedhet. A fogyasztásunk szerkezete is remélhetőleg megváltozik, a válság rákényszeríthet minket a környezetromboló pazarlások csökkentésére. Ha létrejön egy újfajta gazdasági szerkezet pár év múlva, akkor a GDP növekedése alighanem továbbra is alacsony szintű maradhat, azonban ez másodlagos szempont lesz az életminőségünkhöz képest, amit többek között a természeti környezetünk állapota mutat majd meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr5017929099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.09.11. 18:24:56

Érdekes megközelítés volt ez a cikk.
Köszönöm!

Boldeone2 2022.09.12. 11:41:45

Senki nem tudja még megmondani pontosan, hogy milyen változásokat hoz majd a mostani gazdasági ciklus"

- Nyilván nem, mivel a világgazdaságot sztochasztikus folyamatok határozzák meg, a kialakult feszültségek meg most feloldhatatlannak látszanak ...
Piaci szempontból a legjobb, ha globálisan minél könnyebben áramlik a termék a fogyasztók ès a termelők között, úgy lehet a legjobb árat mindenhol kialakítani . A különböző területek gazdasága a komparatív előnyök alapján összekapcsolódik
Ennek ellentéte az autarkia , az önellátás , az izoláció , amikor megpróbálnak teljesen önállósodni a közösségek
Ezen skála kèt végpontján lehet a világnak ès az országoknak mozogni ...
Tulajdonképpen , mindent ki lehet váltani valahogy hazai termelèssel , de ennek ára a gazdaság brutális lelassulása , végső soron a szegènysèg mèg nagyobb elterjedése lesz
A másik fő limitáló faktor: hogyan tudjuk a gazdasági fejlődést a korlátos ès kikerülő erőforrásokkal egyensúlyba hozni?
Ki èljen jobban , ki fogyasszon többet...

Rubasov nertárs 2022.09.12. 13:34:25

A jelen gazdasági-társadalmi modell abszurdumra épül: korlátos erőforrásokkal akar önmagát folyamatosan felülmúló korlátlan növekedést elérni. Ez nyilván nem tartható fent sokáig. A rendszernek két korlátja van:
1. humán korlát = fogyasztók száma
2. természetes korlát = véges energiaforrások.
2008-ban az első korlát elérése váltott ki korrekciót. Ez volt az a válság amikor közvetlenül előtte már ott tartott rendszer, hogy boldog-boldogtalannak (akár hajléktalannak is) adtak hitelt, csak pörögjön a fogyasztás.
A mostani válság, a 2008 után óvatosabbá vált hitelezés miatt nem a humán korlát eléréséből fakad, bár erősen újból arra konvergált, lásd a túlárazott ingatlanpiac, hanem a természetes korlátok elérése miatt. A covid-túlreakció, majd a háború lényegében csak gyorsították és előre hozták azt, ami legkésőbb így is bekövetkezett volna az évtized közepe táján.

Az nyílvánvaló, hogy új modell kell, ami a korlátok figyelembevételével a fenntarthatóságot helyezi a középpontba a növekedés helyett. Ennek azonban súlyos ára van. A tervezetten rövid elévülés pazarlást és ebből fakadóan belátható időn belüli összeomlást eredményez, ugyanekkor ennek köszönhetően van sok munkahely, hisz hogyha mondjuk egy telefon bírná 20 évig, akkor a legtöbb mobiliparban dolgozó menne a levesbe, az öszzeszerelő munkástól a szoftvermérnökig bezárólag.
Ugyanakkor a most már nyilvánvalóan véges erőforrások miatt nincs más választásunk, mint újrahúzni a gazdasági-társadalmi modellünket még úgy is, hogy ennek következtében emberek tízmilliói mennek tönkre.

Boldeone2 2022.09.12. 14:58:02

@Rubasov et.: Igen , de a világ jelentős részén mèg nagyon nehéz a fenntartható fejlődés lènyegèt megértetni a fogyasztásilag kielégítetlen emberekkel. A legtöbben úgy akarnak èlni , fogyasztani, mint az átlag nyugati , ami nem tűnik megvalósíthatónak ...
Ebből fakadnak többek között a globális egyezmények megvalósíthatatlanságai: túl nagy az èrdekellentèt. Szinte minden állam vezetése a maga önös èrdekeit nézi. Lemondani valamiről egyedül a jóléti államok tudnak , de azok sem nagyon ..Rögtön jön a populizmus ès a nemzeti önzés politikája, amely fellép az "elnyomó, globális elittel" ès szabadpiaccal szemben ...
Inkább globális háborúk jöhetnek , mint megegyezés , a jelen folyamatokat látva...

MEDVE1978 2022.09.12. 15:11:23

" Az eléggé biztosnak látszik, hogy Európa országai még egy orosz-ukrán békekötés után is kényszerítve érzik majd magukat, hogy az energiafüggésüket csökkenteni tudják."

Ennek már az irányát is látni. Az egész azért szomorú, mert a gáz tartható lett volna, mint az átalakulást segítő kapu erőforrás, ha nincs a háború. Cserébe marad az uránium, amelynek vélhetően rohadtul megugrik a kereslete + az ára is, de még mindig olcsóbb lesz, mint a megújulók.
(Sajnos a több energiát termelő breeder reaktorok egyelőre nem működnek megfelelő hatásfokon). Gyakorlatilag a háromnegyed világ a nukleáris energia felé mozdult el, ami jó dolog. Szerintem az energiaár növekedés jövőre tetőzik, aztán lassú csökkenés jön. A régebbi olcsó idők nem fognak visszatérni, de előbb-utóbb egy elviselhető (mondjuk 2021 előtti árak kétszerese) fog normalizálódni.

A nagyüzemi mezőgazdaság nem az energiahelyzet miatt alakul át. A klímaváltozás miatt egyre inkább a szárazságtűrő fajtájú növények kerülnek majd előtérbe. További problémát okoz majd a földgáztól erősen függő műtrágya rendelkezésre állása és jelentős megdrágulása is.

Rövid távon az energetikailag korszerűtlen házakból majd próbálnak menekülni az emberek, illetve most fel fog futni rövid távon a megújuló energia (napelem) is.

"Az ipari tömegtermelés volumene csökkenhet, egyébként is egyre nehezebb lesz találni szakképzett munkaerőt." Magyarországon nem nagyon van ipari tömegtermelés, az inkább Kínában van. Nem hiszem, hogy a magyar termelés középtávon jelentősen csökkenni fog, mert Európában jelenleg mindenhol extrém drága az energia. Ha meg olcsóbb lesz, itt is olcsóbb lesz.

"A személyautót ritkábban használjuk majd és a tömegközlekedés szerepe ismét növekedhet."
Ezt hívják wishful thinkingnek. A személyautó sajnos a rossz magyar tömegközlekedés mellett elengedhetetlen. Budapesten és a nagyvárosokban még elviselhető a tömegközlekedés, de városok között és vidéken gyakorlatilag rosszul működik. Így nem realitás a személyautók számának csökkenése. A benzin ára középtávon egyébként is visszamegy majd a szokásos 300-500 Ft között sávba, ehhez az orosz-ukrán béke és a piac megnyugvása kell. Emellett, ha szerencsénk van, akkor nem luxusautó árban is lesznek majd elektromos autók.

"A fogyasztásunk szerkezete is remélhetőleg megváltozik, a válság rákényszeríthet minket a környezetromboló pazarlások csökkentésére. " Jelenleg abszolút nem ezt látni. A kormányok sorra izzítják be a szénerőműveket, mivel a brutálisan drága gáz mellett immár megéri szénerőművet működtetni. Valahol olvastam, hogy Albániában egy óriási olajerőmű működik, mert a gázár elszállása miatt már olajból is megéri elektromos energiát csinálni. A szegények továbbra is fával vagy rosszabb esetben szeméttel fognak fűteni, ami tovább rombolja a környezetet és az emberek egészségét. A szent nyugat-európai országok blokkolják a környezetbarát módon, csővezetéken érkező orosz gázt és cserébe olyan hajókkal szállíttatnak LNG-t, amelyek több száz tonna üzemanyagot égetnek el naponta (természetesen környezetszennyező olajat, mert az olcsóbb, mintha gázzal mennének).
Szóval a jelenlegi krízis és háború egyik fő vesztese a környezet. Lehet itt álmodozni fogyasztásvisszaesés okozta környezeti kár mérséklésről, de a realitás a többletszennyezés.

Rubasov nertárs 2022.09.12. 15:44:22

@MEDVE1978:

"Emellett, ha szerencsénk van, akkor nem luxusautó árban is lesznek majd elektromos autók."

Az elektromos autók hype-ja max. 2-3 évig fog tartani. Egyszerűen nagyon energiaigényes és súlyosan környezetszennyező a gyártásuk és ugyanez mondható el a szervízelésükről is. Az elektromos autó nem megváltás sajnos, hanem zsákutca.

birkamenet 2022.09.12. 16:08:05

@Rubasov et.:

Az elektromos autók feleslegessé tesznek egy halom egyéb alkatrészt, amelyeknek a gyártása, szálitása az igazi erőforrás pazarlás. Az energiatárolás fejlesztése pedig a legnagyobb business, amely már most is szállitja a kutatási eredményeket. Aki tehát kimarad az e-autóból, az marad zsákutcában.

Rubasov nertárs 2022.09.12. 16:55:08

@birkamenet:

Csak a lítiumbányászat már most jobban szennyezte a környezetet, mint az emberiség által eddig legyártott valamennyi hagyományos autómobil. És akkor nem beszéltünk még a lítium redukciójáról, amit csak elektrokémiailag lehet nem kevés villamosenergiával megvalósítani, plusz a lítiumot csak argon alatt lehet tárolni, mert még szobahőn is spontán meggyullad levegőn, de még az elég inert nitrogénnel is elreagál. És akkor az elektronikai alkatrészekről és vezérlésről még nem beszéltünk.
Sajnos ez bizony zsákutca, addig lesz jó üzlet, amíg valamelyik túlbuzgó/unatkozó bürökrata elő nem veszi a kockásfüzetet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.12. 17:44:20

@Rubasov et.: A belekotty lítium kémiával foglakozik. Napi szinten vagdossa levegőn. Meggyújtani is nehéz. Kevered a lítiumot a nátriummal, de főképp a káliummal. Már olyat is láttam hogy simán olajos papírba csomagolva tároltak több kilogrammot, mert a masszív oxid réteg megvédi a további reakcióktól. Ha eloxidálódik a felülete - ami gyors - utána hiába próbálod megolvasztani, nem folyik szét mert az oxid réteg kisebb darabokat egyben tartja. Láttam a kotty ilyen videóit, amik a kutatásai miatt nem publikusak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.12. 17:47:53

@MEDVE1978: Az új generációs reaktorok mind komoly technikai problémákkal küzdenek. Én egyiket sem látom perspektivikusnak. Mindegyiknek van gyenge pontja. A legjobb az ólom-bizmut hűtésű, csak nincs elég bizmut.

Rubasov nertárs 2022.09.13. 10:52:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"A belekotty lítium kémiával foglakozik. Napi szinten vagdossa levegőn. Meggyújtani is nehéz. Kevered a lítiumot a nátriummal, de főképp a káliummal."

Magam is vegyész vagyok, láttam már elemi fém lítiumot. A lítiumnak nincs védő oxid rétege és bizony még mindig eléggé reaktív. A magnéziumnak, alumíniumnak van tömör, passziváló oxidrétege.
süti beállítások módosítása