Ideo-logikák

Ideo-logikák

Szélsőjobberek számára ezek nem léteznek

2023. március 03. - Tamáspatrik

A szélsőjobboldali, vagy másként mondva nagyon konzervatív felfogású ember számára csupán azok a dolgok léteznek, amelyek részét képezik a sok évszázados hagyománynak. A többi, a felvilágosodás óta létező dolog számukra csak porhintés, ármány és cselszövés. Nézzük sorban:

Önkormányzatiság, autonómia:

Maximum a hűbéri rendszert tudják elképzelni, a személyes függőségek rendszerét. Ezzel szemben semmiféle törvényes keretek által behatárolt önkormányzatiság, sem autonóm csoportok működése nem illeszkedik a katonás felfogásukhoz.

Demokrácia

Európa országainak nagy részéről nem mondható el, hogy a demokráciának sok száz éves hagyományai lennének, a vezérelvű felfogásnak annál inkább. Mivel viszont manapság a nyílt diktatúra szalonképtelen, ergó a legalapvetőbb demokratikus játékszabályokat be kell tartani, viszont a hangsúly itt a játékon van és nem a szabályokon, a játszadozás pedig nem igazán komoly. A vezérelvűség ezzel szemben tiszta és világos helyzet, azt kell tenni mindig, amit a vezér mond, amit a vezérkar dönt. Elvileg a demokráciára is elmondható ez, amiben mégis más a vezérelvűségnél az a visszajelzések igénye, nyilvános viták során születő döntések és kompromisszumok keresése.

Win-win szituációk

A demokrácia arra a feltételezésre épül, hogy nem véges összegű játékokról van szó, ahol az egyik fél csak a másik fél rovására lehet gazdagabb. A legősibb ösztöneink, indulataink ezzel szemben farkastörvények, ahol az agresszió a legfontosabb eszköz. Az együttműködés keresése, a bizalom az idegenekkel, a „falkán kívüliekkel” szemben már olyasmi, ami sokkal inkább a modern társadalmak jellemzője.

A piac láthatatlan keze

Különféle gazdasági törvényszerűségek létezése nem mindenki számára eléggé hihető, sokan azt gondolják, hogy a „láthatatlan kéz” gonosz emberekhez tartozik, akik összeesküdtek annak érdekében, hogy kényük-kedvük szerint manipulálják a társadalmat, főként a politikusokat. Van persze néha ebben is valami, a lobbi csoportok szerepe nem elhanyagolható, sőt ki is mutatható, mégis az a helyzet, hogy a kereslet-kínálat törvénye már önmagában is a legtöbb esetben sokkal hihetőbb magyarázatokat kínál, mint különféle ellentmondásos és zavaros összeesküvés elméletek.

Értelmiségi, főként humán értelmiségi

Megint gyanús kategória, hiszen a hagyományban nem létezett a tankötelezettség, ezen kívül a papok latinul miséztek. Ahol Gutenberg először kezdett könyveket nyomtatni, ráadásul a lutheránusok azt hirdették, hogy az emberek maguk olvassák a Bibliát – ahol mindennek sok évszázados hagyományai is vannak, azokban az országokban a közfelfogás is más, mint Európa nagy részén, vagy épp  a muzulmán világban, ahol a könyvkiadás sokáig tiltott volt.

USA

Egy gyanús államalakulat, ami szabadkőműves összeesküvés gyümölcse, - még az amerikaiak között is alighanem sokan vannak, akik ezt a fajta nézetet osztják. Hiszen saját törvényekkel rendelkező államok alkotnak egyetlen államot, nem beszélve arról, hogy királyságnak náluk semmiféle hagyománya nem volt, - ez valójában nem létezhet, csak valami gonosz dolog lehet. Szélsőjobboldali ember sosem mond az USA-ról semmi jót, nem véletlenül, gyakorlatilag az ördög figurájával azonosítja. Ellenben a nagy, jóságos, romlatlan és természetes Oroszország számukra az igazi példakép.

Európai Unió

Ez megint értelmezhetetlen a számára, illetve csak egy módon értelmezhető, egy láthatatlan birodalomként, hiszen birodalmak a történelemben mindig is voltak. A Monarchia idejében az önállóságunk nagyobb volt – szerintük legalábbis, a történelmi tények sosem zavarták őket, az „alternatív tények” fogalmát vezették be erre, ami onnan jön, hogy a mítoszokra fogékonyabbak, mint a szárazan racionális tényekre. Az EU-ban gonosz bürokraták, akiket még gonoszabb lobbik rángatnak, ők kényszerítik az akaratukat a szegény szabadságszerető népekre. A világ leírásához a fekete és fehér szín tökéletesen elegendő. Popper Péternek volt egy érdekes bon-motja, miszerint léteznek szabadságszerető népek és léteznek igazán szabadok. (Ha szeretek valamit az nem jelenti azt, hogy meg is valósítom, ha szeretünk valamit az jelentheti azt is, hogy vágyakozunk utána, de elég könnyen feladjuk.)

Tolerancia

Az emberek sokféleségének elfogadása, tehát nincs szükség arra, hogy mindenki egy ütemre masírozzon és ugyanazt mondja, hanem megpróbálunk alkalmazkodni mások egyéni stílusához. Egy katonás szervezetben ez nem működik, és a hagyományos közösségekben elég sok katonás vonás volt, a mainál zordabb, jóval nehezebb életkörülmények nem nagyon tették lehetővé az „önmegvalósítást” vagy az „egyénieskedést”, az ilyen álmokat az elvárás szerint fel kellett áldozni a közösség érdekében.

Emberi jogok

Nagyon konzervatív szemléletben kötelességek vannak, a jogokat ki kell érdemelni jó magaviselettel, tehát nincsenek olyan alapjogok, amik minden embert megilletnek. A felvilágosodás mozgalma óta az az elképzelés terjedt el, hogy az emberi létezés, vagy inkább az emberhez méltó élet önmagában is jelent bizonyos alapfeltételeket, amiket mindenki számára elérhetővé kell tenni. Igaz, hogy ennek határait az egyes társadalmak nem pontosan ugyanazon a pontokon fogják kijelölni, ez mindig vita tárgyát képezheti. (Ami persze katonás szervezetben nem létezhet.)

Szabadság, Egyenlőség, Testvériség

Ezekre a jelszavakra született válaszul az Isten, Haza, Család „szentháromsága”. (Nem áll szándékomban szentségtörő lenni és bármilyen módon elemezni ezen szavak tartalmát.) A konzervatív ember vagy egyáltalán nem érti, vagy pedig álságosnak tartja vagy a felvilágosodás eszméit, és abban legalábbis igaza van, hogy az ezeket vallók is csak a felületes jelentéseket ismerik. Mindkét világnézetnek megvan a maga helye és szerepe, és itt visszajutunk a toleranciához, tehát a „felvilágosodott” ember szerint a szélsőjobbos szemléletmód (nem pedig ideológia) parlamenti képviselete is feltétlenül kívánatos, hiszen része az emberi felfogások palettájának.

Tudományos szemlélet

Ez megint olyan, ami nem része a hagyománynak, az elvont gondolkodás évszázadokon keresztül csak egy szűk elit kiváltsága volt. A tudomány egy szektás, gyanús molyolás és manipuláció – ezt nem direkt mondják, hanem ez jön le abból, amiket mondani szoktak. Nem ismerik a tudomány működését, és ha valaki valamit nem ismer, az a szemében gyanússág válhat.

 

Vírustagadás, oltásellenesség, Amerika ellenesség, oroszpártiság, EU ellenesség, intolerancia – ily módon minden megfér a szélsőségesen konzervatív eszméket vallók körében. Igazából nincsenek a tudatában annak, hogy a fent tárgyalt fogalmaknak számukra nincs is valódi realitása. Habár nem szeretik a modernitást, mégis részei a modern társadalomnak ők is, méghozzá két okból. Az egyik, hogy sok általuk vallott érték a mai társadalmakban is fontos, másrészt ők lehetnek elvileg a B-terv (vagy C, D stb. terv) arra az esetre, ha a modern civilizáció alapjai nagyon megrogynának.

Ezen kívül amiatt sem tanácsos elítélni semmilyen felfogást, mert az ember nézetei is változhatnak korának előrehaladtával, és erős hatással van rá a társadalmi közeg is, ahol idejének jelentős részét tölti.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6018063456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.03.04. 10:14:05

A Tudományos szemlélet bekezdésben írtak teszik a posztot abszolút hiteltelenné.

Boldeone2 2023.03.04. 11:38:55

Ez egy jó blogposzt. Hozzá lehetne talán még azt is tenni, hogy jellemzően milyen tulajdonságok mozgatják a szélsőjobboldaliakat
Valószínűleg az irigység a legfőbb mozgatóerő a szélsőjobboldalivá válásban. Ez egyén a saját sikertelen életéért a társadalmi- gazdasági környezet megváltozását, az egyre nagyobb szabadságot, a globalizációt, a kapitalizmust okolja, meg a "főbűnösöket" a "rendszert" szerintük működtetőket ( konteo-teoriák) Nézeteik sokban megegyeznek a szélsőbaloldaliakkal...A furcsa koalíció sokszor bekövetkezik, most az orosz háborúban is gyakorlatilag összeállt a nyugatellenes szélsőbal és a szélsőjobb
A fő ellenség közös: a nyugat meg a liberális demokrácia, csak az egyik oldalon a z.idó kapitalisták, a másik oldalon a nyugati nagytőkések vannak kiemelve
Ebből adódóan az ellenségek szinte teljesen megegyeznek...
A szélsőjobbaldaliakat a legtöbb esetben a társadalom lecsúszó rétegeik alkotják Nyugat- Európában, ahol a liberalizmus primátusa megkérdőjelezhetetlen
Ahogy megyünk keletebbre Európában, egyre több ultrakonzervatív ember, sőt, az ecte fasiszta
Ezek a társadalmak évtizedekkel vannak elmaradva a nyugatiaktól, lehet mondani az örök vesztes országok, mint Magyarország vagy Oroszország, ha nagy történelmi perspektívában nézzük
Ezek a társadalmak az adaptáció súlyos hiányát mutatják, önsorsrontók....

Mesterséges Geci 2023.03.04. 13:53:33

@Boldeone2: a legfőbb az a butaság. Második helyen a buta tömeg feletti hatalom és az ezzel járó vagyoni előnyök. Jé, ez tiszta fidesz...

Mesterséges Geci 2023.03.04. 13:57:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: miért? A többségetek tényleg ilyen. Az, hogy te "nem"náci létedre valamennyit megértettél az általánosiskolai anyagból... ez nem a jellemző...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.03.04. 16:01:36

@Mesterséges Geci:

"valamennyit megértettél az általánosiskolai anyagból"

]{udarauszkasz 2023.03.04. 17:47:52

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: A naci (nemzetiszocialista) es a kommunista (szinten a szocializmus egy extrem peldaja) valahol egy pontban talalkoznak.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.04. 21:20:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

MonoŐsRobbanás Hiedelem
2023. február 28. - IGe •

"Fred Hoyle ateista kozmológus, aki 1949-ben a "Big Bang" pejoratív név feltalálója volt, 2001-ben bekövetkezett haláláig elutasította. Az Ősrobbanást álcázott vallási eszmének tartotta." Szerző megjegyzése: Igazi tudós az ateizmust is elveti. Az is emberi butaság és egy sajátságos tagadásvallás vagy ellenvallás.

“Úgy tűnik, helytálló az az elv, miszerint ha egy fizikai elmélet szingularitást tételez fel, akkor ez annak a jele, hogy az elmélet összeomlott.”

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.05. 05:55:17

Nyilván semmi se fekete vagy fehér, de ha megnézzük a mérleget, a felvilágosodás masszívan negatív esemény.

A demokrácia szinte mindig pl. kevesek rejtett túlhatalmát jelenti.

Ahogy a szabad piac.

Nem beszélve a tudományos gondolkodásról.

Szerencsére korunkban kezdtek gyengülni a felvilágosodás pozíció, s egyre erősödik a normalitás.

luis5 2023.03.05. 06:28:19

1. Mi sem áll távolabb mint egy oskontervatuv meg egy szeljobber. Lsd Jobbik eletpalya
2. Ahogy azt lipsi elkepzeli egy konzervatívok....
3.a mai mainstream liberalfasizmusnal erőszakosan intoleransabb brigád nincs! A liberalizmus nevében kivegeznek ha mást mersz gondolni a világról....

csakférfi 2023.03.05. 06:42:28

Sajnálatos, hogy a "nyugati" ember... legyen az balos-jobbos... tartja magát a legokosabbnak és legkulúráltabbnak ezen a bolgón!
Közben haszonszerzésre hivatkozva (multikulti) kiirtjük az esőerdőket, helyi közösségeket, elszennyezzük a földet, a klímát megváltoztatjuk.... hivatkozván a tudományra!
Szerintem inkább a bunkóságunkat bizonyítjuk manapság, mintsem a "szabadság, testvériség, egyenlőség" elvét.
Így a posztcsak egy önfényező hazudozás!
Sorry!

chrisred 2023.03.05. 06:50:16

1. Csak a magukat nem vállaló széljobberek általában a konzervativizmus köpenyébe rejtőznek. Csak időnként lebuknak, amikor kiderül, hogy nem a hagyományt, hanem az erőt tisztelik. Lásd az orvosi kamara beszántását.

chrisred 2023.03.05. 06:53:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az olimpiai versenyek is kevesek túlhatalmát jelentik. Az a kérdés, hogy ez a túlhatalom hogyan alakul ki. A társadalmi pozícióból következik, mint a polgári társadalom előtti korszakokból, vagy az egyéni teljesítményből következik.

csakférfi 2023.03.05. 07:04:50

@chrisred: Jártam orvoshoz..... ezelőtt 4 éve.. most 57 éves vagyok. 4 éve csak akkor amikor munkaalkalmasságihoz kell.
Orvos-beteg =fölé - alárendelt viszony.. gondolom ez is az "egyenlőség elv".
Nem hiszek a mai orvosoknak... sem papoknak (pszichológusok) sem istenekben (vallási agyrém).
Óriásit csalódtam ezekben az intézményesített dölyfös emberekben.
Van háziorvosom... mert kötelező én választottam! Nagyon kedves ember!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.05. 07:46:09

@chrisred:

A polgári társadalom hiererchiája pénzalapú, azaz a kapzsiság a fő szempont. Ez a lehető legrosszabb társadalomszervezési modell.

csakférfi 2023.03.05. 07:57:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Valóban.
Én kasztrendszernek titulálom a mai nyugati fogyasztói társadalmat.
Semmi esetre sem demokráciának.
Orvosi kaszt, pedagógus kaszt, politikus kaszt, művész kaszt... kétkezi (fizikai) munkás kaszt.... diplomás kaszt.... stb.
Lépek.... dolgom van!
Mindenjót mindenkinek.... legyen az szélső-jobbobalos.!
:)

chrisred 2023.03.05. 08:33:47

@csakférfi: Ennek semmi köze az egyenlőséghez. Maximum annyi, hogy te is mehettél volna orvosi egyetemre.

chrisred 2023.03.05. 08:34:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Magántulajdon alapú. A pénz csak egy értékkifejező eszköz.

csakférfi 2023.03.05. 09:03:20

@chrisred:
"pénz csak egy értékkifejező eszköz."
Meséld el ezt egy pakisztáni varrrónőnek aki napi 1-2 dollárért varr a Guccinak.
Nézd meg a "Valódi ár" c. filmet
Kapzsiság.... valóság.
Magántulajdon=mítosz..... társadalmi hierarchia... több-kevesebb... ellentmondásra vezet.

"Ennek semmi köze az egyenlőséghez. Maximum annyi, hogy te is mehettél volna orvosi egyetemre"
Hiedelem.... ezt kijelenteni.
Amint orvoshoz mész és nem vagy hajlandó gyógyszert szedni...... 22 csapdája.
Ellentmondás, paradoxon.
Hamis.
Bekajálod a "mainstream" média fősodrát.
"légy tudatosan egészséges" Az vagy amit megeszel.... stb.
Megmosolyogtat ez a naivitás!
:)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.05. 09:07:11

@Mesterséges Geci:

Korunk két legveszélyesebb áltudománya, társadalmunkra ártalmas hülyítése, már nem a vallások/teológia és az ateizmus .... hanem a Politika és a belőle fakadó Jog.

A POLITIKA és a belőle fakadó JOG áltudomány és átverés jelenlegi formáiban. A fizika és a biológia sem lesz más kormányválásokkor és országhatáronként.

Fórum » Politika, közélet » Aktuálpolitika »
Politika és a Jog áltudomány

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9250455

chrisred 2023.03.05. 09:14:29

@csakférfi: A pakisztáni varrónő példája éppen a kasztrendszerű társadalmak sajátosságaira világít rá. Ha ugyanaz a nő egy polgári demokráciában nőtt volna fel, nyilván más lehetőségei lettek volna.

' "Ennek semmi köze az egyenlőséghez. Maximum annyi, hogy te is mehettél volna orvosi egyetemre"
Hiedelem.... ezt kijelenteni.'

Nem ismerem az egyéni körülményeidet, de ez gyakorlatilag minden átlagos emberre igaz.

csakférfi 2023.03.05. 09:30:24

@chrisred:
A "mi kultúránknak" az alapja hogy valaki mindig megfizet az én... Te kényelmedért... ergo valaki mindig kevesebbet kell hogy keressen.... Nem lehet mindenki orvos. Sem nem tanár vagy más elméleti ember.
Valakinek fizikálisan is elő kell állítani... megjavítani... karbantartani... stb.
Kaszt rendszer hidd el.
Rájöttem a magam eszétől.
Olyan lehetne hogy mindenki.. orvos pedagógus politikus acs kőműves szerelő.. stb egyben.
Csak akkor az iskolába sokáig kellene járni... vagy kevesebb hmmmm... humán tárgyat kellene oktatni.
:)

birkamenet 2023.03.05. 09:36:57

@luis5: "3.a mai mainstream liberalfasizmusnal erőszakosan intoleransabb brigád nincs! A liberalizmus nevében kivegeznek ha mást mersz gondolni a világról...."

Hinnye, akkor tehát orbán gazdája putyin liberális!

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.05. 09:37:29

@csakférfi:

Az érvelési hibák tanításának az egyik legfontosabb tantárgynak kellene lennie már általános iskola felsőbb, mondjuk 7-8 osztályaiban és hogy miért nem az, és miért van helyette inkább demagógia azaz hittan tanítás érthető. Mert ha az is tanítva lenne akkor bárki könnyen rájönne, hogy a legtöbb vallás - beleértve ebbe az ateizmust, mint egy sajátságos tagadásvallást is - jelentős részben hazudozás és érvelési hibák tömkelegéből áll csak össze. Persze nem csak arra jönne rá, hanem továbbá igen sok egyéb össztársadalmi szemfényvesztésre is.

Például arra, hogy valójában a politika és a belőle fakadó jog a két legnagyobb áltudomány. Már régen lekörözték a teológiát és a vallásokat.

127.0.0.1 2023.03.05. 09:39:20

@csakférfi: Azért az érdekes lenne, hogy mondjuk egy 40 éve szuperszámítógépeken dolgozó informatikus munkáját ki végezné el. Mert például egy csomó nagy rendszer - amiket képtelenek kicserélni - ilyeneken fut. Óriás bankok, biztosítók. Vagy vegyük csak a magyar nyugdijrendszert, amit úgy hallottam 30 éve írtak és ma sem tudják újraírni. És mivel a magya GDP 10 százalékát fizetik ki a nyuggereknek, komoly káosz lenne ha elkezd dögledezni.
Mellesleg - kollágám dolgozik az IT servicesnek, a BMW, Mercedes világot felölelő rendszerei is ilyeneken mennek. Ezeknek a cégeknek óriási probléma hogy baromira nincs már ezekhez a rendszerekhez ember. De ez az Oracle rendszereire is igaz.

127.0.0.1 2023.03.05. 09:40:28

@vilagnezet.blog.hu: Már megint jössz ezzel a hülyeségeiddel. Muszáj minden blogban ahol megjelensz, ugyanezt a mantrát nyomnod? Uncsi.

127.0.0.1 2023.03.05. 09:41:59

@vilagnezet.blog.hu: Ha a jog áltudomány, akkor ugye a BTK is az. Akkor nyugodtan agyonverhetlek?

birkamenet 2023.03.05. 09:42:48

@csakférfi: "Valakinek fizikálisan is elő kell állítani... megjavítani... karbantartani... stb.
Kaszt rendszer hidd el. Rájöttem a magam eszétől."

Győzike, 40 évnyi szakadatlan agyalás után rájöttél arra, amit az elemi 5-ik osztályában megtanitanak, amit úgy hivnak, hogy munkamegosztás! Nem kellett volna idő előtt kizúgni az oskolából!

127.0.0.1 2023.03.05. 09:43:23

@csakférfi: Süt belőled az értelmiséggel szembeni kisebbségi érzés. :-))

csakférfi 2023.03.05. 09:47:51

@127.0.0.1:
Bonyolult a rendszer!
Mivel a "multikulti" azzá tette.
Nem vitatom hogy van széleskörű tudás!
Remélem megérem amikor egy 8 éves gyerek is tud majd ilyent kezelni.
Sosem hittem volna hogy megértem a "világot" tíz évembe telt.
Hát..... nem lettem boldogabb.... csak nem szorulok... papra... orvosra... tanárra.. politikusra... ezzel nem azt állítom hogy feleslegesek.
Kell szükséges.... rossz!
:)

csakférfi 2023.03.05. 09:49:26

@127.0.0.1:
Nem süt belőlem semmi. Vannak diplomás és értelmiségi barátaim.... néhe együtt sörözünk.... tévedsz!

127.0.0.1 2023.03.05. 09:51:39

@csakférfi: Hahaha...hehehe...hihihi.. próbálj meg mondjuk egy 1000 soros C++ programot megérteni! :-)) Tele pointerekkel, dinamikus memória kezeléssel, több szál futását kezelni képes programokat. :-))
A legjobb programozókat is próbára teszi. Ne is gyere a mesterséges intelligenciával, mert az hibázik és a pénzügyi rendszerekben semmiféle hiba nem megengedhető.

csakférfi 2023.03.05. 09:51:53

Lépek.... megyek kertészkedni!
Ennyi agyalás után felüdülés a fizikai munka!
Kellemes vasárnapot!

csakférfi 2023.03.05. 09:55:12

@127.0.0.1:
48 évesen megtanulta a cnc "g" kodú programot mazak gépre.
Ez nem olyan bonyolult. mint a c++
Vannak tőlem tanulékonyabb emberek.
Ne sértegess.... feltételezésekkel..... én sem tettem.
Csak el mondtam mit gondolok.

127.0.0.1 2023.03.05. 09:55:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: " a felvilágosodás masszívan negatív esemény."

Neked. Mert kimaradtál belőle. Még mindig a kisfiúkra gerjedsz?

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.05. 09:59:57

@127.0.0.1:

Hazánkban nem olyan régen már a MűVészetet leválasztották a Magyar Tudományos Akadémiáról és van külön Művészeti Akadémia. Nos a Politika és a Jog államigazgatási hatalmi ág, de nem tudomány. Max ISMERET. Tehát kellene legalább még egy Ismeret Akadémia is és oda száműzni a többi áltudományt, mint a teológiát, Politikát, jogot, stb-t.

Ja igen erős ember vagyok fizikailag és pórul járhatsz!!!

Ez a politikai jobb meg baloldal meg sima hamis dilemma érvelési hiba, tehát parasztvakítás.

127.0.0.1 2023.03.05. 10:05:43

@vilagnezet.blog.hu: hahaha...hehehe...hihihi... Ha erős ember lennél nem kompenzálnád ilyen marhaságokkal sekélyes életed.

csakférfi 2023.03.05. 10:07:37

@vilagnezet.blog.hu:
Bocs.... illik válaszolni.
Nagyjából egyetértek!
Nem azt tanítják az iskolákban ami igazán fontos!
Két fiamon láttam 21 és 24 évesek.
Ott végeztek ahol én 30 éve.
Más a mentalitás.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.05. 10:08:39

@127.0.0.1:

Sikeres és nem sekélyes. Éppen most van a második könyvem kiadásának az előkészítése. Ami az első után egy második az emberiséget foglalkoztató kérdést old meg.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.05. 10:10:13

@csakférfi:
Bizony így igaz. Éppen a tegnap tettem közé a blogomban:

Tudományos Tévhitek, de csak 100 évnél nem régebbiek
2023. március 04. - IGe •
Tudományos tévhitek napjainkban azok, amit régen az akkori tudományos ismereteink szerint tanítottak nekünk az iskolában, azóta viszont a tudomány fejlődésével, már többet és máshogy tudunk ezekről a kérdésekről. Jellemzően egy emberöltőn belüli, max 100 éves intervallumot elemzünk.

vilagnezet.blog.hu/2023/03/04/tudomanyos_tevhitek_de_csak_100_evnel_nem_regebbiek

chrisred 2023.03.05. 11:04:06

@csakférfi: "A "mi kultúránknak" az alapja hogy valaki mindig megfizet az én... Te kényelmedért... ergo valaki mindig kevesebbet kell hogy keressen.... Nem lehet mindenki orvos. Sem nem tanár vagy más elméleti ember.
Valakinek fizikálisan is elő kell állítani... megjavítani... karbantartani... stb."

Ez nem a kultúra alapja, csupán egy adott technológiai/kulturális állapot. Ami folyamatosan változik. Van, amikor minden gazdaság alapja a termőföld volt, aztán a fizikai munkával előállítható javak, és lassan kezdünk besodródni az információalapú gazdaságba.

Tamáspatrik 2023.03.05. 11:12:48

@csakférfi: A pakisztáni varrónő esetében a demagógia ott van elrejtve, hogy lehet, hogy most napi 2 dollárt keres csak, de otthon a kis falujában napi 1 dollárt sem. Így most van esélye, hogy átlépje a szegénységi küszöböt. Az életszínvonal relatív.
A múlt század elején pont ezt csinálták az őseink is, napi 1-2 dollárért dolgoztak, Pakisztánban ott tartanak most, ahol mi 100 éve.
De meg is fordíthatnám, hogy mért nem keres mindeni annyit mint a svájciak, havi 1millió minimálbért?
Nem kell a demagóg filmeket bekajálni.

Tamáspatrik 2023.03.05. 11:16:23

@csakférfi: Létezik a kasztrendszer és mégsem, mert a fizikai munkások gyerekeinek van esélye, hogy előrelépjen. Magyarországon például nem annyira, de sok társadalomban igen.
Épp azért, mert az értelmiség az, ami kihal és a fizikaiakból tölti fel magát a következő generáció.
Ez általános európai trend.
USA, brit, magyar nem jó példa...

Tamáspatrik 2023.03.05. 11:19:04

@csakférfi: A cikk a nagyon merev konzervativizmus hibáiról szól, ami nem jelenti azt hogy
1.ne lennének erényei
2.más felfogásokban ne találnánk hasonlóan sok hibát. :)
Nálunk viszont per pillanat a szélsőjobb felfogása mindent agyonnyom.

127.0.0.1 2023.03.05. 11:36:17

@vilagnezet.blog.hu: Én meg most fogok orvosi Nobel díjat kapni a pszichiátriai kutatásaimért, amely az internet hülyéivel foglalkozik.

127.0.0.1 2023.03.05. 11:38:07

@vilagnezet.blog.hu: Olyan félelmetesen elvakult vagy a saját elméleteidtől, hogyha kitennének téged madárijesztőnek, a seregélyek visszahordanák a tavaly ellopott termést.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.05. 11:46:53

@127.0.0.1:

Akkor kollégám lennél, mert én is ezt teszem már több mint negyed évszázada és vannak is szép eredményeim.

Kényszerképzetek azaz a vallások (beleértve az ateista tagadásvallást is) ellen a racionális érvelés hatástalan. Tehát a "Teremtő" elképzelés ellen is. Továbbá a saját izmusukat a legjobbnak tartó elképzelések ellen is.
A kényszerbetegség tünetei és kezelése - Semmelweis Egyetem
"Genetikai tényezők jelentős szerepet játszhatnak a kényszerbetegség kialakulásában, hiszen első fokú rokonok között a kényszerbetegség előfordulása lényegesen nagyobb (10-20%), mint normál, egészséges személyek rokonai körében (2-3%). Emellett a pszichoszociális faktorok szerepe számottevő."
..." Ma bizonyítottan hatékony eljárás kényszeres zavar esetén a kognitív viselkedésterápia" ...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.05. 11:48:04

@vilagnezet.blog.hu:

A "kognitív viselkedésterápia" azért érdekes egybeesés, mert sok közös vonást lehet felfedezni az általam Gyógyító Vakcina GondolatVírusok-nak nevezett "gyógymóddal". Ami igazából persze immunizáló mód.

127.0.0.1 2023.03.05. 13:05:01

Valaki írta már hónapokkal ezelőtt hogy ez lesz.

"Gyalogsági ásóval felfegyverzett orosz katonákat küldenek a húsdarálóba
Mindössze gyalogsági ásóval és kézi lőfegyverekkel felfegyverzett orosz tartalékos katonák indítanak támadásokat a legjobban védett ukrán frontszakaszok ellen – írta vasárnapi jelentésében a brit katonai hírszerzés.

A britek szerint olyan, MPL–50-es mintájú gyalogsági ásókról van szó, amelyeket általánosságban véve a lövészárkok ásására használtak több mint 100 éve,

MOST AZONBAN AZ OROSZOK KÉZITUSÁBAN, KÖZELHARCI FEGYVERKÉNT IS ALKALMAZZÁK EZEKET. "

csakférfi 2023.03.05. 15:08:02

@Tamáspatrik:
Szia!
Tudod, kedvellek mert jóindulatú fiatalembernek tartalak..... persze az emberek változnak! Viccet félretéve....
Az általad fejlettnek tartott nyugat most multikultnak nevezte el a gyarmatosítást!
Leegyszerűsítve.
A pakisztáni varrónő kereshetne annyit mint itthon egy varrónő, de nem mert a megrendelő vagy főnöke "nyereség" címén ezt nem adja meg.
Ezen lehet vitatkozgatni de akkor is így van.
Anno 1992-2006 vállalkoztam. Áfa körben kereskedelem és term

csakférfi 2023.03.05. 15:11:31

Tehát vállalkozó voltam.... kapzsi és mohó.... annyit fizettem az embereimnek mint más hasonszőrű vallalkozó. Ha 1 milliót keresrem ha 5-t.
Ez már az üzleti titok kategória.
Sírni én is tudtam alkamasint.
A multinál is ez megy..... csak sok nullával többet ír a 5 v 1 után.
Ez van.

Tamáspatrik 2023.03.05. 15:28:05

@csakférfi: Ja, kábé egykorúak vagyunk. Fiatalok már nem tudunk lenni, fiatalosak még igen. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.03.05. 18:37:39

@vilagnezet.blog.hu:

Tévhit az, amit a adott korban elfogadott tudomány tudományos módszerrel cáfolni tud. Ebből eredően nincs olyan, hogy tudományos tévhit, a tudomány ui. eleve nem hiten alapul, vagyis a tud. tévhit egy oximoron.

Van olyan, hogy egy tudományos hipotézis később tévesnek bizonyul, mint pl. az éter mint közeg. De ez nem tévhit, nem is "tudományos tévhit", hanem egy tévesnek bizonyult hipotézis.

Éppen ezért kényes pl. a húr- ill. bránelmélet, ui. nem tud cáfolható előrejelzéseket tenni, vagyis szigorúan véve ezek nem tudományos hipotézisek.

Sok elmélet később kiegészítésre szorul, legismertebb példa erre a newtoni mozgástörvények. Ám ez sem téves elmélet, pusztán az érvényességi köre lett meghatározva.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.03.05. 18:46:52

@csakférfi: "A pakisztáni varrónő kereshetne annyit mint itthon egy varrónő, de nem mert a megrendelő vagy főnöke "nyereség" címén ezt nem adja meg."

Nem, nem kereshetne, mert akkor a másik multi olcsóbban adná ugyanazt az árút. Itthon is a cserélhető, helyettesíthető személyzet bére alacsony és amennyire lehet kiszipolyozzák. A vezető szakembereket pedig megfizetik és még csak nem is terhelik túl.

MEDVE1978 2023.03.05. 19:25:16

1. Demokrácia: a demokrácia fetisizálása tipikus XX. századi találmány. Itt lehet Churchillel egyet érteni, aki a legkisebb rossznak minősítette a demokráciát vagy még sötétebbnek látni az egészet. Azzal fogok egyetérteni, hogy helyzetfüggő a dolog: nem véletlen, hogy a kvázi demokratikusabb kormányzati formákat krízishelyzetben autoriter struktúrák váltják. Ezt lehet ignorálni, de ettől még ez a realitás. Innentől akár tudnék úgyis érvelni, hogy a szélsőjobboldali nézetmód egyszerűen nagyobb krízist lát.
2. Win-win szituációk. Alapvetően egy hazugság, hogy mindenhol van lehetőség win-win szituációra. Erről az jutott eszembe, hogy jelen blogon már volt rengeteg környezetvédelmi témájú cikk és a témába vág egy jövőkutatónak a kb. 1 éve adott hosszú nyilatkozata. A pasas azt mondta, hogy a nagymértékű energiahatékonyságú növekedés az ipari forradalom óta zajlik és igazából az energiává alakítható nyersanyagok könnyű kinyerése okozza. Magyarul mivel fosszilis és egyéb könnyen felhasználható energiahordozókat "égetünk el" van lehetőségünk arra, hogy ilyen fejlett világban éljünk. Ugyanakkor tudjuk, hogy milyen környezeti következményekkel jár a fosszilis energiahordozók elégetése. A jelenlegi globálkapitalista világkép egyik fő eleme, hogy a világkereskedelem egy win-win szituáció, amitől jobban él az egész népesség. A probléma csak az, hogy a világkereskedelemben eladott termékeket pontosan az energiahordozók elégetésével nyert energiából hozzuk létre, ami végül klímakatasztrófához vezet. Tehát a világkereskedelem, a fejlett termelési struktúrák lehet, hogy nem win-win szituációk, hanem loose-loose szituációk, de ezt a helyzet komplex mivolta miatt nem így ismerik fel.

Kérdéses, hogy egyáltalán win-win szituáció-e mondjuk a tőkeexport és az outsourcing Dél-Kelet Ázsiába. A folyamat egyértelmű, a nyugati országokban átalakul a gazdaság, a szolgáltató szféra domináns lesz, továbbra is van növekedés, de ez jóval alacsonyabb, mint a termelő országokban. A hosszútávú gazdasági hatás, illetve a hatás a fejlett ország jólétére, társadalmára is kérdéses.

3. Piaci láthatatlan keze. Közgazdászként azt kell mondanom, hogy a piac láthataltlan keze bár létezik, mindig valami felé hajlik. A láthatatlan kéz ugye elvileg rendezi a piacot a kereslet és kínálat alapján, míg a piac "nyelve" az ár. Így a kereslet és kínálat, valamint az ár alapján a résztvevők boldogok lesznek. Az ár segítségével hosszú távon a kereslet és kínálat kiegyenlítődik, ahogy az igények is.

A baj az, hogy ez önmagában nem igaz, illetve a korlátozások és behatások olyan jelentősek, hogy lényegében az eredeti állítást nem teszik általánossá. És itt még nem is csak az állami beavatkozásra gondolok, hanem sok másra is (pl: szerzői jogok, az adott cikk gyártásának tőkeigénye stb.). Az árat tehát a legtöbb esetben nem tisztán a kereslet és kínálat irányítja vagy inkább a keresletet és kínálatot mesterségesen befolyásolják tényezők, így a láthatatlan kéz inkább látható és irányított.

MEDVE1978 2023.03.05. 20:49:46

Folytatás:
Láthatatlan kéz: tehát míg a kereslet - kínálat elve igaz és véleményem szerint nagyjából szinte természeti törvények lefordítása, addig az a "misztifikálás", amit a a neoliberális közgazdászok hozzákapcsolnak, nem igaz, olyannyira, hogy az eredeti elvet "értékteleníti el". Adam Smith, amikor ezt felismerte, nagy részben gondolt arra, hogy egyik évben jó a portugál szőlőtermés, aminek hatására Londonban olcsóbb lesz a bor.

4. Értelmiségi / humán értelmiségi: a másik oldalról ennek a túltengése az "értelmiségi fetisizmus". A mai nyugati korszellemet egyébként pontosan, hogy az értelmiségi fetisizmus jellemzi. Ennek oka elsősorban az, hogy a wokeizmus bölcsői a nagy nyugati egyetemek és főiskolák. Mivel ezek elsősorban nagy városokban, jólétben élő urbánus központokban vannak, ezért az itt tanítók / élők elszakadnak a többség által megtapasztalt anyagi problémáktól, mindennapi nehézségektől. Magyarországon ez elsősorban a körúti, belpesti értelmiség. A megélhetési problémáktól való elszakadás miatt ők szenzitívebbek mindenféle másnak "elvi" kérdésre, mint a különböző szexuális irányultságok, más, velük nem érintkező népesség diszkriminációja stb., nyitottabbak és fontosabbnak tartják az önmegvalósítást stb. Ez az értelmiség mélyen lenézi a "prolikat", az USA-ban a white trasht, Németországban a keletnémeteket, Magyarországon a FIDESZ szavazó falvakat stb.

Az értelmiségre is igaz az, amit itt már taglaltunk ezen a blogon. Minden elitbe kerülő csoport, így a kozmopolita értelmiség is a saját érdekeit előtérbe helyezve kormányoz. Ezt nem szabad elfelejteni, a magyar kozmopolitika értelmiség 2010-ig is elkövetett olyan óriási hibákat, amelyek közvetlenül oda vezettek, hogy egyes társadalmi rétegek hosszan diszpreferáltak voltak.

USA: Az USA misztifikálva van. Sokan elhiszik a "land of the free" misztifikációt. Holott az USA is egy birodalom és a liberális / demokratikus / kapitalista ideológia sem más, mint egy paradigma, amit az uralom megszilárdítására használnak. És ugyanúgy levetik, ahogy azt bármelyik másik birodalom tette. Az USA simán támad meg független, ha úgy tetszik szuverén országokat, ha kedve tartja. Simán hoz a világkereskedelmet vagy a belső országos kereskedelmet, szabad versenyt és hasonló szép jelszavakat megsértő intézkedéseket (legutoljára Inflation Reductionary Act) vagy tesz olyat a saját polgáraival, amit inkább a diktatúráktól várnánk (legutóbb az NSA botrány vagy a korábban konspirációnak gondolt Project MK Ultra). Ezt felismerni az USA-ban realitásérzék, nem pedig szélsőjobboldaliság folyt. köv.

MEDVE1978 2023.03.05. 21:25:51

EU: Nekem rengeteg illúzióm volt az EU-val kapcsolatosan, sajnos megértem emiatt azokat, akik csalódtak benne. Az EU-t illetően is jellemző egy misztifikáció. Igazából ugyanaz a séma, mint a 90-es években hatalomra jutó, rendszerváltás utáni első gazdasági elitnél. Ez az elit hitt az egész csomagban, a tőkeimport általi "tudás és know how transzferben", a kapitalizmus és a szabadkereskedelem majd gyorsan elhozza a jólétet narratívában, illetve hasonlókban. Fullban bekajálta az egészet, érdemes Simor András interjúját megnézni, abból erősen kiviláglik ez.
Hasonló dicsőítés lengi körbe az EU-t is egyes körökben. Engedjük el a vétójogot, mindenben idomuljunk a nyugati ideákhoz. Holott látjuk, hogy az EU-n belül az egyes országok bizony érdeket érvényesítenek, ahogy azt is látjuk, hogy köztük is vannak önzők és korruptak, az EU-nak is nagyon erősen maga felé hajlik a keze. A szélsőjobboldaliak egyszerűen ezt látják dominánsnak.

Sorállományú előfelvételis 2023.03.05. 22:28:59

Apa! Kezdődik!

"Burkoltan megfenyegette az orosz vezetést a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin. A zsoldosvezér azt mondta: ha ők visszavonulnak, akkor az egész front összeomlik, és az ukránok meg sem állnak a Krímig.
Jevgenyij Prigozsin az utóbbi hetekben számos alkalommal kritizálta az oroszok legfelsőbb hadvezetését amiatt, hogy a Wagner-csoport nem kap elegendő lőszert és támogatást, aminek drasztikus következményei vannak rájuk nézve."

Sorállományú előfelvételis 2023.03.05. 22:33:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Jaj, birca, ismerünk, hiába tiltakozol! Tudunk ferde hajlamaidról.

Sorállományú előfelvételis 2023.03.05. 22:42:35

@MEDVE1978: Szerinted az EU tehet róla hogy senkiháziak kezébe kerülnek az EU-s pénzek (mészáros, tiborcz) akik képtelenek hightech cégeket csinálni ebből. Arról az Eu tehet, hogy a magyar GDP az EU 0,8 százaléka? Az Eu tehet arról hogy a híres 4iG csak az állam csecsét szopva tud életben maradni, azt is hitelekkel agyon támogatva?

chrisred 2023.03.06. 05:28:26

@MEDVE1978: "Demokrácia: a demokrácia fetisizálása tipikus XX. századi találmány. Itt lehet Churchillel egyet érteni, aki a legkisebb rossznak minősítette a demokráciát vagy még sötétebbnek látni az egészet."

Churchill valójában fetisizálta a demokráciát azzal a mondásával, mert azt állította, hogy minden olyan berendezkedés, amit az emberiség valaha eddig kipróbált, rosszabb volt, mint a demokrácia.

ⲘⲁхѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.06. 07:16:13

@Sorállományú előfelvételis: Nem tudsz mindent. A felnőtt férfiakat sem vetem meg. De akkor én vagyok a lány.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.03.06. 10:41:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Tévedsz és te is tévhitben leledzel.

Kurt Gödel első nemteljességi tétele is Tudományos Tévhit. Bizonyítva is van, hogy az. Mai korban van bizonyítva, hogy alaplogikai hibás, többszörösen is. Még is jónak hiszik igen sokan a tudományos életben. Főként ugye matematikusok, meg kozmológusok.

vilagnezet.blog.hu/2021/11/28/godel_elso_nem_teljessegi_tetele_oncafolas_es_hamis_dilemma

Tamáspatrik 2023.03.06. 20:43:20

@MEDVE1978: " kvázi demokratikusabb kormányzati formákat krízishelyzetben autoriter struktúrák váltják" Demokráciák megküzdése a válsággal általában jobb mint az autokráciáké. Sztálin "hadvezetése" például nagyon sokat ártott az oroszoknak annak idején.
"A jelenlegi globálkapitalista világkép egyik fő eleme, hogy a világkereskedelem egy win-win szituáció" Ez ennél tágabb értelmű dolog: annak a kultúrának a terjesztése, hogy ha két ember együttműködik, akkor mindketten jobban fognak állni mint mielőtt találkoztak. Az irigység ott van, hogy az elosztás ált. nem tökéletes, mert az egyik többet nyert.
A fosszilis energiaalapú fejlődést úgy is lehet tekinteni, mint a természettől vett kölcsönt, amit majd kamatosan kell visszafizetni. A kérdés nem a kölcsönzés ténye, hanem hogy mit kezdtünk a kapott kölcsönnel.
"a nyugati országokban átalakul a gazdaság, a szolgáltató szféra domináns lesz, továbbra is van növekedés, de ez jóval alacsonyabb, mint a termelő országokban" Ez nem egészen így van, a kiinduló bázis miatt abszolút értékben pl. az USA éves fejlődése még mindig sokkal nagyobb mint mondjuk Indiáé, csak százalékos értékben nem. Az ember persze másként értékeli, ha 100 egységről 150-re nő a vagyon ahhoz képest mintha 1000-ről 1100-ra nőne.
"Piaci láthatatlan keze" illetve a "kereslet-kínálat törvénye" ez egy borzasztó univerzális alapelv, még a közgazdaságtanon is túlmutat (l. Mérő László) és még az állatok szokásaiban is érvényesül. Csak azt mondom, hogy sok esetben már ez is elég nagy magyarázó erőt ad egyes jelenségekre, nem biztos, hogy mindig a bonyolultabbat kell keresnünk.

Tamáspatrik 2023.03.06. 20:52:10

@MEDVE1978: "értelmiségi fetisizmus": minden dolognak van másik véglete is, az értelmiségellenesség sem kivétel ez alól.
"USA is egy birodalom és a liberális / demokratikus / kapitalista ideológia sem más, mint egy paradigma, amit az uralom megszilárdítására használnak" Ez az állítás nem bizonyított tudományos alapon, inkább feltételezésekre épít. A birodalom nem ugyanaz mint a nagyhatalom. A befolyásolás sem mint a gyarmatosítás. Kapitalista ideológia: nem szükséges ilyet feltételezni. (Liberális ideológia ellenben valóban létezik.)
Az is lehet, hogy megéljük azt, hogy még egyszer visszasírjuk "Róma békéjét", ami egyébként tényleg birodalom volt, és ugyanúgy "csendőrködött" a fennhatósága alatt, mint teszi ezt az USA a Föld nagy részén. No most ez jó vagy rossz dolog? A válasz, hogy mihez képest. Erkölcsileg persze felháborító, de ez csak zsigeri reakció, nem több. Ha majd nem teszi és kivonul mindenhonnan, az rosszabb lesz.
A zsigeri reakció rossz tanácsadó.

Tamáspatrik 2023.03.06. 20:54:45

@MEDVE1978: EU: Nem állítom a cikkben, hogy a szélsőjobbnak ne lenne sok mindenben igaza, vagy legalább részigazsága. Viszont vannak nekik is sablonjaik, korlátaik, mint minden felfogásnak. T.képp ötvözni kell a különféle nézőpontokat.

chrisred 2023.03.07. 11:33:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Egyáltalán nem. Teszem azt, a szakértelem is virtuális magántulajdon, aminek piaci értéke van. Te úgy kezeled, mintha egy szakképzett személynek nem lenne joga a munkaerőpiacon előnybe kerülnie a szakképzetlennel szemben.
süti beállítások módosítása