Ideo-logikák

Ideo-logikák

Ugyanazokat a szolgáltatásokat veszi-e igénybe a politikai elit, is mint mások?

2023. október 09. - Tamáspatrik

A kérdésnek nem elvi jelentősége van, hanem sokkal inkább gyakorlatias, hiszen akkor tudom legjobban megítélni egy adott szolgáltatás színvonalát, ha én magam is igénybe veszem, ez a fajta szempont a döntéshozók számára is fontos, vagy legalábbis az lenne. Erre egy közismerten negatív példa a vasút: mivel nálunk a közfelfogás szerint a gépkocsi használat a társadalmi státusz egyik kifejezője, ezért a vasutat és a tömegközlekedést leginkább azok veszik igénybe, akiknek a jövedelme alacsony, vagy közalkalmazotti kedvezményre jogosultak. Egy ördögi kör jön létre, mert sokakat visszariaszt a vasúti közlekedés alacsony szintje, így azt továbbra is a „B ligába” fogják sorolni, és meg sem tudja közelíteni a közút fejlesztések szintjét.

Amennyiben a környezetvédelmi szempontokat kicsit komolyabban vennénk és létezne politikai szándék vasút fejlesztésre, ahhoz fontos lenne, hogy a döntéshozók kézzelfogható tapasztalatokkal is rendelkezzenek. Ebből a szempontból mindenképpen ajánlatos lenne (bár lehet, hogy ez egy kissé naivan hangzik), hogy a területért felelős politikusok rokonságában, ismeretségi körében is legyenek olyanok, akik gyakran utaznak a vasút különféle vonalain.

Ugyanez érvényes bármiféle egyéb közszolgáltatásra, például a közoktatásra is, tehát a politikus elit gyermekei és unokái is ugyanabban az iskolarendszerben tanuljanak, mint mások. Én nem tudom, hogy ez mennyiben van így jelenleg, de a magyar oktatás színvonalának süllyedését látva erősen kételkedem ebben.

Az élelmiszerboltok esetében viszont nem voltak ilyen jellegű kétségeim sem akkor, amikor az árrögzítések történtek, sem a „kötelező akciózás” bejelentésekor. Mindkét esetben látszott, hogy olyanok hozták az intézkedést, akik vagy nem szoktak ezekben az üzletekben rendszeresen vásárolni, vagy pedig számukra inkább csak „elméleti” kérdésként merült fel az élelmiszerárak szintje, nem pedig mindennapos problémaként. Az élelmiszerláncok eléggé könnyen kijátszották ezeket a kormányzati lépéseket (a „kötelező akció” ráadásul nem is hozott újdonságot, hiszen folyton akcióznak), így az intézkedések az élelmiszerárak emelkedésére csak kis hatással voltak (sőt még egy kicsit népszerűsítettek is indirekt módon egyes multi cégeket, növelve azok forgalmát). A teljes képhez hozzátartozik, hogy a legnagyobb magyar élelmiszeripari cégek árképzését is elő kellett volna venni, azonban erről szó sem lehetett, mert egy ilyen lépés már a magyar vállalkozói elit érdekeit sértette volna.

Több más terület is van, ahol kétségeim vannak arról, hogy a kormányzat mennyire van „képben”, ilyen például a mezőgazdaság. A különféle agrár-lobbicsoportok úgy tűnik, elég hatékonyan lobbiznak az érdekeikért, és sok mindent el is tudnak adni a kormányzat felé anélkül, hogy valódi elmozdulást történne a környezetbarát és fenntartható gazdálkodási módok irányába.

Ezzel szemben a kormányzatunk jól ismert kedvencei, mint például a falusi turizmus, a sport és egyes történelmi egyházak olyan sok pénzhez jutottak az utóbbi években, hogy alig tudták elkölteni. A látványos, de kevesek által igénybe vett fejlesztésekkel szemben a másik végletként említhetők például egyes nagyobb városaink forgalmas, de teljesen lepusztult buszpályaudvarai, ahol szinte időutazást él át az ember. De ha a csak a közlekedést érintő fejlesztéseket nézzük, ezeken belül sem nagyon érvényesül az arányosság elve, nem nagyon rajzolódik ki számomra egységes koncepció.

Közismert például, hogy a holland királyi család ahol csak teheti, kerékpárral közlekedik. Nem mindegy, hogy a politikai elitünk egy olyan képet alakít ki, hogy „a várban trónolva” a tömegek felett áll, vagy pedig inkább azon dolgozik, hogy a sokak által használt szolgáltatások minősége javuljon, aminek szerintem az adhatna jelentős lökést, hogy ők is igénybe vennék ugyanezeket a szolgáltatásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4818231329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.10.10. 08:53:40

Kérdezd meg hogy okt 15-ig a szokásos őszi gabonák hány százaléka van elvétve?

Segítek:
Valahol 25-40 % között.

Jövőre nem tudom hogyan lesz itt "magyarok kenyere".

MEDVE1978 2023.10.10. 16:23:56

Máig emlékszem, amikor ezt a kérdést Bokros Lajossal vetették fel. Hogy beül hajnalban a kocsijába, a sofőr elviszi a munkahelyére, ahol késő estig tartózkodik, aztán hazaviszik. A munkaideje jelentős részét a fővárosban, egy fejlett részen tölti / töltötte, nem látta a nyomort az országban.
Ez fokozottan igaz Orbánra, aki most már a talpnyalók világszépítő meséit hallgatja. Viktornál már van egy olyan negatív visszacsatolás is, ami elszakítja a valóságtól. A személyi kultusz miatt olyan emberek veszik körül, akik azt mondják, amit szerintük hallani szeretne. Így teljesen elszakad a magyar rögvalóságtól.

IdomitottFoka 2023.10.12. 09:46:09

@MEDVE1978: "Ez fokozottan igaz Orbánra, aki most már a talpnyalók világszépítő meséit hallgatja. Viktornál már van egy olyan negatív visszacsatolás is, ami elszakítja a valóságtól."

Ez egy nagyon megengedő szemlélet vikivel szemben sztem. Azt feltételezi h vikinek nem eszköze Mo, hanem van vmi célja vele. Sztem lényegtelen számára h milyen a szemétdomb, amíg ő a kiskakas.

ViCa 2023.10.29. 11:03:28

"A kérdésnek nem elvi jelentősége van, hanem sokkal inkább gyakorlatias, hiszen akkor tudom legjobban megítélni egy adott szolgáltatás színvonalát, ha én magam is igénybe veszem, ez a fajta szempont a döntéshozók számára is fontos, vagy legalábbis az lenne. "
Átfogó döntésben szerintem ez sokadik szempont kellene hogy legyen, elsődlegesen a tények, adatok, visszajelzesek, igények alapján kell dönteni. Bevallom engem hidegen hagy hogy hová jár az elit gyerek...az enyém érdekel, az enyém sulija és oktatásának minősége. Most van 7igen alternatív népszavazás. Most lehetne transzparensse tenni, hogy hányan elegedettek és mennyien nem. Itt számít, a vélemény alkotásnál, a személyes tapasztalat. És ez a nagyon furcsa számomra, hogy otthonról pizsamában is csak pár kattintás...és érdektelenség övezi, azok részéről is akiknek van személyes tapasztalat és/vagy fennen hangoztatott véleménye. Ezt kellene megfejteni, hogy mi az oka. (Hagyjuk az iq-t és az agymosást, könnyű erre fogni...de nem ez a "gyökérok")

Tamáspatrik 2023.11.08. 21:44:28

@ViCa: Egyetértek, bár a cikk írásakor arra gondoltam, hogy Lázár és rokonsága, ismeretségi köre szokott-e egyáltalán vasúton utazni. A szavazás tényleg egyszerű volt az utcán is gyorsan ment, ennek ellenére a részvétel számomra csalódáskeltő.
süti beállítások módosítása