Ideo-logikák

Ideo-logikák

Európapártiság vagy -ellenesség: mi a választások tétje?

2024. május 30. - Tamáspatrik

Elvileg nincs nagy tétje számunkra az EU választásnak, hiszen a súlyunk lakosságarányos, ennél fogva eléggé kicsi a szervezetben. Ennél is fontosabb, hogy most az Európai Parlamentet választjuk meg, viszont az Európa Tanács nélkül, ami az egyes államok miniszteri szintű képviselőit jelenti, a Parlament nem nagyon képes lényeges döntéseket hozni. Ennélfogva nálunk leginkább a választások szimbolikus jelentősége a fontosabb, a szavazatok megoszlása talán leginkább egy visszajelzés lehet a kormányunk politikájának a támogatásával kapcsolatban.

 Nemzetállamok Európája

 Mivel a végső döntéshozó az Európa Tanács, ez is bizonyítja, hogy a jelenlegi rendszer lényegében nemzetállamok Európája, például a közös határozatokat csak egyhangúlag hozhatják meg a tagállamok illetve a minősített többség elve is gyakran érvényesül. Nagyon kicsi az esély arra, hogy a rengetegféle nemzetállami érdeket felvállalni próbáló Unió elmozduljon a jelenleginél nagyobb politikai egység felé, gyakorlatilag semmi nem mutat ebbe az irányba.

 EU szkeptikusok nem csinálnak semmit az EP-ben?

 Én legalábbis nem tudok róla, hogy tevékenyen hozzájárultak volna az EU működéséhez. (A Fidesz lehetséges, hogy nem is annyira EU szkeptikus a színfalak mögött, mint amennyire a kormányzati propaganda mutatja, ez egyfajta kettős beszéd is lehet.) Nagyon konzervatív párt eleve nem is támogathatja az EU szervezetét, mert a hagyományban nem létező fogalomról van szó és számukra csak az valódi, ami valamilyen módon a hagyományban gyökerezik. (Ha pedig EU nem létezhet, akkor csak valamilyen háttérhatalom hozhatta létre.) Mivel a nacionalizmusnak ez a fajta államszövetség mindenképp határt szab, emiatt sem lehet más céljuk, mint az EU politikai szervezeteinek megszüntetése, és pénzosztogató, adminisztratív szereppé degradálása.

Mit vár a Fidesz a törzsszavazóitól?

Nagyon fontos, hogy a fő szavazóbázisát érzelmileg azonosuló szavazók jelentik, a propaganda érzelmi alapú mozgósításra épít. A hatás az érzelmekre mindig fontos tényező, és azt lehet mondani, hogy az ellenzék eddig nem nagyon volt erre képes, és talán Magyar Péter az első, aki képes érzelmi töltetet is adni a mondanivalójának.

A Fidesz törzsszavazóiról ennek ellenére nem lehetne azt mondani, hogy a magatartásuk ne lenne racionális. A „mozgósítás” valódi jelentése, hogy most a vezér azt kéri tőlük, hogy fejezzék ki a hálájukat azáltal, hogy leadják rá a szavazatukat. A hála kifejezése egyébként lehet egy teljesen rendben levő kérés is, de emellett még félelemkeltés is legalább annyira hangsúlyos a kampány során. Egy vezérelvű rendszerben mindkét fajta ösztönző jól is működik, feltéve persze, hogy a morál is megfelelő. A béke és háború kérdésére nem is érdemes külön kitérni, mert itt is az a helyzet, hogy logika helyett az érzelmi befolyásolás a meghatározó, holott nem kérdéses, hogy esetleges katonai konfliktusban országunk semlegessége abszolút kívánatos, és egyben kivitelezhető lépés is lenne, nem is mi lennénk az egyetlen ebben a sorban.

Új szövetségi rendszerbe kerültünk

De Jure ugyan nem, de facto azonban el lehet mondani, hogy csatlakoztunk Szerbiához az orosz-kínai tengely támogatásában. Gazdasági téren, politikailag és az információk megosztása terén megerősödött ez az irány, a keleti orientáció ma már meghatározóbb számunkra mint az európai politikai szövetség, ami egyre inkább már csak a papírokon létezik. Az Orbán-rendszer jellege, felépítése alapján mindig jobban megtalálta a közös hangot a kelet-európai diktátorokkal mint az európai demokráciákkal.

Európa: kulturális kérdés is

Nagyon kevesen tudjuk, hogy mit jelent az európai kultúra, egyszerűen mert hozzászoktunk. Egyébként címszavakban elég jól összefoglalható. Görög racionalitás, római jog, keresztény valláson alapuló etika, humanizmus, felvilágosodás, romantika, kifinomult ízlés, versengő nemzetek, versengő eszmék, demokrácia, szociális érzékenység, szólásszabadság, a magánélet védelme stb., ezek más földrészeken általában nem ennyire jellemző értékek. Nagyjából az iskolázottság függvénye, hogy kinek mit mondanak ezek a fogalmak és mennyire fontosak a számára.

Nyilván én magam elfogult vagyok, hiszen sokan jól elvannak a hagyomány világában és az ennek megfelelő életmódban is. Amellett persze, hogy az egyik lábbal Európában, másik lábbal keleti szövetségekben lenni, ez országunk számára kézzelfogható gazdasági előnyökkel is járhat.

A kontrollálatlan magyar állam sokat költ

Hatalmas összegeket költ az állam stratégiai célokkal, presztízsberuházásokra és a kedvenc vállalkozói körének megerősítésére is, és mivel ezen a téren az EU némi kontrollt jelent (pénzek elszámolása, versenyfelügyelet, jogállamiság számonkérése stb.), ez a kormányunkat nyilván mindig zavarni fogja. Belső kontrollja azonban nem nagyon van a pénzek elköltésének. Az is érdekes kérdés, hogy habár a tanárok fizetésemelését az EU megtámogatja, ez viszont pénzügyi értelemben egyáltalán nincs rendben. Mi történne akkor, ha a következő évben az EU nem adná meg a támogatást, akkor a tanárok fizetését lecsökkentenék? Nyilvánvaló, hogy az EU pénzekkel nem béreket, sokkal inkább projekteket kell finanszírozni meghatározott célokkal.

Tét nélküli önkormányzati választások?

Az önkormányzati választások egy kicsit háttérbe szorultak, igazából nem volt tisztességes lépés a kétféle, teljesen eltérő célú és logikájú választást összevonni (nincs is erre ésszerű indok). A települési önkormányzatok esetében a vezetőség személyi összetétele, illetve hogy a munkájukkal a lakosság mennyire elégedett, az elvben fontosabb lehet mint a pártszimpátiák. Valójában viszont a Fidesz számára nem létezik ilyen, hogy „önkormányzatiság”, mert egy hierarchikus, katonás módon szervezett döntési rendszerben gondolkodnak. Ebben a logikai rendszerben a legfontosabb a párthűség, mivel fent dől el az leginkább, hogy ki kaphat pénzt és mire költheti. (Szerencsére nem mindig ez a logika érvényesül, különféle okokból kifolyólag.)

Megszorítások a választások után

Az is nyilvánvaló, hogy a költségvetés bevételeit növelni kell és a választások után a lakosság sem maradhat ki a sorból. Energiaárak emelése, adóemelések, támogatások megvonása és sok minden terítékre kerülhet, főként olyasmi, amit eddig a választásokra való tekintettel halasztott el a kormány. Ez nálunk minden választás után rendre megtörténik.

A sorkatonaság kérdése

Mivel az egyes államok növekvő fenyegetettséget érzékelnek, ezért a fegyverkezés Európában is egyre nagyobb mértékű lesz, ami sajnos egy öngerjesztő folyamat, hiszen mások ezt fenyegetésként érzékelhetik. A hadiipar felpörgetése mellett az egyes államok valószínűleg növelni akarják majd a katonai szolgálatot teljesítők számát, ami nálunk is várható lesz, ha nem sorkatonasággal, akkor majd különféle kedvezményeket biztosítva. Egy teljesen rossz példa erre, ha a katonai szolgálat plusz pontokat jelent az egyetemi felvételin, hiszen a ponthatár éppen arra való lenne, hogy kiszűrje azokat, akik számára az adott egyetemen a nappali tagozatos oktatás nem testhezálló és nincs meg a megfelelő affinitásuk hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6018417391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2024.05.30. 23:21:21

"Nagyon kicsi az esély arra, hogy a rengetegféle nemzetállami érdeket felvállalni próbáló Unió elmozduljon a jelenleginél nagyobb politikai egység felé, gyakorlatilag semmi nem mutat ebbe az irányba."

A politikai egység előfeltétele a gazdasági fejlettség kiegyenlítődése lenne. Enélkül nincsen túl sok értelme politikailag nagyobb szuverenitást feladni, hiszen túlságosan fog fájni. Játszunk el a gondolattal, hogy mi történne akkor, hogy ha elszállna a vétójog mondjuk egy kritikus ügyet érintően. Tegyük fel, hogy van egy nagyon fontos kérdés egy tagállam számára. Pl: nukleáris erőműbaleset történik valahol az unióban, amit gyorsan sikerül elhárítani. De a nép ebből azt vonja le, hogy a nukleáris teljesen káros. Hiába tiltakoznak a franciák, a németek vezetésével egy csoport ország többségi alapon átviszi, hogy ne lehessen többet erőművet építeni, egy csomó erőművet le le kelljen állítani. Irtózatos veszteségekbe vernék bele a nukleáris energiában érdekelt országokat, köztük a franciákat is. Egy ilyen döntés az EU szétesését eredményezhetné. A kis országokat emellett a vétó eltűnése teljesen kiszolgáltatná a nagyoknak. Tegyünk fel egy újabb menekültválságot, ahol mondjuk az EU úgy dönt, hogy görög, olasz területeken és mondjuk Cipruson a menekülteknek több sziget kiutalásával és ott tartásukkal oldaná meg a problémát. Ez az adott országokban a helyi kormány gyors összeomlásához vezetne.

"Mit vár a FIDESZ a törzsszavazóitól?"
A FIDESZ a korábbi választások arányaival kalkulál. Egyszerűen a törzsbázist kell csak elvinni és máris megvan a győzelem. A törzsbázisra érdemben nem hatnak egyéb üzenetek (egyéb pártok üzenetei), őket a véleménybuborék és a propaganda szinte hermetikusan leválasztja. Az érdekesség csak az, hogy ők motiválhatók-e a választásra.

"Új szövetségi rendszerbe kerültünk." A fenéket, ugyanúgy NATO tagok vagyunk. Orbán Kállay kettőst táncol még mindig, így próbálva pénzt szerezni a NER-nek keletről.

"A kontrollálhatatlan magyar állam sokat költ" Kérdés, hogy ez a helyzet mennyire állandósult. Szerintem a hiány normál - nem alacsony, de átlagos - szinten tartható lenne, ha rendesen jönnének az EU-s pénzek. Ezek ugyanis elég üzemanyagot adnának a gazdaságnak ahhoz, hogy megfelelő értéktöbbletet termeljen ki, jobban pörögjön. Ez egyenlő a több adóbevétellel is. Orbán az új EU Bizottságtól azt várja, hogy az újabb részleteket enged el, elsősorban azért, mert felbomlik a szocdem-néppárti koalíció és ezt kicserélik egy szélsőjobb-néppárti koalícióra. Ez persze nagyon valószínűtlen, mert a szélsőjobb még nem ilyen erős + jelenleg az AFD is kiesett a szélsőjobb szövetségből. Ugyanakkor a súlyuk nagyobb lehet és ezzel könnyebb lehet a magyar hozzáférés az EU-s pénzekhez is.

"Tét nélküli önkormányzati választások"
Alapvetően az önkormányzatiságot a FIDESZ kinyírta. Maradt egy kevés pénz és hatalom az önkormányzatoknál, de ez csak minimális, a többségük kiszolgáltatott. A tét így nagyon kicsi.

"Megszorítások a választások után" Bizony, ez várható. Annyira elszaladt mostanában a hiány, hogy kelleni fog némi kiigazítás. Ráadásul már most is van csendes "kiigazítás", a PM a belső - államháztartáson belüli - kifizetéseket húzza, ahogy tudja.

"A sorkatonaság kérdése"
A hadi helyzet fokozódása ellenére a sorkatonaságnak akkor van értelme, hogy ha valamilyen szempontból ütőképes harcerő jönne létre. A magyar sorkatonaságra a 90-es években ez már messze nem volt igaz. Én még sorköteles voltam (de sikerült felsőoktatási tanulmányokkal + egészségügyi alkalmatlansággal addig húzni, hogy végül nem hívtak be) és volt egy-két szerencsétlen barátom, akit be is soroztak. Ők 4-5-ször lőttek, lényegi harci tapasztalatuk nem lett. Értelmetlen pár hónap pazarlás volt az életükből. A profi hadsereg lassú bővítése vagy tartalékosok kiképzése lehet cél, de ez is rengetegbe kerül és nem könnyű. Ebben gyors eredményt nagyon nehéz elérni, lassan, hosszú évtizedek alatt lehet. A nyugati típusú: oktatást, lakhatást stb. cserébe azért, hogy valaki tartalékos katona legyen vagy pár évig szolgáljon jó és bevált megoldás. Illeszkedik ehhez a plusz pont is az egyetemi felvételinél.

gigabursch 2024.05.31. 00:37:13

@MEDVE1978:
Az utolsó bekezdés: dettó

Ződ2000 · http://egzostive.com 2024.05.31. 22:57:26

"Elvileg nincs nagy tétje számunkra az EU választásnak, hiszen a súlyunk lakosságarányos,"
Ezzel az erővel az országos választásnak sincs, mert elenyésző az arányom 5 millió szavazó között :)

„a Parlament nem nagyon képes lényeges döntéseket hozni.” Mivan?

" Mivel a végső döntéshozó az Európa Tanács," duplán hazugság,
Az Európa Tanácsnak semmi köze az EU-hoz. AZ egy külön nemzetközi szervezet, lásd ENSZ Biztonsági Tanácsának sincs köze ez EU-hoz csak mert tanácsnak nevezik...
Kevered az Európai Tanáccsal. de itt is tévedsz. Jogalkotási eljárásban az EP-é az utolsó szó.
„bizonyítja, hogy a jelenlegi rendszer lényegében nemzetállamok Európája,” vagyis hazudtál és aztán ezzel akarsz valamit bemesélni.

„Nagyon kicsi az esély arra, hogy a rengetegféle nemzetállami érdeket felvállalni próbáló Unió elmozduljon a jelenleginél nagyobb politikai egység felé, gyakorlatilag semmi nem mutat ebbe az irányba.” Ez speciel igaz, de főleg azért mert intézményi szinten az EU igen jól működött amíg a magyar vezetőknek el nem gurult a gyógyszere. Kizárólag miattunk került napirendre az hogy ez a bevált rendszer reformra szorul.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2024.05.31. 23:05:33

Az euroszkeptikusok fő baja hogy nemcsak ez EU-t de mindenkit gyűlölnek. Ezért életveszélyes ezekkel a söpredékkel összeállni mert ha hatalomra kerülnek akkor első körben nekünk fognak ártani ahogy a brit konzervatívok sem a magyar értelemben „migránsok” hanem a valódi migránsok, azaz a kelet európai munkavállalókat tiltották ki. Ha most akarnál náluk munkát nehezebb dolgot lesz mint egy indiainak vagy britnek.
A franciák (pl Le Pen) se tenné másként.
„Nagyon konzervatív párt” úgy érted szélsőjobbos populisták? Mert minden normális jobboldali párt tisztában vele hogy kb II Világháború óta a valóság behatárolja azt a fene nagy szuverenitást, és a szovjet tankoktól csak a szövetségek védnek meg, ahogy gazdaságilag is nullává silányul aki nem képes saját gazdasági /politikai hazai pályát kialakítani.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2024.05.31. 23:16:33

Érdekes viszont hogy a poszt második fele annál érdekesebb. szerintem az elejét kicsiit dolgozd át..

Az EU működési rendszere a szövetségi államok rendszerét követi, csak erősebb felső házzal: a Tanács nagyjából olyan mint a Szenátus vagy a német Szövetségi Tanács. míg az EP olyan mint .az alsó házak a kétkamarás parlamentben.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.06.01. 12:40:00

@MEDVE1978:

"Orbán Kállay kettőst táncol még mindig"

orosz bábkormányként önálló külpolitika nélkül ez kevésbé hihető
kkbk.blog.hu/2022/07/05/az_orbani_orosz_babkormany

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.06.01. 12:44:12

@MEDVE1978: továbbá:

lukasenkó is kállay kettőst játszana, ha bent lenne az unióban meg a natóban?
vagy csak azért vagyunk értékes zsákmány kínának és putyinnak, mert az unió tagjai vagyunk?

és a hitvány olcsó prostituált orbán eladja az országot mindenkinek aki fizet érte. arabnak, töröknek, kínának, orosznak. persze a jenkik nem korrumpálhatják! neki elvei vannak! hah. vagy inkább nincs önálló külpolitikánk.

lassan már népirtó lesz orbán annyira szennyezik a környezetet. már a btk szerint is többszörösen áruló szijjártó és orbán:

kkbk.blog.hu/2024/05/06/a_mikepercsi_egyesulet

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2024.06.01. 13:05:41

@Ződ2000:

az eu-parlamentnek akkor a súlya, hogy most nekiálltak petíciózni hogy ne orbán legyen az uniós soros elnök, mert más eszközük nincs rá.
beperlik a Bizottságot amiért megítélték a pénzt orbánnak mert nekik semmi eszközük nem volt , sem beleszólásuk, mit nem értesz?

"Európa Tanácsnak semmi köze az EU-hoz."

két ET van, hogy könnyebb legyen az életünk a bürökratáktól.... Európai Tanács és Az Európai Unió Tanácsa.

az EU ET tanács dönt, az európai elnökök. az EP dísznek van.

www.consilium.europa.eu/hu/european-council/

hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pa_Tan%C3%A1cs

Ződ2000 · http://egzostive.com 2024.06.01. 18:46:59

@tesz-vesz: ez így totális baromság.
Szerinted csicska a magyar Országgyűlés mert az Alkotmánybíróság felül tudja bírálni? Szerinted jobb lenne AB nélkül a Magyar rendszer, mint az átkosban?

Tudod a demokrácia pont arról szól, hogy egy szervnek sincs diktatúrája hanem fékek és ellensúlyok védenek a túlkapásoktól. Hogy ne tudjon egy simlis háttérhatalom 2/3-dal péniszeket rajzolni az alkotmányba, ami () gyakorlatilag nálunk évente 2-3szor megtörténik.

A EP jogalkotó. Nem politikai döntséhozó. A Tanáccsal együtt döntenek jogszabályokról (mint a szövetségi államok kétkamarás parlamentjei), ez a dolguk. Nem az, hogy bizottsági elnököt nevezzetek ki (de vétó joguk azért van). A Tanács elnökségébe pedig végképp nem szólhat bele.

Az Európai Tanács viszont az a szerv ami a játékszabályokat határozza meg (ezért nincs pontos megfelelője egy ország alkotmányos berendezésében). Cserében az EUrópai Tanácsnak nincs beleszólása a jogalkotásba, amit csak az EP és a Tanács végezhet, és hogy még egyszerűbb legyen csak a Bizottság által benyújtott javaslat alapján.
Szóval az hogy az EP nem léphet a Bizottság nélkül pont a demokrácia egyik fontos védőbástyája.

Viszont a cikkben „Európa Tanács” szerepelt ami egy teljesen más tészta, nem az EU szerve (semmi köze hozzá) hanem egy teljesen más nemzetközi szervezet (amelynek Ukrajna és Törökország is tagja), és többek között az Emberei Jogok Európai Bíróságát is működteti.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.03. 14:03:34

@Ződ2000:

hogy jött ide az országgyűlés?

" csicska a magyar Országgyűlés mert az Alkotmánybíróság felül tudja bírálni?"

mi van? nem ezért csicska

"Szerinted jobb lenne AB nélkül a Magyar rendszer, mint az átkosban?"

hol mondtam ilyet?

"A EP jogalkotó."

és milyen jogot alkot? azt is ami megítéli orbánnak a pénzeket? mert ezt az EP ellenezte, az európai tanács, tehát macronék meg megadták neki, aztán most az ő döntésük ha visszahívják.
ezt a jogot nem tudja átírni az EP? még azt se tudjhák elintézni hogy ne orbán legyen a soros elnök, ami a demokráciájuk megcsúfolása, úgy tűnik minden jogot azért nem írhat át demokratikusan.

" Bizonyos területeken tanácskozási joga van."

"Bizonyos szempontból a Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament olyan, mint egy kétkamarás törvényhozás alsó- és felsőháza. Egyiküknek sincs törvénykezdeményezési joga, ez az Európai Bizottság hatáskörébe tartozik"

Ződ2000 · http://egzostive.com 2024.06.04. 10:44:56

@Tesz vesz XX.:
"és milyen jogot alkot? " Irányelv és Rendelet leginkább. Olvass utána mik ezek.

" azt is ami megítéli orbánnak a pénzeket?": Ha nem érted a jog és a jogszably közti kölönbséget akkor lenne még mit utána olvasnod :)

A "soros elnök" a tanács soros elnöke. MIért szólhatna bele, ugye ez most valami vicc?

Bizottdág jogkezdeményi joga egy minségi garancia, hogy egy párt (család) ne tudjon bármi marhaságot felülírni. Ilyesmi nálunk is van de 2/3-dal mindent felül lehet írni. Az eredményt látod, aikor a kormány által előkészített viszonylag alapos törvénytervezet egy fideszes képviselő felül írja
és gyors menetben megszavazzák.

Na ezt akarják elkerülni az ilyen biztosítékokkal.

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.05. 16:42:42

@Ződ2000:

"Ha nem érted a jog és a jogszably közti kölönbséget akkor lenne még mit utána olvasnod :"

igen, hát azt hittem jogszabályokból épül fel a jog.

tehát te nem tudod milyen rendeleteket alkot, azért én olvassak utána? hát leírtam hogy annyira azért mégse szólhatnak bele az EP-ben a a dolgokba, leírjam megint?

és akkor ki ítélte meg orbánnak a pénzeket akkor mégis? ha nem egy hülye pártcsalád? miért peticiózik az EP? miért perli be a Tanácsot vagy kiket? elég gyorsan döntötték el ezt pedig.

ebből a pénzesőből lesz akkor valami?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2024.06.07. 11:33:01

@Tesz vesz XX.: de te nem általában "jogról" beszéltél hanem igazán jogosultságról .

Az EP (és a tanács) megalkotja a szabályokat (a szabályok többsége egyébbként nem rendelet hanem irányelv) ami alapján Magyarroszág elköltheti a pénzt (itt speciel elég sok a rendelet, mert nem kell átültetni csak alkalmazni). Azt hogy mire költi egyébbként leginkább Magyarország dönti el (mármint a neki járó pénzek esetében).

A Bizottság mérlegeli el hogy Magyaország megfelelt a az EP és a Tanács által elfogadott szabályoknak.

Ez ahhoz hasonlítható, ahogy a föggetlen bíróságok működnek, lehet hogy az OGY fogadja el a törvényeket de nem szóéhat bele hogy a bírák mit döntenek ennek alapján.

A Bizottság dönt a konkrét felhasználás elfogadásáról. Ők pedig akor szoktak lépni ha biztosak benne hogy igazuk van. Az EP egy politikai szerv és néha olyan dolgokat szeretnének ami nem biztos hogy jogilag is megalapozott (lásd spitzenkandidat "folyamat" , aminek semmi jogi alapja azon felül hogy jól hangzik).

Tesz vesz XX. · www.kkbk.blog.hu 2024.06.18. 12:57:00

@Ződ2000:

meg a jog(szabályok) állapítják meg a jogosultságot. nem?

mintha megbeszéltük volna hogy az EP nem szólhat bele mindenbe, főleg ami az ET hatásköre. tudod te egyáltalán hogy miről megy még a vita?
hogy az EP-nek nincs valódi súlya.

és belekötöttél ebbe: " Mivel a végső döntéshozó az Európa Tanács,"
azért a bizottság többről is dönt úgy látszik, az EP meg nekiáll peticiózni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2024.07.24. 08:16:21

@Tesz vesz XX.: Nem lesz semmi a pénzesőből egyelőre, mert az Európai Bíróságnál a legrövidebb ügy is két év, addig meg nincs pénz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2024.07.24. 08:18:46

Nem egészen igaz hogy a parlamenti arány lakosság arányos, mert a kis országoknak egy kicsit több van mint a lakosság arány.
süti beállítások módosítása