Ideo-logikák

Ideo-logikák

Anarchiába taszíthatja a szélsőjobb Európát

2024. június 23. - Tamáspatrik

Remélhetőleg ez nem most fog megtörténni ugyan, de általában a különféle radikális mozgalmak magukban hordozzák ezt a fajta veszélyt, szinte elkerülhetetlenül vezettek és vezetnek a jövőben is össztársadalmi szintű széteséshez. (A szélsőjobb a mostani kormányokat vádolja anarchikus társadalmi viszonyok elősegítésével, de ebből nem következik, hogy ők ne idéznék elő a társadalmak szétesettségét, másfajta módon.)

Az is fontos persze, hogy nem az ördög találmánya mindez: Európa keleti felén a szélsőjobb népszerűsége eléggé érthető. Kezdjük azzal, hogy ennek a régiónak az országai nem érzik úgy, hogy ők valaminek a keleti fele, afféle „függeléke”, tehát szegény rokonai lennének, más szóval jogosultak vagyunk mi is az önmeghatározásra, a saját identitás képzésére. Így például Magyarország sem mondjuk Ausztria gyenge másolata, semmilyen értelemben nem az, hanem nagyon is karakteres ország vagyunk, viszont ehhez vissza kell nyúlnunk a régi történelmi hagyományainkhoz, ily módon viszont közel kerülhetünk az ókonzervatívokhoz, a jobboldali radikalizmushoz is. Ehhez hasonlóan a volt NDK területén szintén nem véletlenül a szélsőjobb lett a legnépszerűbb politikai irányzat. Nyugat-európai országokban eléggé nagy tömegek hasonló perspektívából látják a dolgokat, úgy érzik, hogy a rendszer perifériájára kerültek, de senki nem fogadja el alapból a „másodrendű állampolgár” szerepét. Ezért inkább a rendszer alapjait változtatnák meg, de mivel ösztönös törekvésről van szó, nem tudják és nem is tudhatják, hogy mindez mit vonna maga után.

Némi nagyképűség részemről kijelenteni, hogy én nagyjából tudom, vagy legalábbis eléggé jó sejtéseim vannak ez ügyben, de elmondják és leírják ugyanezt sokan mások is, akik professzionális módon is sokat foglalkoztak a modern kori történelmi és politikai mozgásokkal.

Most fel lehet hozni érvként, hogy az elszabadult liberalizmust egyensúlyozná ki a szélsőjobb konzervativizmusa, csak sajnos ez ily módon nem működik. Ez olyan, mintha azon kellene drukkolnunk, hogy a második világháborúban a náci németek vagy a kommunista oroszok győzzenek oly módon, hogy az egész kontinenst is leuralják. Bár ez csak egy szemléletes hasonlat akarna lenni, a helyes válasz ez esetben nyilván az, hogy egyik se legyen domináns, mert mindkettő hibás ideológia. Nem véletlen, hogy a liberálisok mindenhol törpe pártként működtek, éppúgy, ahogyan a fasisztákra emlékeztető szélsőjobbos képződmények sem voltak annyira jelentősek az utóbbi időkig. Abszolút többségük most se nagyon van még sehol, de lehet hogy pár éven belül már ők viszik majd a prímet és elég jól látható, hogy negatív ideológiaként (kreativitást nem mutató, egyszerű protest mozgalmakról van csupán szó), mit fognak eltörölni, megszüntetni. Egyébként nálunk egy szélsőjobbos ideológiát valló mozgalom van hatalmon már egy jó ideje, vagy legalábbis egyre inkább a szélsőjobb felé hajló politikát folytató kormányunk van, és nem is történt semmi „igazán meglepő”, a nálunk egyre inkább megszokottá vált fejlemények azok, amik várhatóak más országokban is.

A helyzet nagyon egyszerű, mert tizenévesen akik erős középfokú oktatáson szocializálódtak, ők megismerték a nagybetűs európai Kultúrát, és később igényük volt arra, hogy művelődjenek, utazzanak, ily módon a megtanultakat elmélyítsék. Felsorolásszerűen az alábbiakról van szó, a listát lehetne még bővíteni: ógörög racionalitás, római jogi elvek, kereszténység értékei, reneszánsz embereszmény, kulturális sokszínűség, felvilágosodás, tudományos szemlélet, amelyek egyébként egytől-egyig európai gyökerű kulturális értékek. Nyilván akik ezt egy jó színvonalú oktatási rendszerben nem kapták meg és egyre többen nem kapják meg, ők nem lesznek soha olyan polgárok, akik számára ezek a sok ezer éves értékek igazán fontosak, interiorizáltak, ergó nem nagyon lehetnek mérsékelt konzervatív felfogású szemléletűek sem. Akiknél ez az alap megvan és ehhez jön még még szociális, környezetvédelmi vagy gazdaság centrikus szemlélet, akkor lehetnek mérsékelt baloldaliak is, de mindenképp ez az alap. Aki nem ismeri fel ezeknek az elveknek az alapvető jelentőségét a közéletünkben, ő viszont lehet alapból akár baloldali szemléletű is, de mégis a szélsőjobboldalt fogja támogatni, ahogyan erre rengeteg példát látunk nap mint nap.

Ebből az is következik, hogy az európai értelemben vett kultúra, iskolázottság és műveltség, mindezt a szélsőjobb ellenségének tartja, amit a gyakorlati tapasztalatok is egyre inkább visszaigazolnak.

Sokan vannak, akik elfogadják a radikalizmus destruktív szemléletét, mert nem tudják, hogy mit veszíthetnek. Ők körülbelül úgy járhatnak, mint azok az a teheráni egyetemisták, akik az 1970-es évek végén az amerikaiak ellen az iszlám fundamentalisták mellett tüntettek, aztán jól megnézhették magukat, hova kerültek, amikor Iránban kemény iszlamista diktatúra jött létre. (Megint csak hasonlat ugyan, de szerintem a lényeget jól tükrözi.)

Tehát aki elutasítja a modernitást az tudattalanul az azt megelőző állapot mellett teszi le a voksát (nem is tehet mást, mivel az egész destruktív jellegű, nem pedig kreatív). Ami előtte volt az nem más mint a hagyomány, afféle középkorias társadalmi állapot: demokráciáról természetesen szó nincs, hűbéri rendszerek jönnek létre, akár még az állam központi szerepe is csökkenhet a helyi kis királyságokkal szemben. A nagyvárosok lassan tönkremennek, ismét faluközösségek fognak dominálni. Az olyan szövetségi rendszerek mint az Európai Unió megszűnnek, és az országok közötti kisebb-nagyobb katonai konfliktusok is fellángolhatnak a kereskedelmi kapcsolatok visszaesésével párhuzamosan.

Egy példa, ami ezek irányába mutat, hogy mivel Budapest sosem volt a magyar hagyomány valódi tartozéka, hanem a nagyváros csak mintegy százötven éves képződmény, ezért nem véletlen, hogy a szélsőjobb mindig ellenségesen állt hozzá és igyekszik tönkretenni. A helyzet olyan szinten irracionális, hogy az energiatakarékos és tömegközlekedéssel is jól kezelhető nagyvárosi lakásállomány egyre inkább lepusztul, építkezni a fővárosban alig lehet, viszont az agglomerációba tartozó települések annyira felduzzadtak, hogy az úthálózat kapacitása már nem képes kiszolgálni a személygépkocsi forgalmat. A konzervatív kormányzat az embereket próbálja rávenni arra, hogy a kistelepüléseken építkezzenek, ami azért is gond lehet hosszabb távon, mert a kistelepüléseken a házak forgalmi értéke jóval kisebb a városokban levőkhöz képest. Lényegében falu-város küzdelmére is lefordítható a paraszti gyökerű hagyomány és a kulturálisan gazdag modernitás közötti konfliktus, és itt nem is kérdéses, hogy a radikalizmus melyik oldalt támogatja.

Most nyilván nagyon sok olyasmi történik a nagypolitikában, ami ebbe a gondolatmenetbe nem illik bele, esetleg ellent is mond ennek. A hosszabb távú tendenciát nézve mégis azt kell mondanunk, hogy sokan úgy akarják megdönteni a kapitalizmust és a nyugati világrendet, hogy cserébe nem kínálnak semmit, ergó egy régebbi, jóval primitívebb állapotot állítanak majd vissza, ha úgy tetszik egy új középkort. A radikális politika jellemzője még az is, hogy teljesen elvtelenül összefog a másik radikálissal, lásd Putyin és Észak-Korea esetét, de lehetne említeni a magyar kormány belorusz kapcsolatait is. Ezen a ponton árulja el az igazi természetét, az ideológiai alapú erőszakosságát, a cél a társadalom átalakítása tűzzel-vassal, vagy inkább egy régi állapot vissza alakítása.

Nincs olyan, hogy „milyen szimpi csávók” ezek a fekete ingesek (vagy egyéb radikálisok), majd jól odacsapnak és féken tartják, kiegyensúlyozzák. Egy csodát, nagyon is ki fogják számlázni, megfizettetik az árát ugyanúgy azokkal is, akik valamiféle szimpátia alapon őket támogatták. Ez nem sportverseny, hogy kinek drukkolunk, itt a tét sokkal komolyabb, mondjuk a civilizációnk léte vagy nem léte. Na persze tudom, hogy minden változik és ez is változik, a civilizációnkra is igaz ez, de a radikalizmus a totális tévút (éppígy az összes forradalom is mind tévút volt), vele szemben mindig a fokozatos változás lehet csak megoldás. Vagy ha mégis radikális, legyen legalább tudatos, és mutassa meg, hogy hova szeretne eljutni, mi az egész igazi hozzáadott értéke.

Még egy filozofikus gondolat, hogy minden agresszív radikális mozgalom arra épít, arra az ősi hagyományra, hogy „Nincs annyi, ami mindenkinek elég.” Ez a gondolat talán ezer évekig igaz volt, viszont az utóbbi évszázadok történelme egyértelműen cáfolja. Ráadásul egy eléggé földhözragadt ideológiáról van itt szó, ami az emberi szükségletek valódi természetével nem foglalkozik. Igazából senki nem érti jól az emberi szükségletek valódi természetét, sem a liberalizmus sem a konzervativizmus, semelyik ideológia.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr9018433777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2024.06.23. 22:51:04

A világ dinamikusan változik. Az egyik legfontosabb változás a természetes szaporodás visszaesése. A kialakított rendszerek gyakorlatilag világszerte emelkedő lélekszámú társadalmakra építenek. A rendszerek között meg lehet említeni magukat az ideológiákat is: a nacionalizmus a szaporodó nemzet elsődlegességére épít, a kommunizmus pedig a szaporodó proletariátus erejére stb. De lehet gondolni gyakorlatibb rendszerekre is, mint az egészségügy, a szociális szféra / idősgondozás, a nyugdíjrendszer stb. Ezek a rendszerek mindenhol válságban vannak a fejlett világban és sok helyen a fejlődő országokban is, nem működnek, mivel csökken az emberek száma. Magyarországon is hasonló munkaerőhiány van, ez okozta például a 2010-es évek nagy mértékű szakmunkás béremelkedését.
De ez nem csak nálunk igaz: az öregedő társadalmak egyre inkább válságba kerültek: az angol lapok már 10 éve is a brit NHS problémáiról cikkeztek, utána a mezőgazdasági idénymunkáshiányról vagy éppen az ellátottság hiánya miatt demencia problémáról. A németeknél ma már ugyanúgy arról szólnak a hírek, hogy nincs elég orvos, nővér, tanár stb.

A tömeges népességcsökkenés jelentős instabilitást hoz, a korábbi rendszerek nem működnek. A fejlett országok reakcióját a tőke "láthatatlan keze" irányítja. Ez azt jelenti, hogy tömegesen munkaerőt importálnak a még szaporodó országokból, hiszen ez a gazdaság érdeke. Egyszerűen a gazdasági szereplők nyomást gyakorolnak a politikusokra, akik beengedik a munkaerőt. Ami aztán kulturálisan nem mindig kompatibilis és a hasznos dolgozókkal együtt jönnek a potyautasok is.

Ezt követően jönnek a kulturális eltérések miatti konfliktusok az őslakosok és a bevándorlók között, ami megerősíti a szélsőjobboldalt. Bár a szélsőjobb másik nagy erősítői az egyre rosszabb életkörülmények, az új generációk egyre rosszabb boldogulási sanszai. Ezekből pedig van elég. Tavaly Luxemburgban jártam, ami ugye akkora mint két magyar megye és Európa egyik leggazdagabb országa. A választás egyik fő témája a romló lakhatási körülmények, lakáshiány, bérleti díjak magassága volt. És ez egy olyan országban, ahol szinte aranyból van a kerítés.

A bérleti díjak / lakhatás / megélhetés / migrációs szabályozása lényegében olyan problémák, amelyekre jelentős ráhatása van a kormányoknak és a mainstream pártoknak is. A mainstream pártok mégis azt a választ adták Európa szerte, hogy:
1. A bérleti díjak / lakhatásban szabad kezet adtak a piacnak. Ez alapvetően nem véletlen, mivel a lakáskiadók is szavazóréteget képeznek, illetve az építés rettenetesen drága. De ettől még nem foglalkoztak a problémával és a fiatalok helyzete Európa szerte rossz ebből a szempontból.
2. A megélhetés, energiaköltségeket érintően szintén hagyták "tombolni" a piacot. (Ahol nem, pl: nálunk ott még rosszabb lett a vége). Az ukrán-orosz háború után Európaszerte az energiaköltségeket áthárították a lakosságra / gazdaságra. Ez a gazdaságnak maradandó károkat okozott / okoz majd, a lakosság csak bosszankodik.
3. A migráció esetében is csak tehetetlenséget lát a nép. A probléma már nagyon hosszú idő óta adott: nem tudnak megszabadulni az illegális bevándorlóktól.

A fenti három dolog miatt dühösek a választók. A mainstream azt mondja nekik, hogy bár mi nem tudjuk megoldani a problémákat, nincs alternatívátok. Ha a szélsőjobbra szavaztok, akkor gonosz nácik vagytok + elpusztul Európa. Na ezt a dumát unta meg az európaiak többsége.

Lenne megoldás, számos megoldás:
1. A bérleti díjakat például számos módon lehet szabályozni, meg lehet adóztatni az üresen álló lakásokat, lehet lakásépítési programokat csinálni stb. Persze mindegyik fáj valahol.
2. Az energiaköltségeket érintően is lehet a zöld rémálmokat kicsit visszafogni vagy változtatni az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos politikán. Vagy éppen az atomenergiát nyomni, mint tranzittechnológiát a megújulók felé.
3. A migrációt érintően be lehet ismerni, hogy a korábbi menedékjog rendszer nem működik, mert illegális bevándorlást tesz lehetővé. Ez korábbi egyezmények felülvizsgálatával, megszüntetésével jár? Akkor meg kell tenni.

A szélsőjobb megoldást kínál az embereknek - még ha a megoldás nem is valódi, míg a mainstream azt hazudja nekik, hogy nincs megoldás, nincs alternatíva + gonosz vagy, ha az alternatívát válaszod.

Emellett van még egy nagyon érdekes kérdés. Ha tudnám, hogy 20 év múlva megtámadják az országomat, hol élnék inkább? A mai, kiherélt Németországban vagy mondjuk egy nacionalista országban, mondjuk Iránban vagy Izraelben.

Tamáspatrik 2024.06.24. 22:05:59

@MEDVE1978: Ezeknek az érveknek a nagy része jogos lehet.
Viszont ahol idősebb a lakosság, ott jellemzően konzervatívabba felfogása is, például ez a német térkép is mutatja a helyzetet, hogy a volt NDK területe, ahonnan a fiatalok nagy része elvándorolt a nyugati részekre, mennyire magas életkorú.
www.thelocal.de/20151209/germany-has-second-oldest-population-worldwide
Az idősebb ember több biztonságra vágyik és kockázatkerülőbb, mivel a kontinens öregszik ezért egyre konzervatívabbá is válik.
Emellett a falusi körzetekben van nagyobb támogatottsága a szélsőjobbnak, ott éppen kevés a bevándorló, mégis jelentősebb a bevándorló ellenesség.
A falusi életmód és felfogás is összefügg a politikai beállítódással.

gigabursch 2024.06.24. 22:24:48

Hű apám, ennyi demagóg süketelést...
Segítek.

Az anarchiát a balos-jakobinus-(Neo)bolsevik-álliberál csürhe okozza.

Billy Hill 2024.06.26. 19:14:21

"Anarchiába taszíthatja a szélsőjobb Európát" - Semmi ilyesmi nem lesz. Orbán is nem tudom, mit szívott, hogy majd a "jobboldal" átveszi a hatalmat az EP-ben. A Néppárt mindig a centrum felé fog orientálódni, és mindig lesz egy 50%+1 szavazatos többség a "jobboldal" ellen; még ha MINDENKINEK IS össze kell fognia, meg fogják tenni. "No pasaran!" a jelszó. Ugyanez a tagállamokban: mindig mindenki össze fog állni egy AfD vagy egy Le Pen ellen, hacsak ezek nem szereznek egyedül többséget, márpedig nem szoktak.
süti beállítások módosítása