Ideo-logikák

Ideo-logikák

Nemzetek boldogságának titkai

2016. február 21. - Tamáspatrik

Az utóbbi években sokféle világméretű felmérés készült annak összehasonlítására, hogy mennyire boldogok az emberek a világ egyes országaiban. Az ENSZ, OECD, a Gallup eredményeiben mindig sok a bizonytalanság, hiszen az emberek válaszai szubjektívak, emiatt egyes kutatók inkább a lakosság biztonságérzetét, jólétét és lehetőségeit meghatározó tényezőket vizsgálják. A számos eltérő eredmény között világos tendenciák is láthatóak arról, hogy egyes országokban mért érzik magukat az emberek boldogabbnak mint máshol, - vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy mért elégedettebbek.

 

A GDP fontos, de nem meghatározó:

A gazdaság fejlettségét leginkább a GDP-vel szoktuk mérni, amely az „elosztható” nemzeti össztermék nagyságát valamennyire kifejezi, bár sokan vannak, akik szerint nem mindig a legjobb mérőszám. Nem meglepő módon, az egy főre számítva kiemelkedő jövedelmű országok állnak a legtöbb felmérés élén: a skandináv országok, Hollandia, Svájc, Ausztrália, Kanada. Nyilvánvaló, hogy ahol sok a pénz, ott elvben több juthat egészségügyi ellátásra, nyugdíjakra, szociális támogatásokra is. A pénz azonban kutatások szerint csak annyiban segíti a boldogságunkat, amennyiben a létbizonytalanság érzetét csökkenti, ezért egy bizonyos szint felett már kevésbé meghatározó. Ezt bizonyítja az is, hogy a felmérésekben a GDP-hez képest lemaradnak olyan fejlett országok mint az USA, Németország, Nagy-Britannia, Japán vagy Dél-Korea.

 

Magyarország is ide sorolható:

Gazdaságilag közepes fejlettségű ország vagyunk, ennek ellenére a boldogság felmérésekben rendre a listák végén vagy utolsó harmadában szerepelünk: Az OECD országok közül az elégedettség tekintetében 36 közül a 35. helyen, az ENSZ boldogságjelentésében 156 országból a 110.-ek vagyunk, és csak az ún Fekete-Afrika, néhány közép-ázsiai és balkáni ország van mögöttünk. Egy másfajta vizsgálat szerint, az egyes tényezőket külön vizsgálva (ún. Social Progress Index) 68 ország között a 32.-ik helyre kerültünk, tehát „boldogabbnak kellene lennünk”, azonban még ebben az esetben is elmaradtunk a lengyelektől, szlovákoktól és a csehektől.

 

A gazdasági fejlettségükhöz képest boldogabb nemzetek:

Szinte egész Latin-Amerika, de elsősorban Mexikó, Costa-Rica, Argentína, Brazília, vagy rajtuk kívül például Bhután, Malajzia vagy Indonézia mind a lista első harmadában találhatóak, ami azt mutatja, hogy az emberek életfelfogása mennyire jelentős abban, ahogyan érzik magukat. Nyilván, ahol a munkanélküliség csökken, a gazdaság fejlődik és nincsenek súlyos társadalmi problémák, ott sokan érzik úgy, hogy lehetőségeik folyamatosan javulnak.

 

Milyen tényezők segíthetik, hogy boldogabb országgá váljunk?

 

1.A munka és a munkahelyi légkör

Olyan országok mint az USA, Dél-Korea vagy Japán példája bizonyítja, hogy ahol a ledolgozott munkaórák száma kiemelkedően magas, ott az emberek kevésbé boldogok. A túlságosan monoton munkavégzés vagy a munkahelyi stressz is nyilvánvalóan ilyen irányban hatnak. A magyarok pedig már az 1980-as években is a kontinensen legtöbbet dolgozók közé tartoztak, és a munkakörülményeink sem nevezhetők ideálisnak. A családi élet, a baráti kapcsolatok és a társadalmi aktivitás boldogságunk legfőbb forrásai, ezért döntési helyzetben mindig vegyük figyelembe, hogy ha túlságosan sok munkát vállalunk, az többnyire ezek rovására fog menni. A munkahelyi légkör alakításában pedig mindenkinek van némi szerepe: ahol eltöltünk egy nap több mint nyolc órát, ott a lehetőségekhez képest szeretnénk jól érezni magunkat.

 

2.Az ökológiai környezet

Olyan túlnépesedett országok mint például India vagy Kína lakossága a felmérések szerint kevésbé elégedett az életével. Életminőségünket meghatározza az ökológiai környezetünk állapota: a zsúfoltság, a szemét nyilvánvalóan rontja, a nagyvárosokban a bűnözés is kiterjedtebb formát ölthet. A környezetünk védelme kulcsfontosságú tényező, azonban nem látszik tragikusnak önmagában az sem, ha a lakosság száma nálunk akár egy-két millióval is csökkenne.

 

3.Társadalmi feszültségek

Háborús állapotok, súlyos gazdasági válsághelyzet, természeti katasztrófák, ökológiai katasztrófák esetén értelmetlenné válik az emberek boldogságának bármiféle felmérése. Azok az országok, ahol jellemzően nagyok a társadalmi feszültségek, a korrupció és a politikai rendszer vagy annak stílusa diktatórikus jellegű (Törökország, Oroszország, Belarusz, Irán), szintén rosszul szerepelnek a felmérésekben. Azonban nálunk is sokat romlott a helyzet 2006 óta, amióta helyenként „hideg polgárháborús” állapotok váltak jellemzővé: a közéletben kicsiben és nagyban is folyik az ideológiai harc, sőt a kormányunk is afféle „folytonos háborús állapotot” igyekszik fenntartani. Ezért cseppet sem meglepő a pedagógusok tiltakozása, amely lényegében az ilyenfajta légkör ellen – és a fent említett monoton, lélektelen munkának,- az oktatásban való rendszeresítése ellen való fellépésnek a kifejeződése. Ezen túlmenően a vagyoni különbségeknek az utóbbi időben tapasztalható növekedése is nyilvánvalóan rossz közérzetet váltott ki sokakban.

 

4.Az összehasonlítgatás

A pszichológusok szerint, ha választanunk kell, hogy a vagyonunk 5 milliós, de a környezetünkben mindenkinek ennél kevesebb vagy ha 10 milliós, de mindenkinek ennél több, akkor a legtöbben az elsőt fogjuk választani. Nálunk is sokat ront a boldogság szubjektív megélésében az, hogy Ausztriához és Németországhoz viszonyítjuk magunkat. Számos kulturális jellemző tekintetében ugyanolyan közel állunk a Balkánhoz mint Európa nyugati feléhez, amely megkérdőjelezi, hogy bármiféle gyors felzárkózásról van-e értelme egyáltalán beszélni. Nyilvánvalónak látszik, hogy ez a folytonos összehasonlítgatás nem játszik szerepet a csehek vagy éppen a dél-amerikaiak esetében, akik jobban elfogadják a gazdasági, földrajzi és történelmi adottságokat. Bármiféle összehasonlításban mindig az derül ki, hogy Magyarország legnagyobb értéke a sajátos kultúrája valamint az itteni sokszínű és sokrétegű kulturális élet, mint az életminőséget javító tényező.

 

A boldogság kutatása kiterjedt vizsgálatokon alapul, és mindegyiknek a konklúziója, hogy habár a külső körülmények hatása számottevő, a boldogságunkban nekünk is megvan a saját felelősségünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr958408238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.02.21. 23:28:07

A magyar örökös boldogtalanság oka a magyar nép többségében tomboló alávaló jellem.

Bár lehet, hogy az USA meg Izrael irányítja a magyarokat, hogy utálják, aprítsák egymást és az életüket mélysötét hülyén éljék le. Aztán ha a magyar kinyírta egymást, akkor idejönnek és végre szabadon megihatják a vizünket.

gmihaly621 2016.02.22. 07:49:04

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: A második opciót táplálja az immáron részben pártfüggetlen baloldali liberális média is. Nem ma kezdték, már egy Ady Endre nevű firkász is nagy magyarfika-kulturnyik volt, bár a "A föld-földobott kő" ott van egy "mégis" hazaszeretet. Úgy látszik, voltak józan pillanatai, amikor megrémült saját magától is. Az első mondat jelzőjéhez a költő Zrínyit idézhetem Az török áfiumról szóló orvosságából: "Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalóak" Ezt a képet a "muszáj-sógorok", fritzek és a XIX-XX. századi neopánszlávok terjesztették el széles körben. Nesze nektek, európai egységtörekvők és ottani lakájmédiák! Elődeitek qrták el.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.02.22. 08:42:26

Az elégedetlenség önmagában nem biztos hogy baj.

Az elkégedett németek pl most kapnak az arcukba több millió muszlimot, és mire elégedetlenek lesznek emaitt, nekik már reszeltek.

Évszázadokra bevásároltak maguknak elégedetlenséget, polgárháborús helyzetet, és feloldhatatlan társadalmi feszültségeket.

Akkor már inkánn a stabil de biztos, és túlélhető sírva vigadás.

kvadrillio 2016.02.22. 10:14:14

a magyar egy tehetséges, kreatív, életrevaló nép volt, van, lesz mindig is. misem mutatja ezt jobban, minthogy 26 éve irtják a regnáló kormányaik és ennek ellenére jóval kevesebben bár, de még élnek ! a parazitákat viszont sose szerették, tűrték sokáig.
KÖLTŐIKET, ÍRÓIKAT VISZONT MINDIG NAGY BECSBEN TARTJÁK, TARTOTTÁK A TÖRTÉNELEM FOLYAMÁN.

(fenti KÖLTŐFIKÁZÓS gmihály nemtom hunnan gyütt, DE BIZTOSAN NEM MAGYAR !!!!!)

kvadrillio 2016.02.22. 10:17:15

...ELSŐ HSZ-HOZ....eccerűen: ELMÉSZ TE A BÜDÖS PICSÁBA EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL !
REMÉLEM ÉRTHETŐ VOLTAM ????? :o)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.02.22. 10:19:20

Északon a Svédek boldogok a kurva hidegben.
Délen a Görögök a nagy melegben.
Mi meg télen várjuk a meleget,nyáron meg a hideget!:))

kvadrillio 2016.02.22. 10:28:18

RÓLUK IS GONDOSKODOTT A KORMÁNY ???
2016. február 22.

Parragh szerint is családi biznisszé alakult a budapesti kamara

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, Szatmáry Kristóf újra indul a kamara elnökválasztásán a jövő héten – írja a Napi.hu.

Két kihívója is akadt, de a mostani elnök és rokonai erősen kézben tartják a szervezetet. A választási bizottságot Szatmáry vezeti, a mandátumvizsgáló bizottságot Szatmáry anyja, Szatmáryné Jähl Angéla vezeti, két hét alatt csaknem 500 új tagot léptettek be.

Még Parragh László MKIK-vezető is nyíltan kritizálta az állapotokat: a budapesti kamara „családi biznisszé alakult Szatmáry és édesanyja, Szatmáryné Jähl Angéla vezetése alatt”, mondta Parragh a szervezet közgyűlésén.

Szatmáryné Jähl Angéla zöldségesből lett az egyik leggazdagabb budapesti képviselő. Kiderült róla, hogy hamis a diplomája, férfje pedig (akit egy Széchenyi kártyás irodába jelöltek) büntetett előéletű – írja a Napi.hu. Ennek dacára Szatmáryné a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, fia NGM-államtitkár és Fidesz-képviselő is volt, lánya trafiktulajdonos.

Szatmáry Kristóf még BKIK-díjat is alapított, amit többek között anyjának és lánytestvérének adott át.

Szatmáry Kristóf viszont egy másik problémáról számolt be a választással kapcsolatban: „Egy bizonyos vállalkozói kör maffiamódszerekkel próbálta befolyásolni a tisztújítás kimenetelét: a határidő utolsó napján 4 ügyvéd 1200, felszámolás alatt lévő vállalkozás képviseletében próbálta felvetetni magát a választási névjegyzékbe” – mondta a Napinak.
Dohányadó: az államtitkár családjának 12 trafikja van
Angel Marianna
Angel Marianna

újságíró. 2014. 11. 13. 21:35

Az új, dohányipart megsarcoló különadó épp a trafikosokat nem érintené. A javaslatot benyújtó Szatmári Kristóf családjának összesen 12 nemzeti dohányboltja van.

Ahogyan korábban megírtuk: a 2015-ös adócsomagba bekerülhet egy új sarc, amely a dohányipari szereplőket érinti – a trafikosok kivételével. Fizetnek a gyárak, fizetnek a kereskedők, ám nem fizetnének a dohányboltosok. A javaslatot Szatmári Kristóf államtitkár nyújtotta be, akinek családjában összesen 12 trafik van – tájékoztat a cink.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának anyja nevén mindössze egyetlen nemzeti dohánybolt van, Szatmári-Jähl Angéla azonban nem csak a kiskereskedelemben aktív, nevével a KDNP-hez köthető vasárnapi zárva tartás kapcsán is találkozhattunk, ugyanis ő a tervezet mellett hangosan kiálló, idén márciusban alapított Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke. Munkájában alelnökként Lázár Vilmos, a CBA felügyelőbizottságának elnöke segíti alelnöki státuszban. Szatmári Kristóf édesanyja emellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának elnöke is.

KIJA FASZ EZ ???????

kvadrillio 2016.02.22. 10:41:40

AZ INTERNET KORÁBAN MÁR NEM LEHET EKKORÁKAT KAMUZNI, MERT EGY PILLANAT ALATT MINDEN KIDERÜL ORBÁN-PINOKKIÓ BÁCSI !!! :o)))))

168 Óra Online írása

2016. február 5.

Pedagógustüntetések – Orbán óriásit lódított a közrádióban

A 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni – közölte pénteken Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a kormány jó irányba indult el az oktatásban. Ennek erősen ellentmond a Magyar Tudományos Akadémia tanulmánya, amely szerint a kétezres évek eleje óta folyamatosan csökken az oktatási költségvetés.
Kapcsolódó írásaink

Egy szülő milliók előtt tette nevetségessé az orbáni rendszert
A pedagógustüntetés veszélyt jelent Orbánék számára
A gyerekek szenvedik meg legjobban Orbánék Klik-elését

Az oktatási vitákról szólva a kormányfő kifejtette: 2010-ben egy pénzügyileg csődbe ment oktatási rendszerrel és a magyar gyermekek folyamatosan romló teljesítményével kellett szembenéznie a kormánynak. A felelősséggel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem merné sem azt állítani, hogy a pedagógusok munkája lett rosszabb, sem azt, hogy a gyerekek butábban születnének, mint korábban, és azt sem, hogy a szülők kevésbé látnák el kötelességeiket.
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A lényeg az, hogy „oda nem szabad visszamenni, ahonnan elindultunk. (...) Mindenképpen változtatni kellett. Szerintem jó irányba indultunk el” – mondta, hangsúlyozva, hogy az oktatási vita középpontjában a gyermeknek kell állnia.

A kabinet a nyílt kormányzás híve, mindenki véleményére kíváncsi, és nagy reményeket fűz a Nemzeti Pedagógus Karhoz, amelyet azért hoztak létre, hogy az oktatás belső szakmai kérdéseit pártpolitikától mentesen meg lehessen vitatni – közölte, hozzátéve, hogy érti a pedagógusok szakmai felvetéseit, azokat meg is fogják vitatni. Megjegyezte, a folyamatos párbeszédnek, az oktatási kerekasztalnak van és lesz értelme a jövőben is.

Folyamatosan csökken az oktatási költségvetés

Az miniszterelnök által elmondottaknak erősen ellent mond, hogy az állami szektorban az egy diákra jutó kiadások a 2000-es évek eleje óta folyamatosan csökkennek. A Magyar Tudományos Akadémia A közoktatás indikátorrendszere, 2015 című tanulmányában lesújtó adatokat találni a közoktatás alulfinanszírozottságáról.
Forrás: MTA Közgazdaság-tudományi Intézet - A közoktatás indikátorrendszere, 2015

aranea 2016.02.22. 12:20:42

"GDP-vel szoktuk mérni, amely az „elosztható” nemzeti össztermék nagyságát valamennyire kifejezi"
És itt van az egyik legnagyobb probléma: hogy HOGYAN van elosztva!

aranea 2016.02.22. 12:27:04

A magyarkodó arrogáns pökhendi, összeesküvés-elmélet gyártók a legfőbb felelősei a hogy ma már mindenki sz@rul érzi itt magát.
süti beállítások módosítása