Ideo-logikák

Ideo-logikák

Terrorizmus és kapcsolatok nélküli társadalmak

A terroista cselekmények látszólag a „héják” álláspontját igazolják, hosszú távon viszont mégis a békés út jelenti a megoldást.

2016. március 22. - Tamáspatrik

 

A hálózatkutatók szerint a társadalmakat nem annyira az erős, hanem a gyenge kapcsolatok tartják össze. Konkrétan ez azt jelenti, hogy Magyarországon is potenciálisan több százféle vallási és politikai szekta jöhetne létre, mindegyik alternatív valóságértelmezésekkel, amelyek egymásnak homlokegyenest ellentmondanak. Amiért nem jönnek létre vagy csak elvétve ilyen szigetek a társadalmon belül, annak oka a sok-sok gyenge kapcsolat távoli ismerősök között. A régi barátságok és jó ismeretségek ugyanis áthidalják még a jelentős felfogásbeli különbségeket is: nekem is vannak olyan régi ismerőseim és barátaim, akikkel nem fogom megszakítani a kapcsolatot amiatt, hogy a felfogásunk ma már sok mindenben eltér. Továbbra is tisztelem az ő személyiségüket, ismerem értékeiket, még akkor is, ha a nézeteiket esetleg helytelenítem, így inkább azokat a pontokat fogom keresni, ahol megértjük egymást. Nem hagyom, hogy a politikai szempontok domináljanak, ezért mindig lehet találni közös pontokat.

A terrorizmus alapja az én értelmezésem szerint alapvetően súlyos mértékű kapcsolathiány helyi, országos és globális méretekben, amely a terrorizmusra fogékony zárványokat hoz létre. Egyik fő előidézője, hogy nincs elégséges mennyiségű gyenge kapcsolat és együttműködés, amely kohéziós erőt biztosítana a különféle egymás mellett párhuzamosan létező társadalmak között. Ennek mérése talán nem minden esetben könnyű, viszont a szakértők is hivatkoznak a (nyugati) társadalmak fragmentálódására, amelynek a leghétköznapibb megjelenése, hogy nem tudom mit csinál a szomszédom és nem is érdekel. A vagyoni különbségek megnőttek, a társadalmi szolidaritás meggyengült és egész rétegek szakadtak le, váltak frusztrálttá és elkeseredetté. A dühös fiatalokat, mondhatni éretlen suhancokat pedig könnyen fanatizálják a különféle terrorista mozgalmak.

A múlt század végén például a különféle szélsőbalos sejtek (pl. Vörös Brigádok) valamint a nacionalista ETA és IRA voltak legismertebb terrorista szervezetek, századunkban pedig jöttek a különféle muszlim (pontosabban az iszlám vallási kultúrából származó) terroristák, akik különféle turistaparadicsomokban, katonai támaszpontokon, Bagdadban, Mumbaiban, Moszkvában, New Yorkban, Londonban, Isztambulban, Párizsban (általában tehát a legnagyobb városokban) és legutóbb Brüsszelben követtek el borzalmas merényleteket. Amelyek mindig rémületet keltenek és részvétet váltanak ki, megszokni őket (szerencsére) lehetetlenség.

Biztos vagyok benne, hogy főként leszakadt rétegekből, jövőkép nélküli frusztrált emberek közül toborozza tagjait a borzasztó Iszlám Állam nevű terrorszervezet. (Amely mellesleg nem példa nélkül álló a történelemben: létezett jakobinus diktatúra, kommunista vörösterror, és a 20. századi Kínában is volt a hatalmi űrben egy hasonló stílusú, kérész életű államocska – úgy látszik, hogy az arab világ most jutott el a történelmi fejlődés arra a pontjára, amelyet az európai kultúra már több száz éve maga mögött hagyott.)

Leszakadt emberek nagy csoportjai mindenhol vannak, Európában a szélsőjobboldali pártok, az USA-ban pedig úgy tűnik, hogy mostanában Donald Trump és Bernie Sanders elnökjelöltek vállalják fel leginkább az érdekeik képviseletét. A problémák tehát hasonlóak a nyugati világban is mint az iszlám országokban, csak nagyságrendileg kevésbé súlyosak és a nagy számú idősebb ember jóval mérsékeltebb felfogást határoz meg mint a fiatal korosztályok dominálta arab társadalmaké.

A mai terrortámadás látszólag a galambok veresége és a héják győzelme: azoké, akik a kemény fellépést, teljes elzárkózást sürgetnek és a katonai erő használata mellett törnek lándzsát. Látszólag és leginkább rövid távon, mert a fenti gondolatmenetből következően az ő békéjük mindig tele lesz feszültséggel és robbanásveszélyes keverékekkel. Orbán Viktor és csapata a harcos stílus híve, akik emellett „nem hagyják az út szélén” a leszakadókat sem: azonban a segély megalázó szintű, a közmunka sokaknak szintén, és nem kevésbé megalázó az sem, ahogyan a közmunkásokból katonákat toboroznak. Lényegében a kedvezményezett csoportokon kívül a társadalom nagy része igen kevés támogatásban részesül. Az ő üzenetük: erő és össztársadalmi összefogás az „idegenek” és egyéb gyanús személyek ellen, tehát alapvetően a félelemre építenek.

A jövő mégsem az övék, hanem a Gandhi-típusú hídembereké. Olyan személyiségeké, akiket gyakorlatilag a társadalom egésze elfogad és miként egykoron Gandhi, tekintélyük révén nagy mértékben képesek az erőszak megfékezésére. Sajnos ilyenek most hiányoznak vagy nem rendelkeznek elég befolyással az iszlám országokban. Nálunk léteznek szerencsére olyan közéleti személyiségek, akiknek a mondanivalóját nagyjából mindenki elfogadja, a parlamentben is vannak páran ilyenek, a közéletünkben pedig többek között Böjte Csaba vagy Pál Ferenc atya a pozitív szellemiség képviselői.

A gonosz legyőzése számomra hosszabb távon nem az erő és az elzárkózás által, hanem éppen hogy a valódi kapcsolatok építésével lehetséges, amiáltal a fanatizmus egyre kevesebb muníciót kapna. Ez nagyon nehéz és sok munkával járó, nem látványos tevékenység.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr78518516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib Cenzúrázók Réme 6 2016.03.23. 13:51:50

Alapvetően igazad lenne, ha arról lenne szó, hogy minden vallás és csoport, és kultúra toleráns a másikkal, a másik vallásával, kultúrájával.

Már jöhetne is a nagy multikultúrális összeborulás. Ha lenne rá igény, de megjegyzem ha így lenne, igány akkor se lenne erre itt Európában. És nem mi vagyunk ennek az elsődleges sarokkövei, hanem az Angolok (akik bezárkóznak), a Frnaciák (aki meg se szólalnak más nyelven), a Németek (akik lenéznek).
Persze vannak szívmelengető kivételek, de jelenleg erre nem vágyik Európa.

Csakhogy erről szó sincs.
A muszlim vallás és bibliája a Korán arról szól, hogy a Kafírok (mi, akik nem hiszünk Allahban) ellenségek vagyunk.
Ezokból a szélsőséges vallási fanatikusok minduntalan gyilkolászni kezdenek majd mind a történelem folyamán bármikor.
Bármikor és bárhol, Líbiától, Irakon keresztül Szíriáig. Ahol elég sok szélsőséges iszlamista össze bír gyűlni egy helyen.
Ez történt Szaddam féle diktátorok elött és után, terrorista csoportok likvidálása elött és után egyaránt, minden korban.
A vallás okán a szélsőséges fanatikusok utánpótlása végtelen.

Elkerülhetetlen, hogy az iszlám hívő bevándrolók unokáinak 5-6%-a ne válljon terrorsitává.
A vallás alapjainak gyűlölete, és a fanatizmusa pedesztrinálja a jövőt.

Kb ahoz tudnám hasonlítani, amikor nálunk Európában dúlt a boszorkányüldözés, és inkvizíció.
Cirka 1000 év kultúrális különbség van közöttünk, a tolerancia, az elfogadás, és a békés együttélés tekintetében.

Ballib Cenzúrázók Réme 6 2016.03.23. 13:55:46

A jövőt illetően pedig:

A jövő nem a miénk.
Európa halott, csak még nem látszik.
A jövő azé, aki szaporodik, és megvédi magát.
A jövő a muszlimoké.

A kérdés csak az, hogy felgyorsítjuk ezt a folymatot, és dédunokáink már iszlám asszimilációra lesznek kötelezve, avagy megpróbáljuk ihúzni agóniánkat, amíg lehet.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.03.23. 14:22:29

Ne aggódj.
A csúti migráns cigány és a hozzá hasonlók mindent elkövetnek, hogy a terroristák ellepjék Európát, és még időben ellopják mindenedet, hogy nekik és családjuknak legyen miből valami távoli helyre menekülni.

tralalala 2016.03.23. 14:38:08

"A csúti migráns cigány és a hozzá hasonlók mindent elkövetnek, hogy a terroristák ellepjék Európát"

Ez a mese is hogy megváltozott. Nemrégiben még a "fasiszta orbánrezsim nem akarja beengedni a szegény menekült gyerekeket" volt a refrén.

nemecsekerno_007 2016.03.23. 14:43:51

"A jövő mégsem az övék, hanem a Gandhi-típusú hídembereké..."

Igen, de azóta India atomhatalom is lett. Meg gazdasági és hagyományos katonai hatalom is. 1 Mrd emberrel.

Jókat írtál, nincs is vele gond de azért tartsuk szárazon a puskaport :) Ahogy a régi mondás tartja.

tralalala 2016.03.23. 14:53:08

"A jövő mégsem az övék, hanem a Gandhi-típusú hídembereké. "

Igen igen, Hitlert is az ilyen Gandhi típusú emberek győzték le. Meg az őskorban a medvét is ők beszélték rá, hogy másfele vadásszon.

Megvan a hídemberek szerepe is, nem akarom bagatellizálni, de talán nem mindig mindenre ez a megoldás.

Netuddki. 2016.03.23. 15:54:27

Ostobaság. Az iszlám állam egy maffia bűnszövetkezet, amíg nincsenek kiirtva mind egy szálig, addig terroristák is lesznek.

Tamáspatrik 2016.03.23. 18:03:40

@Ballib Cenzúrázók Réme 6: Igen, ha nem is 1000 év különbség, de 400-500 biztosan. A cikkben is írtam erről. Nagyon nehéz, nagy munka rövid idő alatt ledolgozni. Mégis vannak rá példák elég jó eredményekre, pl. az USA-ban is élnek muszlimok és egyéb kultúrák is, volt ott egy bizonyos Martin Luther King, Dél-Afrikában Nelson Mandela és Desmond Tutu, akiknek a fellépése a kompromisszumok irányába hatott. Nagyon sok ország létezik, amely kulturálisan nem egységes, bár az igaz, hogy a vallás egy olyan identitás-korlátot és uszítási potenciált jelent, amelyet nehéz meghaladni.
Azzal pedig nem szabad foglalkozni, hogy mi lesz száz év múlva. Azt nem is tudhatjuk. A jelen problémáival kell foglalkozni.

Tamáspatrik 2016.03.23. 18:04:27

@nemecsekerno_007: Ez a mondás jogos és nekem is tetszik. :)

Tamáspatrik 2016.03.23. 18:06:32

@___________Tibi___________: Igen, aki kardot fog az kard által vész el és vannak, akik csak az erőszak nyelvét értik. Meg kell próbálni azt a mocsarat is lecsapolni, ahonnan táplálkozik.

Bicepsz Elek77 2016.04.19. 23:36:35

Hosszu tavon nem a terrorizmus,hanem a tulszaporodas,ami Europa sorsat megpecseteli.

Bicepsz Elek77 2016.04.19. 23:40:37

@Tamáspatrik: a degeneralt Nyugat onmagat emeszti fel. Csak meg sok a tartaleka(kiveve az embereket).
süti beállítások módosítása