Ideo-logikák

Ideo-logikák

Én oké vagyok, te is oké vagy, de ők nem okék

2016. augusztus 11. - Tamáspatrik

 

Az egyik múlt század végi, praktikus pszichológiai felfogás szerint egyszerűen csoportosíthatóak az emberek az alapján, hogy alapvetően mi a véleményük magukról és másokról. Van, aki a másik felé olyan üzenetet sugároz, hogy „Én oké vagyok, de te nem vagy oké”, ők a hatalmaskodók vagy a vélt vetélytársat kiszorítani igyekvők. Az önsorsrontó, a „lúzer” azt gondolja, hogy ő bizony nem oké, mások viszont okék, feltehetőleg mert gyerekkorában a szüleitől folyton azt kapta, hogy ő bizony nincs rendben. Emiatt folyton egy olyan görcs van benne, amelyen nehéz túllépni (bár távolról sem lehetetlen) és ami gátolja a siker elérésében. Az egészséges mentalitás, hogy „Én is oké vagyok és te is oké” vagy, a hibáinkkal együtt alapvetően rendben vagyunk, bár sok mindenben képesek vagyunk javulni. Ennek van viszont egy csavaros változata, amelyet a kormány folyamatosan szuggerál, amióta hatalomra került: „Mi okék vagyunk, de „ők” nem okék”, ahol az „ők”-be pedig behelyettesíthető minden, ami külföldről jön, ami számunkra ismeretlen és emiatt idegen.

Pontosan ez az, amit a kormány folytonosan üzen, szinte minden mondatában kódoltan ez van. Nagyon veszélyes mondat, mert van ugye a Vezetőség, a kormánypárt és holdudvara, amely minden létező problémára tudja az egyedül helyes válaszokat, az oktatás, egészségügy területén éppúgy mint a bűnüldözés, a gazdaságfejlesztés és a bevándorlás kérdéseiben. A „ti” ez esetben a gyengeelméjű, bár keményen dolgozó állampolgárt jelenti, akinek meg kell mondani, hogy mit tegyen, l. „nemzeti konzultáció”, közmédiák hírműsorai és a legújabb kampány, amelyet mérsékelt jobboldaliak találóan NÉPSZARVAZÁSNAK neveztek el. (A tulkokat szokás ugyanis úgy terelgetni, ahogyan a kormány igyekszik most minket beterelni a szavazófülkékbe.)

Az „ők” ez esetben kétféle csoport, egyrészt a brüsszeli eurobürokraták és technokraták, akik nem értik és nem is érthetik meg a „magyar valóságot”. Bár ez a kritika számos esetben jogos lehet, a menekültkvóták kérdésében kevésbé, hiszen a döntést az Európai Parlament hozta meg. A gyakorlatban ez mostanában úgy működik, hogy a sokféle érdekkel fellépő kis ország befolyása kevéssé jelentős, ezért ha a németek és franciák képesek valamiben egyességre jutni, azt már nagy valószínűséggel át tudják vinni az EU legfőbb döntéshozó fórumán is. Orbán Viktor és köre ezt a politikai realitást nem akarja tudomásul venni, emiatt a kampányplakátok egy hatalmi harc részeként de facto Európai Unió ellenes plakátoknak is tekinthetőek.

Az „ők” másik csoportja pedig az Európába igyekvő VAGY csak valahol menedéket kereső VAGY már Európában élő iszlám vallásúak. A magyar politikai elit jó része kísérletet sem tesz a megértésükre, durva leegyszerűsítéssel gyanús, rossz gondolatokkal és hibás magatartásmintákkal fertőzött embercsoportnak könyveli el őket. A kormány és a politikai elit jó része pedig azért talál jelentős támogatásra, mert ezzel a gondolattal, hogy „mi okék vagyunk, de ők nem okék”, egy mifelénk hagyományokban gyökerező felfogást talál meg. Ennek a megértésére ahhoz van szükség, hogy az ember együtt dolgozzon sokféle emberrel, és akkor látni fogja, hogy bármilyen területen ez nemtől, kortól, nyelvtől, lakóhelytől és iskolai végzettségtől lényegében független, hogy valaki az adott területen mennyire jó szakember és mennyire együttműködő. Viszont a magyar emberek többsége gyanakvó: például az idősebb munkavállalót a cégek nem alkalmazzák, amiatt, mert talán kevéssé akarják szolgai módon átvenni a cég vezetőségének gondolkodásmódját és a kommunikáció is hangyányival nehezebb lehet velük szemben, a generációk közötti eltérő készségek és tapasztalatok miatt. Igen sokan vannak olyanok, akik csak ismerőst vennének fel beosztottként. Ez is azt mutatja, hogy (a külföldi munkavállalóktól eltekintve) erősödőben van nálunk a hagyományos klánszemlélet, tehát nem az adott pozícióra való alkalmasság, hanem az ismeretség dönt a pozíciókról. Kutatások szerint mennél inkább erős ez a felfogás egy országban, mennél jellemzőbb a BELTERJESSÉG, annál nagyobb a korrupció és annál kevésbé sikeres az adott ország gazdaságilag (a pénzek elfolynak, a tehetségek pedig nem tudnak kibontakozni). Na most, hogyha a magyar polgárok (és általában a kelet-európai emberek) többsége ennyire gyanakvó, akkor hatványozottan az lesz BÁRMILYEN, más kultúrából származó emberrel szemben, nem beszélve az iszlámról, amelynek egyes fanatizált hívei még saját életüket is képesek odadobni szörnyű terrorakciók során.

Az iszlám vallás fanatizált változata távolról sem olyasmi, ami a történelemben ne fordult volna elő bármilyen földrészen és kultúrában, csupán a mostani kombináció az, amely igen szerencsétlen: 1.A mai iszlám vallású országokban nagyon sok a fiatal. A fiatalok, főként a férfiak felfogása mindig radikálisabb, kevesebb a vesztenivalójuk mint az időseké. 2.Nagyon sok a munkanélkülivé vált, perspektíva nélkül maradt fiatal, akik közül sokan már az EU-ban születtek. 3.A mai individualista szellemű nyugati kultúrában igen sokaknak nehéz megtalálni a nekik való közösséget, ahova tartozhatnak. Még azoknak is gondot jelenthet mindez, akik már biztosan állnak a lábukon, mert a családból azt hozták, hogy ők „okék” és képesek megállni egyedül is a lábukon. 4.A hagyományos ázsiai mentalitás ezzel sokkal archaikusabb, az egyén teljesen alárendeli magát a közösségnek. Gonosz emberek, másokat manipuláló pszichopaták képesek ezzel visszaélni, mint láthatjuk napjaink példáján. 5.A népi mondás szerint egy bolond százat csinál, káros mintázatok adódnak tovább ezekben a szubkultúrákban.

A mai iszlám vallásnak egy jó része a 300 évvel ezelőtti kereszténység szintjén áll, amely képes más emberek csoportjait csupán az eltérő hitük miatt megtámadni. (Illetve a vallást ürügyként használni agressziójának kiélésére, amely mögött kivétel nélkül gazdasági érdekei is jelen vannak.) Az egyik megoldás az lehet, ha a tehetséges emberek előtt megnyitjuk az utat, hogy kiemelkedjenek ebből a közegből. Egy francia film szereplőit idézve: „Az arabokat utálom. Igaz, hogy az Omárt, a Hasszánt és Alit is szeretem, a Juszufot, Abdult is nagyon kedvelem (és még felsorolta az összes arab ismerősét), de az arabokat azokat utálom.

A magyar emberek többsége nem egyenes mert nem meri a véleményét bátran megmondani, nekem is vannak problémáim a konfliktuskezeléssel. Akivel bajom van, annak keményen (de kulturáltan) megmondani a véleményemet, a hátuk mögött pedig dicsérni másokat és nem szidni, ez lenne a korrekt, de ritkán tapasztalható magatartás. Ezzel szemben, ha letesszük a telefont az addig mézes-mázos beszéd hirtelen anyázásra vált, és ha a munkatársunk kilép a szobából, egyből elkezdjük szidni. Ez egy hibás társadalmi norma, alapvető konfliktuskezelési problémákra utal. Én elmondhatom, hogy csodálatos emberekkel találkozom nap mint nap, kedvelem a munkatársaim nagy többségét és tapasztalataim szerint majdnem mindannyiunkra igaz, hogy alapvetően okék vagyunk, bár kritikus helyzetekben egyes régi hibáink megint előjönnek. És sajnos nem is tudunk ezeken javítani, amíg hárítunk, amíg velünk minden rendben van, de mások, az „ők” minden bajunk okozói, kicsiben és nagyban egyaránt.

Még egy dolog, amiben a kormány hibát követ el, ez pedig az ARÁNYOSSÁG kérdése. A pozitivista szemlélet nem ismeri ezt a fogalmat, egy mondat vagy igaz, vagy nem. Az életünk viszont (éppúgy mint a politika világa) pontosan a megfelelő arányokról szól. Amikor a kormány folyton fejbe ver útszéli módon (óriás plakátokkal) és övön alul (sportmeccsek szünetében) a saját fanatikusan hangoztatott gondolataival, akkor egyértelműen kiderül, hogy politikai vezetésünk a súlyos aránytévesztésével rossz úton jár. Még alapvetően jó gondolatokat is lehet hibás módon képviselni és túlzásba vinni. A 20.század pedig pontosan erről szólt: nagy ideológiák túlzásaikkal vittek be minket az erdőbe, és most megint ennek a szelleme kísért. Ja igen, könnyebb ilyen megfoghatatlan eszmékkel foglalkozni mint például a „kultúrák harca” minthogy a mindennapi kis problémáinkra gyakorlati megoldásokat találjunk. Az ilyesmit nevezik pótcselekvésnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr2010261210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conchobar 2016.08.12. 08:59:55

"A tulkokat szokás ugyanis úgy terelgetni, ahogyan a kormány igyekszik most minket beterelni a szavazófülkékbe." - És te mi mást akarsz evvel a poszttal, mint terelgetni?

PiBá 2016.08.12. 09:56:51

Conchobar: Szövegértelmezés?

Jolka40 2016.08.12. 10:05:21

Az ilyen arányt tévesztett politika mindig visszaütött. Így lesz most is. És már nem olyan sokára.

Andy73 2016.08.12. 10:52:54

"„Mi okék vagyunk, de „ők” nem okék”,"

Ez nem magyar specialitás, hanem a pártpolitika alapja az egész világon. A politikai ellenfelek mindenütt ezt kommunikálják.

És ez mindkét oldalra igaz, nem csak a kormánypártokra. Az ellenzéki pártok és bloggerei itt az indexen is ezt kommunikálják, folyamatosan. Ez a poszt is példa erre, még akkor is, ha van benne néhány jó gondolat.
De a poszter nyilván nem gondolja azt, hogy ő is oké, és ők is,. Mármint a kormánypártok.
Úgyhogy az egész írása kamu, fából vaskarika.

nemecsekerno_007 2016.08.12. 11:03:34

Na ezen a kurva nyúlon már megint nincs sapka...

nemecsekerno_007 2016.08.12. 11:12:43

Tudjátok olyan ez mint amikor egy alkalmazott panaszkodik Steve Jobs-nak az Apple központban:

- Ezek a koreaiak nagyon agresszív marketinget folytatnak és van pofájuk olcsóbban adni a telefonjukat. Gyorsabb és vékonyabb is és a szemetek még szabadalmi pert is a nyakunkba akasztottak. (Alkalmazott)

- Tényleg??!! (Jobs)

Ez megy 6 éve a közéletben nálunk. Szánalmas és vicces. És azért nem lesz jobb, mert a kormányt kritizáló "értelmiség" nem jobb mint az átlag választó ill. a kormány. Az ellenzékről már nem is beszélve.

Szalay Miklós 2016.08.12. 11:13:57

Apropó, akit érdekel egy összefoglaló a sztereotípiákról és előítéletekről, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid067

(A legfelső sor a kép tetején, "Attitűd, sztereotípia, előítélet". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Lásd továbbá a Csoportok problémáinak kezelése részt is.

Göntér László 2016.08.12. 11:19:45

A magyarok többsége fél, és feltehetően nem alaptalanul. Azt hiszem, hogy nem véletlenül terjedt el az a mondás, hogy."Ne szólj szám nem fáj fejem". Ha valaki biztos védelemben érzi magát, az bátor, leginkább a védtelenekkel szemben. Senki sem szeretné, hogy ő, vagy a családja holnap rosszabbul élne, mint ma. Amit ma megtehetsz, a holnap biztonságáért , azt tedd meg. Ez az alapja a korrupciónak, különösen akkor, ha érvénysül a "kéz kezet mos" politikája.

N. Barbie 2016.08.12. 11:26:00

"A gyakorlatban ez mostanában úgy működik, hogy a sokféle érdekkel fellépő kis ország befolyása kevéssé jelentős, ezért ha a németek és franciák képesek valamiben egyességre jutni, azt már nagy valószínűséggel át tudják vinni az EU legfőbb döntéshozó fórumán is."

Ertem, tehat a szerzo szerint az rendben van, hogy egy 28 orszagbol allo unio 2 orszaganak par elborult elmeju politikusa (meg a sajat orszaguk valasztoinak tobbsegi velemenyet is lesz@rva) atver az EU donteshozo szervein ilyen sulyu ugyeket, de azert attol meg minden mas orszag onkent es dalolva fogadja azt el. Ha nem, akkor gyulolkodo, rasszista, iszlamofob, idegenellenes - es meg mit tudom en milyen jelzoket szoktak a ballibek ilyenkor aggatni - lesz. Na ne vicceljunk mar.

"A magyar politikai elit jó része kísérletet sem tesz a megértésükre, durva leegyszerűsítéssel gyanús, rossz gondolatokkal és hibás magatartásmintákkal fertőzött embercsoportnak könyveli el őket."

Erre a csunya, alaptalan altalanositasra csak egy peldat mondanek. Nyomjak itt a dumat egyesek, hogy a bevandorlas micsoda josagokat hozna peldaul gazdasagi szempontbol az egyebkent fogyatkozo nepessegu es munkaerohiannyal kuzdo orszagokban. Na persze.
Tegnap volt egy musor a BBC-n (remelem eleg hiteles forras meg ballibeknel is) az angliai muszlimokrol. Mutattak egy statisztikat, miszerint az angliai muszlimok 41(!!!) szazaleka nem dolgozik az egyebkent aktiv korcsoportbol, ebbol 65% a nem dolgozo nok aranya. Ja, teszem hozza, a mar ezen muszlimok kivalo munkakedvet is tartalmazo, tehat ezzel rontott orszagos munkanelkulisegi rata 4.9%. Van meg kerdes? Nyilvan nem kell kozgazdasagi zseninek lenni, hogy konnyen belassuk, ilyen aranyu foglalkoztatottsaggal nemhogy hozzatennenek a befogado orszag gazdasagahoz, joleti ellato rendszerehez, hanem csak elvesznek, ugyanis nyilvan a dolgozo 59% meg a sajat muszlim nem dolgozo csoportjat se tudja ellatni, nemhogy hozzatenni a nagy kozoshoz. Ja, es igen fontos teny, hogy itt mar nem is frissen bevandorolt muszlimokrol van szo (arra van pl. nemet adat, ha jol emlekszem a migransok 80-90 szazaleka munkara alkalmatlan amikor megerkezik), hanem donto tobbsegben elso vagy inkabb masodik generaciosokrol. Na ennyit az integralas rozsaszin alomvilagarol.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.08.12. 11:31:56

Bennem megerősítette 2 cigány tegnap az ellenük táplált összes előítéletemet. Mindennél jobban rühellem őket, de méginkább a szaroshátú ávós cionbolsevik zsidólibsiket akik a cigányokat a magyarok ellen tüzelik plusz a rohadék muszlimcsürhét. A lényeg különben az hogy minden rossznak a zsidók az okozói.

chrisred 2016.08.12. 11:38:01

@N. Barbie: Annak a két országnak 140 millió lakosa van. Miért ne várnák el, hogy egy 10 milliós ország figyelembe vegye a szempontjaikat? A magyar közéletben a 2 millió szavazóval rendelkező Fideszt ugráltathatja bármelyik parlamenti küszöb alatti minipárt?

N. Barbie 2016.08.12. 11:51:54

@chrisred: A tobbi orszagnak rajtuk kivul meg 370 millio. Ez egy gyenge 27%...
De megegyszer mondom, meg ez a 140 millio se szavazott arrrol soha, hogy kernek e az ilyen szintu bevandorlasbol, csak par plitikus dontotte el a fejuk felett.
Az osszehasonlito peldat meg irrelevans, ugyanis itt eppen hogy az ezen ket orszagon kivuli orszagok vannak donto tobbsegben, szoval nem a kicsi ugraltatna a nagyot, mint a te peldadban.

Tamáspatrik 2016.08.12. 17:55:54

@imperial: A STÍLUS, EMBER! Mindenről lehet kulturáltan is beszélni, pl. hogy valaki mi zavar a cigányokban (mint csoportban) vagy a zsidókban. Indulatok nélkül, értelmesen lehet csak kommunikálni. Ez a mai magyar közéletben ritka, vagy pedig ha van akkor észrevétlen marad, mert nem "menő", nem elég szenzációhajhász.

Tamáspatrik 2016.08.12. 17:58:34

@Göntér László: Túlságosan is fél. És mivel nem mondja meg a véleményét: robban. Lelép, feladja, idegileg kikészül, stb. Én magam se vagyok jobb a deákné vásznánál, bár néha sikerült ezen a szokáson túllépnem és nem tojtam be. Nem lehet mindig hátrálni, mert a végén nincs már hova hátrálni. Félelemben nem lehet kiegyensúlyozottan élni, ez visszaüt.

Tamáspatrik 2016.08.12. 18:07:54

@N. Barbie: A politika sajnos mindig ilyen volt, hogy a nagyhatalmak diktáltak. A V4 összefogás ezzel együtt jó lehet, a "magánakciók" viszont ártanak, ha mindenkivel összeakasztjuk a bajuszt. Nem akarok mint szavazó ütőkártya lenni HATALMI játszmákban, a politikusok dolga az OKOS szövetségkeresés és a kompromisszumkeresés a politikus dolga, ez a szakmája.
Erre azt mondom, hogy Spanyolországban és Portugáliában viszonylag kevés a bevándorló, de a fiatalok közel fele munkanélküli. Akarnak-e ők dolgozni, vagy nem találnak nekik való munkát, nem tudom innen megítélni, a statisztika mindig becsapós, oda kell menni. Nyilván az alacsonyabb képzettségűek hátrányban vannak és jobban kiszorulnak a munkapiacról. Lehet benne igazság persze, hogy derogál nekik az a munka, amit mondjuk egy kelet-európai önként és dalolva elvállal.
Az elv, amivel nem értek egyet, hogy mert a többség olyan amilyen, azért az EGÉSZ csoportot elítéljük, ez a legkönnyebb, sokkal macerásabb azoknak, akik akarnak és tudnak is dolgozni, lehetőséget biztosítani. Legyen csak minden 100. ilyen, akkor már megérte. A gettósodás ilyen szempontból hátrány, ki kell emelni őket a közegből, éppúgy mint nálunk a lepusztult falvakban élő tehetséges cigány fiatalokat is ki kell emelni a közegükből, amely visszahúzza őket.

Tamáspatrik 2016.08.12. 18:12:43

@Andy73: Akkor a jónak tűnő gondolatokon gondolkodj, a többivel meg ne foglalkozz. :)

N. Barbie 2016.08.12. 18:31:24

@Tamáspatrik:
"Mindenről lehet kulturáltan is beszélni, pl. hogy valaki mi zavar a cigányokban (mint csoportban) vagy a zsidókban. Indulatok nélkül, értelmesen lehet csak kommunikálni"

Ez nem igy van. Ballib korokben a ciganysag es zsidosag barminemu emlitese nem pozitiv kontextusban, legyen az egyebkent barmilyen kulturalt velemeny, es tenyszeruen igaz, azonnali nacinak/rasszistanak/nyilasnak kikialtast eredmenyez.

Peldaul tegnap irtam egy blogba, ahol megint a migransok kapcsan a keresztenyeket gyalazta a szerzo. Annyit irtam, hogy menekultugy kapcsan miert mindig csak a keresztenyeket gyalazzak, mondjuk az izrelitakat, muszlim orszagokat (akik a mienknel sokkal szigorubb menekultpolitikat folytatnak, kb. senkit nem engednek be, raadasul sokkal kozelebb is vannak a menekultek nagy reszet ado regiokhoz) meg miert nem. Erre a libsi koroktol mar jol megszokott, szanalmas muszavak kovetkeztek: "te nyiltan rasszista vagy, zsidozol es ciganyozol (ciganyokrol egy szot se irtam :D)" majd ki is tiltott az igen okos szerzo.
Na ennyire lehet beszelgetni ezekrol a temakrol.

chrisred 2016.08.13. 05:32:47

@N. Barbie: "Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenszavazata, valamint Finnország tartózkodása mellett minősített többségi szavazással elfogadták az uniós belügyminiszterek a menedékkérők elosztását célzó EU-s kvótarendszert. "

Ez még Finnországgal együtt is alig ötvenmillió, nagyjából az egyharmada a két említett ország lakosságának.

(Magyarországon milyen állami intézkedésről lehetett külön szavazni 2008 óta? Például a kötelező magánnyugdíjpénztárak államosításáról, Paks 2-ről, olyan személyek szavazati jogáról, akik soha nem éltek Magyarországon, a letelepedési kötvényekről?)

N. Barbie 2016.08.13. 17:02:24

@chrisred: Pont ezt mondom, hogy a belügyminiszterek szavazata nem áll összhangban az adott ország szavazóinak többségének akaratával, ami nonszensz. Ajánlom tanulmányozásra mondjuk az ebben a felmérésben szereplő grafikonokat. Sehol nincsenek többségben a migrisímogatók, a politikusaik mégsem ennek megfelelően szavaznak.
www.ipsos-mori.com/researchpublications/researcharchive/3771/Global-study-shows-many-around-the-world-uncomfortable-with-levels-of-immigration.aspx

Másrészt MO-n milyen állami intézkedés volt, ami olyan szinten érintette volna a lakosságot, mint egy tömeges bevándorlás? Ja, semmilyen. MO-n nincs szükség népszavazásra, az ellenzők elsöprő többségben vannak. Más országokban meg a PC politikusok nem merik megkérdezni egy ilyen horderejű, nagyon fontos kérdésről a választókat. Ők úgy páran eldöntik, hogy jöhetnek és annyi. Agyrém.Az összes ilyen politikust, a családjaikkal együtt, kiállítanám arra a az utcára, amit pár hete végigtarolt teherautóval a terrorista, aztán, na kellenek a migrik, igen, akkor indulhat a teherautó, ti meg fussatok az életetekért.

chrisred 2016.08.14. 07:21:47

@N. Barbie: A belügyminiszterek a hatásköreiknek megfelelően az uniós idegenrendészeti hatóságok egymás közötti feladatmegosztásáról döntöttek. Nem hiszem, hogy erre nézve bármilyen előzetes felmérés létezett.

"Másrészt MO-n milyen állami intézkedés volt, ami olyan szinten érintette volna a lakosságot, mint egy tömeges bevándorlás?"

Például olyan intézkedések, amik tömeges kivándorlást okoztak. Az általad belinkelt felmérésben benne vanna például a brit lakosoknak a kelet-európai immigránsok szembeni ellenérzései. Tehát az uniós országok közötti szabad személy- és munkaerőáramlás is olyasmi, amiről pár politikus döntött a szavazók megkérdezése nélkül?

A nizzai merénylet elkövetését csak akkor lehetett volna határlezárásokkal megakadályozni, ha egy évtizeddel ezelőtt történik. Na és természetesen segített volna, ha hathatós intézkedéseket hoznak a nemzetközi bűnszervezetek (jelen esetben albán fegyverkereskedők) ellen, valamint jobban ellenőrzés alatt tartják a mentális betegségben szenvedőket.
süti beállítások módosítása