Ideo-logikák

Ideo-logikák

A középszerűséget támogatja az Orbán-rendszer

2017. november 26. - Tamáspatrik

Mi mást támogathatna egy olyan kormány, amely nem jórészt nem túl tehetséges, enyhén szólva középszerű figurákból áll? Állításom bizonyítására a legfrissebb PISA felmérést hozom elő. Ebben nem az átlagpontszám az érdekes, amelyben ezúttal is messze lemaradtunk az európai középmezőnytől. Viszont a részleteket jobban megnézve, egyáltalán nem az derül ki, hogy diákjaink között lenne egy nagyon erős, felső réteg, amelynek eredményét nagyon lehúzná az oktatási rendszerben valahogy elvegetáló, zömében hátrányos helyzetű tanulók közismerten jelentős tömege.

Nem, már a régebbi felmérésekben is látszott, hogy a legjobbak is messze elmaradnak az oktatási rendszerek átlagának elit diákjaitól. (A VG-t idézve: "Az OECD-országokban átlagosan a diákok 8 százaléka ért el kimagasló eredményt, 6 százalékuk pedig nem érte el a minimum szintet sem. Ez az arány nálunk 3 százalék és 9 százalék: tehát kevesebb, mint feleannyi tehetségünk van és másfélszer annyi leszakadónk.") Ez nem meglepő, hiszen poroszos oktatási rendszerünk köztudottan nem gyakorlatias, életszerűtlen, nem a gondolkodást fejleszti. Azt is tudjuk, hogy a jelenlegi kormány, a NER rendszere nem képes többre, és nem is nagyon érdekelt abban, hogy önállóan gondolkodó és jól felkészült értelmiségieket képezzen.

Az olló a felsőoktatási rendszerben nyílik szélesre, és itt nem csak arra gondolok, hogy a legjobb egyetemeink is a rangsorokban csak "futottak még" kategóriát képesek elérni, hanem azokra a szubjektív beszámolókra, hogy a külföldi egyetemeken magas szintű követelmény mellett van egy erős támogató légkör (a kettő csak együtt működhet jól), amely magas szintű teljesítményre sarkall. Ez a fajta légkör az, amely a magyar oktatási rendszerekből teljes mértékben hiányzik.

Sőt, a közmédiumokat nézve vagy hallgatva a totális agyhalál állapotát tapasztalhatjuk meg. A köztévé és közrádió hírműsoraiból az igényesség már jó ideje teljes mértékben eltűnt, nyilvánvalóan már rég nem felemelni szeretnék az állampolgárt egy kicsivel magasabb szintre, a műveltségét pallérozva, hanem lesüllyeszteni egyfajta gyermeki gügyögéssel. Ezt már a legkonzervatívabb értelmiségiek, tájékozottságra és a műveltségre igényt tartó hölgyek és urak - ha magukba néznek - ugyanígy beismerik, hogy itt általános hülyítés folyik, csakhogy ők valszeg. azt fogják mondani, hogy a tömegeknek ez kell, a cél szentesíti az eszközt. (Megjegyzem, hogy sokan visszaéltek már ezzel az érveléssel a történelem során.) Folyamatos agymosás zajlik, annak a mantrázása, hogy én O.V. voltam csak képes megvédeni az országot a "migrik áradatától" és később is csak bennem bízhattok. A hazug kapitalista globáltőke ellen is csak én nyújtok számotokra védelmet.

Ez persze nem úgy működik, hogy kiadják a központi ukázt, hogy a mit kell mondani a közmédiumokban (legfeljebb tabutémákat, irányelveket jelölnek ki), hanem a csoport dinamika, a nyalás dinamikája mentén: egyre buzgóbb janicsárok egyre nagyobb képtelenségeket mondanak és nem nagyon van fék a rendszerben. Hiszen bármilyen ellenvetésre, hogy a színvonal milyen primitív lett az a kész válasz, hogy az érvelő nemzetietlen, a családok ellen van és a globális tőke zsoldjában áll.

A konzervatív értelmiségi elit is érzi már, hogy az egészet erősen túltolták, és az értelmiségiek jó része elpártol tőlük. A választások közeledtével is a kormánypárt abban érdekelt, hogy mérsékeltebb hangot üssön meg, ezért a Bayer-Schmidt vonal is visszafogja magát, nem élezni szeretnék a dolgokat, hanem inkább elkenni, az őket nem támogatókat elbizonytalanítani. Most úgy láttatják, mintha ők lennének a szenvedő fél a mindent elborító liberalizmussal szemben. Amit tettek és tesznek az csöppet sem hatalomvágyból született, nyilvánvalóan csupán "szellemi önvédelem".

A konzervatív elit a Trump kormányról sem azt mondja, ami az igazság, hogy csupán csak hitegeti a fehér alsó-középosztályt a bevándorlás korlátozásával - mert nem ismeri be, hogy a szénbányászat (amellett, hogy iszonyúan környezetszennyező) az USA-ban nem kifizetődő, sőt az olaj sem, nem beszélve az autóiparról, amely a régi kézműves kultúrákkal rendelkező országokkal (német, japán) nem képes felvenni a versenyt. Emiatt szimbolikus gesztusoknál többre nem képes az alsó osztályokkal szemben, amellett, hogy a felső 1% vagyonát növeli - ismerős ez valahonnan? Az "alternatív tények rendszere" szintén ismerősnek hangozhat.

Bayer és Schmidt is ugyanilyen negatív beállítódású, és képtelenek azokról a dolgokról beszélni, ami az országunk errőssége, ami a pozitívum nálunk. Valszeg. mert fogalmuk sincs ezekről.

A liberalizmusra visszatérve: a 18.század vége óta időnként domináns szerepet töltött be (18. század vége, 19.század utolsó évtizedei, 20.század közepe, utolsó évtizedei), azonban egyik fő hátránya, hogy növeli a vagyoni egyenlőségeket. Habár összességében dominánsnak mondható, időként más ideológiák mint a szocializmus (ill. kommunizmus) és a nacionalizmus (ill. fasizmus) a háttérbe szorítják. Ebben az is szerepet játszik, hogy minden generáció tagadja az elődeik értékrendjét.

A liberalizmus alkalmazása során egyes kormányok sok egyéb elvet is átvettek más ideológiákból (pl. szociális egyenlőség, nemzeti összetartás), emiatt a kapitalizmus rendszere képes volt mindig megújulni. A negyedik fő eszmerendszer korunkban a hagyomány, amely cseppet sincs eltűnőben sőt a reneszánszát éli, azonban ez megint csak azért lehetséges, mert a gazdaság (liberális alapelveken állva) jól működik egész Európában. A hagyományos termékeknek ugyanis a globalizáció nem ellensége, sokkal inkább létfeltétele - hiszen a gazdag turisták vásárolják főleg ezeket a termékeket. Globalizáció híján, a vásárlóerő híján a hagyományos kézműves termékek nagy része (és a hagyományos kultúra) nem lenne több mint kevesek kiváltsága, egyfajta luxus.

A konzervatív szellemi elitünk érzi, hogy a dolgok nincsenek rendben, de (mivel tagjai nem éreznek igényt a folyamatos önképzésre), a középszerűsége miatt egyfajta szektás, védekező állapotban van. Ezért azt sem látják be, hogy az egészségtelen szintű társadalmi polarizáció a vagyon, a kapcsolatok mentén egyáltalán nem csökken. A helyzet a Horthy-rendszerhez hasonló, amikor nálunk az Egységes Párt egyre nagyobb fölénnyel nyerte a választásokat és egyre nőtt az arisztokrácia túlsúlya a parlamentben. Olyan szintű volt a vagyoni polarizáció, hogy már Hitler is élcelődött Horthyval ennek mértékén. (A fasiszta német és japán kormányok ugyanis javították a szociális szolgáltatásokat az országban, a nemzeti egység erősítésének céljával.)

A középszerűség akkor válik általános normává, amikor különösebb tehetség nélküli gázszerelő (valójában stróman) milliárdossá válhat, vagy amikor unintelligens kormányszóvivők és tudományos körökben komolytalan és vitaképtelen kormánypárti megmondóemberek osztják az észt.

Egy olyan helyzetben, amikor hirtelen nagyon sok a pénz akkor mindenkinek csurran-cseppen, és a kormány is visszacsurgat abból, amit régebben megvont (adókedvezmények) vagy alacsony szintűre szabott (minimálbér, minimál nyugdíj), ezért a társadalom korrumpálható lényegesebb fejlődési kényszer nélkül.

Ez mikroszinten is tapasztalható: a manufakturális vállalkozásaink nem éreznek kényszert a fejlesztésre (beruházás, gépesítés, folyamatszervezésről nem is beszélve), és a közepes cégek is jól "elvannak" az erős konjunktúra idején. A cégeken belül megmarad a rossz értelemben vett "családias" légkör: az emberek nem fogják fel, hogy a világpiacon versenyeznek, és ne egymást tekintsék versenytársnak. Az együttműködés javítása helyett maradnak a presztízsharcok, a bürokrata mentalitás, fejlesztések helyett a viszonylagos hiányszakmákban (például mérnök, programozó) csekély teljesítményekkel is el lehet lavírozni. Végül senki nem jár rosszul, csak a vállalat egésze stagnál. Csak a magyar gazdaság egésze, amely nem képes szintet lépni.

A kiválóságra nincs igény manapság nálunk. Ezért a magyar társadalom éppúgy mint a Kádár-rendszerben, a középszerűség diadala miatt csúszik lefelé a lejtőn. Őszintén örülnék, ha tévednék, hogyha ez nem így lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr6113389687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2017.11.27. 00:12:55

Egészen bizonyos vagyok benne, hogy valamit le akartál írni, de sajnos a szövegből nem derül ki, hogy MIT?...

Laci A Lakli 2017.11.27. 01:25:07

Mondjuk a népbutitó médiumok kapcsán illene megemlíteni a kereskedelmi TVket. Nem az M1en mentek olyan "igényes" műsorok, mint a Való Világ, Pumpedék, Győzike a Dél-Amerikai szappanopera rengetek, Éjjel-Nappal Budapest és a többi trash reality stb. Nem is lenne elég karakter leírni a műsor címeket amiket még Orbanescu előtti időkben nyomtak folyamatosan a két fő TV. Szóval ma már M(igri)1-é váló csatorna tesz épp a legkevesebbet a néphülyítésért. Csak épp viszanyalt a fagyi...

chrisred 2017.11.27. 05:51:15

@Laci A Lakli: De ezek nem az adófizetők pénzéből működnek - bár a Vajna TV-k esetében ez elég necces kijelentés -, ezért nem lehet különösebb elvárásunk, hogy valaki más a saját magánvagyonából milyen műsorokat finanszíroz.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.27. 06:30:18

A középszerűség fő hirdetője éppen a liberalizmus, azaz értelmtelen a cikk.

Ben Franklin 2017.11.27. 06:56:01

demokrata szakértő kormány kell nekünk

mu ha ha

Ben Franklin 2017.11.27. 06:58:19

szar lehet 4/5re kikapni a középszerüektöl, ugyi, ballipsik?

Jakab.gipsz 2017.11.27. 07:07:19

Minden szavatok hamis, ne erőlködjetek!

Saját magatok alatt vágjátok a fát.

VaradiJanos 2017.11.27. 07:11:25

Dehát nekünk libejális demokjatáknak pontez a jó, hiszen van minél felsöbrendünek lenünk.

midnightcoder2 2017.11.27. 07:21:45

Ki a fene számolta fel a kisegítő iskolákat ? Ki erőltette a szegregáció felszámolását ?

Ha egy átlagos általános iskolai alsó tagozatba bekerül egy-két szellemi fogyatékos - akarom mondani speciális nevelési igényű - gyerek akkor a pedagógus az ideje nagy részét kénytelen arra fordítani, hogy Pistike ne dobálja a székeket az osztálytársaira, vagy ne rohanjon ki az osztályból és kelljen vadászni rá - miközben a többi gyereket sem lehet felügyelet nélkül hagyni - és viszonylag kevés idő marad a tanításra. Később még szarabb lesz a helyzet, elvégre a gyerek látja hogy míg a többiek okosak, ő viszont erős. Ezek a körülmények valahogy nem igazán javítják a PISA tesztek eredményeit.

És akkor arról már nem is beszéltem, hogy a "remek" pedagógusi fizetések mellett ma már szabadidő szempontjából sem igazán éri meg pedagógusnak állni, így egyre több fiatal hagyja el a pályát az első pár évben, és a pedagógusi kar szép lassan egyre közelebb kerül a nyugdíj korhatárhoz.

$pi$ 2017.11.27. 07:35:11

Okés, ha lemaradunk a középmezőnytől az miért középszerűség? Ez nem hagy nyugodni... :D

Brix 2017.11.27. 09:08:36

Lehet hogy az emberek többsége elégedett. Nem akarnak vilàgot hódítani, de azt sem akarjàk , hogy màsok hódítsanak meg minket. Az emberek többsége azért nem extrém individualista, teljesítménykényszerben szenvedő ember, hanem szereti a nyugalmat es a vàltozatlansàgot. Ezért van az, hogy nem szeretjük sem a globalis nagytőkéseket , akik elorrozzàk az erőforràsainkat, sem a migrànsokat, akik elveszik a munkànkat...

Moin Moin 2017.11.27. 09:23:15

@Brix: Csak szerényen jegyezném meg, hogy:
- A magyar GDP harmadát és az export 60%-át a z általad "globális nagytőkések"-nek nevezett vállalkozások adják a magyar gazdaságban. Ez azt jelenti, hogy nem "elorozzák az erőforrásait" az országnak, hanem gyarapítják.
- A migráns ugye azt jelenti, hogy "nem ott született bevándorló". Nos, a Magyarországon élő-letelepedett migránsok zöme a fejlett világból érkező magasan képzett ember és eszében sincs drehásjózsi vagy parasztmarcsa munkáját elvenni... Akikre meg te gondolsz, az "iszlámmigráncsok" nem Magyarországra mennek - és még a hírhedt kerítésetek megépítése előtt is csupán kifejezetten a nyugatra vezető legrövidebb idő alatt megtehető útvonalként használták Magyaroszágot, egyáltalán nem célországként. Így evidens, hogy ott "munkát se vehettek/vehetnek el". Sőt: lett egy pár száz, amúgy sültparaszt, tanulatlan falusi gyereknek munkája a határvadászataitoknál!:-)

Valóság nevű unokahúgotok 2017.11.27. 09:35:05

Mindazon kedves olvasók és kommentelők figyelmébe, akik szerint érdemes fenntartani a Fidesz-rezsim hatalmát:
www.portfolio.hu/gazdasag/na-ne-mar-ezek-az-orszagok-mind-utolertek-minket.1.268595.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Bizony, a cikkben látható mindkét időskálás grafikon azt mutatja, hogy a Fidesz-kormányok alatt sem volt dinamikusabb a magyar növekedés. Ha megnézitek az 1998 és 2002 közötti, ill. a 2010 óta tartó periódusokat, azok növekedési üteme semmivel sem különbözik a baloldali-liberális szakaszokétól.

Ez nem mást jelent,m int hogy a Fidesz gazdaság politikája csapnivaló: valójában csak lefojtani képes a gazdaságot a "mindenre rátelepedésével" és erőforrásokat von ki és pazarol el.

Tudjátok: a magarkodásból és függetlenkedősdiből (+ idegenfóbia és zsidózás, stb.) nem lesz GDP!:-) Szóval, amit ez a poszt ír, mélyen igaz: a középszerű akarnokság jellemzi a jelen hatalmat! Ezért megy el mindenki, aki tehetséges és teljesítményképes.

Lovas Christoph 2017.11.27. 09:36:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A világszinvonalú magyar termékek. És oktatás, és közigazgatás és stb. Mesélj még

vergyula 2017.11.27. 09:40:32

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Tehát jelenleg bármi is egy választás eredménye, a liberalizmust nem lehet megúszni. Pedig a véleményeket elnézve sok az antiliberális szavazó. Vajon hová fog ez vezetni? A Fidesz fog egyre inkább szakítani a liberalizmussal, vagy esetleg alakul egy új, anitliberális formáció betöltendő az űrt? (esetleg a Jobbik észbe kap, és visszatér a helyére)

midnight coder 2017.11.27. 09:40:59

@Valóság nevű unokahúgotok: Ha megnézed az also grafikont a bukfenc a többi környező országhoz képest 2002 és 2008 között volt.

Töritanár_ 2017.11.27. 09:46:49

Konzervatív-nemzeti-értelmiségi-elit? Érdekes szójáték, mely teljesen értelmezhetetlen. Van a szervilis konzervativ-nemzeti-populista elit és van a gondolkodni képes, csendben maradó valódi értelmiseg. A kettőnek gyakorlatilag nincs metszési mezője.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.27. 10:02:33

@vergyula:

A ballibek a legrosszabbak, mert ők őszintén liberálisak, mindkét szempontból.

A Fidesz kulturálisan konzervatív, gazdaságilag meg nemzeti liberális. Ami kisebb rossz.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.27. 10:07:43

Te csak ismételgesd hogy nincs Soros-Terv, csak közben ne klikkelj erre a linkre:
www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20171115IPR88120/dublini-reform-kezdodhetnek-a-targyalasok
Nem az a tagállam lenne felelős a kérelem elbírálásáért, ahová a menedékkérő megérkezik
Minden tagállamnak ki kell vennie a részét a menedékkérők befogadásából
Aki nem működik együtt, uniós forrásokat veszíthet

----

Vagy azt hogy az értelmiség elpártolt, miközben a ballibekre csak a nyugdíjas ex munkásőrök, meg a képzetlenek szavaznak.
Lassan már azok se.

Ad Dio 2017.11.27. 11:03:27

@Valóság nevű unokahúgotok:

Remélem tudod olvasni azt a grafinkont.

Az egyetlen ország akivel érdemes összevetni az ottani adatokat, az Lengyelország (a többiek minden tekintetben távol vannak tőlünk).

Mit látsz? 1998-2002 közt párhuzamos a grafikon, 2002-2010 közt bezuhan, majd 2010-2016 között megint párhuzamos. Mindezt úgy, hogy 2002-2010 közt nyakig eladósodtunk, ma meg ugyebár csökken a GDP arányos államadósság.

Megkérném a gondolkodni képes baloldali barátaimat, hogy támadják azokat a pontokat, amiket kell és érdemes. Ezzel mindannyiunk javát szolgálják. Ellenben ami napnál világosabban jól, vagy legalábbis jobban zajlik mint a baloldal országlása alatt, arról ne bizonygassák már az ellenkezőjét, mert ezzel csak nevetségessé teszik azokat a kritikákat is, amit egyébként érdemes volna megfogadni.

Előre is köszönöm.

Tamáspatrik 2017.11.27. 17:15:27

@Brix: Kár, hogy az élet nem így működik. Aki nem fejlődik, az lemarad. Vállalkozók is tudják, hogy felfelé mész vagy lefelé, egy helyben állni nem tudsz. Az élet dinamikus.

Tamáspatrik 2017.11.27. 17:21:05

@midnightcoder2: Szegregáltan sem működik az oktatási rendszerünk. A legtöbb iskolánk ma már "szegregált" és a legjobbak sem képesek elérni azt a szintet mint a legjobbak máshol. Ez legalább akkora probléma, mint hogy nem tudjuk felhozni a gyengéket.
Ez pedig pedagógusi szakmai kérdés, hogyan kell foglalkozni a gyenge képességűekkel. Nem azon múlik a szakértők szerint, hogy kisegítő iskolába tesszük a hátrányos helyzetűeket (nem biztos, hogy gyenge képességűeket), hanem a tanár felkészültségén.
Nem mondom, hogy minden tanár alkalmas kezelni ilyen helyzeteket...
süti beállítások módosítása