Ideo-logikák

Ideo-logikák

Beszéljünk őszintén a bevándorlásról!

2018. február 24. - Tamáspatrik

gyorskorcsolyavalto.jpg

Magyarország megszerezte első aranyérmét a téli olimpiák történetében, amely elsősorban a kínai apától és magyar anyától született testvérpárnak, Liu Shaolin Sándornak és Liu Shaoangnak köszönhető. A siker igazi csapatmunka volt, jelentős szerepet vállalt benne a gyorskorcsolya váltó két magyar tagja (Burján Csaba és Knoch Viktor), a kínai edző és nem utolsó sorban az a magyar találmány, amellyel a korcsolyát ezredmilliméteres pontossággal lehet az adott viszonyokhoz beállítani.

Számos példát lehet felsorolni arra, amikor egy-egy ország a sportsikereit bevándorlóknak köszönhette. A holland fociban a 80-as évek végén már feltűntek fekete-afrikai származású tehetségek, közülük kiemelkedett két nagy sztár, Gullit és Rijkaard az Európa-bajnokságot nyert csapatból. A látványos focival 2000-ben EB-t nyert francia válogatottban is részben fekete bőrű játékosok vitték a prímet, sőt az algériai bevándorló családban született Zinadine Zidane két fejes gólja a VB döntőben a brazilok ellen nem csak győzelmet ért, hanem szimbolikus tettként javította az arab bevándorlók megítélését. A félelmetes német foci az ezredforduló körül mély hullámvölgybe került, amiből részben a bevándorlók beillesztése jelentette a kiutat: a világbajnok csapatban az afrikai Boateng, a török Özil, az iráni Khedira és a lengyel származású Klose szerepeltek többek között. (Eközben pedig megjegyzem, a holland foci hanyatlásnak indult a futball-akadémiai rendszernek köszönhetően.)

Mindebből persze nem lehet olyan következtetést levonni, hogy a tömeges bevándorlás jó megoldás lenne számunkra azzal együtt, hogy a nagy befogadó országként számon tartott USA, Ausztrália és Kanada bevándorláspolitikája (talán még a brit is ide sorolható) egyaránt sikeres, bár teljesen másként működik. Az USA-ban a bűnözés területén nem bevándorlók okozzák a legnagyobb problémát, hanem sokkal inkább az Afrikából behurcolt (tehát nem saját jószántukból érkezett) feketék leszármazottai, akik közül viszonylag keveseknek sikerül a gettók jelentette kulturális hátrány ledolgozni.

Tény és igaz, hogy a bevándorlók lenyomják a béreket, ez a hatás közgazdaságilag mérhető, viszont éppenséggel Trump alsó-középosztálybeli szavazótáborának nagy része nem emiatt munkanélküli: ugyanis a bevándorlók a nagyvárosokban települnek le (jellemzően szolgáltatásokban dolgoznak), nem pedig a lepusztult iparvidékeken. Az USA-ban is és máshol is az olyan vidékeken jellemző az erős bevándorló ellenesség, ahol egyáltalán nincsenek jelen (éppúgy mint a környező országokban is azokon a részeken van erős magyarellenesség, ahol nem élnek magyarok). A gazdasági problémák helyett sokkal inkább kulturális, felfogásbeli kérdésekről van szó, hiszen az egyszeri vidéki brit szavazó is a "bevándorlás ellen" szavazott, amikor a brexit mellett tette le a voksát, ezzel azt választva, hogy kelet-európai vendégmunkások helyett indiaiakat és pakisztániakat szeretnének látni... hát ők tudják.

Ne köntörfalazzunk: tény, hogy a bevándorlás növeli a bűnözést. Azon a területen, ahol több ember él, ráadásul sűrűbben egymás mellett, a bűnözés nagy valószínűséggel nőni fog. Ráadásul aligha nyugdíjas korúak jönnek át, akikre a bűnelkövetés nem túlságosan jellemző, a legmobolisabb réteget mindenhol a fiatal férfiak jelentik, akiknél a meggondolatlan kockázatokat vállaló, társadalmi normákat sértő tettek gyakrabban fordulnak elő. Azonban a vállaltatok a világ minden részén fenn akarják tartani a termelés színvonalát, ennek az ára pedig a mi esetünkben, hogy ukrán, szerb és macedón munkavállalók jöjjenek be. Ugyanis ez számukra hasonló szintet lépést jelent mint azoknak a honfitársainknak, akik a németeknél vagy az osztrákoknál vállalnak munkát. Jelenleg EU-n kívüli szomszédaink igen lepusztult, kiszolgáltatott helyzetben vannak, a háborús események és más tényezők késleltették csatlakozásukat az EU-hoz. (Emiatt Szerbiával, Ukrajnával szinte fel lehet törölni a padlót, amíg nem csatlakoznak az EU-hoz, később majd visszanyomnak - ugyanúgy, ahogyan azt is mi tettük...)

Mondjuk ki nyíltan: a gazdasági fejlődés és az árak alacsonyan tartása jelenleg nagy létszámú munkaerő nélkül nem megy, tehát szembe kell néznünk azzal, hogy a világ legtöbb országában, ahol jól akarnak élni, szükségesnek látják a bevándorlók vagy legalábbis vendégmunkások alkalmazását. Ennek ára, hogy a bűnözés bizonyos formái megszaporodnak. Másrészről a zéró bűnözés csak ott lehetséges, ahol vagy nincsenek emberek, vagy pedig egy diktatúra totális kontrollt gyakorol a társadalom felett...

Jelenleg nincsenek olyan jelentős politikai erők Magyarországon, akik támogatnák a bevándorlást. A kerítést a határon a legtöbb párt továbbra is fenntartaná. (Levezettem egy másik cikkemben, hogy bizonyos országok számára földrajzilag nem volt megoldás vagy politikailag volt túl kényes kérdés a kerítés, de ha mi nem állítjuk fel a határzárat, akkor az osztrákok vagy esetleg a horvátok tették volna meg.) Az ellenzék győzelme esetén a Jobbik nélkül nem lehetne kormányt alakítani, az ő szavazóik pedig keményen bevándorlás ellenesek. Azt is mondjuk ki nyíltan, hogy nem Európát akarjuk megvédeni az iszlám veszélytől (akik ilyeneket mondanak, azok szeretnek túlagyalni dolgokat és hajlamosak némi fanatizmusra), inkább a kelet-európai munkavállalók érdekeit védjük nyugaton a potenciális konkurenciával szemben.

Nyugat-Európát nem rázta meg a terrorizmus, mert az emberek többsége még mindig úgy látja, hogy a terrorista sejtek a bevándorlók nagyon kis részét alkotják és a terrorizmus olyan táptalajai mint a gettósodás és a munkanélküliség kezelhető jelenségek. Tény viszont, hogy egyre inkább korlátozzák már a németek is és az osztrákok is a menekültek tartós befogadását és szigorítják a családegyesítésekkel járó bevándorlást, hiszen a letelepedni akaróknak csak egy kis töredéke alkalmas valóban arra, hogy beilleszkedjen. (Ennek megítélésére pedig a sokat szidott piacgazdaság, a piac maga a legalkalmasabb.)

Azt is mondjuk ki nyíltan, - létezik ebben a tárgyban szakértői vélemény is, hogy Orbánék jelenlegi bevándorláspolitikája biztonsági kockázatot jelent Európára. Ha azokat fogadjuk be, akiknek pénzük van, akkor nagy valószínűséggel lesznek köztük maffiózók. Ez az egyik oka, hogy a magyar diplomáciát nem vonják be ma már az EU és NATO legfőbb biztonságpolitikai döntéseibe. Emellett Orbán amikor összemossa a menekültek, alkalmi munkavállalók és bevándorlók kategóriáit, akkor jelentős csúsztatásokat követ el. Abban alapvetően igaza van, hogy a menekültek nagy tömegeit nem elsősorban Európában kell elhelyezni. Viszont annak ellenére, hogy a nálunk levő menekülttáboroktól jelentős mértékű volt a félelem egyesek részéről, bűnelkövetések az ott élők részéről a magyar lakossággal szemben nem történtek - inkább a magyar hatóságok bánásmódja a menekültekkel szemben volt olyan, ami helyenként súrolta ezt a határt.

Helyes döntés volt-e a táborok megszüntetése: ezt nem tudom megítélni, előbb vagy utóbb meg kellett lépni, viszont semmiféle pozitív, támogató gesztust nem tett még Orbán a menekültprobléma rendezésére. Mondjuk ki: Orbánék fejében a menekültek és a vaddisznók a hasonlóan káros kategóriába esnek, hasonlóan kártékonyak, a fő különbséget csupán az jelenti, hogy emberre nem lövünk... Ha nyíltan beszélünk tabuk nélkül, akkor ki kell mondani, hogy Orbán Viktort nyilvánvaló részigazságai elismerése ellenére is, az antihumánus elvei miatt elrettentő példaként emlegetik a világon.

Igen, óriási probléma a nagy népszaporulat, sok százmillió, jobb életmódra vágyó ember Afrika és Nyugat-Ázsia egyes részein, Orbán viszont azzal hogy nemet mond, a problémát csak odébb tolja... holott nagyon sok eszközünk van arra (nem véletlenül sok civil szervezet foglalkozik ezzel), hogy a nagy többségnek helyben tudjunk segíteni, néhány kiemelkedő tehetségnek pedig befogadó országokban tegyünk lehetővé az előrejutást. Azzal a reménnyel, hogy közülük sokan visszatérnek és meghonosítanak helyben számos eljárást vagy kulturális mintát, amely segít a helyi társadalmakon. (Mi is legfőképpen abban bízhatunk, hogy a külföldön dolgozó magyarok hazahozzák a tudást és a szemléletmódjukat.)

A nálunk levő legnagyobb etnikum, a cigányság helyzetének értékelése ebből a szempontból is joggal felvetődő kérdés. Vajon a közmunka rendszere és egyéb intézkedések segítették a magyar társadalom közel egy tizedét alkotó réteg élethelyzetének javulását? Ebből a szempontból a választások jelzésértékűek lehetnek: ahol a cigányság jelentős számban van helyen, vajon tud-e nőni lényegesen a kormánypárti szavazatok száma az előző választásokhoz képest, vagy pedig továbbra is a Jobbik és a baloldal fogja kapni a legtöbb szavazatot? Úgy gondolom, hogy viszonylag kevés pozitívumról beszélhetünk, főként az oktatás területe az, ahol a jelenlegi rendszer nem volt képes jelentős eredményeket elérni az elmaradottság csökkentésében és a felzárkózásban.

Summa summárum: Orbánék nem tabuk nélkül beszélnek a migrációról, hanem gátlástalan demagógiával. Azon rétegek részére, akiknek nem tudnak vagy nem akarnak semmit sem ígérni, (pl. kisnyugdíjasok) a legfőbb üzenetük, hogy lehetne ennél sokkal rosszabb, de amíg ők vannak nem engedik. A modern eszközöket használó populizmus, amelynek nincsenek hagyományai a kontinentális európai kultúrában, (sokkal inkább amerikai, dél-amerikai, brit, orosz gyökerei vannak,) célzott kommunikációt folytat olyan esetekben, amikor egyes rétegeknek nem tud adni semmit, nekik szimbolikus gesztusokat tesz azt mondva, amit hallani szeretnének. A magyar kormánypropaganda is erről szól: valós ígéreteket a középosztálytól felfelé a leggazdagabb rétegeknek tud tenni (a jobboldal hagyományos törzsbázisa nem véletlenül Pest-megyében és a budai kerületekben van), a többieknek átmeneti osztogatás (alamizsna) és szavak jutnak.


Egy dolgot még meg lehet figyelni: a túl sok politikában töltött idő alighanem beszűkítette a Fidesz vezetőségének gondolkodását. Emiatt számomra úgy tűnik, hogy csak primitív megoldásokat képesek kidolgozni, amely az oktatás, egészségügy kifinomult rendszerében vagy olyan kényes területeken mint a bevándorláspolitika és a nemzetközi kapcsolatok erősen visszaütnek. A kormánypárt víziói hosszabb távon oda vezethetnek, hogy Magyarország nem válhat soha Európa műhelyévé, ahol új, érdekes dolgok készülnek, inkább csak kissé elzárt hátsó udvara: szép virágos és "gyöngyös-bokrétás", ahol lehet ugyan napozni és grillezni, de semmi több.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4013693810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2018.02.24. 23:38:22

“a túl sok politikában töltött idő alighanem beszűkítette a Fidesz vezetőségének gondolkodását”

Azt hiszem inkább a “túl sok hatslomban töltött idő” az, ami deformálta viktorka fejét. De akár kifaggathatta volna legnagyobb leánygyermekét is, hogy milyen érzés Svájcban idegenként élni, biztosan tudna adni pár tippet...

Ennyire szűk látókörhöz mondjuk szükségltetik az alapvetően behatárolt gondolkodásmód, - korlátoltság, - és még annak a felismerése is, hogy náluk már csak sötétebb hallgatóság létezik, mert a többi már mind politikus, vagy elhagyta a helyszínt és vadlúd formáját öltve bárhol lehet..!

balázs73 2018.02.25. 12:59:09

Ez a blog nem őszinte, és nem reális. A demagógia szülte meg alapos háttérismeret nélkül. Magyarország befogadóország évtizedek óta. Az egyetemi városokban természetes látvány volt már a '70-es, '80-as években az afrikai vagy arab országokból érkező hallgató látványa, akik itt telepedtek le, és alapítottak családot. A pécsi gyermek klinikán már negyven éve dolgozott afrikai származású orvos. Az elmúlt időben egy szintén afrikai származású orvosról olvastam egy cikket, aki szintén Pécsett dolgozik szakorvosként az egyik klinikán. Magyarország nem utasítja el a külföldről érkező munkavállalókat, ha azok képzettek, és felszívja őket a munkaerőpiac. Persze a legtöbb munkakörben nem árt a magyar nyelv ismerete, de ezért nem lehet a munkaadót kárhoztatni. Kérdés, hogy a magyar munkaerőpiac mennyire vonzó a külföldről érkezők számára, és mennyire képes versenyképes bért biztosítani. A korom miatt jól emlékszem a vízumkényszer eltörlése után a valutakeretüket elkölteni szándékozó hazám fiait miként fogadták az osztrákok "ne lopj magyar!" táblák sokaságával. Azt sem felejtettem, ahogy Németország gáncsolta kelet-európai országok EU csatlakozását, rémisztgetve a németeket, hogy a lengyel, magyar, cseh dolgozók milliói elveszik a munkájukat (sikerrel). Akkor nem volt szó szolidaritásról, megy egyenlőségről sem. Kétsebességes Európáról beszélnek a mai napig. Még a Horn kormány idején volt egy sokat emlegetett szó, ami úgy hangzott hogy: "EU konform". Elvárások sokasága, amit maradéktalanul teljesíteni kellett a csatlakozáshoz. Ez már múlt idő. Megvolt, kivártuk. Most az EU keresztapái magukhoz intettek, és kértek egy "kis szívességet". Az ajánlatuk egyre inkább visszautasíthatatlanná konvertálódik (EU támogatások beszüntetése). Félelmetes hogy éppen úgy, mint Moszkva 30-70 éve a magyar nemzeti szuverenitást, magát a demokráciát ignorálja egy szűk lobbicsoport érdekében. Magyarország az anyagi forrásait, lehetőségeit tekintve nem "EU konform" Belgiummal, Hollandiával, Svédországgal, vagy Németországgal összehasonlítva. Így a képzetlen, felső korlát nélküli bevándorlást szívfájdalommal de vissza kell utasítania Magyarországnak. A képzett, és beilleszkedni akaró bevándorlók pedig továbbra is éppen úgy jöhetnek mint eddig, szeretettel várjuk őket. Magyarország bevándorlási/kivándorlási rátája ~1,3. Ez éppen annyi, mint Franciaországnak. Ez köszönhető a holland, német polgárok tömegeinek, akik házakat vesznek például Zala-megyében. Lehet okosan, bölcsen is zsigeri indulat nélkül józanul, reálisan. Természetesen tájékozódni azt kell...

Ad Dio 2018.02.25. 13:33:20

"Mondjuk ki: Orbánék fejében a menekültek és a vaddisznók a hasonlóan káros kategóriába esnek, hasonlóan kártékonyak, a fő különbséget csupán az jelenti, hogy emberre nem lövünk... Ha nyíltan beszélünk tabuk nélkül, akkor ki kell mondani, hogy Orbán Viktort nyilvánvaló részigazságai elismerése ellenére is, az antihumánus elvei miatt elrettentő példaként emlegetik a világon."

Hogy ki kiről mit gondol, azt nem nagyon tudjuk eldönteni. Maradjunk inkább a tényeknél, azok vizsgálhatóak.

A migrációs krízis "kezelhetőségét" ma az teszi lehetővé, hogy a nagyon befogadó és isssszonyat európéer németek és franciák megkérték az illiberális (und- büdi) Erdogánt, hogy ugyan már, állítsa meg a határain a beérkezőket (akik ott még szinte mind menekültek volnának). Ő pedig azt mondta, hogy okés, de van két feltételem: egyik az, hogy nem szóltok bele, hogy hogyan csinálom (igen, le fogom őket lőni mint a kutyákat), a másik pedig... nos semmi nincs ingyen... kifizetitek a lőszert amit ellövünk .

És nagyon liberális, issssszonyat befogadó, kedves -aranyos-felvilágosult nyugat mindezt meg is tette. Hánynom kell ha arra gondolok, hogy én is ennek a nyugatnak vagyok része...

Orbán - legalábbis szavak szintjén - helyén kezelte a kérdést: a menekülteket következetesen elválasztotta a migránsoktól, és NEM azt követelte, hogy lövessük le a valódi menekülteket a törökökkel, hanem hogy a migrációt/menekültek befogadását tereljük legális keretek közé, vagyis még az EU határain kívül válasszuk el a valódi menekülteket a migránsoktól és mindkettőt kezeljük a státusának megfelelően: aki szeretne migránsokat, nyugodtan fogadjon be, de csak a valódi menekültek kaphassanak ellátást az EU-ban. Ezen felül Orbán szerette volna elérni a közös EU határőrség kialakítását és egy olyan tervet is felvetett, hogy az EU elindíthatna egy gazdasági programot, ami az észak afrikai, illetve kis ázsiai területeken teremtene munkalehetőséget.

Ehelyett ma mi van: kötelező kvóta erőltetése, török golyók és annak bizonygatása, hogy "urai vagyunk a helyzetnek, nincs itt semmi látnivaló, a migráció meg van oldva"...

Brávó...

bkkzol 2018.02.25. 13:39:59

Mindkét oldal szereti összekeverni a migránst, politikai és gazdasági menekültet szociális parazitákat. Első lépésben meg kellene próbálni jól láthatóan szétválasztani ezeket.
Elmebeteg ötlet az EU, ENSZ azon ötlete, hogy ellenőrzés, dokumentumok és nyilvántartás nélkül megnyitni a határokat. A népesedés problémáját ugyan nagyon gyorsan megoldják, de szociális parazitáktól ne várjanak gazdasági fellendülést. Igen jöjjön Európába akár 1-2 millió ember is , de ezek szigorúan előre regisztrálva, szigorú feltétellekkel. Érkezésükkor már lehessen tudni , hol fognak megszállni, hol fognak dolgozni.... meddig maradnak. Ekkor jöhetnek akár a gazdasági "menekültek" is.
Pl. 4-5-8 éves itt tartozkodási vízummal. Ezek a képzettséggel, nyelvismerettel rendelkezők.
Azokra az analfabéte "kecskepásztorokra" akik zöldhatáron vagy gumicsónakozva érkeznek semmi szükség. 2-5 napon belül vissza kell juttatni a kiindulási országukba vagy átvevő országot keresni nekik. Pár közép-afrikai állam szivesen átvesz bárkit fejpénzért.
Nagy valósznűséggel amerikai szervezet/szervezetek (elnökök tudta nélkül) szervezi hosszú ideje az EU bomlasztását. Rájöttek, hogy valós gazdasági és politikai erőt képviselne egy egységes Európa. Soros csak egy túl teljesítő hatalovágytól beteg "ember". Egy erős és nay hatalmú szervezet támogatását, védelmét élvezi fizikailag is ,mert amit megtett országokkal ( dél-kelet ázsia, anglia, macedonia....) annak század részéért már takarítottak el embereket titkosszolgálatok.

Ad Dio 2018.02.25. 13:58:16

A befogadás a kibocsátó terület problémáit nemhogy nem oldja meg, de éppen ellenkezőleg: növeli, ugyanis a legagilisebb, legképzettebb réteg fog lelépni tőlük. A befogadó országokban ugyancsak mindenféle feszültséget okoz a jelenlétük.

Ez SENKINEK nem megoldás SEMMIRE. Nem értem miért erőltetünk olyan dolgot, ami egyértelműen zsákutca.

www.worldometers.info/world-population/africa-population/

Ha az EU valóban meg akarná oldani a problémát, már régen azon agyalna, hogy hogyan lehetne létrehozni egy EU-észak afrika gazdasági együttműködést az ottani mezőgazdaságra és iparra telepítve.

Andy73 2018.02.25. 13:58:48

Ha őszinte akarsz lenni, tamáspatrik, akkor arról is írj, hogy hány gyereked van, vagy hányat tervezel, meg hány testvéred. A bevándorlás ugyanis csak az egyik szelete a népesedési, demográfiai mutatóknak. Ugyanilyen fontos a kivándorlás is, mert ezután lehet a migrációs adatok egyenlegét megadni. Az alapvető az alapvető kérdés a népesedési, demográfiai mutatókban a születések és halálozások aránya, amir erősen negítív továbbra is.
A kormány egyébként ez ügyben tett lépéseket, és a születési ráta néhány év alatt 1,2-ról 1,5 közelébe került. A kérdés, hogy van-e esély elérni a 2,1-es mutatót, illetve az, hogy miért nem vállalnak több gyereket a magyarok, a roma népességet leszámítva. A napokban megjelent egy cikk az indexen, hogy a romák száma megduplázódott az elmúlt 30 évben, vagyis egy generáció alatt. Eközben az összlakosság száma csökkent, pedig a migráció egyenlege pozitív volt - többen vándoroltak be, mint ki, főleg a határontúli magyarok bevándorlása miatt, de ez a forrás véges.

midnightcoder2 2018.02.25. 14:37:29

"Számos példát lehet felsorolni arra, amikor egy-egy ország a sportsikereit bevándorlóknak köszönhette."
Ellenben viszonylag kevés ország van a világon, aminek a helyzetén a sportsikerei egy fikarcnyit is javítottak volna. Talán a brazilok a focival, de róluk sem igazán lehet azt mondani hogy úgy egyébként olyan hű de nagy sikersztori az az ország.

Amúgy a cikk legfőbb gondja, hogy összemossa a migránsokat. Ezzel szemben a helyzet az, hogy nem mindegy hogy jön egymillió kínai akiknek már 2000 éve is olyan kultúrája volta amivel létrehozták Pl. a Nagy Falat, vagy jön egymillió afrikai aki gyerekkatonaként nőtt fel, és amúgy meg a tüzet is azóta ismerik, amióta ott járt az első fehér ember és elhozta nekik az Öngyújtó varázslatot.

"Az USA-ban a bűnözés területén nem bevándorlók okozzák a legnagyobb problémát, hanem sokkal inkább az Afrikából behurcolt (tehát nem saját jószántukból érkezett) feketék leszármazottai"
Azért játszanak ott a spanyol ajkú népek is rendesen.

"Mondjuk ki: Orbánék fejében a menekültek és a vaddisznók a hasonlóan káros kategóriába esnek"
A vaddisznó sokkal kevésbé káros. Vadászati jelentősége van, ráadásul megsütve finom is. A migri pedig csak a bűnözési statisztikát rontja.

"Ne köntörfalazzunk: tény, hogy a bevándorlás növeli a bűnözést. Azon a területen, ahol több ember él, ráadásul sűrűbben egymás mellett, a bűnözés nagy valószínűséggel nőni fog."

Nem beszélve az olyan tényezőkről mint az alacsony iskolai végzettség, vagy az európai kultúra hiánya.

"Mondjuk ki nyíltan: a gazdasági fejlődés és az árak alacsonyan tartása jelenleg nagy létszámú munkaerő nélkül nem megy, tehát szembe kell néznünk azzal, hogy a világ legtöbb országában, ahol jól akarnak élni, szükségesnek látják a bevándorlók vagy legalábbis vendégmunkások alkalmazását."

Ez mondjuk úgy a 60-as években tényleg így volt. Ma viszont az a helyzet, hogy a képzetlen munkaerővel még akkor sem tudsz szart sem kezdeni, ha amúgy nincsenek nyelvi és kulturális problémái. És bizony azokon a területeken ahonnan nagy mennyiségű migri érkezik bizony nem a túlképzettség a jellemző probléma, pont azért is tartanak ott gazdaságilag, ahol. A szírek Pl. a térségben az egyik legfejlettebb ország voltak, ehhez képest fénykorukban termeltek annyi GDP-t fejenként mint mi. Ja, csak ők ehhez olajország... A bevándorló afrikai kecskepásztor nem fogja kiváltani a nyugdíjba vonuló német mérnököt. Nem GDP-t fog termelni, hanem a szociális rendszert terheli majd. Nézd meg nálunk a cigányokat - hány generáció óta nem jött össze sokuknak a beilleszkedés, pedig ismerik a kultúrát és beszélik a nyelvet, és a legtöbbjük még így is képzettebb mint az afrikai vagy közel-keleti migrik zöme. Igen, lenyomják a béreket. Azokban a szektorokban, ahol nem kell nyelvismeret és végzettség. Csak a fejlett európai gazdaságban viszonylag kevés ilyen van. A másik oldalon pedig a hazai nem túl okos rétegnek ezzel végképp elveszik az esélyét hogy valaha is munkához jusson.

"Jelenleg nincsenek olyan jelentős politikai erők Magyarországon, akik támogatnák a bevándorlást."
Kivéve persze a baloldali pártokat. Akik végig a kerítés ellen voltak, és még akkor is tagadták a migrációt amikor már itt táboroztak a migrik a Keletiben.

"Igen, óriási probléma a nagy népszaporulat, sok százmillió, jobb életmódra vágyó ember Afrika és Nyugat-Ázsia egyes részein, Orbán viszont azzal hogy nemet mond, a problémát csak odébb tolja..."
Európa léte attól függ, hogy ezeket az embereket távol lehet-e tartani. Amúgy szerintem Nyugat-Európa ezt a játszmát már elbukta. A demográfusok szerint Afrika népessége 2050-re duplázódni fog. Ez azt jelenti, hogy lesz úgy 1.3 milliárd írástudatlan, iszlamista afrikai, akiknek elég nagy része ide fog jönni, ha tud. Innentől kezdve az lesz a kérdés, hogy marad-e egy olyan térség itt keleten, ahová a fehér európaiak menekülni tudnak.

"Vajon a közmunka rendszere és egyéb intézkedések segítették a magyar társadalom közel egy tizedét alkotó réteg élethelyzetének javulását?"
A ma felnőtt cigány életmódja nem változik a közmunkától. Meg semmitől. Ami változhat, az az, hogy a gyereke már nem abban nő fel, hogy az a példakép hogy apuka a kocsmában ül, és a farkából is megél. A közmunka egy jó lépés a segélyfüggés megszüntetése felé.

Visceroid 2018.02.25. 14:56:27

Nem. Akarunk. Magyarországra. Arabokat!!!!!!!

Tamáspatrik 2018.02.25. 20:55:42

@balázs73: Ebben sok igazság van, különösen abban, hogy valóban érkeztek és érkeznek folyamatosan képzett bevándorlók hozzánk. Abban a részében is van igazság, hogy kihasználják velünk szemben az erőfölényüket és befolyásukat nagyobb országok. A cikket mégis meg kellett, hogy írjam, mert:

1.Orbánék folyamatosan heccelik a magyar lakosságot a migránsokkal, összemosva a bevándorlással.

2.Orbán menekültek befogadása miatt rúgta össze a port a németekkel és franciákkal, pontosabban a migránsok befogadásának terve miatt. Most az a baj, hogy a törököknél landol a többsége és a nyugat ezért fizet Erdogannak? Most mi van, nem értem az a baj, hogy a törököknél landolnak táborokban, vagy az a baj, hogy egy kis részüket át akarják venni európai országok (nyilván azokat, akik az olaszoknál és a görögöknél vannak).

3.Mért nem egyeztetnek Orbánnal, mért hagyja ki Macron is a tárgyalásokról? Egyszerű, mert ő sem egyeztet senkivel, csak a saját nótáját fújja.

4.Mi meg nem fújjuk itt Európában a passzátszelet, ezt be kell látni.

Tamáspatrik 2018.02.25. 21:03:11

@Ad Dio: "Hogy ki kiről mit gondol, azt nem nagyon tudjuk eldönteni. Maradjunk inkább a tényeknél, azok vizsgálhatóak."

Dehogy nem vizsgálható, létezik olyan, hogy szövegértelmezés, ahol a stílusárnyalatok sok mindent elmondanak. Ha a "migráns" és a "vaddisznó" szavakat helyettesítjük be, akkor a kormánypropaganda mondatainak értelme változatlan marad. Azzal az egy feltétellel, hogy kilövés helyett elzárás, elterelés megy. Kártékony állatnak állítják be azokat, akik menekülnek. Na jó, lehetnek éppen sáskák is.
HUMÁNUMOT nagyítóval sem lehet felfedezni Orbán szövegeiben. Tény, hogy elrettentésként emlegetik, és fogadjuk el azt is tényként, hogy a nemzetközi sajtó nagy része liberális, nagyvárosi embereknek írják és az emberek nagy része (egyre növekvő része) nagyvárosokban lakik.

2.Most mi a baj, hogy Európa a törököknél akarja tartani a migránsokat, vagy sokakat (akik már eleve itt vannak) be akar fogadni átmenetileg? Most van rajta sapka vagy nincs rajta?

3.Ha Orbán olyan okos, hogy lehet, hogy senki nem támogatja egy javaslatát sem? Mondjuk mert ő sem támogatja senkinek a javaslatát és nem törekszik megegyezésre?

4.Mi van azzal a kettős beszéddel, amit Orbánék tesznek, amit a magyar lakosságnak adagolnak az más mint amit az EU parlamentjében. Soros tervről és egyebekről, hogy lehet, hogy ezt nem az EU szintjén veti fel, hanem minket hülyít ilyesmivel???

Tamáspatrik 2018.02.25. 21:10:57

@bkkzol: A migrációval kapcsolatban mindez korrekt, aláírom és úgy vélem, hogy a legtöbben kb. így képzelik Európában, kisebb eltérésekkel. Ami miatt durva nálunk az a politikai kampány, amikor is kedves vezetőink úgy állítják be, hogy mindenki hülye vagy rosszindulatú, csak mi nem. Tehát ha nem lenne nálunk éppen választás, akkor nem lenne ilyen forró és demagóg téma ez az egész.

"Nagy valósznűséggel amerikai szervezet/szervezetek (elnökök tudta nélkül) szervezi hosszú ideje az EU bomlasztását. Rájöttek, hogy valós gazdasági és politikai erőt képviselne egy egységes Európa. "

Lehetnek ilyen szervezetek, viszont az oroszok legalább ennyire szeretnék bomlasztani az EU-t mint egységes szervezetet. Ők akarnak levadászni szövetségeseket az EU-n belül, az egységes EU nekik sokkal nagyobb probléma mint az USA-nak.
Soros pedig túldimenzionált figura, aki elvetemült ötleteit már némileg finomította.
Az megy egy agyrém, hogy bárki a TELJES IGAZSÁG LETÉTEMÉNYESE, pl. a magyar kormány minden kérdésben jól lát. Pont úgy működik ez, hogy vita, kötélhúzó verseny van, ahol bejönnek emberjogi szervezetek is a képbe a maguk túlzásaival, naivitásaikkal, néhány kérdésben mégis képesek finomítani a különféle kormányszervek álláspontját, intézkedéseit. A világon ez ált. így MŰKÖDIK, ez demokrácia. Kivéve, ha hadiállapot van, amit Orbánék SZERETNÉNEK látni, de nincs. Szeretnék a választóikkal elhitetni, hogy az van, mert akkor nincs szükség demokráciára.

Tamáspatrik 2018.02.25. 21:24:44

@midnightcoder2:
"Azért játszanak ott a spanyol ajkú népek is rendesen." Meg a fehérek, akik iskolákban lövöldöznek.

A vaddisznó dúvad, mivel a termésben kárt tehet, amiatt a vadászata nem korlátozott, a legértéktelenebb vad. Emberek tömegeit, akik menekülnek a háború elől vagy jobb élet reményében, nem szabad, hogy értéktelennek tartsuk vagy pedig veszélyesnek. Van köztük néhány képzett, tehetséges és lehetnek veszélyes figurák is, nagyon alapvető ellátást megérdemelnek azon a kontinensen, ahol az élelmiszer jelentős részét kidobjuk a kukába.

A végzettséggel kapcsolatban: az USA gazdasága pl. elég jól fel tudott szívni sok bevándorlót (a magyar nyilvánvalóan nem és nem is várja el senki), pl. nagyvárosokban takarítanak, lóti-futi területeken dolgoznak. A lepusztult ipari övezetekben az kisebb baj, hogy néha bevándorló vezeti a kamiont, a nagyobb baj, hogy egyáltalán nincs munka. Jól fizető, nem túl megterhelő munka nincs nekik főként, ehhez megint fel kellene futtatni az ipart. Tehát ahol pörög a gazdaság, ott eléggé sok vendégmunkás elfér, ahol meg nem pörög, ott egyébként is alig van normális munka, oda nem mennek bevándorlók sem, de ott van nagy bevándorló ellenesség. Kíváncsi vagyok, hogy Trump tud-e segíteni ezen a helyzeten...

"Európa léte attól függ, hogy ezeket az embereket távol lehet-e tartani. Amúgy szerintem Nyugat-Európa ezt a játszmát már elbukta. A demográfusok szerint Afrika népessége 2050-re duplázódni fog. Ez azt jelenti, hogy lesz úgy 1.3 milliárd írástudatlan, iszlamista afrikai, akiknek elég nagy része ide fog jönni, ha tud. Innentől kezdve az lesz a kérdés, hogy marad-e egy olyan térség itt keleten, ahová a fehér európaiak menekülni tudnak."
Ez nálam tipikus pesszimista magyar gondolkodás. A pragmatikus nyugati nem azt nézi, hogy mit lehet és mit nem, hanem hogy HOGYAN, milyen lehetőségek vannak a probléma megoldására. Még a Marsra is tudunk embert küldeni, egyre több betegséget tudunk gyógyítani...

Ad Dio 2018.02.26. 07:41:28

@Tamáspatrik:

"Dehogy nem vizsgálható, létezik olyan, hogy szövegértelmezés, ahol a stílusárnyalatok sok mindent elmondanak."

A szöveg elemezhető, a gondolat nem. Ezt állítottam, örülök, hogy egyetértünk. A politikában sajnos a szöveg és a tartalom sokszor nincs köszönő-viszonyban sem.

"HUMÁNUMOT nagyítóval sem lehet felfedezni Orbán szövegeiben."

Valóban. Orbán egyenesen, néha durván beszél ÉS azt követeli, hogy a határoknál válogassuk szét a menekülteket és az egyéb célokból érkezőket. Ellenben a NYUGATTAL, ami elcseppen a humánumtól, befogadó és tündi-bündi, csak épp közben megkéri a törököket, hogy végezzék már el a piszkos munkát, cserébe pénzeli őket és szemet huny Erdogán jogtiprásai felett (most épp a kurd népirtást sem veszi észre). Vajon melyik az erkölcsösebb hozzáállás?

"Ha Orbán olyan okos, hogy lehet, hogy senki nem támogatja egy javaslatát sem? "

Orbán javaslatait szépen sorban veszik át a tagállamok. A willkommenskultur bukott el, nem a józan határvédelem.

"Mi van azzal a kettős beszéddel, amit Orbánék tesznek, amit a magyar lakosságnak adagolnak az más mint amit az EU parlamentjében. Soros tervről és egyebekről, hogy lehet, hogy ezt nem az EU szintjén veti fel, hanem minket hülyít ilyesmivel???"

Nem vagyok Orbán, vagy épp a Fidesz követője. Néha nekem is hánynom kell a baromságaiktól, de ez ilyen: politika. És sajnos a nyugati társai egy cseppet sem mutatnak ebben jobb példát (gondolj csak a a mosolygós/menekültekkel szelfizős Merkelre, aki aztán amikor kicsit sokan érkeznek a barátaiból a határokhoz, megkéri Erdogánt, hogy ugyanmá' löje le a őket még idejekorán, mert ő szeretne minddel szelfizni, de nem fér bele az idejébe...

Ad Dio 2018.02.26. 08:13:11

@Tamáspatrik:

"Emberek tömegeit, akik menekülnek a háború elől vagy jobb élet reményében, nem szabad, hogy értéktelennek tartsuk vagy pedig veszélyesnek. Van köztük néhány képzett, tehetséges és lehetnek veszélyes figurák is, nagyon alapvető ellátást megérdemelnek azon a kontinensen, ahol az élelmiszer jelentős részét kidobjuk a kukába."

Értéktelennek valóban nem szabad ezeket az embereket tartani, hiszem emberek. De hogy veszélyesnek sem? Ezt azért gondold át még egyszer... főleg 2015-16 tükrében. Recsegett-ropogott az unió és csak úgy tudott úrrá lenni káoszon, hogy a törökökkel löveti le a menekülteket a határon.

A kidobott élelmiszert pedig a saját szegényeinkhez sem tudjuk eljuttatni.

A bevándorlás/befogadás mind a befogadó, mind a kibocsátó kultúra számára káros folyamat. ráadásul a kibocsátó területek népesedési mutatói tükrében tökéletesen értelmetlen is.

Ad Dio 2018.02.26. 11:19:42

"A bevándorlás/befogadás mind a befogadó, mind a kibocsátó kultúra számára káros folyamat. ráadásul a kibocsátó területek népesedési mutatói tükrében tökéletesen értelmetlen is."

Két csoport jár jól: a befogadottak egy része (azon kevesek, akik el tudnak helyezkedni, illetve azok akiknek elég az hogy az állam eltartja őket), illetve azok akik olcsó munkaerőhöz jutnak.

Tamáspatrik 2018.02.26. 20:51:29

@Ad Dio: Úgy látom, az érme két oldalát látjuk sok esetben, ergó más-más veszélyektől félünk.

Orbán a levegőbe beszél: nem ért a témához, nem tudja, hogyan kell szétválogatni az embereket, de nem is érdekli. Mondj egyetlen bizottságot, amelynek munkájában részt vesz: nem ő senkivel sem akar együttműködni. Még a V4-ek közül is max. a lengyelek hajlandóak vele együttműködni, de ők pont a menekültkérdésben nem annyira érintettek hozzánk képest ill. máshogyan. A politikában ált. kompromisszumokat szokás kötni, Orbán vagy nem hajlandó erre, vagy pedig ügyesen titkolja.

Erdogán egyébként nem a menekülteket löveti, hanem a kurdokat. Ellenük SZISZTEMATIKUSAN háborút visel. Egyébként ha minden menekültet vissza tudna tartani, akkor most miről vitatkozna Orbán és pár másik V4 ország tagjai mondjuk az európai bizottsággal?
Egyébként Orbán tiltakozott azért, ha pár menekültet lelőttek a török határon?

A politika szükségszerűen embertelen? Ha így érvelsz, akkor bárki bármilyen gazságot megengedhet magának.

"A bevándorlás/befogadás mind a befogadó, mind a kibocsátó kultúra számára káros folyamat. ráadásul a kibocsátó területek népesedési mutatói tükrében tökéletesen értelmetlen is."

Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy kár a magyar atomtudóst a CERN-be küldeni, tökéletesen értelmetlen, mért nem kísérletezik otthon. Mért nem épít egy házi gyorsítót?
Vagy olyan, mintha egy tehetséges nyírségi cigány ember mért megy a fővárosba dolgozni, vagy mért akar pesti egyetemen tanulni, maradjon a kis falujában otthon. Más a kultúrája, nemde?
A belső migráció, az EU-n belüli és a határok közötti lényegileg ugyanaz.

VALÓBAN veszít a helyi közösség ha elmegy a tehetséges ember, de az össznyereségnél sokkal kevesebbet, mert a tehetségét nem tudta volna helyben kifejteni. Netán idősebb korában visszatér az illető és támogatja helyi közösséget a pénzzel, amit keresett, ez is egy lehetőség.

NAGY TÖMEGEK vándorlását nem szabad támogatni, de ma már nem is támogatja senki, még Merkel is elismerte, hogy benézte a dolgot. Csak Orbán hiteti el a néppel, leginkább a félősebbekkel, hogy itt nagy kerítésbontás lenne és özönlenének a menekültek...

balázs73 2018.02.27. 18:39:45

Ha a hozzászólásomban "sok igazság van", akkor melyik részében nincs? Tekintve hogy nem véleményt, hanem tényeket foglaltam össze saját tapasztalataimból kiindulva. Miért szegez nekem olyan kérdéseket, amik feltevése nem következik a hozzászólásom tartalmából? Csupán provokál?

Engem nem heccel Orbán. Van egy nyelv a szavazók megszólítására, amit láthat plakátokon. Ezek egyszerű jelszavak, amik ráférnek egy söralátétre (ha érti az iróniát). Van egy másféle nyelv is ami árnyaltabb és zárt ajtók mögötti alkuk, tárgyalások alatt hangzik el. Ez politika, arcbőrt igényel.

Orbán nem rúgta össze a port a németekkel, sem a franciákkal. A németek a legnagyobb gazdasági szövetségeseink, addig a franciák meg nem azok. Még csak nagyok sem, az itt felépített termelési volument tekintve. Ezt a gyümölcsöző érdekszövetséget a tulajdonosok nem kívánják lebontani.

A törökök régi vágya az EU csatlakozás, (vagy inkább annak előnyei). Közben a menekülttáboraikban nagy számban gyűlt össze zsarolópotenciál. Az EU pedig inkább fizet mint a bizonyos katonatiszt.

Macron nem hagyja ki a tárgyalásokból Orbánt. Orbán nem fogadhat el egy olyan meghívást, ami egy miniszterelnöknek szól, mert a választások után nem tudható ki lesz az új miniszterelnök. Ennek a neve: demokrácia. Az a Macron hívja meg Magyarország miniszterelnökét, aki a beiktatása után is kétsebességes EU-t vizionál szavakban, tettekben. Most rekedt hangon magához inti a másodrangú miniszterelnököket, mert akar valamit. Nem egysebességes EU-t, nem bérfelzárkóztatási programot. Amit akar azt ismerhetjük. Ha az első sebesség miniszterelnökei a szavazóikat ignorálva megegyeztek egymással ilyen nagy horderejű ügyben, akkor ott további tárgyalásra vagy kompromisszumra nincs módja a második sebesség miniszterelnökeinek. Ez is politika, de inkább a zsaroláshoz van köze és a volt gyarmattartó lekezelő arroganciájához.

Tamáspatrik 2018.03.01. 23:19:48

@balázs73: Ezek a szólamok veszélyesek, növelik az előítéletességet a társadalomban másokkal szemben. Orbán a tűzzel játszik, emellett a választóit is lealacsonyítja, gyermekként kezelik. Gyermek kezébe nem adunk gyufát vagy pedig előtte neveljük.
A politikai elit példát mutat a társadalomnak.

Macron akar valamit, de egyébként pedig az egész EU a német-francia tengelyen alapul, ők határozzák meg a szövetség lényegét, biztos hogy nem a britek akik kiváltak. Biztos hogy nem az olaszok, akik képtelenek egységes államként működni. Biztos, hogy nem a kis államok.
Ja és persze remélhetőleg nem az oroszok!
És biztos, hogy nem a lengyelek és magyarok, akik aláássák az egészet.
A kétsebességes Európát (ha lesz ilyen, ne legyen) mi teremtjük meg.

Egyébként pedig olyan szinten igaz, hogy vannak a valódi kemény politikai játszmák és van a nép hülyítése, de számomra ez utóbbi az undorítóbb. Izlés kérdése persze... Így lehet valakivel egyet is érteni meg nem is....

A "provokáció" annak indoklása volt, hogy felháborító, ahogyan Orbán kamura veszi a népet. A cél szentesíti az eszközt? Ez már megbukott, ezzel már sokan visszaéltek.

balázs73 2018.03.02. 18:34:56

A blog címében még őszintén kívánt szólni, ami nem sikerült - mint megjegyeztem korábban - Később már a látszatra sem adott. A migráció lényegtelenné vált, csak eszköz volt ahogy elsőre éreztem a blog sorai között. Most már Orbán neve uralja az érvek rendszerét, pedig igazán szólhatna valóban őszintén a bevándorlásról végre.

Tamáspatrik 2018.03.05. 19:46:42

@balázs73: Az őszinteség nem könnyű, a ma embere számára nehezen megy, a legtöbben valamennyire elfogultak vagyunk. Viszont pl. elismertem, hogy bizonyos esetekben több hátránnyal jár a bevándorlás mint előnnyel, és ezekről is szóltam.

Mindenkinek lehetősége van valamilyen módon elmondja az őszinte (vagy elfogult) véleményét. Ebből egyes dolgokkal egyetértünk, másokkal nem. Mért az a legfontosabb, amivel nem értünk egyet? Nem kell, hogy az legyen fontosabb szerintem.
süti beállítások módosítása