Ideo-logikák

Ideo-logikák

A konzervatív értelmiséget sem kíméli a NER szalámitaktikája

2018. augusztus 04. - Tamáspatrik

Nem tudom, hogy Orbán valóban irányítja-e politikát vagy inkább okos politikus módjára leköveti annak hullámzásait és a NER agytrösztjének forgatókönyveit. Úgy vélem, hogy az irányvonalat alapvetően nem ő szabja meg, kivéve egyes kulcsfontosságú kérdéseket. A NER központi vezetése egy katonásan működő, zárt csoport, közöttük vannak még Orbánnál is "héjábbak", akiknek a fellépését nagyon rutinosan ki tudja aknázni a saját céljaira. Jelenleg a szélsőjobbon mindenki "rálicitál" a másikra, akármilyen képtelenségeket mondhat, ha az erősíti a harci szellemet. Emellett pedig ha az ideológiai kiskáté eléggé egyszerű, akkor abból mindig levezethetőek az éppen szükséges lépések.

Orbánék ott tartanak valahol, ahol a magyar kommunista párt 1948 körül, amikor már leszalámizták a teljes jobboldalt és a már a szocdemek kerültek sorra. Ma már a módszerek persze sokkal finomabbak, nem szükséges senkit sem bebörtönözni elég gazdaságilag ellehetetleníteni, a közéleti megszólalási lehetőségeit lekorlátozva a partvonalra szorítani. Most a kormánykritikus konzervatív értelmiség van soron, olyan erős bástyák mint az MTA, a HÍR TV és a HETI VÁLASZ estek áldozatul.

A NER kemény magja a legutóbbi választások tapasztalataiból azt vonta le, hogy nincs szüksége mérsékelt felfogású konzervatív értelmiségiekre sem, a fő támogatóik leginkább a vidéki falvakban és kisvárosokban élő, alacsonyabb iskolázottságú emberek. A vallásos konzervatív értelmiségiek csoportja viszont eléggé megosztott, egy részük betagozódik a NER rendszerébe alacsonyabb szinteken akár a gazdasági érdekeltségei miatt, akár a kisebb rossznak tekintve azt.

Az autonómiára igényt tartó értelmiségiek ezzel szemben egyáltalán nem fogékonyak az orbanista háborús logikára, a folyamatos mozgósításra az aktuális ellenségekkel szemben. Világnézettől függetlenül egyetlen értelmiségi sem tud nyugodt szívvel azonosulni azzal az ösztönös alapokon álló sötétséggel valamint egyszerű jelszavak folytonos mantrázásával, amelyet a kormány oldaláról naponta érzékelünk (de az is lehet, hogy az én készülékemben van a hiba, sőt ezt remélem is). Az mindenesetre nagyon kényelmes, hogy nem kell gondolkodni, mert majd a "központ" eldönti, hogy mit kell csinálni és kiadja az irányelveket - csak éppen az értelmiség felfogásának tökéletesen ellentmond.

A vidéket kell fejleszteni, hiszen ott az ő tömegbázisuk, ezért ha adókedvezményt akarsz, akkor ott a SZÉP kártya és menj kistelepülésekre a hétvégéken vagy szabadságod alatt. A sok pénz ellenére könnyen lehet így is, hogy a sok támogatásból "Patyomkin-falvak" épülnek valós tartalom nélkül, az új arisztokrácia helyi rezidenciái, de a vidéket erőből fellendíteni soha senkinek sem sikerült. Sőt: ha Orbánék figyeltek volna a történelemórákon, akkor azt is megtanulták volna, hogy a társadalmat sem sikerült senkinek sem erőből átalakítani, vagy amikor mégis akkor a végeredmény igencsak elborzasztó volt.

A jobbratolódás manapság ugyanolyan látványos mint annak idején a kommunisták balra tolódása, ami végül belharcokban végződött, végül már a sajátjaik közül a kevésbé megbízhatónak tartott elvtársaik kerültek sorra. Ugyanez várható a Fidesz esetében is egy-két éven belül, ha a jelenlegi trend tovább folytatódik. Van persze néhány igen lényeges különbség, az egyik hogy a NER mögött nem áll egy megszálló hadsereg (legfeljebb Putyin támogatása), emellett pedig ügyelnek arra, hogy a gazdaságra ne erőszakolják rá teljesen a törekvéseiket.

A BMW gyár Debrecenben egy újabb példája a német, pontosabban a bajor gazdasággal való szövetségnek, és a fejlett technológia hódításának keleten, Kecskemét és Miskolc után. A hozzáadott érték a magyar autógyárakban nem túlságosan magas annak ellenére, hogy a meghonosodott "összeszerelő üzem" megnevezés igencsak felületes, hiszen a gyártás során lemezmegmunkálás, korrózióvédelem és festés is történik, emellett hegesztő robotokat használnak, nem beszélve a minőség magas szintű kontrolljáról. Alapvetően bérmunkáztatásról van szó, ennek ellenére a hozzáadott érték magyar része még így is meghaladja számos állami vállalat, állami és EU pénzekből élő buborék vállalkozás, vagy akár egy kereskedelmi lánc és termelő kisvállalkozás színvonalát, igaz viszont, hogy a közepes fejlettség szintjének meghaladásához ez nem elegendő.

Arra jó leginkább, hogy kisebb cégek beszállító, logisztikai vagy egyéb szolgáltató vonalon bekapcsolódjanak a termelési láncba, másrészt hogy mennél többen megismerjék a magas szintű, automatizált gyártórendszereket és egyfajta kultúrát sajátítsanak el, amelyet akár saját cégeikben akár magyar vállalatok alkalmazottaiként hasznosítani tudnak. (Ugyanis ma már nem annyira tőkehiány mint a képzettség és a tudáshiány a magyar cégek fejlődésének fő akadálya.)

A NER-nek ezzel együtt vannak gazdasági korlátai, mert járadékvadászatot és politikai összeköttetéseket jobban díjazza mint a rátermettséget, emellett van egy olyan pénzügyi korlátja is, hogy nem képes kellően magas nyugdíjakat biztosítani az őket szavazataikkal támogatóknak (ez egyre inkább gazdasági lehetetlenség a demográfiai folyamatok miatt), csupán adómentes munkát biztosítani a számukra.

A legveszélyesebb oldala azonban a harcias jellege, az a teljességgel átgondolatlan és ösztönös törekvés, hogy szövetségeseivel együtt Európa humanizmuson és racionalizmuson alapuló kultúráját átalakítsa, a mainál primitívebb viszonyokhoz ("nemzetállamok Európája") térve vissza. Az ideológia úgy hangzik, hogy a "kelet" szeretné most az elfajzott nyugati kultúrát visszatéríteni a helyes ösvényre, amely voltaképpen a kelet egyfajta bosszúja, mert most is úgy érzi, hogy mint a történelem során oly sokszor, meg kell védenie a "nyugatot" a barbároktól, amely mindig meglehetősen háládatlan feladat volt.

Elképzelhető, hogy végeredményben igazuk van, a jövőben a globalizációt meghaladó kívánatos életmód valóban lehet egyfajta modernizált falusias társadalom (mint alapegység), ahol a közlekedés, szállítás miatti energiafelhasználás, valamint a migráció a mainak a töredékére csökken, a takarékosabb életmód miatt képesek lehetünk a Föld regenerációjára. Azonban a célt (amelyet nem fogalmaznak meg világos, közérthető és pozitív módon) az eszköz nem szentesíti, sőt a rosszul megválasztott eszközök tönkre is tehetik a pozitív és előremutató célokat is. Helyes eszközök lennének ez esetekben többek között a tudományosan alátámasztott érvelések, a pontos tájékoztatás és meggyőzés egy másfajta életmód előnyeiről. Azzal viszont, hogy valamit lerombolunk még nem biztos, hogy helyette valami jobb fog épülni, az orbanista politika az én olvasatomban legalábbis, alapvetően destruktív.

A "politikai korrektség"-ről nálunk senki nem tudja, hogy pontosan mi is az, nyilván nem a korrektségnek kell véget vetni mint inkább a mellébeszélésnek, a problémák elhallgatásának - biztosan van ilyen sok helyen, én nem tudom megítélni. A korrektség elhagyása viszont sokak számára az erőszakra való felhívásul hangozhat, éppúgy mint ha azt mondjuk, hogy nyugaton a híreket cenzúrázzák. Nem mindig könnyű eldönteni, hogy mi számít hírnek: ha valamire az indokoltnál nagyobb mértékben felhívjuk a figyelmet, akkor bolhából elefántot is csinálhatunk, az állampolgárok egy része mindenhol hajlamos azt keresni. Létezik olyan, hogy hangulatkeltés, ami miatt ártatlan embereket lincseltek meg Indiában. Kérdés, hogy mennyiben hír az, ha egy "migráns" erőszakos bűnt követett el, hiszen ahol sok ember él együtt, ott mindig történnek bűnesetek. Egyedül a dzsungel környékén, a sivatagokban ahol nem él ember, ott nincsenek bűntettek sem. Viszont mindig vannak pozitív hozadékai is (a megfelelő körültekintéssel szabályozott) bevándorlásnak, csak ezek sokkal kevésbé feltűnőek mint a negatív példák.

A bűnügyi statisztikák változásairól mindenképp szükséges a megfelelő tájékoztatás, ez nem nem kérdés. (Jelenleg úgy tűnik, bár lehet, hogy nem így van, hogy a nyugat-európai migráció nem növelte meg jelentős mértékben a bűnözést.) Nálunk a jobboldali radikálisak a tűzzel játszanak, amikor embereket hergelnek és nem büntetik az erőszakos cselekedetekre való felhívást.

Az biztos, hogy aki nem velük van a harcban az ellenük van, és aki nem fogadja el a jobboldali radikálisok elveit az mind "liberális" - ami semmivel nem jelent többet annál, hogy az átlagnál megengedőbb felfogású, azonban egy harcos számára ez megbocsáthatatlan hiba, a harcban nem lehet engedményeket tenni. Hiába van az, hogy az ember nem támogatja a szabad szerelmet, sokkal inkább a családok híve, a szélsőbaloldallal sosem szimpatizált, a drogfogyasztást sem akarja legalizálni és a vallást sokkal inkább hasznosnak tartja mint károsnak (a nyugat-európaiak többsége egyébként nem így gondolja), a szélsőségesen jobbra tolódott közéletünkben ettől még simán megkaphatja a "liberális" megbélyegző címkét. Sajnos ősszel várhatóan tovább folytatódik a "kultúrharc" és a jelenleginél is jobban beszűkülhetnek a "nem kormány-kompatibilis" véleménynyilvánítás terei.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr3314161303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.04. 15:40:41

A konzervatív értelmiség ugyanaz a szar, mint a ballib értelmiség.

morph on deer 2018.08.04. 22:06:38

“A NER kemény magja a legutóbbi választások tapasztalataiból azt vonta le, hogy nincs szüksége mérsékelt felfogású konzervatív értelmiségiekre sem”

Viszont az országnak szüksége lenne egy mérsékelt, normális politikai erőre, és ezen a ponton most nincs semmilyen párt.
Lehet, hogy orbán most túllőtt a célon, és pont most hozza össze a saját ‘váltópártját’ - épp a belőle és politikájából kiábrándult mérsékelt jobboldaliakból?

De szép lenne!

Robur 2018.08.05. 20:14:53

@maxval balcán bircaman: Így van. Éljen a proletárdiktatúra. Igaz komcsi?

Pelso.. 2018.08.05. 20:27:24

@maxval balcán bircaman: Ugyan mi más lenne az épp aktuális álláspontod, mint a fideszmédiáé és elité?

Budapest a kutyaszar városa 2018.08.05. 21:08:40

@maxval balcán bircaman: A komcsik, bolsik a narancshordában tenyésznek !

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.08.05. 21:14:27

majd orbán után, 2030 után szétesik a fidesz

lesz végre magyar kormánypárt, és főleg magyar ellenzék

ninimimi 2018.08.05. 21:44:29

@Robur: Jól látod. Ez egy ízig-vérig sztálinista bolsevik. Az orbáni maffiát is csak addig használja, amíg az a putyini kommunista birodalom vezéreinek érdekeit szolgálja. Amint lehetőségük lesz rá, Orbánt és sleppjét is küldik a levesbe.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.08.05. 22:42:26

"A BMW gyár Debrecenben egy újabb példája a német, pontosabban a bajor gazdasággal való szövetségnek"
Nem, ez annak a példája, hogy mennyire megrontotta a gondolkodásunkat a magyar gazdasági modell. A BMW nem a bajor politikai utasításait követi. Ha döntése mögötti indokot keresed, keresd inkább itt:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/bmw-munkahely-fizetes-karrier-tamogatas.667460.html

szepipiktor 2018.08.06. 01:07:54

Azért elég nagy torzulás kell ahhoz, hogy a Heti Választ vagy az HírTV-t a konzervatív értelmiség halmazába soroljuk... Egyébként jó lenne egy név, egyetlen, és nem olyan, aki rendre forgatja a köpönyeget vagy csak a kisemmizést követően kezdett kritikus lenni.
.
Ja igen, a BMW az olcsó munkaerő miatt jön, erre a sínre tették a csútiék az országot. Ehhez a munkához elég annyi, hogy betanítanak a roborokat olajozni.
Úgy 1980 körül az Egyesült Izzó nagykanizsai gyárában az amerikai Ribbon-sort pár mérnök és technikus irányította egy üvegezett szobából.
Emberi munkaerő csak ahhoz kellett, hogy a kész dobozokat átpakolják egy másik szalagra, ami a raktárakba ment, szintén automatikusan.
Na, kb. ezért jön ide a BMW. Közelebb vagyunk és EU-n belüliek.

BiG74 Bodri 2018.08.06. 01:09:16

Milyen értelmiség az, bármilyen oldallal is cimkézzük, mely hagyja magát így szívatni, életterét ennyire szűkíteni? Szar, semmit nem érő, az elefántcsont torony falát belülről bőszen nyalogató!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.06. 01:47:30

"a fő támogatóik leginkább a vidéki falvakban és kisvárosokban élő, alacsonyabb iskolázottságú emberek."

Ti is olyanok vagytok, mint a Bourbonok: semmit nem tanultatok és semmit nem felejtettetek.

A vidéki lakosság ilyen durva lenézése már a szadesznak sem jött be, ahogy a legutóbbi 3 ogy. választás alkalmával nektek sem. De ti a vidéki embert még mindig csak disznószaros csizmában tudjátok elképzelni, és 4 év múlva is ez lesz - egyebek mellett - a vesztetek. De jól is van ez így.

Hiszen nektek a napnál is világosabb, hogy a budapesti takarítónő, bolti eladó, segéd- vagy betanított munkás magasabb iskolázottságú, mint vidéki pályatársa vagy az egyre modernebb gépekkel dolgozó ún. paraszt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.06. 01:49:54

@Halál kamionja mindenkit elgázol:

"majd orbán után, 2030 után szétesik a fidesz
lesz végre magyar kormánypárt, és főleg magyar ellenzék"

Csak a nedves álmaidban.

káposzta 2018.08.06. 07:30:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: azért megnézném a statisztikát a végzettségekről. Persze a nagyobb vidéki városokban hasonló a helyzet, mint Budapesten, de a falvakban a gazda-munkas-nyugdijas háromszögre nem jellemző az érettségi sem.

kokal 2018.08.06. 07:36:27

Uramatyám! Ír, de azt még nem tudja értelmezni, amit olvas....

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.08.06. 07:36:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Talán nem vetted észre, de a vereség nem cáfolja, hanem alátámasztja ezt a világképet. Az alacsonyabban iskolázott emberből szükségszerűen több van, mint a magasan iskolázottból. Tehát, aki a magasan iskolázott réteget célozza meg, szükségszerűen veszíteni fog.
Egyébként az meg kutatott és ismert tény, hogy az iskolázottság emelkedésével csökken a Fidesz támogatottsága.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.06. 09:19:25

Rendkívül hálás vagyok, hogy értem konzervatív értelmiségiért aggódik a Gyurcsanyista blogger.

De szerintem ha túl sokat aggódik miattam, akkor 4 év múlva is szopni fognak.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.08.06. 09:22:40

@Lord_Valdez:

Hát ez jó szöveg lenne, csakhogy a Fidesz a diplomások körében ugyanúgy torony magasan vezet, mint az érettségivel, vagy 8 általánossal rendelkezők körében.

Az arányok valóban változnak, és 1-2%-al eltolódnak, de ettől még a ballib elkúrók ugyanolyan népszerűtlenek minden csoportban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.06. 10:45:46

@káposzta:

"a falvakban a gazda-munkas-nyugdijas háromszögre nem jellemző az érettségi sem."

Természetesen nem, hiszen falun az iskolákban és az óvodákban is 6 elemit végzett emberek oktatnak, ahogy az orvosi rendelőkben is már 8 általánossal orvosként dolgozhatsz. Ezzel szemben a budapesti és nagyvárosi építkezéseken csupa diplomás emberek végzik a hórukk-munkát, a gyárakban summa cum laude végzett diplomások állnak a gépek mellett és az alja munkakörökhöz is minimum kitűnő átlagú érettségi szükségeltetik.

Németországban bezzeg egy Martin Schulz nevű alak érettségi nélkül kancellár lehetett volna.

De semmi gond, addig jó, amíg ennyire lenézitek a vidéki lakosságot, mert addig biztos a hatalom közelébe sem fogtok kerülni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.06. 10:59:55

@Lord_Valdez:

Talán nem vetted észre, de nem az iskolázottság és a politikai nézetek korrelációjáról kifejtett véleményt cáfoltam - azt már megtette más -, hanem azt, hogy a vidék annyira iskolázatlanabb lenne. Bizonyos fokú eltérés a városok javára nyilván fennáll, hiszen a magasabb képzettséget igénylő munkahelyek nagyobb arányban találhatók meg városokban, ezt senki nem vitatja. De a szaroscsizmás vidéki szavazó mantrázásával már sikerült 3 ogy. választást elveszítenetek, és mág mindig nem tanultatok semmit.

maxval bircaman szeredőci oroszbérenc 2018.08.06. 11:35:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mi van narancskurva ? Nem tán elhiszed már, hog y csúti geci halhatatlan lesz ?
Amint megdöglik, vége a rendszerének, erre mérget vehetsz! Ettől persze még az "ellenzék" nem lesz kormányerő, mert ők is egy rakás szar. De a fidessnek abban a percben reszeltek ! :)

maxval bircaman szeredőci oroszbérenc 2018.08.06. 11:36:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem a falusi vadbarmok lettek értelmesebbek, hanem a városi faszfejek butultak hozzájuk :D :D

Bobby Newmark 2018.08.06. 12:55:18

@BiG74 Bodri: Mert, egyébként mi a faszt tudsz csinálni, ha a Vezérgeci úgy dönt, hogy ami eddig a tiéd volt, az mostantól az övé?

Ha meg nem tetszik, akkor meg véletlenül megbilincselve a rendőrautóban megmérgezed magad egzotikus idegméreggel, vagy esetleg elüt egy autó. Vagy váratlanul meglepetésszerűen megöngyilkolod magad. Tudod, ahogy ez megy.

káposzta 2018.08.06. 12:58:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: voltál te már faluban? A fidesz nem azért nyert, mert a többi párt lenézte a falvak lakóit, hanem mert pontosan felmérte őket, és ennek megfelelő, primitív propagandával bombázta őket. Kihasználta, hogy csak a kormány propagandájához van hozzáférésük. A fidesz jobban lenézi a vidéket, mint bármelyik párt. A többi párt max szarik rájuk, a fidesz pedig átbassza és jobbágyként kezeli őket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.06. 19:02:40

@káposzta:

Budapest után már 2 éve falun lakunk.

"pontosan felmérte őket, és ennek megfelelő, primitív propagandával bombázta őket."

Hogyan lehet valamivel csak és kizárólag a vidéki lakosságot "bombázni"? Taníccs, Mester!

"Kihasználta, hogy csak a kormány propagandájához van hozzáférésük."

Eddig az volt a balliba mantra, hogy a kormánymédiát senki nem nézi/olvassa. Aztán a szaroscsizmás vidéki parasztnak internetje sincs, azt sem tudja, eszik vagy isszák. Sőt mint az imént megtudjuk, iskolázottság terén is rosszul áll, jó esélyel olvasni sem tud. De akkor az isten szerelméért, HOGYAN "bombázták"?

Tamáspatrik 2018.08.06. 21:21:55

@szepipiktor: A hír TV sokkal inkább konzervatív mint baloldali volt, és sokkal inkább mérsékelt mint radikális. Mostanáig.

Tamáspatrik 2018.08.06. 21:25:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Létezik olyan egy faluban, hogy közhangulat, légkör. A pletyka is gyorsabban terjed mint városban. Az információ jellege, minősége más egy kisebb közösségben - nem lehet persze általánosítani, a szegényebb településekre gondolok, azokra ahol valóban agyonnyerte magát a Fidesz.

Tamáspatrik 2018.08.06. 21:29:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: T.képp azt állítottam, hogy ELEGENDŐ a vidéki nem értelmiségi lakosság meggyőzése és az értelmiségre különösebb szüksége nincs Orbánéknak, eléggé heterogén csoport sőt nem homogenizálható.

Tamáspatrik 2018.08.06. 21:30:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Létezik a bombázás úgy hívják köztévé és rádió. Ki honnan tájékozódik, ezek között nagy különbségek vannak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.08.07. 07:33:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Cáfolták? Hogy cáfolhatták volna, ha egyszer igaz? Tagadni azt lehet, mint ahogy a Föld alakját is, de cáfolni azt nem.
De az igazi baj, hogy a Fidesz a politikai színvonalat is ennek megfelelően optimalizálta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.07. 08:58:23

@Lord_Valdez:

Igazad van, a tagadni ige jobb választás lett volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.07. 09:01:28

@Tamáspatrik:

"Létezik a bombázás úgy hívják köztévé és rádió."

Amit a balliberális mantra szerint senki nem nén/hallgat/olvas.

Elhiszem neked, hogy te nem a vidéki lakosságot lenézők közé tartozol. De az ellenzéki oldalon sajnos te egy kisebbség vagy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.07. 09:21:49

@Tamáspatrik:

"a szegényebb településekre gondolok, azokra ahol valóban agyonnyerte magát a Fidesz."

Tudsz valami statisztikát arról, hogy korreláció áll fenn a vidéki települések szegénysége és a Fidesz ottani szereplése között?

Nem kiragadott példákat szeretnék, nem is Budapesttel vagy a nagyobb városokkal való összehasonlítást, hanem meggyőző statisztikát arról, hogy minél szegényebb egy falu, annál nagyobb többséggel győzött benne a Fidesz. A módszertan ismerete sem mellékes, pl. hogy miként állapítják meg egy falu szegénységét.

Tamáspatrik 2018.08.08. 21:22:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszi, hogy elhiszed, ennek örülök. A szüleim faluról származtak egyébként, élnek rokonaim ma is kisebb falvakban.

Tamáspatrik 2018.08.08. 21:28:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Van persze: index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/orszagszakadas_amig_a_fidesz_elkisgazdasodni_a_baloldal_kinyirta_magat_videken/

Ez eléggé közismert, világszerte így van, hogy a nagyvárosokban van baloldali fölény (nem csak a bevándorlók miatt, bár az is belejátszik), mennél kisebb település ált. annál konzervatívabb. Ahol a gazdaság nagyon pörög, ott sem nyerők annyira a szélsőségek, inkább a rozsdaövezetekben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.08. 22:53:59

@Tamáspatrik:

Elolvastam a cikket, a KSH adataiban nem érdemes kételkednem. Azonban ez a korreláció - igaz, én csak ennek az igazolását kértem, és ezt teljesítetted - még nem jelenti azt, hogy az alacsonyabb iskolázottság miatt győzött a Fidesz nagyobb arányban. Az index cikke is haloványan utal arra, hogy talán az ellenzéki pártook is elgondolkodhatnának ezen.

"világszerte így van, hogy a nagyvárosokban van baloldali fölény [...], mennél kisebb település ált. annál konzervatívabb."

Ezzel csak az a gond, hogy a Fidesz nem konzervatív és főképp nem jobboldali párt (gondolj csak a szociálpolitikájára), az ellenzéki pártok pedig nagyrészt (maszop, déká és a többi maszop-hasadvány) nem baloldali pártok: francia bankvezért (Megyó) és nagytőkést (Gyurcsány) adtak miniszterelnöknek, de még Bajnai is belefér. Horn is a pártállami idők embere volt, ezért a konzervatívok közé sorolandó. Magyarországi viszonylatban ugyanis a maszop és hasadványai tekinthetők konzervatív pártoknak, hiszen ők a pártállami ideológia folytatói és örökösei - a maszop jogilag is az MSZMP jogutódja. Tekintettel a vidéki lakosság magasabb életkorára is, éppen hogy a maszopnak, dékának stb. kellett volna tarolnia a kádári és horni nosztalgiában lubickoló szegény vidéken.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.08.09. 19:51:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Azzal egyetértek, hogy a Fidesz nem igazán jobboldali párt, de nagyon is konzervatív.
A konzervatív nem feltétlenül jelenti azt, hogy közvetlen folytonosságot hirdet. Létezik a konzervativizmusnak egy olyan irányzata, amit status quo ante konzervativizmusnak és kimondottan valami már megszakadt hagyományt akar felvenni. Bár, én a Fidesz nem tartom annyira következetes pártnak, hogy azt mondjam, hogy ilyen. Az viszont igen, hogy a retorikájában a tradicionalizmus nagyon erős és ez bizony hat a konzervatív(-jellegű) szavazókra.
Illetve abban is igazad van, hogy az MSZP is konzervatív párt, bár másképpen. A DK viszont nem az. A DK egy meglehetősen progresszív, technokrata párt. Az ilyen vidéken nem sok jóra számíthat.

Bár szerintem mindez nem sokat számít. Itt Vona Gábornak adok igazat, hogy ezt a választást a Fidesz logisztikailag nyerte meg.
süti beállítások módosítása