Ideo-logikák

Ideo-logikák

Mért van szüksége Orbánéknak ekkora hatalomra?

2019. február 27. - Tamáspatrik

Magyarország újabb kori történelmében példa nélküli az a hatalomkoncentráció, amelyet Orbán Viktor és a csapata megvalósított. Horthy Miklós különféle kormányfőket nevezett ki és leginkább az ő intézkedéseiket hagyta jóvá, Kádár Jánosnak még kevesebb mozgástere volt, akkoriban bármilyen fontosabb intézkedéshez Moszkva engedélyét kellett megszerezni. (Tudom: most Brüsszel, háttérhatalmak és gyíkemberek játszanak...)

Én magam nem tudom eldönteni, hogy mennyiben Orbán személyes aktivitásán múlnak a legfontosabb döntések, vagy ő is a nagy elődjeihez híven inkább zseniális sakkjátékos, aki pontosan érzi, hogy "mi kell az embereknek valójában", mi az ami per pillanat népszerű lehet... A hatalomkoncentráció jelenlegi szintjét egyáltalán nem látom indokoltnak, és az önkorlátozás nélküli hatalomgyakorlás nyilvánvalóan egyre több visszás dolgot eredményez.

 A 2010-es Orbán kormány is visszaélt a kétharmaddal

 Én legalábbis ezt így látom, lehet rajta vitatkozni. Az alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása nem tűnt indokoltnak, új alkotmány elfogadása sem túlságosan, főként nem annak a "személyre szabott" össze-vissza módosítgatása. A nagy többség arra volt jó, hogy az egyébként sem arányos választási rendszerünket addig faragja, hogy végül egy gyűjtőpárt 50% alatti szavazataránnyal is kétharmadot tudjon szerezni. (Ily módon az EU-ban szokásos koalíciók helyett orosz, amerikai és brit választásokra emlékeztet nálunk a "győztes mindent visz" elve, és azokhoz hasonlóan polarizálja a társadalmat, jelentős csoportokat hagyva erős parlamenti érdekképviselet nélkül.)

 Mi nem valósulhatott volna meg a mostani 2/3 nélkül?

 Tegyük fel, hogy a Fidesz akár egyszerű többséggel, akár koalíciós kényszerben kormányozna 2018 tavasza óta az LMP-vel vagy a Jobbikkal, ez esetben mit nem tudott volna megvalósítani?

Nem lett volna "kultúrharc", elmaradt volna a Magyar Nemzet és a Hír TV átvétele. Ergo nem lett volna két Echo TV-k és maradt volna a Magyar Idők - de mindegyiknek a törzsközönsége ugyanaz, ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy hiába szaporodnak a radikális jobber orgánumok, a felhasználóik száma attól még változatlan marad. A kultúrharc eredménytelenségét az is mutatja, hogy nem lehet a népszerűségi adatokon változtatni egykönnyen, hiszen akiket a "harc" érdekel, azokat a rétegeket kevéssé fogja érdekelni a kultúra, (hogy a kettő erősen kizárja egymást az világosan látszik a közönség megoszlásából), a kultúrharc tehát éppolyan fából vaskarika mint annak idején a "békeharc" volt.

Nem következett volna be a CEU elüldözése, az MTA autonómiáját sem fenyegetné veszély. Nem érezték volna egyesek szükségét a "finnugor nyelvrokonság" elmélete megtámadásának, ami számukra meglehetősen balul sült el. Kevesebb tér nyílna a Kásler-féle "polihisztorok" és a Schmidt Mária féle "jövőbelátók" számára, önjelölt próféták helyett a professzionalizmusra lenne nagyobb igény.

Nem tudnák nyírni ilyen erővel az ellenzéket, elsősorban a Jobbikot, amivel lassanként az egypártrendszer réme köszön vissza.

Nem tudnák ilyen vehemensen támadni "Brüsszelt", holott az EU politikusai nagyon jól tudják, hogyan jött létre a Fidesz kétharmada (tőlünk keletre is számos hasonló példáját látták ennek), és hogy mennyire nem tükrözi a kormányunk politikája a választók konszenzusos véleményét (amelyhez a választók döntő többségnek mondjuk 80%-ának egyetértése szükséges).

 Mi az, ami nem függ a kétharmadtól?

 A főbb gazdasági és adórendszert érintő döntések ugyanígy megvalósíthatóak lettek volna. Matolcsy pozícióját és döntési mozgáskörét sem fenyegette volna veszély (akinek a tevékenységét egyébként jelentős részben pozitívnak tartom).

A menekültkérdésben kvázi konszenzus van a pártok között, mondjuk egy DK miatt nem változna meg a politika iránya. Nem lehetne annyit migránsozni, fröcsögni, kevesebb gusztustalan plakát lenne az utcákon és kevesebb külföldi gondolná, hogy itt elmeháborodottak gyülekezete lakik. Donald Trump nem tudott falat építtetni egyelőre, mert még saját pártjában sincs elegendő támogatás ez irányban, ami azt mutatja, hogy az amcsi demokrácia nagyjából rendben van. Nálunk mondjuk a kerítés talán szükséges volt, viszont az a rengeteg pénz és a nagy apparátus, amit a déli határok védelmére fordítunk már egy kicsit túlzásnak tűnik (és mi több, nem is nagyon kérhető számon a kormányon).

A "családvédelmi akcióterv" a "konzultációnak" nevezett borzalom nélkül is lényegében zöld utat kapott volna a parlamentben, lényeges ellenzői nem voltak. Azt a kísérletet (amelyet a Fidesz is egyelőre csak 3 évre hirdetett meg, mert nem tudja, hogyan fog elsülni), amelynek lényege, hogy az állam átvállalja gyakorlatilag teljes mértékben a gyermeknevelés költségeit, a nagy többség lényeges újításnak tartja. Vannak persze bőven fenntartások például olyan jellegűek, hogy a gyermeknevelés költségei nem azonosak a különféle családokban éppúgy mint a gyermekekkel való foglalkozás ideje sem (mennyiségi és főként minőségi értelemben véve), ezért a rendszer alkalmat adhat visszaélésekre is. Ezzel együtt a program általános megítélése egyértelműen pozitív.

A külpolitikai irányvonal keveset változna a jelenlegihez képest, csak kevésbé lenne látványos. 2/3 nélkül Orbán nem tudná ennyire erőteljesen bomlasztani az EU egységét, kavarva azt a bizonyos barnát. Stb.

Mit tehet az ellenzék egy ilyen helyzetben?

 Ki hibáztatja mondjuk Mussolini ellenzékét az akkori közállapotok miatt? "Ellenzék" mint olyan nem létezik, különféle pártokban dolgozó politikusok gyűjtőfogalma, nem valamilyen egységes entitás, az általánosságban vett kritikája emiatt már "ab ovo" is értelmetlen. (Az Orbán féle "talpig úriemberek" szójáték eléggé rossz élc, mert az jön ki belőle, hogy csak a Fideszen belül vannak valódi úriemberek...)

Az ellenzék öt pontjából három éppen azokat a területeket vette célba, ahol a Fidesz indokolatlan és jogállamiságba ütköző hatalomkoncentrációt hajt végre: bíróságok, ügyészség, médiumok esetében. Másik két pont a a rendőrségi túlórákról és a "rabszolgatörvényről" szóló (egyetlen fogalmi újítás, ami valóban ütős) azt mutatja meg, hogy a kormány feudalizmus idéző "dolgoztatásban" tud inkább gondolkozni és kevesebb eredményt ért el a termelékenység és szervezettség javításában vagy a bürokrácia csökkentésében.

Az ellenzéknek azonban a jelenlegi légkörben körülbelül olyan az esélye a küzdelemre mint ha valaki az ökölvívás tiszta szabályaival küzdene egy nála jóval nagyobb pankrátor ellenében, akit még a bírók is segítenek. Vagy olyan esélye van az ellenzéknek a hangja meghallgatására mint egy kisebb kamarazenekarnak egy rézfúvós együttes mellett, amely folyton ugyanazt a nótát fújja, ahogy a csövön kifér (migráncs, Soros, Brüsszel stb.). Lényegében afféle Maslow-piramisról van szó, az alapvetőbb ösztönök megcélzása mindig nagyobbat tud ütni mint a racionálisabb énünkre való hatás. (Főleg azoknál, akik számára a gondolkodás túl bonyolult és fárasztó, a konformitásra szocializáltság viszont már bevált taktika több generáción keresztül.)

A machiavellizmus máshol már lejárt lemez

Igaz az is, hogy a Fidesz folyamatosan gyengíti az ellenzékét karaktergyilkosságokkal, durva vádaskodásokkal. (Érdekes módon csak most fedezte fel, hogy Schneider Tamás fiatalkorában "bőrfejű" volt - Orbán meg liberális és a Soros alapítvány támogatta, de ezt mégsem emlegeti senki.)

Olyan ellenzéki akciók mint amelyek köztévében történtek vagy a parlamenti obstrukcióval való próbálkozás, illetve ezeknek a kudarcai szintén az erő alkalmazásának iskolapéldáit mutatják. Aki erős az mindent megtehet, aki ellenszegül az viszont nevetségessé teszi magát - nem tudom ki hogy van vele, de ez nekem kelet-európai vagy balkáni macsóizmus.

Van még egy tendencia ezen kívül, amely segíti a Fideszt: az általános európai jobbra tolódás, amelynek az okai részben sejthetőek (az oktatás színvonalának gyengesége mellett nagy vagyoni különbségek egyes országokban, öregedő társadalmak). Mindenesetre a tendencia egyértelmű és nem segíti a mérsékelt erőket a radikális (mondjuk ki) mindent felforgatni akaró káoszhívők ellenében. (Tudom, a bevándorlás okozza majd a káoszt - a gyakorlati tapasztalatok viszont ezt az érvelést nem támasztják alá.)

 Mire "jó" ez a nagy hatalom valóban?

 A pénzek nehezen kontrollálható elszórására úgy tűnik igen alkalmas, mert amíg a Jobbik vagy Momentum kisebb szabálytalanságaira egyből ráugrottak, a kamupártok elhúzhattak a lóvéval. Lehetetlen pályázatokra százmilliók, milliárdok mehetnek el gond nélkül, a sportban szakmailag nehezen minősíthető munka folyik - ez valahogy elsikkad a nagy sorosozásban és kultúrkampfban. (Pontosabban abban a csőlátásban, amit ez jelent.)

Egyértelmű elszállást okoz a realitásoktól, az apparátust a bürokratikus félelem fogja jellemezni, senki nem csinál semmit, csak a parancsra vár.

Még a legfelsőbb szintre is igaz ez, hogy súlytalan és arctalan nímandok vannak a politikában, Szijjártóval az élen, de más minisztereket is lehetne még említeni.

Nem is annyira közvetlen hatását tekintve, hanem etikailag nagyon káros az egész, arra az erkölcsi fertőre emlékeztet, ami a bomló szoci-komcsi rendszerben volt nálunk jellemző, és amely normarendszerként erkölcsi alapot szolgáltatott a rendszerváltás utáni szabad rabláshoz (ennyire becsültük a közvagyont). Sokan leírták már, hogy mennyire negatív példákat mutat a kormány a társadalom felé (félelemkeltésről, pozíció hajhászásról szól a nóta a teljesítményorientáltsággal szemben).

Borzasztó befelé fordulóvá is teszi a magyar társadalmat, amelyről eléggé közismert (csak nálunk nem az), hogy mindig is hajlamos volt a befelé fordulásra, legtöbbször nem láttunk ki a nagy lavórból. (Trianon esete, az út ami ahhoz vezetett is egyik sajnálatos példája az elitünknek más országok meghatározó politikusaival való kommunikáció-képtelenségére, más országok szándékainak és az ebből adódó mozgástér helyes felmérésének - hiányára).

 Harcias egó

 A harcias egó önmagában nem valami rossz dolog, nyilvánvalóan szükség van rá bizonyos esetekben. Emellett a hatalomkoncentráció tényleg jó lehet és talán szükséges is valós háborús helyzetben. Kár, hogy az ellenség csak nem akar jönni és egyre nehezebb fenntartani a háborús szükséghelyzet látszatát. Az egoizmus az, amelynek hatalomvágya soha nem kielégíthető, mert mindig van olyan ellenség, aki potenciálisan veszélyt jelent ránk, ami nem csak a nagy hódítókra volt érvényes, alighanem így van ez Orbán és csapata esetében is.

Harcias egóval eléggé nehéz gazdaságilag csodát tenni. Lehet sok pénzt begyűjteni és azokat gyorsan eljuttatni a "megcélzott" cégekhez, de azok az eléggé közismert problémák, amelyek miatt még messze vagyunk a fejlett országoktól ettől még nem fognak megoldódni. Habár Matolcsy és Orbán helyesen határozza meg ezeket, előrelépés nem nagyon történt kormányzásuk 9 éve alatt, ezért elég nehezen képzelhető el, hogy jelentős áttörést fognak tudni elérni.

Kicsit úgy tűnik nekem, mintha a cél, hogy az élhetőség szempontjából tíz év alatt az utolsó ötből az első ötbe kerüljünk csak afféle nagyzási hóbort lenne a részükről, hogy megint mondjanak valami ütőset, de ne legyen igazam. Ráadásul a gazdaság nem minden, hanem az egymáshoz való viszonyulás kultúrája is számít, amely terén talán még nagyobb a lemaradásunk. De lehet, hogy mindezt rosszul látom, hátha rosszul látom.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7814658861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2019.03.01. 11:40:10

"Mért van szüksége Orbánéknak ekkora hatalomra?"

Libcsik! Ez már a vég után van? Kuncsorogtok, hogy "adjá má', adjá' má'"! Ti tudhatnátok a legjobban, hogy hatalmat nem adnak, azt el kell venni!

konrada 2019.03.01. 11:42:07

@Helga Beauty Salon:
Ez meg egy modern átértelmezése a szónak.
Én meg nem mennék bele az olyan PC vitákba, amelyekben úgy tesznek degradálóvá-tiltottá egy szót, hogy a valódi értelme helyett szitokszóként kezdik el használni, majd a "jótét"-lelkek a valódi értelmezés helyett a szó rossz újra értelmezését tekintik valósnak, s miattuk nem lehet kimondani hogy fekete, proli, zsidó, stb...

A proli a proletár szó rövidítése, ami nem azonos a lumpenprolival....

Helga Beauty Salon. 2019.03.01. 11:42:48

@chrisred: Pedig el kell fogadnod, hogy a magyar választópolgárok képviselete összeférhetetlen bármilyen másik állam képviseletével vagy érdekeinek előremozditásával.............

Egyetértünk! Nem ez jött le?

"Ténykérdés, a numerus claususnak az volt a célja, hogy kevesebb zsidó legyen az ország közéletében."

Igen, csak így helytelen következtetésekre ad lehetőséget a megfogalmazás, ugyanis a lélekszámhoz köthető arányokra próbáltak törekedni, ugyanis mint írtam, hajlamosak voltak módszeresen kitúrni a nem zsidókat egyes helyekről. Ha így nézzük még nagyvonalúnak is tekinthető a törvény!

chrisred 2019.03.01. 11:49:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Felőlem bárki bármilyen bajuszt ragaszthat magának otthon, csak ne tapsoljon egy totáli állam kialakításának, és főleg ne segítse elő azt a szervilizmusával.

felső határ nincs 2019.03.01. 11:50:32

A magyarsag azert annyira nem jart jol

se a TOROK
se a LABANC
se az OROSZ megszallassal, BRUSSZELI ugyanaz

Ha hagyjuk, hogy masok intezzek a hatarvedelmet, penzugyeket, kulugyeket, akkor rosszul fogunk jarni, ennyi.

NEM az eurora, NEM az ugyeszsegre, NEM a frontexre

Helga Beauty Salon. 2019.03.01. 11:50:39

@konrada: Én meg nem mennék bele az olyan PC vitákba, amelyekben úgy tesznek degradálóvá-tiltottá egy szót, hogy a valódi értelme helyett szitokszóként kezdik el használni,............................

Ilyen vitába velem nem is tudnál belemenni, mert amit utálok az a PC. Úgy nevezed ahogy akarod, megtiltani nem tudom és nem is akarom, mindössze cseverészni próbáltam, azért irkáltam le amit leirkáltam. A véleményedre voltam mindössze kíváncsi. Amennyiben figyelembe vesszük a lumpenproli kategóriát is, persze a gyári munkás lehet proli, bár szerintem a proliság inkább életformához köthető, nem foglalkozáshoz.

Helga Beauty Salon. 2019.03.01. 11:58:13

@konrada: A proli a proletár szó rövidítése, ami nem azonos a lumpenprolival................

Ezzel a proli-proletár viszonnyal vigyázz, mert rövidítésileg a náci az nemzeti, aztán meg kurvára nem! Egy szó rövidítése néha már megváltoztathatja az eredeti jelentést! Persze az előbb határolódtam el a PC-től, most meg nagyjából azt csinálom, persze alapvetően nem követelek a szó használatával kapcsolatban semmit tőled!

chrisred 2019.03.01. 11:58:45

@felső határ nincs: Aki szerint az orosz megszállás azonos az uniós tagságunkkal, lényegében már putyinstává vált.

ulpius66 2019.03.01. 11:59:02

@Anita Nagys:

Húúúúúú....

Most nagyot mondtál!

Ennyire szegények vagytok?

Az én unokaöcsémnek meg 6 autója és három hotele van!

felső határ nincs 2019.03.01. 12:00:40

@chrisred: Meg nem azonos, pont azert mert a kulugy, hadugy, penzugy egyelore magyar kezben van.

chrisred 2019.03.01. 12:01:57

@Helga Beauty Salon: Egészen egyszerű. Vannak, akik ebből a mondatból, hogy "Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára", csak arra az egyetlen szóra képes emlékezni, hogy "zsidó".

chrisred 2019.03.01. 12:02:42

@felső határ nincs: De a KGST bank már áttette a székhelyét Budapestre.

konrada 2019.03.01. 12:03:19

@Helga Beauty Salon:
OK.

...én csak azért szóltam, mert nem szeretem, ha egy fogalmat egy abba a kategóriába tartozó kisebbség miatt átsorolnak a szitokszónak.
(Ugyanígy szólok azért is, amikor szargentinik, sorosok miatt a liberális jelzőt elkezdik használni a türelmetlen, kirekesztő, másokat korlátozni akaró társadalom"mérnökökre": ugyanis ők csak próbálnak liberálisnak látszani, közük nincs hozzá. (Ahogyan a lumpenek között is van gyárban dolgozó, de ők csak egy szélsőségei a proletáriátusnak.)

...ha arra akartál célozni, hogy manapság már Európában a gyári munkások inkább kispolgárok, mint nincstelen munkaerő, abban igazad van.
Erről írtam azt, hogy a hagyományos baloldalnak game over....

chrisred 2019.03.01. 12:03:43

@ulpius66: Hiába, aki jókat dob a monoplyban, annak a csillagos ég a határ. :)

felső határ nincs 2019.03.01. 12:05:40

@chrisred: ez kamu, itt izraeli allampolgarokrol van szo, nem zsido szarmazasuakrol

ami amugy teljesen legit kerdes, csak hat Zorbanek most nem akarnak meg a cionistakkal is konfrontalodni - de ja, nem a magyar az elso nep aki rajott, hogy ez nemzetbiztonsagi kockazat

rendor, katona pl. csak magyar allampolgar lehet, ogy-i kepviselo meg lehet izraeli (egyeb kulfoldi) allampolgar?

NEMA! noormalis?

felső határ nincs 2019.03.01. 12:14:09

@chrisred: ez kamu, itt izraeli allampolgarokrol van szo, nem zsido szarmazasuakrol

ami amugy teljesen legit kerdes, csak hat Zorbanek most nem akarnak meg a cionistakkal is konfrontalodni - de ja, nem a magyar az elso nep aki rajott, hogy ez nemzetbiztonsagi kockazat

rendor, katona pl. csak magyar allampolgar lehet, ogy-i kepviselo meg lehet izraeli (egyeb kulfoldi) allampolgar?

NEMA! noormalis?

felső határ nincs 2019.03.01. 12:16:36

@chrisred: Nagyon helyes. Remeljuk minel tobb EUn kivuli bank is jon.

chrisred 2019.03.01. 12:19:04

@felső határ nincs: Azért nem ajánlottam volna, hogy az orosz megszállás alatt te nyilvánosan kapitalista bankok érkezését próbáltad volna szorgalmazni. :)

chrisred 2019.03.01. 12:21:49

@felső határ nincs: A mondat így hangzott el. Nyilvánvalóan szerencsésebb lett volna izraeli kötődésűekről beszélni. De akkor is tény, ha valaki ebből a mondatból arra következtet, hogy a Magyarországon élő összes zsidó listázásáról van szó, akkor tulajdonképpen azt állítja, hogy minden zsidó származású ember potenciális izraeli kém.

felső határ nincs 2019.03.01. 12:21:53

@chrisred: tegnap erkezett egy amerikai pancelozott felderito zaszloalj, te barom

felső határ nincs 2019.03.01. 12:22:55

@chrisred: "De akkor is tény, ha valaki ebből a mondatból arra következtet, hogy a Magyarországon élő összes zsidó listázásáról van szó, akkor tulajdonképpen azt állítja, hogy minden zsidó származású ember potenciális izraeli kém."

Na es?

Helga Beauty Salon. 2019.03.01. 12:25:30

@konrada:
...ha arra akartál célozni, hogy manapság már Európában a gyári munkások inkább kispolgárok, mint nincstelen munkaerő, abban igazad van.
Erről írtam azt, hogy a hagyományos baloldalnak game over..........

A hagyományos baloldal mindig is csak egy trükk volt, bázisuk mindig is a prolikra (lumpen) épült és a megtéveszthető munkásokra! Nézd csak meg a régi vezetőik, ideológusaik tőrőlmetszett nagypolgári , illetve tőkés származását. A mostani baloldal félelmetesen hasonló vérvonalból kerül ki, nem beszélve néhány egyenesági leszármazottról, a tömegbázisra ugyanúgy ráillik a buta, link, megtévesztett nagypofájú jelző!

Jakab.gipsz 2019.03.01. 13:03:53

@Etniez: Minden esetre többen szavaztak a Fidesz-KNDP kormányra, mint a Macron Kormányra.

Ma Macron löveti a saját népét. Ti itthon diktatúrát vizionáltok, miközben csak hazudoztok. A tények makacs dolgok.

chrisred 2019.03.01. 13:10:46

@Jakab.gipsz: A tények makacs dolgok, de ez éppen egy hamis tény.

felső határ nincs 2019.03.01. 13:11:38

@chrisred: 140 sargamellenyest oltek meg eddig

Jakab.gipsz 2019.03.01. 13:13:13

@Tamáspatrik:

Persze az igaz, hogy a nyugatot nem kell szétbomlasztani és ez így helyes, nem is ez a célja a Fidesznek. Csak a neoliberális csőcseléktől kell meg tisztítani, a sátánfajzat Soros kilóra megvett és lebutított csicskásaitól.

Épeszű emberekben például fel sem merülhetne az a gondolat, hogy egy nyóc osztályos Martin Schulz megfelelő ember lehetne a németországi kancellári döntést hozó posztjára, csak azért mert feltudja mondani a liberális mantrát. Itt tartunk most.

BéLóg 2019.03.01. 13:29:32

Magyarországon példa nélküli az a támogatottság amelyre Orbán Viktor és csapata kormányzása ÉPÜL.

Én tudom hogy a balliberálisoknak a demokrácia az KIZÁRÓLAG akkor számít, ha ők kerülnek hatalomra, de hát végülis ez van.

BéLóg 2019.03.01. 13:33:20

@Etniez: Ne hazudozzá' lécci, hiszen ha a TE pártod nyert volna ennyi EGYÉNI körzetet, NEKI IS kétharmada lenne.
Tudod, a dologban nem a GYŐZTES kontra minden vesztes EGYBE választás van. Hanem a GYŐZTES és a többi vesztes KÜLÖN-KÜLÖN aránya.
Ja, azt SOHA nem mondod, nem mondjátok, UGYANEZZEL az eredménnyel a Fidesznek pl. a BRIT PARLAMENTBEN 85%-a lenne, csakhogy a MAGYAR rendszer ezerszer korrektebb.

De tulajdonképpen javasolhatnánk a Fidesznek, hogy EHELYETT a szar kelet európai baromság helyett VEGYÜK ÁT a modern kaptitalista demokráciák ŐSHAZÁJÁNAK számító brit módszert.
ÉN benne vagyok. És te?

Helga Beauty Salon. 2019.03.01. 13:35:40

@Jakab.gipsz: Épeszű emberekben például fel sem merülhetne az a gondolat, hogy egy nyóc osztályos Martin Schulz megfelelő ember lehetne a németországi kancellári döntést hozó posztjára, ...............

Bábnak viszont nagyszerű! Talán ez a szerencsénk, hogy a háttérhatalom már aljas, de zseniális embereket sem mer alkalmazni és ez a mi ellenzékünkön is látszik, így viszont kicsik az esélyei!

Anita Nagys 2019.03.01. 13:54:41

@ulpius66: csak nem meszaros lorinc?:)

felső határ nincs 2019.03.01. 13:56:22

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Szerencsere az europai ellenfele Macroon nem szamolt le a PC-vel, csak megoletett eddig 140 tuntetot.

A lippshik itthon is erre keszulnek.

GyMasa 2019.03.01. 14:01:20

@Etniez:
"Nem a magyarok kétharmada szavazott a Fideszre, csak az 50%-a, többit elintézte az átalakított választási rendszer. "
Ebben tokeletesen igazad van.
Azonban vegyuk ehhez hozza a jelenlegi ellenzeki narrativat, amelyik MINDENKIT, beleertve a nem szavazokat is, egysegesen a fidesz szimpatizansok koze sorolja, es gunyolja.
Ebbol a szempontbol az ellenzeknek valojaban csak 1/3-os tamogatottsaga van, amit sajat maganak koszonhet, sajat maga alakitott ki, es sajat maga tartja fenn a rendszert azzal, hogy s szavazok kb. 1/3-at kitevo, de senkire nem szavazo embereket az ellensegekent deklaralja.
Es, amig ezen nem fognak valtoztatni, addig eselyuk sincs arra ogy hatalomra keruljenek.

nu pagagyí 2019.03.01. 15:00:07

@BéLóg: Egy diktatúrát nem kéne demokráciának nevezni. Állampárti rendszert építettek Orbánék,aminek már köze sincs a demokráciához. Visszajutottunk a Kádár-korba, a rezsim figurái is hasonultak a rendszerhez. Biszku-Kövér László, Marosán rezsi Szilárd, Mézesmadzagos-korbács Viktor és meg egy csomó bunkó, nyáladzó, meghatározhatatlan státuszú fontos ember idézi fel az egykori vidám barakk hétköznapjait.

inteligencs elenzeki 2019.03.01. 15:31:06

"Trianon esete, az út ami ahhoz vezetett is egyik sajnálatos példája az elitünknek más országok meghatározó politikusaival való kommunikáció-képtelenségére,"

Az út ami ahhoz vezetett, hasonló volt, mint a többi keleteurópai kisnemzetnél, pl. ami jugoszláviával is történt. Ami miatt igazán megsemmisítő volt, az a politikai elitünk balfszkodása volt. Például vekerlének nem szabadott volna a hatalmat átengednie, egy balliberálidióta kormánynak.
Hát tényleg lassan tanul a magyar, mert a rendszerváltást követően még 3X behúzta az X-et ballibsikre, aminek persze már már törvényszerűen meg is lett a következménye.

chrisred 2019.03.01. 15:57:10

@Helga Beauty Salon: Vagy elfoglalni egész Európát, ahogy előtte egy hasonló végzettségű kancellár tette. :)

felső határ nincs 2019.03.01. 15:58:38

@Jakab.gipsz: Attol hogy valaki nyocosztalyos, meg lehetne jo politikus, elvegre ehhez nem kell atomtudosnak lenni.
Az nagyobb baj hogy a masik geci isiaszos, mer a jozansag nem art!

Kritikusa blog · https://kritikusa.blog.hu/ 2019.03.01. 16:01:35

A hatalomkoncentráció az orbánizmus szerves része.

chrisred 2019.03.01. 16:04:30

@felső határ nincs: Vagy ha vesz magának egy aranykalászos diplomát, attól még ugyanolyan stróman marad.

inteligencs elenzeki 2019.03.01. 16:06:05

"Olyan ellenzéki akciók mint amelyek köztévében történtek vagy a parlamenti obstrukcióval való próbálkozás, illetve ezeknek a kudarcai szintén az erő alkalmazásának iskolapéldáit mutatják."

Nem nem, az a ballibsik balf.szságát mutatják, csak és kizárólag.

Etniez 2019.03.01. 16:08:25

@Helga Beauty Salon: ő állítja, hogy egy muszlim nem tud fegyelmezetten dolgozni csak azért, mert muszlim. Ez mef ugye nettó rasszizmus és faszság, erre reflektáltam.

Etniez 2019.03.01. 16:11:12

@Anita Nagys: nem tudod, fidesztálibok szerint már csak 10 év van hátra és vége a nyugatnak. És el is hiszik, az a legdurvább.

Etniez 2019.03.01. 16:12:14

@konrada: ha ostobaságokat beszélsz, nem kell megsértődni ha ostobának néznek és úgy is kezelnek.

Etniez 2019.03.01. 16:13:36

@conchita wurst: a magyar zsidó nem magyar?

Etniez 2019.03.01. 16:15:50

@felső határ nincs: én inkább NEM-et mondok a hülyeségedre.

Etniez 2019.03.01. 16:18:46

@felső határ nincs: nem 240? Ha már kamuzol, akkor tegyél rá.

Etniez 2019.03.01. 16:20:36

@BéLóg: ha meg nem szabja magára a rendszert, hanem hagyta volna a régiben, akkor 2014-ben koalíciós partnert kellett volna találnia a 2/3 helyett, jobban járt volna az ország.

konrada 2019.03.01. 16:26:50

@Etniez:
Ebben van igazad, de először magadba kellene nézned, aztán minősíteni másokat...

s hát elég ostoba volt a válaszod...

Helga Beauty Salon. 2019.03.01. 16:33:11

@chrisred: : Vagy elfoglalni egész Európát, ahogy előtte egy hasonló végzettségű kancellár tette. :).....

Ebben a hasonlatban csak az sántít, hogy mindennek ellenére akit te említesz, egyáltalán nem egy kis kaliberű paprikajancsi volt.

chrisred 2019.03.01. 16:45:17

@Helga Beauty Salon: Hát mi? Jó, mellette még antiszociális pszichopata is.

Helga Beauty Salon. 2019.03.01. 16:49:55

@Etniez: a magyar zsidó nem magyar?.........................

Ez nem túl sikeres nácibeugrató kérdés, mert ha a nácid rávágja hogy nem magyar, akkor az kurvára nem lesz kirekesztés, csupán ténymegállapítás, ha megnézed hogy hány magyar zsidó nem is tartja magát zsidó magyarnak!
Nem kell ebből problémát csinálni, a magyarság fakultatív, ha valaki nem akar az lenni akkor ne legyen, de ha így dönt és szemmel láthatóan így is viselkedik, akkor ne kelljen annak tekinteni és nevezni! Pont ez a kérdés mutatja hogy néhány zsidó csak "alkalmimagyar" , de ha úgy esik akkor azonnal antiszemitázik és magyarozik telipofával.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2019.03.01. 17:46:21

@Orbán 1 GECI:

Teljes mértékben egyet értek veled hogy orbán célcsoportaj az a kétmillió MAGYAR AGYSEBÉSZ, akik annyira ostobák, hogy éjjel nappal rettegnek a migránstól, Sorostól, Brüsszeötöl, miközben még az árnyékukat se látták.

ORBÁN 1 GECI!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.03.01. 18:24:10

@conchita wurst: Gyorsabban tud növekedni, aki mélyebben van, ez igaz, de azt is vedd figyelembe, hogy egész Kelet-Közép-Európa hozzánk hasonló gyorsasággal növekedett az utóbbi években, így nincs itt semmi kiugróan jó magyar teljesítmény. Ráadásul válságban szokásos gazdaságélénkítő politikát folytatnak Matolcsyék, ami azt jelenti, hogy egy világgazdasági válság (pl. Kína megtorpan vagy az EU déli országai bedőlnek) esetén semmilyen eszközük nem lesz az ország megvédésére.

@Kivlov: Mit tud csinálni egy leendő ellenzéki politikus, ha a vidéki emberek legfontosabb tájékozódási forrásai a kormány kezében vannak és mihelyt elindul, azonnal megy a hazug lejáratás?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.03.01. 18:38:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Felesleges álmodozni, a Nyugat helyett nincs másik civilizáció, ami támogatna minket, az oroszok csak kihasználnak, a kínaiak még kihasználni se akarnak. A lavírozás régi álma a magyar politikusoknak, de az utóbbi évszázadokban legfeljebb három részre szakadt Magyar Királyság, Trianon, vesztes 2. világháború, stb. lett belőle...

@Etniez: Olvasgass kicsit a történelemről, a nyugati világ hatalma már egy évszázada csökken és a világ többi része egyre jobban jön fel. Megnézheted a nyugati uralom alatti terület arányát, a népesség arányát, a hadsereg létszámát, a teljes GDP-t, stb.

@Helga Beauty Salon: Soros 30 éve is ugyanazokat a liberális emberjogi eszméket támogatta, amiket manapság. Nem csupán Orbán kapott angliai ösztöndíjat, hanem a fél Fidesz, ráadásul a párt is kapott tőle anyagi támogatást. Orbán akkor lett szavakban konzervatív, amikor az MDF összeomlott és ő ráugrott a szavazóikra, mert a hatalom fontosabb az elveknél.

felső határ nincs 2019.03.01. 19:07:17

@Online Távmunkás: blablabla

Mo. a novekedesi lista elen van, ugy hogy lassan csokken az adossag gdp-aranyosan (tehat kevesebb jut zabalni)

10 eve az utolso volt a gorogokkel, a valsag elott (folyamatos tulkoltekezessel)

"Ráadásul válságban szokásos gazdaságélénkítő politikát folytatnak Matolcsyék" - miiivaaan?

"ami azt jelenti, hogy egy világgazdasági válság (pl. Kína megtorpan vagy az EU déli országai bedőlnek) esetén semmilyen eszközük nem lesz az ország megvédésére." = nem akkor kell megvedeni a gazdasagot, amikor mar beutott a szar. Matolcsyeknak hala ma sokkal kisebb kart okozna egy a 10 evvel ezelottihez hasonlo valsag. A lakossag nincs eladosodva devizaban, hanem rekord sporolassal rendelkezik, es az allampapirok, bankrendszer nagy resze magyar kezbe kerult, azaz nem fogjak tudni a nyugati bankok a kaki elso jelere hazapumpalni a toket ezzel meg radobva 2 lapat szart a szarrakasra, mint 10 eve

Persze lehet h Orban nem zseni, de akkor a tobbirol mit lehet elmondani?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.03.01. 20:06:33

@felső határ nincs: Ha jön egy válság, akkor a magyar kézben lévő bankok mind bedőlnek az OTP-t kivéve, mert a Postabankhoz hasonlóan normális működés helyett a politikusok haverjainak adnak kölcsönöket kétes üzletekre.

Gazdasági növekedés 2011-2017 között:
Magyarország 17,3%
Szlovákia 20,9%
Lengyelország 25,3%
Románia 29,6%
Észtország 30,2%
Ki az éllovas?

Kósza szellem 2019.03.01. 21:10:59

Kedves Cikkiro!
Erdeklodve olvastam a cikket es van amiben egyetertunk.
Emellett egy mondat nagyon megutotte a fulemet.
Azt irja, hogy az allam szinte teljes mertekig atvallalja a gyermekneveles koltsegeit. Tisztelettel kerdezem tudja mirol beszel?
Nekem 1 gyerekem van, 3 eves. Kapok kb 10,000 Ft csaladi potlekot, 5,000 Ft adojovairast es a felesegem a 3. evben otthon 28,500 Ftot havonta, bar ez utobbi nem igazan ervenyes mert tobb mint 10 evet dolgozott elotte, (es fizetett mindenfele jarulekot) tehat boven megszolgalta ezt az osszeget.
Szoval “kapunk” az allamtol 44 ezer Ftot havonta. Tudja hogy egy csomag pelenka kb 5,000 ft es kell belole 2 eg honapban? Tudja hogy ha okosan fozunk akkor is legalabb 1,000-1,500 Ft a napi kaja igeny? Tudja hogy egy babakocsi vagy egy gyerekules 100, 000 Ft felett kezdodik es egy ido utan cserelni kell oketert no a gyerek? Tudja hogy a gyerekbutorok is sulyso tizezrekbe kerulnek? Tudja hogy a gyerek orvosi ellatas pontannyira (nem) ingyenes, mint az On valos orvosi kezelese? Tudja hogy egy gyerekcipo ugyanannyiba kerul mint egy felnotte csak epp 3 havonta novi ki? ( hal istennek). Tudja hogy ha epp egy 1 haloszobas lakasban elnwk a jelenlegi arak mellett kb. 2-3 m Ft ba kerulne 1 szobaval nagyobbat venni? Es ha ezt mind tudja, akkor meg mindig komolyan gondolja ezt az allam lenyegeben atvalllalja a koltsegeket dolgot? Szivesen olvasnam a velemenyet.
Udvozlet!

Kósza szellem 2019.03.01. 21:37:19

Irtqm egy viszonylag hosszu eszrevetelt. Kimoderaltatok? Milyen alapon? Gebedjetek meg...

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.03.02. 01:51:01

@Online Távmunkás: Az itt megmaradó pénzek az ország gazdasági egyensúlya miatt maradnak itt, mármint az export import közel egyenlősége miatt. Ebben már a luxusyachtok, meg minden más is benne van. Nem mellesleg, ha az EU támogatás 40%-át teszik el maguknak, abból az egész Adria tele lehetne magyar yachtokal, mert a hazai GDP 2%-áról van szó. Itt nem az számít mire költenek, mert az csak aprópénz., mondjuk egy olyan összeghez képest, amiből a magyar honvédség működik. Ami lényges, hogy a nagyobb részét a régióban fektetik be. Az a pénz már itt fog dolgozni, munkát adni, fizetést adni, adózni stb. Nyilván nem lehet egyetérteni a lopással, de az az alternatíva, amit a baloldal képvisel, az nem alternatíva. Még senki nem állt elő jobb ötlettel, pedig lehetőség az lett volna rá tíz év alatt.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.03.02. 02:22:52

@nts: Szerintem a török nyelvi közelség annyit jelent a kunoknál, hogy a török nyelvi területről jöttek, ami egyértelműen határos volt a magyarral. Hasonló nomád kultúra, meg egy csomó szó átvéve a magyarba a török nyelvből is utalhat erre. A magyar népművészeti elemek meg Kínától északnyugatra voltak jellemzőek, míg a törökök inkább déliek.

Etniez 2019.03.02. 06:13:24

@konrada: na, ne fáasszum tovább egymást, kérlek.
@Helga Beauty Salon: logikai bukfenc van az írásodban, előbb kijelented, hogy mindenki maga dönti el, hogy magyar-e, aztán leírod hogy az is valíd, ha te döntöd el másról. Most akkó' miva'?

Etniez 2019.03.02. 06:14:15

@felső határ nincs: Radnóti magyar volt vagy zsidó?

Etniez 2019.03.02. 06:17:08

@Online Távmunkás: ne próbálj tényekkel harcolni a hit ellen. Nekem gyanús vagy, nem vagy te zsidó? (irónia)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.03.02. 08:39:54

@megamovieboy: Igen szomorú, ha az ország előtt nincs más út azon kívül, hogy a ballibsik lerabolják a multikkal vagy a narancskomcsik lerabolják a haverjaikkal és a multikkal közösen...

@Kósza szellem: A családi adókedvezmény 10 ezer forint egy gyerekre és a családi pótlék 12200 forint már vagy 15 éve, vagyis kicsit 50 ezer forint felett van az az összeg. Viszont két gyerekre ennek nem duplája, hanem jóval több jár, nem is szólva a nagycsaládosok kiemelt juttatásairól. A Fidesz politikája egyértelműen az egynél több gyermekes családokat támogatja, ott igaz, hogy átveszik a gyereknevelés költségeit.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:06:53

@nu pagagyí: Sok igazság van ebben az elemzésben, sajnos, reméljük azért néhol túlzol.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:16:54

@apro_marosan_petergabor:
Akkor ezt az érvelésedet kénytelen vagyok darabokra szedni.

"OV világosan kifejtette, hogy mit érhet el a FIDESZ-KDNP, annak a fv-e, mire hatalmazzák fel a választók."
Ez ázsiai diktaturában szokás, a kormány azoknak a válaszoknak az érdekeit is kell, hogy szemmel tartsa, akik ellene szavaztak.
"A 2/3 azt jelenti, polgári oldal arra megy, nagyjából amerre saját magát engedi - nem kell elvtelen alkut kötnie az ellenzékkel, megyírbált, kiherélt célok érdekében. "
Pontosabban: amerre ORBÁN engedi, hiszen rá szavaztak, nekik köszönhető a választások megnyerése.

"Nem lenne új, saját alkotmányunk, a sztalinista fércművet lehetett volna kiegészíteni LMBTQ...UVZY stb. párok házasodási és gyerekgyártási jogaival, már 3-4 féle WC lehetne az óvodákban, iskolákban a szülök megszólításába ne menjünk bele - az egyetemeken tobzódhatnának a genderszakok.... cserébe néhány előbbre mutató 2/3-os tv-ért, ha egyáltalán... így lett egy NEMZETI használható VÉDETT alkotmányunk."
Lett a régi alkotmány helyet, amely már nyomaiban sem emlékeztetett az eredetire, egy ujabb fércmű.
Senkinek nem árt az LMBT, még senki sem halt meg és anyagi hátrányt sem szenvedett, ez a demokrácia diadala, a humanizmusé.
De nem érted az egészet, a diaktatura faék egyszerűségére jár az agyad. A demokrácia bonyolult, ott bizony kompromisszumokat kell kötni.

Külpolitikailag egészen más pozícióból tárgyal OV, mert egységes, vitathatalan véleménytöbbségre támaszkodhat bizonyos kérdésekben...
A tárgyalofelek tudják, hogy mi ez a "vitathatatlan véleménytöbbsé"g. Tudják, hova sorolják Orbánt. Ez pedig szomoru az országra nézve.

Az egységes, előremutató, lenduletes komprehenzív gazdaságpolitikát ís nehezebben tudnák véghez vinni folyamatos kerékkötőkkel szemben...
Milyen marhaság ez, nincsenek kerékkötők, parlamenti vita lehetséges, de a törvényeket a parlament ill. a kormány hozza, így volt már ez az előző ciklusban is, amikor BUKTÁK a 2/3-ot.

Nagyobb a nyugalom, a rend és gyorsabb az előre haladás - felesleges, fárasztó árnyékbokszolás nélkül.
Ezek szerint az előző ciklusban nem volt rend és nyugalom... teljesen átgondolatlanul érvelsz.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:20:50

@Helga Beauty Salon: Orbán akkor lép ki az EU-bol amikor akar, Kádár nem léphetett volna ki a Varsoi szerződésből.
Orbán egyedüli korlátja a gazdasági realitások figyelembe vétele. Pl. hogy dől a pénz, a jolét nagy része multi cégek jelenlétének köszönhető stb.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:22:48

@Helga Beauty Salon:
Ált. az kapja meg, aki manipulálja a választási rendszert mint Orbánék.
A "győzteskompenzácio" sehol sem létezik. Ha az nincs, akkor 2/3 sincs.
Ja és ha nincs a mocskos kampány, akkor is van egyszerű többség de nem 2/3.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:24:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hatalommegosztásrol hallottál már? Önkorlátozásrol? Pl. önkéntesen lemondani a hatalom egy részéről. A nyugati demokráciákban van ilyen, Orbán szotárábol hiányzik.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:27:54

@Kivlov: Azért kapják a pofonokat, mert egy erő-szakon tanult bagázs osztja nekik folyamatosan. A karaktergyilkosságokrol hallottál már? Vona és mások lejáratása bizonyos plakátokkal. Ha jön egy Bajnai szintű, egyből kinyírják.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:32:46

@Helga Beauty Salon: Ebben igazad van, de azért hozom fel, mert Schneider szkinhed multja sem releváns, mert régen történt, nem követett el komoly bűncselekményt és azota már egészen máshogy poitizál.
Csak azt akartam jelezni, hogy bárki fiatalkori tetteit 20-30 évvel később felhozni érvként ált. nem állja meg a helyét, egyszerűen mert az ember változik és a helyzetek sem ugyanazok.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:38:54

@pulsarito: "Gondolatban sétálj már el egy kicsit az imádott nyugati minta demokrácia Nagy-Brittaniába, és nézd meg az ottani mintaszerűen arányos demokratikus választási rendszert, és ha ez megvan, akkor számold át a legutóbbi magyar választási eredményeket parlamenti mandátumra a brit matek szerint. Annyit segítek, hogy a Fidesz a parlametni helyek 90%-át szerezte volna meg a brit arányos mintademokrácia választási szisztémája alapján.
Akkor a miénk arányos vagy nem?"

Na pontosan erről van szo. Van az ANGOLSZÁSZ típusu rendszer, a győztes mindent visz elve, meg is lehet most nézni mi lett az 52-48-as arányú brexit szavazás eredménye. Káosz. Hasonlo okokbol szakítja szét a választási rendszer az amerikai társadalmat.
És van még a KONTINENTÁLIS europai választási rendszer, ahol ált. egyik pártnak sincs nem hogy 2/3-os hanem még abszolut többsége is ritkán. Mert ezek általában arányos választási rendszer. És még akkor nem volt szo arrol, hogy mindenhol van felsőház és/vagy erős államfő, amely a hatalommegosztást segíti elő.
Pont nem szabad követnünk a brit és amcsi példákat: szétszakadt társadalmakat hoz létre, nagy társadalmi feszültségekkel.
Inkább a skandináv minta valo nekünk.

chrisred 2019.03.02. 09:43:21

@Tamáspatrik: A győzteskompenzálást bolsevizmusnak nevezik.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:46:42

@pulsarito: "a pedig nem úgy szavaznak, akkor jöttök a birka néppel, a vidéki bunkózással atb.
"Talán ezügyben is fordulhatnátok a nyugati minta demokráciákhoz, ti. ott ha demokratikusan le akarnak váltani valakit, akkor azt csinálják, hogy a párt legokosabb emberei (vagy ha ilyen nincs a pártban, akkor megkérnek különböző szakértőket, akikkel) összedugják a fejüket és kitalálnak egy olyan programot amire az általatok lehülyebunkózott választók hajlandók szavazni, lehetőleg többen mint a másik pártra szavazók. Nagyjából így megy ez a demokráciákban.
amíg ezt nem vagytok hajlandók elfogadni, addig marad a partvonalról ordibálás.
Arról, meg hogy folyamatosan diktatúráztok ne is beszéljünk, mert ennek ellenkezőjét mi sem bizonyítja ékesebben, minthogy létezik az index, a hvg, a 444 a népszava rtl klub stb. ahol 0-24-ben hazudozhattok naphosszat, és gyalázhatjátok a kormányt.

Nem látok lebunkozást, ennél sokkal finomabb érvelések vannak: a kormánypropaganda az ösztönökre hat és az egyszerűbb, FALUBAN lako emberekre ez nagyobb hatással van.
A demokráciába belefér a kormány gyalázása, mindig lesznek olyanok, akiknek az érdekeit sérti egy kormány, nálunk már elég sokan vannak ilyenek.
Min. 48% NEM a kormányra szavazott, akkor velük mit csinálsz? Átnevelő táborba küldöd őket mint Észak-Koreában?
Tudomásul kell venni, hogy a magyar társadalom is erősen polarizált, és nyugaton is probléma ez sok országban, csak ott egyelőre másként kezelik mint nálunk.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:50:12

@Lali73: "választók döntöttek úgy, hogy ekkora felhatalmazást adjanak neki"

Ez tévedés. Minden választonak 1 szavazata volt. Nem tudta, hogy ha a kormányra szavaz ezáltal MEKKORA felhatalmazást fog neki adni. Ha lett volna második fordulo akkor lehetett volna korrigálni.
Nem véletlen, hogy Orbánék megszüntették a 2.fordulot.
Ha a közvéleménykutatás alapján tudták volna, (de nem jelezték előre), hogy mi lesz, akkor sokan el sem mennek szavazni vagy ellenzéki pártra szavaznak.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:52:18

@Brix: Köszi ezt a részletes elemzést! Annyit tennék hozzá, hogy egyre több embernek fog leesni, hogy őket bizony átverték Orbánék, de akkor már lehet, hogy késő lesz.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:55:43

@konrada: MANAPSÁG ez van, az nem jelenti, hogy vége. A múlt században a liberális demokráciát lenyomták a kommunisták és nácik egy ideig, aztán azok összeomlottak, de demokrácia meg felállt és leporolta magát. Most ilyen időket élünk, de hogy holnapután mi lesz, azt nem tudja senki.

Tamáspatrik 2019.03.02. 09:58:17

@conchita wurst: Ha már hazaárulozol, akkor véged van. Akkor már a háborus mentalitás megfertőzte a gondolkodásodat. Az pedig mindenhol csak ellenségeket lát, csak pusztítani tud, építeni nem. Az építés az együttműködésből fakad, olyanokkal is együttműködni, akik nem szimpatikusak.

Tamáspatrik 2019.03.02. 10:02:16

@ulpius66: Gyurcsánynak semmi hatalma sem volt, ott verték át az emberei, ahol tudták, nem volt komoly belső támogatása.
Másrészt: akkor még volt ALKOTMÁNYBIROSÁG, amely megvétozhatott sok törvényt, ma a működése közel 0. És nem volt ideje telerakni mindent a saját embereivel, az ügyészségtől kezdve az adminisztárcio és a biroságok felügyeletével. Nem volt olyan szintű kézi vezérlés sem. Egyszerű többsége volt csak, az alkotmányt sem tudta modosítani, pl. a választojogi törvényt sem.

Tamáspatrik 2019.03.02. 10:04:17

@Visceroid: Nem érted a kérdést ugy látom. Olvasd el még egyszer és probáld értelmezni.
Ja, az őskorban volt az, hogy kőbaltával kellett elvenni egymástol a hatalmat, azon már tul vagyunk.

Tamáspatrik 2019.03.02. 10:06:14

@felső határ nincs: "se az OROSZ megszallassal, BRUSSZELI ugyanaz

Ha hagyjuk, hogy masok intezzek a hatarvedelmet, penzugyeket, kulugyeket, akkor rosszul fogunk jarni, ennyi.

NEM az eurora, NEM az ugyeszsegre, NEM a frontexre

Mért ugyanaz Brüsszel mint az orosz? Kitől hiszed el ezt a marhaságot? Schmidt Máriátol?
Orbánék sose mondtak ilyet, viszont folyton célozgattak rá.
NEM-eket könnyű mondani, közben 100 dologra igent mondasz, amiről nem is tudsz...

Tamáspatrik 2019.03.02. 10:09:42

@konrada: SARGENTINI - sz-szel írni azért bunkoság, mert más nem érti rajtunk kívül, ergo röhögni se tud rajta. Nem szellemes, hanem olyan mucsai ízű poén.
Viszont igaza van - Orbán pártszövetsége is ezt így látja. Az élc semmilyen okbol nem állja meg a helyét.

Tamáspatrik 2019.03.02. 10:11:32

@felső határ nincs: Mért pont izraeli állampolgár nem lehet képviselő? Ha kimondjuk, hogy semmilyen kettős állampolgár nem lehet, az jó? Izrael most az egyik legnagyobb barátunk, úgy tudom...

Tamáspatrik 2019.03.02. 10:13:30

@felső határ nincs: Nem tudod megmondani, hogy ki zsido származásu. Nincs rá modszered sem.

felső határ nincs 2019.03.02. 10:14:34

@Tamáspatrik: ugyan mar, ez gyerekjatek, modszert meg akarmikor lehet csinalni

felső határ nincs 2019.03.02. 10:15:34

@Tamáspatrik: arrol nem volt szo, hogy ki lehet, meg ki nem, csak arrol hogy akinek van idegen allampolgarsaga, arrol azok is tudanak akik ra szavaznak

Tamáspatrik 2019.03.02. 10:20:25

@BéLóg: Kérlek ne a briteket hozd fel példának, abszolut hibás a választási rendszerük, a brexites szavazásuk is erre mutatott rá, mekkora öngólt lőttek vele.

Tamáspatrik 2019.03.02. 10:21:50

@felső határ nincs: Egyrészt etikai elvekbe ütközik, másrészt még ha genetikai tesztet is végeznél, mondjuk 50%-ban zsidó az már zsidó? Mért?
A jász jobb mint a kun vagy a német vagy a cigány?
Akkora nagy kasztrendszer jönne ki belőle, India irigykedne.

Tamáspatrik 2019.03.02. 10:25:25

@Kósza szellem: Ez félreértés. Arrol van szo, hogy van egy UJ PROGRAM, a most születő gyerekekre, ahol tízen-huszonmilliokat kapnak ifju házasok ha 3 gyereket vállalnak.
Ezt a mostani kormányciklusban találták ki, ugy jön ide, és azért említem, mert nem kellett volna hozzá 2/3-os többség, egyszerű többséggel is megszavazhato lett volna.
Bár vannak kétségeim, hogy jo lesz-e és eléri-e a célját ez a program.

felső határ nincs 2019.03.02. 10:34:09

@Tamáspatrik: persze, 50%-ban zsido az zsido, miert? mert a zsidok szerint az mar zsido, azert...:) De kulonben 25%-kal mar jo voltal egy deportra ugy emlexem
"A jász jobb mint a kun vagy a német vagy a cigány?" - a zsido mas, attol minding mindenki, mindenhol meg akart szabadulni, nem veletlenul

Andy73 2019.03.03. 12:03:32

@Tamáspatrik: Ugyan már, ne tényleg ne nevettesd ki magad. Amerikában vagy Angliában hány forduló van szerinted? A kétfordulós választás egyáltalán nem általános a világon. Másrészt aki a győztesre szavaz, nem másítja meg a szavazatát a második fordulóban sem, ez korábban sem így működödött nálunk sem. A második forduló a többieken segíthet: a második, harmadik, stb. összefogva egyőzheti az elsőt, bizonyos körzetekben, ha visszalépnek egymás javára.

Tamáspatrik 2019.03.03. 12:59:54

@Andy73: Hányszor mondjam még, hogy azok a választási rendszerek nem jok? Ha kettészakadt társadalmakat akarsz kapni, akkor igen. Azok éles LIBERÁLIS demokráciák, ahol gyilkos verseny van, szociális hálo nélkül. Ilyet akarsz?
A kontinentális rendszerek nem ilyenek, nem a győztes mindent visz elven alapulnak.... stb.

Tamáspatrik 2019.03.03. 13:03:52

@felső határ nincs: Nem igaz, hogy mindig mindenki meg akart volna tőlük szabadulni, ez téves.
Történelem ismerete nélkül ne fogalmazz ilyen gondolatokat.
Olyan is volt, amikor megszabadultak tőlük és rosszul jártak ezzel, nem is egyszer.

Visszajutottál a történelem azon korszakába, amikor harcias hordák támadtak egymásra, azon az alapon határozva meg egymást, hogy kinek milyen a származása. Ezen már az újszövetség is túllépett, bár nem tartották be. Gyerekes és szánalmas dolog ez, nem tudok rá mit mondani.

Dan da Man 2019.03.03. 14:34:20

@megamovieboy: Stadionok,mint "nemzeti tőke"?

OMG, ekkora faszságot! Ha Orbán nemzeti tőkét akarna gyártani ebből a pénzből, akkor az elmúlt 8 évben lett volna lehetőség arra, hogy valamiféle export-értékű terméket hozzunk létre.
Dél-Korea megreformálta magát, és kilépett a világpiacra.
Magyarországon maga Varga Mihály ismerte el Tusványoson, hogy semmilyen világszinten értékesíthető termékünk nincs.
Ebből számomra az következik, hogy Orbánnak nincs jövőképe, se víziója. Tehát nem biztos, hogy neki kéne ezt az országot vezetni, mert vele sehova nem jutunk - csak a kurva nagy lemaradásba...

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.03.03. 18:51:14

@Dan da Man: A stadionok rendes EU támogatásnak megfelelő projectek voltak. :) Viszont amit kiloptak belőlük, abból a nemzeti tőke lett.
Egy világszínvonalú termék megalkotásához tőke kell. Alapkutatás, innováció, szabadalom, stb. Ehhez mind piszok sok pénz, azaz tőke kell.
Mostanra gyűlt össze annyi pénz, hogy tovább lehet lépni. Szóval érdekesek lesznek a következő évek. Mert eddig is látszottak az irányok, a bankszektor, kereskedelem (ami nem jött be, pedig jó lett volna, talán ha több a zsidónk...), energia, média. Most ezek nagyjából meg vannak, sőt a régióban is megy a terjeszkedés. Most jöhet a többi dolog, lassan kiderül miket találtak ki. Ehhez képest a szocik idejében ennek az ellenkezője ment. A magyar cégek döglődtek, minden lehetőséget a külföldi cégek kaptak. Ez egy egyelőtlen verseny volt, ahol nekünk nem osztottak lapot. Leszakadtunk a régiótól és extrém módon növekedett a hitelállomány a szomszédainkhoz képest is. Ehhez képest Orbánéknak van jövőképük, legalábbis jobb, mint a szocialistáknak.

Kivlov 2019.03.04. 09:21:06

@Online Távmunkás:
Mit tud csinálni?
Legeslőször is nem a másikra kell mutogatni és kifogásokat keresni!
Dolgozni kell és megygőzni az embereket, hogy lenne jobb a mostaninál.
Az állandó akadékoskodás, hőbörgés, hőzöngés nagyon nem ezt mutatja. És ez jól látszik a választási eredményeken is, hogy a népnek nem az ellenkezés kell.

barankai 2019.03.07. 15:24:32

@konrada: ha már Wikiből lett tanár, legalább a sorokat időrendbe kellene rendezni...
pont annyira demokrata nemzeti lendület mint a bolshevik nyilasoké volt, csak remélheti h nem találkozik VELÜK... hacsak nincs KÖZTÜK? beszelo.c3.hu/cikkek/kik-azok-a-nyilasok
süti beállítások módosítása