Ideo-logikák

Ideo-logikák

Egy nagy fekete folt a térképen

2019. november 18. - Tamáspatrik

russia-blank-vector-map-isolated-on-white-background-high-detailed-black-silhouette-map-of-russia-t86x56.jpg

Kép forrása: www.alamy.com

Amíg az amerikaiaknál és az EU országokban történtekről nap mint nap rengeteg hír jelenik meg, az oroszokról ezzel szemben jóval kevesebbet tudunk. Sem az orosz városokat látogató magyar turisták, sem az ott tanuló, sem az ott dolgozó magyarok száma nem jelentős ahhoz képest, hogy mennyien fordulnak meg közülünk nyugaton.

Nem beszélve arról, hogy az olyan nagyvárosok mint Moszkva vagy Szentpétervár a turisták és üzletemberek számára mindig sokkal szebb képet mutatnak a jóval szegényebb és elmaradottabb vidéki kisvárosok és falvak rögvalóságánál. (Ez az USA vonatkozásában is igaz: a médiumok közvetítette nagyvárosi életmódot alapul véve szintén egy felületes, fals és sztereotip kép alakul ki sokakban az amerikai életmódról.)

A legtöbb európai számára Oroszország egy ismeretlen fekete folt a térképen, és valódi információk hiányában igen sokan titkon vagy kevésbé titkoltan rokonszenveznek velük, mintha alternatívát vagy legalább racionális ellenpontot kínálnának a „dekadens és hanyatló nyugati kultúrával” szemben. Nos, az ilyen fajta vonzalom épp annyira megalapozott mint a nyugati baloldali értelmiség rokonszenve volt Sztálin rendszere iránt: egyszerűen csak ismerethiányon és illúziókon alapult. Ajánlom, hogy nézzünk szembe mi is az ilyen illúziókkal.

Észak-Korea, Afganisztán vagy Venezuela gyakran szerepel a vezető hírekben, ezért valamennyire el tudjuk képzelni, hogy milyen lehet az élet ezekben a katasztrofális helyzetű országokban. Habár Oroszországban lehet, hogy sokkal jobb az átlagember élete mint az afrikai és latin-amerikai országok szinte bármelyikében, az oroszoknál jellemző viszonyokat egyáltalán nem ismerjük egyszerűen azért, mert a központi cenzúra (Kínához hasonlóan) rendkívül erős. Ráadásul a világ legnagyobb területével rendelkező, számunkra felfoghatatlan méretű országról van szó, amelyet nem képes ellenőrzése alatt tartani teljes mértékben egy központi hatalom, akármilyen erős is legyen.

Tény, hogy az oroszok gazdasága az ásványkincsekre (olajra, gázra, szénre, acélra) épül valamint a fegyvergyártásra, a hatalmas és gyakran tisztességtelen üzletek lehetősége vonzza a helyi maffiaszerű szerveződéseket. Az orosz állam „megoldása” erre a helyzetre az volt, hogy a központosító törekvéseket nem feladva, maga is maffia módszereket használva, teljesen átlátszatlan módon működik.

Az orosz társadalom jóléte ma leginkább az ásványkincsek világpiaci árától valamint a fegyverkezéstől függ, a természeti erőforrások kizsákmányolásán alapul ezért hosszabb távon eléggé ingatag alapokon áll. (Olyan országok mint Szaúd-Arábia, Irán vagy Oroszország nem nagyon érdekeltek a környezetvédelmi problémák megoldásában, természetesen az elit szintjét értve ez alatt, bár ugyanez elmondható a világ elitjének jelentős részére.)

A kritikám természetesen az orosz államszervezetre, az orosz elitre és az elmaradott kulturális szokásokra vonatkozik, az orosz embereket nagyon tisztelem, nem kevéssé jó képességűeknek és tehetségesnek tartom őket mint akár USA , akár az EU polgárait.

Az kevéssé közismert, hogy Putyin rendszerének eszmei megalapozásához egy orosz fasiszta ideológus (afféle Lenin-tükörkép) Iljin kultuszát élesztette fel. (Mindenkinek ajánlom Timothy Snyder: A szabadság felszámolása c. könyvét, aki mélyebben szeretné megismerni Putyin rendszerének kialakulását és mai működését.) Putyin rendszere nagyjából megdönthetetlen lesz mind addig, amíg nem kezdődik meg a harc az utódlásért. A diktatórikus jellegű rendszerek megdönthetetlensége egyébként nagyobb mértékben függ az államhatalom erősségétől mint az állampolgárok rossz közérzetétől, a társadalmi elégedetlenség különféle formái leginkább olyankor törnek elő, ha az állampolgárok a vezetés felső szintjeinek zavarodottságát érzékelik.

Putyinék látványosan támogatják a világ legelnyomóbb diktátorait, például ha nem állnak Asszad mögé, akkor valószínűleg nincs ennyire elhúzódó és véres szíriai polgárháború. (Ami persze nem csökkenti az amerikaiak felelősségét sem.) Az ukrajnai helyzet elfajulásában is erősen sárosak.

Gyakorlatilag nincsenek erkölcsi gátlásaik: államilag támogatják a doppingot és a netes hackerek seregét tartják fenn, hogy mindenfelé dezinformációt és zavart okozzanak. Egyértelműen primitív, macsó társadalomról van szó a saját farkastörvényeivel, óriási vagyoni egyenlőtlenségekkel, az általunk megszokott európai viszonyokhoz képest főként az orosz vidéken borzasztó szintű kulturális elmaradottsággal.

Az ottani viszonyok mégsem teljesen ismeretlenek számunkra: Orbán és klánja is hasonló logika mentén halad és habár lájtosan, de mégiscsak afféle mini Oroszországot szeretne megvalósítani. A putyini módszerek visszaköszönnek a hatalom centralizálásában, az EU-val való szembehelyezkedésben vagy az Ázsia-orientációban szintén, de a kis falvakban élők szegénységének megszüntetésére, kulturális elmaradottságának felszámolása irányába se nagyon tesz lépéseket a jelenlegi politikai vezetésünk.

Az a baj, hogy sokak számára olyan mértékű kisebbrendűségi érzést okoz a „nyugat” gazdasági fölénye és annyira félnek a külföld kulturális befolyásától, hogy szó szerint még az ördöggel is szövetségre lépnének. Bebeszélik maguknak, hogy saját kis világuk veszélyeztetett helyzetben van, ezt az érzésüket az egész országra kivetítik, ezzel ideologizálják meg a hatalomkoncentráló törekvéseiket (vagy a feltétlen, gusztustalan lojalitásukat a hatalom irányába). Valójában nem hisznek semmiféle tisztességes versenyben csak a tisztességtelen eszközök használatában a hatalom teljes központosítására.

A radikális jobboldaliak  azért támogatnak egy ilyen politikai irányvonalat, mert egyszerűen nem érzékelik, hogy igazából milyen is az a bezárkózó és primitív és harcias szellemiségű világ, ami felé a jelenlegi orosz út vezet. Mivel soha nem éltek ebben a hozzánk közeli, hatalmas országban és gyakorlatilag semmit sem tudnak róluk, ezért érzelmi alapon megközelítve a kérdést egyszerűen csak úgy gondolják, hogy az oroszok milyen "jó csávók" is lehetnek - és ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr8515312744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.19. 05:12:56

Fáj nagyon a nyugatnak, hogy az orosz nép felébredt, s lassan lerázta a liberáls béklyókat magáról, ennyi az egész.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.19. 08:34:26

@MAXVAL bircaman közíró: Liberális béklyók az oroszokon? A párttrollközpont utasításait kicsit módosítani kellene, nem lehet minden országra ugyanazt mondani. Bár nálatok nem elvárás az értelmes gondolatok megfogalmazása...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.19. 08:43:00

@Online Távmunkás:

Rossz utasítást kaptál a Központtól, troll, nézzz jobban utána a zoroszz történelemnek.

Tamáspatrik 2019.11.20. 22:48:01

@MAXVAL bircaman közíró: Egyszer már leráztak minden béklyót, 1917-ben. Meg is itták a levét rendesen.
Nem tanultak belőle, azt hiszik, hogy a szoci rendszer megdöntése volt a hiba. Holott a rendszer nem működött jól sosem, a bukása kódolt volt. (Valszeg. a háború után létrejött nagy birodalom hosszabbította meg a létét 70 évre.)
Hibás következtetést vontak le a történelmükből.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.21. 05:58:25

@Tamáspatrik:

Az orosz nép következtetése: sose szabad kiállni a rossz melett, akkor se, ha az éppen jó taktikának tűnik.

Az I. vh. előtt az orpsz vezetés beállt Anglia és Franciaország mellé, ezért bvesztett aztán. Ez ugyanis természetellenes szövetség volt.

Tamáspatrik 2019.11.21. 21:50:55

@MAXVAL bircaman közíró: Én ezt nem egészen így látom és a történészek többsége sem. Szerbiát védte le, a Balkánon akartak pozíciót szerezni. Az orosz tábornokok berajzolták a térképen, hogy eljutnának akár Berlinig is, ami az I.vh-ban nem jött nekik össze, a II-ban már igen. Nagyhatalmi harc volt a német és az osztrák birodalmakkal, nem valamiféle segítség a franciáknak vagy angoloknak.

A helyzet sokkal bonyolultabb volt persze, a monarchia ellen esélyesebbek voltak a szerbek mellett kiálló oroszok, a németek viszont attól féltek, hogy túlságosan meg fognak erősödni emiatt, és a német főparancsnok meggyőzte a politikusokat, hogy álljanak a Monarchia mellé és üzenjenek hadat az oroszoknak, mielőtt azok fel nem fejlesztik a haderőt. (Sokkal kevesebb géppuskájuk volt az oroszoknak a hibás hadi fejlesztés miatt a háború elején mint a németeknek.) A németek számítása bejött, és tényleg fel tudták őrölni az oroszokat pár év alatt, miközben tartották a nyugati frontot. Az I.vh-ban még nem játszott akkora szerepet az ideológia mint a II-ban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.21. 22:03:21

@Tamáspatrik:

Az orosz politika II. Nyikolaj alatt abszurd volt. Szembemenni a tremsézets szövetséges osztrákokkal és németekkel, beállva az természetes ellenség Anglia és Fr.o. mellé? Abszurdum. Erre nem volt semmi ok.

Ma sokan mondják oroszok viccesen, hogy Nyikolajt Lenin mentette meg a szégyentől. Ha nem ölette volna meg őt családostul Lenin, ma a legrosszabb orosz cárnak számítana. De megölette, így mártír lett, sőt ma már szent.

A II. vh. más ügy. Ott Hitler butasága kényszerhelyzetet teremtett az orosz vezetés számára.

Tamáspatrik 2019.11.23. 12:02:38

@MAXVAL bircaman közíró: Ez egy eléggé ellentmondásos dolog a legtöbb ország esetében, hogy habár a gazdasági kapcsolatok annál erősebbek, mennél közelebb vannak, és pl. az orosz-német viszonylatban is létezik egymásra utaltság és komplementaritás, de a konfliktusok száma is megnő a közelség miatt. Mint a sakktáblán a fekete-fehér úgy jönnek létre a szövetségek a legtöbb esetben.
Most is van olyan félelem, hogy mivel az angolok és oroszok a kontinens két szélén vannak, összefoghatnak mondjuk a franciák vagy németek ellen. Ez geopolitika, ami az ideológiai elveket sok esetben felülírja. Szerintem eléggé szomorú, nem ritkán gyerekes, sok kis formátumú politikusok homokozója.
süti beállítások módosítása