Ideo-logikák

Ideo-logikák

2010-es évek: a magyar értelmiség megtörésének kísérlete

2019. december 21. - Tamáspatrik

Egy hatalom mennél koncentráltabb és mennél inkább kizárólagosságra tör, annál inkább fölösleges és zavaró elem a számára a gondolkodó értelmiség, mivel csak a parancsot engedelmesen végrehajtó katonákra és bürokratákra van szüksége. Már 2010-ben sejthető volt, hogy az új kormányzat az ún. szalámi-taktikát fogja alkalmazni az egyes értelmiségi csoportok megtörésére, kezdve a sort a filozófusok elleni perrel és a 60 év feletti bírók nyugdíjba küldésével, valamint az alkotmánybíróság hatáskörének beszűkítésével.

Az újabb rendszerváltást követően eleinte csak néhány érzékeny művész kiáltott farkast (azaz diktatúrát), de végül is ők látták jól a kibontakozó tendenciát, amely elsősorban a humán értelmiség egzisztenciális autonómiájának fokozatos felszámolásából állt. A kormányzat ezt a célkitűzését következetesen végrehajtotta, az azonban csak a következő évtizedben fog kiderülni, hogy hova vezetett mindez, és képes lesz-e a rezsim a Kádár-rendszerhez hasonló vagy helyenként a Rákosi-rendszerre is emlékeztető kontrollt folyamatosan fenntartani.

Meg kell jegyezni azonban, hogy a magyar értelmiség is hibáztatható azért, ami vele történt és történik, hiszen egyes csoportjainak társadalmi presztízse és népszerűsége már jó néhány évtizede erodálódik, érdemes beszélni az e mögött álló okokról is.

Az Orbán-rendszer az értelmiségiek nagy részének életét keserítette meg: tanárok, jogászok, egyetemek, a CEU, az MTA kutatói, közgazdászok, médiumok, művészek befenyítésére került sor, de az államigazgatás tagjainak vagy éppen az orvosoknak a helyzete sem lett könnyebb. Az anyagiak mellett a pszichés teher ugyanúgy szerepet játszott abban, hogy az évtized elejétől egyre több értelmiségi inkább nyugaton dolgozott, akár alacsony presztízsű munkákat is elvállalva (takarítás, ápolás, gyorsétterem stb.)

Tanárok: minősítési rendszer és még poroszosabb oktatás

Hiába idejétmúlt és nem hatékony, a katonás felfogású vezetésünk mégis a poroszos szellemiségű oktatást nyomja, még inkább megkötve a tanárok kezét (előírt tankönyvek, szigorúbb kerettanterv), mindennapos testnevelés órákkal. (Figyelmen kívül hagyva az a pszichológiai tényt, hogy ami kötelező azt a gyerekek általában utálják.) Később még csavartak a présen és a magántanulói státusz éppúgy mint az alternatív iskolák működése is afféle „főúri kegy” tárgya, kérelmezés után egyedi elbírálással adható meg. Az egykori „tanár elit” kiváltságait a kormányzat egyik napról a másikra megszüntette és mindenkinek egy eléggé bürokratikusnak tűnő minősítési rendszerben kell megfelelnie az előrelépéshez. A tanári pálya továbbra sem vonzó és nem csökken a kontraszelekció.

„Genderezés” és az egyetemek

A kormányzat fokozatosan világossá tette, hogy bizonyos kutatási témák tabunak számítanak és a központi vezetés ideológiája fog dönteni arról, hogy mi a helyes és helytelen. A hagyományos nemi szerepek és a normának tekintett családmodell bármiféle vizsgálata egyértelműen ide tartozik, de a magyarság történelme is már egyre inkább „stratégiai jelentőségű” terület a kormányzat számára. Azok az intézetek, ahol  ilyesmit kutatnak a hatalom útjában állnak és ez volt a kimondatlan oka az MTA autonómiájának a felszámolásának is.  A CEU-nak mennie kellett már amiatt is, mivel a Soros-alapítvány hozta létre. (Az indoklások persze mindig jogi alapot kaptak, de mindenki ismerte a kimondatlan kormányzati szándékokat.)

Az állam szolgálatában

Az értelmiség egy jelentős részét megfélemlítéssel vagy anyagiakkal, egyszerűen rávette a hatalom arra, hogy a köz-szolgálat örve alatt az ő hatalmi céljait szolgálja. A médiumok nagy része is ide sorolható, mivel a kormány szócsövévé váltak. Nagyon sok értelmiségi embert érdekeltté tett a rendszer abban, hogy céljait támogassa (támogatásokkal, adókedvezményekkel), közülük sokan a stabilitást és a nagyobb anyagi lehetőségeket értékelve a Fidesz törzs-szavazóivá váltak.

A Fidesz magja egykori jogászokból áll, elvárásuk az, hogy az értelmiség egyfajta „ügyvédi szerepben” védje őket, a régi kurucos szellemiséget idézve mindkét „pogánytól”: az EU központjától és a muszlim vallású bevándorlóktól, teljesen függetlenül attól, hogy amit képviselnek az az adott helyzetben mennyire etikus vagy megalapozott. A „közösségi cél” (amely inkább egy maroknyi politikus álma) úgy tűnik minden eszközt szentesít.

2018 tanulsága, hogy értelmiségre nincs is szükség

A 2014-es választások után a Fidesz egy időre elvesztette a 2/3-os többségét, a „kultúrharc” feléledése csak a 2018-as nagy győzelmük után indult meg ismét. Mivel a nagy többséget a kevéssé művelt és/vagy a központi hatalomnak sokkal kiszolgáltatottabb falvak, kisvárosok biztosították, ezért a mérsékeltebb felfogású és tájékozottabb városi (azaz urbánus!) értelmiséget am-blokk dobta a hatalom, még azokat is, akik előzőleg támogatták őket. Megszűnt a Magyar Nemzet és a Heti Válasz, visszafoglalták a Hír-tévét (az új Echo TV lett), az új médiumokban az indulatoskodásnak engednek teret és háborús hisztériakeltésnek a nyugodt érvelés helyett.

 A kormányzat számára értelmiségiek helyett megteszi egy tucatnyi véleményvezér is, akik megmondják mindig a választóknak, hogy merre van előre, ki a barát és ki az ellenség. A populizmus egyre inkább megmutatja igazi arcát egy szélsőjobboldali, lightos fasizmus képében.

Egyeseket felemel, másokat ejt a rendszer

Valós teljesítmények és igények helyett (piac) az állam, illetve a NER kegyeltjeinek önkénye határozza meg, hogy ki jár jól és ki nem. Az egyházak jöttek ki jól ebből, másrészt a TAO-támogatások nyertesei is, (amelyet ma már inkább "tahó támogatásoknak" is nevezhetünk, annyira igénytelen és színvonaltalan produkciókra adják),  például egyes rendszerkonform popzenészek. Az utóbbi időben a színházakat is elővették, és annak ellenére, hogy a színészetből ered az a közismert kifejezés, hogy „szereposztó dívány”, amely remélhetőleg csak a múlt része, olyasmit leírni, hogy „zaklatószínházak”, mégis csak agyament képtelenség, mivel egy-két személy, etikailag kifogásolható (és általában régmúltbeli) viselkedése miatt bélyegez meg egész színházakat. Természetesen olyanokat, amelyek jelenleg még viszonylagos függetlenséggel rendelkeznek.

Összességében a kulturálatlanságot, a bunkóságot támogatja a mostani rendszer, hiszen kontraszelektálja az előadó művészeket az, hogy mennyire állnak a hatalom szolgálatába. (Ami nem feltétlenül rossz célokat jelent, de ez a fajta logika mégis fokozatosan korrumpál egész értelmiségi szakmákat.) Egy világhírű szimfonikus zenekarunk sajnos kevesebbet ér mint a kormányzat ideológiáját szajkózó popzenész, nem beszélve a számos „zs kategóriás” focicsapatunkról.

Az értelmiség viszont már régóta elvesztette társadalmi támogatottságát

Az értelmiségiek társadalmi beágyazottsága szerintem úgy a ’80-as évek óta már fokozatosan csökken, és a szerepük, társadalmi hasznosságuk folyamatosan megkérdőjeleződik. Régen a falusi tanító, orvos és pap feltétlen tiszteletnek örvendett, ma már ez a fajta kapcsolat helyi szinten és országosan sincs meg a társadalom nagy részében. Az értelmiség egy jó része elefántcsont-toronyban dolgozik, a gyenge szintű oktatási rendszerünk miatt például a lakosság nagy részének gőze sincs a tudomány működéséről. A liberális felfogású írók és filmrendezők évtizedek óta tömegesen gyártják a depressziós, kiúttalanságot sugárzó alkotásokat.

A közgazdászaink dogmatikus gondolkodása félrevitte a gazdaságot és súlyos pénzügyi instabilitáshoz vezetett, főként az ezredfordulót követően. A legtöbb értelmiségi tétlenül nézte az MSZP-SZDSZ nemzeti érdekeket semmibe vevő, anarchikusnak is nevezhető politikáját. A színházakra is igaz, hogy a színvonal kiegyenlítetlen, mivel a diktatórikus és öncélú rendezés sokakat elriasztott. Az értelmiség nagy része köldöknézően a kis saját szakterületét műveli csupán és kevesen vesznek részt közülük a közéletben, abban a hitben, hogy meg tudják kötni a saját kis alkujukat  a hatalommal és akkor békén hagyják őket. Sajnálatosan kevesen végeznek oktatási és ismeretterjesztő munkát,- bár tény, hogy manapság sokkal inkább a marketingterméknek mondható „celebek” igénytelenségét igénylik a legtöbben.

Így fordulhat elő az a helyzet, hogy soha nem volt annyi pénz mint most, a rendszert gátlástalanul és elvtelenül kiszolgáló „értelmiségi” voltukat megtagadók dőzsölnek, aki nem áll be a sorba annak viszont alig jut valami.

Annak ellenére van ez így, hogy a "magyarságot" nem lehet kisajátítani, mert ebbe a társadalmi célokon túl beletartozik minden olyan teljesítmény, ami akár a helyi társadalmaknak fontos, akár a világ számára jelentőséggel bír (külföldön sikeres magyar filmek, könyvek, zenekarok, tudományos teljesítmények stb.) Ezeknek a megszületése általában nem a központi kormányzatunk működésének tulajdonítható.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr4115361326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.12.22. 13:39:48

Szokásos kiegészítés.
Az egész a rendszerváltás idején kezdődött, mikor a szovjet csapatok védelme alatt a nyugattal is kapcsolatokat ápoló baloldal tálcán kínálta fel az országot a nagytőkének. A kelet-európai emberek naív módon bíztak a nyugatban, ez kapóra jött a baloldali hatalomnak. Mert hiába voltak már demokratikus választások, a hatalmi struktúra a baloldal kezében maradt. Nem is lehetett ellenük fellépni, mert a még mindig itt levő szovjet tankok álltak mögöttük. Persze kérdéses, hogy mit léptek volna egy éles, baloldal eleni fellépés esetén, de ezt senkinek nem volt kedve kipróbálni.
Miközben a baloldal lepaktált a nyugattal és feltehetően jól megszedte ebből magát, legalábbis a privatizálásnak nevezett elkótyavetyélést, ahol a jól működő vállalatok kerültek bagóért idegenek kezébe, nehezen lehet nem lopásnak tekinteni. Eközben gondjuk volt a hatalom átmentésére is, és bizony még ma is ennek a levét isszuk. Saját káderekkel lettek feltöltve a múzeumok, színházak, bíróságok, egyetemek, tudományos szervezetek stb. Ez az állapot, mint valami hűbérbirtok adományozódott át egészen mostanáig.
Nem fogadom el a marxista TGM által mondottakat, hogy az értelmiség csakis baloldali lehet, amit a blog szerzője is hisz. Ez csak egy légbőlkapott indok, minden más nézetet képviselő kiszorítására.
A pozíciók osztogatását, megszállását a baloldal kezdte el. Orbán olyan sportember, aki szeret nyerni, de betartja a szabályokat. Ez pedig egy olyan játék, amihez a baloldal adta a szabályokat és most Orbán sorban foglalja el a bástyákat/farakásokat. Végül is van benne logika, hogy ne a vesztesnél legyenek a jó pozíciók. A baloldal sirámai, könnyei hamisak, hiszen ezt a játékot ők kezdték. Talán nem is lenne belőle háború, ha a pozíciókat nem politizálásra használnák. Ha a tudósok, professzorok, színházigazgatók stb. nem baloldali politikai aktivistaként tevékenykednének. De hát itt jutunk vissza megintcsak TGM-hez, aki szerint "az élet minden területét át kell politizálnia a baloldalnak". Pontosan ezt teszik a pozícióban levő urak, hölgyek. Minden egyes aljasul megszerzett pozíció elvesztésénél jön a visongás, hamuszórás, világvégevárás stb. Hamis és unalmas.

Brix 2019.12.22. 16:25:10

@megamovieboy: 1990- ben Jobboldali kormány került hatalomra , csak szólok..A privatizáció ès a nemzeti piacok nyugati kèzbe kerülèse elkerülhetetlen volt , mert Magyarországon nem volt sem tőke, sem tapasztalat, sem technológia, amivel tovább lehetett volna működtetni az állami tulajdon alapuló rendszert..
Az állami vagyon eladásának haszonèlvezői, a privatizációs bűnözők csak egy rèsze köthető a volt állampárthoz, valójában a jobboldal is jól kivette az ország kiárúsításából a rèszèt hasonló rèszaranyban, sőt mára a kormányoldalhoz köthetők a legnagyobb oligarcha csoportok..Egyik rèszük, mint pl Csányi Sándor , vagy a nèhai Demján Sándor mindkèt politikai oldallal jó kapcsolatokat ápolt, más rèszük: Mèszaros Lőrinc, Garancsi , Tiborc az közvetlenül az állampárti bűnmaffiához kapcsolódik..
Az állampártnak , nevezzük mára a Jobboldalnak, mára sokszoros gazdasági fölènye van, a baloldallal , de különösen a 21- ik századi pártokhoz kèpest...
Egy valamit azonban nem tudták elèrni , - hiába állnak milliárdok ès a teljes államgèpezet mögöttük- az èrtelmisèg legjavát nem tudták maguk mellè állítani, mivel a valódi èrtelmisègi lèt alapvető szubsztanciája a társadalomkritika,- aki szervilis seggnyalókènt eladja magát a kormánynak az előbb- utóbb hiteltennè ès èrdektelennè válik..
Mondok egy egyszerű pèldat: a 444- et majd 4x annyian olvassák , mint pl a 888- at...A kormánypártiak is az ellenzèki sajtót olvassák..
A jobboldali , kormányhoz köthető újságírás borzasztó alacsony színvonalú , mondhatni mást nem csinál szinte, csak az állampárt propaganda cèljait szolgálja..
Ha TGM leír valamit , abban a rendkívüli műveltsèg tükröződik vissza...Nem règen olyan alkotmánytörtèneti esszèt írt , amit a G- Fodor- Megadja- Mraz- Boros Bank- Ifj Lomnici- Kovács Pista -fèle kormánycsapat meg sem èrt...
Tegyük fèlre, hogy TGM szèlsőbal, de hol van rá hasonló szintű jobboldali válasz? Sehol...
Ha Tölgyessy Pèter elemez , szintèn úgy èrezzük, hogy valami olyan új aspektust , eddig rejtett öszefüggèseket mutat meg , amire a kormánypárti èrtelmisèg kèptelen..
Az èrtelmisèg a maga módján már lázad a kvázi egypárti hatalom ès a bimbózó önkènyuralom ellen, ezért , a volt konzervatív gondolkodók ès politikusok lètrehozták a felelős èrtelmisèg csoportot- Pálinkás József ès Csaba László ès társaival...
A magyar èrtelmisègnek most kèt újra van:
- szervilis , seggnyalóvá válik , ès sok esetben jó pènzèrt hazudik vagy hallgat
- Èrtelmisègikènt kiáll a vèlemènyek szabadsága , a művèszet, a tudomány önállósága ès a mindenkori egyik fontos feladata : a társadalomkritika mellett...

nemecsekerno_007 2019.12.22. 17:34:23

@Brix: "1990- ben Jobboldali kormány került hatalomra , csak szólok..A privatizáció ès a nemzeti piacok nyugati kèzbe kerülèse elkerülhetetlen volt , mert Magyarországon nem volt sem tőke, sem tapasztalat, sem technológia, amivel tovább lehetett volna működtetni az állami tulajdon alapuló rendszert.."

Jajj, ez a szokásos "ballib" mantra.... urban legend...

nemecsekerno_007 2019.12.22. 17:39:20

Kádár értelmiségével, a konszolidálódó rendszerrel és a rendszerváltással kapcsolatban nagyon tanulásos a Bereznay Andrásról készült dokumentumfilm. Történész, történelmi térképész, 1978 óta Londonban él. Ha valaki meg akarja érteni az 1956 utáni és a mostani időszakot, annak nagyon hasznos lehet ez a film.

Elsikkasztott történelmi lehetőség - Kibulizott ország - dokumentumfilm (1-2. rész)

www.youtube.com/watch?v=9fLbxIhIbvQ

www.youtube.com/watch?v=L02XFPXuDFc

Sajnos a Kádár rendszer értelmiségének mentalitása még mindig nagyon erősen jelen van, amit jól mutat az a gondolkodás amit az ilyen cikkek képviselnek...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.22. 18:42:44

@nemecsekerno_007: amilyen idióta vagy, te azt hiszed, hogy például az Ikarusz piacképes volt. Elmebeteg vagy.

morph on deer 2019.12.22. 18:53:19

@megamovieboy:
“ Orbán olyan sportember, aki szeret nyerni, de betartja a szabályokat.”

Hogy mi van?

Sportember sosem volt, egyedül a focival próbálkozott, de sajnos nem volt elég jó benne! Ennek isszuk a levét most.

Ezen felül már csak azt ajánlom a figyelmedbe, hogy orbán még a saját maga által megalkotott szabályokat sem tartja be, az általános érvényűeket meg még akkor sem, ha véletlenül ismeri őket!
Nem ritkán maga buzdít szabály/törvényszegésre:
“Majd az ügyvédek elintézik, oszt jónapot!”
Sőt, bírói ítéleteket vesz semmibe, mert esze ágában sincs betartani a törvényeket!

Azokról már nem is beszélve, amelyeket rendszeresen utána igazít a saját- és családtagjai, érdekköre igényeinek, hogy legalább a látszat ideig-óráig meglegyen...

Szóval ez kis megjegyzésed még viccnek sem elég komoly, már ne is haragudj.
Ennyire talán azért nem kéne polírozni ott a ló túlsó oldalán, főleg ennyi év tapasztalatával, már ami orbán “szabálykövetését” illeti.
Nem tesz jót a hitelességnek!

Tamáspatrik 2019.12.23. 11:48:02

@nemecsekerno_007: Belenéztem abba a kisfilmbe már régebben, tipikus észosztó, demagóg szöveg, tele utólagos okoskodással. Realitáshoz nem sok köze van. Annyira undorító már a fölényeskedő póz, amiből Londonból megmondja a tutit, hogy legszívesebben bemosnék neki egyet.
Mindig gyanúsak az ilyen magányos próféták. Legtöbbször a valóságtól elszállt emberek.

Tamáspatrik 2019.12.23. 11:53:43

@megamovieboy: A rendszerváltás nem baloldali akció volt, és nem voltak szovjet tankok sem már akkor.
"Nem fogadom el a marxista TGM által mondottakat, hogy az értelmiség csakis baloldali lehet, amit a blog szerzője is hisz" én ezt nem hiszem, az értelmiség köztudottan sokféle politikai nézetet vall. Amikor eladja magát valamilyen szélsőséges militáris felfogású csoportnak, akkor viszont megszűnik értelmiséginek lenni a szó valódi értelmében. Még fontosabb, hogy a diktatórikus jellegű (koncentrált) hatalomnak legfeljebb dísz értelmiségiekre van szüksége.
"Orbán olyan sportember, aki szeret nyerni, de betartja a szabályokat." Viszont folyton variálja, olyan ez mint a felcsúti stadion öltözője, ahol a vendégcsapat öltözője nem összkomfortos.
Az, hogy mi számít baloldalinak minden relatív. Szálasi esetében mindenki baloldali volt, aki nem volt hungarista, Rákosinál pedig még a szocdemek is jobboldali métellyel fertőzöttek. Ezek szélsőséges példák, de aki tegnap jobboldali volt, az (2018 után) könnyen a "baloldalon" találta magát úgy, hogy a felfogása nem változott, csak a vezetés tolódott jobbra. Kövér megnyilatkoztatásai pl. tipikus szélsőjobber szövegek.

Tamáspatrik 2019.12.23. 11:58:02

@Brix: Ja, az értelmiséggel az a gond, hogy gondolkodik és amire jut az nem szükségszerűen esik egybe a hivatalos ideológiai vonallal. A véleményének ált. hangot is ad, eleinte kulturált formában próbál kiegyezni a hatalommal (Pálinkás), aztán rájön, hogy ez már nem megy.
A s*ggnyalók leszólják azokat, akik egy kicsit is kritikusak, még az építő kritikát is. Ilyen a rendszer logikája, azt jutalmazza, aki jobban tekeri a biciklit, akinek a nyelvcsapás száma nagyobb.
Azt kell látni, hogy a közmédiumok a saját paródiájukat adják elő már jó régen. Kell hozzá némi humorérzék, nem is kevés.

nemecsekerno_007 2019.12.23. 17:28:05

@Tamáspatrik: Vicces vagy. Érdekes módon a brüsszeli okoskodókat v. a filantróp prófétát nem tartod ilyennek. Kettős mérce tipikus esete...
A csávó olyan tipusú értelmiségi amilyenek nálunk "kihaltak" a Kádár-rendszerben, ennek mind a mai napi isszuk a levét.
Amit meg a filmben elmond, az gyakorlatilag az '56 utáni események lényege és épp a realitásokhoz van a legtöbb köze, valszeg te is a felszínt kapargatod csak.
De amint látom azért szíven ütött, különben nem írtál volna ilyeneket róla... Nem egyszerű elfogadni, hogy egy szeméttdombon élsz, én ezt megértem...

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.12.24. 17:59:33

@morph on deer: Köszöntelek a valóságban! Azt hiszed nyugaton nem trükköznek, csalnak a politikában? A tiszteletreméltó nyugati mérsékelt kormánypártok is. Orbán csak olyat csinál, amit nyugaton is meglépnek. Ezért nem tudják a nyugatiak sehonnen sem kizárni Orbánt, mert ami ellen hamiosan ágálnak, azt saját maguk is megteszik. Orbán betartja a nyugatiak szabályait, nem ő zehet róla, hogy így játszanak arrafelé. Ne hidd azt, hogy nem volt Orbán-ellenes oriásplakát, vagy féligazságokra, hazugságokra épülő lejáratókampány a sajtóban ellene!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.12.24. 19:01:43

@Tamáspatrik: Nézd meg mikor mentej ki a szovjetek! Itt voltak azok a választások után is. Ennyi beleszólása volt Antaléknak.
A centralizáció annyira diktatórikus, amennyire a globalista cégek siránkoznak miatta a sajtójukon és az általuk pénzelt politikusokon keresztül.
Ma baloldali liberális az, aki a globáltőke érdekeit képviseli, de mé a "mérsékelt" jobboldal is gyakran nekik dolgozik. Akik annak idején a királyság ellen harcoltak a Francia Forradalom idején, azaz az akkori liberálisok, azok ma náciknak számítanak. Ennyire nem mérvadó a nácizás, főleg akkor nem, ha ezt büszke, hívő marxisták adják elő.

Tamáspatrik 2019.12.28. 20:53:52

@nemecsekerno_007: Nem tehetek róla, aki egy egész társadalmi csoportot am blokk lehülyéz ( a magyar értelmiséget és a társadalom jelentős részét) és osztja az észt a fotelből, nagyképűen, 1500km távolságból, annak tenyérbemászó képe van.
Lehet, hogy pár dologban igaza van, de a pökhendi stílusa miatt az egész nézhetetlen. Nem tudom ezen túltenni magam, sorry.

Tamáspatrik 2019.12.28. 20:57:41

@megamovieboy: Ez egy ideológiai labirintus, nem érdemes belemenni túlságosan, lehet hogy én is túlságosan ezen a síkon voltam. A francia forradalom egy katasztrófa volt, ebben biztos vagyok.
Viszont nagyon is relatív, hogy kit neveznek baloldalinak vagy jobboldalinak.
Az egyik helyen kommunista voltam, a másik helyen náci, én is jártam már így.
Egyébként a "hagyományos" baloldal ha nem is a direktben a globáltőke érdekeit képviseli, de direktben nem védi elég erősen a nemzeti érdekeket, ez gyakran előfordult. Emiatt a feltörekvő országok esetében gyakori volt egy huzamosabb konzervatív nemzeti kormányzás. Viszont hogy ez alatt mit értünk és mi ennek a pontos tartalma, az vitatható.

nemecsekerno_007 2019.12.29. 18:32:28

@Tamáspatrik: Kár, mert így akkor nehéz lesz túltenni magunkat azokon a problémákon amiről beszél...
süti beállítások módosítása