Ideo-logikák

Ideo-logikák

Nemzeti egység helyett kétségbeesés

2024. március 15. - Tamáspatrik

Ez egy többszörösen ünneprontó cikk, mert szerintem nem nagyon van mit ünnepelni, és engem racionálisabb felfogású lévén a szimbólumok, a „nemzeti dagályosság” nem annyira ragad magával, inkább elgondolkodnék egy-két dolgon. 1.Mi is történt március 15-én? 2.Milyen helyzetben van most a magyar nemzetállam?

A forradalmaknak kialakult valamiféle romantikus kultusza, ami köszönő viszonyban nincs a valósággal. Akik valamennyire tanulmányozták a forradalmak menetét, szokásos koreográfiáját, ők tudják, hogy a forradalom nem egy nagyon felemelő, hősies dolog. Valójában egy nagy semmi, a kormányzat szétesettsége miatti hatalmi vákuum jön létre ilyenkor, és az anarchikus állapotban erőszakkal új csoportok ragadják meg a hatalmat. A másik, hogy a március 13-i bécsi forradalmat igen, de a mi március 15-ét nem is jegyzi a nemzetközi történelemírás, legfeljebb annak egy „mellékhajtásaként”, hiszen ha nincs bécsi forradalom, akkor pesti sincs, legalábbis nem járt volna sikerrel. (A forradalmak alapvetően károsak, a reformtörekvések megvalósulása mintha forradalmakhoz kötődne, azonban ez is csak látszólagos, a forradalom többet árt mint használ ezeknek.)

Itt volt ez a szegény sorból származó fiatal, életkorának megfelelően anarchista balliberális Petőfi Sándor, aki akkoriban sajnos olyan politizáló verseket is írt, mint az „Akasszátok fel a királyokat!”, de ettől teljesen függetlenül a legnagyobb költőink egyike volt. Megérkezett vele kapcsolatban a NER menetrendszerű történelemhamisító filmje, amihez jó lenne hozzátenni, hogy március 15 lényege nem a „márciusi ifjak” tevékenysége volt, hanem az a 12 pont, ami már rég készen volt, hiszen a reformerek már évek óta küzdtek ezekért a követelésekért a császára udvarral szemben, de olykor a konzervatív vármegyei képviselőkkel szemben is.

Akkor még senki nem akart függetlenséget, hanem egy sokkal nagyobb nemzeti önállóságot, és nem is lett volna ebből semmi baj, ha a Monarchia vezetése nem hitte volna azt, hogy ők még egy birodalmi központ tudnak lenni, épp úgy mint ahogyan az angol brexiterek gondolták nem is olyan régen. A szabadságharcunk alapvetően a bécsi központ merevsége miatt kellett, hogy kirobbanjon, hogy aztán 1867-ben végre belássák, hogy mi a realitás és kiegyezzenek velünk pontosan ugyanazokat a követeléseket elfogadva, amiket március 15-én a 12 pontban megfogalmaztunk. Az 1848-1867 közötti időszak valóban egy tragédia volt, utána pedig egy olyan típusú állam jött létre ami a későbbi Csehszlovákiára emlékeztetett, az ilyen duális államok ritkák, mert néhány évtizednél többet ritkán élnek túl. Mindez kisarkított módon annak a rövid összefoglalása, amit a »48-as eseményekkel foglalkozó történészek nagy többsége gondol.

Na akkor itt van az a másik kérdés, hogy milyen állapotban is van a mai magyar nemzet állam, aminek megszületését kimondatlanul ugyan, de érzelmileg mégis 48-hoz kötjük? Azt is mondhatjuk erre, hogy köszöni szépen, él és virul, nagyon jó bőrben van. Erősödik egyes hazai tulajdonú vállalatok pozíciója, a kulturális hagyományápolás is feléledt az ezredforduló után, a határon túli magyarok soha ennyi támogatást nem kaptak, külpolitikában is jelentős tényezővé váltunk és nagyobb a mozgásterünk mint valaha.

Érdekes módon ugyanezeknek az ellenkezőjét is mind leírhatjuk, vagy a fenti jelenségek fonákát, ez szemléletmód kérdése. Én magam a folyamatokat látom, a történelmi inga lengését, és ennek az ingának mi jobbra leng jelenleg, nincs saját fékje. Most jönnek az erős mondatok, amik a jövő tendenciáit, vagy legalábbis veszélyeit mutatják meg:

Az a magyar demokrácia, aminek 48 az egyik csúcspontja volt, jelenleg katasztrofális állapotban van, ha nincs EU-tagság, itt már valószínűleg diktatúra lenne. (A szerbeknél és egyes más nem tag EU országokban azért nincs, mert be akarnak lépni.) Ázsia nagy része például diktatúra. A diktatórikus tendenciák erősödnek folyamatosan, itt van például a „veszélyhelyzet”, amire hivatkozással a kormány rendeletekkel kormányozhat, parlamenti jóváhagyás nélkül. Veszélyhelyzet mindig van valamilyen módon, hiszen az élet maga is veszélyes lesz, és elkerülhetetlenül halállal végződik. A másik a szuverenitásvédelmi hivatal, ami harcol a „dollár baloldallal”, miközben nem vizsgálja a százmilliárdokkal kitömött NER kampányokat. Nincs egy súlycsoportban a kormánypárt és ellenzék támogatása. A nem kormánypárti média csak amiatt lehet erősebb a kormánypártinál, hogy mivel nem propagandaeszköz, emiatt valódi sajtóként működik. Sokkal érdekesebb az olyan sajtótermék, ami nem azzal foglalkozik, hogy mit is kell gondolnunk a világban történtekről.

A szuverenitással kapcsolatban itt van az a fajta elképzelés, hogy a nyugati függőségnek az ellentéte a keleti lenne, ami nyilvánvalóan hibás, de az európai szélsőjobb hajlamos ezt elfogadni. Szerencsére már az olaszok és a franciák is túlléptek ezen, a magyar jobboldalon viszont sajnos még nem történt meg ez a fordulat, sőt az igazi magyar „árnyékkormány”, a Mi Hazánk esetében soha nem is fog. A politikusi beszédekben ez úgy jelenik meg (a mondanivalót lecsupaszítva), hogy ha nem kell fasizmus, majd jönnek a kommunisták, vagy lehet fordítva is mondani is, de a lényeg, ha mi nem kellünk, majd jönnek ők és lesz nemulass.

Kulturális tekintetben nagyon sötét a helyzet, sőt szó szerint az hiszen 48 előtti, felvilágosodás előtti értékeket vall és részesít előnyben a kormányzat. Valójában nem is csak a kormányzat teszi ezt, hanem nagyrészt csicskák, akik nem mernek bármiféle liberalizmus gyanújába keverhető személyeket támogatni, mert féltik a pozíciójukat. Ilyen egyébként a magyar emberek többsége, nem kockáztat semmit, de lehetne erősebb szavakat is használni.

Itt van a liberális fészek a főváros folyamatos kivéreztetése, nem épül semmi, hagynak mindent lepusztulni. Ez a város vezetésétől független, Tarlósnak is már azt üzente Orbán, hogy „Ne sokat lacafacázzon”.

Ilyen a kultúra és oktatás lezüllesztése. Ókonzervatív ember számára nem fontos oktatás, egyrészt minden ott van a hagyományokban, másrészt a vezérkarban ott vannak az okosok, majd megmondják mikor mit kell csinálni.

Itt van még a „felszteroidozott” magyar sport, ahol a doppingot nem szó szerint kell érteni. A honosítási politikánk kérdőjeles, de a legnagyobb kérdőjel olyan sportolókra adni nemzeti mezt (például birkózókra), akinek semmi közük Magyarországhoz. Nem itt edzenek és a nyelvet sem beszélik, csak a statisztikát javítják a győzelmeik. Mások is tesznek ilyet, na és? Sokan mások meg nem. A magyar versenyzőket általában fizikálisan erősítik fel és rengeteg pénzzel is motiválják őket, ezzel egy kicsit eltorzul a sport eredeti értelme, tisztasága. (Itt nem Szoboszlaira és a hozzá hasonló kaliberű nagy klasszisainkra gondolok.)

Nemzeti egységről nem nagyon lehet szó tehát. Eleve engem zavar, hogy van két nemzeti ünnepünk, 48 és 56, ami pontosan ugyanazt jelenti. A kettőből meghagynék csak egyet, vagy választanék egy harmadikat, különben is Rákóczi szabadságharca se lenne kihagyható ilyen alapon. Az egyik kimaradó nemzeti ünnep helyett lehetne munkaszüneti nap Mária mennybe menetele és a reformáció ünnepe is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr7118354705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2024.03.16. 15:45:20

A történelem ismétli magát, illetve a történelmi szituáció egyezik a korábbival, általában nem valós állítások. Ami hasonlít, az az emberek reakciója az egyes helyzetekre. Ennek oka az emberi fiziológia és ebből következően az emberi természet hasonlósága és csak rendkívül lassú, evolúciós változása.

A fentiek miatt tartom értelmetlennek 1848-at a mai állapotokhoz viszonyítani. A politikai közélet drasztikusan más, az elmúlt 170-180 év elég sok korábban kipróbálatlan politikai rendszert, verziót hozott. A reformértelmiség számára a mai közélet vagy az egész világ egyfajta varázslat lenne. A társadalmi szinten a különböző születési kiváltságok eltűnése, az általános választójog, az emberek a reformkorhoz viszonylítottan nagyobb egyenlősége mind csodaként vagy vágyott cél eléréseként hatna rájuk. Természetesen az ő elveiket ki lehet terjeszteni, ahogy a 12 pontot is: a közös teherviselés, törvény előtti egyenlőség kiterjesztett értelmezése ma is elég sok kívánnivalót hagy maga után.

Éppen ezért 1848 egy politikai szlogen, igazából a mai demokráciánál sokkal másabb, így meredek az a kijelentés például, hogy: "Az a magyar demokrácia, aminek 48 az egyik csúcspontja volt, jelenleg katasztrofális állapotban van,".

1848-ban a reformisták nem akartak általános választójogot, a közösségi (nemzetiségi) jogok tekintetében a jelenlegitől erősen elmaradó állapotot képviseltek stb. Ez hasonló, mint amikor az emberek hasraesnek attól, hogy az ókori görögöknél demokrácia volt, holott sok görög királyságban a nőknek jóval több joga volt, jobban bántak a rabszolgákkal, hatékonyabb volt a bürokrácia (az ókori Athénban például cserépszavazással választottak tisztségviselőket, de kisorsolták, hogy milyen tisztségre, így a rátermettség 0 szerepet játszott).

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2024.03.18. 07:11:31

1848 már annyira távoli, annyira más a társadalom, hogy szinte összehasonlíthatatlan. Az emberek olyan szintű butítása, befolyásolása nem létezett akkoriban mint most. A propaganda sulykolása olyan mértékű lett, hogy még a nyilvánvaló dolgokat is pártszimpátia alapján ítélik meg az emberek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2024.03.18. 07:13:48

Idehaza az fog változást hozni hogy o1g hitelessége már nagyon megkopott. Súlyos káoszt fog okozni a kiesik a hatalomból, mert az ellenzék erőtlen széttagolt, széthúzó, a fidesz háttere viszont erős.
1898-ban a magyarság egységesen állt a változáshoz, ez most nincs.

Lorrh 2024.03.18. 08:46:34

" a határon túli magyarok soha ennyi támogatást nem kaptak"
Sajnos ez a propaganda szintje.
Valójában a határon túli gazdag, fidesz érdekeltségű oligarchák kaptak elképesztő pénzeket és ezzel orbán csak a klientúráját építette.
Az erdélyi, felvidéki, délvidéki normál hétköznapi magyarok rohadtul semmit nem kaptak.
Ne áltasd magad, meg minket se.

Lorrh 2024.03.18. 08:50:40

"minden ott van a hagyományokban"
Bizony!
A tarsolylemezbe varrva ott van a mesterséges intelligencia motor kódja binárisan belehímezve.
Egész elképesztő mondatok...
na ma is megérte felkelnem hogy ilyet olvassak.
süti beállítások módosítása