Ideo-logikák

Ideo-logikák

10 változás a 10-es években, amik felforgatták az életünket

Az életünk az utóbbi tíz évben sokat változott, de vajon igazán jobb lett-e?

2019. december 26. - Tamáspatrik

1.Okostelefon

A legidősebbek és a csecsemők kivételével ma már a telefonját nyomkodja folyton boldog-boldogtalan. Még a falusi tahók sem a nyeles fésűt veszik elő a farzsebből, hanem a nagy kijelzős telefonjukat. Közlekedési eszközökön is kevesen olvasnak már könyvet, újságokat, inkább a telefonjuk fölé görnyednek, a szemkontaktus az emberek között emiatt meglehetősen lecsökkent, kevésbé figyelünk egymásra.

2.Közösségi médiumok

Szinte azt lehet mondani, hogy az idősebbek jobban rá vannak kattanva mint a fiatalok, ma már nem annyira korfüggő, hogy „ki van fenn” az FB-n vagy az Instán. Több emberrel tudunk kapcsolatot tartani mint régebben, a mennyiség azonban könnyen a minőség rovására mehet, a kapcsolatok nagy része csak felületes. Eddig sem voltak ismeretlenek, de mára elterjedté váltak a különféle véleménybuborékok, afféle miniatűr, erőszakos szekták, amelyek különféle „alternatív valóságokban” (hülye dogmákban) utaznak. Az emberek jelentős része ettől függetlenül is különféle virtuális világokban tölti ideje nagy részét (pl. videojátékok)

3.Újfajta politikai vezetés (populizmus)

A minden áron való népszerűséget célul kitűző, a „nép egyszerű fiaival és lányaival” jól kommunikáló politikusok generációi a fejlett országok nagy részében is megjelentek, sőt hatalomra is kerültek. Zömében ultrakonzervatív irányvonalat visznek, ritkábban baloldali populisták (főként Európa egyes déli országaiban.) A politikai rendszer polarizálódott, ami nagyjából a társadalmak hasadtságát is tükrözi. Tovább nőttek a vagyoni különbségek és egyre többen vannak, akik feladják, mert úgy érzik (valószínűleg jogosan), hogy az állam és az elitek cserbenhagyták őket. Az alsó középosztály ma már lényegében ide tartozik, őket a politikusok inkább szimbolikus gesztusokkal nyerik meg maguknak, miközben a helyi elitek érdekeit erősebben képviselik. A gazdaságnak nem ritkán hasznára van mindez, a nemzetközi együttműködés rendszereit azonban bomlasztja.

4.Hagyományápolás reneszánsza

Ez a trend az ezredforduló után jelent meg, az utóbbi tíz évben inkább csak felerősödött és az ipari forradalmak újabb és újabb hullámainak egyfajta ellenreakciója. Visszatérés a helyben készült kézműves termékekhez, falusi turizmushoz, a helyi hagyományok felélesztése a falvakban. A globalizáció és a modernitás helyett a múlt felé fordulás, emiatt a gyorséttermek és a nagy áruházláncok jövője a fejlettebb országokban kicsit bizonytalanabbá vált. Egyértelműen pozitív tartalmakat hordoz, mégis mindenekelőtt üzlet, és azt az érzést is kelti, hogy a modern közép és felső osztályok luxusa, olykor giccses romantikája.

5.A környezetpusztítás pontos felmérése és előrejelzése

A ’10-es évek végére érte el nagy tömegek ingerküszöbét a környezetpusztulás mértéke, és az hogy az emberiség mikor pusztítja ki saját magát az már nem évszázadokban, hanem csak évtizedekben mérhető a jelenlegi tendenciák mellett. Mindenki megtapasztalhatja az egyre gyakoribb hőhullámokat és viharokat, láthatjuk, hogy vizeink tele vannak mikro-műanyagokkal és a fajok kipusztulása is felgyorsult. Európa szinte minden országában már ezt tartják a legfontosabb problémának, az egyik ritka kivétel Magyarország, ahol a bevándorlás az. Előjöttek a generációs ellentétek, mert nem mindegy, hogy valaki még húsz vagy akár nyolcvan évre is számíthat a Föld nevű bolygón. A politikusok nagy része az idősebbek közé tartozik és főként a radikális jobboldaliak azok, akik nem hajlandóak tudomást venni a helyzet súlyosságáról.

6.Az energiatermelés megváltozása

Áttört a nap- és a szélenergia és árban versenyképessé vált, miközben a szénerőmű attól függetlenül sem versenyképes, hogy mennyire környezetszennyező. Az atom esetében Fukushima mutatta meg, hogy a tervezés sosem lehet elég biztonságos, amellett, hogy még drága is. Óriási nap- és szélfarmok épülnek, de az energiatermelés ma már részben decentralizált, hiszen az egyes épületekhez is építhető a hálózatra rákötött napelem vagy szélkerék. Az is kiderült, hogy a földben nyáron eltárolódott hő felhasználható télen (pl. hőszivattyú) és hogy egy épületet valójában alig kell fűteni ahhoz, hogy a komfortérzetünk megmaradjon (passzív házak).

7.Az autózás megváltozása

Az egyik a GPS, különféle radarok beépítése, egyéb okos berendezések, hogy a buta sofőr többé ne jelentsen problémát. (Újabb, térlátást igénylő férfi szakma jutott a kihalás szélére, bár a teljesen önvezető autók még inkább csak testfázisban vannak.) Lényegében a helyzet alig változott, mert a verdák tovább nőttek és lettek biztonságosabbak lettek úgy, hogy ütközés esetében ne én, hanem a másik szívja meg. A legszegényebb országoktól eltekintve a legtöbb ember életmódja továbbra is kocsifüggő, igényt tartanak a saját járgányra. A másik fő változás a jelenlegieknél kissé környezetkímélőbb a hibrid és az elektromos hajtás, azonban ezek elterjedése még nem átütő erejű.

8.Orvosi képalkotó diagnosztika elterjedése

Ma már a fejlett országok kórházaiban alapvetőnek számít a CT, esetleg az MR, amely korai és pontos diagnózisokat tesz lehetővé. Kell persze olyan szakember is, aki ért a képek elemzéséhez, azonban a gépi algoritmusok ma már e téren jobban teljesítenek. Az orvosi lobbik (és valamennyire a gyógyszerlobbik) is őrzik még a régi hatalmukat, titkolva azt a tényt is, hogy munkájuknak a latin szavak mögé bújtatott titkossága ma már a múlté, a betegeket egyre több információ és döntési jog illető meg. Az interneten mindenki tájékozódhat a betegségéről és a legtöbb országban a lepukkant állami egészségügy helyett sokan a magánrendelést választják. Ma már egyre kevésbé úgy fogjuk fel, hogy a testünk egy szerkezet, amely „véletlenszerűen” elromlik, de az orvosok majd jönnek és "megjavítják".

9.DNS elemzés és módosítás

A DNS elemzése ma már rutinművelet, a bűnügyek esetén sokkal erősebb bizonyítéknak tekinthetők mint a néha kevéssé megbízható tanúvallomások. Az orvostudományban a személyre szabott terápiáknak adnak utat. A DNS módosítása is ma már szinte gyerekjáték (annyira, hogy árulnak is ilyen kiteket), bár szerencsére még nem az ember csak alsóbbrendű élőlények esetében. Az etikai határok kérdése egyre inkább felmerül, a növények genetikai módosítása pedig egyre inkább rutinszerűen megy (ma is már zajlik fű alatt), a „génkezelt növény” ma már csak leginkább csak egy erős politikai töltéssel rendelkező kifejezés, semmi több.

10.Mesterséges intelligencia

Mostanára jutottunk el odáig, hogy a sakkban és a GO-ban a legnagyobb mestereket is könnyedén legyőzik az MI-n alapuló számítógépek. (Ezek beépített öntanuló algoritmusokkal jutnak el egy adott területen oda, hogy felülmúlják az embert.) A neten a kattintási szokásainkat, az érdeklődési körünket is egyre inkább az MI-n alapuló algoritmusok figyelik meg, emberre nincs ehhez szükség. Az életünk számos területét a a jövőben az MI fogja felügyelni, itt megint felmerült számos etikai kérdés, hogy például mennyiben szabad létrehoznunk „kentaurokat”, az emberi agy és az MI összekapcsolásával. Harari, napjaink sztártörténésze szerint ezt nem fogjuk tudni elkerülni éppúgy mint az emberi DNS manipulációját sem, remélem mindkét esetben téved.

Volt még az utóbbi tíz évben számos egyéb felkapott téma, például a bevándorlás, ami igazán újdonságot nem jelentett (csak éppen az országunkat eddig elkerülték ezek a hullámok), és vannak olyan tudományos felfedezések (főként az atomfizikában és a csillagászatban), amelyek talán csak évtizedek vagy évszázadok múlva lesznek a gyakorlatban is hasznosíthatóak.

Ennek ellenére biztos lehetne találni még kevéssé látványos, de mégis nagy hatású változásokat (pl. új generációs filmsorozatok sikere, széles sávú net terjedése, droghasználat erőteljes növekedése, országok közötti háborúk megszűnése és egyúttal a polgárháborús események és terrorizmus növekedése egyes régiókban, a repülés biztonságosabbá válása és környezetvédelmi fenntarthatóságának kérdése), de nálam most ez a tíz jött ki. Más területeken például az űrutazásban vagy a fizikai munka gépesítésében kevés változás történt (az embert még nem tartjuk annyira értékesnek, „nem éri meg” a legtöbb iparágban a célgép és a célszerszám), a technikai lehetőségek ellenére sem.

Kérdés, hogy az életünk ezek hatására inkább pozitív vagy negatív irányba változott: a tudomány sikerei mellett a közoktatás színvonala a legtöbb helyen stagnált vagy romlott, sőt a hülyeség ma már fénysebességgel terjed az üvegszálas kábeleken. Az álhírterjesztés falusi pletykából célzott rosszindulattá változott, egyesek hobbiként mások profi szinten űzik, éppúgy mint a rendszerekbe való betörést és meghekkelést. A „celebek” és az „influenszerek” iránti rajongás is csak erősítette a felelőtlenség és önzőség kultúráját (ezt fejezi ki az évtized egyik jellemző szava a „szelfi", de ennél csak egy fokkal jobb a "lájokolás"). A környezetünk pusztulása nem csökkent, sőt felgyorsult. Nem nagyon tudjuk még felmérni, hogy tudati szinten milyen hatást gyakorolnak hosszabb távon az újabb technikai lehetőségek az emberek nagy tömegeire és civilizációnk alapjaira.

Kétségtelenül voltak pozitív változások is: a családon belüli és a párkapcsolatot érintő viselkedési normák megerősödtek, egymás méltóságának és szabadságának tiszteletben tartása egyre inkább alapelvárás kezd lenni. A magasabb rendű állatok jogai is egyre inkább elismerést nyernek. Az új lehetőségek nagyobb részét azonban úgy tűnik, hogy nem az épülésünkre használjuk, mint inkább az igénytelenséget palástoljuk vagy az agresszív primitívségüket élik ki sokan ezek révén.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideo-logic.blog.hu/api/trackback/id/tr1715366332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ProjectMayhem 2019.12.26. 13:39:57

Kentaurok eddig is léteztek... ;-)

kvadrillio 2019.12.26. 18:57:17

Több tucat katonával végeztek az Iszlám Állam fegyveresei Szíriában Hat nap alatt harminc szíriai kormánykatonával végeztek az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei az ország két tartományában – közölte a szíriai háború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet csütörtökön.
Forrás: kuruc.info/r/4/206478/

ÉS...A KURVANAGY TÖRÖK HADDDSEREG EKÖZBEN MICSINÁLT..., KÁRTYÁZOTT ???! BESZARÁÁÁÁÁAAA !

kvadrillio 2019.12.26. 18:57:47

Több tucat katonával végeztek az Iszlám Állam fegyveresei Szíriában Hat nap alatt harminc szíriai kormánykatonával végeztek az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei az ország két tartományában – közölte a szíriai háború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet csütörtökön.
Forrás: kuruc.info/r/4/206478/

ÉS...A KURVANAGY TÖRÖK HADDDSEREG EKÖZBEN MICSINÁLT..., KÁRTYÁZOTT ???! BESZARÁSSSSSS !

kvadrillio 2019.12.26. 19:20:42

Medgyessy Péter: Nagy hiba lenne Karácsonyt felépíteni miniszterelnöknek

MÉÉÉÉÉR.....ESZÉBE JUTOTT EZ EGYÁLTALÁN VALAKINEK EBBEN AZ ORSZÁGBAN ?????MERT AZON IGENCSAK MEGDÖBBENNÉK !

kvadrillio 2019.12.26. 19:25:36

A kormány belevág az egészségügy átalakításába

Kormányhatározatból derült ki, hogy új alapokra helyeznék a rendszert. Az a cél, hogy valós költségekre épüljön a finanszírozás.

NA, ERRE KIVÁNCSI VAGYOK ! HMMM....VALÓS KÖLTSÉGEKRE.....FIGYELEK !!!
süti beállítások módosítása